Σεπτεμβρίου 19, 2018

Ψυχολογία

11 Σημαντικά Μαθήματα Που Έμαθα Όταν Αποφάσισα Να Αλλάξω Τη Ζωή Μου
Τι συμβαίνει όταν αρχίσεις να κυνηγάς τα όνειρά σου;
Sylvia Salow, σύμβουλος αυτοβελτίωσης

Πάντα ήξερα τι θέλω να κάνω... να βοηθάω τους ανθρώπους να βελτιώνουν τη ζωή τους. Ωστόσο μου πήρε πολύ καιρό μέχρι να αποφασίσω να το κάνω πραγματικότητα. Ζούσα με τον τρόπο που ήθελαν οι άλλοι και όχι εγώ, κάνοντας πράγματα που δεν μου προσέφεραν κάποια ικανοποίηση. Ένιωθα ότι χαράμιζα τη ζωή μου και ότι δεν την ζούσα πραγματικά. Για πολλά χρόνια απλώς επιβίωνα και ένιωθα ότι δεν είχα κάποιο σκοπό στην ζωή μου. Μέχρι το 2011 που αποφάσισα να την αλλάξω και να κάνω αυτό που ήθελα πάντα: να βοηθάω τους γύρω μου να ζουν καλύτερα. Και από τότε έχω συνειδητοποιήσει ότι πήρα πολλά μαθήματα ζωής, τα οποία θέλω να μοιραστώ μαζί σας:

1.Εσύ χαράζεις το μονοπάτι σου

Είσαι πολύ συνδεδεμένος και εξαρτημένος από τους γύρω σου. Ξέρεις, οι άνθρωποι που βρίσκονται στη ζωή σου δεν βρίσκονται τυχαία. Βρίσκονται για να σου δώσουν σημαντικά μαθήματα, να σε εμπνεύσουν και να σε βοηθήσουν να εξελιχθείς και να φτάσεις εκεί που θέλεις. Όμως, στο τέλος της ημέρας, εσύ είσαι υπεύθυνος για τον δρόμο που θα ακολουθήσεις. Και δεν πρέπει να εγκαταλείψεις τα όνειρά σου για κανέναν. Εσύ και μόνο εσύ είσαι υπεύθυνος για το μονοπάτι της ζωής σου. Μην θυσιάζεις τους στόχους και τα όνειρά σου για κανέναν. Εγώ το έκανα για πολλά χρόνια. Παγιδεύτηκα σε λάθος σχέσεις και λάθος δουλειές, μέχρι που κατάλαβα ότι η ζωή μου αφορά εμένα και μόνο. Γι΄αυτό σκέψου απλά τι θέλεις να κάνεις και ποιος θέλεις να γίνεις.

2. Η ζωή είναι μικρή

Όταν συνειδητοποιήσα τι θέλω να κάνω, το οποίο ήταν εντελώς αντίθετο από αυτό που είχα σπουδάσει, κατάλαβα πόσα πολλά πράγματα είχα χάσει την ζωή μου. Κοιτάζοντας πίσω, είδα χαμένες ευκαιρίες. Και όμως. Μπορείς να κάνεις τις ημέρες σου να αποκτήσουν νόημα, αρκεί να το αποφασίσεις. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να την χαραμίζεις.

3. Ξέχασε την ανασφάλεια

Συχνά αποφεύγεις να ακολουθήσεις τα όνειρά σου από ανασφάλεια είτε αυτά έχουν σχέση με την δουλειά ή την προσωπική σου ζωή. Ξέρεις κάτι; Κάνεις λάθος. Γιατί ανεξάρτητα από το πού βρίσκεσαι ή με ποιον είσαι, τα πάντα μπορούν να αλλάξουν σε κλάσματα δευτερολέπτων. Η ζωή αλλάζει. Και όμως το μόνο σταθερό σε αυτήν είσαι εσύ. Γι΄αυτό σταμάτα να είσαι ανασφαλής και κυνήγησε τα θέλω σου.

Εσύ και μόνο εσύ είσαι υπεύθυνος για το μονοπάτι της ζωής σου. Μην θυσιάζεις τους στόχους και τα όνειρά σου για κανέναν.
4. Μάθε να παίρνεις (δύσκολες) αποφάσεις

Μπορεί να συμβεί και αυτό: να χρειαστεί να πάρεις μία δύσκολη απόφαση και να μην έχεις κανέναν να το συζητήσεις. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Το αντίθετο μάλιστα. Έχω πια καταλάβει ότι οι καλύτερες αποφάσεις είναι εκείνες που πήρα μόνη μου. Πάντα μέσα σου ξέρεις ποια είναι η σωστή απόφαση. Κι όμως δεν την ακολουθείς επειδή νομίζεις ότι κάποιος άλλος ξέρει καλύτερα από εσένα. Μπορεί αυτό να ισχύει, όμως όπως είπαμε και πριν, εσύ αποφασίζεις για τη ζωή σου.

5. Πρέπει να ζεις, όχι απλά να επιβιώνεις

Κάνεις καθημερινά όλα όσα πρέπει αλλά νιώθεις ένα κενό μέσα σου; Το γεγονός ότι επιβιώνεις δεν σημαίνει ότι ζεις την ζωή σου. Μπορεί να προσποιείσαι ότι όλα είναι καλά και ότι αυτά που έχεις είναι αρκετά. Είναι όμως έτσι; Πριν αποφασίσω να αλλάξω τη ζωή μου το 2011, δεν την ζούσα. Μην κάνεις κι εσύ το ίδιο.

6. Κάποιοι άνθρωποι πρέπει να φύγουν από τη ζωή σου

Οι φίλοι μας είναι μία αντανάκλαση του εαυτού μας. Αν για παράδειγμα είσαι απαισιόδοξος και βλέπεις παντού προβλήματα και δυσκολίες, έλκεις τέτοιου είδους άτομα. Έτσι, όταν αποφασίζεις να αλλάξεις τη ζωή σου, αυτά τα άτομα πρέπει να φύγουν από την ζωή σου, γιατί πλέον δεν έχετε κοινά σημεία.

7. Τα όρια είναι για να ξεπερνιούνται

Αν αρχίσεις να αναζητάς ένα σκοπό και νόημα στην ζωή σου, θα συνειδητοποιήσεις πόσες ευκαιρίες παρουσιάζονται και πως αλλάζεις κι εσύ ο ίδιος. Και από εκεί που έλεγες δεν μπορώ να το κάνω γιατί είναι πολύ δύσκολο, πιάνεις τον εαυτό σου να λέει πώς μπορώ να το κάνω και τι άλλο μπορώ να κάνω; Αν πιστέψεις ότι μπορείς να κάνεις κάτι, τότε πράγματι μπορείς να το κάνεις. Άρχισε να κυνηγάς κι εσύ τα όνειρά σου και θα διαπιστώσεις πόσοι νέοι δρόμοι ξεδιπλώνονται μπροστά σου.

8. Ωριμάζεις πιο γρήγορα

Όταν αποφασίσεις να κυνηγήσεις τα όνειρά σου, ωριμάζεις πιο γρήγορα καθώς μαθαίνεις πιο εύκολα καινούργια πράγματα. Είναι στο χέρι σου να εξελιχθείς και να γίνεις καλύτερος.

9. Είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου

Θα έλεγα μάλιστα ότι παραείσαι ειλικρινής. Πολλές φορές λες ψέματα στον εαυτό σου, γιατί αν του έλεγες την αλήθεια για όλα όσα πραγματικά θέλεις, θα έπρεπε να αλλάξεις τη ζωή σου - ή κάποιους τομείς της. Και αυτό σου φαίνεται πολύ τρομακτικό. Τόσο που επιλέγεις να ζήσεις μία συμβατική ζωή. Το καταλαβαίνω απόλυτα γιατί κι εγώ έκανα ακριβώς το ίδιο. Όμως κατάλαβα ότι με το να μην είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου, μόνο χαμένη βγαίνω. Δεν θα μάθαινα ποτέ ποια είμαι και τι μπορώ να κάνω αν δεν ήμουνα ειλικρινής με τον εαυτό μου.

10. Μαθαίνεις να αντιμετωπίζεις τους φόβους και τα πιστεύω σου

Αυτό ήταν το σημαντικότερο μάθημα που πήρα. Δεν ξέρεις καν πόσες λανθασμένες πεποιθήσεις έχεις, μέχρι φυσικά να το αντιληφθείς. Τα πάντα στη ζωή έχουν να κάνουν με τη σωστή κρίση. Ο μόνος που μπορεί να σταματήσει τον εαυτό σου είσαι εσύ ο ίδιος εξαιτίας των φόβων και των αρνητικών σου σκέψεων. Γιατί δεν έχεις εμπιστοσύνη σε εσένα και τις ικανότητές σου. Μην αφήνεις κανέναν να στέκεται εμπόδιο στην επιτυχία σου. Ούτε καν εσένα.

11.Γίνεσαι φωτεινό παράδειγμα για τους άλλους

Όταν εσύ αλλάζεις και αποφασίσεις να κυνηγήσεις τους στόχους και τα όνειρά σου, τότε γίνεσαι παράδειγμα για τους άλλους. Γίνε η αλλαγή που θέλεις. Για εσένα και τους γύρω σου. Κάνε την αρχή και βοήθησε τους δικούς σου ανθρώπους να κάνουν το ίδιο.

thriveglobal.gr

Ψυχολογία

 Με την ενσυναίσθηση ένα άτομο έχει την ικανότητα να καταλαβαίνει την συναισθηματική κατάσταση κάποιου άλλου ατόμου. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ενσυναίσθησης και πολλά επίπεδα χαρισμάτων και ικανοτήτων. Είναι άλλο να είσαι άτομο με ενσυναίσθηση και άλλο να είσαι Heyoka. Για την ενσυναίσθηση Heyoka υπάρχουν λίγες πληροφορίες κι όμως είναι ο πιο ισχυρός τύπος ενσυναίσθησης. Ο Heyoka ή «Ιερός Γελωτοποιός» είναι ένας όρος από τους Ιθαγενείς της Αμερικής και μεταφράζεται στο περίπου «Ανόητος ή Κλόουν».

Αυτή η μετάφραση δεν είναι δίκαια για το αληθινό νόημα του όρου. Για να το κατανοήσουμε καλύτερα μπορούμε να πούμε, αυτός που πράττει με διαφορετικό τρόπο, αντίθετα από το φυσιολογικό. Το πνεύμα Heyoka είναι ο Μεγάλος Καθρέφτης. Όταν συνδέεστε με έναν Heyoka, αυτό που βλέπετε μέσα του θα σας δείξει τι χρειάζεται να κάνετε για να εξελιχθείτε πνευματικά. Ο καθρέφτης Heyoka είναι ένα συναίσθημα, γιατί η συναισθηματική σας αντίδραση είναι η καθοδήγηση σας που αντανακλάται πίσω σε εσάς.

Για παράδειγμα, αφού βρεθείτε με έναν μπορεί να νιώσετε θυμωμένοι, να αισθάνεστε ότι είναι αλαζονικοί, κι όμως ο καθρέφτης Heyoka θα σας δείξει ότι πρέπει να είστε ταπεινοί. Ή ίσως νιώσετε μεγάλη αγάπη, ξανά ο Καθρέφτης θα σας δείξει το μονοπάτι για την αγάπη προς τον εαυτό σας. Σύμφωνα με το the spirit science, τα ακόλουθα χαρακτηριστικά ενός Heyoka, ορίζονται από την ενέργεια που κουβαλάτε.

Από το πώς αλληλεπιδράτε με την πραγματικότητα, πως επεξεργάζεστε τα συναισθήματα. Κάποια από τα χαρακτηριστικά των Heyoka: είναι δυσλεκτικοί, έχουν γεννηθεί ανάποδα, κάνουν συγκεκριμένα πράγματα ανάποδα ή φαίνονται μικρότεροι από όσο είναι. Είναι κάτι που δεν μπορείτε να ισχυριστείτε ότι είστε.

Ένας Heyoka αναγνωρίζει έναν άλλον Heyoka όταν νιώθουν αυτή την ενέργεια. Είναι μια βαθιά κατανόηση του πως οι ευαισθησίες και τα συναισθήματα μας αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Στις τελετές των Ιθαγενών της Αμερικής, ο Heyoka ήταν αυτός που διατάραζε διάφορες διαδικασίες ώστε οι άνθρωποι να δουν τα πράγματα διαφορετικά ή για να αλλάξει την ενέργεια της κατάστασης.

Στη σύγχρονη εποχή οι Heyoka, όταν δουλεύουν με ανθρώπους, θα πουν ή θα κάνουν κάτι για να μετατοπίσουν την ενέργεια, κάτι που δημιουργεί αλλαγές, θεραπεύει και εξισορροπεί την ενέργεια. Το χάρισμα των Heyoka είναι να φέρνουν τους ανθρώπους σε ισορροπία και να τους ξεκολλούν από την θέση τους δείχνοντας τους τον αντίθετο τρόπο. Οι Heyoka μεταφέρουν το φάρμακο του χάους και αυτό το φάρμακο έχει την δύναμη να αλλάξει την ζωή των ανθρώπων. Αυτή η ενέργεια είναι σταθερή, επερχόμενη και δυνατή. Διαταράσσει με αγάπη.

Με την ελπίδα να βιώσουμε την ανάπτυξη. Είναι το φάρμακο που μας δείχνει πως το σκότος παραμένει αόρατο και πως είναι δύσκολο να κοιτάξει κανείς στον καθρέφτη της αλήθειας. Είναι δύσκολο να είστε ταπεινοί σε έναν εγωιστικό κόσμο. Οπότε, αν συναντούσατε έναν Heyoka, θα είχατε το κουράγιο να βιώσετε το αφανές και να δείτε τον εαυτό σας όπως πραγματικά είναι; 

awakengr.com/

Ψυχολογία

Γράφει η Δήμητρα Σταυροπούλου

Μάχεσαι, μοχθείς για να έχεις. Θες να είσαι από αυτούς που έχουν όσα χρειάζονται. Θες να έχεις για να δίνεις και στους άλλους, σε όλους εκείνους που αγαπάς και τους νοιάζεσαι. Πράγματι, το να έχεις, έχει αξία. Και μάλιστα ανεκτίμητη. Αρκεί να ξέρεις τι είναι αυτό που αξίζει να έχεις.

Η ανεκτίμητη αξία του να έχεις δε βρίσκεται στο να αποκτάς ολοένα και περισσότερα αγαθά. Αντίθετα, αυτό που αξίζει να κερδίζεις και να αποκτάς είναι εμπειρίες. Αξίζει να έχεις δει μέρη για τα οποία ίσως και να μην είχες ποτέ την ευκαιρία να ακούσεις.

Να έχεις γευτεί γεύσεις από τόπους μακρινούς που σου θυμίζουν εκείνες τις μέρες που ταξίδευες σε άλλες πόλεις, σε άλλες χώρες, που γέμισαν την καρδιά σου με συναισθήματα και τον ουρανίσκο σου με ένα χείμαρρο καινούριων γεύσεων. Να έχεις περπατήσει δρόμους μακρινούς, δρόμους χωμάτινους, γεμάτους περιπέτεια που έκαναν τα πόδια σου να κουραστούν, μα το μυαλό σου να αναζωογονηθεί.

Τότε πράγματι έχεις! Τότε είσαι πλούσιος! Κι ας μην έχεις υλικά αγαθά. Αυτά άλλωστε έχουν αξία με ημερομηνία λήξης και η απόλαυση που σου προσφέρουν είναι παροδική. Τα χρήματα είναι το μέσο για τα πλούτη που αποκτάς από το ταξίδι κι όχι ο αυτοσκοπός.

Να νιώθεις το άγχος του ταξιδιού. Αυτό αξίζει. Να χτυπάει η καρδιά σου δυνατά τη στιγμή της απογείωσης του αεροπλάνου κι ακόμη δυνατότερα στην προσγείωση προς τη νέα σου περιπέτεια. Να τρέμουν τα πόδια σου και να μη σταματούν να τρέχουν ωθώντας σε να γνωρίσεις τα πάντα. Να δεχτείς νέες μυρωδιές, να μιλήσεις με άγνωστους ανθρώπους, να γνωρίσεις τον τρόπο που μιλούν, που φέρονται, που ζουν. Να γευτείς το φαγητό τους και να αφήσεις το μυαλό και την καρδιά σου ανοιχτά σε νέες προκλήσεις ώστε να δεχτούν το καινούριο και να το αφήσουν να βάλει το κάτι παραπάνω σε αυτό που λέγεται «εσύ».

Ίσως τότε ξαφνιαστείς από το πόσο δε θα σου λείπει η καρέκλα στην οποία περνούσες τις ώρες σου, το λάπτοπ και το κινητό σου, τα πράγματα που σκόπευες να αγοράσεις με χρήματα που τελικά διέθεσες για το ταξίδι…

Ας μη το λέμε ταξίδι. Ας το αποκαλούμε εμπλουτισμό ψυχής. Γιατί γίνεσαι φτωχότερος στην τσέπη, αλλά ζάμπλουτος σε γνώσεις, εμπειρίες, αναμνήσεις… Πλουσιότερος σε ψυχή. Κι αν τα ζυγίσεις, θα δεις τη διαφορά.

Γιατί να ζεις σε έναν κόσμο που τον γνωρίζεις μονάχα από χαρτιά και εικόνες σε pixels, ενώ μπορείς να τον γνωρίσεις από κοντά;

Πηγή: mindthetrap.gr

Ψυχολογία

Αυτός που γνωρίζει δε μιλάει…  Ένα πρωινό ο πατέρας μου με προσκάλεσε να πάμε μια βόλτα στο δάσος και εγώ δέχθηκα με χαρά.

Κάποια στιγμή σταμάτησε και, μετά αφού έμεινε στην απόλυτη σιωπή, με ρώτησε: –«Εκτός από τα πουλιά που κελαηδούν, τι άλλο ακούς;» Αφού «άνοιξα» καλά τα αυτιά μου, έμεινα σιωπηλός για κάποια στιγμή και μετά απάντησα: – «Ένα κάρο που περνάει από τον δρόμο.» -«Σωστά», είπε ο πατέρας μου.

Είναι ένα άδειο κάρο! – «Μα πως ξέρεις πως είναι άδειο, αφού δεν το βλέπεις;» – «Από τον θόρυβο που κάνει… όταν ένα κάρο είναι άδειο κάνει περισσότερο θόρυβο.»

Σήμερα, όταν βλέπω έναν άνθρωπο που μιλάει πολύ, που διακόπτει τους άλλους, που μιλάει μονάχα εκείνος, κορδώνεται για ότι λέει (ακόμη και εάν δεν έχει τίποτε να πει), ισχυρογνώμων και αναίσθητος απέναντι στους άλλους…

Ακούω την φωνή του πατέρα μου που μου λέει: -«Όσο πιο άδειο είναι το κάρο, τόσο περισσότερο θόρυβο κάνει!»… Ιαθειην Αυτός που μιλάει δεν ξέρει…

Αυτός που ξέρει δεν μιλάει (Λαο Τσε)

awakengr.com

Ψυχολογία

Μας ενθουσιάζει να τα έχουμε όλα υπό έλεγχο. Να γνωρίζουμε την έκβαση κάθε κατάστασης, τη λύση σε κάθε πρόβλημα και να ξέρουμε τι γράφει ο δρόμος της ζωής.
Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε φτιαγμένοι για να υπομένουμε την αβεβαιότητα· τη θεωρούμε απειλή και, σαν ζώα που είμαστε, έχουμε προγραμματιστεί για τον αγώνα για επιβίωση και μεταβίβαση των γονιδίων μας.

Αλλά η ζωή είναι αβέβαιη. Το μέλλον είναι ένας ορίζοντας άγνωστος στον οποίο δεν ξέρουμε αν θα υπάρχει ήλιος ή μαύρα σύννεφα βαριά. Ακόμα κι όταν έχουμε ξεκάθαρα τα πράγματα και τα νήματα της ζωής μας καλά δεμένα, μπορεί να συμβούν χίλια πράγματα που θα την ανατρέψουν και θα μας αναγκάσουν να ξεκινήσουμε από την αρχή.

Εκεί που βεβαίως έχουμε τον έλεγχο είναι στον τρόπο που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε ό,τι μας έρχεται, τόσο το καλό όσο και το άσχημο.
Για τα υπόλοιπα δε θα έπρεπε να αγωνιούμε, γιατί δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε. Ανησυχώ σημαίνει νοιάζομαι για πράγματα πριν αυτά συμβούν, και το μόνο που καταφέρνει το να ανησυχούμε είναι να δημιουργεί μέσα μας ένα άγχος που φρενάρει την ενέργεια και περιορίζει την ευτυχία.
Επιπλέον, έχει αποδειχτεί ότι τα περισσότερα από τα πράγματα που φοβόμαστε ποτέ δεν συμβαίνουν στην πραγματικότητα.
Για την αποδοχή της αβεβαιότητας ήξερε πολλά η Μπέριλ Μάρκχαμ, μια Αγγλίδα γεννημένη στην Κένυα στις αρχές του 20ού αιώνα, η οποία ποτέ δεν θέλησε να μπει στο καλούπι που της υποδείκνυε η κοινωνία. Τόσο πολύ αγάπησε την περιπέτεια, τόσο πολύ αγκάλιασε την αβεβαιότητα, ώστε υπήρξε η δεύτερη γυναίκα η οποία διέσχισε τον Ατλαντικό με ανεμόπτερο, κάπου το 1936.

Στα απομνημονεύματά της η Μάρκχαμ μιλάει για το πώς αντιμετώπισε τη ζωή χωρίς να αφεθεί να παρασυρθεί από τους φόβους της:
Έμαθα πως, αν πρέπει ν’ αφήσεις ένα μέρος που έζησες κι αγάπησες κι όπου είναι θαμμένες όλες οι μέρες σου του χθες, πρέπει να το εγκαταλείψεις με κάθε τρόπο, αλλά να μη γίνει σιγά σιγά. Άφησέ το όσο πιο γρήγορα μπορείς. Μην ξαναγυρίσεις ποτέ κι ούτε ποτέ να σκεφτείς ότι μια ώρα που θυμάσαι θα είναι μια καλύτερη ώρα, γιατί είναι νεκρή. Τα περασμένα χρόνια φαίνονται ασφαλή, νικημένα, ενώ το μέλλον έρχεται μέσα σ’ ένα σύννεφο, τρομακτικό από μακριά.

Όμως τα σύννεφα καθαρίζουν όταν μπαίνεις μέσα τους.

Αυτό το έμαθα, αλλά, όπως όλος ο κόσμος, το έμαθα αργά.
Η ζωή, τελικά, είναι μια περιπέτεια. Δεν είναι πιο διασκεδαστικό να την ανακαλύπτεις καθώς σου παρουσιάζεται; Έτσι, λοιπόν, μπες μες τα σύννεφα.
Ζήσε, ανακάλυψε, ξαφνιάσου, γέλα και κλάψε.
Κάν’ τα όλα με ένταση, και θα δεις που στο τέλος των ημερών σου θ’ ανακαλύψεις ότι όλα, ακόμα και τα άσχημα, άξιζαν τον κόπο.

lecturesbureau.gr

Ψυχολογία

Στο παρακάτω απόσπασμα του Κρισναμούρτι, από το βιβλίο «Η αίσθηση της ευτυχίας» Κρισναμούρτι – εκδόσεις Καστανιώτη, διαβάζουμε την τοποθέτηση του για την επιθυμία που έχουμε όλοι να έχουμε ένα σύντροφο.

Γιατί, λοιπόν, θέλει κανείς να έχει κάποιο σύντροφο; Δεν μπορείς να ζεις μόνος σου ή μόνη σου σ΄αυτό τον κόσμο χωρίς να παντρευτείς, χωρίς να έχεις παιδιά, χωρίς φίλους; Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να ζουν μόνοι, γι΄αυτό θέλουν να έχουν συντρόφους. Χρειάζεται τεράστια νοημοσύνη για να είναι κανείς μόνος – και πρέπει να είσαι μόνος, για να ανακαλύψεις τι είναι Θεός, τι είναι αλήθεια.

Είναι ωραίο να έχεις κάποιο σύντροφο, τον άντρα σου ή τη γυναίκα σου, κι επίσης να έχεις μωρά. Αλλά, βλέπετε, χανόμαστε μέσα σ΄όλο αυτό το πράγμα, χανόμαστε μέσα στην οικογένεια, μέσα στη δουλειά μας, στην πλήξη, στη ρουτίνα μιας ζωής που φθείρει. Κι όλα αυτά μας γίνονται συνήθεια, οπότε μετά και μόνο η σκέψη ότι μπορεί να ζήσουμε μόνοι γίνεται τρομακτική, φοβόμαστε μήπως πραγματοποιηθεί.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αφιερώσει όλη μας την πίστη σ΄ένα πράγμα, έχουμε «βάλει όλα μας τα αυγά σ΄ένα καλάθι», κι έτσι πιστεύουμε ότι στη ζωή μας δεν υπάρχει τίποτε άλλο πέρα από τον ή τη σύντροφό μας, την οικογένειά μας και τη δουλειά μας. Αν όμως υπάρχει πλούτος στη ζωή κάποιου, όχι ο πλούτος του χρήματος ή των γνώσεων που οποιοσδήποτε μπορεί ν΄αποκτήσει, αλλά εκείνος ο πλούτος που είναι η χωρίς αρχή και τέλος κίνηση της αλήθειας, αν υπάρχει αυτός ο πλούτος, τότε η συντροφικότητα γίνεται δευτερεύον ζήτημα.

Αλλά, βλέπετε, η εκπαίδευση δεν μας μαθαίνει να είμαστε μόνοι. Κάνετε ποτέ ένα περίπατο μόνοι σας; Είναι πολύ σημαντικό να πηγαίνεις μόνος στην εξοχή, στη θάλασσα ή σε κάποιο πάρκο, να κάθεσαι κάτω από ένα δέντρο – όχι μ΄ένα βιβλίο, όχι με συντροφιά, αλλά μόνος σου – και να παρατηρείς τα φύλλα που πέφτουν, ν΄ακούς τον παφλασμό των κυμάτων, να παρακολουθείς το πέταγμα ενός πουλιού και τις ίδιες σου τις σκέψεις καθώς κυνηγάνε η μία την άλλη στον ουρανό του νου σου.

Αν μπορείς να μένεις μόνος σου και να παρατηρείς όλα αυτά τα πράγματα, τότε θα ανακαλύψεις απίστευτα πλούτη που καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να φορολογήσει, κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να εξαγοράσει και που δεν πρόκειται ποτέ να χαθούν.

Πηγή: enallaktikidrasi.com

Ψυχολογία

Από τον Kenny Williams

Δεν είναι μυστικό πως πολλοί άνθρωποι στον κόσμο μπορούν να επηρεάσουν τις ζωές μας με διάφορους τρόπους. Οι ίδιοι άνθρωποι μπορούν επίσης να αγγίξουν τις καρδιές μας με τρόπους ουσιαστικούς. Αυτό είναι ένα μάθημα ζωής που δίδαξαν άνθρωποι σαν τον Δρ. Γουέιν Ντάιερ και είναι ένα μάθημα που συνεχίζει να ισχύει μέχρι και σήμερα.

Ο Δρ. Γουέιν Ντάιερ είναι σίγουρα ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους που έχουν ζήσει. Δίδαξε σε πολλού ανθρώπους πως να ζουν και να αγαπούν μέχρι και την τελευταία μέρα της ζωής του.

Πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να ακολουθούν τις συμβουλές του και συνεχίζουν να εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για όσα τους έχει διδάξει ο Δρ. Γουέιν Ντάιερ.

Παρακάτω σας παραθέτουμε 15 από τα πιο σημαντικά μαθήματα ζωής που έχει διδάξει ο Δρ. Γουέιν Ντάιερ και μπορούν να σας βοηθήσουν να αλλάξετε τη ζωή σας προς το καλύτερο.

Η συνεργασία είναι καλύτερη από τον ανταγωνισμό Πάρτε χρόνο για να βελτιώσετε τον εαυτό σας και τη ζωή σας με τον τρόπο που αισθάνεστε. Αν κρατάτε τον εαυτό σας συγκεντρωμένο σε αυτόν τον σκοπό δε θα έχετε χρόνο για να ασχοληθείτε με το τι κάνουν οι άλλοι. Το να προσπαθείτε συνεχώς να ανταγωνιστείτε τους άλλους είναι κάτι που μπορεί μόνο να σας αποδυναμώσει και όχι να σας κάνει δυνατότερους.

«Αν βιάζεστε συνεχώς, προσπαθώντας να ξεπεράσετε κάποιον άλλον ή σας παρακινεί η απόδοση κάποιου άλλου, τότε το άλλο άτομο σας ελέγχει» – Γουέιν Ντάιερ

Μην προσπαθείτε ποτέ να αλλάξετε τους ανθρώπους που αγαπάτε Όταν αγαπάτε πραγματικά κάποιον, πρέπει να τον αγαπάτε για αυτό που πραγματικά είναι – όχι για αυτό που θα θέλετε να είναι ή έστω για αυτό που πιστέυτε ότι θα έπρεπε να είναι. Μην ξοδεύετε χρόνο προσπαθώντας να κάνετε ασήμαντες αλλαγές στους ανθρώπους που αγαπάτε.

«Αγάπη είναι ικανότητα να επιτρέπετε σε αυτούς που νοιάζεστε να είναι αυτοί που επιλέγουν χωρίς κάποια απαίτηση να σας ικανοποιήσουν» – Γουέιν Ντάιερ

Η άγνοια δεν είναι ευτυχία

Πάντοτε να επεκτείνετε το μυαλό σας μέρα με τη μέρα. Μη βάζετε ποτέ ταμπέλες στον εαυτό σας. Μην αρνηθείτε ποτέ να εξερευνήσετε νέες ιδέες, γεγονότα, ανθρώπους κ.τ.λ ειδάλλως δεν μπορείτε να πάτε παραπέρα τη ζωή σας.

«Η μεγαλύτερη μορφή άγνοιας είναι να απορρίπτεις κάτι για το οποίο δεν γνωρίζεις τίποτα» – Γουέιν Ντάιερ

Μην πιστέψετε ποτέ πως είστε θύμα αυτού του κόσμου

Ξεκινάτε αμέσως να παίζετε το «παιχνίδι του θύματος», όταν αναφέρεστε σε καταστάσεις και γεγονότα χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως «με εκνευρίζεις», » η κατάσταση αυτή με στεναχωρεί», «δεν πιστεύω ότι μου φέρθηκαν έτσι».

Είναι σημαντικό να αναλαμβάνετε προσωπική ευθύνη για τα συναισθήματά σας, τις σκέψεις σας και τις πράξεις σας, αντί για να τις αποδίδετε σε κάποιον άλλο.

«Το πως σας φέρονται κάποιοι είναι το κάρμα τους, το πως αντιδράτε είναι το δικό σας» – Γουέιν Ντάιερ

Μην φοβάστε την μοναξιά

Το να περνάτε χρόνο μόνοι σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να νιώσετε άνετα με τον εαυτό σας και να τον αγαπήσετε. Είναι εξίσου καλό με το να περνάτε χρόνο με κάποιους ανθρώπους που γνωρίζετε και αγαπάτε.

«Δεν μπορείς να νιώσεις μοναξιά, αν σου αρέσει το άτομο με το οποίο είσαι μόνος» – Γουέιν Ντάιερ

Η απόρριψη μας κάνει πιο δυνατούς

Ανεξάρτητα από το πόσες φορές έχετε ακούσει το «όχι» για κάτι, δεν πρέπει ποτέ να αφήσετε την απόρριψη να σας πάρει από κάτω. Αντ’αυτού δείτε την απόρριψή σαν μια ευκαιρία να κάνετε τον εαυτό σας πιο δυνατό και καλύτερο σε αυτό που θέλετε να πετύχετε.

«Να είσαστε ευγνώμονες σε όσους σας έχουν πει όχι. Χάρη σε αυτούς καταφέρατε να πετύχετε μόνοι σας» – Γουέιν Ντάιερ

Η αξία σας δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από άλλους

Δεν μπορείτε ποτέ να είστε ευτυχισμένοι, αν αναζητάτε την επιβεβαίωση και αποδοχή από άλλους. Αυτό οφείλεται στο ότι ο καθένας μας είναι διαφορετικός και έχει άλλες σκέψεις και συναισθήματα. Αντί για να ανησυχείτε συνεχώς για το πως θα ικανοποιήσετε τους άλλους, συγκεντρωθείτε στο πως θα ευχαριστήσετε τον εαυτό σας. Ο εαυτός σας είναι πιο σημαντικός.

«Η αυτοεκτίμησή σας δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από άλλους. Αξίζετε επειδή το λέτε. Αν βασίζεστε σε άλλους για την αξία σας, τότε είναι η αξία άλλων» – Γουέιν Ντάιερ

Έλκετε αυτό που είστε και όχι αυτό που θέλετε

Πολλοί άνθρωποι πιστέυουν πως νόμος της έλξης σημαίνει ότι αν συγκεντρωθούν σε κάτι που θέλουν πολύ θα το κατακτήσουν. Ωστόσο, αυτό δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Όταν το μυαλό σας και η καρδία σας καθαρίσουν αρκετά, σίγουρα θα έλξετε αρκετά πράγματα. Αυτό είναι κάτι που θα έρθει σε εσάς, εννοώντας πως δε θα χρειαστεί να το κυνηγήσετε.

«Αν είστε παθιασμένοι με το να νικήσετε κάποιον άλλο με οποιοδήποτε κόστος, τότε είναι βέβαιο πως θα έλξετε κάτι ισοδύναμο της δόνησης αυτής της σκέψη σας – ακόμα και αν κάνετε γιόγκα και στέκεστε στο κεφάλι σας λέγοντας μάντρας καθημερινά» –Γουέιν Ντάιερ

Δεν υπάρχουν όρια σε αυτά που μπορείτε να πετύχετε στη ζωή σας

Είσαστε άνθρωπος και δεν υπάρχουν όρια σε αυτά που μπορείτε να πετύχετε στη ζωής σας.

Τα μόνο όρια που υπάρχουν είναι αυτά που βάζετε εσείς στον εαυτό σας.

«Όταν σκέφτεστε τους περιορισμούς, λαμβάνετε περιορισμούς» – Γουέιν Ντάιερ

Ο επίγειος παράδεισος είναι κάτι που πρέπει να ανακαλύψετε

Η ιδέα του «επίγειου παραδείσου» δεν είναι ένα πραγματικό μέρος που πρέπει να βρείτε, αλλά μια επιλογή που πρέπει να κάνετε. Με το να επικεντρώνεστε σε αρνητικά ή σε θετικά πράγματα, βλέπετε το καθένα από αυτά να εμφανίζετε περισσότερο στη ζωή σας.

«Οι άνθρωποι με αγάπη κατοικούν σε ένα κόσμο με αγάπη. Οι εχθρικοί άνθρωποι, κατοικούν σε έναν εχθρικό κόσμο. Στον ίδιο κόσμο» – Γουέιν Ντάιερ

Μην αγχώνεστε για τα πάντα

Μια αόρατη δύναμη είναι αυτή που δημιούργησε τον κόσμο και ολόκληρο το σύμπαν. Όποτε σταματάμε να προσπαθούμε να κάνουμε πράγματα μόνοι μας και να αγχωνόμαστε για τα πάντα, ο κόσμος και το σύμπαν γίνονται διαθέσιμα σε μας. Ο καλύτερη επιλογή είναι να αφήσετε να πράγματα να πάρουν τη δική τους πορεία.

«Καλημέρα, σας μιλάει ο Θεός. Θα αναλάβω εγώ όλα τα προβλήματά σας σήμερα. Δε θα χρειαστώ τη βοήθειά σας. Να έχετε μια υπέροχη μέρα» – Γουέιν Ντάιερ

Έχετε όλα όσα χρειάζεστε

Οτιδήποτε χρειάζεστε, βρίσκετε ήδη μέσα σας. Όταν αφιερώνετε 5 λεπτά της ημέρας σας, κάνοντας τίποτα και μένοντας στην απόλυτη ησυχία, θα ξεκινήσετε να συνειδητοποιείτε πως μπορείτε να έχετε πρόσβαση στην ευτυχία και στην γαλήνη, όποτε το θέλετε.

«Έχετε όλα όσα χρειάζεστε για απόλυτη ευτυχία και γαλήνη, αυτή τη στιγμή » – Γουέιν Ντάιερ

Δεν υπάρχει τέλος στην προσωπική ανάπτυξη

Η προσωπική ανάπτυξη είναι κάτι το οποίο μπορείτε να δουλεύετε για όλη σας τη ζωή. Δεν είναι κάτι που χάνετε σε κάποια συγκεκριμένη περίοδο, όπως για παράδειγμα όταν τελειώνετε το σχολείο.

Άτομα που χρησιμοποιούν ταμπέλες δηλώνουν» Έχω σταματήσει να παράγω σε αυτόν τον τομέα, δεν έχω κάτι άλλο να προσφέρω» Αν έχετε σταματήσει να είστε παραγωγικοί και τα έχετε παρατήσει, έχετε σταματήσει να αναπτύσεστε –Γουέιν Ντάιερ

Να είσαστε πάντοτε ρεαλιστές, αλλά να περιμένετε και θαύματα Τη στιγμή που θα έχετε αρχίσει να αναγνωρίζετε τον πραγματικό σας εαυτό, θα είσαστε ικανοί να κάνετε θαύματα για τον εαυτό σας, αλλά και για αυτούς που αγαπάτε.

» Μόλις πιστέψετε στον εαυτό σας και δείτε την ψυχή σας σαν κάτι θεϊκό και πολύτιμο, θα μετατραπείτε αυτόματα σε ένα όν που μπορεί να κάνει θαύματα» – Γουέιν Ντάιερ

Πάντοτε να ακολουθήτε τη καρδιά σας για να πετύχετε

Αυτό είναι κάτι που έχουν ανακαλύψει αρκετοί άνθρωποι στη ζωή τους. Πάντα να είστε συγκεντωμένοι για να δείνετε τον καλύτερο σας εαυτό στον κόσμο και σαν αντάλλαγμα θα νιώσετε ένα συναίσθημα ευτυχίας που ποτέ δε θεωρούσατε πως θα μπορούσατε να αισθανθείτε. »

Το να κάνεις αυτό που αγαπάς είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για να έχετε αφθονία στη ζωή σας» – Γουέιν Ντάιερ

Πηγή: hippieteepee.gr via viralnovelty.net

/awakengr.com

Ψυχολογία

Κι όμως οι selfies μπορούν να τονώσουν την αυτοπεποίθησή σου
Athanasia Vidali

Δεκάδες έρευνες δημοσιοποιούνται καθημερινά σχετικά με την αλόγιστη χρήση του διαδικτύου κι ιδιαίτερα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τα αποτελέσματα αυτών αποδεικνύουν περίτρανα πως τα γνωστά σε όλους μας social media ασκούν αρνητική επιρροή στην προσωπική μας ζωή και στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας. Τείνουμε να απομονωνόμαστε, να δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στα likes και τους followers παρά να περνάμε ουσιαστικό και ποιοτικό χρόνο τόσο με τους δικούς μας ανθρώπους όσο και με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Υπάρχει, όμως, ένα κομμάτι του «κόσμου των social media» που μπορεί να βελτιώσει αυτήν την αρνητική εικόνα της αγαπημένης μας συνήθειας.

Αυτό το κομμάτι δεν είναι άλλο από τις «selfies». Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως το γεγονός ότι όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ζητούν μία φωτογραφία προφίλ του κάθε χρήστη, έχει αυξήσει την συνήθεια μας να φωτογραφίζουμε τον εαυτό μας.

Μία έρευνα, λοιπόν, που διεξήχθη από την ιστοσελίδα FitRated αποδεικνύει πως οι εν λόγω φωτογραφίες έχουν θετικό αντίκτυπο στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την αυτο-εικόνα μας και συνεπώς στην αυτοεκτίμηση μας. Αναλυτικότερα, ένα δείγμα περίπου 1.000 Αμερικανών απάντησε σε ερωτήσεις σχετικές με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφού πρώτα τα άτομα αυτά κατηγοριοποιήθηκαν σε τρεις ομάδες.

Η πρώτη ομάδα αποτελούταν από άτομα που δεν χρησιμοποιούν σχεδόν καθόλου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κι επομένως δεν βγάζουν selfies, η δεύτερη από άτομα που αφιερώνουν μία με δύο ώρες της ημέρας τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τραβούν τουλάχιστον μία με δύο selfies τον μήνα κι η τελευταία από άτομα που αφιερώνουν τρεις με τέσσερις ώρες της ημέρας τους στα social media και τραβούν, αντίστοιχα, τουλάχιστον τρεις με τέσσερις selfies τον μήνα.
Κι όμως οι selfies μπορούν να τονώσουν την αυτοπεποίθησή σου

Τα τελικά αποτελέσματα των απαντήσεων τους αφενός κατέδειξαν την συνολική αρνητική επιρροή των social media, αφετέρου επεσήμαναν για πρώτη φορά έως σήμερα την ευεργετική επίδραση των selfies στη ζωή μας. Συγκεκριμένα, τονίσθηκε από τους ειδικούς πως οι εν λόγω φωτογραφίες κάνουν τα άτομα που τις τραβούν να βλέπουν τον εαυτό τους πιο όμορφο και με λιγότερες ατέλειες. Αυτό έχεις ως άμεση συνέπεια να αυξάνεται η αυτοπεποίθηση κι η αυτοεκτίμηση τους.

Η παγίδα, ωστόσο, που υπάρχει σε αυτές τις περιπτώσεις έγκειται στον λόγο για τον οποίο ένα άτομο βγάζει μια selfie. Αν, για παράδειγμα, βγάζει μία τέτοιου είδους φωτογραφία επειδή νιώθει καλά με τον εαυτό του και θέλει να δείξει στους διαδικτυακούς του φίλους την χαρά του, τότε τα αποτελέσματα είναι θετικά. Αν, όμως, προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να εντυπωσιάσει τους γύρω του και να κυριαρχήσει στο εικονικό παιχνίδι επικράτησης που δημιουργείται στον κόσμο των social media, τότε εκεί τα πράγματα αλλάζουν και τα ευεργετικά αποτελέσματα των selfies αναιρούνται πλήρως.

Με λίγα λόγια, οι selfies μπορούν να τονώσουν την αυτοπεποίθηση σου αρκεί να τις "εκμεταλλεύεσαι" με τον σωστό τρόπο.

 

Ψυχολογία

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΒΟΥΛΓΑΡΕΛΗ  To κλειδί της μακροζωίας σύμφωνα με έρευνα 40 χρόνων -Συνδέεται με την εργασία
Μας αρέσει να παίρνουμε ρεπό από την δουλειά μας, σωστά;

Είτε τα Σαββατοκύριακα είτε μεσοβδόμαδα, όταν μας δίνεται η ευκαιρία να «κάτσουμε» μια μέρα, το δεχόμαστε με χαρά.

Όχι επειδή δεν μας αρέσει να δουλεύουμε, αλλά γιατί το χρειαζόμαστε. Μερικές μέρες ξεκούρασης, για να ξεφύγεις από την καθημερινότητα και να γεμίσεις τις μπαταρίες σου.

Γι’ αυτό περιμένουμε πώς και πώς τις διακοπές, τις γιορτές, τις αργίες κτλ. Χρειαζόμαστε ένα διάλλειμα, να αλλάξουμε παραστάσεις και να χαρούμε τη ζωή.

Μια έρευνα έρχεται να μας δικαιώσει.

Συγκεκριμένα, νέα έρευνα αποκάλυψε ότι το να παίρνουμε ρεπό από τη δουλειά μας, μας βοηθά να ζούμε περισσότερο.

Η έρευνα αυτή είναι 40 ετών και αναφέρει ότι οι άνθρωποι που παίρνουν ετήσια άδεια κάτω από τρεις εβδομάδες είναι πιο πιθανό να πεθάνουν νέοι σε σχέση με εκείνους που παίρνουν περισσότερη.


Οι ερευνητές είπαν ακόμη ότι μια υγιεινή δίαιτα και η συχνή άσκηση δεν ήταν υποκατάστατο του χρόνου, όσον αφορά στην ανακούφιση του στρες και της παράτασης της ζωής.

«Μην νομίζετε ότι το να έχετε ένα υγιή τρόπο ζωής θα σας αποζημιώσει για τη σκληρή δουλειά και το να μην παίρνεις άδεια», αναφέρει ο καθηγητής Timo Strandberg, του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι.

«Οι διακοπές είναι ένας καλός τρόπος να απαλλαχτείς από το στρες».

Η έρευνα ξεκίνησε την δεκαετία του 1970 και περιελάμβανε 1.222 μεσήλικους άνδρες, που γεννήθηκαν μεταξύ του 1919 και του 1934. Όλοι είχαν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων, λόγω υψηλής αρτηριακής πίεσης, καπνίσματος ή παχυσαρκίας.

Στους μισούς δόθηκαν οδηγίες να ασκούνται, να τρώνε με σύνεση, να πετύχουν ένα υγιές σωματικό βάρος και να κόψουν το κάπνισμα. Στους υπόλοιπους δεν δόθηκαν οδηγίες.

Η έρευνα, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Καρδιολογίας, στο Μόναχο, βρήκε ότι αυτοί που είχαν δεχτεί οδηγίες ήταν πιο πιθανό να πεθάνουν νέοι, καθώς οι παρεμβάσεις είχαν προσθέσει περισσότερο στρες στη ζωή τους.

Από αυτούς, αυτοί που είχαν πάρει λιγότερο από τρεις εβδομάδες άδεια τον χρόνο είχαν 37% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν νέοι στα επόμενα 30 χρόνια.

Η ζημιά από το έντονο lifestyle, ήταν συγκεντρωμένοι στην υποομάδα των ανδρών με μικρότερη ετήσια άδεια διακοπών. Δούλευαν περισσότερο και κοιμούνταν λιγότερο, από αυτούς που έκαναν περισσότερες διακοπές.

«Το αγχωτικό lifestyle μπορεί να ανατρέψει οποιοδήποτε όφελος της παρέμβασης. Αντίθετα, μπορεί να είχε αντίστροφο ψυχολογικό αποτέλεσμα με το να τους προσθέτει περισσότερο άγχος», καταλήγει.

bovary.gr

Ψυχολογία

Η εμπιστοσύνη είναι ένα δύσκολο συναίσθημα, γιατί κερδίζεται με κόπο και μπορεί να χαθεί σε μια στιγμή… Γράφει η Μαρία – Χριστίνα Δουλάμη

Η εμπιστοσύνη είναι ένα δύσκολο συναίσθημα. Είναι επικίνδυνο. Γιατί κερδίζεται με κόπο και μπορεί να χαθεί σε μια στιγμή. Δεν είναι κάτι που απαιτείς, ούτε που ζητάς. Είναι κάτι που λαμβάνεις αφότου το αποδείξεις. Κι αν δεν μπορείς να αποδείξεις ότι είσαι άξιος εμπιστοσύνης, τότε δεν την αξίζεις.

Όλοι οι άνθρωποι γύρω μας καθημερινά χρήζουν ακριβώς αυτό – να τους εμπιστευτούμε, έστω και λίγο. Από τον οδηγό του λεωφορείου ή μετρό στο οποίο τόσο συχνά επιβιβαζόμαστε, στο άτομο που μας φτιάχνει τον καφέ ή το φαγητό που παίρνουμε απέξω, στους συναδέλφους και συνεργάτες μας.

Για να λειτουργήσει σωστά ο κόσμος πρέπει να δίνουμε και να λαμβάνουμε εμπιστοσύνη. Πόσο συχνά όμως μετανιώνουμε για το πόσο εύκολα εμπιστευτήκαμε κάποιον; Υπάρχουν φορές που νιώθουμε να έχουμε πιαστεί κορόιδα, όχι επειδή είμαστε χαζοί, αλλά επειδή εμπιστευόμαστε τους άλλους περισσότερο από όσο αξίζουν. Οι υγιείς σχέσεις – σε όλα τα επίπεδα – θέλουν αμοιβαία συναισθήματα και ίση προσπάθεια. Δεν πρέπει να συναγωνίζεσαι τον άλλον για το ποιος δίνει ή κάνει περισσότερα.

Το θέμα είναι να δίνουν και οι δύο το ίδιο, χωρίς να κρατούν λογαριασμό και αντίποινα. Στην πραγματικότητα, καταλαβαίνεις έναν άνθρωπο μόνο όταν μπεις ολοκληρωτικά στη θέση του και δεις τα πράγματα από τη δική του οπτική.

Όταν μπορέσεις να καταλάβεις γιατί ενοχλείται, γιατί ζηλεύει, γιατί γκρινιάζει, γιατί θέλει τα πράγματα με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Δεν είναι ψυχαναγκασμός, ούτε παραξενιά, είναι απλά ο χαρακτήρας ενός ανθρώπου που νοιάζεται ίσως υπερβολικά και που εμπιστεύεται τόσο εύκολο όσο πληγώνεται για αυτό. Όλοι πλάθουμε σενάρια στο μυαλό μας όταν δεν μας δίνονται εξηγήσεις.

Γιατί πιστεύουμε πως κι όλοι οι άλλοι είναι ξεκάθαροι με και πιστοί σε εμάς όπως είμαστε εμείς. Δεν είναι όμως έτσι. Η εμπιστοσύνη μπορεί να κλονιστεί σε μια στιγμή. Μια στιγμή της οποίας την αξία δεν είχες αναγνωρίσει έως ότου πλέον χαθεί.

Πηγή: enallaktikidrasi.com 

wakengr.com/

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin