Ζοζέ Σαραμάγκου: «Είμαστε περισσότερο τα ελαττώματά μας, παρά τα προσόντα μας»

Ο Ζοζέ (Ντε Σόζα) Σαραμάγκου ήταν Πορτογάλος συγγραφέας, ποιητής, δημοσιογράφος και σεναριογράφος, τιμημένος με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας (1998). Γεννήθηκε στο Αζινιάνγκα της Πορτογαλίας, στις 16 Νοεμβρίου του 1922 και ξεκίνησε να γράφει μετά τα 50 του χρόνια, ενώ γνωστός στο ευρύ κοινό άρχισε να γίνεται μετά το 1980. Τα έργα του έχουν κυρίως αλληγορικό χαρακτήρα και παρουσιάζουν μίαν άλλη –περισσότερο ανατρεπτική- όψη των ιστορικών γεγονότων, δίνοντας έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα. Πέθανε 18 Ιουνίου, το 2010, σε ηλικία 87 ετών, στο Λανθαρότε των Κανάριων Νήσων, όπου διέμενε τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Κάθε άνθρωπος έχει κάτι να μας δώσει. Οι άνθρωποι των γραμμάτων, μας αφήνουν αποστάγματα της ζωής και της σοφίας τους. Εμείς θυμόμαστε τον Πορτογάλο συγγραφέα, Ζοζέ Σαραμάγκου, μέσα από μερικά αποφθέγματά του:

Νομίζω πως είμαστε τυφλοί. Τυφλοί που μπορούμε να δούμε αλλά δεν βλέπουμε
To διάβασμα είναι ένας διαφορετικός τρόπος να βρίσκεσαι κάπου.
Η ιστορία των ανθρώπων είναι η ιστορία της ασυνεννοησίας τους με το Θεό, ούτε εκείνος καταλαβαίνει εμάς, ούτε εμείς καταλαβαίνουμε εκείνον.
O χειρότερος τοίχος είναι μια πόρτα της οποίας δεν έχεις το κλειδί.
Ο Θεός είναι αθώος. Όλα θα ήταν ίδια αν δεν υπήρχε.
To διάβασμα είναι ένας άλλος τρόπος να είσαι κάπου.
Το «ποτέ» δεν είναι το αντίθετο του «αργά». Το αντίθετο του «αργά» είναι «πολύ αργά».
Είμαστε περισσότερο τα ελαττώματά μας παρά τα προσόντα μας.
Ο άνθρωπος είναι ένα πλάσμα που είναι συνεχώς «υπό κατασκευήν», αλλά επίσης, κατά ένα παράλληλο τρόπο, πάντα σε μια κατάσταση αέναης καταστροφής.
Μέσα μας υπάρχει κάτι που δεν έχει όνομα· αυτό το κάτι είναι αυτό που είμαστε.
Επιμέλεια – Κείμενο: Δάφνη Τσάρτσαρου

thessalonikiartsandculture.gr