Οκτωβρίου 19, 2021

KOYZINA

Το cheesecake είναι ένα από τα αγαπημένα μας γλυκά. Αυτή η ελληνική παραλλαγή έχει ανάλαφρη υφή και εθιστική γεύση.


Συστατικά
2 φλιτζάνια γιαούρτι πλήρες
2 φλιτζάνια τυρί ρικότα
3 κουτ. της σούπας μέλι
1 μεγάλο αβγό
Χυμός ενός λεμονιού
1 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
340 γρ. απλά μπισκότα
60 γρ. μαύρη ζάχαρη
80 γρ. λιωμένο βούτυρο
αμύγδαλα και μέλι (για το σερβίρισμα)
Τρόπος Μαγειρέματος
Αρχικά, ετοιμάζεις την τραγανή βάση μπισκότου. Σε ένα μπλέντερ, αλέθεις τα μπισκότα με τη μαύρη ζάχαρη για 3 λεπτά. Παράλληλα, σε ένα κατσαρολάκι λιώνεις το βούτυρο. Το προσθέτεις στο μπλέντερ και αλέθεις για 3 λεπτά ακόμη. Απλώνεις την τραγανή βάση σε ένα τσέρκι πολύ προσεκτικά και την αξιοποιείς ως το πρώτο στρώμα για το cheesecake σου. Την βάζεις στο ψυγείο για 3 ώρες.
Σε ένα μεσαίο μπολ, αναμειγνύεις το τυρί ρικότα και το γιαούρτι. Ανακατεύεις.
Στραγγίζεις προσεκτικά με ένα φίλτρο, για να φύγουν τα υγρά από το μείγμα σου. Σκεπάζεις με μία μεμβράνη και μεταφέρεις το μπολ στο ψυγείο για όλο το βράδυ ή απλά για 3 ώρες.
Αφού περάσει το διάστημα αυτό, προθερμαίνεις το φούρνο σου στους 160 βαθμούς C.
Σε ένα μεγάλο μπολ, αδειάζεις το μείγμα που είχες στο ψυγείο. Προσθέτεις το χυμό λεμονιού, τη βανίλια, το αβγό και το μέλι. Ανακατεύεις πολύ καλά και ομογενοποιείς.
Απλώνεις το μείγμα σου πάνω από την τραγανή βάση μπισκότου, την φτιάχνεις ομοιόμορφα με μία σπάτουλα και ψήνεις στο φούρνο για 30 λεπτά.
Μεταφέρεις στο ψυγείο για 4 ώρες. Ρίχνεις από πάνω το μέλι και τα αμύγδαλα και μοιράζεις σε μερίδες.https://www.tlife.gr/

KOYZINA

 Λαχταριστό ψωμάκι με τα αρώματα της μεσογειακής διατροφής στην κουζίνας σας!

Υλικά:
700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια ξερή μαγιά
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
400 γρ. νερό
120 γρ. ελιές παστές
100 γρ. φέτα
1/2 πιπεριά Φλωρίνης
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ρίγανη

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά, τα 150 γρ. από το αλεύρι και τα 200 γρ. από το νερό.
Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για 15 λεπτά.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, το αλεύρι και σιγά σιγά το νερό ώσπου να απορροφηθεί όλο.
Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα ενιαίο ζυμάρι.
Προσθέτουμε τις ελιές χωρίς το κουκούτσι κομμένες στη μέση, την φέτα σε κυβάκια, την πιπεριά σε κυβάκια, την ρίγανη και το ελαιόλαδο.
Φτιάχνουμε 2 φραντζόλες ή μικρά ατομικά ψωμάκια.
Αφήνουμε για 1 ώρα ώσπου τα ψωμάκια να διπλασιαστούν.
Ψήνουμε για 40 λεπτά στους 200 βαθμούς.
https://www.monopoli.gr/

KOYZINA

Σημείωσε τι θα χρειαστείς και ξεκίνα να το φτιάχνεις:

ΥΛΙΚΑ

2 συσκευασίες κράκερς
1 συσκευασία κρέμα μιλφέιγ
600 ml γάλα
250 γρ κουβερτούρα
250 ml κρέμα γάλακτος
σοκολατένια κουφετάκια (για το γαρνίρισμα)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπάμε την κρέμα μιλφέιγ με το γάλα
Στρώνουμε όσα κρακεράκια παίρνει σε ένα μικρό ταψί
Απλώνουμε από πάνω την μισή κρέμα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα κρακεράκια
Απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα βανίλια και βάζουμε στο ψυγείο
Βάζουμε την κρέμα γάλακτος να πάρει μια βράση και την περιχύνουμε πάνω από το μπολ με την ψιλοκομμένη κουβερτούρα
Αφήνουμε 2 λεπτά και ανακατεύουμε να λιώσει
Αφήνουμε μισή ώρα να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου και περιχύνουμε το κρύο γλυκό
Βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει και γαρνίρουμε με σοκολατένια κουφετάκια
Καλή απόλαυση!

Η συνταγή είναι από το jimdiasrecipes.blogspot.com https://www.bovary.gr/l

KOYZINA

Τα υλικά που θα χρειαστείς για τη συνταγή για σούπα με πράσο:
4 κουταλιές ελαιόλαδο
500 γρ. πράσο, κομμένο σε φέτες
4 κλαδάκια θυμάρι
800 γρ. φασόλια λευκά
500 ml ζωμό λαχανικών
2 κουταλιές μουστάρδα
μισό ματσάκι μαϊντανό
3 μπέικον
40 γρ ψιλοκομμένο λάχανο
25 γρ φουντούκια

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις:
Ζέστανε 1 κουταλιά λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Πρόσθεσε το πράσο και το θυμάρι. Σκέπασε την κατσαρόλα και μαγείρεψε για 15 λεπτά, προσθέτοντας λίγο νερό εάν τα πράσα αρχίσουν να κολλάνε. Πρόσθεσε τα φασόλια, το ζωμό και τη μουστάρδα. Σιγόβρασε για 3-4 λεπτά μέχρι να ζεσταθεί. Έπειτα ανακάτεψε τη σούπα σε ένα μπλέντερ.
Βάλε το μπέικον σε ένα μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Μαγείρεψε για 3-4 λεπτά μέχρι να γίνει τραγανό και στη συνέχεια άφησέ το να κρυώσει. Προσθέστε το υπόλοιπο λάδι στο τηγάνι και ρίξε το λάχανο και τα φουντούκια. Μαγείρεψε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να μαραθεί το λάχανο και να φρυγανιστούν τα φουντούκια. Κόψε το μπέικον σε μικρά κομμάτια και μετά ανακάτεψέ το με το υπόλοιπο μείγμα.
Ξαναζέστανε τη σούπα, προσθέτοντας λίγο νερό εάν είναι πολύ πηχτή. Σέρβιρέ την σε μπολ με το μπέικον και το λάχανο. https://ipop.gr/

KOYZINA

Μια εύκολη ζύμη για τάρτα με κοτόπουλο και γραβιέρα που θα σας πάρει το μυαλό.

Υλικά Συνταγής
Για τη ζύμη
500 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ
250 γραμ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
200 γραμ. γιαούρτι
1/2 κ.γλ. αλάτι
1 αυγό

Για την γέμιση κοτόπουλου με γραβιέρα
200 γραμ. φιλέτο κοτόπουλο (ψιλοκομμένο)
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (και τα πράσινα φύλλα τους)
200 γραμ. γραβιέρα (τριμμένη)
250 γραμ. κρέμα γάλακτος light
4 μεγάλα αυγά
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
30 γραµ. κρύο βούτυρο (κομμένο σε μικρά κομματάκια)
λίγο σχοινόπρασο ψητά ντοματίνια για γαρνίρισμα

Εκτέλεση
Για την εύκολη τάρτα κοτόπουλο με γραβιέρα, φτιάχνουμε πρώτα τη ζύμη τάρτας.

Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης για την τάρτα σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε για λίγο μέχρι να μαζευτούν σε μπάλα. Πατάμε με τις παλάμες να γίνει η ζύμη πλακέ. Σε βουτυρωμένη μεγάλη ταρτιέρα, βάζουμε τη ζύμη. Την απλώνουμε με τα δάχτυλα ή με τη βάση ενός ποτηριού. Φροντίζουμε να είναι παντού ισόπαχη. Ανασηκώνουμε τη ζύμη ώστε να δημιουργήσουμε τοιχώματα. Κόβουμε ότι περισσεύει από το χείλος της ταρτιέρας.

Τρυπάμε ελαφρά το φύλλο με πιρούνι. Την αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Για τη γέμιση με κοτόπουλο και γραβιέρα
Ζεσταίνουµε ένα αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο. Σε δυνατή φωτιά ψήνουµε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο για 5-6΄. Αλατοπιπερώνουμε. Το βγάζουμε στην άκρη να κρυώσει.

Βάζουµε τα αυγά σε ένα µπολ, προσθέτουµε τα φρέσκα κρεµµυδάκια, την κρέμα γάλακτος light, το µοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουµε. Τα χτυπάµε µε το σύρµα να αναµειχθούν καλά.

Πάνω στη ζύμη τάρτας, βάζουμε το κοτόπουλο σε όλη την επιφάνεια. Προσθέτουμε την τριμμένη γραβιέρα σε όλη την επιφάνεια.

Τοποθετούµε την τάρτα στη µεσαία σχάρα του φούρνου και µε προσοχή ρίχνουµε λίγο λίγο το υγρό µείγµα (αυγά κρέμα). Βάζουµε εδώ κι εκεί τα κρύα κοµµάτια βουτύρου στην επιφάνεια. Ψήνουµε σε προθερµασµένο φούρνο στους 180 βαθμούς C, στον αέρα, για περίπου 40 λεπτά, µέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια και να πήξει η κρέµα.

Αφήνουµε την τάρτα να κρυώσει για 15-20 λεπτά και να σταθεροποιηθεί. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο. Την κόβουµε σε κοµµάτια. Σερβίρουµε µε ψητά ντοματίνια και ανάµεικτη πράσινη σαλάτα.https://www.argiro.gr/

KOYZINA

Γλυκό ψυγείου με κρέμα βανίλια σοκολάτα και μπισκότα. 
Υλικά Συνταγής
Για την κρέμα βανίλια
1 ½ λίτρο φρέσκο γαλα
110 γραμ. ζαχαρη
120 γραμ. κορν φλάουρ
1 βανιλια (μπαστουνάκι)
1 πρέζα αλατι

Για την κρέμα σοκολάτα
1 λίτρο φρέσκο γαλα
70 γραμ. ζαχαρη
80 γραμ. κορν φλάουρ
20 γραμ. κακαο
50 γραμ. ξύσμα κουβερτούρα
1 πρέζα αλατι

Για το στήσιμο
1½ πακέτο μπισκοτα πτι μπερ
220 γραμ. φρέσκο γαλα
20 γραμ. κονιακ
90 γραμ. τρουφα

Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε το γλυκο ψυγειου,
συγκεντρώνουμε αρχικά τα υλικά που θα χρειαστούμε για τη συνταγη μας. Στη συνέχεια για το γλυκο ψυγειου της τεμπελας με μπισκοτα, φτιάχνουμε πρώτα τις 2 κρέμες. Για την κρεμα βανιλια και την κρεμα σοκολατα για το γλυκό ψυγείου,

Για την κρεμα βανιλια
Κρατάμε 1 φλιτζάνι γαλα.
Το υπόλοιπο το βάζουμε στη φωτιά με τη ζαχαρη.
Χαράζουμε το μπαστούνι της βανίλιας κατά μήκος και με τη λάμα μαχαιριού αφαιρούμε τους σπόρους.
Ρίχνουμε στο γαλα, το αφήνουμε να ζεσταθεί και αλατίζουμε ελαφρώς για το γλυκο ψυγειου με μπισκοτα της τεμπελας.
Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο κρύο γαλα που κρατήσαμε και το ρίχνουμε, ανακατεύοντας στην κατσαρολα.
Μόλις πήξει, αποσύρουμε από τη φωτιά.
Για την κρεμα σοκολατα
Κρατάμε 1 φλιτζάνι γαλα από το 1 λίτρο.
Το υπόλοιπο το βάζουμε σε κατσαρολα, σε μέτρια φωτιά μαζί με τη ζαχαρη.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το κακαο και το κορν φλάουρ για το γλυκο ψυγειου με μπισκοτα της τεμπελας.
Στη συνέχεια τα διαλύουμε στο γαλα που κρατήσαμε.
Μόλις ζεσταθεί το γαλα στην κατσαρολα, προσθέτουμε, ανακατεύοντας καλά με συρμα, το διαλυμένο κορν φλάουρ και αλατίζουμε ελαφρώς.
Ανακατεύουμε λίγα λεπτά να πήξει η κρέμα για το γλυκό ψυγείου.
Μόλις έρθει σε σημείο βρασμού, την αποσύρουμε.
Τότε, προσθέτουμε το ξύσμα σοκολάτας κι ανακατεύουμε.
Για το στήσιμο του γλυκού με τα μπισκοτα
Θα χρησιμοποιήσουμε ταψι 24×30 εκ. Βάζουμε σε ένα μπολ το κρύο γαλα και το κονιακ. Βουτάμε ένα ένα τα μπισκότα και τα στρώνουμε στο ταψάκι. Αδειάζουμε τη μισή κρέμα βανιλια πάνω στα μπισκοτα. Στρώνουμε μπισκοτα βουτηγμένα στο γαλα – κονιακ. Αδειάζουμε σε μία στρώση την κρέμα σοκολάτας.

Επαναλαμβάνουμε μία στρώση μπισκοτα βουτηγμένα στο γαλα – κονιακ. Πατάμε τα μπισκοτα ελαφρά, να κολλήσουν στην κρεμα. Αδειάζουμε από πάνω την υπόλοιπη κρέμα βανίλιας. Θρυμματίζουμε λίγα μπισκοτα και πασπαλίζουμε το γλυκο ψυγειου. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και πασπαλίζουμε με την τρούφα. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και το διατηρούμε στο ψυγείο.https://www.argiro.gr/

KOYZINA


Αποτελεί μία από τις πιο φίνες και ντελικάτες συνταγές της γαλλικής γαστρονομίας, παρότι η προετοιμασία της δεν απαιτεί ικανότητες masterchef.

Τώρα που τα αχλάδια είναι στα καλύτερά τους, σας προτείνουμε μια συνταγή που θα κάνει τη διαφορά για επιδόρπιο σε ένα επίσημο γεύμα.

Τα τρυφερά αχλάδια σιγοβράζουν σε κόκκινο κρασί, αρωματισμένο με βανίλια και κανέλα.

Μερικά μυστικά της συνταγής
Διαβάζουμε πως το κρασί που ταιριάζει καλύτερα σε μια τέτοια συνταγή είναι ποικιλίας καμπερνέ σοβινιόν ή μερλό. Θα χρειαστείτε ένα ολόκληρο μπουκάλι κρασί για να ποσάρετε 6 μεγάλα αχλάδια.

Κρατήστε επίσης στις σημειώσεις σας πως το σκεύος που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι βαθύ, για να χωράνε τα αχλάδια, ει δυνατόν όρθια, αλλά όχι πολύ φαρδύ.

Μπορείτε φυσικά να σερβίρετε τα αχλάδια σας με σαντιγί ή κάποια άλλη βελούδινη κρέμα ζαχαροπλαστικής.

Υλικά
1 φασόλι βανίλιας
1 μπουκάλι κόκκινο κρασί
225 γρ. ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλας κομμένο στη μέση
3-4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
6 αχλάδια κρυστάλλια, ώριμα
Εκτέλεση
Κόβουμε τη βανίλια στη μέση και ξύνουμε τα σποράκια. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το κρασί, τη ζάχαρη, την κανέλα και ένα κλωνάρι θυμάρι. Ρίχνουμε και το περίβλημα της βανίλιας κομμένο σε τρεις λωρίδες
Βυθίζουμε στο σκεύος τα αχλάδια ξεφλουδισμένα, χωρίς να αφαιρέσουμε όμως το κοτσάνι
Σιγοβράζουμε με το καπάκι κλειστό για 20 με 30 λεπτά. Ο χρόνος εξαρτάται από τον βαθμό ωρίμανσης του φρούτου
Αφαιρούμε τα αχλάδια προσεκτικά και δυναμώνουμε την ένταση της φωτιάς ώστε να μειωθεί το κρασί και να δέσει σε ένα ελαφρύ σιρόπι. Αφαιρούμε τη βανίλια και την κανέλα
Σερβίρουμε κάθε αχλάδι, περιχύνοντάς το με λίγο από το σιρόπι και λίγο επιπλέον φρέσκο θυμάριhttps://www.iefimerida.gr/

KOYZINA

Υλικά

350 γραμμάρια παπαρδέλες

100 γρ. κολοκύθα

300 γραμμάρια φρέσκα μανιτάρια

1 κρεμμύδι

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και καθαρίζουμε τα μανιτάρια. Ρίχνουμε στο τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Όταν πάρει χρώμα προσθέτουμε τα μανιτάρια, ρίχνουμε λίγο νερό και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά.

Μαγειρεύουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Εν τω μεταξύ κόβουμε την κολοκύθα σε κύβους και τη σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα για περίπου 2 λεπτά με λάδι και αλάτι. Προσθέστε το μείγμα μανιταριών και τα μακαρόνια. Πασπαλίζουμε με πιπέρι και σερβίρουμε.

https://jenny.gr/

KOYZINA

Υγιεινό σνακ για όλη την οικογένεια
Μπάρες με ταχίνι και κουβερτούρα


Υλικά
15 χουρμάδες (χωρίς το κουκούτσι)
3 κ. σ. σιρόπι σφενδάμου
2 1/2 φλ. τσαγιού βρώμη
1/3 φλ. τσαγιού ταχίνι
1 φλ. τσαγιού δάκρυα κουβερτούρας
1 κ. σ. λάδι καρύδας
Λίγο αλάτι
Λίγο σουσάμι
Εκτέλεση
Βήμα 1
Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων αλέστε τους χουρμάδες, με το σιρόπι σφενδάμου, το ταχίνι και τη βρώμη.
Βήμα 2
Για να ελέγξετε εάν το μείγμα είναι έτοιμο, σχηματίστε μια μπάλα στο χέρι σας. Εάν σχηματιστεί καλά είναι έτοιμο. Εάν θρυμματιστεί, προσθέστε 1-2 κουταλιές της σούπας λιωμένο λάδι καρύδας και ανακατέψτε ξανά.
Βήμα 3
Απλώστε ομοιόμορφα το μείγμα σε ένα ταψί πάνω σε λαδόκολλα με τη βοήθεια μιας σπάτουλας.
Βήμα 4
Λιώστε τη σοκολάτα στο φούρνο μικροκυμάτων για 20 δευτερόλεπτα ή σε μπεν μαρί και ανακατέψτε με το λάδι καρύδας.
Βήμα 5
Απλώστε πάνω από το μείγμα με το ταχίνι και πασπαλίστε με το αλάτι και το σουσάμι.
Βήμα 6
Τοποθετήστε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες μέχρι να κρυώσει καλά η σοκολάτα.
Βήμα 7
Κόψτε σε τετράγωνα και απολαύστε.

 

KOYZINA

Παστιτσάδα: Η Συνταγή για το Κορυφαίο Κερκυραϊκό Πιάτο
Από GasTheo 

Η αυθεντική Παστιτσάδα ή στα Κερκυραϊκά το Παστιτσάδο
Μπα! καλώς τα μάτια τους, πως από δώ;

Για να σάστενε σεις εδώ σήμερα και να ψάχνετε συνταγή για παστιτσάδα ή είναι Κυριακή η γκρεμίστηκε κάνας φούρνος.

Σας έχουμε τη γνήσια παραδοσιακή συνταγή με τα υλικά και τον τρόπο παρασκευής του χαρακτηριστικότερου πιάτου της κουζίνας της Κέρκυρας.

Την Παστιτσάδα ή όπως καλύτερα το λέμε στην Κέρκυρα το Παστιτσάδο, όπως το έκαναν οι παλιές νοικοκυρές.

Η συνταγή είναι για περίπου 4-5 μερίδες και για να είμαστε συνεπείς με την παράδοση χρησιμοποιούμε κόκκορα αλανιάρη, φυσικά στην ίδια συνταγή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ίδια ποσότητα μοσχαρίσιου κρέατος μαλακού οπωσδήποτε και όχι πολύ λιπαρού, μπούτι ή σπάλα, ακόμη και πλευρά είναι ότι πρέπει, φυσικά το κάνουμε και με κοτόπουλο.

Αν δεν διαθέτετε παρά μόνο αρνί ή χοιρινό το βάζετε στο φούρνο ή στη σούβλα και όχι στο παστιτσάδο, και μας αδειάζετε τη γωνία για σήμερα, ξηγηθήκαμε νομίζω;


Πάμετε λοιπόν.

Υλικά
3 μεγάλα κρεμμύδια, γιατί το παστιτσάδο θέλει πολύ κρεμμύδι
1 κόκκορα περίπου ενάμισυ κιλό
200-250 γραμμάρια πηχτό πολτό ντομάτας
80 γραμμάρια κόκκινο ξύδι
300 γραμμάρια παρθένο ελαιόλαδο
200 γραμμάρια κόκκινο κρασί
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 κιλό μακαρόνια χοντρά ή πιο λεπτά ή πέννες ανάλογα το τι αρέσει στον καθένα.
Βούτυρο ή Φυτίνη για το κάψιμο των μακαρονιών
Τυρί τριμμένο, κεφαλοτύρι
Αλάτι πιπέρι
Νερό χλιαρό
Το Σπετσιερικό, είναι το γνωστό μίγμα μπαχαρικών από το οποίο βάζουμε μια κοφτή κουταλιά του γλυκού ανα 4 μερίδες ή λίγο παραπάνω αν θέλουμε το φαγητό πολύ δυνατό.

Η σύνθεση του Σπετσιερικού
10 γραμμάρια τριμμένο Γαρύφαλλο
50 γραμμάρια Κανέλα
50 γραμμάρια Μοσχοκάρυδο
70 γραμμάρια γλυκιά πάπρικα
50 γραμμάρια Κύμινο
20 γραμμάρια καυτερό πιπέρι από κόκκινες πιπεριές αποξηραμμένες και τριμμένες, δηλαδή το καυτερό Μπούκοβο
Ανάλογα με το πόσο καυτερό το θέλετε μειώστε ή αυξήστε το Μπούκοβο.
100 γραμμάρια γλυκό πιπέρι από τριμμένες γλυκές κόκκινες πιπεριές, δηλαδή το γλυκό Μπούκοβο
20 γραμμάρια τριμμένο μπαχάρι
30 μέτρια φύλλα δάφνης τριμμένα πολύ καλά ώστε να γίνουν ψιλή σκόνη
25 γραμμάρια πιπέρι μαύρο
Τώρα εσείς αφού τα φτιάξετε τα μπαχαρικά μην τα ρίξετε όλα μέσα στην κατσαρόλα. Όχι το λέμε γιατί έχει γίνει κι αυτό.

Σωστά σας φάνηκαν υπερβολικές οι ποσότητες, αλλά φτιάξαμε ένα μίγμα για 10 ή και περισσότερα μαγειρέματα, το αποθηκεύουμε σε ένα γυάλινο βάζο που να κλείνει καλά ώστε να το χρησιμοποιήσουμε και για τα επόμενα μαγειρέματα. Μια-δυο κουταλιές τη φορά θέλει το φαΐ.

Και φτάκαμε στο μαγείρεμααα
Κόβουμε τον κόκκορα σε 4 ή 5 μεγάλα κομμάτια
Τρίβουμε τα κρεμμύδια σε πολύ μικρά κομμάτια, ή καλύτερα τα διαλύουμε στον τρίφτη.
Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα τα 250 γραμμάρια λάδι και το αφήνουμε να κάψει, αμέσως βάζουμε μέσα τον κόκκορα κομμάτι κομμάτι και τα σωτάτουμε μέχρι να κοκκινήσουν ελάχιστα.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα τριμμένα κρεμμύδια και σωτάρουμε, προσοχή! κατά το σωτάρισμα δεν βγάζουμε από μέσα τον κόκκορα όπως κάνουν μερικοί.
Όταν τα κρεμμύδια πάρουν λίγο χρώμα δηλαδή σε ελάχιστο χρόνο προσθέτουμε το ξύδι και συνεχίζουμε το σωτάρισμα μέχρι να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε 200 γραμμάρια κρασί και αφήνουμε να βράσει.
Όταν κοντεύει να στίψει ρίχνουμε τα 3 κουτάλια πολτό ντομάτας και προσθέτουμε νερό που καλό είναι να είναι ήδη ζεστό, μέχρι να σκεπαστεί ίσα ίσα ο κόκκορας.
Μόλις το μίγμα αρχίζει να βράζει ρίχνουμε ένα ή ενάμισυ κουταλάκι της σούπας από το Σπετσιερικό μαζί με το ανάλογο αλάτι και ένα κουτάλι ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε να βράζει σε χαμηλή φωτιά παρακολουθώντας μη μας κολλήσει ανακατεύοντας κάπου κάπου με μια ξύλινη κουτάλα.
Όταν στίψει και η σάλτσα έχει γίνει πηχτή το φαγητό είναι έτοιμο, βάζουμε την κατσαρόλα στην άκρη και ετοιμάζουμε τα μακαρόνια.
Όλη η παραπάνω διαδικασία πρέπει να γίνει αργά και να πάρει σχεδόν δύο ώρες!

Τα μακαρόνια γίνονται στο τέλος και λίγο πριν το σερβίρισμα με τη γνωστή διαδικασία, αφού τα σουρώσουμε τα καίμε σε άλλο σκεύος με το βούτυρο ή τη φυτίνη.
Σερβίρουμε μαζί τον κόκκορα με τα μακαρόνια βάζοντας από πάνω αρκετό τριμμένο τυρί.
Η ίδια διαδικασία γίνεται και όταν αντί για κόκκορα χρησιμοποιήσουμε μοσχαρίσιο κρέας ή κοτόπουλο.

Όπως παρατηρήσατε δεν χρησιμοποιήσαμε καθόλου σκόρδο, και αυτό γιατί στην παραδοσιακή συνταγή δεν υπάρχει σκόρδο, οι παλιές νοικοκυρές δεν έβαζαν ποτέ σκόρδο στο παστιτσάδο.

Τώρα αν οι σύγχρονοι σεφ θέλουν να χρησιμοποιήσουν και σκόρδο, δικαίωμα τους, ας βάλουν μέσα και μούσμουλα, να ξέρουν βέβαια ότι αυτό θα είναι κάτι άλλο και όχι παστιτσάδα!

Αν δε θέλετε μπορείτε να μη χρησιμοποιήσετε καθόλου κρασί, και στη θέση του να χρησιμοποιήσετε νερό. Μεταξύ μας τώρα, το ίδιο ωραίο θα γίνει και θα είναι και πιο ελαφρύ. Άλλωστε το μυστικό στο παστιτσάδο είναι μόνο το σπετσερικό. https://atcorfu.com/

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.