Οκτωβρίου 28, 2020

Διατροφή

Χρειαζόμαστε τις πρωτεΐνες για γερούς μύες και γερά οστά. Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Bournemouth δίνουν έξυπνες συμβουλές που σας βοηθήσουν να λαμβάνετε περισσότερες πρωτεΐνες από τη διατροφή σας καθώς μεγαλώνετε

Αυτή είναι η καλύτερη πηγή πρωτεΐνης και ιδανική τροφή για τη μείωση της χοληστερόλης
Οι πρωτεΐνες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής, καθώς βοηθούν τον οργανισμό να δομήσει και να διατηρήσει δυνατούς τους μύες και τα οστά, να αναρρώσει από ασθένειες και τραυματισμούς, ενώ μειώνουν και την πιθανότητα πτώσεων και καταγμάτων. Μεγαλώνοντας, όμως, οι άνθρωποι τείνουν να μη λαμβάνουν αρκετές πρωτεΐνες από τη διατροφή τους κυρίως επειδή η όρεξή τους μειώνεται.

Όσο περνούν τα χρόνια, ωστόσο, το σώμα χάνει σταδιακά την ικανότητά του να μετατρέπει τις πρωτεΐνες σε μύες και άλλους σημαντικούς βιολογικούς παράγοντες, γι’αυτό και πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερες πρωτεΐνες ώστε να το ενισχύσουμε. Πώς μπορούμε να το πετύχουμε πέρα από το προφανές της αύξησης κατανάλωσης κρέατος;

Προσθέστε τυρί, ξηρούς καρπούς ή σπόρους
Κάποια τρόφιμα με φυσιολογικά υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες έχουν από μόνα τους έντονο άρωμα. Τέτοια παραδείγματα είναι τα σκληρά τυριά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.

Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες, το τυρί είναι πλούσιο σε ασβέστιο και μικροθρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες A, D και B12, οι οποίες επίσης βοηθούν στα γερά οστά. Το τυρί προστίθεται εύκολα στην καθημερινή διατροφή, σε σούπες, σαλάτες, μακαρόνια και πουρέ.

Αντίστοιχα, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι μπορούν να προστεθούν στα δημητριακά, σε σαλάτες και επιδόρπια όπως το γιαούρτι και να προσφέρουν ένα νόστιμο και θρεπτικό γεύμα. Επίσης, αποτελούν καλές πηγές φυτικών πρωτεϊνών, είναι πλούσια σε υγιεινά λιπαρά, φυτικές ίνες και πολλές βιταμίνες και μέταλλα και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο πολλών χρόνιων παθήσεων όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2.

Καταναλώνετε αυγά για πρωινό
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Bournemouth, το πρωινό γεύμα συνήθως δεν περιλαμβάνει πολλές πρωτεΐνες, επομένως η κατανάλωση αυγών, τα οποία αποτελούν μια θρεπτική πηγή πρωτεϊνών, μπορεί να είναι ένας τρόπος να ενισχυθεί η πρόσληψη πρωτεϊνών από την αρχή της ημέρας.

Κάνετε το φαγητό πιο εύκολο
Προσπαθήστε να μαγειρεύετε όσο πιο γρήγορα και εύκολα γίνεται. Για παράδειγμα, πολλά ήδη ψαριών, πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ω-3 λιπαρά οξέα, δηλαδή στοιχεία εξαιρετικά ευεργετικά για την καρδιακή υγεία, μπορούν να καταναλωθούν με ένα γρήγορο μαγείρεμα ή ζέσταμα.

Τα φασόλια και τα όσπρια γενικότερα είναι επίσης εύκολα στο μαγείρεμα και εξαιρετικά πλούσια σε πρωτεΐνες, ιδανικά για όσους ακολουθούν μια διατροφή που βασίζεται περισσότερο στις φυτικές πρωτεΐνες. Επίσης, περιέχουν φυτικές ίνες και πολλές βιταμίνες και μέταλλα και μπορούν να προστατεύουν από πολλές χρόνιες παθήσεις, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης και κάποιοι τύποι καρκίνου.

Καταναλώνετε σνακ με πολλές πρωτεΐνες
Όταν καταναλώνουμε κάποιο σνακ, οι περισσότεροι από εμάς επιλέγουμε μπισκότα, κέικ ή κάποια άλλη εύκολη αλλά καθόλου θρεπτική λύση. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να επιλέγουμε σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Πολλά τέτοια τρόφιμα είναι ήδη έτοιμα και εύκολα στην κατανάλωση, όπως το γιαούρτι. Οι ξηροί καρποί, τα μπισκότα με τυρί και το χούμους αποτελούν επίσης εξαιρετικές επιλογές.

Καταληκτικά, οι ειδικοί επισημαίνουν πως η ανεπαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών μπορεί να επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα, όπως η χαμηλή μυϊκή και οστική μάζα, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο πτώσεων, καταγμάτων και απώλειας κινητικότητας. Για να αποφύγετε, λοιπόν, αυτούς τους κινδύνους, οι ερευνητές συνιστούν την κατανάλωση 1.0-1.2g πρωτεϊνών ανά κιλό σωματικού βάρους για τους γηραιότερους ενήλικες, δηλαδή περισσότερο από το 0.8g που συνιστάται για όλους τους ενήλικες.

https://ygeiamou.gr/

Διατροφή

Το μήλο είναι ίσως το πιο δημοφιλές φρούτο του φθινοπώρου. Το παλιό, γνωστό ρητό δεν του έχει αποδοθεί άδικα. Ποια να προτιμήσουμε όμως, τα κόκκινα ή τα πράσινα; Να τα φάμε με τη φλούδα ή να τα καθαρίσουμε; Ποια συστήματα του οργανισμού μας προστατεύουν;

Η ιστορία του µήλου ξεκινάει µαζί µε τον άνθρωπο, καθώς αποτέλεσε την αιτία για τον διωγµό των Πρωτοπλάστων από τον Παράδεισο. Στην ελληνική µυθολογία τα µήλα είχαν τη γεύση µελιού και θεωρούνταν ότι θεράπευαν όλες τις ασθένειες, ενώ στη σκανδιναβική µυθολογία το µήλο είναι σύµβολο αιώνιας νιότης και οµορφιάς. Αλλες σηµαντικές αναφορές είναι: τα «µήλα των Εσπερίδων» που συµβόλιζαν τη νιότη και την αθανασία και προσφέρθηκαν ως γαµήλιο δώρο στην Ηρα όταν παντρεύτηκε τον Δία, το «µήλο της Εριδος» που ήταν η αφορµή για να ξεσπάσει ο Τρωικός Πόλεµος και φυσικά ένα µήλο ήταν η αιτία για να αναπτύξει ο Νεύτωνας τον νόµο της βαρύτητας.

Η μηλιά είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα και ευρύτατα καλλιεργούμενα δέντρα. Είναι φυλλοβόλο, φτάνει τα 8-12 μέτρα ύψος και ανθίζει την άνοιξη. Το μήλο ωριμάζει το φθινόπωρο και συνήθως έχει διάμετρο 4-9 εκατοστά. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες μήλων και διακρίνονται ανάλογα με το χρώμα, με την περίοδο ωρίμασης και τη μορφή.

Ενα μήλο την ημέρα…
Ενα μεσαίο μήλο αποδίδει περίπου 65 θερμίδες, όπου το σύνολο των θερμίδων προέρχονται αποκλειστικά από τους υδατάνθρακες. Αποτελείται κατά 84% από νερό και περιέχει αρκετή ποσότητα φυτικών ινών, περίπου 4 γραμμάρια. Το μαλακό εσωτερικό μέρος των μήλων παρέχει διαλυτές φυτικές ίνες, ενώ η σκληρή εξωτερική φλούδα αδιάλυτες φυτικές ίνες. Τα μήλα είναι μια πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών και περιέχουν υψηλά επίπεδα φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και άλλων φυτοχημικών. Οσον αφορά τις βιταμίνες, το μήλο περιέχει βιταμίνη C, ριβοφλαβίνη (Β2), βιταμίνη Α, βιταμίνη Κ και κάλιο. Επίσης, συγκριτικά με άλλα φρούτα έχει υψηλότερη αντιοξειδωτική ικανότητα, λόγω των πολλών αντιοξειδωτικών που περιέχει.

Υπερτερούν σε αντιοξειδωτικά τα κόκκινα
Μάλιστα, τα κόκκινα μήλα είναι πλουσιότερα σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Τα αντιοξειδωτικά είναι φυσικά συστατικά των τροφών, τα οποία αναστέλλουν την οξείδωση, η οποία καταστρέφει τα κύτταρα και επεμβαίνει στη φυσιολογική λειτουργία του μεταβολισμού. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και θωρακίζουν τον οργανισμό ενάντια στην καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών και της οξειδωτικής τους δράσης.

Πού ωφελούν
#1 Εγκεφαλική λειτουργία και άνοια: Μελέτες έχουν δείξει ότι η κουερσετίνη (αντιοξειδωτικό που περιέχεται στο μήλο) έχει νευροπροστατευτική δράση εγκεφάλου και συμμετέχει στην πρόληψη της απώλειας των νευρώνων που σχετίζεται με την ηλικία.

#2 Καρδιαγγειακή λειτουργία: Η κατανάλωση μήλων προσφέρει καρδιοπροστατευτική δράση τόσο από την ύπαρξη φυτικών ινών και καλίου όσο και από την υψηλή περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών. Τα μήλα είναι πλούσια σε ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως βιταμίνη C, κουερσετίνη, κατεχίνη, χλωρογενικό οξύ κ.ά. που λειτουργούν προστατευτικά ως προς την καρδιαγγειακή λειτουργία.

#3 Καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα: Τα μήλα περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται πηκτίνη και επηρεάζει τον μεταβολισμό της γλυκόζης. Η παρουσία της πηκτίνης βοηθά στη διατήρηση των επιθυμητών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ακόμα, λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη του μήλου, η κατανάλωσή του δεν προκαλεί απότομη άνοδο στα επίπεδα της γλυκόζης, γεγονός πολύ σημαντικό για τη διατήρηση της επιθυμητής ευγλυκαιμίας, ιδιαίτερα σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Βέβαια, το μήλο περιέχει υδατάνθρακες, οπότε θα πρέπει να υπολογίζεται αυτή η ποσότητα υδατανθράκων από εκείνους που λαμβάνουν εξωγενώς ινσουλίνη.

#4 Προληπτική δράση κατά του καρκίνου: Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του οξειδωτικού στρες που προκαλεί βλάβη στα κύτταρα και συνεπώς μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνων. Μελέτη του 2016 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση μήλων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα, καρκίνου του μαστού και καρκίνου του παχέος εντέρου, μεταξύ άλλων τύπων. Ειδικά, όσον αφορά τους πνεύμονες, φαίνεται να υπάρχει μια αύξηση της αναπνευστικής ικανότητας (μείωση χρόνιας βρογχίτιδας, εμφυσήματος) και εν συνεχεία ένα προστατευτικό πλέγμα στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Ιδιαίτερα για τους καπνιστές (ως πιο ευάλωτη ομάδα) συνιστάται η άφθονη και συχνή κατανάλωση μήλων.

#5 Καθαρίζει φυσικά τα δόντια: Αποτελεί εξαιρετικό φυσικό καθαριστικό (βοηθά στην υγιεινή και στη λεύκανση) για τα δόντια αν καταναλώνεται με τη φλούδα, ενώ φαίνεται να έχει και αντισηπτικές ιδιότητες (αρκετοί ιοί δεν επιβιώνουν μέσα σε χυμό μήλου).

Αφαιρούμε τη φλούδα Ή όχι;
Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώσουμε το μήλο και να λάβουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά είναι με τη φλούδα του. Τρώγοντας το μήλο με τη φλούδα λαμβάνουμε όλες τις φυτικές ίνες και τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στο εξωτερικό περίβλημα. Επιπλέον, σχεδόν το ήμισυ της περιεκτικότητας της βιταμίνης C στο μήλο είναι ακριβώς κάτω από τη φλούδα.
Ωστόσο προσέχουμε! Στα συμβατικά καλλιεργούμενα μήλα η φλούδα είναι το τμήμα εκείνο που είναι πιθανότερο να περιέχει κατάλοιπα φυτοφαρμάκων, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να επιλέγετε μήλα που έχουν καλλιεργηθεί βιολογικά. Φυσικά τα οφέλη για την υγεία από μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά υπερτερούν των κινδύνων από την έκθεση σε φυτοφάρμακα. Γι’ αυτό και πλένουμε πολύ καλά τα μήλα, ώστε να απομακρυνθούν τα φυτοφάρμακα.

Τρόποι να τα καταναλώσουμε
Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να εντάξουμε τα φρούτα στην καθημερινότητα μας. Με λίγη φαντασία μπορούμε να εμπλουτίσουμε πολλές συνταγές με μήλα.
l Στις σαλάτες: Δοκιμάστε να προσθέσετε κομματάκια μήλου ή ξινόμηλου σε σαλάτες λαχανικών ωμών ή μαγειρεμένων.
l Σε γλυκίσματα: Εάν αναζητάτε συχνά κάποιο γλυκό, εκμεταλλευθείτε τα μήλα για να δημιουργήσετε υγιεινότερες επιλογές γλυκών, π.χ. κέικ μήλου, μαρμελάδα από μήλο, τηγανίτες μήλου, τάρτα μήλου, γλυκό του κουταλιού με φιρίκι, ή απλά μπορείτε να ψήσετε ολόκληρα τα μήλα και προσθέτοντας λίγη ζάχαρη να έχετε ένα ωραίο γλυκό.

 

Διατροφή

Ένα δημοφιλές και φθηνό βασικό προϊόν στις μεσογειακές κουζίνες, το πράσο προσφέρει μαγειρική ευελιξία και δημιουργεί απλά αλλά και πιο «ψαγμένα» γεύματα. Τα οφέλη του είναι πολλά για τον ανθρώπινο οργανισμό και, όπως το σκόρδο, πιστεύεται ότι μεγάλο μέρος του θεραπευτικού του προφίλ προέρχεται από τις θειούχες ενώσεις του, όπως η αλισίνη. Το πράσο τώρα τον Οκτώβριο θα το βρείτε φρεσκότατο στα μανάβικα και στα super market.


Τα πράσα είναι γνωστά στη Γαλλία ως τα "σπαράγγια του φτωχού" και είναι ένα από τα εθνικά εμβλήματα της Ουαλίας. Έχει μακραίωνη ιστορία και εντοπίζεται στην αρχαία αιγυπτιακή διατροφή τουλάχιστον από την αρχή της δεύτερης χιλιετίας. Με τη μοναδική τους γεύση, την υφή και την πηκτωματική τους ιδιότητα, ενισχύουν τις σούπες, αλλά μπορεί επίσης να προσθέσους γεύση και σε διάφορα μαγειρευτά, συνοδεύοντας εξαιρετικά άλλα λαχανικά. Όταν αγοράζετε πράσα, βεβαιωθείτε ότι έχουν λευκή βάση, σταθερό μίσχο και εύκαμπτα, απαλά πράσινα φύλλα. Μαγειρεύονται γρήγορα, όπως πολλά άλλα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, αλλά απαιτούν κάποια προσπάθεια για να καθαριστούν καθώς μαζεύουν αρκετό χώμα γύρω από τη βάση των στελεχών τους, το οποίο παγιδεύεται ανάμεσα στα στρώματα καθώς ο μίσχος μεγαλώνει. Αφαιρέστε τις ρίζες και τα εξωτερικά φύλλα και στη συνέχεια, κόψτε το μίσχο στη μέση κατά μήκος και ξεπλύνετε καλά όλα τα στρώματα ή βάλτε τα σε ένα μπολ με νερό.

Οι Ουαλοί πιστεύουν ότι τα πράσα που φορούσαν στα κράνη τους τον 6ο αιώνα τους βοήθησαν να κερδίζουν τις νίκες στο πεδίο της μάχης. Οι διατροφολόγοι δεν υπόσχονται βέβαια ότι θα σας δώσουν... υπεράνθρωπη δύναμη, αλλά σίγουρα αυτά τα λαχανικά κρύβουν πολλά οφέλη για την υγεία μας. Ένα φλιτζάνι πράσα (περίπου ένα ολόκληρο πράσο) περιέχει μόνο 54 θερμίδες, ενώ είναι εξαιρετικές πηγές βιταμινών και φυτοθρεπτικών συστατικών. Τα πράσα περιέχουν σημαντικές ποσότητες του φλαβονοειδούς καμφερόλη που πολλές μελέτες υποδεικνύουν ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών - ειδικότερα του καρκίνου. Φαίνεται επίσης ότι υποστηρίζει το καρδιαγγειακό σύστημα προστατεύοντας τα αιμοφόρα αγγεία. Τα πράσα είναι επίσης μια πλούσια πηγή βιταμίνης Α, η οποία βοηθά στην όραση, στη διατήρηση της υγείας του δέρματος και των δοντιών και υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς και βιταμίνης Κ που συμβάλλει στην ανάπτυξη των οστών αλλά και μαγγανίου που ανακουφίζει τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS).

Επιπλέον περιέχουν βιταμίνη Β6, η οποία μειώνει την ομοκυστεΐνη στο αίμα. Αυξημένα επίπεδα αυτού του αμινοξέος συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, θρόμβων αίματος και εγκεφαλικών επεισοδίων. Οι οργανοθειούχες ενώσεις των πράσων που συναντώνται επίσης και σε άλλα λαχανικά της οικογένειας Allium, όπως το σκόρδο, τα κρεμμύδια και τα ασκαλώνια, μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του πεπτικού συστήματος από τους γαστρικούς καρκίνους αλλά και τον καρκίνο του προστάτη, περιορίζοντας την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων και των επιβλαβών ελεύθερων ριζών

Καταναλώστε τα πράσα ως πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης που ενισχύουν με τη σειρά τους την όραση, προστατεύοντας τους ιστούς των ματιών από την οξειδωτική βλάβη και φιλτράροντας τις βλαβερές ακτίνες φωτός. Τα πράσα περιέχουν τις ίδιες ενώσεις με τα κρεμμύδια και τα σκόρδα που καταπολεμούν αποτελεσματικά τις βακτηριακές μολύνσεις. Είναι επίσης μια φυσική πηγή προβιοτικών και συμβάλλουν σε ένα υγιές πεπτικό σύστημα, παίζοντας σημαντικό ρόλο και στην απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών. Περιέχουν καλή ποσότητα ασβεστίου καθώς και μαγνήσιο, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση της υγείας των οστών, ενώ η περιεκτικότητά τους σε σίδηρο, βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας.

Φωτεινή Πουρνάρα

https://www.itrofi.gr/

Διατροφή

Καθημερινά ακούμε ανθρώπους γύρω μας να μιλούν για τη vegetarian και τη vegan διατροφή, και ολοένα και περισσότερους να υιοθετούν κάποια από αυτές. Γνωρίζουμε, όμως, πραγματικά τι περιλαμβάνει κάθε μία από αυτές;

Ας δούμε κάποιες βασικές διαφορές μεταξύ αυτών των δύο διατροφικών επιλογών, καθώς και τα πιθανά οφέλη που μπορεί να έχουν για τον οργανισμό.

Vegetarian ή Χορτοφαγική διατροφή
Ως χορτοφαγική ορίζεται η διατροφή που δεν περιλαμβάνει την κατανάλωση κρέατος, πουλερικών, ψαριών, οστρακοειδών ή άλλων υποπροϊόντων σφαγής ζώων. Οι χορτοφαγικές δίαιτες περιέχουν πληθώρα φρούτων, λαχανικών, σιτηρών, όσπριων, ξηρών καρπών και σπόρων.

Η κατανάλωση των γαλακτοκομικών προϊόντων και των αυγών εξαρτάται από τον τύπο διατροφής που ακολουθεί ο καθένας. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι χορτοφάγων είναι:


1. Lacto-ovo vegetarians (αποφεύγουν κάθε τύπο κρέατος, αλλά καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά)

2. Lacto vegetarians (αποφεύγουν το κρέας και τα αυγά, αλλά καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα)

3. Ovo vegetarians (αποφεύγουν όλα τα ζωικά προϊόντα εκτός από τα αυγά)

4. Vegans (αποφεύγουν όλα τα ζωικά προϊόντα και υποπροϊόντα)

Vegan ή ολικά χορτοφαγική διατροφή
Μια vegan διατροφή μπορεί να θεωρηθεί ως η πιο αυστηρή μορφή της χορτοφαγίας, όπως φάνηκε και από την παραπάνω κατάταξη. Οι vegans εξαλείφουν όλα τα ζωικά και γαλακτοκομικά προϊόντα από τη διατροφή τους, καθώς και όλα τα ζωικά υπο-προϊόντα.

Για παράδειγμα, δεν καταναλώνουν τη ζελατίνη, αφού προέρχεται από οστά ζώων. Η διατροφή τους περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, φυλλώδη χόρτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, καρύδια, σπόρους και όσπρια.


Μία βασική διαφορά είναι, όμως, ότι ο βιγκανισμός ορίζεται από τη Vegan Society ως τρόπος ζωής που προσπαθεί να εξαιρέσει όλες τις μορφές εκμετάλλευσης των ζώων όσο το δυνατόν περισσότερο, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα από την διατροφική επιλογή.

Οφέλη για την υγεία
Αμφότερες οι δίαιτες περιέχουν μεγάλη ποσότητα θρεπτικών τροφίμων. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, σπόρους και προϊόντα σόγιας τα οποία, όπως είναι φυσικό, είναι πολύτιμα για την υγεία ενός οργανισμού.

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό και την άμυνα του οργανισμού, αλλά και βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία των οργάνων και στην τόνωση της ψυχολογικής διάθεσης.


Από την άλλη πλευρά, οι ανεπαρκώς προγραμματισμένες χορτοφαγικές δίαιτες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χαμηλή πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών ουσιών, ιδιαίτερα του σιδήρου, του ασβεστίου, του ψευδαργύρου και της βιταμίνης D.

Αυτό που πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη είναι πως η χορτοφαγική διατροφή, όπως και κάθε άλλου είδους διατροφή, δεν είναι πάντα κατάλληλη και το ίδιο ωφέλιμη για όλους τους οργανισμούς.

Αν ενδιαφέρεστε να ξεκινήσετε μια χορτοφαγική διατροφή συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό προκειμένου να κάνετε τη μετάβαση σταδιακά για να μη σοκάρετε τον οργανισμό σας.

Η υγεία είναι το σημαντικότερο αγαθό και κάθε διατροφική σας επιλογή θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα αυτή.

Πηγές:

https://www.healthline.com/nutrition/vegan-vs-vegetarian#section4

https://www.medicaldaily.com/vegan-vs-vegetarian-diets-how-each-will-impact-your-health-329300

https://www.iatropedia.gr/diatrofi/pagkosmia-imera-vegan-diatrofis-ola-osa-prepei-na-xerete-gia-tin-afstiri-chortofagia/68048/

http://culturepoint.gr/

Διατροφή

Ειδικοί από την κορυφαία Κλινική Mayo μας δίνουν σημαντικές συμβουλές για τις διατροφικές συνήθειες που μπορούν να θωρακίσουν την υγεία της καρδιάς μας
Θέλετε γερή καρδιά; Ειδικοί της κορυφαίας Κλινικής Mayo δίνουν σημαντικές συμβουλές για το τι πρέπει να αποφύγετε αλλά και τι να αυξήσετε ή προσθέσετε στη διατροφή σας για να θωρακίσετε το πολύτιμο όργανό σας.

1. Ελέγξτε τις μερίδες σας

Χρησιμοποιήστε μικρά σκεύη για να σας βοηθήσουν να υπολογίσετε τη σωστή μερίδα. Μεγαλύτερες ποσότητες σε τρόφιμα με λίγες θερμίδες αλλά πολλά θρεπτικά συστατικά όπως φρούτα και λαχανικά, μικρότερες ποσότητες σε τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε θερμίδες και νάτριο όπως το επεξεργασμένο και πρόχειρο φαγητό. Προστατεύετε έτσι την καρδιά, μειώνετε παράλληλα και την περιφέρεια μέσης.

Μην ξεχνάτε πέρα από την ποσότητα της μερίδας φαγητού, να μετράτε και τον αριθμό τους ημερησίως.

2. Περισσότερα φρούτα και λαχανικά

Τα λαχανικά και τα φρούτα είναι καλές πηγές βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών, περιέχουν λίγες θερμίδες αλλά αρκετές σημαντικές ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η αυξημένη κατανάλωσή τους μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τις τροφές με περισσότερες θερμίδες, όπως κρέας, τυρί και πρόχειρα σνακ.

3. Προτιμήστε προϊόντα ολικής άλεσης

Αποτελούν είναι καλές πηγές φυτικών ινών και άλλων θρεπτικών συστατικών που συμβάλλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την καλή καρδιαγγειακή υγεία. Μπορείτε για αρχή να αντικαταστήσετε τα κατεργασμένα (λευκά) ή να δοκιμάστε τροφές όπως το κινόα ή το κριθάρι.

4. Μειώστε τα ανθυγιεινά λιπαρά

Περιορίστε τις ποσότητες κορεσμένων και τρανς λιπαρών που καταναλώνετε για τη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα αλλά και του κινδύνου στεφανιαίας νόσου. Η υψηλή χοληστερόλη, επιπλέον, οδηγεί στην αθηροσκλήρωση, η οποία πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Μπορείτε να:

επιλέγετε άπαχο κρέας και να αποφεύγετε μεγάλες ποσότητες μαργαρίνης ή βουτύρου κατά το μαγείρεμα
αντικαταστήσετε τις πλούσιες σε αλάτι σάλτσες με dressing από άπαχο γιαούρτι
ελέγχετε τις ετικέτες των προϊόντων για μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά
προτιμήστε το ελαιόλαδο ή το κραμβέλαιο
δοκιμάστε να προσθέσετε στη διατροφή σας τον πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα λιναρόσπορο, ο οποίος μειώνει τη χοληστερόλη.
5. Επιλέξτε πηγές πρωτεΐνης με χαμηλά λιπαρά

Το άπαχο κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και τα αυγά είναι μερικές από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης. Επί παραδείγματι, προτιμήστε το αποβουτυρωμένο γάλα αντί για το πλήρες και το στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα και αποφύγετε οπωσδήποτε τα τηγανιτά. Επιπλέον, δώστε έμφαση σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά όπως ο σολομός, η ρέγκα, ο λιναρόσπορος και τα καρύδια. Μια έξυπνη κίνηση είναι η αντικατάσταση ζωικών πρωτεϊνών με φυτικές. Ενδεικτικά, αυξήστε τις ποσότητες σε φακές και φασόλια.

6. Μειώστε το αλάτι

Μεγάλες ποσότητες νατρίου που περιέχεται στο αλάτι, μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση. Προτιμήστε φρέσκα τρόφιμα που μαγειρεύετε εσείς με λίγο αλάτι, και αντικαταστήστε σάλτσες με προϊόντα μειωμένης περιεκτικότητας σε νάτριο.

7. Οργανώστε το πρόγραμμα διατροφής

Δημιουργήστε καθημερινά μενού ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές: έμφαση στα λαχανικά, τα φρούτα και τα τρόφιμα ολικής άλεσης, καλές πηγές πρωτεϊνών και υγιή λιπαρά, λιγότερο αλάτι, περιορισμένες μερίδες και λιγότερο αλάτι.

8. Χαρίστε στον εαυτό σας μια ένοχη απόλαυση

Επιτρέψτε στον εαυτό σας, μία στο τόσο, να απολαύσει ένα γλυκό ή μια χούφτα πατατάκια, χωρίς υπερβολές και χωρίς να ξεφύγετε από το πρόγραμμά σας.

https://ygeiamou.gr/

Διατροφή

Περισσότεροι ξηροί καρποί, λιγότερες πιθανότητες επανεμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου
Οι ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φουντούκια, τα κάσιους, και τα πεκάν είναι ένα γρήγορο, υγιεινό και νόστιμο σνακ και, σύμφωνα με νέα έρευνα, θα μπορούσαν σε συνδυασμό με ένα υγιεινό τρόπο ζωής, να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου ή και επανεμφάνισής του.

Μια διατροφή που περιλαμβάνει ξηρούς καρπούς θα μπορούσε να έχει σημαντική επίδραση στην πιθανότητα ενός ατόμου για επανεμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μελέτης παρατήρησης της American Society of Clinical Oncology (ASCO). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεταξύ των 826 ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη τα οποία είχαν καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου 3 και κατανάλωναν 50 γραμμάρια ή και περισσότερο ξηρούς καρπούς την εβδομάδα, περίπου το 19% είχαν 46% λιγότερες πιθανότητες επανεμφάνισης του καρκίνου από ό,τι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν μικρότερη ποσότητα. Επίσης, όσοι συμπεριέλαβαν ξηρούς καρπούς στη διατροφή τους, είχαν 53% λιγότερες πιθανότητες θανάτου. Αυτά τα αποτελέσματα σημειώθηκαν σε ανθρώπους που κατανάλωναν αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, κάσιους και πεκάν. Δεν υπήρξε μείωση της υποτροπής του καρκίνου και του θανάτου σε άτομα που ανέφεραν ότι έτρωγαν αράπικα φιστίκια (αραχίδες) τα οποία ανήκουν στα όσπρια.

Τα δεδομένα προήλθαν από μια μελέτη παρατήρησης που άρχισε το 1999, ζητώντας από τους ανθρώπους να καταγράψουν τη διατροφή τους ως μέρος μιας ευρύτερης κλινικής δοκιμής για άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου 3 που υποβλήθηκαν σε θεραπεία. Οι ξηροί καρποί έχουν επίσης συνδεθεί με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2 και αποτελούν συστατικό της μεσογειακής διατροφής, η οποία έχει συσχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου του μαστού. Πέρα από αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές σχετικά με τους ξηρούς καρπούς, μια δεύτερη μελέτη βασισμένη στα δεδομένα της ίδιας έρευνας σχετικά με τον τρόπο ζωής των ατόμων που συμμετείχαν, έδειξε ότι οι ασθενείς που ανέφεραν ότι ακολουθούσαν έναν υγιεινό τρόπο ζωής μετά τη χειρουργική επέμβαση είχαν 42% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από αυτούς που δεν το έκαναν. Η διατήρηση υγιούς βάρους, η τακτική άσκηση και μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά και χαμηλή περιεκτικότητα σε κόκκινο και μεταποιημένο κρέας ήταν οι βασικοί πυλώνες αυτού του υγιεινού τρόπου ζωής.

Για τους ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου που έχουν χειρουργηθεί, ένας υγιεινός τρόπος ζωής και μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε ξηρούς καρπούς συνδέεται με λιγότερες πιθανότητες υποτροπής και θανάτου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα αποτελέσματα δεν υποδεικνύουν ότι κάποιος με πρώιμο στάδιο καρκίνου μπορεί να εγκαταλείψει την κανονική θεραπεία αποκλειστικά υπέρ μιας δίαιτας πλούσιας σε ξηρούς καρπούς ή ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, δήλωσε ο Dr. Daniel Hayes, μέλος της ASCO και από τους συγγραφείς της μελέτης. Προς το παρόν, τα αποτελέσματα και των δύο ερευνών στηρίζονται απλώς σε παρατηρήσεις. "Θα πρέπει ουσιαστικά να καταλάβουμε πώς οι ξηροί καρποί προσφέρουν αυτό το προστατευτικό αποτέλεσμα καθώς επίσης και να διεξαγάγουμε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική δοκιμή με συγκεκριμένες διατροφικές συστάσεις από την αρχή της μελέτης, για να αποδείξουμε ότι οι ξηροί καρποί μπορούν να μειώσουν την υποτροπή και το θάνατο μετά από θεραπεία για καρκίνο του παχέος εντέρου" δήλωσε ο Dr. Temidayo Fadelu, άλλος ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

https://www.itrofi.gr/

Διατροφή

Σταφύλια: Tα «όπλα» κατά των περιττών κιλών
Στη μάχη με τη ζυγαριά και τα περιττά κιλά φαίνεται πως έχουμε έναν ακόμη, γευστικό σύμμαχο: ο λόγος για τα σταφύλια! Γευστικά, δροσερά και θυμίζουν καλοκαίρι. Τα αγαπημένα μας σταφύλια που πάντα απολαμβάνουμε προς το τέλος του καλοκαιριού, πέρα από ένα δροσερό φρούτο για καλοκαιρινές βραδιές φαίνεται πως έχει και μια ακόμη «θαυματουργή» ιδιότητα: μας αδυνατίζουν και μάλιστα χωρίς προσπάθεια.


Χάρη στα πολύτιμα φλαβονοειδή τους, που τους δίνουν το μοναδικό άρωμα και την ξεχωριστή γεύση, τα σταφύλια βοηθούν και στη διατήρηση του σωματικού μας βάρους, σύμφωνα με έρευνα των πανεπιστημίων Harvard και East Anglia.

Οι μελετητές για τους σκοπούς της έρευνας, μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες 124.000 ατόμων στις ΗΠΑ, εκ των οποίων οι περισσότεροι έπαιρναν κιλά με τα χρόνια εκτός από εκείνους που κατανάλωσαν συχνά τρόφιμα πλούσια σε φλαβονοειδή.

Τα πιο ευεργετικά από τα φλαβονοειδή είναι οι ανθοκυανίνες, που τις συναντούμε στα σταφύλια, στα κεράσια, στις φράουλες και στα μύρτιλλα. Στον αγώνα κατά των περιττών κιλών, παρατηρήθηκε πως σημαντικά ήταν και τα φλαβονοειδή που υπάρχουν στο τσάι, στα κρεμμύδια και στα μήλα.

Βάλτε λοιπόν, άφοβα τα σταφύλια στη διατροφή σας και δείτε το δείκτη της ζυγαριάς να πέφτει…

Διατροφή

Μπορεί οι υδατάνθρακες να έχουν «δαιμονοποιηθεί» τα τελευταία χρόνια, στην πραγματικότητα όμως είναι απαραίτητοι για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Αρκεί να τους επιλέγουμε έξυπνα.

Ο καφές σίγουρα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πρωινής μας ρουτίνας. Αν όμως τον συνοδεύουμε με ζαχαρούχα δημητριακά, κέικ, μπισκότα και ντόνατ, πιθανότατα θα νιώθουμε κούραση μέσα στις επόμενες ώρες. Βλέπετε, αυτές οι τροφές αν και ιδιαίτερα νόστιμες, δεν μας προσφέρουν πολλά από άποψη θρεπτικών συστατικών και κορεσμού. Αντιθέτως, εντάσσοντας στο πρωινό μας τροφές πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες θα έχουμε μεγαλύτερη ενέργεια και θα νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερη ώρα. Κι ενώ οι υδατάνθρακες έχουν «δαιμονοποιηθεί» τα τελευταία χρόνια, στην πραγματικότητα είναι απαραίτητοι για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Αρκεί να τους επιλέγουμε έξυπνα.

Ας δούμε λοιπόν μερικές τροφές με σύνθετους υδατάνθρακες που αξίζει να συμπεριλάβουμε στο πρωινό μας.

*Βρώμη

Τα τελευταία χρόνια η βρώμη έχει γίνει ιδιαίτερα αγαπητή και όχι άδικα, αφού είναι μία από τις πιο υγιεινές τροφές που μπορούμε να καταναλώσουμε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Το βασικό διατροφικό χαρακτηριστικό της είναι η υψηλή περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες, οι οποίες ενισχύουν την καλή λειτουργία του εντέρου και της καρδιάς, κρατούν σταθερό το σάκχαρο στο αίμα μας και παράλληλα μας χορταίνουν για περισσότερη ώρα. Μάλιστα, η βρώμη είναι πλούσια και σε πρωτεΐνες, ένα μακροθρεπτικό συστατικό που έχει συνδεθεί με την εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, το αίσθημα κορεσμού και τη μυϊκή αποκατάσταση. Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, η βρώμη δεν πρέπει να λείπει από το πρωινό μας.

*Δημητριακά ολικής άλεσης

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να βγάλουμε τα δημητριακά από το πρωινό μας, αφού μπορούμε απλώς να τους επιλέξουμε έξυπνα. Τα δημητρικά ολικής άλεσης μας χαρίζουν την απαραίτητη ενέργεια που χρειαζόμαστε για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας, μας κρατούν χορτάτους και ενισχύουν τη λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος. Για έξτρα ενέργεια μπορούμε να τα συνδυάσουμε με κομμάτια ξηρών καρπών και φρούτα.

*Μάνγκο

Το μάνγκο συνδυάζει την υπέροχη, γλυκιά γεύση με ένα εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ, καθώς είναι μια υγιεινή πηγή θερμίδων, οι οποίες προέρχονται κατά κύριο λόγο από τους υδατάνθρακες. Ένα φλιτζάνι (165 γρ.) μάνγκο περιέχει περίπου 99 θερμίδες και εξαιρετικά υψηλή ποσότητα βιταμίνης C. Μπορούμε να το εντάξουμε στο πρωινό μας φτιάχνοντας ένα δροσερό και γευστικό smoothie.

*Πολύσπορο ψωμί

Tο… παρεξηγημένο ψωμί αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές τροφές και δεν παχαίνει στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Το πολύσπορο ψωμί γίνεται από το αλεύρι διαφόρων δημητριακών (σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρόμη, καλαμπόκι, ρυζάλευρο) και συνήθως προστίθενται ξηροί καρποί, νιφάδες βρόμης, πλιγούρι κ.ά.. Όταν καταναλώνεται στο πρωινό μάς προσφέρει σημαντικά θρεπτικά συστατικά, μας χαρίζει ενέργεια και μας χορταίνει.

*Κινόα

Η κινόα έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι ότι, σε αντίθεση με τις περισσότερες φυτικές τροφές, αποτελεί πηγή πλήρους πρωτεΐνης και τροφοδοτεί τον ανθρώπινο οργανισμό με τα απαραίτητα αμινοξέα, που δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του. Επίσης, είναι καλή πηγή ασβεστίου, αντιοξειδωτικών και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, ενώ παράλληλα περιέχει φυτικές ίνες, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο και διάφορες βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ένας εύκολος τρόπος να την εντάξουμε στο πρωινό μας είναι ως προσθήκη στην ομελέτα μας.

*Μπανάνα

Η μπανάνα είναι ένα φρούτο πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες που έχει να προσφέρει πολλά στην υγεία μας. Έχει την ιδιότητα να μειώνει το φούσκωμα, αυξάνοντας τα βακτήρια που καταπολεμούν το φούσκωμα στο στομάχι και είναι μια καλή πηγή καλίου, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατακράτησης υγρών και βοηθά στην πρόληψη των μυϊκών κραμπών κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Οι μπανάνες είναι επίσης πλούσιες σε γλυκόζη, μια εξαιρετικά εύπεπτη ζάχαρη, η οποία παρέχει γρήγορη ενέργεια.

https://www.vita.gr/

Διατροφή

Διαλειμματική νηστεία: Πρέπει να παραλείπετε το πρωινό για να αδυνατίσετε;
Ελιάννα Κωφού

 

Η διαλειμματική νηστεία έχει συνδεθεί με μια σειρά από οφέλη, όπως η απώλεια βάρους, η προστασία ενάντια στον διαβήτη και η ενίσχυση της υγείας του εντέρου. Ένα από τα πιο γνωστά μοντέλα της διαλειμματικής νηστείας είναι η δίαιτα 16:8, η οποία περιορίζει την πρόσληψη οποιασδήποτε τροφής σε μία μόνο συγκεκριμένη περίοδο 8 ωρών καθημερινά (π.χ. 12.00-20.00) και απαγορεύει την κατανάλωση τροφής τις υπόλοιπες 16 ώρες.

Κάπως έτσι έχει προκύψει η τεράστια παρεξήγηση ότι το πρωινό γεύμα δεν έχει καμία θέση στη διαλειμματική νηστεία. Στην πραγματικότητα όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Μπορεί να τρώει κανείς πρωινό, απλά η ώρα του μετατίθεται, έτσι ώστε να έχει συμπληρωθεί ο κύκλος των 16 ωρών νηστείας.

Σε κάθε περίπτωση, η ώρα που τρώτε το πρώτο γεύμα της ημέρας δεν είναι τόσο σημαντική όσο το τι τρώτε για πρωινό.

Η ιδέα πίσω από τη διαλειμματική νηστεία

Όταν τρώμε όλη την ημέρα, (δηλαδή 3 βασικά γεύματα και 2-3 σνακ) τα επίπεδα ινσουλίνης μας δεν έχουν συχνά χρόνο για επαναφορά και πτώση έτσι ώστε να επιτρέψουν στο σώμα μας να αρχίσει να καίει λίπος . Όταν η ινσουλίνη είναι πάντα ενεργοποιημένη, αποθηκεύουμε συνεχώς, δεν εξαντλούμε, ενέργεια στα κύτταρά μας. Η ιδέα πίσω από τη διαλειμματική νηστεία είναι ότι αναγκάζει το σώμα μας να «απενεργοποιήσει» τον μηχανισμό αποθήκευσης της ινσουλίνης και να ενεργοποιήσει την ικανότητα του σώματός μας να αρχίσει να καίει καύσιμα.

Γιατί οι τροφές που επιλέγετε παίζουν σημαντικό ρόλο
Κατά το πρώτο σας γεύμα (για παράδειγμα στο πρωινό) μετά τον κύκλο νηστείας, ακόμη και μια μικρή ποσότητα ζάχαρης ή επεξεργασμένων υδατανθράκων είναι αρκετή για να προκαλέσει αιχμές στην ινσουλίνη σας. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχουν άλλες τροφές στο σύστημά σας, ώστε να επιβραδύνουν την πέψη και την απορρόφηση των σακχάρων. Έτσι, αυτό που τρώτε μετά την περίοδο νηστείας παίζει σημαντικό ρόλο.

Για παράδειγμα, αν φάτε κάτι υψηλά επεξεργασμένο, όπως ένα cupcake, δεν θα έχετε κάνει μια έξυπνη διατροφική επιλογή, αφού η ζάχαρη θα αυξήσει ακόμη πιο πολύ τις αιχμές στην ινσουλίνη σας. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να επιλέξετε θρεπτικές τροφές, όπως έναν συνδυασμό σύνθετων υδατανθράκων, καλών λιπαρών, άπαχων πρωτεϊνών και λαχανικών. Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να επιβραδύνει την πέψη σας και να ενισχύσει την απώλεια βάρους.

Να θυμάστε ότι…
Δεν είναι τυχαίο ότι το πρωινό παραδοσιακά θεωρείται το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Μετά τον ύπνο και τη στέρηση τροφής, ο οργανισμός σας χρειάζεται καύσιμα για να λειτουργήσει και να έχει ενέργεια. Το πρωινό σάς προσφέρει ενέργεια και παράλληλα αποτρέπει την πτώση της ινσουλίνης (η οποία θα μπορούσε να σας δημιουργήσει αυξημένη πείνα και να σας οδηγήσει στην υπερκατανάλωση θερμίδων).

Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να εξασφαλίσει απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι μια επιλογή που ταιριάζει σε όλους. Προτού αλλάξετε δραστικά τη διατροφή σας, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή έναν διατροφολόγο. Ακόμη κι αν επιλέξετε το μοντέλο της διαλειμματικής νηστείας, μπορείτε απλώς να απολαύσετε το πρωινό σας καθυστερημένα, φροντίζοντας να κάνετε σωστές διατροφικές επιλογές.

https://www.in.gr/

Διατροφή

Ποιο είναι αυτό το πεντανόστιμο φρούτο που θα αγαπήσουμε ακόμη περισσότερο εάν μάθουμε πως είναι εχθρός του στρες και σύμμαχος της ψυχικής μας διάθεσης;

Αν αναζητείτε τρόφιμα που θα βελτιώσουν τη νοητική σας υγεία, θα καταπολεμήσουν το στρες και θα τονώσουν τη διάθεσή σας, το πιθανότερο είναι πως έχετε ήδη στο τραπέζι της κουζίνας ένα φρούτο που μπορεί να τα κάνει όλα αυτά μαζί. Και δεν είναι άλλο από την μπανάνα.

Οι μπανάνες είναι ιδανικές για την εξισορρόπηση της διάθεσης, σύμφωνα με την Αμερικανίδα διαιτολόγο Ali Miller, που έχει μελετήσει το πεδίο της αντι-στρες διατροφής.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6 που είναι απαραίτητη για τη δημιουργία νευροδιαβιβαστών που βοηθούν τον οργανισμό να παράξει σεροτονίνη και ντοπαμίνη, ορμόνες που αμφότερες επηρεάζουν τη διάθεση.

Μελέτη έχει καταδείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β6 συσχετίστηκαν με συμπτώματα κατάθλιψης σε ηλικιωμένους -το γεγονός αυτό σαφώς δεν συνεπάγεται ότι αυτή καθαυτή η βιταμίνη Β6 συνιστά θεραπεία για την κατάθλιψη, όμως η ανεπάρκειά της φαίνεται ότι έχει κάποια επίδραση.

Οι μπανάνες αποτελούν επίσης πηγή τρυπτοφάνης, η οποία θεωρείται ρυθμιστής της διάθεσης, καθώς αποδεικνύεται πως διαδραματίζει επίσης ρόλο στην παραγωγή σεροτονίνης και έρευνες έχουν δείξει πως τα χαμηλά επίπεδα του εν λόγω αμινοξέος συσχετίζονται με την κατάθλιψη και το στρες.

Όμως και πέραν του ότι έχουν τη δύναμη να βελτιώσουν τη διάθεση, οι μπανάνες περιέχουν επίσης διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες λειτουργούν ευεργετικά στο εντερικό μικροβίωμα, ενώ αποτελούν παράλληλα και καλή πηγή μαγνησίου.

Είναι δε γλυκές από τη «φύση» τους και μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε σε πάρα πολλές συνταγές με διπλό όφελος -απόλαυση και καλή υγεία! https://ygeiamou.gr/

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή