Οκτωβρίου 28, 2020

KOYZINA

Η εποχή για σούπες έφτασε - Και αυτή εδώ η χορτόσουπα µε λευκά φασόλια, σέσκουλα και λαχανικά εποχής είναι ό,τι πρέπει, σούπερ θρεπτική και νόστιµη!

Υλικά για 4-5 άτοµα

1 πράσο

100 γρ. σελινόριζα

1 µεγάλο καρότο

1 µατσάκι σέσκουλα

40 ml έ.π. ελαιόλαδο

1 κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκοµµένο

150 γρ. λευκά φασόλια, βρασµένα

1 φύλλο δάφνης

2-3 κλωναράκια µαϊντανό

1.300 ml ζωµό λαχανικών

1/4 κ.γ. πάπρικα γλυκιά = λίγη επιπλέον για το σερβίρισμα

χυμό λεμονιού, για το σερβίρισμα

αλάτι, µαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουµε το πράσο, τη σελινόριζα, το καρότο σε οµοιόµορφα κοµµάτια και χοντροκόβουµε τα σέσκουλα.

Σε µια µεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο και σοτάρουµε το κρεµµύδι και το σκόρδο να γυαλίσουν για 1΄. Προσθέτουμε τα φασόλια και όλα τα λαχανικά, εκτός από τα σέσκουλα και σοτάρουμε για 2΄.

Ρίχνουμε τη δάφνη, τον µαϊντανό, τον ζωµό, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και βράζουµε τη χορτόσουπα για 35΄.

Τραβάµε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτουµε τα σέσκουλα, σκεπάζουµε την κατσαρόλα και αφήνουµε για 10΄.

Σερβίρουµε τη σούπα µε λεµόνι, αν θέλουµε, και πασπαλίζουµε µε επιπλέον πάπρικα.

https://www.protothema.gr/

KOYZINA

Μια παραλλαγή στην κλασική πολίτικη συνταγή, για τσιπουροποσίες, ελαφρύ µεσηµεριανό ή βραδινό, µε ένα ποτήρι λευκό κρασί - Εξαιρετική και απολαυστική ιδέα ακόµα και για τα παιδιά, που αρνούνται κάποιες φορές το ψάρι
Υλικά

Για τα σουτζουκάκια

400 γρ. φιλέτο µπακαλιάρου, χωρίς δέρµα
100 γρ. φρυγανιά τριµµένη
1 αυγό
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκοµµένο
½ µατσάκι µαϊντανό, ψιλοκοµµένο
ξύσµα από ½ λεµόνι
ηλιέλαιο
αλεύρι
αλάτι (ανάλογα τον µπακαλιάρο)*, µαύρο πιπέρι

Για τη σάλτσα

3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο, σπασµένο
100 γρ. κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο
½ κ.γ. σπόρους κύµινο
350 γρ. φρέσκες ντοµάτες, τριµµένες
1 κ.γ. πελτέ ντοµάτας
• αλάτι, µαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουµε τον µπακαλιάρο σε κοµµάτια και τον περνάµε σε 2-3 δόσεις από το µούλτι µέχρι να αρχίσει να λιώνει αλλά όχι εντελώς. Ανακατεύουµε µε τα υπόλοιπα υλικά µέχρι να πάρουµε έναν σχετικά σφιχτό κιµά (αν χρειαστεί, προσθέτουµε επιπλέον φρυγανιά). Πλάθουµε σουτζουκάκια, τα απλώνουµε σε ένα ταψί στρωµένο µε λαδόκολλα και τα βάζουµε στο ψυγείο.

Σάλτσα: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο και σοτάρουµε το σκόρδο. Μόλις αρχίσει να παίρνει χρώµα, προσθέτουµε το κρεµµύδι και το κύµινο. Μόλις το κρεµµύδι ξανθύνει, ρίχνουµε τα ντοµατάκια, τον πελτέ, 300 ml νερό και αλατοπιπερώνουµε. Σιγοβράζουµε για 15΄-20΄ µέχρι να δέσει λίγο η σάλτσα.

Τηγάνισμα: Σε ένα τηγάνι ρίχνουµε ηλιέλαιο (να καλυφθεί κατά 2 εκ. σε ύψος), αλευρώνουµε και τηγανίζουµε τα σουτζουκάκια και από τις 2 µεριές µέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τα µεταφέρουµε σε ένα πιάτο στρωµένο µε χαρτί κουζίνας.

Ρίχνουµε τα σουτζουκάκια στο τηγάνι µε τη σάλτσα και σιγοβράζουµε για 15΄ µέχρι να µαλακώσουν και να δέσει η σάλτσα. Εναλλακτικά, βράζουµε τη σάλτσα για 10΄ λιγότερο, στρώνουµε τα σουτζουκάκια σε ένα ταψί, περιχύνουµε µε τη σάλτσα και τα ψήνουµε σε προθερµασµένο φούρνο στους 170οC στον αέρα για 20΄.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

* Θα χρησιµοποιήσουµε κατεψυγµένο µπακαλιάρο, υγράλατο ή σκέτο. Ο υγράλατος παραδοσιακά περιέχει 2% αλάτι και δεν χρειάζεται να προσθέσετε. Αν χρησιµοποιήσετε φιλέτο κατεψυγµένου µπακαλιάρου ή ακόµα και φρέσκο, το αλατάκι επιβάλλεται. Σε κάθε περίπτωση, ο µπακαλιάρος πρέπει να είναι στεγνός, οπότε τον πιέζουµε 2-3 φορές σε χαρτί κουζίνας.

KOYZINA

Το υπέροχο banana bread, «μπανανόψωμο» ή banana cake, είναι στην ουσία ένα κέικ μπανάνα στο σχήμα ψωμιού. Γι' αυτό και τα τόσα ονόματα. Γίνεται με λίγα κι απλά υλικά, χωρίς μίξερ και είναι ιδανικό για πρωινό ή απογευματινό σνακ. Αυτή είναι η αυθεντική αμερικανική banana bread συνταγή

Υλικά Συνταγής
125 γραµ. λιωμένο βούτυρο
200 γραµ. καστάνη ζάχαρη (ή μαύρη ζάχαρη)
2 αυγά χτυπημένα (σε θερμ. δωμ.)
1 κ.γλ. υγρή βανίλια
1/2 κ.γλ. κανέλα
220 γραµ. αλεύρι γ.ο.χ
1 κ.γλ. σόδα μεγερικής
1/3 κ.γλ. αλάτι
100 γραµ. γιαούρτι (ή ξινόγαλο)
3-4 σταγόνες χυμό λεμονιού
3 μέτριες ώριμες μπανάνες
100 γραµ. καρύδια χοντροκομμένα

Εκτέλεση
Για την αυθεντική συνταγή banana bread ή μπανανόψωμο χωρίς μίξερ, χρειαζόμαστε όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου (βούτυρο λιωμένο, αυγά και γιαούρτι).

Αν θέλετε να αντικαταστήσετε κάποιο από τα υλικά για το μπανανόψωμο θα βρείτε παρακάτω αντικαταστάσεις υλικών.

Βάζουμε το λεμόνι στο γιαούρτι κι ανακατεύουμε. Αφήνουμε να σταθεί για 5′.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 °C στις αντιστάσεις ή στους 160 °C στον αέρα.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουνε μακρόστενη φόρμα του κέικ με διαστάσεις 23χ12 εκατ. για να έχει το κλασικό banana bread σχήμα.

Οι μπανάνες πρέπει να είναι πολύ ώριμες και μαλακές.

Σε ένα μικρό μπολ, πολτοποιούμε με ένα πιρούνι τις πολύ ώριμες μπανάνες. Αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το λιωμένο και σε θερμοκρασία δωματίου βούτυρο και τη ζάχαρη.

Με το σύρμα τα ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη.

Προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά, την βανίλια και την κανέλα.

Με το σύρμα ανακατεύουμε τα υλικά να ομογενοποιηθούν να γίνουν κρέμα.

Χωριστά σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι με ένα κουτάλι.

Ρίχνουμε τα στερεά υλικά στο υγρό μείγμα.

Απαλά ανακατεύουμε με το σύρμα. Δεν πρέπει να ανακατεύουμε για πολύ ώρα γιατί θα γίνει πολύ ελαστική η ζύμη του banana bread.

Τέλος, προσθέτουμε το γιαούρτι, τις πολτοποιημένες μπανάνες και τα καρύδια.

Απαλά ανακατεύουμε το μείγμα του banana bread.

Το αδειάζουμε στη φόρμα.

Ψήνουμε το μπανανόψωμο για 1 ώρα και 10′ περίπου.

Αν ψήσετε στις αντιστάσεις, θα βάλετε το banana bread στην κάτω σχάρα του φούρνου. Αν ψήσετε τον αέρα, θα βάλετε το ταψί στη μεσαία σχάρα.

Προς το τέλος του ψησίματος, ίσως χρειαστεί να το σκεπάσετε με αλουμινόχαρτο αν έχει πάρει πολύ χρώμα η επιφάνεια του.

Αφήνουμε το banana bread στον πάγκο να σταθεί για 15 ´ και μετά ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.

Μυστικά για τέλειο banana bread
-Δεν βγάζουμε ποτέ το μπανανόψωμο από το φούρνο εάν δεν ελέγξουμε αν ψήθηκε σωστά στην καρδιά του. Μπήγουμε τη λάμα ενός μαχαιριού στην καρδιά του και αν αυτή βγει στεγνή από ζύμη τότε είναι έτοιμο.

-Ίσως χρειαστεί λίγα λεπτά επιπλέον ψησίματος μέχρι να στεγνώσει καλά η καρδιά του banana bread.

-Για το μπανανόψωμο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι ζάχαρη έχετε ή ό,τι ζάχαρη προτιμάτε. Με την καστανή ή μαύρη ζάχαρη, έχει πιο πλούσια γεύση ενώ με την λευκή ζάχαρη καραμελώνει πιο σωστά.

-Για να παραμείνει ζουμερό το banana bread και να ενταθούν τα αρώματα της μπανάνας, πρέπει αφού το ψήσουμε και κρυώσει τελείως, να το τυλίξουμε σε μία λαδόκολλα, να το βάλουμε σε σακούλα τροφίμων και να το σφραγίσουμε. Το αφήνουμε να σταθεί όλη τη νύχτα. Την επόμενη μέρα μοιάζει σαν να είναι σιροπιασμένο και τα αρώματα του είναι 10 φορές πιο πλούσια.

-Τα καρύδια στο banana bread δεν είναι απαραίτητα, εάν θέλετε μπορείτε να τα παραλείψετε. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε σοκολάτα σε κομμάτια ή σταγόνες στο μείγμα του κέικ.

-Στην Αμερική όπου λατρεύουν το banana bread, το κόβουν σε φέτες και το φρυγανίζουν στην τοστιέρα. Το απολαμβάνουν δηλαδή στο πρωινό τους όπως ένα κανονικό ψωμί με βούτυρο.

-Το ξινόγαλο ή το γιαούρτι δίνει φανταστική γεύση και υφή στο banana cake. Δες εδώ για ποιο λόγο χρησιμοποιώ ξινόγαλο στην συνταγές μου και πως μπορείς να αντικαταστήσεις το ξινόγαλο στο σπίτι σου.

-Το banana bread διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για 3-4 ημέρες κλεισμένο αεροστεγώς για να μην στεγνώσει.

-Διατηρείται επίσης στην κατάψυξη τυλιγμένο πολύ καλά με μεμβράνη για αρκετές εβδομάδες.

-Εναλλακτικά αρώματα που μπορείς να δώσεις στο μπανανόψωμο είναι συνδυασμός κανέλας, γαρύφαλου και μοσχοκάρυδου.

-Αφού κρυώσει το μπανανόψωμο, μπορείς να το περιχύσεις με λιωμένη σοκολάτα.

-Με το μείγμα για banana bread, μπορείς να φτιάξεις muffins σε θήκες και να τα ψήσεις για περίπου 30′.

https://www.argiro.gr/

KOYZINA

Η καλύτερη συνταγή για λεμονάτα ρεβύθια σούπα χυλωμένα και σωστά βρασμένα, με όλα τα μυστικά μου. Τα ρεβύθια με λεμόνι και ταχίνι είναι ένας συνδυασμός μαγικός. Δοκιμάστε τα όπως σας τα προτείνω θα με θυμηθείτε!

Υλικά Συνταγής
500 γραμ. ρεβύθια
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκ. σκόρδο σπασμένη
1 καρότο τριμμένο
1 λεμόνι
2 κουταλιές ταχίνι
αλάτι
πιπέρι
μπούκοβο ή καυτερή πιπεριά προαιρετικά

Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε τα ωραιότερα λεμονάτα ρεβύθια σούπα χυλωμένα και σωστά βρασμένα, τα μουλιάζουμε πρώτα για 24 ώρες.

Ξεπλύνετε τα ρεβύθια πολύ καλά και βάλτε τα σε μία κατσαρόλα με πολύ νερό να βράσουν για 10 λεπτά. Καθαρίστε τον αφρό που σχηματίζεται κατά το βράσιμο. Σουρώστε τα και ξεπλύνετε την κατσαρόλα.

Ρίξτε το μισό ελαιόλαδο στην κατσαρόλα, σοτάρετε τη σπασμένη σκελίδα σκόρδο για 1 λεπτό και αφαιρέστε την. Ρίξτε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και αφήστε να γυαλίσει για λίγα λεπτά στο λάδι. Προσθέστε τα ρεβύθια και σοτάρετε για 2-3 λεπτά να ντυθούν με το ελαιόλαδο.

Ρίξτε μέσα το καρότο και ζεστό νερό, περίπου 1 ½ λίτρο, να καλυφθούν τα ρεβύθια. Σκεπάστε και σιγοβράστε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν καλά, αλλά να κρατήσουν το σχήμα τους. Αλατοπιπερώστε προς το τέλος του βρασμού.

Στο τέλος, αφού βράσουν τα ρεβύθια, δυναμώστε τη φωτιά, προσθέστε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το χυμό από το λεμόνι και ανακατέψτε με μία ξύλινη κουτάλα. Η σούπα θα πυκνώσει έτσι και θα δέσει ο ζωμός της.

Μυστικά για τα πιο νόστιμα λεμονάτα ρεβύθια σούπα, χυλωμένα και σωστά βρασμένα
Αν δεν μπορείτε να μουλιάσετε τα ρεβύθια για 24 ώρες, βάλτε τα σε ένα μπολ, καλύψτε τα με νερό και ρίξτε μέσα 2-3 κ.σ χοντρό αλάτι ή λίγη σόδα μαγειρικής. Αφήστε τα για τουλάχιστον 8 ώρες, μέχρι να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.

Κάνουμε καλό μούλιασμα, γιατί τα ρεβύθια είναι από τα όσπρια που μπορεί να τα βράζεις για πολύ ώρα και τελικά ποτέ να μην βράσουν σωστά.

Σιγοβράζουμε τη σούπα σε μέτρια φωτιά και όχι σε δυνατή, γιατί δεν πρέπει να λιώσουν και να διαλυθούν τα ρεβύθια.

Σας προτείνω να διαλύσετε το ταχίνι σε λίγο κρύο νερό και να το ρίξετε στα ρεβύθια σούπα αφού τελειώσει το μαγείρεμά τους. Η γεύση τους με το λεμόνι και το ταχίνι είναι τέλεια και τα απογειώνει. Σκεφτείτε άλλωστε το χούμους που δεν είναι τίποτε άλλο από βρασμένα ρεβύθια με λεμόνι και ταχίνι.

Τα ρεβύθια είναι γλυκά σαν υλικό γι’ αυτό μπορείτε να παίξετε και να αυτοσχεδιάσετε με πολλά βότανα και μπαχαρικά.

Απολαύστε τα σκέτα κλασικά ρεβύθια σούπα με λεμόνι και ταχίνι ή παίξτε και προσθέστε ένα ή και περισσότερα από τα παρακάτω αρωματικά υλικά: δαφνόφυλλο, θυμάρι, ρίγανη, κάρυ, πάπρικα, κύμινο, μπούκοβο, κόλιανδρος, άνηθος, σχοινόπρασο.

Αν περισσέψουν βρασμένα ρεβύθια, μπορείτε να φτιάξετε με αυτά ρεβυθόρυζο, νόστιμους ρεβυθοκεφτέδες, αλλά και τη φανταστική σαλάτα με ρεβύθια που σας έχω εδώ.

https://www.argiro.gr/

KOYZINA

Τα υλικά είναι πολύ απλά, και η εκτέλεση το ίδιο. Απλά πλάθεις τα κεφτεδάκια, ανακατεύοντας όλα τα συστατικά, και τα βάζεις στον φούρνο να ψηθούν. Μπορείς να φτιάξεις και μια μεγαλύτερη ποσότητα για να έχεις για κάποιες μέρες στο ψυγείο.

Τα υλικά που θα χρειαστείς για τα κεφτεδάκια κοτόπουλου:
500 γραμμάρια κιμά κοτόπουλου
1 αυγό
1/2 φλιτζάνι panko ή τριμμένη φρυγανιά
1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο κρεμμύδι
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Μαύρο πιπέρι
Πρόσθετα καρυκεύματα για έξτρα γεύση εάν θέλεις
Βήμα- βήμα τι θα χρειαστείς για να τα φτιάξεις:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Ανακατεύουμε σ’ ένα μεγάλο μπολ όλα τα συστατικά για τα κεφτεδάκια.
Πλάθουμε με το μείγμα που έχουμε δημιουργήσει περίπου 30 κεφτεδάκια.
Ψήνουμε για 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Σερβίρουμε με ό,τι αγαπάμε! Μπορούμε να τα φάμε απλά με λίγη μουστάρδα, να τα συνοδεύσουμε με τηγανιτές πατάτες, ρύζι ή ακόμα και ψητά λαχανικά για μια πιο healthy επιλογή.

KOYZINA

Boost στο ανοσοποιητικό με εύκολη και γρήγορη ψαρόσουπα
Έτοιμη σε λιγότερο από 60'

Η ψαρόσουπα είναι από τα φαγητά που σίγουρα δε μαγειρεύεις συχνά ωστόσο είναι πάρα πολύ θρεπτική και φροντίζει το ανοσοποιητικό σου. Όπως καταλαβαίνεις σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να φροντίζουμε να έχουμε γερό ανοσοποιητικό. 

Τι θα χρειαστείς για την ψαρόσουπα
4 φιλέτα ψαριού
1/2 κρεμμύδι
4-5 πατάτες
4 καρότα
2 σέλερι
1,5 λίτρο νερό
Ελαιόλαδο
Λεμόνι
Μαϊντανό
Πιπέρι
Μπούκοβο
Αλάτι
Πως θα φτιάξεις την εύκολη και γρήγορη ψαρόσουπα
Κόβεις σε κομμάτια τα λαχανικά σου
Ρίχνεις μία κουταλιά λάδι σε μία κατσαρόλα και τσιγαρίζεις για τρία λεπτά τα λαχανικά σου.
Έπειτα προσθέτεις το νερό και τα μπαχαρικά και σιγοβράζεις με κλειστό καπάκι για 15 λεπτά περίπου.
Στη συνέχεια προσθέτεις το ψάρι και κλείνεις την κατσαρόλα αφήνοντας να βράσει για άλλα 15 λεπτά
Έπειτα προσθέτεις το λεμόνι και δοκιμάζεις αν θες να ρίξεις λίγο ακόμα από τα μπαχαρικά!
Καλή απόλαυση!!

KOYZINA

 Αν φάτε θα γνωρίσετε και την υπέροχη γεύση του. Η συνταγη απλούστατη  για μία πεντανόστιμη vegan επιλογή.

Υλικά

300 γραμμάρια ρύζι για ριζότο

200 γραμμάρια σάλτσα ντομάτας

100 γραμμάρια μοτσαρέλα

1 μελιτζάνα

Αλάτι

Βούτυρο

1 μικρό κρεμμύδι,

Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι αφού το έχουμε ψιλοκόψει. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ντομάτα, το αλάτι και το ρύζι και μετά από λίγα λεπτά ρίχνουμε 1 λίτρο νερό και ανακατεύουμε καλά. Εν τω μεταξύ πλένουμε τις μελιτζάνες τις κόβουμε σε φέτες και τις ψήνουμε στο γκριλ και από τις δυο πλευρές. Όταν το ρύζι είναι έτοιμο παίρνουμε ένα στρογγυλό ταψί, το βουτυρώνουμε και βάζουμε μια στρώση ρύζι, από πάνω προσθέτουμε τις μελιτζάνες και μετά τη μοτσαρέλα και συνεχίζουμε το ίδιο μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά

KOYZINA

Οι τάρτες φρούτων είναι από τα πιο αγαπημένα μας γλυκίσματα. 

Μερίδες:8-10Χρόνος προετοιμασίας:25'Χρόνος μαγειρέματος:45'Έτοιμο σε:1:10'Χρόνος αναμονής:1-2 ώρες
Ηλίας Μαμαλάκης

Υλικά
Για τη ζύμη
500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300γρ. βούτυρο φρέσκο, σε θερμοκρασία δωματίου
2 αβγά
1 κουτ. γλυκού αλάτι
2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
νερό όσο πάρει
Για τη γέμιση
300γρ. καρυδόψιχα
2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
1 φλιτζανάκι του καφέ κρέμα γάλακτος
40 ρόγες από λευκό σταφύλι, χωρίς κουκούτσι
2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
1 φλιτζανάκι του καφέ ρούμι λευκό
άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα

Διαδικασία
Στον κάδο του μίξερ ρίχνετε το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Χτυπάτε για 30 δευτερόλεπτα και μετά προσθέτετε το βούτυρο κομμένο σε μικρά κυβάκια. Χτυπάτε καλά το μίγμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ανακατευτούν τα υλικά και να πάρετε ένα μίγμα σβολιασμένο. Ενσωματώνετε μέσα τα αβγά χτυπώντας μέχρι η ζύμη να αρχίσει να στρώνει και να γίνεται ομοιογενής. Αν σας φανεί πολύ σφιχτή, συμπληρώνετε λίγο νεράκι κουταλιά κουταλιά.

Μαζεύετε τη ζύμη από τον κάδο του μίξερ, την κάνετε μια μπάλα και την τυλίγετε σε διάφανη μεμβράνη κουζίνας. Αφήνετε να ξεκουραστεί για 1-2 ώρες στο κάτω μέρος του ψυγείου.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Ανοίγετε τη ζύμη της τάρτας σε χοντρό φύλλο πάχους ½ εκ. περίπου και την τοποθετηθείτε σε βουτυρωμένη ταρτιέρα. Την ψήνετε στο φούρνο για περίπου 30-45 λεπτά, σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο στα πρώτα 20 λεπτά για να μην αρπάξει. Μετά αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο. Την αφήνετε να κρυώσει και την ξεφορμάρετε σε πιατέλα.

Για τη γέμιση: Χτυπάτε την καρυδόψιχα στο μπλέντερ μέχρι να γίνει σκόνη. Σε ένα τηγανάκι ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει. Ρίχνετε μέσα την τριμμένη καρυδόψιχα και μαγειρεύετε μέχρι να πάρετε μια πηχτή πάστα. Με ένα κουτάλι την απλώνετε στην ψημένη βάση της τάρτας.

Σε ένα άλλο τηγάνι ζεσταίνετε το φρέσκο βούτυρο και σοτάρετε τις ρόγες του σταφυλιού μέχρι να φουσκώσουν και να ζαρώσουν. Σβήνετε με το λευκό ρούμι ανακατεύοντας συνέχεια και μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Αφήνετε το σταφύλι να κρυώσει.

Απλώνετε τα σταφύλια στην τάρτα πάνω από την πάστα καρυδιού. Πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη και σερβίρετε αμέσως

https://www.olivemagazine.gr/

KOYZINA

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό μπρόκολο
1 δόση μπεσαμέλ
250γρ. μπέικον
2 πατατούλες
250γρ. κίτρινο τυρί τύπου γκούντα
2 κρεμμυδάκια πράσινα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε το μπρόκολο. Καθαρίζουμε τις πατατούλες και τις κόβουμε πολύ λεπτές φέτες και τις βάζουμε μια στρώση στο ταψί.
Σωτάρουμε το μπέικον με το κρεμμυδάκι και στη συνέχεια το ανακατευουμε με το μπρόκολο και τα κίτρινα τυριά.
Φτιάχνουμε την μπεσαμέλ και απλώνουμε στρώση μπεσαμέλ- στρώση μπέικον και τελειώνουμε με μπεσαμέλ.
Ψήνουμε μέχρι να πάρει χρωμα η μπεσαμέλ.

Θέλει περίπου 45 λεπτά.

KOYZINA

Μελομακάρονα χωρίς ψήσιμο, αλεύρι και ζάχαρη
Μια συνταγή εύκολη με λίγες θερμίδες

Αν θέλετε να μην χαλάσετε τη σιλουέτα σας με έξτρα θερμίδες μπορείτε να φτιάξετε εύκολα μελομακάρονα χωρίς ψήσιμο και με υλικά που είναι υγιεινά.

Οι χουρμάδες και τα καρύδια έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ η βρώμη, σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να μειώσει την κακή χοληστερόλη.

Υλικά
1,5 κούπα νιφάδες βρώμης
2 κούπες καρύδια
1 κ.σ. μέλι ή
8-10 βασιλικούς χουρμάδες μουλιασμένους στο νερό
1/2 πορτοκάλι χυμό και ξύσμα
1/4 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. γαρίφαλο
Εκτέλεση
Αλέθουμε στο μπλέντερ τις νιφάδες βρώμης, ώστε να γίνουν αλεύρι, και τις τοποθετούμε σε ένα μπολ ανάμειξης
Έπειτα, αλέθουμε τα καρύδια. Τοποθετούμε τα μισά σε ένα πιάτο για το πασπάλισμα.
Προσθέτουμε σιγά σιγά στο μπλέντερ τους χουρμάδες, το μέλι, το πορτοκάλι, την κανέλα και το γαρίφαλο.
Τέλος ενσωματώνουμε και τη βρώμη.
Πλάθουμε σε μπαλάκια και τα ρολάρουμε στο πιάτο με το καρύδι. Τοποθετούμε σε πιατέλες.

https://www.newsbeast.gr/

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή