Νοεμβρίου 20, 2018

KOYZINA

Κρέμα Γιαουρτιού

Συστατικά:

400 γρ. γιαούρτι σακούλας
125 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
70 γρ. ζάχαρη άχνη
4 ασπράδια αβγών
μερικά φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
1 κομμάτι τουλπάνι

Για το σερβίρισμα
ζάχαρη τριαντάφυλλου
φράουλες
Οδηγίες:

Ανακατεύουμε το γιαούρτι με την κρέμα γάλακτος, την άχνη και τον ψιλοκομμένο βασιλικό.
Χτυπάμε πολύ καλά τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και τα προσθέτουμε στο μείγμα γιαουρτιού.
Αδειάζουμε το μείγμα σε μία φόρμα που την έχουμε στρώσει με τουλπάνι, που θα μας βοηθήσει να την ξεφορμάρουμε και θα της δώσει σχήμα στην επιφάνειά της.
Αφήνουμε το γλυκό για τουλάχιστον 8 ώρες στο ψυγείο και σερβίρουμε με ζάχαρη τριαντάφυλλου και φράουλες.

KOYZINA

Χειροποίητα, γευστικά ραβιόλια με ελληνική γέμιση μυζήθρας και αρώματα φρέσκιας ντομάτας και βασιλικού.
gourmed author

Συστατικά:
Ζύμη για ραβιόλια
1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αβγό
1 κ.σ. λάδι
1 κ.γλ. νερό

Γέμιση
500 γρ. μυζήθρα
125 γρ. προσούτο, ψιλοκομμένο
1 κ.σ.πλατύφυλλο μαϊντανό
1 κρόκος αβγού

Σάλτσα
1 κ.σ. λάδι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 καρότο κομμένο
1 κιλό ντομάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες
45 γρ. πελτέ ντομάτας
1/2 κ.γλ. ζάχαρη
½ φλ. ζωμό κότας
1 κ.γλ.γουστερσάϊρ σος
½ φλ. ψιλοκομμένο βασιλικό

Οδηγίες:
Για τη ζύμη

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σ’ ένα μπολ. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το αβγό, το λάδι και το νερό, ανακατεύοντας τα.
Βάζουμε τη ζύμη σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε ώσπου να γίνει λεία και ελαστική. Σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί 30 λεπτά.

Για τη γέμιση

Ανακατεύουμε τη μυζήθρα, το προσούτο, το μαϊντανό και τον κρόκο του αβγού.

Για τη σάλτσα

Βάζουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο να σοταριστουν σε χαμηλή φωτιά για 5-7 λεπτά.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, τη ζάχαρη, το ζωμό κότας, τη γουστερσάιρ σος και το βασιλικό.
Αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 30 λεπτά.
Κάνουμε πουρέ το μείγμα στο μπλέντερ και το διατηρούμε ζεστό.

1. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δυο και φτιάχνουμε δυο μπάλες. Απλώνουμε κάθε μπάλα σε ένα λεπτό τετράγωνο.
2. Βάζουμε μικρές κουταλιές από τη γέμιση σε απόσταση 5 εκ. τη μια από την άλλη στη σειρά, στο ένα φύλλο της ζύμης.
3. Βάζουμε προσεκτικά το άλλο φύλλο από πάνω.
4. ΠΙέζουμε ελαφρά τα φύλλα της ζύμης γύρω από τη γέμιση να κολλήσουν.
5. Με μια ροδέλα ή κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε τετράγωνα.
6. Βάζουμε τα ραβιόλια σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό και βράζουμε για 8-10 λεπτά.
7. Βγάλτε τα από το νερό με μια τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε μια ζεσταμένη πιατέλα.
Καλύπτουμε με σάλτσα και σερβίρουμε αμέσως με τριμμένη παρμεζάνα.

KOYZINA

Λαχταριστό γλυκό με ακαταμάχητη γεύση

Υλικά για 4 άτομα

Για τη βάση

120 γρ. ‏αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 γρ. ‏πεκάν
40 γρ. ‏ζάχαρη
1/2 κ.γ. ‏αλάτι
1/2 κ.γ. ‏κανέλα
113 γρ. ‏φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο

Για τη γέμιση

750 γρ. ‏τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
350 γρ. ‏καστανή ζάχαρη
2 κ.γ. ‏εκχύλισμα βανίλιας
1/4 κ.γ. ‏αλάτι
4 μεγάλα ‏αβγά
150 γρ. ‏σάλτσα καραμέλας
120 γρ. ‏κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 C. Λαδώνετε ελαφρά ένα μικρό ταψάκι.
Ανακατέψτε τα υλικά για την βάση. Πατήστε επάνω στο ταψάκι και στις πλευρές γύρω-γύρω.
Τρυπήστε με ένα πιρούνι. Ψήστε την βάση για 10 έως 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς.
Αφαιρέστε από το φούρνο. Μειώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160° C.
Ανακατεύετε το τυρί κρέμα, την καστανή ζάχαρη, τη βανίλια, το αλάτι, και το άρωμα σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να μαλακώσει, ξύνοντας τον πυθμένα και τις πλευρές του μπολ.
Προσθέστε τα αβγά, ένα κάθε φορά, ξύνοντας το μπολ μεταξύ των προσθηκών.
Ανακατέψτε τη σάλτσα καραμέλας και κρέμα γάλακτος. Βάλτε τη γέμιση στη βάση και ψήνετε για 40 λεπτά.
Μειώστε τη θερμοκρασία στους 150° C και ψήνετε 15 λεπτά περισσότερο, μέχρις ότου ροδίσουν οι άκρες.
Κλείστε το φούρνο και αφήστε το κέικ να κρυώσει στο μισάνοιχτο φούρνο για 1 ώρα.
Αφαιρέστε το κέικ από το φούρνο και αφήστε κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα.
Το βάζετε στο ψυγείο για 8 ώρες (ή νύχτα) πριν από το σερβίρισμα.

KOYZINA

Από μόνη της αυτή η σαλάτα μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρες κυρίως γεύμα καθώς τα μανιτάρια είναι πλούσια σε πηγή πρωτεΐνης (και χωρίς καθόλου λιπαρά).

Υλικά
250 γρ ρεβίθια βρασμένα
500 γρ μανιτάρια φρέσκα
2 κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο
ελαιόλαδο
2 κ σ κρέμα βαλσάμικο
αλάτι -πιπέρι
φρέσκια κλωναράκια ρίγανη
φρέσκο θυμάρι

Eκτέλεση

Από το προηγούμενο βράδυ βάζω τα ρεβίθια με μια κουταλιά αλάτι να μουλιάσουν.
Την επόμενη μέρα τα βράζω και μόλις είναι μαλακά κι έτοιμα (δεν τ΄αφήνω να λιώσουν) τα σουρώνω και τα βάζω στην σαλατιέρα.
Στο μεταξύ κόβω τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια και τα σοτάρω σ’ ένα φαρδύ τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και τη σκελίδα σκόρδο μέχρι να καραμελώσουν.
Στη συνέχεια πρόσθετω τις 2 κ σ κρέμα βαλσάμικο, αλάτι –πιπέρι και τα φρέσκα μυρωδικά.
{Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ξερά μυρωδικά.}
Προσθέτω αυτό το μίγμα στα ρεβίθια, ανακατεύω και σερβίρω προσθέτοντας έξτρα φρεσκοτριμμένο πιπεράκι.
ρεβιθοσαλάτα με μανιτάρια

mamatsita.com

KOYZINA

Ο τραχανάς είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα μας και φυσικά είναι πεντανόστιμος. Ας δοκιμάσουμε να τον φτιάξουμε σε σούπα.

Υλικά

1/2 φλ. τραχανά γλυκό ή ξινό

1 φλ. γάλα

1 ½ φλ. νερό

4 κ. σούπας ελαιόλαδο

Αλατι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε νερό και γάλα και βράζουμε για λίγα λεπτά. Μόλις πάρει μια βράση ρίχνουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά. Παράλληλα ανακατεύουμε για να μη μας κολλήσει. Εάν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο παραπάνω νερό. Σερβίρουμε μαζί με τυρί φέτα αν θέλουμε.

KOYZINA

Cake με super foods, ξηρούς καρπούς και μήλα, χωρίς βούτυρο

Ένα cake που περιέχει super foods δεν περνά ποτέ απαρατήρητο!

Υλικά 

750 γρ. μήλα

200 γρ. φουντούκια

150 – 200 γρ. ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκό το θέλετε)

100 γρ. goji berries

100 γρ. σταφίδες

2 κ.σ. κονιάκ ή χυμό μήλου

400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κ.γλ. baking powder

1 κ.γλ. κανέλα

¼ κ.γλ. κάρδαμο σε σκόνη

¼ κ.γλ. ginger σε σκόνη

1 πρέζα γαρύφαλλο

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα μήλα, αφαιρούμε τον πυρήνα τους και τα τρίβουμε στον τρίφτη. Μεταφέρουμε σε γυάλινο μπολ.

Σε ένα τηγάνι, καβουρδίζουμε τα φουντούκια.

Μόλις πάρουν χρώμα, τα βγάζουμε σε πιάτο και αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς.

Τα ξεφλουδίζουμε όσο μπορούμε, τρίβοντας τα ανάμεσα στα χέρια μας ή μέσα σε καθαρή πετσέτα.

Τα ρίχνουμε στο μπολ με τα μήλα μαζί με τη ζάχαρη, τα goji, τις σταφίδες και το κονιάκ.

Ανακατεύουμε καλά, καλύπτουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 5-6 ώρες, ή για όλο το βράδυ.

Την ώρα που ξεκινάμε την προετοιμασία του μείγματος, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Βουτυρώνουμε μία φόρμα 30 εκ. Αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το baking powder, την κανέλα, το κάρδαμο, το ginger και το γαρύφαλλο.

Μεταφέρουμε στο μείγμα με τα μήλα και ανακατεύουμε.

Αδειάζουμε στη φόρμα και ψήνουμε για 1 ώρα.

Το συγκεκριμένο cake είναι αρκετά υγρό στο εσωτερικό.

Tip: Καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμο μόλις πάρει χρώμα στην επιφάνεια.

KOYZINA

Υλικά
4 κ σ ελαιόλαδο
1 μεσαίο κρεμμύδι χοντροκομμένο
250 γρ φάβα
αλάτι & πιπέρι
1 λίτρο νερό
1,5 κ σ πέστο βασιλικό
ντοματίνια για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση
Σε ένα βαθύ μπολ με νερό βάζω την φάβα να μουλιάσει για μισή ώρα περίπου.
Στη συνέχεια στραγγίζω καλά τη φάβα.
Σε ένα βαθύ αντικολλητικό σκεύος, προσθέτω το ελαιόλαδο και σοτάρω εκεί για 1-2 λεπτά το κρεμμύδι. Προσθέτω τη φάβα, την σοτάρω για ένα λεπτό ανακατεύοντας και της προσθέτω το ζεστό νερό.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Το νερό να καλύψει τη φάβα.
Με τον πρώτο βρασμό, η φάβα θα βγάλει αφρούς. Τους αφαιρώ μ’ ένα κουτάλι.
Χαμηλώνω αρκετά τη φωτιά (με κλίμακα ως το 9, χαμηλώνω στο 4) και σιγοβράζω για 45 – 50 λεπτά ή μέχρι να λιώσει η φάβα.
Αν χρειαστεί, συμπληρώνω νερό (ζεστό πάντα). Ανακατεύω απαλά τακτικά κι ελέγχω να μην κολλήσει.
Όταν η φάβα λιώσει και πήξει, σβήνω την φωτιά και πολτοποιώ με μια ράβδο χειρός.
Προσθέτω το πέστο βασιλικό κι ανακατεύω απαλά.
Σερβίρω με πολύχρωμα ντοματίνια, μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Αν δεν έχεις ράβδο χειρός, μετέφερε τη φάβα στον πολυκόφτη και άλεσε την εκεί.
Η ποσότητα του πέστο βασιλικό μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί, ανάλογα με το ποια γεύση θέλεις να υπερισχύει.

mamatsita.com

KOYZINA

Γλυκιά απόλαυση για τους λάτρεις της σοκολάτας

Υλικά για 6 άτομα
Για τη ζύμη

400 γραμμάρια αλεύρι
100 γραμμάρια σιμιγδάλι
10 γραμμάρια μαγιά
10 γραμμάρια αλάτι
50 ml λάδι
375 ml νερό

Για τη γέμιση

200 γραμμάρια κουβερτούρα
3 μπανάνες
60 γραμμάρια βούτυρο
100 ml κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
1 κούπα χοντροκομμένα φουντούκια
Εκτέλεση
Για τη ζύμη

Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι, το αλάτι και το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε το νερό με το λάδι και την μαγιά και το ρίχνουμε στο μείγμα αλευριού. Ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια λεία και μαλακή ζύμη.
Την αφήνουμε στην άκρη μισή ώρα να φουσκώσει.

Για τη συναρμολόγηση ζύμης - γέμισης

Λαδώνουμε μια ταρτιέρα και απλώνουμε το ζυμάρι μας. Το αφήνουμε στο ψυγείο άλλα 30 λεπτά.
Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα με το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος.

Απλώνουμε τη σοκολάτα πάνω στη ζύμη και τις ροδέλες από τις μπανάνες μαζί με τα χοντροκομμένα φουντούκια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 20 λεπτά. Στη συνέχεια αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

KOYZINA

 Υλικά

½ κούπα ζάχαρη άχνη
100 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 αυγό
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι baking powder
½ κ γλ άρωμα βανίλιας
ξύσμα πορτοκάλι
λίγο αλάτι

κουπ πατ
1 καπάκι από πλαστικό μπουκάλι νερού
μαρμελάδα ροδάκινο (ή φυσικά όποια άλλη μαρμελάδα προτιμάς)

Δες πως γίνονται τα μπισκότα πάστα φλώρα


1ο βήμα. Σε ένα βαθύ μπολ ή στον κάδο του μίξερ χτυπώ τη ζάχαρη με το βούτυρο και στη συνέχεια προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά, δημιουργώντας μια μαλακή – εύπλαστη ζύμη.
2ο βήμα. Απλώνω τη ζύμη στον πάγκο και κόβω με κουπ πατ σε όποιο σχήμα επιθυμώ.
3ο βήμα. Χρησιμοποιώντας το καπάκι από το μπουκάλι νερού κάνω ένα βαθούλωμα στο κέντρο του μπισκότου και το γεμίζω με την μαρμελάδα που αρέσει στα παιδάκια μου.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για 15 περίπου λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν οι άκρες από τα μπισκότα.

 Άφησε τα να κρυώσουν και πασπάλισε τα με ζάχαρη άχνη (αν θέλεις)

mamatsita.com



KOYZINA

Κέικ vegan με κάσιους και μύρτιλα
Υλικά
Για τη ζύμη
½ φλ. χουρμάδες χωρίς το κουκούτσι
½ φλ. ασπρισμένα αμύγδαλα
2 δόσεις βανιλίνη
1 κ.σ. νερό
Για τη γέμιση
2 ½ φλ. κάσιους ανάλατα μουσκεμένα στο νερό για 8 ώρες
¾ φλ μέλι ή maple syrup (μέιπλ σίροπ -σιρόπι από σφένδαμο)
1 φλ. μύρτιλλα κατεψυγμένα (blueberries)
1 κ.σ. βούτυρο καρύδας
Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη ζύμη: βάζουμε τους χουρμάδες, τα αμύγδαλα, τη βανιλίνη και το νερό στη μουλινέτα. Δουλεύουμε το μείγμα για 5 λεπτά μέχρι να έχουμε μια σφιχτή, κολλώδη ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί λίγα λεπτά και τη βάζουμε ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας. Την ανοίγουμε σε φύλλο με τον πλάστη και την απλώνουμε στη βάση μιας φόρμας με σούστα, διαμέτρου 18-20 εκ. Αφήνουμε στο ψυγείο.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση: στραγγίζουμε τα κάσιους και τα βάζουμε στο μπλέντερα μαζί με το μέλι ή το maple syrup, τα μύρτιλα και το βούτυρο της καρύδας. Δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να γίνει εντελώς λείο. Ρίχνουμε το μείγμα της γέμισης στη φόρμα και την κινούμε προσεκτικά μια-δυο φορές έτσι, ώστε να ισιώσει η επιφάνεια και να μην υπάρχουν φυσαλίδες.

Μεταφέρουμε το γλυκό στο ψυγείο και αφήνουμε να μείνει τουλάχιστον για 6 ώρες ή καλύτερα για όλη τη νύχτα. Το βγάζουμε από το ψυγείο 15-20 λεπτά πριν το σερβίρουμε και αφαιρούμε τα πλαϊνά τοιχώματα της φόρμας.

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή