Υλικά 

2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γρ. ταχίνι
Χυμό και ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
1 κ.γλ. baking powder
1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
6 κ.σ. κακάο
1 φλιτζάνι νερό
1/4 φλιτζανιού κονιάκ
Κακάο
Για το σιρόπι:
2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
Χυμό από μισό λεμόνι
Εκτέλεση:
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το baking powder, τη ζάχαρη και το κακάο.
Σ ένα μικρότερο μπολ βάζουμε το κονιάκ, τον χυμό του πορτοκαλιού και τη σόδα. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σόδα και τα προσθέτουμε στο αλεύρι με τη ζάχαρη. Ρίχνουμε το χυμό, το ταχίνι, και το νερό και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο παχύρευστο μείγμα.
Βουτυρώνουμε ελαφρά μια φόρμα και ρίχνουμε τη ζύμη. Ψήνουμε για 30-35 λεπτά.
Βγάζουμε τη σοκολατόπιτα από τον φούρνο και το αφήνουμε μέσα στο ταψί να κρυώσει. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε στο τέλος το χυμό λεμονιού και βράζουμε γι ακόμα 2 λεπτά.
Ρίχνουμε το σιρόπι σιγά σιγά στη σοκολατόπιτα. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.