Ιουνίου 02, 2020

Διατροφή

Γεμίζουμε το πιάτο μας και χάνουμε το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς.

Ένα από τα πιο “hot” ζητήματα των ημερών είναι η.. αν όχι γραμμωμένη τουλάχιστον επίπεδη κοιλιά. Πολλοί θεωρούν ότι είναι θέμα ματαιοδοξίας, όχι όμως πάντα, αφού πλήθος ερευνών αποδεικνύει ότι η αποθήκευση έξτρα λίπους γύρω από την κοιλιά αυξάνει τους κινδύνους για την υγεία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα άτομα με περισσότερο σπλαχνικό λίπος. Σε αντίθεση με το υποδόριο, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέμα, το σπλαχνικό λίπος βρίσκεται βαθιά μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα, περιβάλλοντας τα εσωτερικά όργανα, όπως το συκώτι, το πάγκρεας και το έντερο. Αν και το χρόνιο άγχος σε συνδυασμό με την κακή ποιότητα ύπνου είναι γνωστό ότι αυξάνουν το σπλαχνικό λίπος, η άσκηση βοηθά και ορισμένα τρόφιμα μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην μείωσή του λίπους στην συγκεκριμένη περιοχή. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

Αβοκάντο
Τα αβοκάντο αποτελούν «υπερδύναμη» θρεπτικών συστατικών που περιέχουν καλά λίπη αλλά και φυσικές ίνες, αντιοξειδωτικά και πολλές βιταμίνες, όπως και μέταλλα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται το κάλιο, που βοηθά στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Ακόμα και αν δεν τρώτε ένα ολόκληρο αβοκάντο καθημερινά, δοκιμάστε να το εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή καθώς σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, σας βοηθά να μειώσετε το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς.

Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί, βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής, παρέχουν καλά λιπαρά, φυτικές πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες όπως και ένα ευρύ φάσμα βιταμινών και μετάλλων. Μεταξύ αυτών είναι πολλά θρεπτικά συστατικά που τείνουν να υπολείπονται από τον οργανισμό μας, όπως το μαγνήσιο, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχική υγεία αλλά και τον ύπνο. Εάν δεν εμφανίζεται αλλεργία ή κάποια ευαισθησία, μπορείτε εύκολα να τους προσθέσετε σε οποιοδήποτε γεύμα, σνακ ή και smoothie. Μπορείτε να τους προσθέσετε στην αγαπημένη σας σαλάτα ή να τους απολαύσετε με αποξηραμένα φρούτα, δίχως προσθήκη ζάχαρης.

Φακές
Αποτελούν μία από τις πιο υποτιμημένες υπερτροφές, αφού όχι μόνο είναι προσιτές, φιλικές προς το περιβάλλον και ικανοποιητικές είναι και εξαιρετικά θρεπτικές. Είναι γεμάτες φυτικές πρωτεΐνες, μέταλλα, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά αλλά και φυτικές ίνες. Μπορείτε να τις καρυκεύσετε με βότανα, σε συνδυασμό με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, μια γενναιόδωρη μερίδα λαχανικών και μια μικρή μερίδα υγιεινού αμύλου. Μπορείτε να τις προσθέσετε και στις σαλάτες σας ή ακόμα και να δοκιμάσετε να τις μετατρέψετε σε κεφτεδάκια.

Τρόφιμα ολικής άλεσης
Τα τρόφιμα ολικής άλεσης «προστατεύουν» την υγεία του οργανισμού με ποικίλους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του λίπους της κοιλιάς. Καταναλώστε μέτριες ποσότητες δημητριακών ολικής άλεσης ή μερίδων που να ανταποκρίνονται στις ενεργειακές σας ανάγκες. Μία καλή επιλογή θα ήταν η βρώμη στο πρωινό σας ή το κινόα στο μεσημεριανό σας γεύμα. Το σπιτικό ποπ κόρν είναι μια καλή επιλογή σνακ.

Άγριος σολομός
Η βιταμίνη D είναι σημαντική για διάφορες λειτουργίες, όπως η ανοσία, η ρύθμιση της πυκνότητας των οστών αλλά και η ψυχική υγεία. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι ένα χαμηλό επίπεδο βιταμίνης D συνδέεται με την αύξηση τόσο του συνολικού σωματικού λίπους όσο και του σπλαχνικού λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. Λίγα είναι τα τρόφιμα που αποτελούν σημαντικές πηγές βιταμίνης D και μία από τις καλύτερες είναι ο άγριος σολομός, φρέσκος ή τυποποιημένος. Δοκιμάστε να το προσθέσετε σε τοστ με αβοκάντο για ένα γρήγορο πρωινό ή στην μεσημεριανή σας σαλάτα.

https://www.vita.gr/

Διατροφή

Η χοληστερόλη (χοληστερίνη) είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται καθημερινά στις λειτουργίες του σώματος. Δεν μπορούμε να προσλάβουμε αρκετή χοληστερόλη από τη διατροφή και γι’ αυτό το σώμα παράγει από μόνο του την ουσία. Όμως μια υψηλή συγκέντρωση χοληστερόλης στο αίμα θεωρείται σημαντικός καρδιαγγειακός παράγοντας κινδύνου.

Το ερώτημα είναι κατά πόσο η χοληστερόλη που καταναλώνουμε από τις τροφές επηρεάζει τη χοληστερόλη του αίματος. Αυτό ωστόσο φαίνεται ότι εξαρτάται από την κάθε τροφή ξεχωριστά. Επίσης, η επίδραση διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Πριν από χρόνια, οι γαρίδες ήταν ταμπού γιατί μια μικρή μερίδα τους, μόλις των 100 γραμμαρίων, περιέχει περίπου 200 mg χοληστερόλη. Κι επειδή υπήρχαν συνεχώς προειδοποιήσεις των γιατρών για τις γαρίδες, το 1996 ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Rockefeller και από το Harvard School of Public Health αποφάσισαν να ερευνήσουν το κατά πόσο οι γαρίδες αυξάνουν τη χοληστερόλη του αίματος. H μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The American Journal of Clinical Nutrition.

Η Dr. Elizabeth De Oliveira e Silva και οι συνεργάτες έδιναν κάθε μέρα για τρεις εβδομάδες σε 18 άνδρες και γυναίκες περίπου 300 γραμμάρια γαρίδες που εκτιμήθηκε ότι περιείχαν 590 mg χοληστερόλη. Για άλλες τρεις εβδομάδες οι εθελοντές ακολούθησαν μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη που περιείχε μόλις 107 mg.

Οι τρεις εβδομάδες της «δίαιτας της γαρίδας» αύξησαν την κακή χοληστερόλη (LDL) κατά 7% σε σύγκριση με τη δίαιτα χαμηλής χοληστερόλης. Ωστόσο, αυξήθηκε επίσης και η καλή χοληστερόλη (HDL) κατά 12%. Το αποτέλεσμα αυτό δεν κρίθηκε κακό διότι ο λεγόμενος αθηρωματικός δείκτης βελτιώθηκε.

Επιπλέον, υπήρξε ένα απρόσμενο αποτέλεσμα, ότι τα τριγλυκερίδια μειώθηκαν κατά 13% – τα τριγλυκερίδια είναι επίσης ένας παράγοντας καρδιακού κινδύνου.

Οι ερευνητές έγραψαν: “Eπειδή η ποσοστιαία αύξηση της LDL χοληστερόλης ήταν μικρότερη από αυτή της HDL χοληστερόλης, η δίαιτα με τις γαρίδες δεν επιδείνωσε την αναλογία της ολικής προς την HDL χοληστερόλη ή την αναλογία της LDL προς την HDL χοληστερόλη”.

Και πρόσθεσαν: “Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η μέτρια κατανάλωση γαρίδας σε νορμολιπιδαιμικά άτομα δεν θα επηρεάσει δυσμενώς το συνολικό προφίλ των λιποπρωτεϊνών και μπορεί να αποτελεί μέρος μιας υγιεινής προς την καρδιά διατροφής”.

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα διατροφής ήταν περιστρεφόμενο και τα ίδια άτομα υποβλήθηκαν επίσης σε μια δίαιτα τριών εβδομάδων με δύο μεγάλα αυγά ανά ημέρα, τα οποία υπολογίστηκε ότι περιείχαν 581 mg χοληστερόλη. Τα αυγά ανέβασαν την LDL κατά 10% και την HDL μόνο κατά 8%. Έτσι, στην περίπτωση των αυγών υπήρξε επιδείνωση του αθηρωματικού δείκτη, δηλαδή της αναλογίας μεταξύ ολικής και καλής χοληστερόλης ή μεταξύ της κακής και της καλής χοληστερόλης.

Οι γαρίδες, εκτός του ότι δεν χειροτερεύουν το προφίλ των λιπιδίων στο αίμα που σχετίζονται με τον καρδιακό κίνδυνο, περιέχουν αξιόλογες ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών που θεωρείται ότι κάνουν καλό στη λειτουργία της καρδιάς και σε άλλες λειτουργίες του σώματος. Επίσης είναι πλούσιες σε σελήνιο, βιταμίνη B12, φώσφορο, και χολίνη. Περιέχουν ακόμα υπολογίσιμες ποσότητες σε χαλκό και ιώδιο.

Το πρόβλημα με τις γαρίδες και τα άλλα θαλασσινά δεν είναι η χοληστερίνη τους αλλά ότι μπορεί να περιέχουν αντιβιοτικά, διοξίνες και άλλα επιβλαβή χημικά. Μια μελέτη του 2014 από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα ανέλυσε 27 δείγματα θαλασσινών (γαρίδα, σολομό, γατόψαρο, πέστροφα, τυλάπια και σάλια) που προέρχονται από 11 διαφορετικές χώρες. Οι ερευνητές βρήκαν ανιχνεύσιμες ποσότητες αντιβιοτικών ακόμα και στις άγριες γαρίδες – μια εξήγηση γι’ αυτό είναι ότι οι γαρίδες ήταν στην πραγματικότητα ιχθυοτροφείου αλλά πωλούνταν παραπλανητικά ως άγριες.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι σε μερικούς ανθρώπους οι γαρίδες μπορεί να προκαλούν αλλεργία.

Πηγή: 1. Effects of shrimp consumption on plasma lipoproteins. 2. Reconnaissance of 47 Antibiotics and Associated Microbial Risks in Seafood Sold in the United States.

Διατροφή

Κουκουναρόσπορος, άλλη μια υπερτροφή
Η αρχική καταγωγή της κουκουναριάς είναι η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Βόρεια Αφρική. Καλλιεργείται συστηματικά εδώ και 6.000 χρόνια για τους εδώδιμους σπόρους της, τα κουκουνάρια, τους οποίους εμπορεύονταν οι άνθρωποι από τα αρχαία χρόνια. Είναι φημισμένα λόγω της περιεκτικότητας τους σε μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικά αλλά και υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες για την ομαλή ανάπτυξη και υγεία του οργανισμού.

Οι κουκουναρόσποροι, οι βρώσιμοι καρποί του πεύκου, καταναλώνονται ωμοί, ψητοί ή ακόμα και σε διάφορες σάλτσες. Η οικογένεια των πευκιδών στην οποία ανήκει η κουκουναριά, περιλαμβάνει πάνω από 90 είδη, ενώ πάνω από 20 είναι τα είδη του πεύκου που παράγουν καρπούς κατάλληλους για συγκομιδή. Το πιο ευρέως διαδεδομένο είδος πεύκου στον κόσμο είναι η πεύκη η πίτυς, που ευδοκιμεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και στη χώρα μας. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν συστηματικές καλλιέργειες κουκουναριάς, για την παραγωγή του σπόρου, παρά το γεγονός πως προσαρμόζονται άριστα στις εδαφοκλιματικές συνθήκες.

Οι μεγαλύτερες ποσότητες κουκουναρόσπορου που διακινούνται στην ελληνική αγορά εισάγονται από την Τουρκία, την Ισπανία και την Κίνα. Συλλέγονται συνήθως με τα χέρια από τα ώριμα κουκουνάρια που πέφτουν από το δένδρο και η γεύση τους θυμίζει εκείνη του αμύγδαλου αν και είναι λίγο πιο πικάντικη. Το λευκό ομοιογενές χρώμα ορίζει και την ποιότητά τους. Επειδή αλλοιώνονται σχετικά γρήγορα και χαλάει η γεύση και η οσμή τους, τους διατηρούμε σε αεροστεγές δοχείο για 1-2 μήνες ή στο ψυγείο μέχρι 6 μήνες το πολύ.

Οι Αρχαίοι Έλληνες αλλά και οι Ρωμαίοι, εκτιμούσαν ιδιαίτερα τον κουκουναρόσπορο και τον θεωρούσαν σύμβολο ανδρισμού και γονιμότητας. Σύμφωνα με τον Διοσκουρίδη, ήταν ιδανικός για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Στο Μεσαίωνα, του αποδίδονταν αφροδισιακές ιδιότητες γι' αυτό και παρασκεύαζαν ένα είδος μπισκότου με κουκουναρόσπορους, που κατανάλωναν ως επιδόρπιο για την ενίσχυση των ερωτικών επιδόσεων. Η πίτυς των αρχαίων (η πεύκη η χαλέπιος) ήταν το αγαπημένο δέντρο της Ρέας, της μητέρας των θεών, της κόρης του Ουρανού και της Γης, γιατί συμβόλιζε το σύνδεσμο ουρανού και γης.

Αποτελούν ένα ξηρό καρπό με εξαιρετικές θρεπτικές ιδιότητες. Είναι πλούσιοι σε απαραίτητα ω3 λιπαρά, λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες καθώς επίσης και μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ο σίδηρος, το μαγγάνιο, ο φώσφορος και ο ψευδάργυρος. Περιέχουν τις απαραίτητες για τον οργανισμό πρωτεΐνες, είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών Ε και Β και δεν περιέχουν γλουτένη. Το πινολενικό οξύ που συναντάται στα κουκουνάρια προκαλεί, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, την απελευθέρωση της χολοκυστοκινίνης και της γλυκαγόνης, δύο ορμονών που ελέγχουν τον κορεσμό και μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους Έχει υψηλή ενεργειακή αξία, αφού 100 γρ. κουκουνάρι προσδίδει 570 θερμίδες.

Τα οφέλη από την κατανάλωση των κουκουναριών:
Περιορίζουν την όρεξη, στέλνοντας σήματα κορεσμού στον εγκέφαλο.
Δίνουν ενέργεια
Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων
Έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες
Ενισχύουν την όραση
Βοηθούν στην μείωση της LDL χοληστερόλης
Βελτιώνουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, καταπολεμούν, την αναιμία και την αρτηριοσκλήρωση. Τέλος, αποτελούν πολύ καλή επιλογή σε περιπτώσεις κοπώσεως, αλλά και σε περιπτώσεις οστεοπόρωσης και απασβέστωσης των οστών.

https://www.itrofi.gr/

Διατροφή

Απώλεια βάρους 2 κιλά/μήνα: Πόσες θερμίδες αντιστοιχούν σε 1 κιλό σωματικού λίπους
Μιχάλης Θερμόπουλος
Οι θερμίδες είναι η ενέργεια στα τρόφιμα. Είναι το “καύσιμο” που παίρνει ο οργανισμός από τις τροφές, προκειμένου να λειτουργήσει και να εκτελέσει κάθε άλλη δραστηριότητα.
Η απώλεια βάρους είναι κάτι που σχεδόν όλοι μας έχουμε συνέχεια στο πίσω μέρος του μυαλού μας. Οι θερμίδες μπορεί να προέρχονται από υδατάνθρακες, λίπος και πρωτεΐνες. Το σώμα σας μπορεί να τις χρησιμοποιήσει άμεσα, ή να τις αποθηκεύσει για μελλοντική χρήση. Μερικές θερμίδες μπορούν να αποθηκευτούν ως γλυκογόνα (υδατάνθρακες), αλλά η πλειοψηφία αποθηκεύεται ως λίπος του σώματος.

Πώς διαχωρίζεται το λίπος στο σώμα
Το σωματικό λίπος δεν είναι καθαρό λίπος. Το καθαρό λίπος έχει ένα πολύ υψηλό ενεργειακό περιεχόμενο, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 9 θερμίδες ανά γραμμάριο. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 4.100 θερμίδες ανά κιλό καθαρού λίπους.

Ωστόσο, το σωματικό λίπος δεν είναι μόνο καθαρό λίπος. Το λίπος στο σώμα αποτελείται από κύτταρα λίπους, που ονομάζονται λιποκύτταρα, τα οποία περιέχουν επίσης κάποια υγρά και πρωτεΐνες εκτός από λίπος. Ως εκ τούτου, το θερμιδικό περιεχόμενο του λίπους του σώματος είναι λίγο μικρότερο από την περιεκτικότητα σε θερμίδες του καθαρού λίπους.

Το 1958, ένας επιστήμονας που ονομάζεται Max Wishnofsky κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το θερμιδικό ισοδύναμο ενός κιλού σωματικού βάρους αντιστοιχεί σε περίπου 7.000 θερμίδες. Ο ίδιος στήριξε το συμπέρασμά του στα επιστημονικά διαθέσιμα στοιχεία που είχε τότε. Δεκαετίες αργότερα, αυτό το συμπέρασμα του Wishnofsky έχει επαληθευτεί πλείστες φορές στην επιστημονική βιβλιογραφία.

Πόσες θερμίδες έχει το κάθε είδος λίπους
Όσον αφορά την απώλεια βάρους και την εξάρτησή του από τις θερμίδες, σε γενικές γραμμές ισχύουν τα ακόλουθα:

Το καθαρό λίπος περιέχει 8,7-9,5 θερμίδες ανά γραμμάριο
Ο λιπώδης ιστός του σώματος είναι μόνο κατά 87% καθαρό λίπος
Βάσει αυτών των στοιχείων μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ένα κιλό σωματικού λίπους περιέχει περίπου 6.872-7.504 θερμίδες.
Μερικές μελέτες αναφέρουν ότι ο λιπώδης ιστός περιέχει μόνο 72% καθαρά λιπαρά. Διαφορετικοί τύποι σωματικού λίπους μπορεί επίσης να περιέχουν διαφορετικές ποσότητες καθαρού λίπους.

Ο μύθος της απώλειας 0,5 κιλού/εβδομάδα αν καταναλώνετε 3.500 λιγότερες θερμίδες
Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει το απλουστευμένο συμπέρασμα ότι αν μειώσει κανείς την κατανάλωση θερμίδων κατά 3.500/εβδομάδα, ή αλλιώς κατά 500 θερμίδες/ημέρα, θα χάνει και 0,5 κιλό σωματικού λίπους/εβδομάδα. Αυτό θα σήμαινε δυνητικά πάνω από 30 κιλά σε ένα χρόνο!

Η πραγματικότητα, όμως, στην απώλεια βάρους είναι διαφορετική. Ο απλουστευμένος αυτός “κανόνας” δεν λαμβάνει υπόψη του την αντίδραση του οργανισμού στην αλλαγή του τρόπου πρόσληψης θερμίδων. Είναι ένας κανόνας που επιβεβαιώνεται σε γενικές γραμμές για τα άτομα που έχουν πολλά παραπανίσια κιλά και μάλιστα, ισχύει μόνο κατά τους πρώτους μήνες δίαιτας. Μακροπρόθεσμα, χάνει την ισχύ του.

Όταν μειώνετε την πρόσληψη θερμίδων, το σώμα σας αντιδρά με το να καίει λιγότερες θερμίδες σταδιακά. Θα προσέξετε ότι θα αρχίσετε να κινείστε λιγότερο και το σώμα θα γίνει πιο “αποτελεσματικό”. Δηλαδή, θα μάθει να κάνει την ίδια ποσότητα εργασίας, αλλά θα χρησιμοποιεί λιγότερες θερμίδες από ό,τι πριν για να τη φέρει εις πέρας.

Μπορεί επίσης να χάσετε μυϊκή μάζα μαζί με το λίπος, γεγονός που θα σας κάνει να καίτε ακόμα λιγότερες θερμίδες. Ο τεχνικός όρος για αυτό είναι «προσαρμοστική θερμογένεση».

Να θυμάστε πάντα ότι η απώλεια βάρους δεν είναι μια γραμμική διαδικασία και επιβραδύνεται με την πάροδο του χρόνου.

Πηγή: https://www.healthline.com

https://www.iatropedia.gr/

Διατροφή

Με υπέροχη γεύση και άρωμα, παράλληλα έχει εξαιρετικές ιδιότητες για την υγεία. Χρησιμοποιείται ως συστατικό σε όλη την πορεία της ιστορίας, με απαρχές στην αρχαία Αίγυπτο και ήταν τόσο σπάνια που την θεωρούσαν ως δώρο από τους θεούς. Σήμερα, η κανέλα είναι ένα φθηνό μπαχαρικό, που μπορούμε να βρούμε σε όλα τα super markets και που ταιριάζει σε πλήθος συνταγών.

Υπάρχουν δύο είδη κανέλας, η κανέλα Κεϋλάνης (Cinnanomum Ceylanicum), που θεωρείται η αυθεντική κανέλα και η κάσσια (Cinnanomum Cassia, κινεζική κανέλα), που οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε σήμερα .
Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από το εσωτερικό του δέντρου της κανέλας. Δημιουργείται από το κόψιμο των στελεχών του δέντρου της κανέλας. Στη συνέχεια, αφαιρούμε το εσωτερικό και πετάμε τα ξύλινα περιβλήματα. Όταν ξηραίνεται σχηματίζει στικ κανέλας τα οποία και μπορούμε να ξύσουμε και να φτιάξουμε κανέλα σκόνη.

Η χαρακτηριστική της μυρωδιά και γεύση οφείλονται στην πανίσχυρη ουσία που λέγεται κινναμική αλδεΰδη (Cinnamaldehyde ). Η άλλη δραστική ουσία που περιέχει είναι η ευγενόλη. Χάρη σε αυτές έχει δεκάδες ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία και τον οργανισμό μας. Να σημειώσουμε ότι η κανέλα κάσσια δεν περιέχει ευγενόλη.

Αντιοξειδωτική δράση
Η κανέλα καταπολεμά τη ζημιά που κάνουν στον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες, καθώς είναι γεμάτη με αντιοξειδωτικά, όπως οι πολυφαινόλες. Σε έρευνα για την αντιοξειδωτική δράση ανάμεσα σε 26 μπαχαρικά, η κανέλα στέφθηκε πρωταθλητής, κερδίζοντας μια θέση στα superfoods, όπως το σκόρδο και η ρίγανη. Είναι πραγματικά τόσο ισχυρή που χρησιμοποιείται και ως φυσικό «συντηρητικό»!

Καταπολεμά τις φλεγμονές
Η δράση της κανέλας απέναντι στις μολύνσεις του οργανισμού είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς τις καταπολεμά και επιδιορθώνει τον ιστό. Οι φλεγμονές ωστόσο, μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στον οργανισμό όταν είναι χρόνιες αλλά και εδώ η κανέλα βοηθά χάρη στις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες.

Μειώνει τον κίνδυνο της καρδιοπάθειας
Η καρδιοπάθεια, η πιο γνωστή και θανατηφόρος ασθένεια, φαίνεται πως έχει βρει το «δάσκαλό» της στην κανέλα. Σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, ένα γραμμάριο κανέλας την ημέρα έχει αποδειχθεί πως έχει ευεργετικές ιδιότητες καθώς μειώνει τη χοληστερίνη, την LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια ενώ η HDL χοληστερόλη παραμένει σταθερή.

Πρόσφατα, μια μεγάλη έρευνα, κατέληξε στο συμπέρασμα πως μόλις 12 mg. τη μέρα, μπορεί να έχει τα παραπάνω αποτελέσματα στον οργανισμό. Στην έρευνα αυτή μάλιστα, αυξήθηκε και η λεγόμενη «καλή» χοληστερόλη (HDL). Σε άλλες έρευνες που έχουν γίνει σε ζώα, έχει αποδειχθεί πως η κανέλα ρίχνει την πίεση. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μαζί, μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Βοηθά όσους έχουν ευαισθησία στην ινσουλίνη
Η ινσουλίνη είναι μία από τις βασικές ορμόνες μας που ενεργοποιεί το μεταβολισμό μας και μας δίνει ενέργεια. Επίσης, μεταφέρει το σάκχαρο μέσα από τα αγγεία στα κύτταρα. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που έχουν ευαισθησία στην ινσουλίνη. Αυτή η ασθένεια, που ονομάζεται ινσουλινική αντίδραση, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες όπως μεταβολικό σύνδρομο και διαβήτη τύπου 2.
Η κανέλα μπορεί να μειώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη επιτρέποντας στην ορμόνη να κάνει τη δουλειά της και να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου.

Μειώνει το σάκχαρο και έχει αντιδιαβητική δράση
Γνωστή είναι η κανέλα και για τη δράση της στη μείωση του σακχάρου στο αίμα. Μειώνει τη γλυκόζη μετά από κάθε γεύμα σε συνδυασμό με ένζυμα που βοηθούν στη χώνεψη, τα οποία μειώνουν τη διάσπαση των υδατανθράκων. Στη συνέχεια, η κανέλα δρα στα κύτταρα ως μιμητής της ινσουλίνης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την βελτιωμένη πρόσληψη γλυκόζης από τα κύτταρα παρόλο που δρα πολύ πιο αργά από την ίδια την ινσουλίνη.
Δεκάδες έρευνες έχουν επιβεβαιώσει την αντιδιαβητική δράση της κανέλας, αποδεικνύοντας πως μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του σακχάρου κατά 10-29%. Η ενδεδειγμένη δόση είναι 1-6 γραμμάρια τη μέρα (μισό με 2 κουταλάκια)

Η κανέλα ίσως ωφελεί στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες
Οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες χαρακτηρίζονται από προοδευτική απώλεια της δομής ή της λειτουργίας των κυττάρων. Οι δύο πιο χαρακτηριστικές από αυτές είναι το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ.
Δυο στοιχεία που έχουν βρεθεί στην κανέλα φαίνεται πως εμποδίζουν την ανάπτυξη της πρωτεΐνης Τ που ευθύνεται για το Αλτσχάιμερ. Σε έρευνα που έγινε σε ποντίκια με πάρκινσον, η κανέλα, βοήθησε στην προστασία νευρώνων και στη λειτουργία της κίνησης. Ωστόσο, χρειάζονται και άλλες έρευνες για να διαπιστωθεί η επίδραση τις κανέλας στις ασθένειες αυτές.

Ενδεχομένως προστατεύει από τον καρκίνο
Ο καρκίνος χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων στον οργανισμό και η κανέλα φαίνεται πως μπορεί να «φρενάρει» τη δράση του σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει σε ζώα. Φρενάρει την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων και των αιμοφόρων αγγείων στους όγκους, προκαλώντας καταστροφή των κυττάρων αυτών. Έρευνες που έγιναν σε ποντίκια απέδειξαν πως η κανέλα μπορεί να ενεργοποιήσει αντιοξειδωτικά ένζυμα και να εμποδίσει την περαιτέρω ανάπτυξη καρκινικών όγκων. Ωστόσο, η αντικαρκινική της δράση, πρέπει να αποδειχθεί με περισσότερες έρευνες.

Έχει αντιβακτηριδιακή δράση
Η κινναμική αλδεϋδη, το βασικότερο συστατικό της κανέλας μπορεί να καταπολεμήσει διάφορα είδη μολύνσεων. Το έλαιο κανέλας μπορεί να θεραπεύσει λοιμώξεις του αναπνευστικού, να εμποδίσει την ανάπτυξη βακτηρίων, όπως η λιστέρια και η σαλμονέλα ενώ έχει αποδειχθεί πως η κανέλα φροντίζει την στοματική υγιεινή και μας χαρίζει δροσερή αναπνοή.

Καταπολεμά τον ιό HIV
Ο ιός HIV, αποδομεί σταδιακά το ανοσοποιητικό μας σύστημα και αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει στο AIDS. Η κανέλα Cassia, αποδείχθηκε σε κλινικές μελέτες πως μπορεί να βοηθήσει στον αγώνα ενάντια στιν ιό HIV καθώς οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως ήταν η πιο αποτελεσματική από 69 άλλα φυτά με φαρμακευτικές ιδιότητες.

https://www.itrofi.gr/

Διατροφή

Είστε vegan ή χορτοφάγος; Ανακαλύψτε τις καλύτερες φυτικές πηγές πρωτεΐνης για ισορροπημένη διατροφή, σε υπερτρόφιμα όπως τα όσπρια, οι ξηροί καρποί ή τα λαχανικά

Η πρωτεΐνη είναι ένα βασικό συστατικό της διατροφής μας, το οποίο αποτελεί το 17% περίπου του σωματικού μας βάρους του σώματος ενώ αποτελεί την κύρια τροφή των μυών, του δέρματος, των εσωτερικών οργάνων, ειδικά της καρδιάς και του εγκεφάλου, καθώς και των ματιών, των μαλλιών και των νυχιών μας. Οι πρωτεΐνες είναι εξίσου απαραίτητες για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ώστε να μπορεί να παράγει τα αντισώματα που απαιτούνται για την καταπολέμηση λοιμώξεων, ενώ συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, στον μεταβολισμό του λίπους και στην εξασφάλιση ενέργειας για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Τα φυτικά τρόφιμα μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης και να προσφερθούν ως ουσιαστικό υποκατάστατο των ζωικών πρωτεϊνών στη διατροφή, είτε είστε παμφάγοι, χορτοφάγοι ή vegan.

Ποια είναι τα υπερτρόφιμα αυτά;

1. Κινόα

Η κινόα είναι ένας σπόρος και συναντάται σε λευκές, κόκκινες, μαύρες ή μικτές ποικιλίες. 100γρ. μαγειρεμένων σπόρων κινόα αντιστοιχούν σε περίπου 4γρ. πρωτεΐνης. Ωστόσο η κινόα αποτελεί μια πλήρη πρωτεΐνη που σημαίνει ότι περιέχει και τα 22 αμινοξέα, καθιστώντας την μια εξαιρετική εναλλακτική επιλογή υδατανθράκων, αντίστοιχη του ρυζιού και του κουσκούς.

2. Όσπρια

Στα όσπρια συμπεριλαμβάνονται τα φασόλια, τα μπιζέλια και τις φακές. Αποτελούν μια μεγάλη, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Παρακάτω κάποια όσπρια με την περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη ανά 100γρ.:

Φακές (όπως πράσινες και κόκκινες): περίπου 8-9 γρ.
Ρεβίθια, συμπεριλαμβανομένου του χούμους: 7γρ.
Αρακάς: περίπου 7γρ. πρ
Φασόλια (όπως μαυρομάτικα, κόκκινα, γίγαντες και απλά φασόλια): 7-10γρ.

3. Τόφου

Το τόφου, ένα προϊόν σόγιας που μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους, όπως το ψήσιμο και το τηγάνισμα, ή να χρησιμοποιηθεί σε σούπες για να τις κάνει πιο κρεμώδεις, αποτελεί μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης. 100 γρ. τόδου περιέχουν 8γρ. πρωτεΐνης.

4. Ξηροί καρποί και σπόροι

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι μπορούν αποτελέσουν συστατικό στα γεύματα ή να καταναλωθούν ως σνακ καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μερικές από τις πλουσιότερες πηγές πρωτεΐνης:

Σπόροι κάνναβης: 5γρ. ανά κουταλιά της σούπας
Λιναρόσπορος: 3γρ. ανά κουταλιά της σούπας
Αμύγδαλα: 3γρ. πρωτεΐνης για κάθε έξι αμύγδαλα
Καρύδια: περίπου 3 γρ. πρωτεΐνης για κάθε τρία ολόκληρα καρύδια
Πασατέμπρος: 4γρ. ανά κουταλιά της σούπας
Φιστίκια: λίγο περισσότερο από 1γρ. πρωτεΐνης για παραπάνω από 10 φιστίκια
Κάσιους: 3γρ. ανά 10 κάσιους
Το φιστικοβούτυρο αποτελεί μια εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης, αρκεί να βεβαιωθείτε πως πρόκειται για προϊόν προερχόμενο αμιγώς από φιστίκια, χωρίς πρόσθετα έλαια, αλάτι ή σάκχαρα. Μια κουταλιά της σούπας φιστικοβούτυρο παρέχει λίγο παραπάνω από 3 γρ. πρωτεΐνης.

5. Σπόροι Chia

Μόνο μια κουταλιά της σούπας σπόρων chia περιέχει σχεδόν 2 γρ. πρωτεΐνης και μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν στο πρωινό, στις σαλάτες και σε σούπες ή ως ένα υγιές, πλούσιο σε πρωτεΐνες επιδόρπιο. Λειτουργούν επίσης ως ένα εξαιρετικό υποκατάστατο του αυγού σε vegan συνταγές, καθώς είναι υδρόφιλοι και επομένως θα διογκωθούν όταν τους αφήσουμε σε νερό για περίπου είκοσι λεπτά.

6. Φαγόπυρο

Το φαγόπυρο ανήκει στους σπόρους και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, με 100 γρ. να παρέχουν περίπου 5 γραμμάρια πρωτεΐνης, ενώ επιπροσθέτως δεν περιέχει γλουτένη. Το φαγόπυρο χαίρει αυξανόμενης δημοτικότητας και κυκλοφορεί στην αγορά υπό μορφή νιφάδων, σε πλιγούρι, ζυμαρικά και άλευρα, αποτελώντας μια σημαντική προσθήκη σε vegan διατροφή.

7. Βρώμη

Μολονότι η βρώμη αποτελεί σύνθετο υδατάνθρακα, παρέχοντας αργή απελευθέρωση ενέργειας, είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, με 10 γρ. πρωτεΐνης ανά 100 γρ. βρώμης.

8. Καστανό και άγριο ρύζι

Αποτελούν κατά κύριο λόγο πηγή υδατανθράκων, ωστόσο περιέχουν σημαντικά επίπεδα πρωτεϊνών, με περίπου 4γρ. πρωτεΐνης στα 100γρ., και αποτελούν εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών.

9. Άλλα σιτηρά

Μερικά λιγότερο γνωστά σιτηρά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για περισσότερη πρωτεΐνη στη διατροφή σας. Δείτε πόση πρωτεΐνη εξασφαλίζουν ανά 100γρ. τα παρακάτω σιτηρά:
Όλυρα (ή αγριοσίταρο): πάνω από 5γρ.
Τεφ: πάνω από 4 γρ.
Αμάραντος: πάνω από 4 γρ.
Σόργο: πάνω από 8γρ.

10. Λαχανικά

Τα λαχανικά προσφέρουν επίσης σπουδαίες πηγές πρωτεΐνης, όπως:

Σπαράγγι: σχεδόν 2 γρ. πρωτεΐνης ανά έξι τεμάχια
Αβοκάντο: πάνω από 1γρ. ανά μισό αβοκάντο
Μπρόκολο: σχεδόν 3 γρ. ανά 80 γρ. μπρόκολο
Λαχανάκια Βρυξελλών: περίπου 2γρ. ανά 80γρ.
Κουνουπίδι: 1,5γρ πρωτεΐνης ανά 80γρ.
Αγκινάρες της Ιερουσαλήμ: πάνω από 1γρ. πρωτεΐνης στα 80γρ.
Λαχανίδα (κέιλ): σχεδόν 2γρ. ανά 80γρ.
Σπανάκι: 2g ανά 80γρ.
Γλυκό καλαμπόκι: πάνω από 2γρ. για κάθε τρεις κουταλιές της σούπας

https://ygeiamou.gr/

Διατροφή

 Η ρίγανη είναι το πιο χαρακτηριστικό ελληνικό μυρωδικό. Τι θα ήταν μια η χωριάτικη σαλάτα, χωρίς την ρίγανη;

Κοκκινιστά, ριγανάτα, σάλτσες, ψάρια, κρέατα, σαλάτες… Είναι προφανές πως η ρίγανη κρατά εμβληματική θέση στην ελληνική γαστρονομία. Όμως, εκτός από το “ταλέντο” της στην κουζίνα, η ρίγανη κρύβει και ιαματικές χάρες. Ηρίγανη διαθέτει φυσικές χημικές ουσίες, όπως η καρβακρόλη και η θυμόλη που της δίνουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές, και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

Εσείς συνεχίστε να την χρησιμοποιείτε ανελλιπώς στην κουζίνα σας. Εμείς μέσα από ένα πλήρως κατατοπιστικό αφιέρωμα, θα σας δείξουμε την αξία της συνολικά και θα σας μάθουμε επιπλέον τρόπους για να την αξιοποιείτε.

Ποιά είναι η επίσημη ονομασία της ρίγανης;

Origanum vulgare – Ορίγανον το κοινόν Ρίγανη η κοινή λοιπόν! Πρόκειται για μαγειρικό αλλά και φαρμακευτικό βότανο που ανήκει στην οικογένεια των λαμιωδών αγγειόσπερμων δικότυλων φυτών (Lamiaceae). Σε όλα τα λεξικά θα δείτε ότι η ρίγανη, ετοιμολογικά παίρνει την ονομασία της, από τις ελληνικές λέξεις “Όρος” και “Γάνος” ή “Γκάνας”. Δηλαδή, βουνό και χάρη ή ακόμη καλύτερα λαμπρότητα.

Η ρίγανη επομένως είναι αυτή που προσδίδει στο βουνό ομορφιά, κυριολεκτική χάρη και λάμψη. Υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά είδη ρίγανης, με πιο κοινή στην Ελλάδα την «Oreganum vulgare spp. Hirtum». Άλλες ονομασίες της ρίγανης είναι Ρίανο, Ρούβανο, Αγριορίγανη, Ρούανο και Αγριορίγανος.

Ποιά είναι η ιστορία της ρίγανης;

Η ρίγανη χρησιμοποιείται στην μαγειρική και την ιατρική εδώ και αιώνες. Σε πολλές αρχαίες παραδόσεις έδινε γεύση και άρωμα στο φαγητό και προσέφερε στους ανθρώπους τις ιαματικές της ιδιότητες. Λέγεται ότι μπορεί να χρησιμοποιείται από την εποχή του Αβραάμ. Μην σας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση ρίγανης σε ιατρικές εφαρμογές, είναι το 3.000 π.Χ., από τους Ασσύριους. Η ρίγανη, φυτό κυρίως της Μεσογείου, στην Γαλλία άρχισε να καλλιεργείται συστηματικά ακόμη από τον Μεσαίωνα. Την ίδια εποχή, γιατροί από την Ανατολή αναπτύσσουν πολλές χρήσεις για το αιθέριο έλαιό της. Στους επόμενους αιώνες θα το βρούμε σαν θεραπευτικό μέσο σε πληθώρα πνευμονικών παθήσεων. Στην Κρήτη αποτελεί παράδοση αρχαίων χρόνων, η θεραπεία του λουμπάγκου με κατάπλασμα από ρίγανη και φύλλα ελιάς.

 Γενικότερα το αφέψημα της ρίγανης, ήταν ευρέως διαδεδομένο στην αρχαία Ελλάδα. Το χρησιμοποιούσαν για να γιατρέψουν δηλητηριάσεις, διάρροιες, κοιλόπονους, κοιλιακούς σπασμούς, πρηξίματα και εντερικές διαταραχές. Το ριγανόλαδο ήταν γνωστή θεραπεία για τον πονόδοντο. Με την πείρα και την παρατήρηση, οι αρχαίοι πρόγονοί μας κατάλαβαν ότι η χρήση της ρίγανης βοηθούσε σε μολύνσεις και ασθένειες. Έτσι, έγινε ένα από τα προσφιλέστερα βότανα των αρχαίων θεραπευτών. 

Πώς είναι ένας θάμνος ρίγανης και που φυτρώνει;

Η ρίγανη είναι χαμηλός ποώδης θάμνος που φύεται κυρίως στα ξερά εδάφη της Μεσογείου. H ελληνική ρίγανη και κυρίως αυτή που φυτρώνει στο Άγιον Όρος, θεωρείται η καλύτερη σε ποιότητα παγκοσμίως. Όπως είπαμε, είναι κυρίως μεσογειακό βότανο όμως το βρίσκουμε και στην Μέση Ανατολή.

Επίσης, ορισμένες άγριες ποικιλίες υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη ακόμη και την Σκανδιναβία και βέβαια στις ζεστές και ξηρές περιοχές της Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής. Το φυτό της ρίγανης είναι πολυετές, θαμνώδες και φτάνει σε ύψος περίπου το μισό μέτρο. Ο κορμός του είναι ξυλώδης χωρίς καμία ελαστικότητα. Θα το βρούμε σε ξερικά και άγονα ορεινά εδάφη. Στην χώρα μας υπάρχει σε όλα τα άνυδρα βουνά, πάντα στις ηλιόλουστες περιοχές τους, από την Μακεδονία έως την Πελοπόννησο, στα νησιά και φυσικά στην Κρήτη.

Η ρίγανη ανθίζει από τον Μάιο έως τον Αύγουστο ανάλογα με την περιοχή. Τα φύλλα της είναι σταχτοπράσινα και έχουν μήκος 2 έως 3 εκατοστά. Αν τα τρίψουμε αναδύουν το γνωστό ζεστό άρωμα του φυτού. Τα άνθη της ρίγανης είναι λευκά και απαλά ρόδινα. Πώς και πότε γίνεται η συλλογή της ρίγανης;

Μπορείτε να μαζέψετε ρίγανη από τον Μάιο, ανάλογα με την περιοχή της Ελλάδας στην οποία βρίσκεστε. Είναι μια ωραία αφορμή για να κάνετε την βόλτα σας στο βουνό ακόμη πιο εποικοδομητική. Ωστόσο, χρειάζεται μεγάλη προσοχή για δύο λόγους: Ο νόμος είναι πολύ αυστηρός και απαγορεύει την συλλογή μεγάλης ποσότητας ρίγανης.

Θα πρέπει να μην ξεπερνάει τα δύο κιλά και να προορίζεται αυστηρά για προσωπική χρήση. Αυτό είναι απόλυτα λογικό, γιατί έτσι προστατεύουμε το αυτοφυές βότανο. Επίσης, πρέπει πάντα να προσέχουμε ώστε κατά την συλλογή να μην ξεριζώνουμε το φυτό. Επομένως φροντίζουμε να είμαστε εξοπλισμένοι με ένα ειδικό ψαλίδι κηπουρικής και κόβουμε το πάνω μέρος των ανθισμένων κλαδιών. Αφού μαζέψουμε την ρίγανη, την δένουμε σε μικρά δεμάτια που θα κρεμάσουμε ανάποδα σε σκιερό μέρος μέχρι να αποξηρανθούν. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε το πράσινο χρώμα της ρίγανης, θα πρέπει να την προφυλάξουμε από τον ήλιο. Αφού ολοκληρώσουμε την διαδικασία της αποξήρανσης έρχεται η ώρα για να τρίψουμε την ρίγανη και να της δώσουμε την μορφή που ξέρουμε.https://www.omorfizoi.gr/

Χρησιμοποιούμε τις παλάμες μας και τρίβουμε καλά φύλλα και άνθη. Στο τέλος θα φυλάξουμε την ρίγανη σε γυάλινα βάζα που κλείνουν αεροστεγώς. Μπορούμε να την χρησιμοποιούμε όλο τον χρόνο και να απολαμβάνουμε το άρωμά της ανέγγιχτο μέχρι την επόμενή μας συγκομιδή.

Φυσικά στην ελληνική αγορά μπορούμε να βρούμε καλής ποιότητας ρίγανη σε οποιοδήποτε σούπερ μάρκετ ή κατάστημα με βιολογικά τρόφιμα και βότανα. Ωστόσο, αν τύχει να κάνετε διακοπές σε κάποιο νησί, μην παραλείψετε να αναζητήστε ρίγανη στα μαγαζάκια της τοπικής κοινωνίας. Είναι σίγουρο ότι θα έχει μεγάλη διαφορά από αυτή που αγοράζετε από το σούπερ μάρκετ της περιοχής σας. Η εξαίσια μυρωδιά της θα σας συντροφεύει τον χειμώνα και θα σας θυμίζει με ξεχωριστό τρόπο τις καλοκαιρινές σας διακοπές.

Φρέσκια ρίγανη ή ξερή;

Η φρέσκια σίγουρα είναι αλλιώς! Το άρωμά της είναι πιο έντονο και η γεύση της πλουσιότερη. Η ξερή ρίγανη μας δίνει την δυνατότητα να την έχουμε στο πιάτο μας ανα πάσα στιγμή. Όμως, όταν έχουμε την ευκαιρία να έχουμε λίγη φρέσκια ρίγανη καλό είναι να την τιμάμε. Μπορούμε να δοκιμάσουμε την γεύση από τα φρέσκα ψιλοκομμένα φύλλα της, στην σαλάτα ή στην κόκκινη σάλτσα μας. Προκειμένου να την διατηρήσουμε στο ψυγείο για λίγες μέρες, μπορούμε να την τυλίξουμε σε βρεγμένο χαρτί κουζίνας και να την τοποθετησουμε μέσα σε ένα σακουλάκι τροφίμων.

Επίσης, μπορούμε να την βάλουμε στην κατάψυξη σε φύλλα, ψιλοκομμένη ή ενσωματωμένη σε παγάκια νερού ή ζωμού. Έτσι θα έχουμε την δυνατότητα να την προσθέτουμε στην κατσαρόλα μας σαν να είναι φρέσκια.

Ποιές είναι οι θεραπευτικές ιδιότητες της ρίγανης;

Η ρίγανη είναι ένα βότανο με εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες που θα δούμε αναλυτικά. Πρόκειται για ένα σπουδαίο θεραπευτικό φυτό, με αντιβιοτική αντιοξειδωτική και αντιβακτηριακή δράση.

Είναι ισχυρό αντιβακτηριακό Υπάρχουν αρκετές έρευνες γύρω από την αντιβακτηριακή δράση της ρίγανης η οποία οφείλεται στα συστατικά του αιθέριου ελαίου της. Τα συστατικά αυτά είναι η θυμόλη και η καρβακρόλη τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση πολλών βακτηρίων και μυκήτων. Μια έρευνα του πανεπιστημίου Τζορτζτάουν της Ουάσινγκτον υπογραμμίζει ότι με τα συστατικά της ρίγανης μπορούμε να αναστείλουμε τροφογενείς λοιμώξεις και να την χρησιμοποιήσουμε με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιούμε τα αντιβιοτικά της πενικιλίνης και της στρεπτομυκίνης.

Σε εργαστηριακές έρευνες διαπιστώθηκε ότι το αιθέριο έλαιο Origanum vulgare είναι αποτελεσματικό σε 41 στελέχη του μικροβίου που προκαλεί λιστέρια μέσω της διατροφής. Επίσης, σε έρευνα του πανεπιστημίου West of England διαπιστώθηκε ότι το αιθέριο έλαιο της ρίγανης, μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά έναντι του βακτηρίου του σταφυλόκοκκου το οποίο προκαλεί πολλές ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Επιπλέον, το έλαιο της ρίγανης αναστέλλει την ανάπτυξη των ζυμομυκήτων, συμπεριλαμβανομένου του candida albicans, που μπορεί να προκαλέσει κολπίτιδα ή στοματικές λοιμώξεις.

2. Έχει αντικαρκινική δράσηΗ ρίγανη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικά αντιοξειδωτικά τα οποία εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται στον οργανισμό και οι οποίες είναι συχνά υπεύθυνες για την ανάπτυξη του καρκίνου. Εργαστηριακές έρευνες έχουν δείξει ότι τα συστατικά της ρίγανης μπορούν να βοηθήσουν στην απαλοιφή των καρκινικών κυττάρων. Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Λονγκ Άϊλαντ (Long Island University) συνδέει συστατικό της ρίγανης, με την θεραπεία του καρκίνου του προστάτη. Σε άλλες εργαστηριακές έρευνες, η καρβακρόλη εντοπίζεται ώς συστατικό που μπορεί να εμποδίσει την εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Επίσης έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS ONE έδειξε ότι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το είδος Origanum majorana, θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού με επιβράδυνση, ή παύση της εξέλιξής του. Τέλος, άλλη ομάδα επιστημόνων τροφίμων, μέσα από έρευνες έδειξε ότι η ρίγανη περιέχει ενώσεις που έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν τον διαβήτη τύπου 2, όπως κάνουν φάρμακα που συνταγογραφούνται για την νόσο.
3. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά οφέλη Το ανθρώπινο σώμα κατά την διαδικασία κυτταρικών αντιδράσεων, παράγει από μόνο του τοξίνες. Είναι τα “σκουπίδια” του οργανισμού και ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Χρόνιες παθήσεις όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, επιβαρύνονται από την ύπαρξη ελεύθερων ριζών στο σώμα μας. Η ρίγανη και ακόμη περισσότερο το αιθέριο έλαιο της ρίγανης, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες πολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Σε συνδυασμό με την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και δημητριακών, η ρίγανη μπορεί να μας προσφέρει μια καλή αντιοξειδωτική ασπίδα η οποία έχει και αντιγηραντική δράση. Και μια που μιλάμε για φρούτα και λαχανικά, πρέπει να ξέρετε ότι 20 γραμμάρια ρίγανης περιέχουν 10 mg βιταμίνης C και 3,6 mg βιταμίνης Ε. Η ρίγανη είναι από τα βότανα με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Γι΄αυτό και είναι 12 φορές πιο ισχυρή σε αντιοξειδωτική δράση από το πορτοκάλι και 42 φορές περισσότερο από το μήλο.
4. Είναι ένα αποτελεσματικό παυσίπονο Από την αρχαιότητα ακόμη ήταν γνωστή η αποτελεσματικότητα του αφεψήματος της ρίγανης, στους πόνους της κοιλιάς και των εντέρων. Το ίδιο ίσχυε και ισχύει μέχρι και σήμερα, σε σχέση με το ριγανόλαδο. Οι πρόγονοί μας το χρησιμοποιούσαν σαν παυσίπονο για τον πονόδοντο. Σήμερα, μετά από έρευνες ξέρουμε πια πως η ρίγανη έχει σπασμολυτική δράση και μπορεί να βοηθήσει στους πόνους της περιόδου. Επίσης, ανακουφίζει μυικούς πόνους και είναι ευεργετική στους ρευματισμούς. Η ρίγανη είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.

5. Η ρίγανη έχει μεγάλη θρεπτική αξία Μπορεί να μην το ξέρατε, όμως ισχύει. Γι’ αυτό άλλωστε και ο Διοσκουρίδης την συνιστούσε ως δυναμωτικό σε όσους είχαν χάσει την όρεξή τους. Συγκεκριμένα λοιπόν, ένα κουταλάκι του γλυκού ρίγανης περιέχει: 23 mg κάλιο 5 g μαγνήσιο πρωτείνη 29 mg ασβέστιο ψευδάργυρο 0,66 mg σίδηρο βιταμίνες Β3 και Β6 0,33 mg βιταμίνη Ε 11,2 mcg βιταμίνη Κ μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C 0,8 g φυτικές ίνες και 5 θερμίδες καθαρής ενέργειας

6. Η ρίγανη έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες Η φλεγμονή είναι η φυσική αντίδραση του οργανισμού μας όταν νοσεί ή όταν υπάρχει κάποιο τραύμα. Η χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση ενός οργανισμού ουσιαστικά οδηγεί σε παθήσεις όπως τα αυτοάνοσα, ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά. Οι ιδιότητες της ρίγανης, λόγω των αντιοξειδωτικών της συστατικών λειτουργούν και κατά των φλεγμονών. Συγκεκριμένα σε εργαστηριακές έρευνες που έγιναν σε ζώα αποδείχθηκε ότι η καρβακρόλη βοήθησε κατά 57 % στην μείωση των φλεγμονών.

8. Μπορεί να μας προσφέρει αντιιική προστασία. Εκτός από την προστασία που η ρίγανη μας προσφέρει από τα βακτήρια, έρευνες έδειξαν ότι μπορεί να μας θεραπεύσει και από ορισμένους ιούς. Συγκεκριμένα, η θυμόλη και η καρβακρόλη λειτουργούν πολύ θετικά στις λοιμώξεις που προκαλεί ο νοροϊός ο οποίος προκαλεί γαστρεντερίτιδες. Επίσης, έχουν πολύ ευεργετική δράση σε σχέση με την θεραπεία του απλού έρπη (herpes simplex).
Τι είναι το ριγανέλαιο;
Ριγανέλαιο ονομάζουμε το αιθέριο έλαιο της ρίγανης το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στην παραγωγή φαρμάκων. Περιέχει την δραστική ουσία καρβακρόλη η οποία έχει και τις περισσότερες φαρμακευτικές ιδιότητες. Υπάρχουν διάφορα είδη ρίγανης, όπως η ισπανική (Coridothymus capitatus), η τουρκική (Origanum onites) κ.α. Όμως η καλύτερη ρίγανη στον κόσμο λέγεται πως είναι η ελληνική (Origanum vulgare). Ο λόγος είναι ότι έχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα από αυτό το εξαιρετικά ευεργετικό αιθέριο έλαιο. Μάλιστα οι μεγαλύτερες τιμές βρέθηκαν στην ρίγανη της Αμοργού, της Κρήτης, του Γυθείου και της Χερσονήσου του Άθου.

Τα οφέλη του ριγανέλαιου είναι τα εξής:
Είναι φυσικό αντιβιοτικό και καταπολεμά τις μολύνσεις του σταφυλόκοκκου Βοηθά στην μείωση της κακής χοληστερόλης Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση Βελτιώνει την υγεία του παχέος εντέρου και προστατεύει ή θεραπεύει παράσιτα Έχει αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθά στα κρυολογήματα Είναι ένα πολύ καλό φυσικό παυσίπονο Έχει αντικαρκινική δράση Ενισχύει την λιποδιάλυση και μας βοηθά να χάσουμε βάρος Θα το βρείτε σε όλα τα καταστήματα βιολογικών ειδών, αλλά και σε φαρμακεία. Κυκλοφορεί στην μορφή κάψουλας αλλά και σαν συσκευασμένο αιθέριο έλαιο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις κάψουλες αν δεν σας αρέσει η γεύση της ρίγανης. Το αιθέριο έλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε από το στόμα, είτε σε εξωτερική τοπική χρήση. Η δοσολογία για την αραίωση του αιθέριου ελαίου είναι 5 ml (ένα κουταλάκι του γλυκού) για μία σταγόνα ριγανέλαιου. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε τοπικά στο δέρμα, σε μολύνσεις ή φλεγμονές. Επίσης, μπορείτε με το σταγονόμετρο να χρησιμοποιήσετε 1-3 σταγόνες κάτω από την γλώσσα. Το αφήνετε για λίγα λεπτά και στην συνέχεια ξεπλένετε με νερό. Ακόμη, μπορείτε να αραιώσετε λίγες σταγόνες ριγανέλαιου σε νερό και να το πιείτε. Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ρίγανη; Η ρίγανη πρωτοστατούσε στην βοτανοθεραπεία από την εποχή της αρχαίας Ελλάδας. Ο Ιπποκράτης την χρησιμοποιούσε ως αντισηπτικό. Ας δούμε πως μπορούμε να την βάλουμε στην καθημερινότητά μας: Ως αφέψημα χρησιμοποιήστε τους βλαστούς του φυτού και τα άνθη. Καταπολεμά την ατονία των εντέρων, διευκολύνει την πέψη, ηρεμεί το νευρικό σύστημα, είναι διουρητικό και εμμηναγωγό, βοηθά στην υπέρταση και στην αρτηριοσκλήρυνση. Μπορείτε να κάνετε γαργάρες οι οποίες βοηθούν τις φλεγμονές και τα έλκη της στοματικής κοιλότητας και των αμυγδαλών.

Δικτυογραφία/ Βιβλιογραφία https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23484421 https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A1%CE%AF%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CE%B7 https://www.medicalnewstoday.com/articles/324203 https://europepmc.org/article/med/29744941 «Πλήρης Οδηγός Φαρμακευτικών βοτάνων, της Εταιρείας Βοτάνων», της Penelope Ody ΜΝΙΜΗ, εκδόσεις Γιαλέλλης “Βοτανοθεραπείες, το πράσινο φαρμακείο”, του Dr James A. Duke, εκδόσεις Ψυχαλού “Αυτογνωσία και Ανθοπεραπεία με τα ιάματα του Bach”, της Φωτεινής Μιχαλάκη- Δερνίκου, εκδόσεις Πύρινος Κόσμος Σημειώσεις από το μάθημα: «Ελληνικά βότανα», του Κωνστ/νου Γρίβα, Ακαδημία Αρχαίας Ελληνικής και Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, www.akadimia.gr

Διατροφή

Τα προβιοτικά είναι «φιλικά» βακτήρια, που κυρίως περιέχονται σε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση. Τα βακτήρια των συγκεκριμένων τροφών διασχίζουν το ανώτερο πεπτικό σύστημα και καταλήγουν στο παχύ έντερο, όπου τελικά εγκαθίστανται και πολλαπλασιάζονται, ενισχύοντας τους ήδη υπάρχοντες μικροοργανισμούς. Σύμφωνα δε και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η χορήγηση των ζωντανών αυτών μικροοργανισμών σε επαρκείς ποσότητες έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.


Για να πάρετε προβιοτικά δεν χρειάζεται να καταναλώσετε μόνο τα ειδικά χάπια και διάφορες σκόνες με υφή κιμωλίας.

Φυσικά προβιοτικά μπορείτε να λάβετε και μέσω ορισμένων τροφών, κατάλληλων για χορτοφάγους, που περιέχουν όλα εκείνα τα βακτήρια που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και προλαμβάνουν ασθένειες και λοιμώξεις.

Τα προβιοτικά τρόφιμα (που συχνά αποτελούν προϊόντα ζύμωσης) δεν προστατεύουν μόνο το πεπτικό μας σύστημα, αλλά αποτελούν και εξαιρετικά γευστικές διατροφικές επιλογές.

Πιο κάτω διαβάστε για δέκα χορτοφαγικές πηγές προβιοτικών και βάλτε τις στο οικογενειακό σας μενού.

1. Σούπα μίσο

Όσοι έχετε φάει σε κινέζικο ή γιαπωνέζικο εστιατόριο θα έχετε δει στο μενού ένα πολύ χαρακτηριστικό ορεκτικό πιάτο της ασιατικής κουζίνας, τη σούπα μίσο. Στη μακροβιοτική κουζίνα, το μίσο κατέχει εξέχουσα θέση και χρησιμοποιείται καθημερινά σε πολλά πιάτα.

Το μίσο είναι ένα είδος πάστας, το οποίο θυμίζει ταραμά στην υφή και τη γεύση και παρασκευάζεται κυρίως από φασόλια σόγιας, θαλασσινό αλάτι και ρύζι ή κριθάρι, τα οποία έχουν υποστεί μακροχρόνια ζύμωση με ειδικά ένζυμα.

Η σούπα μπορεί να περιέχει ακόμα μικρούς κύβους τόφου, φέτες κρεμμυδιού ή καρότου και φύκια.

Ο Γιάννης Λουκάκος φτιάχνει τη σούπα μίσο κάπως έτσι:

Υλικά

Για τη σούπα
300 γρ. νερό
7 γρ. σκόνη dashi
15 γρ. πάστα miso λευκή
3 γρ. φύκι wakame
40 γρ. τόφου, κομμένο σε χοντρά καρέ
10 γρ. φρέσκο κρεμμύδι, λεπτές φέτες

Εκτέλεση

Για τη σούπα

Ρίχνουμε το νερό σε μια κατσαρόλα και φέρνουμε σε βρασμό.

Προσθέτουμε τη σκόνη dashi και ανακατεύουμε καλά μ’ ένα σύρμα.

Προσθέτουμε την πάστα miso και ανακατεύουμε ώστε να διαλυθεί καλά. Φέρνουμε σε βρασμό και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Προσθέτουμε το wakame και αφήνουμε μερικά λεπτά τη σούπα, ώστε να μαλακώσει καλά το wakame.

Σ’ ένα βαθύ σκεύος, σερβίρουμε τη σούπα και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά.

2. Καλλιεργημένα γιαούρτια και κεφίρ για χορτοφάγους

Το γιαούρτι και το κεφίρ έχουν υψηλή προβιοτική αξία, αλλά οι χορτοφάγοι, αυτοί που πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη και εκείνοι που απλώς δεν τρώνε γαλακτοκομικά θα πρέπει να βρουν εναλλακτικές λύσεις για τη λήψη προβιοτικών.

Αυτή η συνταγή γιαουρτιού από γάλα ινδοκάρυδου (καρύδας) με προβιοτικό πρόσθετο μπορεί να γαρνιριστεί με φρέσκα φρούτα εποχής. Το κεφίρ είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν ζυμώσεως.

Υλικά

-Ενάμιση λίτρο βιολογικό γάλα καρύδας.

– Μια κουταλιά της σούπας ζωική βιολογική ζελατίνη.

– Ένα σακουλάκι μαγιά γιαουρτιού ή προβιοτικά.

Κυκλοφορεί και σε χορτοφαγικές εκδοχές ή μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας αεριούχο ποτό με σπόρους κεφίρ, όπως περίπου φτιάχνουμε την κομπούτσα.

Σε μια μεγάλη γαβάθα χτυπήστε τη ζελατίνη με το ένα τρίτο του γάλακτος καρύδας.

Ρίξτε ακόμα ένα τρίτο σε ένα βαθύ τηγάνι, σε μέτρια φωτιά και ανακατέψτε. Μετακινήστε το υγρό στο μπολ χτυπώντας προσεκτικά.

Χτυπήστε τη μαγιά μαζί με το τρίτο και τελευταίο μέρος του γάλακτος και ρίξτε το περιεχόμενο στο μπολ.

Ρίξτε το μείγμα του μπολ σε γυάλινα βάζα με καπάκια ανθεκτικά στη θερμότητα και κλείστε τα.

Βάλτε στο φούρνο κοντά στο φως του θαλάμου. Ανάψτε τη λάμπα του φούρνου και αφήστε το γιαούρτι μέσα για 24 ώρες. Η θερμοκρασία μέσα στο φούρνο θα πρέπει να κυμαίνεται στην περιοχή των 38-43 βαθμών Κελσίου.

Την επόμενη μέρα αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσει και μετά βάλτε το στο ψυγείο.

—Τεμ-πε

Το tempeh (τέμ-πε) είναι ένα παραδοσιακό ασιατικό προϊόν από σόγια. Γίνεται από φασόλια σόγιας τα οποία υπόκεινται σε ελεγχόμενη ζύμωση με την προσθήκη καλλιεργειών μυκήτων.

Είναι πλούσια πηγή προβιοτικών και πρωτεϊνών.

Για να μαγειρέψουμε τέμπε που έχουμε αγοράσει το κόβουμε σε λεπτές φέτες, πρώτα το βάζουμε στον ατμό για δέκα λεπτά (για να χάσει λίγη από την οσμή των φασολιών) και μετά το ψήνουμε ή το τηγανίζουμε.

Το προσθέτουμε σε σαλάτες, σάντουιτς, σε εξωτικές συνταγές με κάρυ, ταϊλανδέζικα κλπ.

4. Ξινολάχανο

Το ξινολάχανο (στα γερμανικά Sauerkraut, στα γαλλικά Choucroute) είναι σπεσιαλιτέ της γερμανικής κουζίνας. Παρασκευάζεται από λάχανο με ξίδι και είναι προϊόν της ζύμωσης του γαλακτικού οξέος. Συνδυάζεται με κρεατικά, συνήθως το χειμώνα που δεν υπάρχουν σαλάτες. Λόγω της ξινής του γεύσης δεν είναι πολύ δημοφιλές, είναι όμως ιδιαίτερα υγιεινό λόγω της μεγάλης ποσότητας βιταμίνης C.

5. Ελιές

Οι ελιές είναι πολύ καλή πηγή προβιοτικών, ενώ η άλμη μέσα στην οποία διατηρούνται ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των καλλιεργειών. Διαλέξτε ελληνικές ελιές (τσακιστές, καλαμών,

6. Κίμτσί

Στην κορεάτικη κουζίνα Κιμτσί (Kimchi) ονομάζεται κάθε ένα από τα παραδοσιακά πιάτα λαχανικών τουρσί (λάχανα, κρεμμύδια, σκόρδο) και καρυκευμάτων (κόκκινο πιπέρι) που αποτελούν τα πιο διαδεδομένα ορεκτικά (banchan) στη Νότια Κορέα.

Το κιμτσί συνδυάζεται με άλλα συστατικά για να δημιουργήσει νέα πιάτα όπως το kimchi jjigae και το τηγανητό ρύζι κιμτσί.

Το κιμτσί θα σας καθαρίσει το ιγμόριο και θα βελτιώσει την εντερική λειτουργία. Για τα παιδιά είναι λίγο πικάντικο, οπότε μπορείτε να το ανακατέψετε με άλλα φαγητά όπως ο τραχανάς.

7. Αγγουράκια τουρσί

Τα αγγουράκια τουρσί δεν είναι ιδανικά μόνο για τις λιγούρες της εγκυμοσύνης -κι εδώ που τα λέμε για όλες τις λιγούρες- αλλά περιέχουν και πολύτιμα προβιοτικά.

Οι πίκλες που φτιάχνονται με γαλακτική ζύμωση σε θαλασσινό αλάτι και νερό (αντί για ξύδι) ευνοεί την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων.

8. Ψωμί με προζύμι

Το σπιτικό προζυμένιο ψωμί είναι νόστιμο και διατηρείται φρέσκο για μέρες.

Για ψωμί που φτιάχνεται με ένα κιλό αλεύρι πρέπει να γίνουν τα εξής:

Ζυμώνετε μισό ποτήρι άσπρο σκληρό αλεύρι με χλιαρό νερό και φτιάχνετε ένα μικρό ελαστικό ζυμαράκι. Το βάζετε σε ένα μπολ και το σκεπάζετε με μια καθαρή πετσέτα. Την επόμενη μέρα προσθέτετε λίγο ακόμα αλεύρι και λίγο νερό και ξαναζυμώνετε το ζυμαράκι. Επαναλαμβάνετε το ίδιο πράγμα επί 3 μέρες. Μόλις φουσκώσει και σχηματίσει πολλές τρυπίτσες, σημαίνει πως το προζύμι είναι έτοιμο.

Αν βιάζεστε και δεν μπορείτε να περιμένετε τόσες μέρες, διαλύετε 10 γραμμάρια νωπή μαγιά με 100-150 γρ. νερό και προσθέτετε λίγο άσπρο αλεύρι, τόσο όσο χρειάζεται για να γίνει το μείγμα χυλός. Το αφήνετε 4 ώρες σε ζεστό μέρος και μετά το χρησιμοποιείτε.

Κάθε φορά που φτιάχνετε ψωμί με προζύμι, να κρατάτε μια μικρή ποσότητα από το ζυμάρι, την οποία θα χρησιμοποιήσετε ως προζύμι την επόμενη φορά. Το ζυμάρι αυτό το τοποθετείτε σε ένα γυάλινο δοχείο. Στον πάτο βάζετε λίγο λάδι και λίγο αλάτι, από πάνω το προζύμι και από πάνω πάλι λίγο λάδι, για να μην ξεραθεί.

Το διατηρείτε εντός ψυγείου για 10-15 μέρες. Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε κάποιο πλαστικό τάπερ που θα κλείσετε (δεν χρειάζεται λάδι από πάνω σε αυτή την περίπτωση).

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να διατηρηθεί το προζύμι. Μπορείτε να το βάλετε σε πήλινο δοχείο και να το καλύψετε με μπόλικο αλεύρι (εκτός ψυγείου) ή να το σκεπάσετε απλώς με μια μεμβράνη. Και με τους δύο αυτούς τρόπους το προζύμι ξεραίνεται ελαφρώς και πρέπει να μείνει σε χλιαρό νερό για λίγη ώρα μέχρι να μαλακώσει πριν το αναπιάσετε.

Ένας άλλος πιο εύκολος τρόπος είναι να φτιάξετε ψωμί με μαγιά κανονικά την πρώτη φορά και να κρατήσετε λίγο από τη ζύμη. Μετά από μερικές μέρες είναι έτοιμο προζύμι για να το χρησιμοποιήσετε.

Για να φτιάξουμε ψωμί με προζύμι κάνουμε το εξής: Βάζετε το προζύμι με λίγο χλιαρό νερό να διαλυθεί. Προσθέτετε λίγο αλεύρι μέχρι να γίνει ένας παχύς χυλός. Το αφήνετε σε ζεστό μέρος για όλο το βράδυ και το πρωί συνεχίζετε το ζύμωμα κανονικά με όλα τα υπόλοιπα υλικά (η διαδικασία αυτή λέγεται ανάπιασμα).

Εάν το προζύμι το έχετε στο ψυγείο, τότε βγάλτε το από το πρωί. Το βράδυ θα έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και θα μπορείτε να κάνετε την προηγούμενη διαδικασία κανονικά.

9. Τσάι από κομπούτσα

Η κομπούτσα ή αλλιώς κομπούχα είναι ένας μύκητας με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση

Με βάση την κομπούχα μπορείτε να φτιάξετε ένα ποτό πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σε προβιοτικά βακτήρια, τα οποία βοηθάνε στη μείωση τυχόν φλεγμονών του εντέρου σας και στην οικοδόμηση του.

Πρόκειται για ένα αφέψημα που έχει υποστεί ιδιαίτερη επεξεργασία-ζύμωση.

Περιέχει γλυκουρονικό οξύ, γαλακτικό οξύ, οξικό οξύ, ουσνικό οξύ, κιτρικό οξύ, οξαλικό οξύ, γλυκονικό οξύ, βουτυρικό οξύ, φιλικό οξύ, νουκλεϊκά οξέα, σίδηρο καθώς επίσης, περιέχει όλη τη σειρά των βιταμινών Β και ιδιαίτερα B1, B2, B3, B6 και B12, βιταμίνη C.

10. Συμπληρώματα διατροφής με προβιοτικά/

http://www.globalview.gr/

Διατροφή

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μια έρευνα έδειξε ότι οι καταναλωτές σταμάτησαν να αγοράζουν και να καταναλώνουν έτοιμα γεύματα και στράφηκαν προς τα φρούτα και τα λαχανικά. Αυτή η στροφή στην υγιεινή διατροφή εν μέσω την πανδημίας του κορονοϊού δείχνει ότι όλοι μας επιχειρήσαμε να δοκιμάσουμε νέες συνταγές και να πετάμε λιγότερο φαγητό.

″Εν μέσω της καραντίνας τα άτομα τρώνε υγιεινά, μαγειρεύουν το φαγητό τους και καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά”, δήλωσε η Σάρλοτ Ντε Μπάκερ, η οποία συντονίζει την ομάδα ερευνών “FOOMS” για το φαγητό και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου της Αμβέρσας στο Βέλγιο.

Η έρευνα αυτή βασίστηκε σε απαντήσεις στο διαδίκτυο περίπου 11000 καταναλωτών από 11 χώρες, εκ των οποίων οι 6700 προέρχονταν από το Βέλγιο. Ξεκίνησε στις 17 Απριλίου και ολοκληρώθηκε στις 7 Μαΐου. Έχει ως στόχο να επεκταθεί σε καταναλωτές 25 χωρών και να ανακοινώσει τα τελικά αποτελέσματα τον Ιούνιο.

Σε όλες τις χώρες - Αυστραλία, Βέλγιο, Χιλή, Ουγκάντα, Ολλανδία, Γαλλία, Αυστρία, Ελλάδα, Καναδά, Βραζιλία και Ιρλανδία - οι καταναλωτές έχοντας εγκαταλείψει τον χώρο εργασίας τους και το γραφείο, σταμάτησαν να ψωνίζουν φαγητό που το βάζουν στον φούρνο μικροκυμάτων και γίνεται.

Η Φιρέν, κάτοικος των Βρυξελλών με καταγωγή από το Αζερμπαϊτζάν, περιγράφοντας τις αλλαγές στο σπίτι της εν μέσω πανδημίας δήλωσε ότι αντικατέστησε τα σνακ, το φαγητό από εστιατόρια και τα ντελίβερι με το σπιτικό φαγητό. ” Έχασα τέσσερα κιλά και είμαι περήφανη για αυτό”.

Περίπου στις μισές χώρες της έρευνας, οι καταναλωτές αγόραζαν λιγότερα αλμυρά και γλυκά σνακ, αν και συνολικά οι πωλήσεις παρέμειναν σταθερές.Η κατανάλωση αλμυρών, λιπαρών και γλυκών φαγητών παρατηρείται συνήθως όταν τα άτομα βρίσκονται υπό συνθήκες άγχους και στρες. Εντούτοις, σύμφωνα με την Ντε Μπάκερ την περίοδο αυτή της υγειονομικής κρίσης αυτή η έντονη λιγούρα έχει εκπληρωθεί σε πολλές χώρες με σπιτικές λιχουδιές.

Η κατανάλωση κρεάτων, ψαριών και αλκοολούχων ποτών παραμένει σταθερή καθ′ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Ανησυχία για την υγεία
Η Ντ. Μπάκερ είπε ότι τα αρχικά αποτελέσματα ήταν σαφή και δεν μπορούν να τροποποιηθούν από νέα δεδομένα εφόσον η πανδημία έχει στρέψει το ενδιαφέρον όλων μας στο φαγητό και υγιεινές επιλογές.

Η Μούριελ Μπέρναρντ, ιδρύτρια του διαδικτυακού καταστήματος οργανικού φαγητού “eFarmz” με έδρα το Βέλγιο, έπρεπε σχεδόν να διπλασιάσει το προσωπικό της σε 25 άτομα ώστε να καταφέρει να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις για φρέσκα προϊόντα. ”Μετά από μερικές μέρες εγκλεισμού είδαμε σημαντική αύξηση στις πωλήσεις”, δηλώνει.

Σε όλες τις χώρες τα άτομα αγόραζαν περισσότερο φρέσκα, κονσερβοποιημένα ή κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά καθ ’όλη τη διάρκεια της καραντίνας, μια αλλαγή που η Ντε Μπάκερ την εναποθέτει στις αυξημένες ανησυχίες για την υγεία.

Μία προσεκτικά οργανωμένη λίστα αγορών που θα μείωνε τον χρόνο που θα κάναμε στα σούπερ μάρκετ συνιστά επίσης έναν λόγο που αγοράζουμε υγιεινά φαγητά. Η Ντε Μπάκερ λέει: ″Αν κάνουμε μια λίστα αγορών, τότε έχουμε προσχεδιάσει τα γεύματα που θέλουμε να φάμε οπότε είναι λιγότερο πιθανό να αγοράσουμε ανθυγιεινά τρόφιμα”.

Όσοι ανταποκρίθηκαν στην έρευνα - εκ των οποίων οι περισσότερες ήταν γυναίκες - προσπάθησαν να δοκιμάσουν καινούριες συνταγές και χρησιμοποίησαν περισσευούμενο φαγητό, μειώνοντας έτσι τη σπατάλη φαγητού. Αυτή η συμπεριφορά πηγάζει από το φόβο για έλλειψη φαγητού και είναι πιθανόν να υποχωρήσει όταν οι καταναλωτές δεν θα βλέπουν άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ.

Ωστόσο, κάποιες διατροφικές συνήθεις πιθανόν να διατηρηθούν και μετά την επιδημία. Η Ντε Μπάκερ προσθέτει ότι αυτό ισχύει διότι σε πολλές χώρες η καραντίνα διήρκεσε περισσότερο από έξι εβδομάδες που είναι το όριο για να αναπτύξει κάποιος μια νέα συνήθεια. Για αυτό καθώς ανεβαίνει η αυτοπεποίθηση όλων μας στη κουζίνα υπερπηδούμε οποιοδήποτε εμπόδιο μας κρατούσε μακριά από τη μαγειρική.

Παρά την αλλαγή αυτή, υπάρχουν κάποιοι καταναλωτές που δεν ακολουθούν αυτή τη τάση. ”Δεν τρεφόμαστε καλά. Τρώμε πολλά γλυκά”, λέει ο Σαλβατόρε, ο οποίος ψάχνει για δουλειά σε εταιρεία catering στο Βελγιο.

ΠΗΓΗ: Reuters

Διατροφή

Κι όμως, αυτές οι οκτώ τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι σούπερ υγιεινές
vita.gr

Μαζί με τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες, το λίπος αποτελεί ένα από τα τρία βασικά συστατικά που πρέπει να προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την ομαλή ανάπτυξη και υγεία του οργανισμού μας. Το πρόβλημα προκύπτει όταν καταναλανώνουμε περισσότερο λίπος από όσο χρειάζεται ο οργανισμός μας, καταλήγοντας έτσι να παίρνουμε κιλά και να επιβαρύνουμε την υγεία μας.

Σύμφωνα με τις συστάσεις διεθνών φορέων και οργανισμών, η συνολική ημερήσια πρόσληψη λίπους δεν πρέπει να ξεπερνάει το 30-35% των συνολικών θερμίδων που προσλαμβάνουμε ημερησίως. Φυσικά, η ποσότητα που πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά εξαρτάται και από το είδος του λίπους, με τους ειδκούς να συνιστούν το μεγαλύτερο ποσοστό να προέρχεται από μονοακόρεστα λίπη.

Δείτε επίσης: Πώς θα φτιάξετε το δικό σας σέρουμ για πλούσιες βλεφαρίδες
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

-Τα μονοακόρεστα λιπαρά, το λεγόμενο «καλό» λίπος, είναι απαραίτητο κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής και έχει αποδεδειγμένα πολλαπλά οφέλη στην υγεία.

Η κυριότερη πηγή μονοακόρεστων λιπαρών είναι το ελαιόλαδο. Τα πολυακόρεστα λιπαρά επίσης αποτελούν καλής ποιότητας λιπαρά και περιέχονται κυρίως στα καρύδια, τα αμύγδαλα, τη σόγια και τα λιπαρά ψάρια.

-Τα κορεσμένα λιπαρά, θεωρούνται τα «κακά» λιπαρά και έχουν σχετιστεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ η αυξημένη κατανάλωσή τους έχει υποστηριθεί ότι οδηγεί σε αύξηση της ολικής και της και της «κακής» (LDL) χοληστερόλης. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια τίθεται υπό αμφισβήτηση η άποψη ότι τα κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης εμφάγματος, καθώς διεθνής επιστημονική ομάδα δεν εντόπισε επαρκή στοιχεία που να τεκμηριώνουν κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το να μην τρώμε καθόλου κορεσμένα λιπαρά, είναι μάλλον μια κακή συμβουλή.

Οι καλύτερες πηγές κορεσμένων λιπαρών είναι τα ζωικά λίπη, όπως τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί), το λίπος του κρέατος, το αυγό, η κρέμα γάλακτος, το βούτυρο και ορισμένες φυτικές τροφές, όπως η καρύδα.

-Τα trans λιπαρά από την άλλη είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία λιπαρών, τα οποία στην πραγματικότητα είναι υποπροϊόν της θερμικής κυρίως επεξεργασίας των πολυακόρεστων λιπαρών και αποτελούν την πιο επιβλαβή κατηγορία λιπαρών, αφού προκαλούν όχι μόνο αύξηση της ολικής και της «κακής» χοληστερόλης (LDL), αλλά και μείωση της «καλής» (HDL). Ιδανικά, η ημερήσια πρόσληψη trans λιπαρών πρέπει να είναι μηδενική, πράγμα δύσκολο με τα δεδομένα της σημερινής διατροφής.

Οι κυριότερες πηγές trans λιπαρών είναι τα πατατάκια, τα γαριδάκια, τα μπισκότα, τα συσκευασμένα αρτοσκευάσματα, οι έτοιμες ζύμες, οι τηγανητές πατάτες των fast food κ.λπ.

Οι λιπαρές τροφές που στην πραγματικότητα είναι σούπερ υγιεινές

Παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες δεκαετίες το λίπος είχε δαιμονοποιηθεί, πλέον γνωρίζουμε ότι ορισμένες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι υγιεινές και απαραίτητες στη διατροφή μας.

1. Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι ένα τροπικό φρούτο, το 77% των θερμίδων του οποίου προέρχεται από το λίπος. Αποτελεί εξαιρετική πηγή καλίου και φυτικών ινών και έχει αποδειχθεί ότι έχει σημαντικά οφέλη στην καρδιαγγειακή υγεία.

2. Τυρί

Το τυρί είναι εξαιρετικά θρεπτικό και μόνο ένα κομμάτι του περιέχει παρόμοια ποσότητα θρεπτικών συστατικών με ένα ποτήρι γάλα. Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών, μετάλλων, υψηλής ποιότητας πρωτεϊνών και καλών λιπαρών.

3. Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλλά είναι επίσης πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά. Παράλληλα, συμβάλλει στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.

4. Αυγά

Τα παρεξηγημένα αυγά είναι από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη. Παρά το γεγονός ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χοληστερόλη, είναι εξαιρετικά θρεπτικά και υγιεινά.

5. Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, είναι πλούσια σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά, ειδικά σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη D. Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών φαίνεται να συνδέεται με τη βελτίωση της συνολικής υγείας και τον μειωμένο κίνδυνο κάθε είδους ασθένειας.

6. Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, πρωτεΐνες, βιταμίνη Ε και μαγνήσιο, και είναι από τις καλύτερες πηγές φυτικής πρωτεΐνης. Μελέτες δείχνουν ότι οι ξηροί καρποί έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, ενώ παράλληλα μπορούν να ενισχύσουν το αδυνάτισμα.

7. Ελαιόλαδο

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει πολλά σημαντικά οφέλη στην υγεία και είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.

8. Πλήρες γιαούρτι

Το γιαούρτι μάς δίνει όλα τα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος: πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά, ασβέστιο, φώσφορο, άλλα μέταλλα και ιχνοστοιχεία και βιταμίνες Α και του συμπλέγματος Β, ενώ χάρη στους μικροοργανισμούς που περιέχει, δρα προστατευτικά για το έντερο, δεδομένου ότι είναι πλούσια πηγή προβιοτικών. Οι επιστήμονες ξεκίνησαν σχετικά πρόσφατα την έρευνα για τα πλήρη γαλακτοκομικά και αυτό που φαίνεται είναι ότι τελικά μπορεί να έχουν περισσότερα οφέλη για την υγεία συγκριτικά με τα light.

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή