Αν και με αρκετά μεγάλη καθυστέρηση από την ώρα ανακοίνωσης του προγράμματος, ανοίγει την Τρίτη 21 Ιουνίου η πλατφόρμα για το πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών.

Από τα τέλη Ιανουαρίου, όταν και δόθηκε το σήμα για το πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών προς αντικατάσταση με λιγότερο ενεργοβόρες, φτάσαμε τέλη Ιουνίου για να ανοίξει η πλατφόρμα. Κάλλιο αργά παρά ποτέ βέβαια, λέει ο θυμόσοφος λαός και έχει δίκαιο.

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου δόθηκε στη δημοσιότητα το ΦΕΚ του προγράμματος «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή», στο οποίο περιγράφονται αναλυτικά οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια, οι δικαιούχοι και οι κόφτες του προγράμματος.

Υπενθυμίζεται πως για την αγορά της νέας συσκευής θα λάβετε ένα μοναδικό voucher, του οποίου η αξία θα υπολογίζεται με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, το οποίο θα εξαργυρώνεται απευθείας στο κατάστημα. Θα αγοράζετε, δηλαδή, το νέο προϊόν με έκπτωση.

Ο χρονικός ορίζοντας για το πρόγραμμα
Έναρξη αιτήσεων στην πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr,, η οποία προς το παρόν δεν είναι ενεργή από: Τρίτη 21 Ιουνίου
Λήξη αιτήσεων: Τρίτη 5 Ιουλίου και ώρα 15:00
Λήξη αγοράς με voucher: Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου
Καταληκτική ημερομηνία παράδοσης των παλαιών συσκευών: Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου
Οι συσκευές που αλλάζουν με το πρόγραμμα
Μπορείτε να αποσύρετε μία παλιά σας συσκευή και να την αντικαταστήσετε με νέα, ωστόσο μόνο από τις εξής τρεις κατηγορίες:

Ψυγεία
Κλιματιστικά
Καταψύκτες
Θα μπορείτε να αντικαταστήσετε συσκευές ίδιου τύπου. Π.χ. αν θέλετε να αγοράσετε νέο ψυγείο, θα πρέπει να δώσετε το παλιό σας ψυγείο όχι ένα κλιματιστικό.

Οι συσκευές θα υπόκεινται σε έλεγχο καθώς ΜΟΝΟ αν λειτουργούν θα μπορούν να αντικατασταθούν. Ο έλεγχος θα γίνεται από ειδικό που θα στέλνει το κατάστημα από το οποίο θα τις αγοράζετε και θα είναι εγκατεστημένες από το σπίτι, από το οποίο θα αποσυρθούν.

Πόσες συσκευές μπορείτε να αλλάξετε
Θα μπορείτε να αντικαταστήσετε ως τρεις συσκευές. Μία από κάθε κατηγορία, ωστόσο, εξαίρεση αποτελούν τα κλιματιστικά. Το πρόγραμμα παρέχει τη δυνατότητα να αλλάξετε έως δύο κλιματιστικά.

Προϋποθέσεις
Οι ωφελούμενοι του προγράμματος μπορούν να αλλάξουν μία παλιά συσκευή με νέα ενεργειακά αποδοτικότερη μόνο για το σπίτι τους και όχι για τον επαγγελματικό τους χώρο.

Αίτηση για το voucher μπορούν να κάνουν τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα μετά το 2005. Θα πρέπει να διαθέτουν ΑΦΜ και κωδικούς Taxisnet και να έχουν υποβάλει φορολογική αίτηση για το 2020.

Κάθε άτομο μπορεί να υποβάλλει μία αίτηση για ΜΙΑ και μόνο κατοικία, η οποία είτε θα είναι η κύρια ή η δευτερεύουσα (ιδιόκτητη, ενοικιασμένη ή παραχωρημένη) και θα έχει ενεργή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Στις περιπτώσεις οικογενειών με κύρια και δευτερεύουσα κατοικία μπορεί να υποβληθούν και για τις δύο, εφόσον οι αιτήσεις υποβάλλονται από διαφορετικά φυσικά πρόσωπα.

'Υψος επιδότησης
Κάθε ωφελούμενος θα λάβει ισάριθμα vouchers, ανάλογα με τις συσκευές που θα επιλέξει, τα οποία εξαργυρώνει με την αγορά στο κατάστημα.

Η τελική αξία της κάθε επιταγής εξαρτάται από την κατηγορία του ωφελούμενου, τα χαρακτηριστικά της αντίστοιχης συσκευής, καθώς και την τιμή αγορά της ανάλογα με τον ακόλουθο πίνακα:

Πώς γίνεται η αίτηση για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών
Το πληροφοριακό σύστημα που το υποστηρίζει, σχεδιάστηκε προκειμένου όλα τα απαιτούμενα στοιχεία να αντλούνται αυτόματα. Το μόνο που θα χρειάζεται ο ενδιαφερόμενος είναι οι κωδικοί του TAXISNet, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και το κινητό του τηλέφωνο. Εφόσον η αίτηση εγκριθεί, ο καταναλωτής θα λαμβάνει ηλεκτρονικά, στο κινητό τηλέφωνο, έναν κωδικό που αντιστοιχεί στην επιδότηση που δικαιούται και θα αγοράζει τη συσκευή στη μειωμένη τιμή από το κατάστημα που επιθυμεί (εφόσον συμμετέχει στο πρόγραμμα). Θα είναι υποχρεωμένος, επίσης, να παραδώσει την παλιά συσκευή για ανακύκλωση.

Με QR code η ανακύκλωση
Σημαντικό στοιχείο της διαδικασίας είναι η διασφάλιση της ανακύκλωσης, με ευθύνη του εμπόρου, της παλιάς συσκευής η οποία θα σημαίνεται με ειδικό κωδικό QR code όπως και η διασφάλιση τοποθέτησης καινούργιας συσκευής υψηλής ενεργειακής κλάσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν 200.000 νοικοκυριά και θα ανακυκλωθούν περισσότερες από 380.000 συσκευές.

Η μέση εξοικονόμηση ενέργειας για κάθε νοικοκυριό εκτιμάται στις 1.000 KWh τον χρόνο. Αυτό σημαίνει πως ένα νοικοκυριό με μεσαία κατανάλωση, έως και 5.000 KWh τον χρόνο, αναμένεται να πετύχει έως και 25% εξοικονόμηση ενέργειας.

https://www.ieidiseis.gr/oikonomia/151105/epidotisi-ilektrikon-syskevon-aitisi-gia-voucher-572-evro-sto-gov-gr