Σεπτεμβρίου 19, 2018

Ευεξία

Μπάνιο ή ντους; Ποιο από τα δύο είναι καλύτερο για την ψυχοσωματική μας υγεία και γιατί
Κάθε μέρα συνηθίζουμε να κάνουμε ντουζ πριν ή μετά τη δουλειά.

Ειδικά όταν βιαζόμαστε να ετοιμαστούμε, τι πιο εύκολο και γρήγορο από ένα ντους;

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι προτιμούν να κάνουν ένα μεγάλο και απολαυστικό μπάνιο, μετά από μια κουραστική και δύσκολη μέρα.

Γεμίζουμε την μπανιέρα με νερό, ρίχνουμε αφρόλουτρο ή έλαια και άλατα και απολαμβάνουμε το μπάνιο μας χαλαρώνοντας.

Δυστυχώς, ο περιορισμένος χρόνος και το γεμάτο μας πρόγραμμα δεν μας επιτρέπουν να το κάνουμε αυτό κάθε μέρα και αρκούμαστε σε ένα γρήγορο ντους και αφρόλουτρο.

Κάνουμε, όμως, μεγάλο λάθος!

Σύμφωνα με νέα έρευνα Γιαπωνέζων, ξεγελάμε τον εαυτό μας όταν επιλέγουμε το ντους αντί του κανονικού μπάνιου, όσον αφορά σε σωματικά και ψυχολογικά οφέλη στην υγεία μας.


Το Japan Health and Research Center, το Tokyo City University και το Jichi Medical University θέλησαν να εξετάσουν αν υπάρχουν μετρήσιμα οφέλη στην υγεία του να κάνεις μπάνιο αντί για ντους.

Σε μελέτη με 33 Γιαπωνέζους συμμετέχοντες, τους ζητήθηκε να κάνουν κανονικό μπάνιο για δύο εβδομάδες και ντους για άλλες δύο. Στη συνέχεια, έπρεπε να αναφέρουν την κατάσταση της υγείας τους καθημερινά χρησιμοποιώντας μια κλίμακα για την συνολική τους υγεία, την κατάσταση του δέρματος, πόνο, κούραση, στρες και χαμόγελο στον καθρέφτη.

Ακόμη, ερευνούσαν την κατάσταση της διάθεσής τους και πώς ο τύπος του μπάνιου επηρέαζε την ψυχοσωματική τους υγεία.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η κατάσταση της υγείας και του δέρματος έδειχνε καλύτερη κατά την περίοδο του μπάνιου. Ακόμη, οι συμμετέχοντες ανέφεραν μείωση στην κούραση, στο στρες και στον πόνο.

Τα φυσικά οφέλη οφείλονταν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, στην υπερθερμική δραστηριότητα, που ζεσταίνει το αίμα στα κύτταρα κοντά στην επιφάνεια του δέρματος. Αυτό αυξάνει την συνολική θερμοκρασία του σώματος, παρακινεί τον μεταβολισμό και μειώνει τα μεταβολικά απόβλητα, κάτι που αναζωογονεί το σώμα.

Αν και το ντους «υπερισχύει» σχεδόν παντού στον κόσμο, ως γρήγορο και αποτελεσματικό, το μπάνιο έχει περισσότερο ατομικά ψυχοσωματικά οφέλη, όπως φαίνεται από την έρευνα.

Οπότε, την επόμενη φορά, γέμισε την μπανιέρα σου με αιθέρια έλαια, άναψε κεριά, βάλε μουσική και ένα ποτήρι κρασί και απόλαυσε το χαλαρωτικό μπάνιο σου.

bovary.gr

Ευεξία

Οι ασκήσεις που βελτιώνουν τη σεξουαλική σας ζωή
Κλέλια Φατούρου

Και με αυτό δεν εννοούμε το να γίνετε απόλυτα fit και να αποκτήσετε το ιδανικό κορμί. Έχει να κάνει περισσότερο με την ανακάλυψη και την ενδυνάμωση των μυών που συνεισφέρουν σε πιο έντονο και απολαυστικό σεξ

Όταν μιλάμε για αληθινά αισθησιακό σεξ, είναι ζωτικής σημασίας να έχετε μία συναισθηματική σύνδεση με το σύντροφό σας. Βοηθά όμως και η σεξουαλική σωματική υγεία που μπορείτε να καταφέρετε μόνες σας. Μάθετε πώς θα το καταφέρετε εκτελώντας τις παρακάτω ασκήσεις.

Δουλέψτε τους ηβικούς μυς. Υπάρχουν τρία σετ μυών που ξεκινούν από την πίσω πλευρά του ηβικού οστού και φτάνουν στο μπροστινό, κυκλώνοντας τις εισόδους του αιδοίου του πρωκτού. Κατά τη διάρκεια του οργασμού, αυτοί οι μυς συσπώνται ρυθμικά. Όσο πιο δυνατοί είναι, τόσο πιο έντονη είναι η αίσθηση, μας ενημερώνει η γυναικολόγος και ουρολόγος Hilary Cholhan. Οι ενδυναμωμένοι μυς ισούνται με αυξημένη μυϊκή μάζα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα καλύτερη ροή του αίματος στην περιοχή.

Συμβουλές ενδυνάμωσης: η κλασική άσκηση για τους ηβικούς μυς είναι η Κέγκελ (την γνωρίζουν και οι εγκυμονούσες) που περιλαμβάνει σφίξιμο και χαλάρωση των μυών, που θυμίζει την αίσθηση του να συγκρατείσαι όταν θέλεις να ουρήσεις. Μία καλή άσκηση είναι να το κάνετε στην τουαλέτα όταν θέλετε να ουρήσετε για να εξοικειωθείτε με την άσκηση. Για να κάνετε Κέγκελ, σφίξτε τους μυς εσωτερικά και προς τα πάνω. Κρατηθείτε και μετρήστε μέχρι το τρία. Μετά χαλαρώστε αργά για άλλα τρία δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε όσες φορές μπορείτε. Αργότερα, μπορείτε να δοκιμάσετε να το κάνετε γρήγορα, όπως ο ρυθμός των παλμών.

Συγκεντρωθείτε στους μυς της μήτρας. Η μήτρα είναι ένα όργανο σε σχήμα αχλαδιού και οι διαστολές βοηθούν στην κλιμάκωση. Αν μπορείτε να ελέγξετε τους μυς της μήτρας, μπορείτε να τραβάτε τη μήτρα προς τα πάνω κατά τη διάρκεια του σεξ, αφήνοντας εκτεθειμένο το τελευταίο σημείο του αιδοίου. Πρόκειται για μία πολύ ευαίσθητη (σεξουαλικά) περιοχή για τη γυναίκα και αρκετές έχουν αμέσως οργασμό όταν η περιοχή ερεθίζεται κατά τη διάρκεια της συνουσίας.

Συμβουλές ενδυνάμωσης: Για να βρείτε το σημείο, ξαπλώστε ανάσκελα και κουνήστε κυκλικά τα πόδια, σαν να κάνετε ποδήλατο. Αυτό δίνει ώθηση στη μήτρα γι αυτό και όταν επανέρχεστε σε κλασική στάση, νιώθετε τον αέρα να βγαίνει από το αιδοίο. Αυτή είναι η αίσθηση που θέλετε να ξαναδημιουργήσετε με το να σφίγγετε του κάτω κοιλιακούς μυς. Κάντε το ξαπλωμένη 10 φορές την ημέρα.

Διευρύνετε το διάφραγμα. Η σωστή αναπνοή είναι απαραίτητη στο σεξουαλικό ερεθισμό. Αν κρατάτε την ανάσα σας, είναι αδύνατον να αποκτήσετε ερωτική διάθεση. Προσπαθήστε συνειδητά να αλλάξετε τον τρόπο που αναπνέετε κατά τη διάρκεια του σεξ, αν θέλετε να δείτε αλλαγή στον οργασμό σας.

Συμβουλές ενδυνάμωσης: το διάφραγμα διευρύνεται όταν παίρνετε μία βαθιά ανάσα. Ξαπλώστε ανάσκελα, με το ένα χέρι στην κοιλιά σας. Αργά εισπνεύστε γεμίζοντας την κοιλιά με αέρα και αργά εκπνεύστε. Το χέρι στο στομάχι πρέπει να ανεβοκατεβαίνει με βάση την αναπνοή σας.

Δουλέψτε τους τετρακέφαλους. Οι μυς στο μπροστινό μέρος των μηρών είναι σημαντικοί όταν είστε σε στάση από πάνω. Αποτελεί την ιδανική επιλογή για ερεθισμό του σημείου G.

Συμβουλές ενδυνάμωσης: πρέπει να χτίσετε την αντοχή και τη δύναμή σας. Υπάρχει μία κίνηση που βοηθά και στα δύο. Στέκεστε όρθια μπροστά από έναν τοίχο και γέρνετε ώστε ο κορμός να ακουμπά στον τοίχο. Λυγίστε και τα δύο γόνατα μέχρι οι μηροί να είναι παράλληλοι στο πάτωμα και μείνετε έτσι για 30 δευτερόλεπτα.

Ευεξία

Όταν σκεφτόμαστε να ξεκινήσουμε τη γυμναστική, είναι σημαντικό να επιλέξουμε κάτι που πραγματικά να μας ευχαριστεί, ώστε να μην καταντήσει να είναι μια βαρετή ή αναγκαστική διαδικασία.

Ωστόσο, ό,τι μας ευχαριστεί δεν είναι πάντα το καταλληλότερο για το σώμα μας, αλλά και ό,τι είναι κατάλληλο για το σώμα μας δεν σημαίνει πως παραμένει να είναι ωφέλιμο σε κάθε ηλικία.

Πότε πρέπει κανείς να ξεκινά την άσκηση; Η σωστή απάντηση είναι πως δεν πρέπει να τη σταματά ποτέ! Το σώμα μας δεν είναι φτιαγμένο για να μένει αδρανές. Ήδη από πολύ μικρή ηλικία μόλις μετά τη δεύτερη δεκαετία της ζωής μας, ο οργανισμός μας επιβραδύνει τον ρυθμό παραγωγής Τ-λεμφοκυττάρων (θυμοκύτταρα), που είναι απαραίτητα για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει πως σε ανθρώπους μέσης ηλικίας που ασκούνται συστηματικά, ο ρυθμός παραγωγής των Τ-λεμφοκυττάρων προσομοιάζει αυτού των νεότερων ηλικιών. Όχι μόνο, λοιπόν, η γυμναστική μας βοηθά να είμαστε δυνατοί και όμορφοι, αλλά και να μειώσουμε τις πιθανότητες να νοσήσουμε από μια σοβαρή ασθένεια.

Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί συμφωνούν πως τα πιο ωφέλιμα είδη γυμναστικής είναι η αερόβια (cardio) και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης, ωστόσο για ακόμη καλύτερη υγεία, είναι πολύ σημαντικό να συνδυάζονται και με άλλα δύο είδη, τις ασκήσεις ισορροπίας και τις διατάσεις.

Αερόβια άσκηση για δυνατή καρδιά
Η αερόβια γυμναστική βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων, ενώ επίσης συμβάλλει στη διατήρηση χαμηλής αγγειακής πίεσης και χαμηλών επιπέδων σακχάρου και στην απώλεια λίπους.

Αερόβια άσκηση μπορεί να θεωρηθεί το περπάτημα σε έντονο ρυθμό, η κολύμβηση, το τρέξιμο ή το βάδην, η ποδηλασία, ο χορός, το τένις, αλλά και τα καθοδηγούμενα ομαδικά μαθήματα αεροβικών ασκήσεων που γίνονται σε όλα τα γυμναστήρια, κ.ά. Ειδικά η κολύμβηση, είναι ιδανική αερόβια άσκηση για πολλούς λόγους, και ειδικά για όσους πάσχουν από αρθρίτιδα, καθώς μέσα στο νερό προστατεύονται οι σύνδεσμοι και οι αρθρώσεις από βάρος και κραδασμούς.

Η αερόβια άσκηση έχει επίσης συνδεθεί με την πιθανότητα πρόληψης ασθενειών όπως η άνοια. H έρευνα «Midlife cardiovascular fitness and dementia» στον τομέα της νευρολογίας που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Neurology, μελέτησε σε βάθος 44 χρόνων μια ομάδα γυναικών από 38 έως 60 ετών που ασκούνταν συστηματικά και έδειξε πως είχαν 88% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν άνοια σε σχέση με εκείνες που ασκούνταν λιγότερο ή καθόλου. Αντίστοιχες έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που έκαναν έστω και ήπια άσκηση 30 λεπτών για 3 με 4 φορές την εβδομάδα εμφάνισαν μεγαλύτερη συνδεσιμότητα σε μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την απώλεια την μνήμης, και άρα θωρακίζονται καλύτερα απέναντι στην ασθένεια του Αλτσχάιμερ.

Βάρη, για δύναμη και αντοχή
Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες όσο μεγαλώνουμε, καθώς μας επιτρέπουν να αναπληρώσουμε τη μυϊκή μάζα που χάνουμε με τα χρόνια. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης προστατεύουν από τραυματισμούς των οστών και των αρθρώσεων, συμβάλλουν στη διατήρηση του βάρους, αλλά και στην καλή στάση του σώματος, προστατεύοντας ιδιαίτερα την οσφυϊκή περιοχή.

Ένα πρόγραμμα γυμναστικής αυτού του είδους μπορεί να γίνει με βάρη ή και χωρίς, με μηχανήματα ή απλά αξιοποιώντας κάποια αξεσουάρ, όπως λάστιχα αντίστασης. Η προπόνηση με ιμάντες TRX είναι επίσης μια καλή επιλογή, αν και απαιτεί την επίσκεψη σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

Το πρόγραμμα άσκησης θα πρέπει οπωσδήποτε να σχεδιάζεται από έναν ειδικό, ο οποίος θα λάβει υπόψη τον σωματότυπο, την ηλικία, τις παθήσεις και τις ανάγκες σας.

Ισορροπία, μέσα και έξω
Οι ασκήσεις ισορροπίας αποδεικνύονται ιδιαίτερα ωφέλιμες σε μεγαλύτερες ηλικίες. Και, καθώς αποτελούν βασικό κομμάτι πολλών καθοδηγούμενων μαθημάτων, όπως η γιόγκα ή το Tai Chi, είναι ευκολότερο και πιο ευχάριστο να τις ακολουθήσει κανείς σε τακτική βάση. Το Tai Chi είναι μια κινεζική πολεμική τέχνη που συνδυάζει μια ροή κινήσεων με ελεγχόμενες αναπνοές και χαλάρωση και αποκαλείται συχνά και «διαλογισμός εν κινήσει». Μαθήματα όπως η γιόγκα και το Tai Chi συνήθως περιλαμβάνουν και ασκήσεις ενδυνάμωσης, ισορροπίας ή αερόβιες ασκήσεις, οπότε ωφελούν συνολικά τον οργανισμό.

Διατάσεις, για περισσότερη ευλυγισία
Οι διατάσεις των μυών είναι μια απαραίτητη άσκηση για όλους, είτε κάνουν κάποιο άλλο είδος γυμναστικής είτε όχι. Βοηθά στη διατήρηση της ευλυγισίας, την οποία όλοι έχουμε σε νεότερες ηλικίες, αλλά χάνουμε σταδιακά όσο μεγαλώνουμε, ειδικά όταν αποδυναμώνεται και το μυϊκό μας σύστημα.Είναι καλό να γίνονται σε καθημερινή βάση ή όσο περισσότερες ημέρες μέσα στην εβδομάδα γίνεται, αλλά θα πρέπει πάντοτε να γίνονται με προσοχή και έπειτα από ένα καλό ζέσταμα.

Η άσκηση από τα 20 έως τα 30
Είναι ίσως η πιο κομβική ηλικία για τη γυμναστική, καθώς τότε τίθενται οι βάσεις για να γίνει η άσκηση μια συνήθεια που μπορεί να κρατήσει δεκαετίες. Θα πρέπει τρεις με πέντε φορές την εβδομάδα να ασκείστε σε έντονο ρυθμό για την καλή λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων, αλλά και να φροντίζετε ώστε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα να γυμνάζετε με βάρη όλες τις μυϊκές ομάδες του σώματος – μια διαδικασία που αυξάνει την πυκνότητα των οστών, η οποία ακόμη χτίζεται σε αυτήν την ηλικία.

Από τα 30 ως τα 40
Στην τέταρτη δεκαετία της ζωής μας, αρχίζει να μειώνεται η ικανότητα του σώματός μας να επανέρχεται έπειτα από έντονη άσκηση, όπως επίσης και η μυϊκή μας μάζα και η σωματική μας δύναμη. Γι’ αυτό και είναι σημαντικές οι ασκήσεις ενδυνάμωσης. Οι ειδικοί προτείνουν να προσθέτουμε κάποιο είδος γυμναστικής με αντιστάσεις τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Η προσθήκη ασκήσεων ισορροπίας και ευλυγισίας συμπληρώνει ιδανικά τη θωράκιση του σώματος για το μέλλον.

Ειδικά για τις γυναίκες, που συνήθως αφιερώνουν τον περισσότερο χρόνο τους στην ανατροφή των παιδιών από τα 30 έως τα 40, μια καλή ιδέα είναι επίσης η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (HIIT), που μέσα σε λιγότερο από μία ώρα συμπυκνώνει ένα πολύ ωφέλιμο μίγμα ασκήσεων ενδυνάμωσης και αερόβιων. Ή μήπως να κάνατε εκείνα τα μαθήματα χορού που πάντα θέλατε;

Από τα 40 και μετά
Από την πέμπτη δεκαετία της ζωής μας κι έπειτα, η μεγαλύτερη απώλεια στο σώμα μας είναι η οστική πυκνότητα, γι’ αυτό είναι περισσότερο επιτακτική η ανάγκη για ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών. Πρέπει να επιλεχθεί ένα πρόγραμμα που να γυμνάζει όλες τις μυϊκές ομάδες για τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, αλλά και να μην παραμελείται η αερόβια άσκηση. Οι έντονοι ρυθμοί άσκησης θα πρέπει σταδιακά να αντικατασταθούν από πιο μέτριους.

Ακόμη, το άγχος της καθημερινότητας είναι που αλλάζει την ισορροπία των ορμονών στο σώμα μας και σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή συμβάλλει στη συσσώρευση του λεγόμενου σπλαχνικού λίπους (γύρω από τα όργανα), το οποίο είναι πιο δύσκολο να αποβάλλουμε. Από τα 40 και μετά, για πολλούς είναι η πιο σημαντική περίοδος ανέλιξης της καριέρας τους, οπότε περνούν αρκετές ώρες στο γραφείο, πολύ συχνά αμελώντας τη στάση του σώματός τους. Η γιόγκα ή η μέθοδος Pilates, βοηθούν στη διατήρηση μιας καλύτερης στάσης σώματος, αλλά και στην αποβολή του άγχους.

Οι ίδιες συμβουλές ισχύουν και στις επόμενες δεκαετίες της ζωής μας, αλλά οι ειδικοί προτείνουν να δίνεται έμφαση στην εκγύμναση των γοφών και των ώμων. Καθημερινό περπάτημα 30 λεπτών είναι επίσης απαραίτητη διαδικασία που πρέπει να υπάρχει στη ρουτίνα όλων, όπως και οι διατάσεις μυών. Το Pilates είναι ιδανικό για πολλούς, καθώς γίνεται υπό επίβλεψη, είναι χαμηλής ή ρυθμιζόμενης έντασης και βοηθά στην ισορροπία. Η κολύμβηση είναι επίσης εξαιρετικά ωφέλιμη γιατί δεν καταπονεί τις αρθρώσεις.

Ευεξία = άσκηση, διατροφή, πρόληψη
Η άσκηση από μόνη της δεν είναι πάντα αποτελεσματική ή ωφέλιμη, αν δεν συνοδεύεται από μια γενικότερη προσοχή της υγείας μας με τη μορφή σωστής διατροφής, υγιεινού τρόπου ζωής, μείωσης άγχους και πρόληψης. Η τελευταία όχι μόνο μας επιτρέπει να διαπιστώσουμε αν έχουμε κάποια προβλήματα υγείας ή ιδιαιτερότητες που θα πρέπει να προσέξουμε ή να βελτιώσουμε πριν την άσκηση, αλλά και μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε άμεσα ό,τι τυχόν προκύψει, πριν αποτελέσει μακροχρόνιο πρόβλημα.

Ευεξία

Αν πιστεύετε ότι πρώτα θα παγώσει η κόλαση και ύστερα θα χάσετε τα «πλαϊνά», τότε αυτό το άρθρο θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο.

Ξέρω αρκετές γυναίκες που έχουν την τάση να συσσωρεύουν λίπος στην συγκεκριμένη περιοχή του σώματος, δηλαδή παραπλεύρως της κοιλιάς, στα γνωστά και ως «πλαϊνά». Δεν ξέρω ούτε μία που να έχει καταφέρει να το αποδεχτεί.

Πρόκειται, βλέπετε, για μια από τις πιο αντιαισθητικές και «δύσκολες» αποθήκες λίπους. Γιατί;

Επειδή κάθε φορά που θα φορέσεις στενο τζιν πρέπει να ψάξεις στο ράφι με τις φαρδιές μπλούζες αν δε θέλεις να μοιάζεις με κινούμενο βάζο λουλουδιών με τον τρόπο που το λίπος προεξέχει. Γιατί για να αποφύγεις αυτό που μόλις διάβασες, αναγκάζεσαι να αγοράζεις παντελόνια που είναι μεγάλο νούμερο προκειμένουν να κουμπώνουν στην περιφέρεια, αλλά ταυτόχρονα σού είναι φαρδιά και στα πόδια (story of my life).

Mε τα πλαινά είχα μια σχέση αγάπης-μίσους για πολλά χρόνια. Από τη μία, ήξερα ότι αυτό είναι το (μόνο) σημείο που θα εναποτεθούν οι διατροφικές μου αμαρτίες, από την άλλη, μου φαινόταν αρκετά υψηλό το τίμημα. Το κακό με τα πλαινά είναι ότι δεν κρύβονται εύκολα. Διαγράφουν με σχεδόν κάθε ρούχο κάνοντας σε να φαίνεσαι ατσούμπαλη (ακόμα κι αν φοράς το πιο σικ Chanel ταγέρ) και φεύγουν με τα χίλια ζόρια (ακόμα κι αν είσαι μονίμως σε δίαιτα).

Κι εκεί που ήμουν έτοιμη να υπογράψω συμβόλαιο ζωής με την πιο ανεπιθύμητη μακροχρόνια σχέση, αποφάσισα να κάνω μερικές αλλαγές στη διατροφή. Πριν προχωρήσουμε σε αυτές, ας πούμε μερικά βασικά πράγματα.

Το λίπος που υπάρχει στο ανθρώπινο σώμα χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: το σπλαχνικό και το υποδόριο. Το σπλαχνικό λίπος είναι το βαθύτερο στρώμα, αυτό που περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα και που μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να αναπτύξετε κάποια χρόνια πάθηση, όπως ο διαβήτης τύπου 2 ή καρδιακές παθήσεις. Το υποδόριο λίπος είναι το εξωτερικό στρώμα, αυτό που μπορείτε να πιάσετε / ζουλήξετε/ τσιμπήσετε και με το χέρι σας (όπως τα αγαπημένα «πλαϊνά»).

Αν και το λίπος που συσσωρεύεται συγκεκριμένη περιοχή δεν κρύβει ιδιαίτερους κινδύνους για την υγεία, το να το μειώσετε ή να το εξαφανίσετε τελείως μόνο καλό μπορεί να επιφέρει, τόσο στη γραμμή, όσο και στην αυτοπεποίθησή σας. Για να επιτευχθεί αυτό, το βασικότερο είναι να βάλετε στο πρόγραμμα τη γυμναστική (και δεν εννοούμε μία φορά την εβδομάδα-αν θέλετε να δείτε αποτελέσματα απαιτούνται τουλάχιστον τρεις).

Συνδυαστικά όμως με τη γυμναστική, χρειάζεται να φροντίστε λίγο παραπάνω και η διατροφή σας. Δυστυχώς, όσο και να «κοπανιέστε» στο διάδρομο, αν θέλετε να χάσετε το τοπικό λίπος χρειάζεται να είστε πιο προσεκτική με τις τροφές που επιλέγετε να βάζετε στο πιάτο σας. Προσοχή! Δεν στηρίζουμε να μειώσετε απλώς τις θερμίδες που λαμβάνετε (αυτό ελάχιστη διαφορά θα κάνει), αλλά να τις αντικαταστήσετε. Βλέπετε, αν συνεχίζετε να τρέφεστε με φαγητά που ευνοούν το φούσκωμα, η κοιλιά κα τα «πλαϊνά» θα σας λένε «καλημέρα» κάθε πρωί.

Γι' αυτό το λόγο καλό είναι να αρχίσετε να λέτε περισσότερα «ναι» σε τροφές πιο πλούσιες σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες και να αφήσετε στην άκρη τους απλούς υδατάνθρακες. Για να είμαστε πιο ακριβείς, οι τροφές που πρέπει να αντικαταστήσετε είναι οι εξής.

Αφήστε το λευκό ρύζι και το λευκό ψωμί και επιλέξτε καστανό ρύζι και ψωμί ολικής άλεσης.

Αφήστε τις τροφές που είναι πλούσιες σε υδρογονωμένα και κορεσμένα λιπαρά και προτιμήστε τροφές με μονοακόρεστα λιπαρά (π.χ. αβοκάντο, καρύδια).

Αφήστε το βούτυρο και χρησιμοποιείστε ελαιόλαδο (αλλά χωρίς υπερβολές).

Αντικαταστήστε, για λίγο, το κόκκινο κρέας με το σολωμό.

Αντικαταστήστε σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και χαμηλή διατροφική αξία (π.χ. πατατάκια) με σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (π.χ. αμύγδαλα).

bovary.gr

Ευεξία

Σταφυλοθεραπεία: Ενα φάρμακο στη ζωή μας
Η σταφυλοθεραπεία είναι γνωστή εδώ και τουλάχιστον δύο αιώνες ως μια από τις αποτελεσματικότερες θεραπείες αποτοξίνωσης.

Το σταφύλι είναι διουρητικό, πλούσιο σε νερό, φυτικές ίνες και ποτάσσιο. Περιέχει μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο και φώσφορο, καθαρίζει το συκώτι και τα έντερα.
Το σταφύλι κυρίως λόγω του καλίου που περιέχει σε μεγάλες ποσότητες αυξάνει τη διούρηση και καταπολεμά την κατακράτηση των υγρών, διατηρώντας την αρτηριακή πίεση σε χαμηλά επίπεδα. Θεωρείται η κυριότερη τροφή αποτοξίνωσης.

Τα έλαια που παράγονται από τα κουκούτσια των σταφυλιών είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα τα οποία μειώνουν την χοληστερόλη. Η κατανάλωση σταφυλιού βοηθάει σε καταστάσεις ύπαρξης δυσπεψίας, δυσκοιλιότητας και αιμορροΐδων.

Τα αντιοξειδωτικά του σταφυλιού παρουσιάζουν, επίσης, σημαντική καρδιοπροστατευτική δράση καθώς εμποδίζουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης, προλαμβάνουν τη συσσώρευση των αιμοπεταλιών και καταπολεμούν το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας.
Τα φλαβονοειδή που εμπεριέχονται στο σταφύλι εκτός από την ενίσχυση του καρδιαγγειακού συστήματος, συμβάλλουν και στη θεραπεία διαφόρων λοιμώξεων.

Η βασική αρχή της σταφυλοθεραπείας είναι η εξής: τρώμε σταφύλι, μόνο σταφύλι για κάποιες ημέρες. Αυτό βάζει το πεπτικό σύστημα σε ηρεμία αφού καταναλώνει μόνο ένα τρόφιμο. Το σώμα δαπανά το 30% για την πέψη και μπορεί να επικεντρώσει την υπόλοιπη προσοχή του στην καταπολέμηση των τοξινών.

Ανάλογα με τις δυνάμεις που έχετε, μπορείτε να κάνετε τη θεραπεία μόνο για ένα σαββατοκύριακο ή κάποιες ημέρες μέσα στην εβδομάδα. Αλλά ισχύει ό,τι και στη νηστεία: πρέπει να προετοιμαστείτε για την θεραπεία ελαφρύνοντας τα γεύματά σας αρκετές μέρες νωρίτερα. Σταματήστε τα πλούσια σε θερμίδες πιάτα, το αλκοόλ, τα γλυκά, τις σοκολάτες και τον καφέ.

Οταν ολοκληρώσετε την θεραπεία σας ξαναπάρτε τις διατροφικές σας συνήθειες αργά αργά, αρχίζοντας με ρύζι, φρούτα και λαχανικά.
Οι στόχοι της σταφυλοθεραπείας μπορεί να είναι:

Ανανέωση του οργανισμού
Φάρμακο για ορισμένες καθημερινές παθήσεις: δυσκοιλιότητα, αϋπνίες, δερματικά προβλήματα, χρόνια κόπωση και νευρικότητα
Απώλεια κιλών
Θεραπευτικοί λόγοι: ασθένειες του πεπτικού συστήματος, του ουρολογικού, καρδιακές παθήσεις, καρκίνος, αρθρίτιδα και ρευματισμοί
Η σταφυλοθεραπεία αντενδείκνυται σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 επειδή περιέχει πολλά σάκχαρα τα οποία περνούν πολύ γρήγορα στον οργανισμό. Δεν ενδείκνυται επίσης για έγκυες γυναίκες ή γυναίκες που θηλάζουν.
Για να είναι πιο αποδοτική η σταφυλοθεραπεία οι ειδικοί συμβουλεύουν να γίνεται με βιολογικά σταφύλια.

Σταφύλια και για ομορφιά
Το σταφύλι αποτελεί έναν πολύτιμο σύμμαχο όχι μόνο για την υγεία μας αλλά και την ομορφιά μας. Το φθινόπωρο είναι η κατ' εξοχήν εποχή των σταφυλιών και πολλοί το θεωρούν ως «βασιλιά» των φρούτων χάρη στα ασύγκριτα συστατικά του.
Η ρεσβερατρόλη, ένα πολύτιμο φυτικό συστατικό, που βρίσκεται στη φλούδα του, εμφανίζει ισχυρή αντιγηραντική δράση, προστατεύοντας το κολλαγόνο και την ελαστίνη των ιστών και βοηθώντας στη διατήρηση της νεανικής εμφάνισης.
Η ρεσβερατρόλη βρίσκεται σε μικρότερες ποσότητες στα μούρα, στο πεύκο, στα ρόδια, στα φιστίκια και τα φασόλια.


Παχαίνουν τα σταφύλια τελικά;

Πολλοί έχουν την εντύπωση πως το σταφύλι παχαίνει αλλά αυτό δεν ισχύει.
1 μεσαίο τσαμπί σταφύλια (40-50 ρόγες) έχει περίπου 150 θερμίδες όσο δηλαδή 2 μεγάλα άλλα φρούτα
Η φυσική γλυκύτητα του σταφυλιού οφείλεται στα φυσικά του σάκχαρα, την φρουκτόζη και όχι στην ζάχαρη, την σουκρόζη όπως την εννοούμε συνήθως
Το σταφύλι είναι φρούτο που τρώγεται ώριμο, συνεπώς τα φυσικά του σάκχαρα είναι παραωριμασμένα, όταν είναι πια βρώσιμο. Αυτή η γλυκιά του γεύση είναι που μας μπερδεύει και έχουμε την αίσθηση ότι επειδή είναι γλυκό είναι και παχυντικό.

Ευεξία

H «αθώα» καθημερινή συνήθεια που πρέπει να σταματήσεις για να αποφύγεις το ενοχλητικό φούσκωμα
Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «σαμποτέρ της ευεξίας» μας. Οι λέξεις «ενοχλητικό» και «δυσάρεστο» μπορούν να περιγράψουν με σαφήνεια αυτό το σύμπτωμα -κομμάτι της καθημερινότητας πολλών από εσάς.

Το φούσκωμα εμφανίζεται εύκολα αλλά θέλει προσοχή και προσπάθεια για να υποχωρήσει.

Δεν εξαφανίζεται από τη μία στιγμή στην άλλη: η αναθεώρηση του τρόπου διατροφής και των καθημερινών σας συνηθειών μπορεί να φέρει μονιμότερο αποτέλεσμα.

Tο φούσκωμα είναι ένα καμπανάκι του οργανισμού που δείχνει ότι η διατροφή σας, η λήψη κάποιων φαρμάκων (ή συμπληρωμάτων διατροφής), και κάποιες καθημερινές σας συνήθειες δεν έχουν τόσο θετικό αντίκτυπο στον οργανισμό σας. Μια επίπεδη κοιλιά δεν είναι κάτι άπιαστο, αν βάλετε στο (διατροφικό) πρόγραμμά σας τροφές που βοηθούν την πέψη και δεν προκαλούν ευαισθησία στο έντερο.

Η Lorna Jane Clarkson, συγγραφέας του βιβλίου «Eat Good Food», δίνει συμβουλές που στόχο έχουν τον περιορισμό του φουσκώματος και μέσα από την δική της εμπειρία μπορεί να σας δώσει «food for thought».

To να επανεξετάσετε τις καθημερινές σας συνήθειες μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την προσπάθειά σας.

Mια συνήθεια που η συγγραφέας θεωρεί επιβαρυντική για την πέψη (και κατ’επέκτασιν «βοηθητική» για την εμφάνιση φουσκώματος) είναι η κατανάλωση νερού ή άλλων υγρών 20 λεπτά πριν ή μετά το φαγητό.

Αν αποφύγετε κάτι τέτοιο, θα αποφύγετε παράλληλα την αραίωση των πεπτικών σας υγρών. Τα υγρά που καταναλώνετε πριν ή μετά το γεύμα καθυστερούν την διαδικασία της πέψης και έτσι είναι λογικό να αισθανθείτε πρήξιμο.

H πολυγραφότατη Lorna Jane Clarkson που μέσα από τα βιβλία της μιλά για έναν υγιεινό τρόπο ζωής, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ιδιότητες που μας προσφέρει η κάθε τροφή, δίνει παράλληλα ιδέες για μια διατροφή κατά του φουσκώματος.

Για πρωινό, η Lorna Jane Clarkson μας συμβουλεύει να «αποβάλλουμε» σνακ όπως τα bagels και το τοστ (ιδίως με λευκό ψωμί). Η ίδια προτιμά ένα smoothie με μπανάνες που περιέχουν κάλιο και φυτικές ίνες που μειώνουν το πρήξιμο.

Στο μεσημεριανό της, προσθέτει σε κάθε ευκαιρία γλυκοπατάτα και πράσινα λαχανικά. Το βραδινό της, δεν θα μπορούσε να μην είναι ένα γεύμα με θρεπτικές τροφές και φιλικό για το πεπτικό σύστημα: έχει ιδιαίτερη προτίμηση στο σολομό -που χάρη στα ω-3 λιπαρά οξέα και τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που περιέχει είναι εξαιρετική επιλογή αν θέλετε να καταναλώσετε πρωτεΐνη-, στο λάχανο, στα σπαράγγια και στον κουρκουμά.

Στο τέλος της ημέρας, η συγγραφέας επιλέγει ένα τσάι μέντας ή ένα κομπούτσα (kombucha) -ζυμωμένο τσάι που λέγεται ότι βοηθά στην πέψη, στον καλύτερο ύπνο και στην αποτοξίνωση του οργανισμού-.

Ευεξία

Τι καλύτερο από το να ξεκινάς την ημέρα σου με ένα χορταστικό, υγιεινό πρωινό και να συνεχίζεις με ένα εύκολο πρόγραμμα γυμναστικής που θα ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό σου και θα αυξήσει τις καύσεις σου, κάνοντας σε να εξαφανίσεις τα περιττά κιλά πριν καν το καταλάβεις;

Ένα τέτοιο workout μας παρουσίασε μερικές ώρες πριν η Αμερικανίδα surfer και youtuber Alana Blanchard, η οποία μοιράζεται συχνά με το κοινό της τα μυστικά της για άψογο κορμί, τονίζοντας σε κάθε ευκαιρία το πόσο σημαντικό είναι να βάλουμε την άσκηση για τα καλά στη ζωή μας.

Η ίδια μας παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο όλες οι πολυάσχολες μπορούμε να ασκούμαστε καθημερινά, προτείνοντας μας να ξεκινάμε από νωρίς το πρωί, προκειμένου να βάλουμε τον οργανισμό μας στη διαδικασία να καίει λίπος για πολλές ώρες ακόμα και μετά το τέλος της προπόνησής μας.

Σε αυτό, θα βρούμε εύκολες μεν, αποτελεσματικότατες δε ασκήσεις για όλο το σώμα, που συνδυάζουν το αερόβιο με τη γράμμωση με τον πιο δελεαστικό τρόπο! Η ίδια, μάλιστα, μας χαρίζει και μία bonus συνταγή για την αγαπημένη της πουτίγκα με φρούτα!

Αν τα κατάφερε η Alana που είναι μία τόσο πολυάσχολη μαμά, γιατί όχι κι εσύ;

Ευεξία

Βαλσαμόχορτο: Το παιδί του ήλιου - του Stephan Rousseau

Βασική ιδιότητα: Χαρά
Το βαλσαμόχορτο είναι ένα υπέροχο μικρό φυτό. Είναι από εκείνα τα φυτά που οι γιαγιάδες μας φυλούσαν στα ντουλάπια της κουζίνας τους για να αντιμετωπίζουν απλές ασθένειες.

Το βαλσαμόχορτο είναι ένα από τα σημαντικότερα φαρμακευτικά φυτά της ευρωπαϊκής, μεσογειακής και σλαβικής παράδοσης. Ανθίζει κοντά στο καλοκαίρι σε λιβάδια που βρίσκονται σε δάση, δρόμους ή σε βουνοπλαγιές. Λειτουργεί σαν ηλιακή μπαταρία απορροφώντας όλο το φως του ήλιου κι έτσι μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε όταν το χρειαζόμαστε.

Είναι το καλύτερο φάρμακο για τη θεραπεία της κατάθλιψης, και χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά κατά τη διάρκεια του χειμώνα γι’ αυτόν τον σκοπό. Στη Γερμανία χρησιμοποιείται τόσο όσο και τα ψυχοτρόπα φάρμακα για τη θεραπεία της κατάθλιψης. Αποτελεί επίσης ένα δραστικό φάρμακο για τη θεραπεία πολλών δερματικών παθήσεων. Το τσάι και το έλαιό του έχουν κόκκινο χρώμα και είναι ελαφρώς πικάντικο.

Πνευματικές ιδιότητες
Το βαλσαμόχορτο μοιάζει με ένα μικροσκοπικό σκανταλιάρικο πνεύμα, γεμάτο δύναμη και χαρά. Θεραπεύει άμεσα στοχεύοντας κατευθείαν στον πυρήνα του προβλήματος που μπορεί να αντιμετωπίζει κάποιος. Για παράδειγμα, αν κάποιος είναι νωθρός, μετά από λίγες ημέρες θεραπείας θα ανανεωθεί η ενέργεια και τα κίνητρά του. Αν κάποιος νιώθει μπερδεμένος, το βαλσαμόχορτο θα τον βοηθήσει να βρει και πάλι νόημα και κατεύθυνση στη ζωή του.

Το βαλσαμόχορτο θα είναι το κύριο φυτό με το οποίο θα δουλέψουμε στο επόμενο retreat που θα γίνει στην Εύβοια τον Σεπτέμβριο. Εδώ θα εστιάσουμε στο αίσθημα της χαράς ως μια πόρτα που θα μας οδηγήσει στην αυτογνωσία. Θα χρησιμοποιήσουμε τα φυτά που συλλέξαμε αυτό το καλοκαίρι στον Ταΰγετο.

Όπως όλα μέσα στη Φύση, τα περισσότερα φυτά διαθέτουν έναν συνδυασμό θετικών και αρνητικών στοιχείων. Το βαλσαμόχορτο είναι ένα από τα ελάχιστα φυτά που γνωρίζω ότι είναι γεμάτα με φως. Επειδή λοιπόν είναι πολύ ισχυρό, χρειάζεται να χρησιμοποιείται με σεβασμό και επίγνωση (διαβάστε τις παρενέργειες).

Θεραπευτικές χρήσεις
Φροντίδα του δέρματος
Αν το δέρμα σας έχει τάση λιπαρότητας, χρησιμοποιήστε βαλσαμέλαιο μαζί με ένα ξηρό έλαιο, όπως το αμυγδαλέλαιο, αντί για ελαιόλαδο. Θεραπεύει τα ηλιακά εγκαύματα, την ξηροδερμία, την ακμή ή μπορεί απλώς να χρησιμοποιηθεί για τη βασική φροντίδα του δέρματος. Εφόσον δεν εκθέτετε το δέρμα σας σε δυνατό ήλιο, μπορείτε να το χρησιμοποιείτε καθημερινά (βλ. συνταγή παρακάτω).

Χειμερινή κατάθλιψη
Αυτή αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες χρήσεις του βαλσαμόχορτου. Αν νιώθετε λίγο πεσμένοι ψυχολογικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μπορείτε να ακολουθήσετε μια σύντομη θεραπεία με τσάι βαλσαμόχορτου για 3 έως 7 ημέρες (βλ. συνταγή παρακάτω).

Το βαλσαμόχορτο είναι προσαρμογόνο βότανο, που σημαίνει ότι προσαρμόζεται σε αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός σας. Για παράδειγμα, μπορεί να σας κάνει να κοιμάστε πολύ βαθιά ή να σας δώσει τόση πολλή ενέργεια που θα θέλετε να κάνετε πάρτι όλη νύχτα. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τον τρόπο που θα σας επηρεάσει και η εμπειρία σας μπορεί να αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη. Αν το πίνετε το βράδυ, ξεκινήστε με μισό φλιτζάνι και περιμένετε μισή ώρα πριν πιείτε περισσότερο. Αυτό θα σας δώσει αρκετό χρόνο για να δείτε πώς λειτουργεί το φυτό για σας.

Βασικές θεραπείες
Βαλσαμέλαιο
Eίναι πολύ εύκολο να φτιάξετε βαλσαμέλαιο. Γεμίστε μισό βάζο με μίσχους, λουλούδια και φύλλα και ύστερα γεμίστε το εντελώς με κάποιο έλαιο της επιλογής σας. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το στον ήλιο και ανακινείτε το ελαφρά κάθε λίγες ημέρες. Μετά από 3 με 4 εβδομάδες, το έλαιο θα πάρει κόκκινο χρώμα. Φιλτράρετε το έλαιο για να αφαιρέσετε το φυτό, και το βαλσαμέλαιο είναι έτοιμο.

Γι’ αυτή τη συνταγή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φρέσκα και ξηρά φυτά. Αποτελεί το τέλειο φάρμακο για σχεδόν κάθε είδους δερματικά προβλήματα – από ηλιακά εγκαύματα μέχρι ακμή, εγκαύματα ή ξηροδερμία. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλώς ελαιόλαδο γι’ αυτό το παρασκεύασμα ή ένα ηπιότερο έλαιο όπως το αμυγδαλέλαιο.

Τσάι βαλσαμόχορτου
Μπορείτε να φτιάξετε το τσάι με μια χούφτα βαλσαμόχορτο σε μισό λίτρο νερού. Βάλτε το σε χαμηλή φωτιά και αφήστε το να σιγοβράσει για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, σβήστε τη φωτιά και αφήστε το σε ακινησία για άλλα 20 λεπτά. Μπορείτε να πιείτε από 1 ως 3 φλιτζάνια την ημέρα. Και πάλι, προσέξτε τον τρόπο που σας επηρεάζει το φυτό. Αν σας δίνει πολλή ενέργεια, πιείτε το το πρωί. Αν σας φέρνει υπνηλία, πίνετέ το το βράδυ (διαβάστε τις παρενέργειες).

Παρενέργειες
Το βαλσαμόχορτο μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει την επίδραση άλλων φαρμάκων. Αν ακολουθείτε κάποια θεραπεία, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Τα άτομα με καρδιακά προβλήματα θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν τη χρήση του.

Φωτοευαισθησία
Το βαλσαμόχορτο αυξάνει τη φωτοευαισθησία, που σημαίνει ότι τα μάτια σας μπορεί να γίνουν πιο ευαίσθητα στο φως όπως επίσης και το δέρμα σας στον ήλιο. Μην χρησιμοποιείτε το έλαιο πριν κάνετε ηλιοθεραπεία ή κολυμπήσετε στη θάλασσα. Αν πίνετε τσάι βαλσαμόχορτου, προσέξτε τι αντίδραση έχετε στον ήλιο. Μπορείτε πάντως να το χρησιμοποιήσετε κι ως έλαιο για να ενυδατώσετε το δέρμα σας μετά από παραμονή στον ήλιο.

Εκτός κι αν συνεργάζεστε με κάποιον καταρτισμένο φυτοθεραπευτή ή βοτανολόγο, μην πίνετε τσάι βαλσαμόχορτου για περισσότερες από 7 συνεχόμενες ημέρες όταν χρησιμοποιείτε το είδος του δυνατού τσαγιού που παρουσιάζω σε αυτό το άρθρο. Οι συγκεκριμένες θεραπείες αποτελούνται από φαρμακευτικά τσάγια και πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή. Είναι πολύ αποτελεσματικές, αλλά αν τις χρησιμοποιήσετε για αρκετές εβδομάδες μπορεί να διαταράξουν τις λειτουργίες του οργανισμού σας.

Ευεξία

Οι celebrities δηλώνουν εθισμένες στην τάση γυμναστικής γνωστή ως «Ballet Beautiful», η οποία –όπως προδίδει και το όνομά της- αποτελεί το νούμερο ένα μυστικό των μπαλαρίνων για λεπτή μέση και flat στομάχι.

Το «Ballet Beautiful» είναι πλέον διαδεδομένο και στον χώρο του modeling, με κορυφαία top models να χτίζουν κορμιά και… καριέρες στηριζόμενα στα μυστικά των ειδικών για καλοσχηματισμένο, γραμμωμένο κορμί που όμως δεν χάνει στο ελάχιστο τη θηλυκότητά του.

Η συγκεκριμένη μέθοδος αποτελεί έμπνευση της celebrity fitness γκουρού Mary Helen Bowers, η οποία στην προσπάθειά της να συνδυάσει τις κινήσεις του κλασσικού μπαλέτου με τις στοχευμένες ασκήσεις και τις διατάσεις, καταφέρνει το απόλυτο: Καύση λίπους και άμεση αλλαγή στο κορμί μας, με σήμα κατατεθέν τη λεπτή μέση που τονίζει ακόμα περισσότερο τις όποιες καμπύλες μας.

Ακόμα να πειστείς για τα θεαματικά αποτελέσματα του προγράμματος της Bowers; Αν ναι, στο σημείο αυτό αξίζει να μάθεις πως στην trainer αυτή χρωστά η Natalie Portman το κορμί που απέκτησε για τις ανάγκες του ρόλου της ως μπαλαρίνα στην ταινία «Black Swan».

Το μόνο που θα χρειαστείς για να ριχτείς κι εσύ στη μάχη είναι απλά ένα στρώμα γυμναστικής.

Είσαι έτοιμη να κάψεις το περιττό λίπος και να αποκτήσεις τη λεπτή μέση που πάντα επιθυμούσες;

limeandlife.com/

Ευεξία

Μια από τις φιλοσοφίες που έχει επηρεάσει την καθημερινή μας ζωή τα τελευταία χρόνια φαίνεται να συνοψίζεται στη φράση “νους υγιής εν σώματι υγιή”. Σκοπός του συγκεκριμένου ρητού, είναι να κατανοήσουμε πως η πνευματική και σωματική μας ευεξία είναι δυο στενά συνδεδεμένες πτυχές της ζωής μας.

Η άποψη αυτή υποστηρίχθηκε και από μεγάλους Έλληνες φιλοσόφους, όπως ο Πλάτωνας. Ο ίδιος επισήμανε πως είναι αναγκαίο μεταξύ τους να υπάρχει ισορροπία και ο μόνος τρόπος για την επίτευξη τούτου είναι η άσκηση του ενός και του άλλου ταυτόχρονα. Ουσιαστικά, πνευματική και σωματική υγεία δεν μπορούν να επιβιώσουν ξεχωριστά.

Άσκηση του σώματος και ευεξία

Προσανατολισμένοι, στην ελληνική κοινωνία του σήμερα βλέπουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους, να επιδίδονται στην άσκηση του σώματος, η οποία παίρνει κυρίως μορφή μέσα από το γυμναστήριο. Στόχος, μπορεί να θεωρηθεί η δημιουργία ενός ωραίου σώματος που από ψυχολογικής αλλά και ιατρικής άποψης είναι κάτι το αναγκαίο. Αρχικά, δημιουργείται μια αίσθηση πληρότητας και ευεξίας. Ακόμα, η ευχαρίστηση από το αποτέλεσμα, είναι ένα βασικό κομμάτι για την ανάπτυξη αυτοπεποίθησης. Τέλος, αποτελεί ένα δημιουργικό τρόπο απασχόλησης, ο οποίος βοηθά στο να δημιουργηθούν νέοι στόχοι.

Η κατηγορία των ατόμων, που ασχολούνται έχοντας τέτοιου είδους στόχους, αποτελεί μειοψηφία σε μία χώρα όπου τα ιδανικά της υγιούς άσκησης καταπατώνται στο βωμό μιας εντυπωσιακής εμφάνισης. Είναι δυνατό μάλιστα, να στηρίζεται σε χρήση απαγορευμένων ουσιών και υπέρμετρης άσκησης. Συγκεκριμένα, συχνό φαινόμενο αποτελεί η ανάπτυξη μέσα από την ατέρμονη προσπάθεια τους να αποκτήσουν το ιδεατό σώμα, τόσο φυσικών όσο και ψυχολογικών προβλημάτων.

Η πλειονότητα των ανθρώπων έχει συνθέσει έναν δικό της ορισμό αναφορικά με τον ύψιστο σκοπό της άσκησης. Συνήθως, ζητήματα προσωπικής φύσεως όπως, χαμηλή αυτοεκτίμηση, προβλήματα στις ερωτικές σχέσεις και η ανάγκη να είναι κάποιος αρεστός στους άλλους, οδηγούν σε παρανοήσεις.

Υπερβολική άσκηση και ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Συχνά, παρατηρούμε άνδρες και γυναίκες, που έχουν την τάση να γυμνάζονται σε μη φυσιολογικούς ρυθμούς.

Η σκέψη και η καθημερινότητά τους, περιστρέφεται γύρω από την άσκηση. Το άγχος που σιγά σιγά κάνει την εμφάνισή του τελικά γίνεται δυσβάσταχτο φορτίο προκαλώντας στο υποκείμενο διαταραχές. Είναι αρκετά πιθανό, να εμφανίσει ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Οι ψυχαναγκασμοί και οι ιδεοληψίες είναι είναι βασικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης διαταραχής. Οι ψυχαναγκασμοί, είναι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές που σκοπός τους είναι η μείωση ή εξάλειψη του άγχους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα εκδηλώνονται ως συνεχείς ασκήσεις με σκοπό να διορθώσουν κάποια υποτιθέμενη ατέλεια στην εμφάνιση τους. Αν δεν ολοκληρώσουν όσα θα επιφέρουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα το άγχος τους συνεχίζει να υπάρχει. Αναφορικά με τις ιδεοληψίες, αναφερόμαστε σε ιδέες ή παρορμήσεις που βιώνονται ως παρείσακτες.

Επομένως, η διαταραχή μπορεί να παρεμποδίσει τη λειτουργικότητα του πάσχοντα, ο οποίος σταδιακά βρίσκεται δέσμιος ενός ατέρμονου κύκλους προσπάθειας απόκτησης της εμφάνισης που ονειρεύεται.

Οι επιπτώσεις της χρήσης ακατάλληλων ουσιών

Η ανάγκη αυτή, μπορεί να ωθήσει το άτομο στην κατανάλωση ακατάλληλων ουσιών, όπως πρωτεϊνών και αναβολικών. Αποτέλεσμα της ανεύθυνη χρήσης ουσιών αποτελούν τα καρδιακά προβλήματα, αφού βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μη φυσιολογική αύξηση της καρδιάς. Συλλήβδην, υπάρχουν βαθμιαίες αλλαγές στην εμφάνιση, σχετιζόμενες με τα φυσικά χαρακτηριστικά. Συνοπτικά, αύξηση στήθους και αλλαγή φωνής στους άνδρες και ανάπτυξη τριχοφυΐας στις γυναίκες. Επιπροσθέτως, οι ψυχολογικές επιπτώσεις ποικίλουν, συνηθέστερες είναι, ο εκνευρισμός, η ανησυχία, η επιθετικότητα, η αϋπνία, ακόμα και η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά.

Παρατηρώντας τη σημερινή λοιπόν κοινωνία, αναρωτιόμαστε κατά πόσο ασπαζόμαστε το πραγματικό νόημα της συγκεκριμένης φράσης. Άραγε, λαμβάνουμε υπόψη και ακολουθούμε τις θεωρίες των αρχαίων φιλοσόφων;

Είναι η άποψη του Αριστοτέλη αναφορικά με τη “μεσότητα” σήμερα παρούσα ή αποτελεί απλά ένα κεφάλαιο που διδαχτήκαμε κατά τη διάρκεια της σχολικής μας ζωής;

http://inspireyourlife.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin