Νοεμβρίου 14, 2019

KOYZINA

Τα πιο εύκολα μπισκότα βουτύρου με κομμάτια σοκολάτας. Μία εύκολη συνταγή, με λίγα υλικά. Τόσο αφράτα που λιώνουν στο στόμα! Τα παιδιά θα τα λατρέψουν!

Υλικά Συνταγής
325 γραµ. βούτυρο Κέρκυρας μαλακό (σε θερμ. δωμ.)
1 κρόκο αυγού
1 βανίλια
1 /2 φλ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
500 γραµ. αλεύρι γ.ο
χ. (κοσκινισμένο)
σταγόνες σοκολάτας (ή κομματάκια σοκολάτας) για το τέλος
Εκτέλεση
Για τα εύκολα μπισκότα βουτύρου με κομμάτια σοκολάτας, βάζουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και τη σοκολάτα.

Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα όλα τα υλικά να ομογενοποιηθούν. Χαμηλώνουμε το μίξερ και σταδιακά ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι. Στο τέλος η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή εύπλαστη και βουτυράτη.

Βγάζουμε την ζύμη στον πάγκο. Πιάνουμε ένα κομμάτι ζύμης μεγέθους όσο ένα καρύδι.

Πατάμε με το δάχτυλο και κάνουμε λακκούβα στην μέση. Εκεί στην λακκούβα μπήγουμε ένα κομματάκι σοκολάτα.

Φτιάχνουμε όλα τα μπισκότα με τον ίδιο τρόπο.

Τα αραδιάζουμε αραιά μεταξύ τους, σε λαμαρίνες στρωμένες με λαδόκολλα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για περίπου 20΄ να σταθεροποιηθούν. Δεν θα πάρουν πολύ χρώμα.

Αφού ψηθούν τα αποθηκεύουμε σε αεροστεγές κουτί για να διατηρηθούν φρέσκα και τραγανά μέχρι το τελευταίο.

Μυστικά για τα αφράτα μπισκότα βουτύρου
Είναι εύκολα και γίνονται φανταστικά με λίγα υλικά. Αν τα φτιάχνετε για πρώτη φορά, θα ενθουσιαστείτε με το επιτυχημένο αποτέλεσμα.

-Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

–Η ζάχαρη που θα χρησιμοποιήσετε να είναι ψιλή κρυσταλλική και όχι με χοντρό κόκκο. Αλλιώς, αλέστε τη στο μπλέντερ πριν την αναμίξετε με τα υπόλοιπα υλικά.

–Το αλεύρι πρέπει να είναι κοσκινισμένο.

-Η ζύμη από την ώρα που θα βάλετε το αλεύρι, δεν θέλει πολύ ανακάτεμα γιατί αντί να γίνουν αφράτα και τραγανά, στο τέλος θα γίνουν σκληρά.

-Αραδιάστε τα στο ταψί με απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν ελαφρά.

-Μην περιμένετε να ροδίσουν δεν παίρνουν πολύ χρώμα. Αυτό που θέλουμε, είναι να σταθεροποιηθούν.

-Αφού τα βγάλετε από το φούρνο, αφήστε τα στην λαμαρίνα για 5′ και μετά αφήστε τα σε σχάρα να κρυώσουν καλά.

Βάλτε τα σε κουτί που κλείνει αεροστεγώς και θα διατηρηθούν ολόφρεσκα μέχρι το τελευταίο.

-Πριν τα ψήσετε και αφού τα έχετε πλάσετε, μπορείτε να τα συντηρήσετε μοιρασμένα σε σακουλάκια τροφίμων στην κατάψυξη για αρκετούς μήνες.

Μετά, κατευθείαν από την κατάψυξη αραδιάστε τα σε λαμαρίνες στρωμένες με αντικολλητικό χαρτί και βάλτε τα στον καυτό φούρνο. Σε αυτήν την περίπτωση θα χρειαστούν λίγη ώρα παραπάνω ψήσιμο μέχρι να σταθεροποιηθούν.

https://www.argiro.gr/

KOYZINA

Ελαφρύ και κρεμώδες γλυκό από την Κω, η Μαεριά, είναι μία εύκολη, οικονομική, νηστίσιμη και πραγματικά φανταστική παραδοσιακή συνταγή.

Υλικά Συνταγής
1 φλ. νεσεστέ
4½ φλ. νερό
1 φλ. ζάχαρη
1 σφηνάκι ούζο
2-3 φρέσκα νεραντζόφυλλα
Για το σερβίρισμα
καρύδι χοντροκομμένο
κανέλα
Εκτέλεση
Για τη μαεριά, το παραδοσιακό νηστίσιμο γλυκό από την Κω, χρειάζεστε λίγα απλά υλικά και ελάχιστο χρόνο.

Βάζουμε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και το νισεστέ και τα ανακατεύουμε πολύ καλά πριν μπει στη φωτιά για να λιώσει καλά ο νισεστές.

Ανάβουμε τη φωτιά και με μία ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε καλά σε μέτρια φωτιά μέχρι να βράσει, να δέσει και να πήξει η βελούδινη κρέμα. Στο τέλος του βρασμού, αφού αρχίσει να δένει η κρέμα, ρίχνουμε το ούζο και τα νεραντζόφυλλα για να πάρει το άρωμα. Αφήνουμε να σιγοβράσει ανακατεύοντας μέχρι να δέσει καλά η κρέμα.

Αδειάζουμε σε μία πιατέλα τη μαεριά όσο είναι ζεστή αφαιρώντας τα νεραντζόφυλλα. Όσο είναι ζεστή πασπαλίζουμε κανέλα και καρύδια.

Αφήνουμε να κρυώσει τελείως και μετά κόβουμε τη Μαεριά σε κομμάτια μπακλαβαδωτά.

μαεριά παραδοσιακό νηστίσιμο γλυκό συνταγή Κως αργυρω οι μαμαδες του αιγαιου

Τη μοναδική αυτή παραδοσιακή συνταγή του Αιγαίου, μοιράστηκε μαζί μας η κ. Χρύσα και την ευχαριστούμε πολύ.

https://www.argiro.gr

KOYZINA

Κέικ σοκολατένιο με μαύρη μπίρα
Γλυκιά απόλαυση που θα λατρέψετε

Υλικά για 4-6 άτομα
Για το κέικ

125 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
250 γραμμάρια ζάχαρη καστανή
175 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γραμμάρια του κακάο άγλυκο
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
3 αυγά
150 γραμμάρια γιαούρτι
200 ml Guinnes μπύρα
150 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη λιωμένη

Για τη ζαχαροαλοιφή

1/4 φλιτζανιού βούτυρο μαλακό
112 γραμμάρια τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια εσάνς
1 κούπα και ¾ της κούπας ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση
Για το κέικ

Στο κάδο του μίξερ ανακατεύετε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει.
Σε άλλο μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι, τη σκόνη κακάο τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ.
Σε μπέν μαρι λιώνετε τη σοκολάτα κουβερτούρα και αφήνετε στην άκρη.
Σταδιακά προσθέστε στο μείγμα βουτύρου ένα - ένα τα αυγά, το γιαούρτι μια μία κουταλιά το μείγμα αλευριού και τη μπύρα.
Ανακατεύετε μέχρι να γίνει μια λεία, γυαλιστερή ρευστή ζύμη. Τέλος προσθέτετε ανακατεύοντας τη λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα.
Ρίχνετε το μείγμα σε ταψί με λαδόκολλα και ψήστε 160 βαθμούς με αέρα (180 με αντιστάσεις) 2 σκάλα για περίπου 45 - 55 λεπτά.
Μετά το ψήσιμο, αφαιρέστε το κέικ από το φούρνο, αφήνετε να κρυώσει για 10 με 15 λεπτά στο ψυγείο και απλώστε τη ζαχαροαλοιφή.

Για τη ζαχαροαλοιφή

Στον κάδο του μίξερ ρίχνετε το μαλακό βούτυρο μαζί με το τυρί κρέμα τα χτυπάτε στη δυνατή σκάλα του μίξερ μέχρι να ενωθούν τα υλικά και γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Στη συνέχεια ρίχνετε μια κούπα και ¾ της κούπας ζάχαρη άχνη και ανακατεύετε στη δυνατή σκάλα του μίξερ μέχρι να γίνει ένα αφράτο και ομοιογενές μείγμα.

 https://www.newsbeast.gr/

KOYZINA

Μερίδες:30 κομμάτια
Χρόνος προετοιμασίας:17'
Χρόνος μαγειρέματος:28'
Έτοιμο σε:60'
Χρόνος αναμονής:15'

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ:
Δώρα Δημήτρουλα

Υλικά

1 περίπου κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
2 φλιτζάνια ελαιόλαδο, 1 φλιτζάνι ζάχαρη,
¼ φλιτζανιού κονιάκ
¾ φλιτζανιού χυμό πορτοκαλιού
2 φλιτζάνια καρύδια ψιλοκομμένα (επιπλέον για πασπάλισμα)
1 κοφτή κουτ. σούπας κανέλα (επιπλέον για πασπάλισμα)
2 κοφτά κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κοφτό κουτ. γλυκού σόδα
ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Για το σιρόπι
1½ φλιτζάνι μέλι
1½ φλιτζάνι ζάχαρη
1½ φλιτζάνι νερό

Διαδικασία
Πρώτα ετοιμάζετε το σιρόπι: βράζετε για 2-3 λεπτά όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα. Το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει καλά.

Βάζετε στο μπλέντερ το λάδι, τη ζάχαρη, το κονιάκ και το χυμό πορτοκαλιού και τα χτυπάτε καλά.

Μεταφέρετε το μίγμα στο μπολ του μίξερ, προσθέτετε τα καρύδια, την κανέλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα και χτυπάτε καλά. Κατόπιν, προσθέτετε λίγο λίγο το αλεύρι και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να πάρετε μια εύπλαστη ζύμη. Αφήνετε τη ζύμη στην άκρη για 15 λεπτά να ξεκουραστεί.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C στον αέρα. Πλάθετε τα μελομακάρονα και τα αραδιάζετε σε δύο λαμαρίνες φούρνου. Τα ψήνετε για 20-25 λεπτά περίπου (ανάλογα το φούρνο) μέχρι να ροδίσουν.

Ξεφουρνίζετε τα μελομακάρονα και, όπως είναι ζεστά, τα βουτάτε με προσοχή ένα ένα στο κρύο σιρόπι. Τα αφήνετε να μελώσουν καλά και αμέσως τα βγάζετε και τα τακτοποιείτε στην πιατέλα. Κάθε φορά που ακουμπάτε μελομακάρονα στην πιατέλα, πασπαλίζετε με επιπλέον κανέλα και τριμμένο καρύδι.

KOYZINA

 Ζουμερή και απίστευτα λαχταριστή σοκολατόπιτα με καρύδια, που σερβίρετε με σάλτσα σοκολάτας και αν θέλετε με μία μπάλα παγωτό.

Ιωάννα Σταμούλου

Υλικά
400γρ. κουβερτούρα, σε κομματάκια
200γρ. βούτυρο, σε κυβάκια
6 αβγά
¾ φλιτζανιού ζάχαρη
¾ φλιτζανιού αλεύρι
1½ φλιτζάνι καρύδια
Για την επικάλυψη
200ml κρέμα γάλακτος
200γρ. κουβερτούρα, σε κομματάκια
1 κουτ. γλυκού μέλι
2 κουτ. σούπας ουίσκι ή άλλο ποτό της επιλογής σας

Διαδικασία
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190οC στον αέρα. Λιώνετε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Προσθέτετε το βούτυρο να λιώσει κι αυτό μαζί με τη σοκολάτα.

Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αβγά με τη ζάχαρη και τα ενώνετε στο μίγμα της σοκολάτας. Προσθέτετε στο μίγμα και το αλεύρι ρίχνοντάς το από ένα σουρωτήρι και ανακατεύοντας με σπάτουλα. Τέλος ανακατεύετε μέσα το ένα φλιτζάνι από τα καρύδια.

Βουτυρώνετε και αλευρώνετε ένα ταψάκι διαστάσεων 25x35εκ. και αδειάζετε μέσα το μίγμα που ετοιμάσατε. Ψήνετε τη σοκολατόπιτα στο φούρνο για 20 λεπτά. Την αφήνετε να κρυώσει.

Ετοιμάζετε την επικάλυψη: Βάζετε την κρέμα γάλακτος σε κατσαρολάκι να πάρει βράση και τα κομματάκια της σοκολάτας σε ένα μπολ. Ρίχνετε την καυτή κρέμα πάνω από τη σοκολάτα και μετά από λίγο ανακατεύετε με σπάτουλα. Τέλος, ενσωματώνετε το μέλι και το ουίσκι. Αδειάζετε το μίγμα πάνω από τη σοκολατόπιτα και πασπαλίζετε με την υπόλοιπη καρυδόψιχα.

Κόβετε και σερβίρετε το γλυκό αφού κρυώσει. Αν θέλετε, συνοδεύετε το κάθε κομμάτι με μια μπάλα παγωτό βανίλια.

https://www.olivemagazine.gr

KOYZINA

Σπανακόπιτα με κρούστα καλαμποκιού
Μια διαφορετική πίτα χωρίς φύλλο

Προετοιμασία 45΄ Ψήσιμο 30΄-40΄ Αναμονή τουλάχιστον 1 ώρα

Υλικά (για 6 μερίδες)

Δείτε επίσης: Ξέχασε κρυμμένη κάνναβη στη μύτη του για 18 χρόνια
250 γρ. καλαμποκάλευρο

50 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το ταψί και ράντισμα της πίτας

1.400 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο και πλυμένο

300 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

2 λευκά ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

1 μάτσο άνηθος, χωρίς τα κοτσάνια (1 φλ.), ψιλοκομμένος

Αλάτι

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°-170°C. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ, το καλαμποκάλευρο, το ελαιόλαδο και νερό τόσο ώστε να έχουμε ένα χυλό σφικτό. Σε ένα άλλο, μεγάλο μπολ, βάζουμε το σπανάκι, τα κρεμμύδια, τον άνηθο, αλάτι και με απαλές κινήσεις ανακατεύουμε με τα δάχτυλα, πιέζοντας τα λαχανικά. Μόλις μαλακώσουν και μειωθεί ο όγκος τους, τα αδειάζουμε σε ένα ταψί, το οποίο έχουμε προηγουμένως αλείψει με ελαιόλαδο. Τα πιέζουμε με τα χέρια ώστε να τα ισιώσουμε όσο μπορούμε. Ρίχνουμε από πάνω το μείγμα του καλαμποκάλευρου, ώστε να καλυφθούν εξ ολοκλήρου τα λαχανικά. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και νερό. Ψήνουμε για 30-40 λεπτά, ανάλογα με το πάχος της πίτας. Τη βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 1 ώρα, ώστε να σφίξει, και σερβίρουμε.

https://www.in.gr/

KOYZINA

Υλικά Συνταγής
4 κ.σ. βούτυρο
4 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο
4 κ.σ. κρέμα γάλακτος
4 μέτρια μήλα
1/2 πακέτο (125 γραμ.) μπισκότα digestive
1 πρέζα κανέλα
1 πρέζα αλάτι
2 κ.σ ακατέργαστη ζάχαρη
Εκτέλεση
Για τις ατομικές μηλόπιτες, καθαρίζουμε πρώτα τα μήλα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Παράλληλα, θρυμματίζουμε τα μπισκότα και τα ανακατεύουμε με την κανέλα.

Θα χρειαστούμε 4 φορμάκια μιας χρήσεως ή 4 ramekin (πυρίμαχα σκεύη για σουφλέ). Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο, το μέλι, την κρέμα και το αλάτι. Ανακατεύουμε να διαλυθούν και μόλις πάρουν βράση τα αφήνουμε 3-4΄ ακόμη, να σχηματίσουν χοντρές φουσκάλες.

Ισομοιράζουμε τη μισή γέμιση-σος στα 4 φορμάκια και στη συνέχεια, με τη μισή ποσότητα μήλου, κάνουμε από μία στρώση φρούτου σε κάθε ένα. Συνεχίζουμε με τα μισά θρυμματισμένα μπισκότα κι επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα μήλα, 1 στρώση σε κάθε φορμάκι. Τελειώνουμε με μία στρώση από μπισκότα και περιχύνουμε κάθε φορμάκι με τη σος που έχει μείνει.

Βάζουμε τα φορμάκια σε σχάρα και πασπαλίζουμε με την ακατέργαστη ζάχαρη. Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις για περίπου 20΄ μέχρι να ροδίσουν. Αφήνουμε να σταθούν για 5΄ στα φορμάκια και αναποδογυρίζουμε. Σερβίρουμε με χτυπημένη κρέμα γάλακτος.

https://www.argiro.gr

KOYZINA

Τα λατρεύουν όλοι. Κεφτεδάκια από κοτόπουλο με καταπληκτική σάλτσα και μπόλικη παρμεζάνα.

Υλικά

500 γρ. κιμάς κοτόπουλου
1/2 κρεμμύδι ξερό μικρό,ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
ψίχα ψωμιού 3/4 φλ.τσ.
Αλάτι κατά βούληση
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση
1/2 κ.γ. ξερή ρίγανη
1/4 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
5 φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
1/2 κ.γ. ξερό δυόσμο
30 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο
10 κ.σ. σάλτσα μαρινάρα και επιπλέον 2 κ.σ. για τον κιμά
60 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί. Αφήνουμε στην άκρη την μοτσαρέλα και 10 κ.σ. μαρινάρα.

Σε ένα μεγάλο μπόλ αναμιγνύουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε καλά τα υλικά και πλάθουμε τη ζύμη σε κεφτεδάκια. Τοποθετούμε τα κεφτεδάκια στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.

Βγάζουμε το ταψί απο το φούρνο και περιχύνουμε το κάθε κεφτεδάκι με 1 κ.γ. απο τη μαρινάρα που έχουμε κρατήσει. Πασπαλίζουμε με τη μοτσαρέλα και ψήνουμε στο φούρνο για ακόμη 10 λεπτά περίπου μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει χρώμα.

Σερβίρουμε με πατάτες ψητές ή τηγανιτές.

greekrepices.blogspot.com

KOYZINA

Καραμελωμένοι ξηροί καρποί με σοκολάτα
Υλικά

50 γρ. αμύγδαλα
50 γρ. φουντούκια
50 γρ. φιστίκια Αιγίνης
90 γρ. ζάχαρη
30 γρ. νερό
250 γρ. κουβερτούρα ή σοκολάτα γάλακτος, ψιλοκομμένη
Ποσότητα: 400 γρ. περίπου, Προετοιμασία: 30΄, Αναμονή: 1-2 ώρες

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τοποθετούμε στη φωτιά. Μόλις πάρουν βράση προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε συνεχώς. Στην αρχή θα ζαχαρώσουν, αλλά επιμένουμε στο ανακάτεμα μέχρι να καραμελώσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και απλώνουμε τους ξηρούς καρπούς πάνω σε μια λαδόκολλα. Αφήνουμε να κρυώσουν.

Στο μεταξύ βάζουμε την κουβερτούρα να λιώσει σε μπεν μαρί, δηλαδή σε ένα ανοξείδωτο μπολ που στερεώνουμε πάνω σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει. Ανακατεύουμε συνεχώς και μόλις λιώσει, αποσύρουμε από τη φωτιά. Την ανακατεύουμε συνεχώς μέσα στο μπολ με μια ευλύγιστη σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ), με κυκλικές κινήσεις μέχρι να κρυώσει και να γίνει πιο λεία και γυαλιστερή.

Μόλις κρυώσουν οι ξηροί καρποί, θα έχουν ενωθεί σε ενιαίο κομμάτι. Τους σπάμε σε μικρότερα κομμάτια, τα οποία βουτάμε στην κουβερτούρα. Τα τινάζουμε να πέσει η περίσσεια σοκολάτας και τα τοποθετούμε πάνω σε μία λαδόκολλα μέχρι να σταθεροποιηθεί η επικάλυψη.

Πηγή:steliosparliaros.gr

http://www.diakonima.gr

KOYZINA

Κολοκυθόπιτα με έτοιμη, καθαρισμένη κολοκύθα, τραχανά και γραβιέρα Κρήτης

Υλικά (για 1 στρογγυλό ταψί, διαμέτρου περίπου 30 – 32 εκ.):

5 έτοιμα φύλλα για πίτες, χωριάτικα (ή παραδοσιακά, όπως αναγράφεται σε κάποιες συσκευασίες. Είναι πιο χοντρά από τα φύλλα κρούστας. Εναλλακτικά, βάζουμε 10 φύλλα κρούστας, ανά δύο)
50 ml ελαιόλαδο

Για τη γέμιση:

800 γρ. (καθαρό βάρος) κολοκύθα, τριμμένη στη χοντρή πλευρά του τρίφτη (υπάρχει έτοιμη καθαρισμένη και κομμένη σε φέτες, σε δισκάκια, στο τμήμα μαναβικής των σούπερ μάρκετ)
220 γρ. τραχανάς γλυκός
200 γρ. γραβιέρα προτιμότερο Κρήτης, χοντροτριμμένη
200 γρ. φέτα, χοντροθρυμματισμένη
2 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
τα φύλλα και τα τρυφερά κλωνάρια από 1/2 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
1/3 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
150 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την επικάλυψη:

2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
100 ml γάλα, φρέσκο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

Γέμιση: Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το κρεμμύδι με 4 – 5 κουτ. σούπας νερό και το αχνίζουμε για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει λίγο. Το σουρώνουμε σε ένα σουρωτήρι, το πιέζουμε με τη ράχη ενός κουταλιού, ώστε να στραγγίξει καλά από τα υγρά του, και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει.

Παράλληλα, βάζουμε την κολοκύθα σε ένα σουρωτήρι, μέσα στο νεροχύτη, την πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και την αφήνουμε να στραγγίξει από τα υγρά της για περίπου 15 λεπτά. Την ξεπλένουμε και τη στύβουμε καλά με τις παλάμες μας, ώστε να στραγγίξει καλά.

Την αδειάζουμε σε ένα βαθύ μπολ, προσθέτουμε τον τραχανά, τα τυριά, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το μοσχοκάρυδο, αλατοπίπερο και τη μισή ποσότητα ελαιολάδου και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά.

Επικάλυψη: Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε τα αυγά, το γάλα και αλατοπίπερο και τα χτυπάμε με ένα πιρούνι, μέχρι να αναμειχθούν και να αφρατέψουν.

 Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Μοιράζουμε τη γέμιση σε τέσσερα ίσα μέρη.

Λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί και απλώνουμε το πρώτο φύλλο, καλύπτοντας τον πυθμένα και τα τοιχώματα. Το λαδώνουμε ελαφρώς και σκορπίζουμε ομοιόμορφα το 1/4 της γέμισης. Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο, το λαδώνουμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση, τελειώνοντας με φύλλο. Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων στρίβοντάς τα με τα δάχτυλά μας, ώστε να δημιουργηθεί περιμετρικά ένα κορδόνι.

Χαράζουμε επιφανειακά την πίτα σε κομμάτια με ένα κοφτερό μαχαίρι και την περιχύνουμε ομοιόμορφα με το μείγμα αυγού και γάλακτος. Ψήνουμε σε χαμηλό ράφι στο φούρνο για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να ψηθεί και από κάτω. Ελέγχουμε ανασηκώνοντας προσεκτικά με μια σπάτουλα την άκρη.

Πηγή: kathimerini.gr

http://www.diakonima.gr/

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή