Σεπτεμβρίου 19, 2018

Διατροφή

Σχεδόν όλα τα γιαούρτια στα ράφια των βρετανικών σούπερ-μάρκετ, ακόμη και τα βιολογικά και όσα προορίζονται για παιδιά, βρέθηκαν να έχουν μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης από τη συνιστώμενη.

Η μόνη εξαίρεση είναι τα ελληνικά και τα ελληνικού τύπου γιαούρτια, που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως έδειξαν οι αναλύσεις των Βρετανών επιστημόνων.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Λιντς και του Σάρεϊ, με επικεφαλής τη διατροφολόγο δρα Μπερναντέτ Μουρ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ Open, ανέλυσαν 921 γιαούρτια διαθέσιμα σε μεγάλα βρετανικά σούπερ-μάρκετ.

Με εξαίρεση τα ελληνικά/ελληνικού τύπου γιαούρτια, τα μέσα επίπεδα ζάχαρης βρέθηκαν να είναι πολύ πάνω από τα πέντε γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια γιαουρτιού, που απαιτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να θεωρηθεί ένα προϊόν ότι δικαιούται την «πράσινη» σήμανση ως τρόφιμο χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη.

Μόνο το 9% (ούτε ένα γιαούρτι στα δέκα) δεν ξεπερνούσε τα συνιστώμενα όρια ζάχαρης, ενώ για τα παιδικά γιαούρτια το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόνο 2%. Η πιο «γλυκιά» κατηγορία ήταν τα γιαούρτια-επιδόρπια με μέση περιεκτικότητα σε ζάχαρη 16,4 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια προϊόντος, ενώ στα παιδικά γιαούρτια η μέση περιεκτικότητα ήταν περίπου 11/100 γραμμάρια και στα βιολογικά 13/100 γραμμάρια.

«Ακόμη και γιαούρτια με την ετικέτα "βιολογικά", που συχνά θεωρούνται τα πιο υγιεινά, στην πραγματικότητα μπορεί να αποτελούν μια αφανή πηγή πρόσθετης ζάχαρης», ανέφερε η Μουρ.

Τα ελληνικά/ελληνικού τύπου γιαούρτια, καθώς και τα λεγόμενα «φυσικά», βρέθηκαν να έχουν πολύ διαφορετικό θρεπτικό «προφίλ», περιέχοντας πολύ υψηλότερα επίπεδα πρωτεϊνώνΤα ελληνικά/ελληνικού τύπου γιαούρτια, καθώς και τα λεγόμενα «φυσικά», βρέθηκαν να έχουν πολύ διαφορετικό θρεπτικό «προφίλ», περιέχοντας πολύ υψηλότερα επίπεδα πρωτεϊνών

Στη Βρετανία τα παιδιά, ιδίως έως τριών ετών, τρώνε περισσότερο γιαούρτι από τους μεγάλους. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας συνιστά τα παιδιά τεσσάρων έως έξι ετών να μην καταναλώνουν πάνω από 19 γραμμάρια ζάχαρης τη μέρα. Αλλά μόνο δύο από τα 101 παιδικά γιαούρτια που αναλύθηκαν, ταξινομήθηκαν ως χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη.

Τα ελληνικά/ελληνικού τύπου γιαούρτια, καθώς και τα λεγόμενα «φυσικά», βρέθηκαν να έχουν πολύ διαφορετικό θρεπτικό «προφίλ», περιέχοντας πολύ υψηλότερα επίπεδα πρωτεϊνών (κατά μέσο όρο 32,4% έναντι 11% έως 20% των άλλων γιαουρτιών), λιγότερους υδατάνθρακες (35% έναντι 49% έως 60% των άλλων) και τη λιγότερη ζάχαρη από όλα τα άλλα γιαούρτια (κατά μέσο όρο πέντε γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια γιαουρτιού).

Το γιαούρτι, εκτός από αφθονία προβιοτικών («καλών» βακτηρίων), περιέχει πολλές πρωτεΐνες, ασβέστιο, ιώδιο και βιταμίνη Β.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: Οι Βρετανοί αποθεώνουν το Ελληνικό γιαούρτι -Το μόνο χωρίς ζάχαρη | iefimerida.gr

Διατροφή

Μπάμιες: Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ & βοηθάνε στη φυσιολογική διαδικασία πήξης του αίματος
Οι μπάμιες αποτελούν χαρακτηριστικό λαχανικό της μεσογειακής κουζίνας και βασικό υλικό ενός «κλασσικού» λαδερού φαγητού, ενώ παράλληλα είναι ιδιαίτερα θρεπτική επιλογή, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά. Ειδικότερα, οι μπάμιες είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική διαδικασία πήξης του αίματος και ταυτόχρονα φαίνεται ότι συνδέεται στενά με την οστική υγεία.

Ειδικότερα, ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες μπάμιες καλύπτει το 80% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για υγιείς ενήλικες.

Από την άλλη, διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, αλλά και διαλυτές, οι οποίες βοηθούν στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ και την καλύτερη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Επιπλέον, περιέχουν βιταμίνες C και Α, φυλλικό οξύ και βιταμίνες Β1 και Β6, καθώς και άλλα απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά όπως μαγνήσιο, ασβέστιο και κάλιο.

Αναφορικά με τη θερμιδική τους αξία, οι μπάμιες αποδίδουν περίπου 20 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, γεγονός που τις καθιστά ιδανική επιλογή για άτομα που προσέχουν το σωματικό τους βάρος, σύμφωνα με το neadiatrofis.gr.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο τρόπος μαγειρέματος μπορεί να αυξήσει κατά πολύ την ενεργειακή τους πυκνότητα.

Συνεπώς, καλό θα ήταν να αποφεύγετε το τηγάνισμα πριν το μαγείρεμα στην κατσαρόλα, αλλά και να χρησιμοποιείτε ελεγχόμενη ποσότητα ελαιολάδου.

Διατροφή

Ο περιορισμός της τροφοληψίας και η περιοδική νηστεία οδηγούν στην απελευθέρωση ενός μορίου με ισχυρή αντιγηραντική δράση για το αγγειακό σύστημα, δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη με επικεφαλής ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια στις ΗΠΑ.

Τέτοιου είδους δίαιτες, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορούν να αποδειχτούν ιδιαίτερα βοηθητικές για την πρόληψη παθήσεων που σχετίζονται με τα αιμοφόρα αγγεία, όπως οι καρδιαγγειακές, ή να μειώσουν τη σοβαρότητά τους.

«Όσο περνούν τα χρόνια, ο άνθρωπος είναι όλο και πιο επιρρεπής σε ασθένειες όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά και το Αλτσχάιμερ» αναφέρει ο Δρ Μινγκ-Χουί Ζου, επικεφαλής συντάκτης της μελέτης και διευθυντής του Κέντρου Μοριακής και Διασυνδεδεμένης Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια. «Η ηλικία αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου ασθένειας και το πώς μπορούμε να καθυστερήσουμε τη γήρανση αποτελεί στόχο για να μειώσουμε τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των ασθενειών που προσβάλλουν τον άνθρωπο».

Όπως υπογραμμίζει ο Δρ Ζου, η βασικότερη πτυχή της γήρανσης είναι η αγγειακή γήρανση. Καθώς μεγαλώνουμε, τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν με αίμα τα διάφορα όργανα γίνονται εξαιρετικά ευαίσθητα και πιο επιρρεπή στις βλάβες που συνεπάγεται η γήρανση, επομένως η επιστημονική μελέτη της αγγειακής γήρανσης κρίνεται επιτακτική. Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται αναλυτικά στην επιθεώρηση Molecular Cell, εστιάζει στην αγγειακή γήρανση και στο πώς αυτή επηρεάζεται από τη διατροφή.

Από τη μελέτη προέκυψε ότι μια μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων –είτε με την κατανάλωση μικρότερης ποσότητας φαγητού είτε με τις δίαιτες νηστείας που περιλαμβάνουν περιορισμό της τροφοληψίας συγκεκριμένες ώρες της ημέρας ή ημέρες της εβδομάδας– οδηγεί στην απελευθέρωση ενός μικρού μορίου (β-Hydroxybutyrate) που έχει αντιγηραντική δράση για το αγγειακό σύστημα.

Αυτό το υδατοδιαλυτό μόριο παράγεται στο συκώτι από λιπαρά οξέα σε περιόδους όπου η πρόσληψη τροφής είναι περιορισμένη, όταν η διατροφή είναι φτωχή σε υδατάνθρακες, όταν ο οργανισμός βρίσκεται σε κατάσταση υποσιτισμού ή λόγω της έντονης και μεγάλης διάρκειας σωματικής άσκησης.

«Διαπιστώσαμε ότι το μόριο β-Hydroxybutyrate μπορεί να καθυστερήσει την αγγειακή γήρανση» αναφέρει ο Ζου και καταλήγει: «Πρόκειται για τον χημικό σύνδεσμο ανάμεσα στην ολιγοθερμιδική διατροφή ή τη νηστεία και την αντιγηραντική τους δράση. Το μόριο επιβραδύνει τη γήρανση των αγγείων μέσω της επίδρασής του στα ενδοθηλιακά κύτταρα που επενδύουν εσωτερικά τα αιμοφόρα και τα λεμφικά αγγεία επειδή αποτρέπει τη γήρανση των κυττάρων».

Διατροφή

Το ρόδι κι άλλα 4 τρόφιμα πρέπει να εντάξετε οπωσδήποτε στη διατροφή σας το φθινόπωρο
Μια αλλαγή στις διατροφικές συνήθειές μας είναι επιβεβλημένη.

Το φθινόπωρο -έστω κι ημερολογιακά ήρθε- κι αυτά είναι πέντε τρόφιμα που θα πρέπει να γίνουν μέρος της διατροφής σας φέτος.

Αναλυτικά:

Μελιτζάνα

Οι μελιτζάνες αποτελούν τρόφιμα ενίσχυσης της εγκεφαλικής λειτουργίας που οφείλεται στην ένωση nasunin, η οποία προστατεύει τα κύτταρα του εγκεφάλου σας από την οξείδωση. Το χλωρογενικό οξύ που έχουν οι μελιτζάνες έχει αντικαρκινική, αντι-ιική δράση και συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης. Όταν είναι εμποτισμένες ή τηγανισμένες σε λάδι (οι μελιτζάνες δρουν σαν σφουγγάρια) ή φορτώνονται με τυρί, κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Κολοκύθα

Η πορτοκαλί σάρκα της είναι ένα δώρο φορτωμένο με βήτα-καροτίνη (300% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε ένα φλιτζάνι), η οποία είναι πρόδρομος της βιταμίνης Α, που είναι ζωτικής σημασίας βιταμίνη για υγιές δέρμα, μάτια και οστά. Είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης C που βοηθά στην τόνωση του ανοσοποιητικού και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που βοηθά τη γενική υγεία του εντέρου.

Ρόδι

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ροδιού κάνει καλό στην καρδιά καθώς συμβάλλει στην πρόληψη ζημιών του κυκλοφορικού, μειώνοντας τη συσσώρευση των επιβλαβών λιπών στις αρτηρίες.

Cranberries

Οι ανθοκυανίνες, οι ενώσεις που είναι υπεύθυνες για το βαθύ κόκκινο χρώμα τους αποτελούν ισχυρούς αντιοξειδωτικούς και αντι-φλεγμονώδεις παράγοντες. Τα cranberries, σύμφωνα με την Αλεξιάννα Τριανταφύλλου στο logodiatrofis.gr, μπορεί να βελτιώσουν την υγεία της ουροδόχου κύστης, την προστασία από τον καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα και του προστάτη και να προσφέρουν φυτικές ίνες.

Πράσα

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι το σκόρδο και το κρεμμύδι προστατεύουν από την καρδιακή νόσο και αυτό οφείλεται στις πολυφαινόλες, οι οποίες προστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία από την οξειδωτική βλάβη και βοηθούν στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης. Έρευνα έχει δείξει ότι η βιταμίνη Κ έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και επίσης ωφέλιμη όταν πρόκειται για την αύξηση της ευαισθησίας του οργανισμού στην ινσουλίνη. Επίσης, η βιταμίνη Κ είναι καλή και για την υγεία των οστών.

Διατροφή

Η επιλογή του κατάλληλου σνακ πριν τη γυμναστική εξαρτάται από το συγκεκριμένο είδος γυμναστικής που πρόκειται να κάνετε αλλά και από τους στόχους που έχετε θέσει για τη φυσική σας κατάσταση.

Για παράδειγμα, μια προπόνηση με βάρη που αποσκοπεί στη μυϊκή ενδυνάμωση «ταιριάζει» με ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες.

Το ιδανικό σνακ πριν τη γυμναστική θα πρέπει να συνδυάζει στη σωστή αναλογία τα διάφορα μακροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και τα λιπαρά. Και τα τρία αυτά συστατικά αποτελούν πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, ωστόσο η συμβολή του καθενός κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης διαφέρει.

Υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες αποτελούν τη βασική πηγή ενέργειας όλων των κυττάρων του ανθρώπινου οργανισμού. Καταναλώνοντας μια καλή «δόση» υδατανθράκων πριν τη γυμναστική σας θα έχετε την ενέργεια και την αντοχή που χρειάζεστε για να ολοκληρώσετε την προπόνησή σας και να πετύχετε καλές επιδόσεις.

Αυτό ισχύει τόσο για όσους κάνουν αεροβική άσκηση όσο και γι’ αυτούς που βασίζουν την προπόνησή τους στις ασκήσεις ενδυνάμωσης.

Ανάλογα με το είδους τους –απλοί ή σύνθετοι– οι υδατάνθρακες επιδρούν με διαφορετικό τρόπο κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης:

Απλοί υδατάνθρακες: Δίνουν άμεσα ενέργεια, καθώς ανεβάζουν γρήγορα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Κλασικά παραδείγματα απλών υδατανθράκων είναι το λευκό ψωμί και τα λευκά ζυμαρικά.
Σύνθετοι υδατάνθρακες: Διασπώνται με πιο αργό ρυθμό και εξασφαλίζουν σταθερή και πιο μακρόχρονη ροή ενέργειας. Τα προϊόντα ολικής άλεσης αποτελούν καλή πηγή σύνθετων υδατανθράκων.

Αν το γεύμα που θα καταναλώσετε πριν τη γυμναστική έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε απλούς υδατάνθρακες, πιθανότατα θα «ξεμείνετε» από ενέργεια κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι πιο κατάλληλοι, καθώς απελευθερώνουν ενέργεια αργά και σταθερά και παράλληλα οι τροφές που τους περιέχουν είναι συχνά πλούσιες και σε άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μέταλλα.

Τροφές με σύνθετους υδατάνθρακες που μπορείτε να επιλέξετε πριν τη γυμναστική σας είναι το μπρόκολο, οι γλυκοπατάτες, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι και η βρόμη.

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες καλό είναι να καταναλώνονται δύο με τρεις ώρες πριν τη γυμναστική, ενώ οι απλοί 30 έως 60 λεπτά πριν την προπόνηση.

Πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από αμινοξέα, τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη, τη διατήρηση και ανάπλαση των μυϊκών ιστών. Ένα γεύμα πλούσιο σε καθαρές (άπαχες) πρωτεΐνες αποτελεί ιδανική «τροφή» για τους μυς και θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε τις αθλητικές σας επιδόσεις.

Μια ποσότητα 20-40 γραμμαρίων πρωτεΐνης είναι ιδανική για την ανάπτυξη και ανάπλαση των μυών. Μερικές καλές επιλογές είναι το αυγό (6 γρ. πρωτεΐνης σε ένα ολόκληρο αυγό), τα αμύγδαλα (6 γρ. πρωτεΐνης σε μια μερίδα 28 γρ.), το κοτόπουλο (53 γρ. πρωτεΐνης σε ένα φιλέτο στήθος χωρίς την πέτσα του), το γιαούρτι (περίπου 17 γρ. πρωτεΐνης σε μια μερίδα 170 γρ.) και ο τόνος (39 γρ. σε μια μερίδα περίπου 150 γρ.).

Λιπαρά

Από τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά, τα λιπαρά είναι αυτά που πρέπει να καταναλώνονται στη μικρότερη ποσότητα πριν τη γυμναστική κι αυτό γιατί μεταβολίζονται με πολύ αργό ρυθμό. Έτσι, ο οργανισμός δεν είναι σε θέση να τα αξιοποιήσει επαρκώς ως πηγή ενέργειας κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης.

Το γεύμα που θα επιλέξετε πριν τη γυμναστική θα πρέπει λοιπόν να επικεντρώνεται περισσότερο στους υδατάνθρακες και στις πρωτεΐνες παρά στα λιπαρά. Μια μικρή δόση λιπαρών θα πάρετε ούτως ή άλλως από άλλες τροφές που έχετε εντάξει στο γεύμα σας, όπως οι ξηροί καρποί, τα πουλερικά ή ο τόνος.

Πηγή: Medical News Today

Διατροφή

Στις υπερτροφές, στην κορυφή των προτιμήσεων είναι βασιλικός πολτός (9%) και ιπποφαές (9%). Ακολουθούν το κουκούτσι βερίκοκου (5%), το σπαθόχορτο (5%), το έλαιο κάνναβης (2%), το μαύρο κίμινο (2%), τα φύλλα ελιάς (2%) και το γάλα γαϊδούρας (1%).

Όσον αφορά τα συμπληρώματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση, αυτά είναι: Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα (29%), προβιοτικά (17%), ασβέστιο (15%) και μαγνήσιο (14%). Ακολουθούν πρωτεΐνες (13%), σπιρουλίνα (11%), αμινοξέα (7%), κολλαγόνο (6%) και το συνένζυμο Q10 (3%).

Δημοφιλέστερες είναι οι βιταμίνες C και D (από 19% αντίστοιχα) και ακολουθούν το σύμπλεγμα βιταμινών Β (9%), Β12 (7%), Ε (5%), Β6 (4%) και Α (3%) και Κ (2%).
Το προφίλ ζωής τους

Στη συντριπτική πλειονότητά τους (76%) οι συμμετέχοντες θεωρούν ότι τρέφονται υγιεινά και δεν άλλαξαν διατροφή τον τελευταίο χρόνο (72%). Όσοι άλλαξαν τη διατροφή τους τον τελευταίο χρόνο, το έπραξαν κυρίως με τη βοήθεια ειδικών, είτε διαιτολόγου-διατροφολόγου (45%), είτε θεράποντα ιατρού (44%). Ένα ποσοστό αναζήτησε οδηγίες στο διαδίκτυο (28%) ή απευθύνθηκε σε εναλλακτικό επιστήμονα (15%). Μικρότερο ποσοστό απευθύνθηκε σε φίλους (10%).

Το 52% λαμβάνει συμπληρώματα διατροφής καθημερινά, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό (72%) από όσους δεν λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής ενδιαφέρεται να τα δοκιμάσει.
Γιατί τα χρησιμοποιούν

Στη πλειονότητά τους χρησιμοποιούν τα συμπληρώματα διατροφής για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωή τους (82%). Περίπου ένας στους δύο τα χρησιμοποιεί για προληπτικούς λόγους (55%), αλλά και για την πρόληψη του καρκίνου (32%). Σημαντική η αντιγηραντική δράση τους απάντησε το 24%. Το 52% ξεκίνησε να λαμβάνει συμπληρώματα διατροφής όταν έμαθε ότι βελτιώνουν την υγεία. Σημαντικό ποσοστό (41%) ανέφερε ότι άρχισε να τα χρησιμοποιεί όταν αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα υγείας και το 11% από τότε που ασθένησε πρόσωπο του συγγενικού περιβάλλοντος τους.

Φαρμακοποιός και γιατρός -κατά 33% αντίστοιχα- υπέδειξαν στους συμμετέχοντες στην έρευνα τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής. Περίπου οκτώ στους δέκα (77%) υποστηρίζει ότι έχει ενημερώσει το θεράποντα ιατρό του για το ότι λαμβάνει συμπληρώματα διατροφής. Από το 23% που επέλεξε να μην τον ενημερώσει, περίπου οι μισοί το έπραξαν γιατί φοβήθηκαν τα αρνητικά σχόλιά του. Ένα υψηλό ποσοστό (45%) αναφέρει ότι ο γιατρός του δεν γνωρίζει αρκετά επί των συμπληρωμάτων διατροφής για να κατευθύνει ή ότι δεν εμπιστεύονται την κρίση του επί του θέματος (33%).
Το κόστος

Πάνω από τους μισούς δαπανούν έως 25 ευρώ τον μήνα για την αγορά συμπληρωμάτων διατροφής. Το 19% δαπανά μηνιαίως από 25 έως 50 ευρώ και 18% από 50 έως 100 ευρώ. Περίπου 7% δαπανά από 100 έως 150 ευρώ τον μήνα και μόνο το 2% διαθέτει πάνω από 150 ευρώ τον μήνα για την αγορά συμπληρωμάτων διατροφής.

Παρότι πληρώνουν γι’ αυτά, το 32% πιστεύει ότι μπορεί να αντικαταστήσει τα συμπληρώματα διατροφής με σωστή και υγιεινή διατροφή. Αντίστοιχο ποσοστό θεωρεί ότι είναι καλύτερο να αγοράζεις συμπληρώματα διατροφής από το φαρμακείο. Το 29% θα αγόραζε μόνο επώνυμα συμπληρώματα διατροφής από γνωστές εταιρείες, ενώ το 23% θεωρεί ότι είναι πολύ ακριβά.

Σημειώνεται, ότι το ερωτηματολόγιο υλοποιήθηκε για λογαριασμό της ΑΚΟΣ και του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Ερευνών Λιανεμπορίου και Καταναλωτικών Αγαθών).

Ο γενικός διευθυντής του ΙΕΛΚΑ δρ. Λευτέρης Κιοσές, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας τονίζει: «Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ανάγκη για ευεξία, έχει οδηγήσει σε ενίσχυση της ζήτησης για συμπληρώματα διατροφής, η οποία θα συνεχιστεί».

Οι ειδικοί σχολιάζουν

Με αφορμή την έρευνα, η διαιτολόγος-διατροφολόγος δρ. Αλεξία Κατσαρού, η οποία συμμετείχε στον σχεδιασμό της υπογραμμίζει: «Τα συμπληρώματα βιταμινών δεν πρέπει να λαμβάνονται ανεξέλεγκτα αλλά με τη σύσταση ειδικού (ιατρού, διαιτολόγου-διατροφολόγου) και όταν υπάρχει συγκεκριμένη ένδειξη χορήγησης.

Συμπληρώματα βιταμινών πρέπει να χορηγούνται σε διαπιστωμένη ανεπάρκεια ή έλλειψη ή σε άτομα με μεγαλύτερες ανάγκες σε μικροθρεπτικά συστατικά, όπως εγκυμονούσες, γυναίκες που έχουν τεκνοποιήσει πρόσφατα ή σχεδιάζουν να τεκνοποιήσουν, άτομα με δυσαπορρόφηση μικροθρεπτικών συστατικών (π.χ. σε περιπτώσεις χρόνιων φλεγμονωδών νοσημάτων του εντέρου ή επεμβάσεων στο πεπτικό σύστημα, άτομα με χρόνιες νόσους ή ηλικιωμένους), καθώς και σε άτομα που αντιμετωπίζουν μία έντονα στρεσογόνα κατάσταση».

Από την πλευρά της, η κλινική βιολόγος Φωτεινή Κωνσταντίνου, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα σημείωσε: «Τα συμπληρώματα βιταμινών πρέπει να λαμβάνονται στην ενδεδειγμένη ποσότητα, συχνότητα και χρονική διάρκεια. Βασική προϋπόθεση αποτελεί να ακολουθείται παράλληλα μία ισορροπημένη και πλήρης διατροφή σχεδιασμένη με βάση τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες του ατόμου που τα λαμβάνει (εποχιακές τροφές, κατάλληλη ποσότητα, συχνότητα και ποικιλία).

Όσον αφορά στις υπερτροφές και στα δυναμωτικά, η λήψη τους συστήνεται να γίνεται υπό την καθοδήγηση ειδικού, καθώς η δράση τους προϋποθέτει κατάλληλη χρονική διάρκεια, συχνότητα και συνέπεια».

Διατροφή

Το καλοκαίρι πέρασε και κάθε κατεργάρης επέστρεψε στον πάγκο του, έτοιμος ή και όχι για να υποδεχτεί το φθινόπωρο και τις αλλαγές του.

Οι διακοπές βέβαια, μπορεί στο νου μας να είναι ημέρες ξεκούρασης και φόρτισης μπαταριών, τις περισσότερες φορές όμως, καταλήγουν να μας κουράζουν ακόμα περισσότερο και να εξαντλούν τον οργανισμό μας. Υπάρχουν όμως φυσικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ανακτήσετε την χαμένη σας δύναμη και να γεμίσετε ενέργεια και αντοχή για το νέα χρονιά που έρχεται.

Φυσικά, στην καλή λειτουργία του οργανισμού, βασικό ρόλο παίζει η επαρκής ξεκούραση και ο ύπνος, αλλά εξίσου σημαντική είναι και η διατροφή, καθώς προσφέρει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, προκειμένου να δυναμώσει ο οργανισμός.

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει ένα φρούτο που ευδοκιμεί την εποχή του φθινοπώρου και το οποίο αποτελεί την τέλεια τροφή για την ενδυνάμωση του οργανισμού. Ο λόγος, για το ακτινίδιο, που εκτός από ενέργεια, χαρίζει υπέροχη όψη στο δέρμα, συμβάλλει στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία.

Είναι ένας διατροφικός θησαυρός, που μπορείτε να καταναλώσετε είτε σαν σνακ μέσα στην ημέρα σας, είτε σε μορφή χυμού, ακόμα και μέσα σε σαλάτες.

Διατροφή

Mπορείτε να χάσετε τα περιττά κιλά χωρίς να κάνετε δίαιτα; Αν και ακούγεται πολύ καλό, είναι και αληθινό.

Πώς θα τα καταφέρετε;

 

Κοιμηθείτε περισσότερο. Εάν βάλετε στόχο να κοιμάστε μια επιπλέον ώρα κάθε βράδυ, μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε κιλά. Ο ύπνος αντικαθιστά το τσιμπολόγημα, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι βραδινές λιγούρες.

Καταναλώστε περισσότερα λαχανικά. Εάν σερβίρετε πάντα λαχανικά με το δείπνο θα χορταίνετε περισσότερο, χωρίς να πάρετε πολλές θερμίδες.

Κρεμάστε ένα παλιό σας ρούχο. Κρεμάστε ένα παλιό αγαπημένο φόρεμα, μια φούστα ή το αγαπημένο σας τζιν, κάπου που θα το βλέπετε κάθε μέρα. Αυτό θα σας θυμίζει συνέχεια το στόχο που έχετε θέσει. Επιλέξτε ένα ρούχο που δεν σας είναι πάρα πολύ στενό, ώστε να πετύχετε γρήγορα το στόχο σας και να το φορέσετε σε μια έξοδο σας.

Όταν παραγγέλνετε απ έξω κάντε έξυπνες επιλογές. Για παράδειγμα παραγγείλετε εάν θέλετε να παραγγείλετε πίτσα επιλέξτε να έχει λαχανικά, αντί αλλαντικά και όχι πολλά τυριά, έτσι ώστε να γλυτώσετε κάποιες θερμίδες.

Πιείτε έξυπνα. Αντικαταστήστε ένα ζαχαρούχο ποτό με σόδα, νερό ή αναψυκτικό χωρίς θερμίδες και θα έχετε αποφύγει περίπου 10 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη. Προσθέστε λεμόνι, μέντα ή κατεψυγμένες φράουλες για τη γεύση και την διασκέδαση. Επίσης, όταν μια περίσταση περιλαμβάνει αλκοόλ, αντί να πάρετε και δεύτερο κοκτέιλ, διαλέξτε ένα μη αλκοολούχο ποτό.

Κάντε γιόγκα. Όσοι κάνουν γιόγκα, τείνουν να ζυγίζουν λιγότερο από τους άλλους, σύμφωνα με κάποιες μελέτες. Ποια είναι η σχέση; Οι θαυμαστές της γιόγκα αναφέρουν ότι, προσεγγίζουν το φαγητό με περισσότερη επίγνωση. Για παράδειγμα τείνουν να παρατηρούν τις μεγάλες μερίδες στα εστιατόρια, και να τρώνε τόσο όσο για να αισθάνονται πλήρεις. Επίσης, οι ερευνητές πιστεύουν, ότι η αυτογνωσία που αναπτύσσεται μέσω της γιόγκα, μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντισταθούν στην υπερκατανάλωση τροφής.

Φάτε στο σπίτι. Καταναλώστε σπιτικά γεύματα τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα. Ακούγεται τρομακτικό; Κι’ όμως το μαγείρεμα μπορεί να είναι πιο εύκολο από όσο νομίζετε. Μπορείτε να κάνετε γρήγορα και εύκολα γεύματα, όπως προ-ψιλοκομμένο άπαχο βοδινό κρέας για fajitas, με μαρούλι, κομμένα λαχανικά, κονσέρβες με φασόλια, ή ψητό σολομό.

Διατροφή

Το μαύρο κύμινο είναι ένας από τους πιο χρησιμοποιημένους φαρμακευτικούς σπόρους της ιστορίας, γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Το έλαιό του μάλιστα ονομάζεται και «λάδι των Φαραώ», αφού βρέθηκε στον τάφο του Τουταγχαμών και άλλων αιγύπτιων Φαραώ. 

Τι είναι το μαύρο κύμινο;
Οι σπόροι του μαύρου κύμινου προέρχονται από το Nigella sativa που είναι ένα μικρό φυτό με μοβ, μπλε ή λευκά άνθη και το βρίσκουμε κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη, στην Δυτική Ασία και στη Μέση Ανατολή. Οι σπόροι χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους των περιοχών αυτών ως φυσική θεραπεία για χιλιάδες χρόνια. Οι σπόροι επίσης προστίθενται ως καρύκευμα, σε τουρσί και σε ψωμί, όπως το κύμινο ή η ρίγανη.

Το έλαιό του περιέχει θυμοκινόνη, μια αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη ουσία που εξετάζεται για την αντικαρκινική του ιδιότητα. Οι άνθρωποι μπορούν να καταναλώσουν το έλαιο του μαύρου κύμινου σε μορφή κάψουλας ή να το εφαρμόσουν τοπικά για να ωφελήσουν την επιδερμίδα τους. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε έλαιο κατά τη διάρκεια μασάζ, σε σαμπουάν, σε σπιτικά προϊόντα και σε αρώματα.

Τα οφέλη του ελαίου από το μαύρο κύμινο
Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει πολλαπλά οφέλη του μαύρου κύμινου στην υγεία. Εντούτοις, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι πολλές έρευνες μέχρι τώρα έχουν χρησιμοποιήσει κύτταρα ή ζώα ως μοντέλα και υπάρχει περιορισμένος αριθμός ερευνών για τις επιδράσεις του στους ανθρώπους.

Απώλεια βάρους
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το μαύρο κύμινο μπορεί να μειώσει τον δείκτη μάζας σώματος. Οι συμμετέχοντες δεν ανέφεραν καμία σοβαρή παρενέργεια από την λήψη του συμπληρώματος. Μια συστηματική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Journal of Diabetes & Metabolic Disorders το 2013 βρήκε ότι το έλαιο του μαύρου κύμινου μπορεί να επιδρά σημαντικά στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Επιδερμίδα
Το μαύρο κύμινο αποδεικνύεται ευεργετικό για τις ακόλουθες δερματικές παθήσεις:

• Έκζεμα: Σύμφωνα με μια μελέτη μικρής κλίμακας το 2013 που συνέκρινε τα θεραπευτικά οφέλη του N. sativa με φάρμακα, το έλαιο μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα του εκζέματος στα χέρια.

• Ακμή: Οι αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του μαύρου κύμινου βελτιώνουν την ακμή και συγκεκριμένα το έλαιό του. Σε μια έρευνα, το 58% των συμμετεχόντων αξιολόγησε την απόκρισή τους σε αυτή την θεραπεία ως καλή, ενώ το 35% ένιωσαν ότι τα συμπεράσματα ήταν μέτρια.

• Ψωρίαση: Έρευνα του 2012 σε εργαστηριακά ποντίκια υποδεικνύει ότι το έλαιο έχει και αντιψωριακά οφέλη. Το έλαιο μάλιστα μπορεί να ενυδατώσει τα μαλλιά, να απαλύνει την υφή της επιδερμίδας, αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα σε αυτό το πεδίο.

Οφέλη για παθήσεις
Καρκίνος

Πρόσφατες μελέτες τονίζουν ότι η θυμοκινόνη στο έλαιο μαύρου κύμινου μπορεί να επιδράσει σε προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο ή απόπτωση σε διάφορους τύπους καρκινικών κυττάρων. Αυτά περιλαμβάνουν τα κύτταρα που εμπλέκονται στον καρκίνο του εγκεφάλου, στη λευχαιμία και στον καρκίνο του μαστού. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος των ερευνών έχει χρησιμοποιήσει κύτταρα παρά ανθρώπους, οπότε οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμα πόσο αποτελεσματικό είναι το έλαιο για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Λειτουργία του ήπατος και των νεφρών

Σύμφωνα με μελέτη του 2013 σε ποντίκια, το έλαιο μαύρου κύμινου μειώνει τις επιπλοκές της νόσου του ήπατος και των νεφρών και βελτιώνει τις δομές των οργάνων. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμα αν αυτές οι επιδράσεις εμφανίζονται και στους ανθρώπους.

Διαβήτης

Σύμφωνα με άρθρο του Journal of Endocrinology & Metabolism, το έλαιο του μαύρου κύμινου μπορεί να έχει αντιδιαβητικές ιδιότητες και βελτιώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Και πάλι όμως αυτή η έρευνα αφορά σε ζώα, οπότε χρειάζεται η επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητας στους ανθρώπους.

Στειρότητα

Μια πειραματική δοκιμασία με την χορήγηση και ψευδοφαρμάκου σε άνδρες με προβλήματα γονιμότητας βρήκε ότι το έλαιο του μαύρου κύμινου μπορεί να βελτιώσει την σπερματική κίνηση και να αυξήσει την ποσότητα.

Παρενέργειες και κίνδυνοι
Αν και το μαύρο κύμινο φαίνεται να προσφέρει αρκετά οφέλη στην υγεία, το συμπλήρωμά του δεν αντικαθιστά την φαρμακευτική αγωγή. Επίσης, όσοι λαμβάνουν κάποια αγωγή χρειάζεται να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους πριν λάβουν κάποιο συμπλήρωμα τακτικά.

Ο γιατρός μπορεί να σας συμβουλέψει για τις πιθανές αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα και να συζητήσει μαζί σας τις πιθανές παρενέργειες. Ποτέ μην σταματάτε να λαμβάνετε τα φάρμακά σας χωρίς συμβουλή γιατρού. Το ίδιο ισχύει και για τις εγκύους, αλλά και για τις γυναίκες που θηλάζουν.

Η τοπική χρήση του ελαίου μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε ορισμένους ανθρώπους. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό την πρώτη φορά να το δοκιμάσετε σε ένα μικρό σημείο του δέρματός σας για να ελέγξετε την αντίδραση του οργανισμού σας. Τέλος, η κατάποση του ελαίου μπορεί κάποιες φορές να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα, όπως στομαχικές ενοχλήσεις, δυσκοιλιότητα και εμετό.

Διατροφή

Στόχος των ερευνητών του Χαροκόπειου ήταν η αξιολόγηση της διάρκειας του ύπνου και της ποιότητας του σε σχέση με την συμμόρφωση στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής
Ελληνική μελέτη: Η μεσογειακή διατροφή συντελεί σε καλύτερο ύπνο | in.gr
Μαίρη Μπιμπή

Η ποιότητα, αλλά δυστυχώς όχι και η διάρκεια, του ύπνου φαίνεται να επηρεάζεται θετικά από τη μεσογειακή διατροφή, σύμφωνα με μελέτη του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου της Αθήνας, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Geriatrics & Gerontology International.

Η επιστημονική ομάδα (αποτελούμενη από τους Ειρήνη Μαμαλάκη, Κώστα Α. Αναστασίου, Εύα Ντανάση, Αγγελική Τσαπάνου, Μαίρη Κοσμίδη, Ευθύμιος Δαρδιώτης, Γιώργος Χατζηγεωργίου, Παρασκευή Σακκά, Νικόλαος Σκαρμένας, Μαίρη Γιαννακούλια) θέλησε να διερευνήσει τη σχέση ύπνου και διατροφής, πεδίο που μέχρι σήμερα δεν έχει μελετηθεί επαρκώς.

Στόχος των ερευνητών ήταν η αξιολόγηση της διάρκειας του ύπνου και της ποιότητας του σε σχέση με την συμμόρφωση στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής. Μάλιστα, συνεκτίμησαν παραμέτρους, όπως το φύλο και η ηλικία.

Οι επιστήμονες εστίασαν σε δείγμα 1.639 ατόμων, 65 ετών και άνω, που είχαν λάβει μέρος σε ελληνική διαρκή μελέτη για τη γήρανση και τη διατροφή.

Η διάρκεια και η ποιότητα του ύπνου αξιολογήθηκαν μέσω ερωτηματολογίων που είχαν συμπληρώσει οι συμμετέχοντες, ενώ η προσκόλληση τη μεσογειακή διατροφή μέσω ειδικής βαθμολογίας.

Από τη συνδυαστική αξιολόγηση των δεδομένων οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ποιότητα του ύπνου σχετιζόταν θετικά με την μεσογειακή διατροφή, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου, δείκτη μάζας σώματος, σωματικής δραστηριότητας και συνολικής πρόσληψης θερμίδων.

Αντίθετα, η διάρκεια του ύπνου δεν σχετίστηκε με τον βαθμό προσκόλλησης στη μεσογειακή διατροφή.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ποιότητα του ύπνου σχετίζεται με την προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή, στους ηλικιωμένους. Αν και απαιτούνται περαιτέρω έρευνες, οι βελτιώσεις στην ποιότητα της διατροφής θα πρέπει να συνεκτιμάται στις παρεμβάσεις διαχείρισης του ύπνου των ηλικιωμένων ατόμων», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

«Πρέπει σε κάθε περίπτωση να διερευνήσουμε τους μηχανισμούς που συνδέουν την υγιεινή αυτή διατροφή με τις καλύτερες συνήθειες αναφορικά με τον ύπνο, ώστε να προάγουμε την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων», συμπληρώνει η κύρια συγγραφέας της μελέτης Μαίρη Γιαννακούλια από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Και υπενθυμίζει ότι, με τον όρο μεσογειακή διατροφή περιγράφεται ένα διατροφικό πρότυπο που χαρακτηρίζεται από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια και ξηρούς καρπούς. Το ελαιόλαδο είναι η κύρια πηγή λιπαρών. Επίσης, η μεσογειακή δίαιτα περιλαμβάνει μέτριες ποσότητες γαλακτοκομικών, ψαριών, κοτόπουλου και λίγο κόκκινο κρέας και κρασί.

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin