Λίγο πολύ όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε πότε μία σχέση δεν πάει καλά. Ωστόσο, σύμφωνα με μία έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ, κάποιες ενδείξεις ίσως πρέπει να τις πάρουμε σοβαρότερα από τις υπόλοιπες.

14 χρόνια κράτησε η έρευνα του αμερικανικού πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ η οποία έβαλε στο μικροσκόπιο 79 παντρεμένα ζευγάρια με σκοπό να αποδείξει τα κοινά όσων από αυτά θα κατέληγαν στο διαζύγιο.  Επιπλέον, άλλη έρευνα που έγινε σε 400 νεόνυμφα ζευγάρια έδειξε πώς όσα από αυτά παρουσίαζαν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά κατά τον πρώτο χρόνο του γάμου τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να χωρίσουν μέσα στα επόμενα περίπου 15 χρόνια. Τελικά, τα βασικά σημάδια που προμήνυαν τον χωρισμό (τα οποία ωστόσο αν εντοπιστούν νωρίς και υπάρχει κοινή διάθεση να ξεπεραστούν, η σχέση μπορεί να σωθεί) φάνηκε πώς είναι τα εξής τέσσερα: 

1. Περιφρόνηση 
Είναι ίσως ο νούμερο ένα εχθρός της σχέσης. Οι ψυχολόγοι την περιγράφουν σα μία μίξη θυμού και απώθησης προς τον σύντροφό μας που ξεπερνά τα όρια της απογοήτευσης ή του αρνητισμού. Όταν περιφρονούμε τον άλλον παύουμε να τον βλέπουμε ως ίσο. Αντίθετα τον θεωρούμε κατώτερό μας σε κάθε επίπεδο (πιστεύουμε π.χ. πώς είμαστε πιο έξυπνοι κ.λπ.) με αποτέλεσμα να παύουμε να ενδιαφερόμαστε για τη γνώμη, τις ανάγκες και τα συναισθήματά του. Έτσι όμως η σχέση χάνει το νόημά της μια και αδυνατούμε ή απλώς δε θέλουμε ή θεωρούμε χάσιμο χρόνου να δούμε τα πράγματα από τη μεριά του άλλου και να του φερθούμε με τον αντίστοιχο σεβασμό. 

2. Κριτική
Όταν κριτικάρουμε ό,τι κάνει ο σύντροφός μας, όταν κάθε λεγόμενο ή πράξη του το μετατρέπουμε σε συμπέρασμα για τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά του το οποίο του αποδίδουμε ανεξαρτήτως συνθηκών (π.χ. αν μια μέρα δεν έπλυνε τα πιάτα αντί να το κρίνουμε ως μεμονωμένο περιστατικό το γενικεύουμε και τον θεωρούμε γενικά τεμπέλη) τότε η σχέση έχει σίγουρα πρόβλημα. Αν όντως τα θέματα για τα οποία ασκούμε κριτική είναι ουσιαστικά και διαρκή τότε θα πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους να τα διαχειριστούμε προτού η σχέση απειληθεί (εφόσον φυσικά μας ενδιαφέρει να τη σώσουμε) και προτού βρεθούμε περικυκλωμένοι από συναισθήματα που δεν αρμόζουν σε ανθρώπους που υποτίθεται πώς είναι μαζί συνειδητά και μοιράζονται κοινά συναισθήματα, πεποιθήσεις και στόχους.

3. Αμυντική στάση 
Οι σύντροφοι που καταλήγουν να χωρίσουν συχνά στα πρώτα χρόνια της σχέσης υιοθετούν το ρόλο είτε του θύτη είτε του θύματος. Αυτοί που «αναλαμβάνουν» τον ρόλο του θύματος στη διάρκεια της σχέσης τους συνήθως υιοθετούν μία αμυντική στάση απέναντι στον σύντροφό τους μεταθέτοντάς του την ευθύνη για την αλλοίωση της σχέσης. Όταν όμως μπαίνουμε σε αυτή τη λογική και φερόμαστε συνεχώς σα να είμαστε οι αδικημένοι σε μια σχέση είναι πολύ δύσκολο να βγούμε. Αντίθετα η κατάσταση αυτή συνήθως κορυφώνεται πάντα προς το χειρότερο προκαλώντας ξεσπάσματα και τσακωμούς και τελικά την οριστική ρήξη.

4. Αγνόηση
Παίζετε με το κινητό σας, μιλάτε στο chat με τους φίλους σας, βλέπετε μια σειρά στην τηλεόραση, θυμάστε ότι έχετε μια επείγουσα δουλειά και γενικά κάνετε ό,τι μπορείτε για να αποφύγετε τη γκρίνια του συντρόφου σας, τα παράπονά του ή έναν καβγά που βλέπετε στον ορίζοντα… Στην ουσία όμως έτσι υψώνετε ένα τείχος ανάμεσά σας αφήνοντας τον σύντροφό σας απ’ έξω και αποφεύγοντας να θίξετε ζητήματα που ίσως είναι πολύ σημαντικά για την πορεία της σχέσης σας.

Πηγή:https://www.independent.co.uk/life-style/relationships-break-ups-how-to-tell-psychologist-academic-partners-behaviour-a7850926.html

Επεξεργασία: Α. Καππάτου ψυχολόγος - παιδοψυχολόγος - Συγγαφέας

https://www.akappatou.gr/