Ιουνίου 28, 2022

Σχέσεις - Σεξ

Το …«μαγικό» συστατικό που κρατά το ζευγάρι για πάντα μαζί
Μάριος Οικονόμου
Αναζητάτε ακόμα το μυστικό πίσω από τις μακροχρόνιες σχέσεις και τα ευτυχισμένα ζευγάρια που έχουν παραμείνει μαζί κόντρα στη φθορά του χρόνου; Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια φαίνεται πως ανακάλυψαν το μυστικό

Το φυσικό παυσίπονο που δρα άμεσα χωρίς παρενέργειες
Θα μπορούσε να αποτελεί όρο σε προγαμιαίο συμβόλαιο, αν και θα στερούνταν κομμάτι του αυθορμητισμού του. Ίσως πάλι να συμπεριλαμβανόταν στους όρκους αιώνιας αγάπης ή να ήταν η συμβουλή της γιαγιάς «αυτόν που σε κάνει να γελάς, αυτόν και να επιλέξεις».

Η συνεκτική ύλη σε μια σχέση, σύμφωνα με μακροχρόνια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια που συμπεριέλαβε περισσότερα από 150 ζευγάρια σε πολυετείς σχέσεις από το 1989 ήδη, είναι το γέλιο. Οι άνθρωποι που γελούσαν περισσότερο στο πλαίσιο της σχέσης τους δήλωναν περισσότερο ικανοποιημένοι.

Σε ένα από τα πειράματα της μελέτης με επικεφαλής τον καθηγητή Ψυχολογίας, Robert Levenson, τα ζεύγη των συμμετεχόντων κλήθηκαν να συζητήσουν κάποιο πρόβλημα ή μια διαφωνία στη σχέση τους ενόσω βιντεοσκοπούνταν και ο πολύγραφος κατέγραφε διάφορες φυσιολογικές και ψυχολογικές αποκρίσεις τους.

Πράγματι, το γέλιο αποδείχθηκε καταπραϋντικό κατά της αγχωτικής και έντονης συζήτησης, οδηγώντας σε πιο θετικά και ευχάριστα συναισθήματα τους συντρόφους.

Η καθηγήτρια Γνωστικών Νευροεπιστημών, Sophie Scott, από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου, σχολίασε: «Παρατηρείς ότι ενώ το άγχος κάνει την εμφάνισή του, τα ζευγάρια που το αντιμετωπίζουν με γέλιο όχι μόνο ανακουφίζονται από την αρνητική επίδρασή του αλλά καταλήγουν να είναι και πιο ευτυχισμένα στη σχέσης τους». Σύμφωνα με την καθηγήτρια που δεν συμμετείχε στην έρευνα, το γέλιο δεν αποτελεί κάποιο «μαγικό ξόρκι» παρά αποτελεί την ένδειξη μιας σχέσης όπου τα εμπλεκόμενα μέλη, οι σύντροφοι, επιλέγουν να το χρησιμοποιούν ως ένα διαπραγματευτικό εργαλείο που βοηθά στη συνεννόηση.

Το γέλιο αναδεικνύεται σε ισχυρή «κόλλα» στις σχέσεις ανεξαρτήτως ηλικίας. Απουσία αυτής της αυθόρμητης αντίδρασης του οργανισμού έχει συνδεθεί με μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα σε ηλικιωμένα ζευγάρια. Επιπλέον, ενώ η εδραιωμένη αντίληψη θέλει τις γυναίκες να γοητεύονται από το χιούμορ του συντρόφου, παλαιότερη ανάλυση δέκα μελετών με περισσότερους από 2.100 ανθρώπους σε μακροχρόνιες σχέσεις, από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας, είχε διαπιστώσει ότι οι άνδρες με συντρόφους που έκαναν περισσότερα αστεία δήλωναν σημαντικά πιο ικανοποιημένοι συγκριτικά με τις συντρόφους αστείων ανδρών.https://www.ygeiamou.gr/

Σχέσεις - Σεξ


Έχει τύχει ποτέ στη ζωή σου να ρωτήσεις για να μάθεις το προφίλ μιας γυναίκας που σε ενδιαφέρει και τελικά να πήρες διαφορετικές απαντήσεις από όλους; Απόρησες που συνέβη κάτι τέτοιο;

Προφανώς η εξήγηση που έδωσες ήταν πως είτε εκείνοι που ρώτησες δεν την ξέρουν καλά, είτε εσύ ο ίδιος έχεις μαύρα μεσάνυχτα, είτε όντως έπεσες σε γυναίκα με διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας.

Τα πράγματα είναι απλούστερα, φτάνει να τα πάρουμε από την αρχή. Κάθε γυναίκα έχει την προσωπικότητά της, έχει τα προτερήματά της και τα ελαττώματά της, όπως όλοι μας εξάλλου.

Στη γυναίκα όμως συμβαίνει κάτι μαγικό, κάτι που είναι σε θέση να φέρει σύγχυση στους γύρω της. Είναι αρκετά ευμετάβλητη και πιο περίπλοκη από ότι οι άντρες. Είναι φτιαγμένη από ένα κράμα αντιθέσεων. Με τον έναν θα τη δεις τρυφερή κι όλο νάζι, με τον άλλον μέσα στην ξινίλα και την κόντρα.

Δεν είναι να απορείς τι συμβαίνει με την πάρτη της. Είναι απλό. Ο ένας τη φροντίζει και της βγάζει τον καλύτερό της εαυτό κι ο άλλος φροντίζει με την κακή του συμπεριφορά να της βγάζει κάθε ελάττωμά της στη φόρα.

Η γυναίκα λοιπόν, είναι αυτό που της βγάζει ο εκάστοτε άντρας. Είναι ο καθρέφτης του. Αν ένας άντρας κοιτάει τον καθρέφτη όλο μούτρα και κριτική, μην περιμένει το είδωλό του να του γυρίσει χαμόγελα και να του κάνει χαρές.

Μέσα σε κάθε γυναίκα κοιμούνται δυνάμεις ικανές να προκαλέσουν μια ποικιλία εκρήξεων σε όποιον κάνει να τις αφυπνίσει. Σκέψου λοιπόν, τι είσαι ικανός να της ξυπνήσεις; Γιατί αυτό που θα της ξυπνήσεις, αυτό θα πάρεις.

Μην κάνεις τον κόπο να ρωτήσεις δεξιά κι αριστερά τι καπνό φουμάρει. Ούτε να μπεις στη διαδικασία να μάθεις πώς φερόταν σε προηγούμενες σχέσεις της για να πάρεις μια ιδέα περί τίνος πρόκειται.

Γιατί απλά αν το κάνεις, αυτά που θα συλλέξεις θα είναι υποκειμενικές πληροφορίες άλλων ανθρώπων. Θα σχηματίσεις μια μεροληπτική άποψη για κείνη επειδή θα επιτρέψεις στο στενό πρίσμα της οπτικής γωνίας ορισμένων να σε επηρεάσει. Θα βρεθείς αντιμέτωπος με την αδυναμία κάποιων αντρών που δεν κατάφεραν να βουτήξουν στη ψυχή της, να βρουν το θησαυρό που κρύβει μέσα της και να τον ανασύρουν στην επιφάνεια.

Αν λοιπόν εκείνοι στην παρουσιάσουν επί παραδείγματι χαζή, θα είναι γιατί προφανώς ήταν οι ίδιοι κενοί κι ανασφαλείς για να μπορέσουν να συμπορευτούν με μια γυναίκα αρκετά εξυπνότερή τους. Οπότε χαζή θα τη στολίσουν, γιατί προφανώς με χαζούς κατέληξε κι εκείνη χαζή.

Αν κάποιος σε προειδοποιήσει να κρατηθείς μακριά της, γιατί είναι σκύλα ή γκρινιάρα, να’σαι σίγουρος πως έτσι ήταν αλλά μόνο μαζί του, γιατί προφανώς αυτό κατάφερε να της βγάλει στην επιφάνεια ο συγκεκριμένος άνθρωπος.

Η γυναίκα όμως είναι αψυχολόγητο κι απρόβλεπτο πλάσμα. Δεν είναι άσπρο ή μαύρο, καλή ή κακιά. Μέσα της μπορεί άνετα να κοιμάται μια σκύλα, μια χαζή, μια γκρινιάρα και μια νεράιδα. Το τι θα πάρεις εξαρτάται από αυτό που θα της ξυπνήσεις. Τελεία και παύλα.

Μπορεί να είναι μία αλλά κρύβει μέσα της πολλά πρόσωπα. Το πρόσωπο που θα αναδυθεί στην επιφάνεια εξαρτάται καθαρά από σένα. Εσύ είσαι σε θέση να την κάνεις είτε να λάμπει από ευτυχία πλάι σου, είτε να μαραζώνει από έλλειψη ζεστασιάς που σε διακρίνει. Η δική σου επίδραση, ικανότητα, οξυδέρκεια, δύναμη, όπως θες πες το, είναι αυτή που θα κάνει μια γυναίκα να βγάλει από μέσα της ό,τι καλύτερο. Σωστά λοιπόν, λέγεται πως η αξία ενός άντρα φαίνεται στο χαμόγελο της γυναίκας που έχει δίπλα του.

Άσε λοιπόν, το παρελθόν της και το πρόσωπο που δείχνει στους άλλους. Επικεντρώσου με όλη σου την προσοχή και το ενδιαφέρον στη γυναίκα που έχεις απέναντί σου και φρόντισε να της βγάλεις αυτό που θες να πάρεις.

Είναι σίγουρο πως θα στο δώσει.

Αν εσύ όντας καλύτερος από τους προηγούμενους, είσαι ακομπλεξάριστος, έξυπνος, ώριμος και τολμηρός στο να πάρεις αυτό που θες, θα το ‘χεις. Θα ‘χεις με δυο λόγια τη γυναίκα των ονείρων σου. Βασίσου λοιπόν σε σένα και στην καλή σου συμπεριφορά και δε θα χάσεις.

Αν είσαι κανένας ανασφαλής του κερατά, κανένας εγωιστής κι ασυνεννόητος που την παραμελείς, θα έχεις μια ωραιότατη σκύλα δίπλα σου. Και πάλι για όσο έχει την όρεξη και το χρόνο να μένει με κάποιον που την κάνει να γαβγίζει.

Γιατί η γυναίκα ξέρει τι ζητάει και με κάποιον περίεργο τρόπο πάντα το βρίσκει. Μοιάζει με λουλούδι.

Κανένα λουλούδι δε στερεί από τον εαυτό του τη ζεστασιά και το φως του ήλιου. Θα στραφεί σε εκείνον που την κάνει να ανθίζει και να αισθάνεται όμορφη και ποθητή.

Είσαι εσύ ο ήλιος στη ζωή της ή είσαι μια λάμπα πυρακτώσεως με ημερομηνία λήξεως;

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

https://www.truelife.gr/

Σχέσεις - Σεξ

«Ξέρεις ποιο είναι το λάθος σου; Αγάπησες ό,τι σου έδωσα και ξέχασες να αγαπήσεις εμένα!». Διασταυρώθηκαν τα γεμάτα θυμό βλέμματα, έτοιμα να κατασπαράξουν το ένα το άλλο. Οι λέξεις βούλιαξαν στα στόματα. Ο μόνος ήχος που έσπαγε τη σιωπή ήταν από την ταλάντευση της σκουριασμένης ζυγαριάς που έστεκε μπροστά τους έτοιμη για ζύγι. Τι πήραν και τι έδωσαν.

Υπάρχει άραγε τρόπος να ζυγίσεις την αγάπη; Αν θεωρείς ότι μπορείς, ποια μονάδα μέτρησης θα χρησιμοποιήσεις; Την οκά; Θα πεις «εγώ έδωσα τόση οκά αγάπης, ενώ εσύ τόση»; Ή τον όγκο; «Εμένα η αγάπη μου είναι τόσα κυβικά και η δική σου τόσα»; Θα μου πεις, υπάρχει και άλλος τρόπος να μετρηθεί, όπως σε πράξεις που την αποδεικνύουν. Σκέφτηκες όμως ότι η δική μου ερμηνεία πιθανόν να απέχει άρδην από τη δική σου, με συνέπεια ό,τι μεταφράζω εγώ σαν πράξη αγάπης, για σένα να μην είναι παρά κάτι δεδομένο κι αυτονόητο;

«Έψαξαν οι λέξεις έξοδο διαφυγής αλλά τα στόματα παρέμειναν ερμητικά κλειστά. Μόνο το μυαλό πάλευε με τις θύμησες. Στριμώχνονταν η μία πάνω στην άλλη και προσπαθούσαν να χωθούν στο ζύγι. Ο ένας να βάζει, ο άλλος να βγάζει. Σαν ζύγισμα σε μπακάλικο φάνταζαν οι τόσων ετών πράξεις αγάπης και κανείς από τους δύο δεν άφηνε τον άλλον να πληρώσει βερεσέ».

Σε κάθε μορφή σχέσης, ο άνθρωπος καλύπτει τις ανάγκες του. Ακόμα και η αγάπη που δίνουμε στον σύντροφό μας καλύπτει στην ουσία μια δική μας ανάγκη, την ανάγκη της προσφοράς. Αλλά όπου υπάρχει προσφορά, υπάρχει και ζήτηση. Φαντάζει όμως ιεροσυλία να αναλύσουμε την αγάπη βάση του νόμου προσφοράς και ζήτησης, λες και κάνουμε μάθημα μικροοικονομίας. Αν θέλουμε όμως να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς με τον εαυτό μας πρέπει να παραδεχτούμε ότι σε μία σχέση όταν δίνουμε και δεν παίρνουμε αυτά που προσδοκούμε, δεν μπορούμε παρά να νιώσουμε αδικημένοι.

Ανιδιοτελής αγάπη στις ανθρώπινες σχέσεις σπάνια υπάρχει, με συνήθη εξαίρεση την αγάπη του γονιού προς το παιδί. Κάπου εδώ κρύβεται και η παγίδα, στην οποία πέφτει ο ανθρώπινος ψυχισμός. Θεωρούμε ότι μεγαλώνοντας οι άνθρωποι που θα γνωρίσουμε θα μας αγαπήσουν με τον ίδιο τρόπο που μας αγαπούν οι γονείς μας. Πως θα μας προσφέρουν την αγάπη τους χωρίς να προσδοκούν αντάλλαγμα από εμάς. Στη διαρκή αναζήτηση του συγκεκριμένου μητρογονικού κυρίως μοντέλου αγάπης στα πρόσωπα των ανθρώπων που συναναστρεφόμαστε -κάτι που είναι καθαρά ουτοπικό- ερχόμαστε αντιμέτωποι ίσως με τον χειρότερο εχθρό της ανθρώπινης ψυχής, την «απογοήτευση». Αρχίζουμε, λοιπόν, να χρεώνουμε στους ανθρώπους όλα αυτά που δεν πήραμε, ενώ άλλες φορές επιδιώκουμε να τα διεκδικήσουμε με τελείως λάθους χειρισμούς, με αποτέλεσμα να γινόμαστε επαίτες αγάπης, να αυτομαστιγωνόμαστε, να πληγώνουμε τους ανθρώπους μας ανεπανόρθωτα.

Οι περισσότεροι από εμάς απλώς δεν έχουμε βρει τον τρόπο να αγαπήσουμε τον εαυτό μας. «Αν με εκπαιδεύσω και μάθω να με αγαπώ, να με φροντίζω, να με προσέχω, θα νιώθω ολοκληρωμένος και άρα δε θα νιώθω την ανάγκη είσπραξης επιβεβαίωσης, δε θα ζω στη δίνη του να είμαι αρεστός, δε θα φοβάμαι να μείνω μόνος», σκεφτόμαστε. Άλλωστε, αν δεν αγαπήσεις εσύ ο ίδιος τον εαυτό σου, πώς περιμένεις να το κάνει ο άλλος για εσένα; Πώς θα προσφέρεις την αγάπη σου αν πρώτα δεν ανακαλύψεις τι έχει η ψυχή σου να καταθέσει; Όταν δώσεις απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα να είσαι σίγουρος ότι δε θα χρειαστεί να ξαναβάλεις μπροστά σου καμία ζυγαριά. Θα σκίσεις τα μπακαλόχαρτα που κρατάς κρυμμένα στην τσέπη και σημειώνεις τις πράξεις αγάπης, τι πήρες και τι έδωσες, λες και είσαι ο Ζήκος. Γιατί η αγάπη ούτε ζυγίζεται, ούτε μετριέται και δεν της αξίζει να είναι χωμένη στο ράφι κανενός μπακάλικου.

«Πετάρισαν για μια στιγμή τα βλέφαρα. Τα βλέμματά τους μαλάκωσαν και έφτασαν οι θύμησες στο μακρύ παρελθόν, στην πρώτη ματιά, στο πρώτο φιλί, στο πρώτο άγγιγμα. Τότε που δεν υπήρχε μπροστά τους καμία σκουριασμένη ζυγαριά να τους χωρίζει. Οι λέξεις βρήκαν επιτέλους την έξοδο. Δεν ξέχασα -όπως λες ν’ αγαπήσω εσένα. Απλώς δεν ήξερα τον τρόπο να αγαπήσω εσένα μέσα από μένα».

Θάλεια Διαμαντούλη

https://www.pillowfights.gr/

Σχέσεις - Σεξ

Πέντε λόγοι για να πείτε «ναι» στην επανασύνδεση με τον πρώην
Πολλές φορές έχουμε γράψει για σχέσεις μεταξύ ζευγαριών, για χωρισμούς, για αληθινές ιστορίες με αδιέξοδα και για επανασυνδέσεις με ανθρώπους που για κάποιον λόγο είχαν φύγει από τη ζωή μας. Έχουμε, επίσης, αναφερθεί στις ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας πριν ξεκινήσετε παλι μία σχέση με έναν πρώην, ενώ αναλύσαμε μέχρι και το τι μπορεί να σημαίνουν τα όνειρα με έναν πρώην σύντροφο.

Σας έχουμε μιλήσει ακόμη και για τα σημάδια που δείχνουν ότι ένας πρώην σύντροφος θα γυρίσει σε εσάς, αλλά και για το γιατί τα τελευταία χρόνια γίνονται τόσες πολλές επανασυνδέσεις (οι Ben Affleck και Jennifer Lopez έδειξαν τον δρόμο).

Από όλα τα παραπάνω ίσως αντιληφθείτε (αν δεν το γνωρίζετε ήδη) ότι το να ξαναγυρίσετε σε μία σχέση που έληξε δεν είναι και η καλύτερη ιδέα. Στο συγκεκριμένο άρθρο, ωστόσο, θα διαβάσετε τους λόγους για να πείτε το «ναι» σε μια επανασύνδεση, αν αυτό είναι κάτι που το σκέφτεστε.

Η ψυχοθεραπεύτρια και marriage therapist, Annie Armstrong Miyao, τονίζει πως οι άνθρωποι μπορούν να ωριμάσουν και να αλλάξουν (αν το θέλουν πραγματικά), ενώ παρουσιάζει τα πέντε «πράσινα σημαιάκια» που μπορεί να οδηγήσουν σε μια ομαλή επανασύνδεση.

Χωρίσατε λόγω κακού timing
Ίσως χωρίσατε επειδή ζούσατε σε διαφορετικές περιοχές και δεν γνωρίζατε πότε θα καταφέρνατε να είστε κανονικά μαζί. Ή απλώς χωρίσατε επειδή βρισκόσασταν σε διαφορετικές φάσεις στη ζωή σας και πλέον οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να ξανασμίξετε. «Αν οι λογικές και οι συναισθηματικές καταστάσεις που οδήγησαν στο τέλος της σχέσης άλλαξαν, ίσως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να είστε ξανά μαζί».

Μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη
Αν υπήρξε κάποιο ρήγμα στην εμπιστοσύνη στη διάρκεια της σχέσης σας, πριν προχωρήσετε ξανά στη δημιουργία καινούριας με τον ίδιο άνθρωπο, αναρωτηθείτε αν μπορείτε να τον εμπιστευθείτε. Αν οι συγγνώμες που πρέπει να ειπωθούν έχουν ειπωθεί, αν και οι δύο νιώθετε πως μπορείτε να αφήσετε πίσω όσα έχουν συμβεί και να προχωρήσετε μπροστά με θεμέλιο την εμπιστοσύνη και την ειλικρίνεια τότε συνεχίστε. «Να είστε σίγουροι πως και τα δύο μέλη του ζευγαριού αναγνωρίζουν την ευθύνη και το βάρος στη σχέση. Και να θυμάστε ότι κομμάτι του να δείχνεις εμπιστοσύνη σημαίνει πως ένα κομμάτι του εαυτού σου είναι πάντά έτοιμο να πληγωθεί».

Νιώθετε πιο ώριμοι και έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις της σχέσης
Κάθε σχέση έχει τις προκλήσεις και τις αδυναμίες της, ακόμα και όταν γνωρίζουμε καλά τον άλλο άνθρωπο. Έχει αλλάξει ο τρόπος που εσείς ή το άλλο άτομο αντιμετωπίζετε τις καταστάσεις; Επηρεάζεστε το ίδιο από εξωτερικούς παράγοντες; Τι συμβαίνει όταν πιέζεστε ψυχολογικά; «Αν ο τρόπος που είχαν εξελιχθεί τα πράγματα παλαιότερα σε στρεσογόνες καταστάσεις δεν σας άρεσε συζητήστε το πώς θα αντιμετωπίζετε παρόμοια συμβάντα στο μέλλον, για να μην επαναλάβετε τα ίδια καταστροφικά μοτίβα».

Αποδέχεστε τον άλλο
Καθώς αναρωτιέστε αν θα είστε ή όχι ξανά μαζί, σκεφτείτε αν όντως είστε έτοιμοι και έτοιμες να δεσμευτείτε σε μία σχέση με τον ίδιο άνθρωπο. Η ερώτηση που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας είναι: «Μπορώ να αντιμετωπίσω τις δυσκολίες που υπάρχουν στη συγκέκριμένη σχέση;». «Πιστέυω πολύ στην ικανότητα του ανθρώπου να αλλάξει και να ωριμάζει. Αλλά μπορείτε να αγαπήσετε έναν άνθρωπο για αυτό που είναι τώρα; Μπορείτε να αποδεχτείτε και να κατανοήσετε τα ελαττώματά του, με υπομονή;».

Το αξιακό σας σύστημα είναι το ίδιο
Τον καιρό που ήσασταν χώρια πιθανότατα σκεφτήκατε πολυ. Δουλέψατε με τον εαυτό σας (είτε μόνοι είτε με τη βοήθεια ειδικού) και κάτι άλλαξε. Το ίδιο έκανε και ο άλλος άνθρωπος. Πλέον, οι απόψεις σας για τη ζωή συμβαδίζουν. Για παράδειγμα, στην αρχή μπορεί να είχατε διαφορετικές απόψεις για την ανατροφή των παιδιών σας ή γενικά για την απόκτηση απογόνων, τώρα πια οι απόψεις συμβαδίζουν. «Είναι πολύ σημαντικό πριν προχωρήσετε σε επανασύνδεση να συζητήσετε σοβαρά για το πού βρίσκεται ο καθένας σε θέματα όπως η δημιουργία οικογένειας, η θρησκεία ή ο οικονομικός σχεδιασμός. Αν τα “βρίσκετε” δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε».

https://www.marieclaire.gr/

Σχέσεις - Σεξ

 

Μήπως έχεις ένα στυλ προσκόλλησης σε συγκεκριμένους ανθρώπους και δεν το έχεις καταλάβει; Κάνεις σχέσεις, βρίσκεσαι συνέχεια σε παρόμοιες καταστάσεις και ποτέ δεν είσαι ευτυχισμένη; Σύμφωνα με την Amy E. Keller, PsyD, θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας, το να ερωτεύεσαι άμεσα κάποιον και να έχεις μεγάλη σεξουαλική χημεία μαζί του μπορεί μερικές φορές να συνδέεται με παρελθοντικές προσκολλήσεις. Ακόμα και να περιλαμβάνει ασυνείδητες και άλυτες οικογενειακές δυναμικές.

Για παράδειγμα, μπορεί να έλκεσαι από έναν σύντροφο που μοιάζει με μια πρωταρχική γονική φιγούρα που δεν ικανοποίησε τις ανάγκες που ήλπιζες ότι θα ικανοποιούνταν. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να προσπαθείς ασυνείδητα να θεραπευτείς μέσω της σχέσης σου με τον σύντροφό σου.

Είναι σημαντικό να διαπιστώσεις το τι σου συμβαίνει και να το αντιμετωπίσεις με αυξημένη επίγνωση, ανοιχτή επικοινωνία και μεγάλη προσοχή. Είναι δυνατόν να θεραπευτείς από ένα τραύμα που συνέβη σε μια σχέση του παρελθόντος σου μέσω της τωρινής σου σχέσης, αλλά είναι επίσης δυνατόν να επαναλάβεις και το τραύμα αυτό και στο παρόν.

Η σεξουαλική χημεία δεν μπορεί να σε προστατεύσει από τα προβλήματα κάποιου που προέρχονται από την παιδική ηλικία. Ιδανικά, καθώς ωριμάζεις, οι τρόποι με τους οποίους αλληλοεπιδράς και συμπεριφέρεσαι στις σχέσεις σου αντανακλούν αυτό που ονομάζεται ασφαλές στυλ προσκόλλησης. Αυτό σημαίνει ότι είσαι κοινωνικά άνετη, εμπιστεύεσαι τους άλλους, έχεις καλή αυτοεκτίμηση και μοιράζεσαι τα συναισθήματά σου με τους φίλους και την οικογένειά σου.

Αλλά η Dr. Amy E. Keller προειδοποιεί ότι «αν ένα ζευγάρι πέσει μαζί σε μια τρύπα σε σημείο που αγνοεί τους φίλους και την οικογένεια ενώ βρίσκεται στην ερωτική του φούσκα, συνήθως δεν έχει καλό τέλος. Καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν υγιείς δεσμούς, ούτε είναι αμέσως έτοιμοι για μια υγιή κι ώριμη σχέση».

Άνθρωποι που παρουσιάζουν ενδείξεις ενός φοβικού στυλ προσκόλλησης, αν και αποζητούν αγάπη και στοργή, δεν εμπιστεύονται τους άλλους και είναι απρόθυμοι να έχουν στενές σχέσεις. Συχνά αυτό σχετίζεται με παιδικά τραύματα, και τα άτομα αυτά αγωνίζονται να διατηρήσουν υγιείς σχέσεις. Αν τυχόν διαπιστώσεις κάτι τέτοιο στη σχέση σου, προσπάθησε να μην το αγνοήσεις, αλλά καλύτερα να το αντιμετωπίσεις. Μίλα με τον σύντροφό σου, εξήγησέ του πως αισθάνεσαι, και παρατήρησε τις αντιδράσεις του.

Σύμφωνα με την Dr. Amy E. Keller, «πολλοί άνθρωποι έχουν έναν συνδυασμό στυλ αποφυγής ή αγχώδους προσκόλλησης. Αν εξακολουθούν να θέλουν να προχωρήσουν σε μια σχέση μ’ αυτό το άτομο, το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να το καθυστερήσουν λίγο και να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους».

Με φροντίδα και με την κατάλληλη καθοδήγηση από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, πολλά πράγματα μπορούν να διορθωθούν, και να επιτρέψουν μια υγιή συναισθηματική σχέση. Μπορεί φυσικά να αναπτυχθεί και ένα στυλ προσκόλλησης πιο υγιές, όχι «αρρωστημένο», αλλά αυτό απαιτεί χρόνο, φροντίδα, προσπάθεια και επούλωση του τραύματος της σχέσης σου τον εαυτό σου και με τους άλλους.

Εν κατακλείδι, αν βρίσκεσαι συχνά σε παρόμοια μοτίβα σχέσεων που δεν οδηγούν πουθενά, προσπάθησε να κάνεις μια εσωτερική ανασκόπηση και να βρεις τα αίτια αυτής της κατάστασης. Μόνο έτσι θα απελευθερωθείς και θα μπορέσεις να αναπτύξεις καλύτερες, πιο υγιείς και ουσιώδεις σχέσεις στη ζωή σου.

https://womenslife.gr/

Σχέσεις - Σεξ

Έρευνα της υπηρεσίας γνωριμιών «Ourtime» - Μετά τα 50, μειώνονται οι ανασφάλειες και οι αναστολές - Όσοι 50άρηδες έχουν μείνει χωρίς ταίρι , δηλώνουν ότι τα ραντεβού γίνονται «πιο πικάντικα» καθώς ωριμάζουν ηλικιακά
Όσο κι ακούγεται περίεργο, νιώθουμε πιο σέξι όταν σβήσουμε 53 κεράκια , σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Επιπλέον, ένας στους πέντε που συμμετείχαν στην έρευνα υποστηρίζει ότι, τα ραντεβού είναι πιο «πικάντικα» όσο ωριμάζουμε .

Το 1/4 των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η σχέση όπως και η σεξουαλική τους ζωή έγιναν πιο συναρπαστικές σε αυτή την ηλικία, σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησε η υπηρεσία γνωριμιών «Ourtime», σε δείγμα άνω των 50 ετών.

Στις διασημότητες που έχουν πατήσει τα 53 και επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα της έρευνας συγκαταλέγονται το μοντέλο και τηλεπαρουσιάστρια Τες Ντάλι, η σταρ του Χόλιγουντ, Τζένιφερ Άνιστον και ο ηθοποιός Όουεν Γουίλσον.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, το 41% δήλωσε ότι στην ηλικία των 53 αισθάνεται πιο άνετα με το σώμα του κι έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για την εμφάνισή του , ενώ για το 18%, στην ηλικία αυτή , ένα ραντεβού είναι πιο «πικάντικο» και πιο συναρπαστικό απ ΄ότι όταν ήταν στα νιάτα του.

Επιπλέον, το 53% υποστηρίζει ότι τώρα ξέρει ακριβώς τι θέλει από μία σχέση ενώ το 40% παραδέχεται ότι πλέον δεν ανησυχεί για την έκβαση ενός ραντεβού.

Για την Ρέιτσελ Περού, επικεφαλής της υπηρεσίας γνωριμιών «Ourtime»:
Κλείσιμο
«Το να είσαι μόνος στη ζωή όταν φθάνεις στα 50, δεν σημαίνει ότι η ερωτική σου ζωή έχει τελειώσει. Όπως δείχνει η έρευνα, όσο μεγαλώνεις αποκτάς περισσότερη αυτοπεποίθηση και καταλαβαίνεις τι θέλεις και τι δεν θέλεις από μια σχέση».

Τέλος, το 1/3 των 50χρονων Βρετανών που συμμετείχαν στην έρευνα, παραδέχονται ότι στην ηλικία αυτή εγκατέλειψαν τις ανασφάλειες και τις αναστολές που είχαν.https://www.protothema.gr/

Σχέσεις - Σεξ


Η δημιουργία στενών δεσμών ακόμη και με έναν ή δύο ανθρώπους μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε την αίσθηση του ανήκειν.

Αν αισθάνεστε ότι δεν έχετε φίλους ή παλεύετε με το αίσθημα της μοναξιάς, δεν είστε μόνοι. Ως ενήλικας, μπορεί να σας φαίνεται δύσκολο ή αδύνατο να κάνετε νέες γνωριμίες, αλλά αν είστε πρόθυμοι να καταβάλλετε προσπάθεια, μπορείτε σίγουρα να δημιουργήσετε νέες σχέσεις.

Λόγοι για τους οποίους δεν μπορούμε να κάνουμε φίλους
Είναι πολύ συνηθισμένο να βιώνετε την έλλειψη φιλικών σχέσεων. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι δεν έχουν φίλους ή ότι οι άλλοι δεν τους καταλαβαίνουν. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να δυσκολεύεται να κάνει φίλους:


Άγχος
Ένας πολύ συνηθισμένος λόγος αυτής της δυσκολίας είναι ότι πολλοί άνθρωποι βιώνουν κάποιο βαθμό άγχους όταν γνωρίζουν νέους ανθρώπους. Αυτό το άγχος πηγάζει από το φόβο της απόρριψης ή της κρίσης από τους άλλους.

Για μερικούς ανθρώπους, αυτές οι ανησυχίες μπορεί να παρεμποδίσουν την ικανότητά τους να συνδεθούν με το άλλο άτομο, επειδή είναι τρομερά δύσκολο να επικεντρωθούμε και να συμμετάσχουμε σε μια συζήτηση όταν νιώθουμε νευρικότητα ή αβεβαιότητα για τον εαυτό μας. Αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα μπορεί επίσης να μας ενθαρρύνουν να αποφεύγουμε να κάνουμε φίλους.

Την επόμενη φορά που θα προσπαθήσετε να κάνετε μια φιλία, σαρώστε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας για να δείτε αν αισθάνεστε νευρικοί, φοβισμένοι ή αβέβαιοι. Στη συνέχεια, αναρωτηθείτε αν αυτές οι σκέψεις ή τα συναισθήματα βοηθούν ή εμποδίζουν την ικανότητά σας να κάνετε έναν φίλο. Κάνοντας αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα γιατί μπορεί να σας είναι δύσκολο να κάνετε φίλους.

Αποφυγή
Υπάρχουν ευκαιρίες που μπορεί να απορρίπτετε ή να αποφεύγετε επειδή θέλετε να αποφύγετε τις δυσκολίες που συνεπάγεται η δημιουργία φιλιών; Συχνά η αποφυγή των δύσκολων πραγμάτων μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Έτσι, όταν απορρίπτετε κοινωνικές ευκαιρίες, αναρωτηθείτε γιατί. Να έχετε κατά νου αυτή την απόφαση και από πού προέρχεται. Είναι δύσκολο να κάνετε νέους φίλους όταν δεν εκτίθεστε σε άλλους ώστε να το καταφέρετε.

Υψηλές προσδοκίες
Οι άνθρωποι μπορεί να ασκούν μεγάλη πίεση στον εαυτό τους για να είναι δημοφιλείς και να έχουν πολλούς φίλους. Δεν είναι απαραίτητο να έχετε μια λεγεώνα φίλων – μερικές φορές, αρκεί ένας ή δύο φίλοι για να αποκομίσετε όλα τα ψυχολογικά οφέλη που προκύπτουν από τις βαθιές φιλίες.

Επικεντρωθείτε στο να κάνετε μία ή δύο ουσιαστικές σχέσεις και απαλλαγείτε από την πίεση που μπορεί να αισθάνεστε να δημιουργήσετε έναν ατελείωτο κατάλογο φίλων.

Επιπτώσεις της έλλειψης φίλων στην ψυχική υγεία
Οι φιλίες και οι δεσμοί είναι σημαντικοί. Επειδή είναι τόσο σημαντικές για τη συνολική μας ευημερία, η έλλειψη φίλων ή οι φτωχές, επιφανειακές φιλίες μπορούν να βλάψουν την ψυχική σας υγεία. Εδώ απαριθμούνται μερικά από τα ψυχολογικά εμπόδια που μπορεί να αντιμετωπίσουμε όταν οι ανάγκες μας για σύνδεση μένουν ανεκπλήρωτες:

– Έλλειψη του ανήκειν: Η εύρεση και η διατήρηση στενών φιλικών σχέσεων μας παρέχει μια αίσθηση του ανήκειν, η οποία είναι ένας προστατευτικός παράγοντας που μας βοηθά να διαχειριστούμε το στρες.

– Μοναξιά: Η αίσθηση του «εμείς» και της υποστήριξης, που συχνά συναντάμε μέσα στις στενές φιλίες, μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις όποιες προκλήσεις έρχονται στο δρόμο μας. Αντίθετα, η έλλειψη επαρκούς κοινωνικής υποστήριξης, την οποία μπορεί να αισθάνεται κάποιος που στερείται ουσιαστικών φιλικών σχέσεων, προάγει τη μοναξιά και την απομόνωση.

– Ψυχικές δυσκολίες: Η μοναξιά και η απομόνωση αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για μυριάδες δυσκολίες ψυχικής υγείας, επειδή είμαστε κοινωνικά όντα που θέλουμε και χρειαζόμαστε στενούς, ουσιαστικούς δεσμούς με άλλους.

Tips που μπορεί να βοηθήσουν
Αναζητάμε άνετα περιβάλλοντα
Είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να βρείτε τρόπους να βοηθήσετε τον εαυτό σας να νιώσει άνετα ενώ κάνετε μια νέα γνωριμία. Αυτό απαιτεί να σκεφτείτε κριτικά τον εαυτό σας και το είδος του περιβάλλοντος που σας κάνει να αισθάνεστε πιο άνετα.

Είστε κάποιος που αισθάνεται πιο άνετα με αλληλεπιδράσεις ένας προς έναν ή είστε κάποιος που αισθάνεται καλύτερα με πολλούς ανθρώπους γύρω του; Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να βρεθείτε σε καλύτερη θέση για να βρείτε το κατάλληλο περιβάλλον για να καλλιεργήσετε νέες φιλίες.

Παρομοίως, σκεφτείτε τι είδους δραστηριότητες ή περιβάλλοντα σας βοηθούν να νιώθετε αυτοπεποίθηση. Για παράδειγμα, υπάρχει κάποιο άθλημα, μια χειροτεχνία ή μια δραστηριότητα που σας αρέσει να κάνετε και σας δίνει μια αίσθηση αυτοπεποίθησης; Έχετε ένα μέρος που σας αρέσει να επισκέπτεστε ή που γνωρίζετε πολύ καλά;

Είναι πολύ συνηθισμένο να αισθάνεστε νευρικοί όταν κάνετε φίλους, οπότε αναζητήστε τρόπους να ρυθμίσετε τη διάθεσή σας, απαλύνοντας την εμπειρία με στοιχεία άνεσης και οικειότητας.

Ψυχοθεραπεία
Αν δυσκολεύεστε να βρείτε την αίσθηση του ανήκειν μέσα στις φιλίες, σκεφτείτε να απευθυνθείτε σε έναν ψυχοθεραπευτή που μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις μοναδικές σας δυσκολίες και να συνεργαστείτε μαζί για να τις ξεπεράσετε. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχουν πτυχές του παρελθόντος σας που μπορεί να επηρεάζουν την ικανότητά σας να είστε ανοιχτοί και ευάλωτοι σε νέους ανθρώπους στη ζωή σας.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας προσφέρει την υποστήριξη και την καθοδήγηση που χρειάζεστε για να σας βοηθήσει να απαλύνετε τις δυσκολίες σας.

Πηγή:

www.verywellmind.com/why-can-t-i-make-friends-5199203

https://enallaktikidrasi.com/

Σχέσεις - Σεξ

 Ευτυχισμένος είσαι όταν συνεχίζεις να ποθείς αυτό που ήδη έχεις

 

Χριστίνα Νικολοπούλου
Αν είναι ένα πράγμα που θυμάμαι κάθε πρωί που ξυπνάω και κάθε βράδυ που κοιμάμαι, είναι πως οι άνθρωποι γεννήθηκαν για να εξυμνούν την απληστία. Είναι κωδικοποιημένη στο γενετικό τους υλικό και δεν υπάρχει φάρμακο που μπορεί να τους απαλλάξει απ’ αυτήν. Είναι αρρώστια που σιγά-σιγά οδηγεί στο θάνατο και δημιουργεί τέρατα που τρέφονται μόνο απ’ τα συναισθήματα των άλλων. Και μόλις εκείνοι στερέψουν θα βγουν έξω για καινούργια θύματα, προκειμένου να εξαπλώσουν την αρρώστια.

Όσο και να σωπάσεις, όσο και να προσπαθήσεις να φυλαχτείς απ’ το μικρόβιο, κάποια στιγμή στη ζωή σου θα νοσήσεις. Μπορεί να γίνεις τέρας, μπορεί να πεθάνεις, μπορεί να πληγώσεις. Γιατί οι άνθρωποι έτσι είναι. Τα θέλουν όλα δικά τους κι είναι ικανοί να κάνουν τα πάντα, προκειμένου να αποκτήσουν όσα λαχταρά η καρδιά και το μυαλό τους. Θα πάρουν οποιαδήποτε μορφή, θα ξεστομίσουν λόγια που χάνονται κι εξατμίζονται. Γιατί γι’ αυτούς, τα λόγια δεν είναι ποτέ αρκετά, τα «σ’ αγαπώ» βγαίνουν αβίαστα κι η ελπίδα για το «ποτέ» και το «πάντα» κάθε φορά θα καίγεται και θα ξαναγεννιέται μαζί τους.

Κάποτε είχα ακούσει πως οι άνθρωποι είναι τόσο αχάριστοι που δεν ικανοποιούνται με το καλό κι αναζητάνε το καλύτερο. Όμως, βρίσκουν το κακό και το κρατάνε γιατί φοβούνται ότι θα πέσουν στο χειρότερο. Αν με ρωτήσεις μεγαλύτερο ζώο απ’ τον άνθρωπο, δε θα βρεις. Έχει την ικανότητα να δημιουργεί μεγαλεία και να τα καταστρέφει μέσα σε δευτερόλεπτα αν δεν τα γουστάρει πλέον.

Αυτό έχουν κάνει και με τον έρωτα. Δεν ξέρουν να αγαπούν ούτε θυμούνται πώς είναι να ερωτεύονται. Στην προσπάθειά τους να τα καταφέρουν, χιλιοχρησιμοποιούν τα παλιά τους συναισθήματα, ανακυκλώνοντάς τα, μήπως και γίνουν κάτι καλύτερο απ’ τα σκατά που είναι. Τα παίρνουν, τα μουτζουρώνουν, τα σκίζουν και τα πετάνε. Και μετά τα ξαναπαίρνουν, τους δίνουν άλλη μορφή και τα μοιράζουν στους ξένους που αποφασίζουν να περάσουν το βράδυ τους μαζί. «Πέρνα κι εσύ, πάρε λίγο από τα σκισμένα μου συναισθήματα και πριν ξημερώσει, φύγε μαζί μ’ αυτά».

Από τα χειρότερα κλισέ της εποχής μας, είναι το «δεν μπορείς να βρεις εύκολα την ευτυχία στις μέρες μας». Δεν είναι μόνο δύσκολο, είναι επίπονο κι έχει την ικανότητα να σε φθείρει σε βαθμό που δεν έχεις την ευχέρεια να προλάβεις. Γι’ αυτό και μέρα με τη μέρα, ξεκινάς να βλέπεις τις ανθρώπινες σχέσεις με διαφορετικό μάτι. Τις εκτιμάς περισσότερο, τις αγαπάς με τρόπους που μέχρι τώρα δε γνώριζες.

Ευτυχία λοιπόν για ‘μένα, δεν είναι να πηγαίνεις αριστερά και δεξιά ψάχνοντας σχέσεις που διαρκούν όσο κι ο καπνός απ’ το τσιγάρο, ούτε να μένεις σε σχέσεις-παρωδίες που καλύπτουν βραχυπρόθεσμα και με κακής ποιότητας τσιρότα τις πληγές σου. Ευτυχία δεν είναι να κυνηγάς το άπιαστο και το απίθανο, χάνοντας έτσι τον εαυτό σου. Επιπόλαια θα με πουν και θα έχουν και το δίκιο τους.

Ευτυχία είναι να συνεχίζεις να θέλεις αυτό που ήδη έχεις στη ζωή σου. Να ξυπνάς και να κοιμάσαι μαζί του, αγκαλιάζοντάς το, με την πεποίθηση πως κάθε φορά θα είναι σαν την πρώτη φορά που θα τον δεις να πεταρίζει τα μάτια του μόλις ξυπνήσει. Να παλεύεις για εκείνον, χωρίς να πνίγεσαι κάθε φορά στο εγωισμό και την ξεροκεφαλιά σου, πιστεύοντας πως μια «συγγνώμη» δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα. Να κάνεις όλες αυτές τις γλυκανάλατες μαλακίες που τόσο κορόιδευες, γιατί ξαφνικά μαζί του δεν είναι και τόσο γελοίες. Να αγαπάς ανιδιοτελή κι ασταμάτητα, να το δείχνεις με κάθε τρόπο όταν πραγματικά το χρειάζεσαι -ακόμα και όταν δεν το καταλαβαίνει.

Να λες ότι εσείς είστε διαφορετικοί και να το πιστεύεις απ’ τα βάθη της ψυχής σου. Να μη φοβάσαι το χρόνο γιατί να ξέρεις ότι αυτός δεν μπορεί να καθορίσει καμία σχέση. Γιατί τι είναι ο χρόνος μπροστά στον έρωτα; Σαν να συγκρίνεις θάλασσες με ωκεανούς.

Να μιλάς για εκείνον και να χαμογελάς, όπως εκείνες τις πρώτες φορές που είχες άγχος για το ραντεβού και πρόσεχες κάθε λεπτομέρεια. Να διεκδικείς σαν να είναι το τελευταίο πράγμα που θα κάνεις και να μην υπόσχεσαι happy ending αλλά ευτυχία, όσο κρατήσει.

Εξάλλου, οι άνθρωποι δεν είναι τρόπαια που μόλις τα αποκτάς, τα χώνεις στο ντουλάπι καταδικάζοντας να σκονίζονται μέρα με τη μέρα, χάνοντας έτσι τη λάμψη και την αξία τους. Οι άνθρωποι δεν είναι καν τρόπαια.

Η ευτυχία, λένε. είναι εκείνη η στιγμή που κάθεσαι κι ένα κύμα χαράς κι ευχαρίστησης σε συνεπαίρνει, σαν ένα,ελαφρύ αεράκι που σε δροσίζει το καλοκαίρι. Που νιώθεις μέσα σου πως καίγεσαι από λαχτάρα για ζωή και έχεις την ανάγκη να αγκαλιάσεις όλο τον κόσμο, φωνάζοντας πως «ναι, επιτέλους είμαι ευτυχισμένος».

Συντάκτης: Χριστίνα Νικολοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

https://www.pillowfights.gr/

Σχέσεις - Σεξ

Όλα πήγαιναν τόσο καλά τους πρώτους μήνες… Και μετά ήρθαν οι πρώτες αλλαγές και μία κάμψη της πρώτης φλόγας. Αναρωτιέστε αν πρέπει να ανησυχήσετε; Μη φοβάστε, δεν είστε η μόνη που νιώθει έτσι! Τελικά, μάλλον είναι φυσιολογικό και άλλωστε, γι’ αυτό είμαστε εδώ! Για να σας βοηθήσουμε και να σας αποκαλύψουμε ότι μάλλον αγαπιέστε αλλά ταυτόχρονα… φοβάστε. Και ο φόβος μπορεί να φυλάει τα έρημα… αλλά όχι τον έρωτα!

Από τη Σοφία Κροκιδά

Είναι μια ιστορία που όλοι έχουμε ζήσει κάποια στιγμή στη ζωή μας. Μήπως νιώθετε ότι έχει αλλάξει ο χαρακτήρας του συντρόφου σας ξαφνικά ή ότι στις αρχές τις γνωριμίας σας σάς έκρυβε κάτι;

Μήπως πιστεύετε ότι ζυγίσατε λάθος τα πράγματα στη σχέση σας, και νιώθετε εκνευρισμό, άγχος ή ακόμα και θυμό;

Μπορεί να πιστεύετε ότι διαλέξατε λάθος σύντροφο και ότι τώρα πρέπει να αντιμετωπίσετε τις συνέπειες των επιλογών σας; Και τι απέγινε εκείνη η φλόγα των πρώτων ραντεβού; Μη φοβάστε, δεν είστε η μόνη που νιώθει έτσι! Γιατί όλα φαίνονται ξαφνικά διαφορετικά;

Πριν παρατήσετε τα όπλα πρέπει να ξέρετε γιατί σας συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, και γιατί είναι κάτι το εντελώς φυσιολογικό.

Πώς θα σας φαινόταν αν σας λέγαμε ότι ο σύντροφός σας σάς ενοχλεί ή σας απογοητεύει ακριβώς επειδή αγαπιέστε;

Και ότι το πιο πιθανό είναι και ο σύντροφός σας να νιώθει ακριβώς το ίδιο μ’ εσάς; Όλοι ανεξαιρέτως μπαίνουμε σε μια νέα σχέση κουβαλώντας τα βάρη του παρελθόντος μας, είτε από την παιδική μας ηλικία είτε από προηγούμενες σχέσεις. Και όσο θέλουμε πραγματικά να βρούμε την αληθινή αγάπη άλλο τόσο φοβόμαστε ότι θα πληγωθούμε ξανά.

Όταν πιστεύουμε ότι μπορεί να πληγωθούμε συναισθηματικά από τον σύντροφό μας το υποσυνείδητό μας δουλεύει σκληρά για να μας προστατεύσει

Τα παιχνίδια του μυαλού
Όταν πιστεύουμε ότι μπορεί να πληγωθούμε συναισθηματικά από τον σύντροφό μας το υποσυνείδητό μας δουλεύει σκληρά για να μας προστατεύσει από τον πιθανό πόνο.

Το υποσυνείδητό σας ξέρει ότι όσο πιο κοντά έρχεστε με τον σύντροφό σας τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο πόνος αν χωρίσετε. Γι’ αυτό και το μυαλό σας «μαγειρεύει» τρόπους να κρατήσετε μια απόσταση. Πώς;


Είστε σε εγρήγορση για τα πάντα, από τον τρόπο που πλένει τα πιάτα μέχρι το πώς οδηγεί και τι αποφάσεις παίρνει
Ενοχλείστε με μικρά πράγματα που παλιά σας ήταν εντελώς αδιάφορα, όπως ο θόρυβος που κάνει όταν τρώει ή το ότι τρώει τα νύχια του.
«Πνίγεστε» όταν σας ζητάει να περάσετε χρόνο μαζί
Νιώθετε παραμελημένη όταν θέλει να περάσει χρόνο με τους φίλους του
Έτσι λοιπόν «πιάνεστε» από την παραμικρή λεπτομέρεια και τσακώνεστε συνεχώς για ασήμαντα πράγματα. Και δεν καταλαβαίνετε ότι από τον φόβο του να δεθείτε με τον σύντροφό σας ψάχνετε να δημιουργήσετε προβλήματα.

Έρωτας από την αρχή
Στο στάδιο αυτό δεν είναι λίγοι εκείνοι που τα παρατάνε. Το αποτέλεσμα; Η ιστορία επαναλαμβάνεται ίδια και απαράλλαχτη και στις επόμενες σχέσεις τους και τα άλυτα προβλήματα επανέρχονται στην επιφάνεια αποτρέποντάς τους να φτιάξουν μια αληθινή βαθιά σχέση, όπως την ονειρεύονται.

Αλλά εσείς τώρα ξέρετε. Ξέρετε ότι η ασταθής, δύσκολη αυτή περίοδος είναι εντελώς φυσιολογική σε μία σχέση. Γιατί παράλληλα παλεύετε να νικήσετε τους φόβους σας.

Αν μπορέσετε να ξεπεράσετε αυτές τις δυσκολίες τότε θα έρθετε ένα βήμα πιο κοντά στην αληθινή αγάπη. Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν μερικά πράγματα:

Αν νιώθετε απογοητευμένη από τον σύντροφό σας, υπάρχει λόγος.
Αν τσακώνεστε συνεχώς για τα ίδια ασήμαντα θέματα, υπάρχει λόγος.
Αν κάποιες φορές νιώθετε να πνίγεστε, υπάρχει λόγος.
Αν νιώθετε ότι πολλές φορές δεν σας δίνει αρκετή προσοχή, υπάρχει λόγος.
Αν δεν ξέρετε τον λόγο, τότε θα συνεχίσετε να προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα με εντάσεις, τσακωμούς και απόσταση. Όμως, αν κοιτάξετε κατάματα τους φόβους σας θα ανοίξει μπροστά σας ένας νέος κόσμος γεμάτος αγάπη και αρμονία. Ένας κόσμος που νομίζατε ότι ποτέ δεν θα βρείτε.

https://www.womanidol.com/

Σχέσεις - Σεξ

Ετυμηγορία Κέρατο: Κι αν δεν το έκανες;
Τι συμβαίνει όταν το ταίρι σου σε κατηγορεί ότι έχεις απατήσει, αλλά εσύ (και η μνήμη σου) γνωρίζεις πολύ καλά πως κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ;

 

Σε γενικές γραμμές, είναι αδύνατο να μιλήσεις λογικά με ένα άτομο που πιστεύει ότι το έχεις κερατώσει. Είτε κεράτωσες όντως, είτε όχι. Τώρα αναφερόμαστε σε εσένα, αγαπητέ Αθώε, που έχεις κούτελο καθαρό αλλά αυτό δεν σταματά την ανασφάλεια του/της συντρόφου σου να σε κατηγορήσει.

Πώς θα βρεις το δίκιο σου;

Χαλάρωσε και έχε αυτά τα πράγματα κατά νου:

Αρχικά, περίμενε να κάνεις σοβαρή κουβέντα αφού ηρεμήσει

Ένα άτομο που σε κατηγορεί για κέρατο είναι 105% σίγουρο εκείνη τη στιγμή πως σε έχει τσακώσει και δεν θα ξεφύγεις ποτέ. Ό,τι και να πεις, θα χρησιμοποιηθεί εναντίον σου εκείνη τη στιγμή. Δώσε λίγη ώρα. Τις περισσότερες φορές δεν θα είναι πάνω από δέκα λεπτά. Αν εκραγείς κι εσύ, τότε έχει φύγει απ' το παράθυρο οποιαδήποτε ευκαιρία για λογική συζήτηση.

Έπειτα, κάνε ερωτήσεις
Όπως: Γιατί το πιστεύεις αυτό; Ποια είναι τα στοιχεία που σε οδήγησαν εδώ; Έχεις δει κάτι στην συμπεριφορά μου που σε έβαλε σε σκέψεις; Αυτές είναι ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις ψύχραιμα. Όχι μες στα νεύρα, για να αμυνθείς. Μην ξεχνάς: Τα νεύρα είναι συχνά η άμυνα του ενόχου.

Προσπάθησε να καταλάβεις γιατί βρίσκεσαι σε αυτή τη θέση
Η πιο εύκολη απάντηση εδώ είναι ότι ο/η σύντροφός σου έχει ανασφάλειες, που εκφράζονται με την μορφή έντονου φόβου για κέρατο. Μακάρι η ζωή να ήταν εύκολη, όμως. Αν επαναπαυτείς με αυτή την πληροφορία, τότε κατά βάθος επιβεβαιώνεις τον φόβο ότι θα προδώσεις την εμπιστοσύνη αυτού του ατόμου. Αν δεν καταλάβεις γιατί υπάρχει αυτή η ανασφάλεια, γιατί εκφράζεται με τέτοιον τρόπο και πώς μπορείς να βοηθήσεις, δεν υπάρχει νόημα. Μην ξεχνάς: Δεν είσαι ψυχολόγος. Είσαι σύντροφος. Δεν βγάζεις διαγνώσεις μέσα από την ψυχρή σου λογική. Στέκεσαι δίπλα στον άνθρωπό σου που περνάει μια δύσκολη φάση.

Αποδέξου την κατάσταση
Δεν υπάρχει άμεση λύση για αυτό που περνάτε - επειδή μαζί το περνάτε, όσο κι αν θες να πιστεύεις πως οι ανασφάλειες του/της συντρόφου σου είναι θέμα που δεν σε αφορά. Θα χρειαστεί χρόνος και προσπάθεια, κυρίως από το άλλο άτομο μέχρι να βρει τρόπους να διαχειρίζεται την ανασφάλεια, αλλά και διάθεση από εσένα να ακούσεις την άλλη πλευρά και να δεις αν υπάρχουν τρόποι να βοηθήσεις κι εσύ την κατάσταση, συνεχίζοντας να εμπνέεις εμπιστοσύνη.

Δήλωσε το προφανές
Ε, ναι. Πρέπει να το κάνεις κι αυτό. Θύμισέ του/της ότι δεν έχεις κερατώσει, αλλά μην παραλείψεις να πεις και ότι καταλαβαίνεις τους φόβους. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι φόβοι δεν μπορούν να σου φαίνονται ακόμα παράλογοι. Αν προσπαθήσεις να καταλάβεις τον άνθρωπό σου, σιγά-σιγά θα καταλάβεις και τους φόβους που κρύβει.https://www.in2life.gr/

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.