Σεπτεμβρίου 19, 2018

KOYZINA

Κρέμα φούρνου με σταφύλια

Υλικά
2 φλ. ρώγες από μαύρο σταφύλι πλυμένο ξεσποριασμένο χωρίς τα κοτσανάκια του
2 φλ. ρώγες από σταφίδα χωρίς τα κοτσανάκια
3 αβγά
1/3 φλ. τσ. ζάχαρη
1 δόση βανιλίνης
1 πρέζα αλάτι
2 κ.σ. κορν φλάουρ
1 φλ. τσ. κρέμα γάλακτος


Εκτέλεση
Βάζουμε σε ξεχωριστά μπολ τις σταφίδες και το μαύρο σταφύλι. Τρυπάμε κάθε ρώγα με μια οδοντογλυφίδα 2 -3 φορές. Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα ζάχαρης σε κάθε μπολ και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε τα μπολ με πετσέτα και αφήνουμε γύρω στις 3 ώρες. Αν έχουν βγάλει πολύ υγρό, στραγγίζουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC. Βουτυρώνουμε γυάλινο πυρίμαχο ταψάκι διαμέτρου 23 εκ. και αραδιάζουμε στον πάτο τα σταφύλια σε μια μονή στρώση, εναλλάσσοντας τα χρώματα και δημιουργώντας ένα ωραίο σχέδιο. Ψήνουμε γύρω στη μισή ώρα και βγάζουμε από το φούρνο.
Εν τω μεταξύ, διαλύουμε το κορν φλάουρ σε λίγο κρύο νερό. Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά μαζί με την ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος, τη βανιλίνη και το αλάτι μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα, προσθέτουμε και το κορνφλάουρ και δουλεύουμε λίγα δευτερόλεπτα ακόμα για να ενσωματωθεί.

Ρίχνουμε την κρέμα επάνω στα σταφύλια και ψήνουμε για 30 λεπτά ακόμα ή μέχρι να σφίξει και η επιφάνεια να γίνει καστανή τόπους -τόπους. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο 4 -5 ώρες. Για να σερβίρουμε, βυθίζουμε το σκεύος για λίγα δευτερόλεπτα σε καυτό νερό και αναποδογυρίζουμε πολύ προσεκτικά σε παγωμένη πιατέλα.
Μπορούμε να σερβίρουμε την κρέμα και ζεστή χωρίς να την ξεφορμάρουμε, πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν χρησιμοποιούμε μια φόρμα αλλά μοιράζουμε το γλυκό σε ατομικά φορμάκια.

KOYZINA

 

Υλικά

2 αυγά
250 γρ. ζάχαρη
750 γρ. μανούρι
1/2 κουτ. γλυκού βανιλίνη
500 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
3 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
250 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο
500 γρ. φύλλο χοντρό, τύπου χωριάτικου
ζάχαρη άχνη και κανέλα, για το πασπάλισμα

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τα αυγά και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το τυρί και τη βανιλίνη και συνεχίζουμε το χτύπημα. Διαλύουμε στο γάλα (κρύο) το κορν φλάουρ και το προσθέτουμε στο μείγμα. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Αλείφουμε ένα ταψί διαστάσεων 30x40 εκ. με λιωμένο βούτυρο χρησιμοποιώντας ένα πινέλο. Στρώνουμε τα μισά φύλλα στον πάτο του ταψιού, αλείφοντάς τα ένα-ένα με βούτυρο. Απλώνουμε από πάνω το μείγμα με το τυρί και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία επίσης βουτυρώνουμε ένα-ένα. Χαράζουμε την μπουγάτσα σε τετράγωνα κομμάτια και ψήνουμε για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Σερβίρουμε το κάθε κομμάτι αφού το πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Συμβουλές

Αντί για μανούρι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πλούσιο κρητικό νωπό ανθότυρο με όλα του τα λιπαρά.

KOYZINA

Φθινοπωρινά σοκολατάκια

Υλικά 

200 γρ κουβερτούρα

1 φλτζ (0,2lt) κρέμα γάλακτος

1 φλτζ αμύγδαλο φιλέ

¾ φλτζ γλυκό του κουταλιού περγαμόντο

200 γρ κουβερτούρα για την επικάλυψη

 Διαδικασία

Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος.

Μόλις φτάσει σε σημείο βρασμού την κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα την κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει.

Ψιλοκόβουμε το περγαμόντο σε λεπτές λωρίδες και το ρίχνουμε στη σοκολάτα μαζί με τα αμύγδαλα.

Ανακατεύουμε καλά. Σε ένα ταψάκι βάζουμε μια λαδόκολλα και απλώνουμε το μίγμα ομοιόμορφα.

Αφήνουμε το μίγμα στο ψυγείο για 2 ώρες να κρυώσει.

Με ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το μίγμα σε μικρά τετράγωνα και τα βουτάμε σε λιωμένη κουβερτούρα.

KOYZINA

Ενα παραδοσιακό πιάτο και φαγητό της Κυριακής συνοδευόμενο με κρασάκι ή μπυρίτσα το οποίο γίνεται συνήθως με κρέας. Ως χορτοφάγοι γνωρίζουμε ότι τα μανιτάρια αποτέλουν μια εξαίσια επιλογή για πολλά φαγητά, γιαυτό δεν θα μπορούσα να μην τα προσθέσω κι εδώ και φυσικά το γιουβέτσι βγήκε εξαίσιο!

Αν θέλουμε τρίβουμε και λίγο φυτικό τυρί από πάνω ή Φέτα Αμυγδάλου και η γεύση θα απογειωθεί!

Υλικά:
500γρ. μανιτάρια πλευρώτους χοντροκομμένα
500γρ. κριθαράκι μέτριο
500γρ. χυμό ντομάτας
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά φλωρίνης ψιλοκομμένη
1/4 κούπα ελαίολαδο
2 κύβους λαχανικών
1/2 κ.γ. κανέλα
6-7 κόκκους μπαχάρι
1/2 κ.γ. κύμινο
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε για λίγα λεπτά το κριθαράκι στο μισό ελαιόλαδο και το ρίχνουμε σε ένα πυρέξ ή ταψί. Σοτάρουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, την πιπεριά, το σκόρδο μέχρι να γίνουν διάφανα και ρίχνουμε και τα μανιτάρια και σοτάρουμε μέχρι να βγάλουν όλα τα υγρά τους.

Έπειτα προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας κι όλα τα υπόλοιπα υλικά. Τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 5 λεπτά και τα ρίχνουμε στο πυρέξ ή το ταψί με το κριθαράκι.

Προσθέτουμε 2-3 μεγάλα ποτήρια νερό, ανακατεύουμε καλά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190-200 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι. Αν το νερό σωθεί κατά την διάρκεια του ψησίματος προσθέτουμε κι άλλο.

Βγάζουμε από το φούρνο και αν είναι στεγνό (δεν έχει ζουμάκι) προσθέτουμε λίγο νερό και ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε με τριμμένο κίτρινο φυτικό τυρί ή Φέτα Αμυγδάλου.

http://vegankainostimo.blogspot.com

KOYZINA

Υλικά
250 γρ. βούτυρο
1 κούπα νερό
2 κούπες ζάχαρη
6 κ.σ. κοφτές κακάο
1 κ.γ. κανέλα
3 βανίλιες
2 σφηνάκια γαλλικό καφέ
4 μεγάλα αβγά
αλάτι
1/2 κ.γ. baking powder
250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/2 κούπας τριμμένα φουντούκια

Εκτέλεση
Βάζουμε σε κατσαρόλα πάνω στη φωτιά τα 6 πρώτα υλικά
και ανακατεύουμε να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν.

Προσθέτουμε τα σφηνάκια του καφέ και βράζουμε για λίγο ακόμη
ανακατεύοντας συνεχώς.
Αφαιρούμε 2 κούπες από το μείγμα και βάζουμε τη μία
στο ψυγείο και την άλλη στην κατάψυξη.
Χωρίζουμε τα αβγά σε κρόκους και ασπράδια.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και προσθέτουμε τους κρόκους

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking

και ρίχνουμε εναλλάξ τη μαρέγκα με το αλεύρι στο σοκολατένιο μείγμα  της κατσαρόλας,ανακατεύοντας απαλά.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε μικρή μακρόστενη καλά βουτυρωμένη φόρμα ή ακόμη καλύτερα σε ταψί με διαστάσεις 32x22εκ. και ψήνουμε στους
180 βαθμούς C, με αντιστάσεις πάνω-κάτω, για όσο χρειαστεί μέχρι να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα αν τη βυθίσουμε στο κέντρο του κέικ.

Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και όσο είναι ζεστό, περιχύνουμε  με το γλάσο από το μείγμα που είχαμε στη συντήρηση.

Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο, ξεφορμάρουμε και προσθέτουμε  από πάνω το γλάσο από το μείγμα που βάλαμε στην κατάψυξη.
Πασπαλίζουμε το κέικ με τα τριμμένα φουντούκια και σερβίρουμε.

Ένα από τα ωραιότερα κέικ που έχω δοκιμάσει μέχρι σήμερα!!

Η συνταγή είναι της κ.Τασούλας Κουφοπούλου.

http://magyreuontas.blogspot.com/

KOYZINA

Πανεύκολο σουφλέ με ψωμί του τοστ
Μαρία Αργύρη

Προετοιμασία: 15΄, Αναμονή: 1 ώρα, Ψήσιμο: 30΄
Yλικά (για 12 μερίδες)

400 γρ. κίτρινα τυριά, τριμμένα (τουλάχιστον 2 διαφορετικά, π.χ ένταμ, γκούντα, ρεγκάτο, κασέρι)
4 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη (γαλέτα)
1 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο (προσοχή να μην κάψει), για άλειμμα
1 μεγάλο πακέτο ψωμί του τοστ (περίπου 20 φέτες), καλύτερα μπαγιάτικο και χωρίς κόρα
250 γρ. ζαμπόν της αρεσκείας μας, ψιλοκομμένο
4 αυγά
2 φλιτζ. γάλα
1 τσιμπιά αλάτι
ελάχιστο μοσχοκάρυδο, τριμμένο (προαιρετικά)

Διαδικασία

Ανακατεύουμε και κρατάμε στην άκρη 2 κουταλιές από τα τυριά και 2 κουταλιές από τη γαλέτα. Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο πυρέξ περίπου 38x28 εκ. και το πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γαλέτα.

Απλώνουμε στον πάτο τις φέτες του τοστ, τη μία δίπλα στην άλλη στριμωχτά, ώστε να μην μένει καθόλου κενό στο πυρέξ.

Ρίχνουμε από πάνω τη μισή ποσότητα τυριού και όλο το ζαμπόν. Στρώνουμε δεύτερη σειρά με φέτες του τοστ. Και ρίχνουμε το υπόλοιπο τυρί.

Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά, το γάλα, το αλάτι και, αν θέλουμε, το μοσχοκάρυδο. Περιχύνουμε το σουφλέ και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Μετά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C, στον αέρα.

Πασπαλίζουμε το σουφλέ με το μείγμα τυρί-γαλέτα, που έχουμε κρατήσει από την αρχή στην άκρη. Και το ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει.

Μυστικό

Προσθέτουμε, αν θέλουμε, μανιτάρια σε λεπτές φέτες, πιπεριές, λουκάνικα ή ό,τι αλλαντικό έχουμε.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

KOYZINA

Όσοι ασχολούνται με τη μαγειρική, ακόμη και οι πιο έμπειροι, μπορούν να υποπέσουν σε λάθη. Μάλιστα, πολλά από αυτά μπορούν να καταστρέψουν το φαγητό. Δείτε ποια είναι τα πιο συχνά λάθη, που κάνει κάποιος στο μαγείρεμα κι ενδεχομένως δεν τα γνωρίζει.

Παραγεμίζετε το τηγάνι
Πολλές φορές στριμώχνετε σε ένα τηγάνι τις πατάτες για να γλιτώσετε τη δεύτερη τηγανιά. Ωστόσο, όταν ένα τηγάνι είναι παραγεμισμένο, η θερμότητα που ανεβαίνει από την επιφάνεια μαγειρέματος παγιδεύεται κάτω από το φαγητό και δημιουργεί ατμό, με αποτέλεσμα να μαλακώσουν οι πατάτες και να μην έχετε αυτό το τραγανό αποτέλεσμα.

Ρίχνετε πολύ αλάτι
Από τις πιο ανθυγιεινές συνήθειες. Δεν κάνει καλό στην υγεία σας, ενώ και το φαγητό χάνει την πραγματική του γεύση, όταν το παρακάνετε με το αλάτι. Φροντίστε απλά να πασπαλίζετε το φαγητό, κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και κυρίως, προς το τέλος.

Δεν κοσκινίζετε το αλεύρι
Κι, όμως, όταν είναι να χρησιμοποιήσετε αλεύρι, καλό είναι να το κοσκινίζετε προηγουμένως. Ειδικά, όταν η συνταγή το αναφέρει, μην παραβλέπετε τη διαδικασία, διότι θα σας κάνει σβώλους.

Παραβράζετε τα ζυμαρικά
Επίσης, από τα πιο συχνά λάθη που κάνετε στο μαγείρεμα, είναι ότι βράζετε περισσότερο από το κανονικό, τα ζυμαρικά. Θα πρέπει να τηρείτε τους χρόνους που αναγράφει η συσκευασία τους, διότι διαφορετικά θα σας λασπώσουν. Και θα χάσουν και όλα τα συστατικά τους.

Βράζετε τα μακαρόνια σε μικρή κατσαρόλα
Τα μακαρόνια βράζουν καλύτερα σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό. Και όχι σε μία μικρότερη, που θα έχει ως αποτέλεσμα να στριμωχτούν, να κολλήσουν μεταξύ τους και στο τέλος να λασπώσουν, αλλά και να κολλήσουν στον πάτο της κατσαρόλας.

Ρίχνετε πολύ νερό στο ρύζι
Η ιδανική αναλογία, για να φτιάξετε το πιλάφι σας, είναι 2 προς 1. Δύο ποτήρια, δηλαδή, νερό κι ένα ρύζι. Το βράζετε σε χαμηλή φωτιά και σκεπασμένο και είναι έτοιμο, μόλις πιει το νερό.

Ανοίγετε συχνά την πόρτα του φούρνου
Ακόμη ένα λάθος, είναι το συχνό άνοιγμα της πόρτας της κουζίνας για να τσεκάρετε το φαγητό, με αποτέλεσμα να φεύγει η θερμότητα. Αν θέλετε να το τσεκάρετε, κοιτάτε από το τζάμι. Και ανοίγετε την πόρτα, μόνο όταν χρειαστεί να το γυρίσετε.

KOYZINA

Αν θέλετε να φτιάξετε ένα λαχταριστό επιδόρπιο με ωραίο άρωμα και χωρίς σοκολάτα, τα τετράγωνα αυτά είναι μία καλή ιδέα.

Υλικά που θα χρειαστούμε

Για τη ζύμη

½ φλ. + 2 κ.σ. λάδι καρύδας

¼ κ.γλ. αλάτι

1/3 φλ. ζάχαρη άχνη

½ φλ. νιφάδες καρύδας

1 ¼ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για το Lime Filling

3 κρόκους αυγών

1 ζαχαρούχο γάλα (400 γρ.)

1 κ.σ. ξύσμα lime

½ φλ. χυμό lime

Για τη ζύμη

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. 

Βουτυρώνουμε μία τετράγωνη φόρμα διαστάσεων 20 x 20 εκ. και στη συνέχεια καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί τη βάση και τις πλευρές.

Στον κάδο του μίξερ χρησιμοποιώντας το Κ, χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα το λάδι καρύδας, το αλάτι και τη ζάχαρη άχνη.

Προσθέτουμε την τριμμένη καρύδα και το αλεύρι.

Μεταφέρουμε στη φόρμα και απλώνουμε ομοιόμορφα. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα.

Παράλληλα φτιάχνουμε το lime filling

Βάζουμε σε καθαρό κάδο του μίξερ τους κρόκους και τους χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα.

Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και αναμειγνύουμε (σε μεσαία ταχύτητα) για 2-3 λεπτά ακόμα.

Τέλος, ρίχνουμε στο μείγμα τον χυμό και το ξύσμα lime. 

Αδειάζουμε τη γέμιση πάνω στη ζεστή βάση και ξαναβάζουμε στον φούρνο για άλλα 10-15 λεπτά.

Μόλις είναι έτοιμο, αποσύρουμε και αφήνουμε σε ειδική σχάρα.

Μόλις κρυώσει εντελώς τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον.

Κόβουμε σε τετράγωνα και σερβίρουμε.

KOYZINA

Υλικά

18 γαρίδες με το κέλυφος

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδο

1/8 κ.γ. σκόνη σαφράν

2 κ.σ. λευκό κρασί

Για το ριζότο:

8-10 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή νερό

1 κ.σ. ελαιόλαδο

½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 1/3- 3 φλιτζ. ρύζι αρμπόριο

3 κ.σ. βούτυρο

80 γρ. τυρί παρμεζάνα

Πιπέρι

Εκτέλεση

Ζεσταίνετε σε ένα μεγάλο τηγάνι το λάδι σε μέτρια φωτιά. Βάζετε το σκόρδο και το τσιγαρίζετε για 30 δευτερόλεπτα για να πάρει άρωμα το λάδι. Μετά το αφαιρείτε με μια τρυπητή κουτάλα. Έχετε ήδη αλατοπιπερώσει από κάθε μεριά τις γαρίδες και τις βάζετε στο τηγάνι. Ψήνετε για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνουν ροζ, γυρνώντας τις.

Προσθέστε το μαϊντανό, το σαφράν και το κρασί και ανακατεύετε. Παράλληλα ετοιμάζετε το ριζότο. 2 λεπτά πριν ετοιμαστεί το ριζότο ρίχνετε μέσα τις γαρίδες με τη σάλτσα τους και ανακατεύετε.

Εάν είναι πηχτό, αραιώνετε με λίγο επιπλέον ζωή, έτσι ώστε το ριζότο να απλώνει μέσα στο πιάτο.

KOYZINA

Ένας από τους αγαπημένους συνδυασμούς και πάλι στο προσκήνιο!

Υλικά

Για τα cookie cups με φυστικοβούτυρο

2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

¼ κ.γλ. αλάτι

1 ½ κ.γλ. μαγειρική σόδα

1 φλ. ανοιχτή καστανή ζάχαρη

1 μεγάλο αυγό, χτυπημένο

1 κ.γλ. βανίλια

1 φλ. ανάλατο βούτυρο λιωμένο

Για τη γέμιση

300 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη

½ φλ. ανάλατο βούτυρο

Βουτυρώνουμε δύο ειδικά ταψάκια για muffins και προθερμαίνουμε τουν φούρνο στους 180 βαθμούς.

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγειρική σόδα. Αφήνουμε στην άκρη.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αυγό και τη ζάχαρη. Χτυπάμε καλά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτουμε τη βανίλια (χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα) και στη συνέχεια το βούτυρο. Τέλος ρίχνουμε το φυστικοβούτυρο. Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά, προσθέτουμε το αλεύρι σε δύο δόσεις. Προσοχή όμως… ανακατεύουμε ίσα ίσα μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα.

Μοιράζουμε τη ζύμη στις θήκες για τα muffins (1 κ.σ. περίπου στην καθεμία) και ψήνουμε για 14 λεπτά περίπου.

Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα ξεφορμάρουμε.

Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Σε ένα κατσαρολάκι πάνω σε χαμηλή φωτιά βάζουμε το βούτυρο μαζί με την κουβερτούρα και ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να λιώσουν και να ενωθούν.

Αφήνουμε για 40 λεπτά περίπου μέχρι να κρυώσει εντελώς και στη συνέχεια αφού τη μεταφέρουμε σε ειδική σακούλα ζαχαροπλαστικής, γεμίζουμε τα cookie cups.

limeandlife.com

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin