Απριλίου 23, 2021

Διατροφή

Ο βασιλικός είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο βότανο που είναι εύκολο να βρεθεί σε σχεδόν κάθε μπακάλικο και αγορά. Το αρωματικό φυτό είναι μέλος της οικογένειας δυόσμου.

Ενώ μπορεί να είστε εξοικειωμένοι με τις συνταγές βασιλικού και τους εύκολους τρόπους χρήσης του βασιλικού στο μαγείρεμα, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι λιγότερο εξοικειωμένοι με τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να ενισχύσει την υγεία τους.

Πώς ωφελεί ο βασιλικός την υγεία μας;
Πιθανότατα έχετε προσθέσει βασιλικό σε σαλάτες και πιάτα ζυμαρικών ή το έχετε χρησιμοποιήσει ως γαρνιτούρα σε πουλερικά ή θαλασσινά. Αλλά ο βασιλικός χρησιμοποιείται επίσης για την ανακούφιση των συμπτωμάτων από ορισμένες παθήσεις.

Για παράδειγμα, ο βασιλικός έχει χρησιμοποιηθεί σε τοπικά τζελ για τη θεραπεία της ακμής ενώ έχει χρησιμοποιηθεί και στην αρωματοθεραπεία για την καταπολέμηση συμπτωμάτων κόπωσης και εξάντλησης.

Επίσης έχει χρησιμοποιηθεί, αν και απαιτείται περαιτέρω μελέτη, σύμφωνα με τους ειδικούς για να ανακουφίσει από:

Πονοκέφαλο.
Δυσφορία στο στομάχι.
Διάρροια.
Το κοινό κρυολόγημα.
Διατροφική αξία
Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου θερμίδες στο βασιλικό. Μια μερίδα από τα φωτεινά πράσινα φύλλα είναι περίπου 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα. Υπάρχουν λιγότερες από 2 θερμίδες βασιλικού ανά μερίδα όταν σερβίρονται φρέσκα.

Όπως θα περίμενε κανείς, καθώς υπάρχουν πολύ λίγες θερμίδες στο βασιλικό, υπάρχουν επίσης πολύ λίγα γραμμάρια υδατανθράκων, λίπους και πρωτεϊνών. Σχεδόν όλες οι θερμίδες στο βασιλικό προέρχονται από υδατάνθρακες, κυρίως με τη μορφή φυτικών ινών.

Υπάρχει περίπου 1 γραμμάριο υδατανθράκων σε μία μερίδα ξηρού βασιλικού και λιγότερο από αυτό σε μια μερίδα φρέσκου βασιλικού. Θα θα λάβετε μια υγιή δόση βιταμίνης Κ και βιταμίνης Α, μερικά φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο.

 

Διατροφή

Ερευνα αποκρυπτογραφεί την αιτία της ασταμάτητης πείνας καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.
Νewsroom, Huffpost Greece

Μια μελέτη μεταξύ πολλών πανεπιστημίων επανεξέτασε τη σχέση μεταξύ του σακχάρου στο αίμα και της όρεξης και διαπίστωσε ότι η σχέση αυτή είναι πολύ πιο περίπλοκη από ό,τι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί, παρέχοντας νέες πληροφορίες για το πώς να καταπολεμήσουμε την επίμονη πείνα.

Οι ερευνητές εξέτασαν 1.070 συμμετέχοντες στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Οι εθελοντές έτρωγαν τυποποιημένο πρωινό, μετά το οποίο ήταν ελεύθεροι να επιλέξουν τα υπόλοιπα γεύματά τους καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, παρατηρώντας ένα παράθυρο αποχής από το φαγητό για τρεις ώρες μετά το πρωινό.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι μειώσεις στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, γνωστές και ως «πτώσεις σακχάρου», συνδέονταν σημαντικά με τα επίπεδα όρεξης και την κατανάλωση ενέργειας/θερμίδων.

Οι συμμετέχοντες με μεγάλες πτώσεις σακχάρου στο αίμα παρουσίασαν αύξηση της όρεξης κατά 9%, κατανάλωσαν το δεύτερο γεύμα της ημέρας μισή ώρα νωρίτερα, και κατέγραψαν συνολική μέση κατανάλωση 300 περισσότερων θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας, από εκείνους που δεν είχαν μειωμένα επίπεδα γλυκόζης.

Η έρευνα παρέχει «μεγάλες δυνατότητες ώστε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κατανοήσουν και να ελέγξουν το βάρος τους και τη μακροχρόνια υγεία τους», λέει η εκ των συγγραφέων της μελέτης και γενετική επιδημιολόγος, Αννα Βαλντές από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ.

«Πολλοί άνθρωποι παλεύουν να χάσουν βάρος και να το κρατήσουν μακριά τους, αλλά μόνο μερικές εκατοντάδες επιπλέον θερμίδες κάθε μέρα μπορούν να προσθέσουν αρκετά κιλά βάρους σε έναν χρόνο» εξηγεί.

Η τελευταία έρευνα δείχνει ότι τα επίπεδα γλυκόζης λίγες ώρες μετά το φαγητό μπορούν ακόμη να έχουν αντίκτυπο στα επίπεδα πείνας καθ ’όλη τη διάρκεια της ημέρας, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως.

(με πληροφορίες από RT)

Διατροφή


Τα ενεργειακά ποτά και οι μπριζόλες είναι στην λίστα, αλλά θα μας εκπληξει σε ποιά από τις δύο.
Abigail Abesamis Demarest, HuffPost US

Οι μέρες μεγαλώνουν και είτε δουλεύουμε ακόμα από το σπίτι, είτε έχουμε επιστρέψει στον φυσικό εργασιακό μας χώρο, χρειάζεται να διατηρούμε την ενέργεια μας σε υψηλά επίπεδα.

Και ενώ μπορεί ο καφές να βοηθάει σημαντικά, για κάποιους από εμάς η σωστή διατροφή είναι η καλύτερη επιλογή.

Ποιες όμως είναι οι τροφές που μας δίνουν ενέργεια και ποιες είναι εκείνες που πρέπει να αποφεύγουμε καθώς την μειώνουν δραστικά.

Η HuffPost ρώτησε τρεις διατροφολόγους για να μας δώσουν τις κατάλληλες συμβουλές.

Βασικός κανόνας είναι να τρώμε κάθε τρεις με πέντε ώρες.

«Αυτό σημαίνει συνήθως τρία γεύματα και ένα έως δύο σνακ», δήλωσε η διατροφολόγος Έιμι Γκόριν.

«Αν μείνουμε πολύ ώρα χωρίς φαγητό, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας θα μειωθούν σημαντικά, δημιουργώντας την αίσθηση της πείνας».

Για κάθε γεύμα και σνακ, η Έιμι Γκόριν συστήνει ένα συνδυασμό πρωτεϊνών, υγιών λιπαρών και φυτικών ινών προκειμένου να μην πεινάμε ενώ θα έχουμε ενέργεια για μεγαλύτερη διάρκεια.

Τροφές που ενισχύουν την ενέργεια μας
Μαύρα φασόλια

Εκτός από νόστιμα είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών πρωτεϊνών, ινών που χαρίζουν υγεία στο έντερο και υδατανθράκων που ενισχύουν την Ενέργεια», εξηγεί η διατροφολόγος Μέρντιθ Πράις από το Priceless Nutrition & Wellness.

«Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή σιδήρου, η οποία είναι σημαντική για την ενέργεια καθώς ο σίδηρος παίζει ρόλο στην αιμοσφαιρίνη, η οποία βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου στην κυκλοφορία του αίματος γύρω από το σώμα».

Σημειώνει ότι ένα πιάτο με μαύρα φασόλια αποτελεί ένα υπέροχο γεύμα μετά την προπόνηση, καθώς θα αναπληρώσει τα επίπεδα πρωτεϊνών και υδατανθράκων και θα μας δώσει ενέργεια για να απολαύσουμε το υπόλοιπο της ημέρας.

Μπανάνες

«Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για γρήγορη αύξηση της ενέργειας από τη φυσική ζάχαρη, τη φρουκτόζη, που είναι υδατάνθρακας», λέει η Μέρεντιθ Πράις. Παράλληλα χωνεύονται εύκολα.

«Η φρουκτόζη μετατρέπεται σε γλυκόζη και εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματός μας, όπου τα κύτταρα μας, ειδικά τα εγκεφαλικά, μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για ενέργεια άμεσα».

Αυγά

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τα μαγειρέψουμε, αν μάλιστα χρησιμοποιήσουμε μαζί υδατάνθρακες και λαχανικά έχουμε τον τέλειο συνδυασμό.

«Αποτελούν μια οικονομική πηγή ενέργειας γεμάτα πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά, που βοηθούν στον ενεργειακό μεταβολισμό και στην επιβράδυνση της απορρόφησης σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματος όταν συνδυάζονται με υδατάνθρακες», υποστηρίζει ο Τζόναθαν Βαλντέζ, ιδιοκτήτης του Genki Nutrition στην Νέα Υόρκη και εκπρόσωπος τύπου για την Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης (New York State Academy of Nutrition and Dietetics).

Νερό

Μπορεί να μην είναι τροφή όμως η αφυδάτωση μπορεί συχνά να μας δημιουργήσει έντονο αίσθημα πείνας και παράλληλα θα νιώθουμε κουρασμένοι.

Ένα από τα μεγαλύτερα σημάδια αφυδάτωσης είναι η κόπωση, επειδή το σώμα μας έχει χαμηλά επίπεδα υγρών, πράγμα που σημαίνει ότι το οξυγόνο δεν φτάνει εκεί που πρέπει να πάει αρκετά γρήγορα», δήλωσε η Μέρεντιθ Πράις.

«Διατηρώντας τον εαυτό μας καλά ενυδατωμένο με νερό μπορεί γρήγορα να μετατραπεί αυτή η κόπωση σε ενέργεια, ειδικά εάν πίνουμε συνεχώς όλη την ημέρα, ανεξάρτητα από το εάν διψάμε».

Συνιστώμενη ποσότητα νερού για ένα άτομο βάρους 68 κιλών είναι τα 2 λίτρα.

Φυστίκια

Για ένα σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και ενέργεια, τα φιστίκια είναι μια εξαιρετική επιλογή. «Είναι μια πλήρης φυτική πρωτεΐνη και προσφέρουν 6 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα», λέει η Έιμι Γκόριν

«Τροφοδοτούν τον οργανισμό με τα απαραίτητα αμινοξέα. Επιπλέον, τα φιστίκια παρέχουν ίνες και ακόρεστα λιπαρά. Συνεπώς η πρωτεΐνη, οι ίνες και τα λιπαρά αφαιρούν το αίσθημα πείνας και χαρίζουν ενέργεια για μεγαλύτερη διάρκεια.

Τροφές που μειώνουν την ενέργεια μας
Καφεΐνη / Ενεργειακά ποτά

Σύμφωνα με τον Τζόναθαν Βαλντέζ, αν και μπορεί να μας δίνουν τα συγκεκριμένα ποτά δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως αν τα καταναλώσουμε αργά το απόγευμα κινδυνεύουμε να μας κρατήσουν ξύπνιους με αποτέλεσμα να είμαστε κουρασμένοι την επόμενη μέρα.

Γι΄ αυτό «αποφεύγουμε την κατανάλωση τους έως και οκτώ ώρες πριν κοιμηθούμε».

Γλυκά (καραμέλες)

«Όλοι τ′ αγαπάμε αλλά δεν θα τις έτρωγα αντί για σνακ προκειμένου να πάρω ενέργεια», εξηγεί η Έιμι Γκόριν

«Μπορεί να παρέχουν μια στιγμιαία ”έκρηξη” ενέργειας, αλλά το ίδιο απότομα την χάνουμε».

Μπριζόλα

Και όμως φέρνει υπνηλία. Όσοι έχουμε απολαύσει μια μπριζόλα γνωρίζουμε τι ακολουθεί.

Και αυτό γιατί όπως εξηγεί η Μέρεντιθ Πράις, «Τρώγοντας μια μπριζόλα βάρους 200 γραμμαρίων, θα πάρουμε πολύ πρωτεΐνη, κοντά στα 40 γραμμάρια, και πολύ λίπος».

«Δεδομένου ότι το σώμα μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο 25 γραμμάρια πρωτεΐνης σε ένα γεύμα, αφού φάμε μια μπριζόλα, το σώμα μας πρέπει να κάνει υπερβολική πέψη και μεταβολισμό αυτής της επιπλέον πρωτεΐνης».

Και καθώς η πρωτεΐνη δεν είναι η προτιμώμενη πηγή ενέργειας, είτε θα την εκκρίνουμε είτε θα την αποθηκεύσουμε ως λίπος.

«Έτσι θα χάσουμε ενέργεια και θα νιώθουμε το στομάχι μας βαρύ».

Σμούδις φρούτων

Μπορεί να φαίνεται ως ένα εύκολο και υγιεινό ρόφημα που το καταναλώνουμε ως σνακ, αλλά χωρίς τη σωστή ισορροπία συστατικών, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας θα αυξηθούν και θα έχουμε έντονο το αίσθημα της πείνας που θα συνοδεύεται από χαμηλή ενέργεια, αμέσως μετά.

«Τα σμούδις αφαιρούν την περιεκτικότητα σε φυσικές ίνες που έχει το φρούτο κανονικά», λέει ο Τζόναθαν Βαλντέζ. «Οι φυτικές ίνες και το μάσημα που απαιτούνται για ολόκληρα φρούτα επιβραδύνουν την απορρόφηση των σακχάρων στην κυκλοφορία του αίματος».

«Χωρίς ίνες και την χρονική καθυστέρηση που απαιτεί το μάσημα, η γρήγορη κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά ποσοστά ζάχαρης στο αίμα και στην συνέχεια σε άμεση και απότομη πτώση της, από την απελευθέρωση της ινσουλίνης».

Κατεψυγμένα λάιτ γεύματα

«Εάν επιλέξουμε ένα από αυτά τα γεύματα για μεσημεριανό ή δείπνο, μπορεί να παρατηρήσουμε ότι μερικά από αυτά έχουν περίπου 300 θερμίδες ή λιγότερες. ενώ έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο», λέει η Μέρεντιθ Πράις.

Εκτός ότι δεν παρέχει αρκετές θερμίδες για ένα πλήρες γεύμα και επομένως δεν τροφοδοτεί επαρκώς τον οργανισμό μας, η Μέρεντιθ Πράις μας επισημαίνει ότι οι υψηλές ποσότητες νατρίου θα οδηγήσουν σε κατακράτηση νερού, φούσκωμα και συνολική αίσθηση κόπωσης.

«Αν βιάζεστε και δεν έχουμε χρόνο να μαγειρέψουμε, επιλέγουμε ένα κατεψυγμένο γεύμα που έχει τουλάχιστον 450-500 θερμίδες και έχει λιγότερο από 20 % περιεκτικότητα σε νάτριο».

 

Διατροφή


Οι γαλακτοκομικές τροφές παίζουν βασικό ρόλο στη διατροφή μια μεγάλης μερίδας ανθρώπων παγκοσμίως. Και είναι πολλά τα προϊόντα που περιέχουν γάλα αγελάδας, κατσίκας ή προβάτου. Όμως, αν δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να καταναλώνετε γαλακτοκομικά, μπορείτε να βρείτε μη γαλακτοκομικές εναλλακτικές. Εδώ παρουσιάζουμε τις επιλογές που κυκλοφορούν στα 3 βασικά προϊόντα, στο τυρί, το γάλα και το γιαούρτι.


1. Υποκατάστατα γάλακτος
Φυτικές εναλλακτικές παράγονται από σόγια, δημητριακά (βρώμη, ρύζι), καρποί (αμύγδαλο, καρύδα), σπόροι (κάνναβης, λινάρι) ή άλλα σιτηρά (κινόα). Κάποια προϊόντα είναι εφοδιασμένα με ασβέστιο και βιταμίνη D ώστε να είναι παρόμοια με το απλό γάλα, ενώ άλλα όχι.

Πολλές από αυτές τις επιλογές έχουν επιπρόσθετα σάκχαρα για καλύτερη γεύση, αλλά σχεδόν όλες οι εταιρείες προσφέρουν και την εκδοχή χωρίς καθόλου ζάχαρη. Παρακάτω δίνονται οι αναλογίες θερμίδων και θρεπτικών στοιχείων σε ένα φλιτζάνι για τα κυριότερα από αυτά:

 

– Γάλα σόγιας: Περιέχει 109 θερμίδες, 5γρ. λιπαρά, 7γρ. πρωτεΐνη και 8γρ. υδατάνθρακες

– Γάλα ρυζιού: Περιέχει 120 θερμίδες, 2.5γρ. λιπαρά, 1γρ. πρωτεΐνη και 23γρ. υδατάνθρακες

– Γάλα βρώμης: Περιέχει 130 θερμίδες, 2.5γρ. λιπαρά, 4γρ. πρωτεΐνη και 24γρ. υδατάνθρακες

– Γάλα αμυγδάλου: Περιέχει 60 θερμίδες, 2.5γρ. λιπαρά, 1γρ. πρωτεΐνη και 8γρ. υδατάνθρακες

– Γάλα καρύδας: Περιέχει 80 θερμίδες, 5γρ. λιπαρά, 0γρ. πρωτεΐνη και 7γρ. υδατάνθρακες

– Γάλα λιναρόσπορου: Περιέχει 50 θερμίδες, 2.5γρ. λιπαρά, 0γρ. πρωτεΐνη και 7γρ. υδατάνθρακες

– Γάλα κάνναβης: Περιέχει 100-140 θερμίδες, 5-7γρ. λιπαρά, 2-5γρ. πρωτεΐνη και 8-10γρ. υδατάνθρακες.

2. Υποκατάστατα γιαουρτιού
Το γιαούρτι παράγεται από την προσθήκη ζωντανών ενεργών βακτηριακών καλλιεργειών στο γάλα ώστε αυτό να ζυμωθεί. Αυτά τα «καλά» βακτήρια βοηθούν στην διατήρηση της υγεία του εντέρου. Το γιαούρτι καταναλώνεται όλες τις ώρες της ημέρας και με πολυάριθμους τρόπους.

Όπως και με τα μη γαλακτοκομικά γάλατα, τα υποκατάστατα για το γιαούρτι παράγονται επίσης από καρπούς, σπόρους, καρύδα και σόγια, στα οποία προστίθενται προβιοτικά βακτήρια. Αν και η περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την εταιρεία, εδώ δίνεται μια γενική σύγκριση σε 170 γρ. γιαουρτιού χωρίς πρόσθετα και γεύσεις.

– Γιαούρτι από γάλα καρύδας: Περιέχει 180 θερμίδες, 14γρ. λιπαρά, 1 γρ. πρωτεΐνη και 12γρ. υδατάνθρακες

– Γιαούρτι από γάλα αμυγδάλου: Περιέχει 128 θερμίδες, 7γρ. λιπαρά, 3γρ. πρωτεΐνη και 14γρ. υδατάνθρακες

– Γιαούρτι από γάλα σόγιας: Περιέχει 80 θερμίδες, 3.5γρ. λιπαρά, 6γρ. πρωτεΐνη και 6γρ. υδατάνθρακες

– Γιαούρτι κάνναβης: Περιέχει 147 θερμίδες, 11γρ. λιπαρά, 16γρ. πρωτεΐνη, 16γρ. υδατάνθρακες και 3.4γρ. φυτικές ίνες.

3. Υποκατάστατα για τυρί
Τα γαλακτοκομικά τυριά έχουν δύο κατηγορίες: μαλακά και σκληρά. Φτιάχνονται μέσω της ζύμωσης αγελαδινού, κατσικίσιου ή αρνίσιου γάλακτος με καλλιέργειες βακτηρίων. Στη συνέχεια, προστίθεται κάποιο οξύ ή πυτιά στο μίγμα. Αυτό πήζει την πρωτεΐνη και δημιουργείται τυρόπηγμα. Στη συνέχεια, μπαίνει και το αλάτι και το τυρόπηγμα μπαίνει σε καλούπια και αποθηκεύεται. Θρεπτικά, το γαλακτοκομικό τυρί γενικά παρέχει πρωτεΐνη, ασβέστιο και λιπαρά, εκτός από νάτριο. Κάποια τυριά έχουν περισσότερο αλάτι από άλλα.

Υποκατάστατα μαλακού τυριού

Είναι ευκολότερο να αντιγράψουμε την υφή, ακόμα και τη γεύση ενός μαλακού τυριού. Μπορείτε να βρείτε κρέμα τυρί από σόγια ή καρπούς, όπως επίσης και εκδοχές χωρίς γλουτένη και σόγια που φτιάχνονται από ένα μείγμα φυτικών ελαίων, αμύλου και πρωτεΐνης μπιζελιού.

Μπορείτε ακόμα και στο σπίτι να δημιουργήσετε κρέμα τυρί χρησιμοποιώντας κάσιους, μακαντέμια ή αμύγδαλα. Και αν προσπαθείτε να μιμηθείτε την υφή του τυριού cottage ή ricotta, τότε μπορείτε να προσθέσετε τριμμένα κομμάτια μαλακού τόφου ως υποκατάστατο.

Υποκατάστατα σκληρού τυριού

Είναι δυσκολότερο να μιμηθούμε την υφή, την περιεκτικότητα σε λιπαρά και γεύση των σκληριών τυριών σε μη γαλακτοκομική μορφή. Η καζεΐνη είναι η πρωτεΐνη που δίνει στο τυρί την ικανότητα να λιώνει και να επεκτείνεται και οι επιστήμονες δυσκολεύονται να αναπαράγουν αυτές τις ικανότητες.

Εντούτοις, πολλές εταιρίες το προσπαθούν. Οι περισσότερες χρησιμοποιούν πρωτεΐνη σόγιας ή καρπούς ως βάση, αν και υπάρχουν και ορισμένες ποικιλίες χωρίς σόγια και ξηρούς καρπούς, που επίσης φτιάχνονται από φυτικά έλαια, πρωτεΐνη μπιζελιού και άμυλο. Είναι αρκετοί εκείνοι που θεωρούν πως η μαγιά είναι ένα καλό υποκατάστατο για το τριμμένο τυρί παρμεζάνας. Μάλιστα είναι καλή πηγή βιταμίνης Β12.

Διατροφικές διαφορές

Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι συνήθως μικρότερη στις εναλλακτικές μορφές μη γαλακτοκομικών τυριών και κάποιες εταιρίες έχουν μέχρι και 8γρ. περισσότερους υδατάνθρακες ανά 28γρ, ενώ το γαλακτοκομικό τυρί σπάνια έχει πάνω από 1γρ. ανά 28γρ.

Τα επεξεργασμένα μη γαλακτοκομικά τυριά συχνά περιέχουν πολλά περισσότερα συστατικά από τα γαλακτοκομικά. Σε αυτή την περίπτωση, είναι σημαντικό να προσέχουμε την προσθήκη υδρογονωμένων λιπαρών, ζάχαρης και άλλων πρόσθετων. Ωστόσο, τα σπιτικά vegan τυριά είναι πάντα πολύ πιο υγιεινά.

Πηγή:

www.healthline.com/nutrition/dairy-substitutes

https://enallaktikidrasi.com/

Διατροφή

Το κόλιαντρο φτηνό και ανανεώσιμο φίλτρο νερού
Με τα επίπεδα μόλυνσης του υδάτινου ορίζοντα συνεχώς να αυξάνονται, φαίνεται ότι η χρήση φίλτρων στο πόσιμο νερό γίνεται ολοένα και πιο απαραίτητη. Όπως ακριβώς τα αποξηραμένα ραδίκια και ο μαϊντανός, έτσι το και το θρυμματισμένο κόλιαντρο, απορροφά από το νερό τα μέταλλα, και κυρίως τον μόλυβδο και το νικέλιο.

Ερευνητές που μελετούν το νερό σε μια περιοχή έξω από την πόλη του Μεξικού, σημειώνουν ότι μια χούφτα κόλιαντρο μπορεί εύκολα να καθαρίσει από τον μόλυβδο, μια κανάτα από μολυσμένο νερό. Είτε μόλυβδος, είτε νικέλιο, οποιοδήποτε επιβλαβές μέταλλο περιέχεται στο πόσιμο νερό, απορροφάται από το θρυμματισμένο κόλιαντρο με μια απαράμιλλη τεχνική βιορρόφησης.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σακουλάκια του τσαγιού τα οποία θα παραμείνουν βυθισμένα στο νερό για 3 περίπου λεπτά και μετα θα απομακρυνθούν, ή να τοποθετηθεί σε σουρωτήρι και να περάσουμε το νερό μέσα από αυτό.

Έχει αποδειχθεί σωτήριο φίλτρο σε περιοχές του κόσμου όπου το νερό είναι αρκετά μολυσμένο και τα φίλτρα ενεργού άνθρακα που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι ακριβά, ειδικά σε περιοχές αγροκαλλιεργειών.

Οι μελέτες συνεχίζονται, και παράλληλα εστιάζουν και στην πιθανότητα απορρόφησης από το βότανο και άλλων επικίνδυνων συστατικών όπως το αρσενικό και τον υδράργυρο, καθώς επίσης εξετάζεται και η πιθανότητα να υπάρχει κάποιο είδος συνέργειας όταν πολλά διαφορετικά μέταλλα αλληλεπιδρούν με το κόλιαντρο.

 

Διατροφή

Οι καλύτερες τροφές για περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σας
Μιχάλης Θερμόπουλος
Οι φυτικές ίνες είναι απίστευτα σημαντική τροφή. Περνούν από το στομάχι σας χωρίς πέψη και καταλήγουν στο παχύ έντερο, όπου γίνονται τροφή για τα καλά βακτήρια του εντέρου, οδηγώντας σε διάφορα οφέλη για την υγεία.
Οι φυτικές ίνες μπορούν επίσης να προωθήσουν την απώλεια βάρους, να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να καταπολεμήσουν τη δυσκοιλιότητα.

Η αμερικανική Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας συνιστά να παίρνετε περίπου 14 γραμμάρια φυτικών ινών για κάθε 1.000 θερμίδες που καταναλώνετε καθημερινά. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 24 γραμμάρια ινών για τις γυναίκες και 38 γραμμάρια για τους άνδρες.

Τι είναι και τι οφέλη έχουν οι φυτικές ίνες
Η ίνα είναι ένας γενικός όρος που ισχύει για κάθε τύπο υδατάνθρακα που δεν μπορεί να αφομοιώσει το σώμα. Το γεγονός ότι ο οργανισμός μας δεν χρησιμοποιεί φυτικές ίνες ως καύσιμη ύλη δεν τις καθιστά λιγότερο πολύτιμες για τη γενική υγεία.

Οι διαιτητικές φυτικές ίνες (δηλαδή εκείνες που λαμβάνουμε μέσω της διατροφής) μπορούν να προσφέρει τα ακόλουθα οφέλη:

Μείωση της χοληστερόλης
Η παρουσία ινών στο πεπτικό σύστημα μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης από το σώμα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν παίρνετε στατίνες, που είναι φάρμακα για την μείωση της χοληστερόλης και χρησιμοποιείτε συμπληρώματα ινών.

Προώθηση ενός υγιούς σωματικού βάρους
Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, τείνουν να είναι χαμηλότερα σε θερμίδες. Επίσης, η παρουσία φυτικών ινών μπορεί να επιβραδύνει την πέψη στο στομάχι για να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο γεμάτοι για περισσότερο χρονικό διάστημα.

Καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας
Οι φυτικές ίνες αυξάνουν με φυσικό τρόπο των όγκο των κοπράνων στο πεπτικό σύστημα, καθώς το σώμα σας δεν τις χωνεύει. Αυτό με την σειρά του διεγείρει την λειτουργία του εντέρου.

Προώθηση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα
Ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να διασπάσει τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Αυτό σας βοηθά να διατηρήσετε πιο συνεπή επίπεδα σακχάρου στο αίμα, το οποίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τα άτομα με διαβήτη.

Μείωση του κινδύνου καρκίνου του γαστρεντερικού
Η κατανάλωση αρκετών ινών μπορεί να έχει προστατευτικά αποτελέσματα έναντι ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό, συμπεριλαμβανομένου ότι ορισμένοι τύποι ινών, όπως η πηκτίνη στα μήλα, μπορεί να έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Οι φυτικές ίνες προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά είναι σημαντικό να ενσωματώσετε σταδιακά στη διατροφή σας τροφές που περιέχουν φυτικές ίνες, για να αποφύγετε δυσμενείς επιπτώσεις, όπως το φούσκωμα και τα αέρια.

Το να πίνετε άφθονο νερό, ενώ αυξάνετε την πρόσληψη φυτικών ινών, μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να μην έχετε αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Οι καλύτερες τροφές για φυτικές ίνες
Εδώ είναι μερικές από τος κορυφαίες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες (ανά 100 γραμμάρια):

Αχλάδια: 3,1 γραμμάρια
Αβοκάντο: 6,7 γραμμάρια
Μήλα: 2,4 γραμμάρια
Σμέουρα: 6,5 γραμμάρια
Μπανάνες: 2,6 γραμμάρια
Καρότα: 2,8 γραμμάρια
Μπρόκολο: 2,6 γραμμάρια
Αγκινάρα: 5,4 γραμμάρια
Λαχανάκια Βρυξελλών: 3,8 γραμμάρια
Φακές: 7,3 γραμμάρια
Φασόλια (ξερά): 6,8 γραμμάρια
Ρεβίθια: 7 γραμμάρια
Κινόα: 2,8 γραμμάρια
Βρώμη: 10,1 γραμμάρια
Ποπ κορν: 14,4 γραμμάρια
Αμύγδαλα: 13,3 γραμμάρια
Σπόροι Chia: 34,4 γραμμάρια
Γλυκοπατάτες: 2,5 γραμμάρια
Μαύρη σοκολάτα: 10,9 γραμμάρια
Πηγή: https://www.healthline.com

https://www.iatropedia.gr/

Διατροφή

Καταπολέμησε το άγχος με αυτές τις τροφές.

Όταν οι προθεσμίες της δουλειάς αρχίζουν να συσσωρεύονται και η ατζέντα σου είναι γεμάτη και δεν έχει χώρο να σημειώσεις τις εκκρεμότητες σου, ποιος έχει χρόνο για υγιεινή διατροφή; Όμως, όσον αφορά την καταπολέμηση των επιπέδων άγχους, αυτό που τρως μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην ανακούφιση της έντασης. Ορισμένες τροφές μπορεί να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα ή, ακόμη καλύτερα, στη συναισθηματική σου ανταπόκριση.
Όταν λοιπόν νιώθεις τρομερά αγχωμένη καλό θα είναι να τρως φαγητά που σε βοηθούν να ηρεμήσεις και να μειώσεις τα επίπεδα του άγχους σου.
Γι’ αυτό βρήκαμε πέντε τροφές που μπορούν να σε βοηθήσουν σε αυτό.

#1. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Είναι δελεαστικό να παραγγείλεις ένα cheeseburger όταν νιώθεις τέρμα στρεσαρισμένη, αλλά καλύτερα να μην υποκύψεις κι αντ’ αυτού να επιλέξεις ένα «πράσινο» γεύμα. «Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι περιέχουν φυλλικό οξύ, το οποίο παράγει ντοπαμίνη, μια χημική ουσία του εγκεφάλου που προκαλεί ευχαρίστηση, βοηθώντας σε να παραμείνεις ήρεμη», λέει η Heather Mangieri, RDN, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.

Μια μελέτη στην Εφημερίδα των Συναισθηματικών Διαταραχών 2.800 ατόμων μεσηλίκων και ηλικιωμένων διαπίστωσε ότι εκείνοι που κατανάλωναν το περισσότερο φυλλικό οξύ είχαν χαμηλότερο κίνδυνο συμπτωμάτων κατάθλιψης από εκείνους που έλαβαν λιγότερο. Μια άλλη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Otago στη Νέα Ζηλανδία ανακάλυψε ότι οι φοιτητές τείνουν να αισθάνονται πιο ήρεμοι, πιο ευτυχισμένοι και πιο ενεργητικοί τις μέρες που έτρωγαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

#2. Στήθος γαλοπούλας

Ίσως έχετε ακούσει ότι η τρυπτοφάνη στη γαλοπούλα φταίει για αυτή τη μεταγευματική υπνηλία στην Ημέρα των Ευχαριστιών. Αυτό το αμινοξύ βοηθά στην παραγωγή σεροτονίνης, «τη χημική ουσία και τα συναισθήματα της ευτυχίας και της ευημερίας», λέει η Mangieri. Από μόνη της, η τρυπτοφάνη μπορεί να έχει ηρεμιστικό αποτέλεσμα. Σε μια μελέτη του 2006 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Psychiatry Neuroscience, άνδρες και γυναίκες που ήταν συζητήσιμοι (βάσει τεστ προσωπικότητας) έλαβαν είτε συμπληρώματα τρυπτοφάνης είτε ένα εικονικό φάρμακο για 15 ημέρες. Εκείνοι που έλαβαν τρυπτοφάνη θεωρούνταν πιο ευχάριστοι από τους συνεργάτες της μελέτης τους στο τέλος των δύο εβδομάδων σε σύγκριση με εκείνους που πότε δεν το έλαβαν. Άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη περιλαμβάνουν ξηρούς καρπούς, σπόρους, tofu, ψάρια, φακές, βρώμη, φασόλια και αυγά.

#3. Πλιγούρι βρώμης

Εάν είσαι ήδη λάτρης των υδατανθράκων, είναι πιθανό ότι τίποτα δεν μπορεί να μπει ανάμεσα σε εσένα και ένα ντόνατ όταν σε χτυπήσει το άγχος. Πρώτος κανόνας: Μην αρνηθείς εντελώς τη λαχτάρα. Σύμφωνα με έρευνα του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης, οι υδατάνθρακες μπορούν να βοηθήσουν τον εγκέφαλο να δημιουργήσει σεροτονίνη, την ίδια χημική ουσία του εγκεφάλου που ρυθμίζεται από ορισμένα αντικαταθλιπτικά. «Το άγχος μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σακχάρου στο αίμα σου», λέει η Mangieri, οπότε ένας σύνθετος υδατάνθρακα όπως το πλιγούρι βρώμης δεν θα συμβάλει στην ήδη πιθανή αύξηση της γλυκόζης στο αίμα.

#4. Γιαούρτι

Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, τα βακτήρια στο έντερο μπορεί να συμβάλλουν στο άγχος. Η έρευνα έχει δείξει ότι ο εγκέφαλος και το έντερο επικοινωνούν μέσω χημικών ουσιών του σώματος, γι 'αυτό το άγχος μπορεί να ερεθίσει τα γαστρεντερικά συμπτώματα. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια σε 36 υγιείς γυναίκες αποκάλυψε ότι η κατανάλωση προβιοτικών στο γιαούρτι μείωσε τη δραστηριότητα του εγκεφάλου σε περιοχές που χειρίζονται το συναίσθημα, συμπεριλαμβανομένου του στρες. Αυτή η μελέτη ήταν μικρή, οπότε απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα - αλλά λαμβάνοντας υπόψη ότι το γιαούρτι είναι γεμάτο ασβέστιο και πρωτεΐνες εκτός από τα προβιοτικά, τότε μπορείς απλά να προσθέσεις περισσότερο στη διατροφή σου.

#5. Σολομός

Το stress μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των ορμονών άγχους, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη. «Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στον σολομό έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των αρνητικών επιπτώσεων των ορμονών του στρες», λέει η Lisa Cimperman, RD, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Case Medical Center και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας. Σε μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, οι φοιτητές ιατρικής του Πανεπιστημίου του Όρεγκον που έλαβαν συμπληρώματα ωμέγα-3 είχαν μείωση κατά 20% στο άγχος σε σύγκριση με την ομάδα που έλαβε χάπια εικονικού φαρμάκου.https://www.queen.gr/

Διατροφή

Η γνωστή μας κάπαρη, αλμυρή, κατευθείαν απ’ το βαζάκι της είναι εξαιρετική προσθήκη σε σαλάτες, βινεγκρέτ πάνω από καπνιστά ψάρια ή όσπρια…

Η γνωστή μας κάπαρη, αλμυρή, κατευθείαν απ’ το βαζάκι της είναι εξαιρετική προσθήκη σε σαλάτες, βινεγκρέτ πάνω από καπνιστά ψάρια ή όσπρια. Όταν, δε, μαγειρευτεί μαζί με το φαγητό μας δίνει γεύση και ένταση στο σύνολο ενώ η ίδια μαλακώνει και λιώνει στο στόμα.

Κάτι μαγικό συμβαίνει όμως όταν τηγανιστεί.
Καταρχήν δεν μιλάμε για σοτάρισμα αλλά για κανονικό τηγάνισμα. Όταν η κάπαρη έρχεται σε επαφή με το καυτό λάδι ανοίγει «ανθίζοντας» αργά. Και ενώ στο εσωτερικό διατηρείται λίγο ζουμερή το εξωτερικό της γίνεται χρυσαφένιο και τραγανό.

Η αλμύρα τους γίνεται πιο ήπια καθώς ισορροπεί ιδανικά με τη λιπαρότητα που τους προσδίδει το τηγάνισμα ενώ η τραγανή αίσθηση απογειώνει την εμπειρία που μοιάζει λίγο με το να τρως ποπ κορν.

Με τι πάει η τηγανητή κάπαρη;
Σχεδόν με όλα. Ιδιαίτερα στα πιο ήπια πιάτα θα δώσει την ένταση που τους λείπει μαζί με παιχνιδιάρικη υφή. Σάντουιτς με ντομάτα, φασολάδα, ψητά λαχανικά, μακαρονάδα- όλα μπορούν να γίνουν καλύτερα με τηγανητή κάπαρη.

Το τηγάνισμα φυσικά είναι λίγο μπελάς αλλά που και που αξίζει τον κόπο.

Αρχικά πρέπει να στεγνώσετε πολύ καλά τη κάπαρη με πετσέτες. Όσο πιο στεγνές είναι τόσο λιγότερες πιθανότητες έχουν να σας πιτσιλίσουν στο τηγάνισμα και θα γίνουν και πιο τραγανές.

Ζεστάνετε λίγο λάδι (να καλύπτει την κάπαρη) σε ένα τηγάνι με ψηλά τοιχώματα. ¨όταν το λάδι ζεσταθεί καλά προσθέστε τη κάπαρη και τηγανίστε για 30 δευτερόλεπτα με 3 λεπτά (ανάλογα με τη θερμοκρασία του λαδιού). Αν κάνετε μεγάλη ποσότητα τηγανίστε σταδιακά καθώς αν προσθέσετε όλη τη κάπαρη μαζί στο τηγάνι η θερμοκρασία του λαδιού θα πέσει απότομα και δεν θα τηγανιστούν σωστά.

Με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρέστε την κάπαρη από το τηγάνι και αφήστε την να στραγγίζει πάνω σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας. Όσο κρυώνει θα γίνεται πιο τραγανή.

Τέλος προσθέστε τη στο πιάτο της αρεσκείας σας.

Διατροφή

Το να εστιάζουμε μόνο στις θερμίδες όταν πρόκειται για την απώλεια ή διατήρηση του βάρους είναι λάθος.

Πρέπει να προσέχουμε και την ποιότητα των τροφίμων, καθώς είναι καθοριστική για την επίτευξη υγιούς βάρους, αποφαίνεται μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Οι Αμερικανοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι αντί να επιλέγουμε τροφές, βασιζόμενοι μόνο στη θερμιδική τους αξία, είναι προτιμότερο να επιλέγουμε υγιεινές τροφές υψηλής ποιότητας, περιορίζοντας, αντίστοιχα, τις τροφές χαμηλής ποιότητας.

Οι τροφές υψηλής ποιότητας περιλαμβάνουν μη εξευγενισμένα και ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα λαχανικά, τα φρούτα, τα σιτηρά ολικής άλεσης, τα καλά λιπαρά και οι καλές πηγές πρωτεΐνης – οι τροφές, δηλαδή, που συνιστώνται και από το «Πιάτο υγιεινής διατροφής» (Healthy Eating Plate) του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Οι τροφές χαμηλής ποιότητας περιλαμβάνουν σνακς υψηλής επεξεργασίας, αναψυκτικά με ζάχαρη, επεξεργασμένα λευκά σιτηρά, επεξεργασμένη ζάχαρη, τηγανητά, τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά (πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία προέρχονται από φυτικά έλαια και έχουν υποστεί βιομηχανική επεξεργασία) και τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως οι πατάτες.

Οι συντάκτες της μελέτης διευκρινίζουν ότι, πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν υπάρχει μία «ιδανική δίαιτα», που να ταιριάζει σε όλους, καθώς ο καθένας μας, ξεχωριστά, έχει διαφορετικές ανάγκες, λόγω των γονιδίων του και του τρόπου ζωής του.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine, και έγινε σε δείγμα 120.000 ενηλίκων, υγιών ανδρών και γυναικών, οι αλλαγές στο σωματικό βάρος συνδέονται στενά με την πρόσληψη τροφών, όπως οι πατάτες (κυρίως τηγανιτές), τα αναψυκτικά με ζάχαρη, το επεξεργασμένο και το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας.

Οι ερευνητές συμπέραναν, ακόμη, ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, εξευγενισμένων σιτηρών, λιπαρών και ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του βάρους.

Οι τροφές που φαίνεται να συνδέονται με την απώλεια βάρους είναι τα λαχανικά, τα σιτηρά ολικής άλεσης, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί και το γιαούρτι.

Οι ερευνητές δεν απαξιώνουν τη σημασία του ελέγχου πρόσληψης θερμίδων, όμως προτείνουν, πρωτίστως, να επιλέγουμε τροφές υψηλής ποιότητας (και να μειώσουμε την κατανάλωση τροφών χαμηλής ποιότητας), ώστε να βοηθηθούμε και στο ζητούμενο της κατανάλωσης λιγότερων θερμίδων.

Εξάλλου μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA, συνέκρινε τέσσερις δίαιτες απώλειας βάρους, με εύρος πρόσληψης υδατανθράκων, από πολύ χαμηλό μέχρι και πολύ υψηλό. Οι δωδεκάμηνες κλινικές δοκιμές έγιναν σε 300 υπέρβαρες και παχύσαρκες προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι οποίες συμμετείχαν σε ομάδες που έκαναν δίαιτες, με ποικίλη κλιμάκωση στην πρόσληψη θερμίδων, από πολύ χαμηλή, μέχρι πολύ υψηλή.

Μετά από 12 μήνες, η απώλεια βάρους ήταν μεγαλύτερη στις γυναίκες που έκαναν τη δίαιτα, με πολύ χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων, σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες.

Τα δευτερεύοντα συμπεράσματα επικεντρώθηκαν στα μεταβολικά αποτελέσματα (όπως η χοληστερόλη, το ποσοστό λίπους στο σώμα, τα επίπεδα της γλυκόζης και η πίεση του αίματος), τα οποία για τις γυναίκες που ακολουθούσαν τη δίαιτα με πολύ χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων, ήταν στα ίδια επίπεδα ή και καλύτερα, σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες.

Δεν υπήρξε σημαντική διαφορά στην απώλεια βάρους, ανάμεσα στις τρεις άλλες διαιτητικές ομάδες (χαμηλή, υψηλή και πολύ υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων).

Η μελέτη δεν ασχολήθηκε με θέματα που αφορούν σε μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και μηχανισμούς, αλλά οι ερευνητές συμπέραναν ότι μια δίαιτα πολύ χαμηλών υδατανθράκων, υψηλής πρωτεΐνης και χαμηλών λιπαρών μπορεί να θεωρηθεί μια εφαρμόσιμη πρόταση για την απώλεια βάρους.

Τέλος, άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, αν και δεν συνέδεσε στον ίδιο βαθμό την απώλεια βάρους, με τον ρόλο των μακροθρεπτικών συστατικών (θρεπτικές ουσίες που προσφέρουν ενέργεια στον οργανισμό, όπως οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και το λίπος), προσέθεσε κάτι ακόμη πολύ σημαντικό: Οι συμμετέχοντες στα προγράμματα κλινικών δοκιμών με δίαιτες είχαν πολύ καλύτερα αποτελέσματα απώλειας βάρους, εφόσον, συμπληρωματικά στη δίαιτα, συμμετείχαν και σε ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης, κάτι που τους βοήθησε όχι μόνο να χάσουν, αλλά και να διατηρήσουν ένα ιδανικό βάρος.

Αυτό το γεγονός ενισχύει την ιδέα, ότι η διατροφή είναι σημαντική, αλλά εξίσου σημαντικοί είναι συμπεριφορικοί, ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζουν την ικανότητά μας να χάσουμε βάρος, όπως και ο ρόλος του εγκεφάλου.

Σε σχέση με το τελευταίο συμπέρασμα, αποδεικνύεται ότι η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι ένα σύνθετο ιατρικό θέμα. Γι’ αυτό το λόγο, συστήνεται στους υπέρβαρους και παχύσαρκους να απευθυνθούν στο γιατρό τους, ο οποίος θα τους υποδείξει τον κατάλληλο τρόπο απώλειας βάρους (δίαιτα, άσκηση, εγχείρηση και φαρμακευτική αγωγή).

Πηγή : health.in.gr

https://www.fmh.gr/

Διατροφή

Διαβάστε για ποιο λόγο πέντε απρόσμενα τρόφιμα ή συστατικά τροφίμων προκαλούν φούσκωμα. Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατευθείτε. Τι λέει μια αμερικανίδα ειδικός.
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί νιώθετε φούσκωμα μετά το φαγητό, παρότι δεν έχετε φάει πάρα πολύ; Η αιτία μπορεί να είναι μερικά τρόφιμα και ροφήματα (ή τα συστατικά τους), ορισμένα από τα οποία είναι εντελώς απρόσμενα.

Όπως εξηγεί η διαιτολόγος-διατροφολόγος Dr. Anna Taylor, από την Cleveland Clinic στο Οχάιο, όλοι ξέρουμε πως στις πιθανές διατροφικές αιτίες που έχει το φούσκωμα συμπεριλαμβάνονται:

Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο
Τα όσπρια, όπως τα φασόλια, οι φακές κ.λπ.
Τα κρεμμύδια
Υπάρχουν, όμως, και μερικές άλλες διατροφικές αιτίες, οι οποίες δεν είναι και τόσο γνωστές στο ευρύ κοινό. Η Dr. Taylor εξηγεί ποιες είναι και τι πρέπει να γνωρίζουμε γι’ αυτές.

Το πολύ αλάτι
Όταν καταναλώνουμε αλμυρά τρόφιμα, ο οργανισμός κατακρατά τα υγρά που περιέχει η τροφή μας, με συνέπεια το φούσκωμα. Για να το αποφύγουμε, δεν αρκεί να σταματήσουμε να προσθέτουμε αλάτι στο φαγητό μας.

Όπως εξηγεί η ειδικός, το περισσότερο αλάτι στη σύγχρονη διατροφή προέρχεται από «κρυφές» πηγές του εμπορίου. Μία από τις κυριότερες είναι το ψωμί που τρώμε. Μελέτες έχουν δείξει ότι από αυτό προέρχεται το σχεδόν 40% του άλατος που καταναλώνουμε καθημερινά.

Πολύ αλάτι περιέχουν επίσης τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα έτοιμα φαγητά. Την περιεκτικότητά τους σε αλάτι (ή νάτριο) αναγράφουν στη συσκευασία τους. Για να μην θεωρούνται πολύ αλμυρά, πρέπει να περιέχουν κάτω από 1 γρ. αλάτι (ή 400 mg νάτριο) ανά 100 γρ. τροφίμου. Όσο λιγότερο περιέχουν, τόσο το καλύτερο.

Βελτίωση στο φούσκωμα, λοιπόν, μπορεί να δείτε αν κάνετε μια δραστική αλλαγή στην διατροφή σας, όπως το να αγοράζετε ψωμί χωρίς προσθήκη άλατος.

Τα πολλά λιπαρά
Τα πλούσια σε λίπη τρόφιμα προκαλούν μερικές φορές φούσκωμα, επειδή είναι δύσπεπτα. Είναι λοιπόν προτιμότερο αντί για ένα πλούσιο σε λίπη γεύμα (όπως τηγανητές πατάτες με κρέας) να τρώτε ένα λίγων λιπαρών (όπως ψητό κοτόπουλο και σαλάτα).

Το ανθρακικό
Η κατανάλωση ροφημάτων με ανθρακικό συχνά οδηγεί σε κατάποση περίσσειας αέρα, με συνέπεια το φούσκωμα. «Ο αέρας αυτός κάπου πρέπει να πάει. Όταν διέλθει από το στομάχι και φτάσει στο λεπτό έντερο, δεν μπορεί να εξωθηθεί με το ρέψιμο. Έτσι αναπτύσσεται φούσκωμα», εξηγεί η Dr. Taylor.

Αν αυτή είναι η περίπτωσή σας, δοκιμάστε να αντικαταστήσετε με σκέτο νερό τα ροφήματα με ανθρακικό που καταναλώνετε, συνιστά.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα
Οι περισσότεροι ενήλικες (το 65% έως 70%) έχουν κάποιου βαθμού δυσανεξία ή δυσαπορρόφηση στη λακτόζη. Πρόκειται για μία διαταραχή κατά την οποία ο οργανισμός αδυνατεί να διασπάσει το σάκχαρο των γαλακτοκομικών (την λακτόζη). Αυτό οφείλεται στην έλλειψη ή την μειωμένη παραγωγή ενός ενζύμου που λέγεται λακτάση. Το ένζυμο αυτό παράγει το λεπτό έντερο.

Το επακόλουθο είναι να παρουσιάζουν οι πάσχοντες φούσκωμα όταν τρώνε πλούσια σε λακτόζη τρόφιμα, όπως το παγωτό ή το γάλα. Αναλόγως με τη σοβαρότητα της δυσανεξίας, οι πάσχοντες μπορεί να έχουν και άλλα συμπτώματα, όπως ναυτία, δυσπεψία, αέρια και πόνο στην κοιλιά. Τα συμπτώματα αυτά είναι λιγότερο συχνά όταν οι ασθενείς καταναλώνουν γαλακτοκομικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη, όπως τα τυριά (ιδίως τα μακράς ωρίμανσης).

Μειωμένο κίνδυνο να προκαλέσει συμπτώματα έχει και το γιαούρτι, επειδή είναι προϊόν ζύμωσης.

Οι υδατάνθρακες
Εκτός από τη λακτόζη, υπάρχουν και άλλοι υδατάνθρακες που μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα. Όπως εξηγεί η Dr. Taylor, αν οι υδατάνθρακες που τρώτε (π.χ. δημητριακά πρωινού, ζυμαρικά, ρύζι) είναι ολικής αλέσεως, οι φυτικές ίνες τους μπορεί να σας προκαλέσουν συμπτώματα.

Το ίδιο μπορεί να παρατηρηθεί με τη φρουκτόζη (είναι το φυσικό σάκχαρο που υπάρχει σε φρούτα και μέλι) και με το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης (high-fructose corn syrup). Αυτό είναι ένα είδος τεχνητού γλυκαντικού που συχνά προστίθεται σε αναψυκτικά, φρουτοχυμούς, ακόμα και στο ψωμί του εμπορίου. Ο οργανισμός μας δεν μπορεί να απορροφήσει εύκολα το σιρόπι αυτό. Γι’ αυτό τον λόγο, αν το καταναλώσουμε σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να αναπτύξουμε φούσκωμα.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι υδατάνθρακες μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα είναι ότι ο οργανισμός αποθηκεύει την περίσσειά τους με τη μορφή του γλυκογόνου. «Το γλυκογόνο είναι ένα είδος υδατάνθρακα που προσελκύει νερό. Επομένως, η υπερκατανάλωση υδατανθράκων οδηγεί σε κατακράτηση υγρών, η οποία εκδηλώνεται με φούσκωμα», προσθέτει η Dr. Taylor.

Ας μην ξεχνάμε, τέλος, ότι αρκετοί άνθρωποι παρουσιάζουν φούσκωμα και εξαιτίας ευαισθησίας στη γλουτένη ή δυσανεξίας (κοιλιοκάκη). Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, τη βρώμη, το κριθάρι και την σίκαλη. Εκτός από το φούσκωμα, οι πάσχοντες μπορεί να έχουν και άλλα συμπτώματα (π.χ. διάρροια, ανορεξία, απώλεια βάρους κ.λπ.), διευκρινίζει η ειδικός.

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.