Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Γράφει η Μάνθα Νάσση yoga instructor, συνεργάτιδα του forwoman.gr

Ο όρος “tapas” στα σανσκριτικά σημαίνει φωτιά και προέρχεται από το ρήμα “tap” που σημαίνει καίω. Η φωτιά έχει την έννοια της κάθαρσης και του εξαγνισμού. Είναι η εσωτερική φωτιά που θερμαίνει την αφοσίωσή μας στον στόχο, απομακρύνει τα εμπόδια, καθαρίζει τον δρόμο.

“ Και τι είναι αυτό που κάθε φορά σε εμπνέει να είσαι εκεί..πιστή στο καθημερινό σου ραντεβού με την πρακτική σου..ότι και να συμβεί; ” Μια ερώτηση που μου κάνουν συχνά και πολλές φορές κάνω κι εγώ η ίδια στον εαυτό μου. “Τι είναι αυτό που κάθε φορά φουντώνει την επιθυμία σου να είσαι εκεί ξανά και ξανά και να δώσεις ό,τι καλύτερο μπορείς;”

Είναι μια εσωτερική θέρμη, μια φλόγα που ζωντανεύει την πειθαρχία του νου και του σώματος, ένα είδος πειθαρχίας που δεν βιώνεται ως στέρηση αλλά ως ισορροπημένος τρόπος ζωής που οδηγεί στην καθημερινή πρακτική του yogi ξεπερνώντας τις σωματικές και νοητικές προκλήσεις και αδυναμίες και δημιουργεί ένα είδος δέσμευσης κατά τη διάρκεια της πορείας του προς την κάθαρση.

Η έννοια “tapas” μέσω της συστηματικής πρακτικής μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες τέτοιες ώστε πραγματικά να αποτελέσουν το μέσο που οδηγεί στην μεταμόρφωση του ανθρώπου.

Η δέσμευση με την καθημερινή πρακτική, τον σωστό τρόπο διατροφής και την απόκτηση συνηθειών τέτοιων που συντελούν σε έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής, φέρνει όλο και πιο κοντά τον άνθρωπο στο μονοπάτι που οδηγεί στην κάθαρση καθώς επίσης τον βοηθά να διαχειρίζεται τις προκλήσεις στην καθημερινότητά του με πειθαρχία και ανοίγει έναν δρόμο ώστε να μάθει να δουλεύει με τον εαυτό του και να ακολουθεί τους στόχους του.

φωτογραφία: Μάνθα Νάσση

Επεξεργασία κειμένου: Μάνθα Νάσση

yoga instructor

βρίσκεται στο Balance Yoga Center

 
 
forwoman.gr