Μαΐου 11, 2021

Περιβάλλον

 

Quercus suber! Είναι ο επιστημονικός όρος της φελλοφόρου βελανιδιάς και ευδοκιμεί κυρίως στην Πορτογαλία. 

Από εκεί λοιπόν προέρχεται ο γνωστός μας φελλός. Με ποιον τρόπο πραγματοποιείται η συγκομιδή του και κατά πόσο μπορεί να απειληθεί το περιβάλλον από αυτήν την πράξη; Ας τα πάρουμε με τη σειρά!

Η οικονομία της Πορτογαλίας

Σήμερα η Πορτογαλία καταλαμβάνει την πρώτη θέση παραγωγής φελλού στον κόσμο, αφού τα στατιστικά παραγωγής φαίνεται να ανέρχονται στο 50%. Πολλές οικογένειες εξασφαλίζουν το ετήσιο εισόδημά τους από τη συλλογή φελλών από τα φελλόδεντρα, αφού το ημερομίσθιο των εργατών μπορεί να ανέλθει στα 120 ευρώ. Το ποσό αυτό φαντάζει μεγάλο, αλλά αν αναλογιστεί κανείς ότι η αφαίρεση του φλοιού είναι μία διαδικασία επίπονη, που προϋποθέτει μία ιδιαίτερη τεχνική, τότε δικαιολογείται ο μισθός αυτός.

Η ζωή των φελλόδεντρων

Τα φελλόδεντρα μπορούν να ζήσουν πάνω από 200 χρόνια. Η πρώτη συγκομιδή γίνεται όταν το δέντρο είναι ηλικίας 20-25 ετών. Λέγεται μάλιστα ότι οι δύο πρώτες συγκομιδές δεν παράγουν φελλό υψηλής ποιότητας (αρσενικός φελλός), ενώ η παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας πραγματοποιείται στην ηλικία των 40 ετών (θηλυκός φελλός). Σε αντίθεση με άλλες μορφές δασοκομίας, η συγκομιδή του φελλού όχι μόνο δεν οδηγεί στο θάνατο του δέντρου, αλλά η αφαίρεση αφήνει ένα περίεργο και συναρπαστικό τοπίο γυμνών φελλόδεντρων με κεραμιδί χρώμα.

«Αποκαλύπτοντας» το δέντρο

Ένα απλό και καμπυλωτό τσεκούρι είναι το απαραίτητο εργαλείο για να εξασφαλιστεί η επιτυχής έκβαση της αφαίρεσης φλοιού από τον κορμό, γνωστή διαδικασία ως «αποκάλυψη». Δεν αρκεί όμως αυτό. Καταρχήν, η εργασία αυτή πρέπει να ξεκινήσει κατά τον Μάιο και να σταματήσει τον Αύγουστο και κυρίως απαιτεί τη σωστή τεχνική από τους εργάτες. Με αξιοσημείωτη ταχύτητα και προσοχή πρέπει να γίνει η αφαίρεση, γιατί διαφορετικά το δέντρο μπορεί να προσβληθεί  από μύκητες και μολύνσεις.

Αναμένοντας έξι μήνες

Μετά την αφαίρεσή του, υπό τη μορφή μεγάλων λωρίδων περιμένει έξι μήνες για να ωριμάσει έξω στο ύπαιθρο. Κατόπιν, πρόκειται να μεταφερθεί στο εργοστάσιο για να γίνει η επεξεργασία του.

Συμβάλλοντας στη διατήρηση της βιοποικιλότητας

  • Η τεχνική της συγκομιδής αφήνει τα δέντρα ζωντανά. Μάλιστα έχει λεχθεί πως είναι από τις πιο φιλικές συγκομιδές προς το περιβάλλον και ανακυκλώσιμες στον πλανήτη.
  • Πρόκειται για τις πλέον πλούσιες και πυκνές σε βλάστηση εκτάσεις παγκοσμίως συμβάλλοντας στη διατήρηση σπάνιων οικοσυστημάτων. Οι δασώδεις αυτές εκτάσεις αποτελούν κατοικία για ένα μεγάλο αριθμό ειδών που βρίσκονται υπό εξαφάνιση όπου χωρίς την παρουσία τους θα ήταν πραγματικά δύσκολο να επιζήσουν.
  • Στις χώρες παραγωγής η φελλοφόρος βελανιδιά προστατεύεται από διαφόρους νόμους. Οι νόμοι απαγορεύουν ρητά την αφαίρεση φελλού από τα νεαρά και γηραιά δέντρα, καθώς επίσης και από το ίδιο δέντρο σε διάστημα μικρότερο από 9 χρόνια.

Δεν θα δείτε φελλούς μόνο στα μπουκάλια!

Μολονότι το 60% του φελλού εξάγεται για πώματα μπουκαλιών, ο φελλός όπως προκύπτει, χρησιμοποιείται και για άλλους σκοπούς.

  • Εάν είστε λάτρεις του μπάντμιντον, τότε σίγουρα θα έχετε διαπιστώσει ότι οι μπάλες (φτερά του Badminton) είναι κατασκευασμένες από φελλό. Ομοίως, καιτο μπαστούνι του κρίκετ.
  • Ο φελλός χρησιμοποιείται στη μόνωση. Είναι υποαλλεργικός και σε περίπτωση φωτιάς οι αναθυμιάσεις του δεν είναι τοξικές όπως συμβαίνει με άλλα μονωτικά υλικά.
  • Τα διάφορα τμήματα των ξύλινων πνευστών στερεώνονται μεταξύ τους με κομμάτια κατασκευασμένα από φελλό.
  • Χρησιμοποιείται ως απαραίτητο υλικό στις θερμικές ασπίδες του διαστημόπλοιου.
  • πηγη:https://www.flowmagazine.gr/
 
 

Περιβάλλον

Πονάτε στο στομάχι, ζαλίζεστε το επόμενο πρωί από την κατανάλωση αλκoόλ της προηγούμενης νύχτας, ο λόξυγκας δεν λέει να σας αποχωριστεί και οι άφθες στο στόμα σας δεν λένε να εξαφανιστούν. Καλά είναι τα φάρμακα, αλλά γιατί να μην κοιτάξουμε πρώτα τα φάρμακα που η ίδια η φύση μας έχει δωρίσει; Στραφείτε στο φαρμακείο της φύσης μήπως βρείτε ανακούφιση και αν όχι, τότε επισκεφτείτε το κοντινότερο σας φαρμακείο.

Αν υποφέρετε από άφθες στο στόμα, η λύση κρύβεται στο καρότο. Κάντε μπουκώματα με χυμό από καρότα, αν πάλι δεν σας αρέσει καθόλου, δοκιμάστε με κονιάκ αναμεμειγμένο με μέλι.

Αν υποφέρετε από έντονο βήχα και γιατρειά δεν βρίσκετε στα σιρόπια, δοκιμάστε χυμό αγγουριού, βοηθά πολύ στην καταπολέμησή του.

Αν πέσατε με τα μούτρα στο φαί, και τώρα το μετανιώνετε γιατί υποφέρετε αφού δεν μπορείτε να χωνέψετε, φτιάξτε ένα ρόφημα από μέντα. Σίγουρα θα σας βοηθήσει πολύ στο να χωνέψετε πιο γρήγορα.

Για το βράχνιασμα, φτιάξτε αφέψημα φασκόμηλου και κάντε πολλές και συχνές γαργάρες.

Αν υποφέρετε από πονοκέφαλο, δοκιμάστε τη σκόνη μουστάρδας. Πώς; Βάλτε τα πόδια σας σε μια λεκάνη με ζεστό νερό και μια κουταλιά σκόνη μουστάρδας. Αποτέλεσμα; Η ροή του αίματος θα ωθηθεί προς τα κάτω και θα μειωθεί η πίεση στο κεφάλι.

Υψηλή πίεση; Λύση και σε αυτό, βράστε λίγο αγιόκλημα και πιείτε ένα φλιτζανάκι. Θα σας βοηθήσει πολύ.

Αν έχετε κουραστεί με τα πόδια σας γιατί συνέχεια ιδρώνουν και μυρίζουν πολύ, αναμείξτε ταλκ με αποξηραμένο φασκόμηλο. Αν τα πόδια σας τα πασπαλίζετε τακτικά, θα δείτε έντονη διαφορά.

Υποφέρετε από τις πρησμένες σας αμυγδαλές; Το λεμόνι μπορεί να σας ανακουφίσει. Ένα κουταλάκι χυμός λεμονιού, ή μια φέτα λεμόνι βουτηγμένη στο αλάτι, καταπολεμά τα μικρόβια αλλά και τον πονόλαιμο.

Σας πιάνει λόξυγκας και όσο και αν κρατάτε την αναπνοή σας δεν λέει να σας αφήσει σε ησυχία. Σ’ ένα ποτήρι ανακατέψτε λίγο ξύδι μ’ ένα κουταλάκι ζάχαρη και καταπιείτε το.

Κρυώσατε και πάσχετε από διάρροια, αναμείξτε μισό κουταλάκι ωμό ελληνικό καφέ με δύο σταγόνες χυμό λεμονιού και πιείτε το. Αν πάσχετε και από τάση για εμετό ή ναυτία, κάντε το ίδιο αλλά με βρασμένο τον καφέ.

Δεν αντέχετε άλλο τους πόνους στο στομάχι; Πλύντε ένα λεμόνι κόψτε το στη μέση και βράστε το στο μπρίκι μαζί με λίγη ρίγανη. Έπειτα σουρώστε το προσθέστε του μια κουταλιά ζάχαρη και πιείτε το.

Βγήκατε με φίλους το βράδυ και ήπιατε πολύ με αποτέλεσμα την επόμενη μέρα να ταλαιπωρήστε με ζαλάδες. Βράστε λίγα φύλλα λάχανου και πιείτε το ζουμί ή έστω φάτε λίγο βρασμένο λάχανο. Θα σας καταπραύνει τη ζαλάδα.

 πηγή:https://www.flowmagazine.gr/
© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.