«Η προσπάθεια διατήρησης κάποιας κανονικότητας είναι πραγματικά σημαντική αυτήν την περίοδο», σύμφωνα με τον Δρ Russell G. Buhr, πνευμονολόγο στο U.C.L.A. «Διατηρώντας μια καθημερινότητα», είπε, «όπως το να σηκωθείς και να ντυθείς και να κάνεις αυτό που συνήθως κάνεις, έχει θετική επίδραση στην ψυχική υγεία. Και η καλή ψυχική υγεία προάγει την καλή σωματική υγεία», πρόσθεσε.

1. Βάλτε μέτρο στις ανθυγιεινές συνήθειες. Αλκοόλ, γλυκά, αλμυρά… Όλα με μέτρο. Αυτού του τύπου οι «αυτο-καταπραϋντικές στρατηγικές» ίσως βοηθούν βραχυπρόθεσμα, αλλά στην πραγματικότητα ρίχνουν τις φυσικές άμυνες του οργανισμού.

2. Οργανώστε τον χρόνο σας (εξασφαλίζοντας σε καθημερινή βάση κάποια ώρα για επωφελείς δραστηριότητες). Η εργασία από το σπίτι συχνά ‘διευρύνεται’ και πέρα από το επίσημο ωράριο αλλά ο χρόνος μη-εργασίας είναι πάντοτε ιερός. Και θα ήταν ακόμη περισσότερο ωφέλιμος για ένα μπάνιο με άλατα, για μουσική, γιόγκα ή άλλη σωματική άσκηση, επιλογές που συμβάλλουν στη χαλάρωση και στη διατήρηση του άγχους σε επίπεδα που το καθιστούν υγιές και όχι επιβλαβές.

3. Οργανώστε τον χώρο σας (έχετε ένα σταθερό σημείο εργασίας, εάν είναι εφικτό). Μπορείτε να αλλάξετε την κατάστασή σας αλλάζοντας τον χώρο, με περισσότερο ή λιγότερο φωτισμό, με ή χωρίς μουσική και αλλάζοντας ρούχα. Είναι σημαντικό να κάνετε τον ‘διαχωρισμό’ ανάμεσα στο «περιβάλλον εργασίας» και στο «περιβάλλον διακοπής εργασίας».
Αποθηκεύστε τα είδη και πράγματα πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φρούτα κτλ) αν γίνεται σε συγκεκριμένο εξωτερικό σημείο (αποθήκη, μπαλκόνι), ώστε να εξασφαλίζετε περισσότερο χώρο στο εσωτερικό του σπιτιού.

4. Να είστε συνεπής με τον ύπνο σας διατηρώντας το δωμάτιο ύπνου δροσερό, σκοτεινό και ήσυχο. Περιορίστε το μπλε φως (οθόνη υπολογιστή ή κινητού τηλεφώνου) πριν κοιμηθείτε φορώντας ειδικά γυαλιά ή χρησιμοποιώντας τα ειδικά προγράμματα για υπολογιστές και smartphones).

5. Βγείτε στον ήλιο, χρειάζεστε βιταμίνη D. Είναι σημαντική για την ανοσοαπόκριση. Η ηλιοθεραπεία θα αυξήσει τα αποθέματά της. Τραβήξτε τις κουρτίνες και ανοίξτε τα παράθυρα ή βγείτε έξω στη λιακάδα (βέβαια, υπό τις γνωστές προϋποθέσεις).

6. Άσκηση. Ακόμα και στο διαμέρισμά σας. Για 30′ καθημερινά.
Σε συνδυασμό με προσεγμένη διατροφή, θα διατηρήσετε το βάρος σας και την υγεία του οργανισμού σας σε καλύτερα επίπεδα.
Ως προς τη σωματική άσκηση κάντε εναλλαγή μεταξύ ασκήσεων άνω και κάτω σώματος για να ωφελήσετε το καρδιαγγειακό σας σύστημα. Μην το αναβάλετε, ξεκινήστε τώρα. Είναι απλό.
Παρακολουθείτε ταινία; Σηκωθείτε και κάνετε μερικά squats (πόδια σε διάσταση και λύγισμα σαν να κάθεστε σε μια αόρατη καρέκλα).

Πλένετε πιάτα; Πατήστε στις μύτες των ποδιών για μερικά δευτερόλεπτα και στη συνέχεια όλο το πέλμα στο πάτωμα. Επαναλάβετέ το αρκετές φορές.
Χρησιμοποιήστε αντικείμενα που υπάρχουν γύρω σας για να ασκηθείτε (π.χ. βάλτε συσκευασίες με τρόφιμα σε μια τσάντα για να γυμνάσετε τα χέρια σας).
Αν υπάρχουν σκάλες (και με την προϋπόθεση ότι δεν έχετε ευαισθησία στα γόνατα) είναι μια καλή λύση για να ανεβάσετε τους σφυγμούς σας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ή αν έχετε τη δυνατότητα βγείτε να περπατήσετε για 15 λεπτά ημερησίως. Ή ακόμη καλύτερα ασχοληθείτε με γιόγκα, πιλάτες, επιτόπιο βάδισμα, άσκηση σε κλειστό χώρο (υπάρχουν πολλές ‘προτάσεις’ on line για κάθε τύπο σώματος, ηλικίας). Κάνοντας 5-6 ασκήσεις καθημερινά για 30′ (μπορείτε να κάνετε 3 δεκάλεπτα στη διάρκεια της μέρας) είναι μια καλή βάση (είτε για να παραμείνετε είτε για να προχωρήσετε και να ανεβάσετε τα επίπεδα αντοχής).
Σε εβδομαδιαία βάση θα ήταν ιδανικό να συμπληρώσετε τουλάχιστον 150 λεπτά σωματικής άσκησης.

Πολύ χρήσιμες είναι και οι διατάσεις (κατά τη διάρκεια των οποίων είναι αναμενόμενο να νιώθετε κάποιο ‘τράβηγμα’ αλλά όχι πόνο).
Ιδιαίτερα ωφέλιμη είναι επίσης η διαφραγματική αναπνοή (ξαπλωμένοι με το χέρι πάνω στην κοιλιακή περιοχή, εισπνέετε νιώθοντας να φουσκώνει η κοιλιά και εκπνέετε καθώς η κοιλιά ταυτόχρονα ξεφουσκώνει. Επαναλάβετε 10 φορές). Συντελεί τα μέγιστα στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος και στην ψυχολογική αποφόρτιση.

7. Εκμεταλλευτείτε τις ευεργετικές ιδιότητες του νερού! Προτιμήστε τα δροσερά ντους που ανάμεσα στα υπόλοιπα, μπορεί ακόμη να βελτιώσουν την πιθανή κακή διάθεση. Επίσης, θυμηθείτε να πίνετε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της μέρας ή εναλλακτικά, αφεψήματα της αρεσκείας σας.

8. Δημιουργήστε μια λίστα για όσα σας κάνουν να νιώθετε ευγνωμοσύνη (και να ανατρέχετε συχνά εκεί).

9. Εκφράστε την αγάπη σας στους οικείους σας. Οι έρευνες δείχνουν πως είναι πολύ ωφέλιμο για την υγεία καθώς βοηθά στη διατήρηση της ηρεμίας και τη διαχείριση του άγχους.

Κείμενο συντομευμένο, απόδοση : Λία Μαλλίδου-Μαλέσσα

https://www.thessalonikiartsandculture.gr/