Σεπτεμβρίου 21, 2021

Διατροφή

Ο μάραθος αποτελεί ένα από τα λιγότερο γνωστά λαχανικά, ωστόσο αξίζει μια θέση στο πιάτο μας, αν σκεφτούμε τις θεραπευτικές του ιδιότητες, τα θρεπτικά του συστατικά και τα πιθανά οφέλη του για την υγεία. Τα πιο σημαντικά περιλαμβάνουν:

Ο μάραθος «θωρακίζει» την υγεία
Ο μάραθος είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν την υγεία του οργανισμού.

Σύμφωνα με ανασκόπηση του BioMed Research International, ο μάραθος χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό ως φαρμακευτικό φυτό για ένα ευρύ φάσμα παθήσεων που σχετίζονται με το πεπτικό, το ενδοκρινικό, το αναπαραγωγικό και το αναπνευστικό σύστημα αλλά και ως διεγερτικό γάλακτος για θηλάζουσες μητέρες.

Μελέτες δείχνουν ότι ο μάραθος περιέχει προστατευτικά για την υγεία αντιοξειδωτικά και πολύτιμες αντιμικροβιακές, αντιικές, αντιμυκητιακές όπως και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις. Ένα φλιτζάνι φέτες ωμού μάραθου έχει μόλις 27 θερμίδες, με σχεδόν 3 γραμμάρια ινών.

Καλύπτει το 17% του ημερήσιου στόχου για βιταμίνη C που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό και 10% του ημερήσιου στόχου του καλίου που ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, καθώς και μικρότερες ποσότητες βιταμινών μαγγανίου, ασβεστίου, σιδήρου και Β.

Κατά των πόνων
Σε πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Complementary Therapies in Clinical Practice, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση του μάραθου σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε ομάδες και τυχαία ορισμένοι έλαβαν κάψουλες με εκχύλισμα μάραθου και κάποιοι άλλοι ψευδοφάρμακο (placebo).

Η ομάδα που έλαβε τον μάραθο παρουσίασε μείωση του πόνου και της δυσκαμψίας που δεν παρατηρήθηκε στην ομάδα ελέγχου.

Σπόροι για καλύτερη πέψη
Οι σπόροι από μάραθο χρησιμοποιούνται συνήθως ως ένας τύπος μπαχαρικών. Ιατρικά, οι σπόροι μάραθου έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση από το φούσκωμα και τα αέρια μέσω ενός τσαγιού που παρασκευάζεται από μια μικρή κουταλιά των σπόρων και του ζεστού νερού.

https://www.in.gr/

Διατροφή

Οι ρυζογκοφρέτες πιο νόστιμες από ποτέ: Υγιεινό και χορταστικό σνακ με φυστικοβούτυρο και μήλα ή μπανάνες
Ιδανικό για την παραλία, τα ταξίδια, το δρόμο, το γραφείο.

 

Οι ρυζογκοφρέτες αποτελούν ένα εύκολο και υγιεινό σνακ για τον δρόμο, για το γραφείο, για τη θάλασσα, για τα ταξίδια. Ιδανικές και για παιδιά και για ενήλικες, έχουν λίγες θερμίδες και μπορούμε να φάμε αρκετές, χωρίς ενοχές. Κάποιοι τις θεωρούν άγευστες. Ωστόσο, μπορούν να μεταμορφωθούν σε νόστιμο και υγιεινό σνακ, αλμυρό ή γλυκό, με την προσθήκη των υλικών της αρεσκείας μας.

Ανάλογα με τα γούστα σας, μπορείτε να κάνετε τις ρυζογκοφρέτες βάση για τοστ, να τις χρησιμοποιήσετε δηλαδή αντί για ψωμί και να βάλετε πάνω μαρμελάδα, φρούτα, μέλι, μερέντα, λαχανικά, αβοκάντο, αυγά…

Εμείς σας δίνουμε μια ιδέα για το πιο εύκολο γλυκό σνακ για πρωινό ή brunch που θα λατρέψουν και τα παιδιά σας.

Ό,τι πρέπει για ένα γρήγορο, χορταστικό και αρκετά υγιεινό πρωινό, που θα σας δώσει την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεστε για να βγάλετε τη μέρα.

Υλικά για ένα άτομο
1 κουτ. σούπας φιστικοβούτυρο ή αμυγδαλοβούτυρο
2 ρυζογκοφρέτες (ολικής ή κανονικές)
μισό μήλο, κομμένο σε λεπτές φέτες
1 πρέζα κανέλα
(μπορείτε να αντικαταστήσετε το μήλο με μπανάνες, άμα θέλετε)

Διαδικασία
Απλώνουμε το αμυγδαλοβούτυρο πάνω στη μια ρυζογκοφρέτα. Πασπαλίζουμε με κανέλα και στη συνέχεια τοποθετούμε (τα μήλα ή τις μπανάνες). Αν θέλουμε να το κάνουμε σαν τοστ, καλύπτουμε με την άλλη ρυζογκοφρέτα. Αλλιώς επαναλαμβάνουμε ακριβώς την ίδια διαδικασία στη δεύτερη.

Πηγή: olivemagazine.gr https://www.marieclaire.gr/

Διατροφή

Η ροβίτσα αποτελεί ένα πολύ δημοφιλές όσπριο παγκοσμίως, με μικρότερη όμως αναγνωρισμότητα στην Ελλάδα. Πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία, όπου και καλλιεργείται σε πολύ μεγάλο βαθμό, μαζί με άλλες Ασιατικές χώρες, αλλά και στην νότια Ευρώπη και σε θερμές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά. .

Λόγω της υψηλής διατροφικής της αξίας, καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, σίδηρο, φυτικές ίνες, μέταλλα και πολυφαινόλες, η ροβίτσα αποτρέπει την υπεργλυκαιμία, βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ και την αρτηριακή πίεση και διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Ποια είναι η διατροφική αξία της ροβίτσας;
Σύμφωνα με τον Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, Γιάννη Χυτήρη, η θρεπτική αξία της ροβίτσας δε διαφέρει ιδιαίτερα από εκείνη των υπόλοιπων οσπρίων, με τις θερμίδες να κυμαίνονται σε παρόμοια επίπεδα, ενώ αποτελεί πολύτιμη πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών, σιδήρου, καλίου, αλλά και βιταμινών. Αποτελεί μια ιδανική επιλογή για χορτοφάγους ή για άτομα που θέλουν να καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες ζωϊκής πρωτεΐνης με χαμηλό κόστος.

Προκειμένου όμως να λάβουμε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας συστήνεται να καταναλώνεται μαζί με δημητριακά, όπως είναι το ψωμί και το ρύζι, ώστε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Ακόμα, συγκριτικά με άλλα όσπρια προκαλεί λιγότερες γαστρεντερικές ενοχλήσεις, όπως φουσκώματα και μετεωρισμό και είναι μια καλά ανεκτή τροφή και από παιδιά.

Ποια είναι τα οφέλη της ροβίτσας;
Η ροβίτσα μπορεί να προσδώσει εξαιρετικά σημαντικά οφέλη στον οργανισμό, καθώς διαθέτει αντιυπερτασικές, αντιλιπιδαιμικές, αντιοξειδωτικές, υπογλυκαιμικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Αντιυπερτασικές ιδιότητες
Η ροβίτσα εμπεριέχει σημαντικό αριθμό πεπτιδίων που ονομάζονται αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACE), όπως εκείνα που βρίσκονται σε φάρμακα που χορηγούνται για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Η διαφορά είναι πως όταν τα πεπτίδια αυτά λαμβάνονται μέσω της διατροφής, δεν παρουσιάζονται παρενέργειες και αποτελούν μία ασφαλέστερη επιλογή.

Σε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια φάνηκε πως η ενδογαστρική χορήγηση των υγρών από τους βλαστούς της ροβίτσας οδήγησε στην μείωση της συστολικής πίεσης τόσο για τις πρώτες ώρες μετά τη χορήγηση, όσο και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (1 μήνας).

Αντιλιπιδαιμικές ιδιότητες
Αδιαμφισβήτητα, από τις σημαντικότερες ιδιότητες της ροβίτσας, αλλά και των υπόλοιπων οσπρίων είναι η συμβολή τους στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ.

Αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Η υψηλή περιεκτικότητα της ροβίτσας σε πολυφαινόλες, πρωτεΐνες και πολυσακχαρίτες την καθιστούν ένα τρόφιμο με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, γνωστές για τα πολυάριθμα οφέλη που μπορούν να προσφέρουν. Ειδικότερα, λόγω των γρήγορων ρυθμών της ζωής, το άγχος και το στρες βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα από ποτέ και έτσι η παραγωγή ελεύθερων ρίζων στον οργανισμό ενισχύεται βλάπτοντας καθημερινά την υγεία μας.

Προσλαμβάνοντας όμως αντιοξειδωτικές ουσίες μέσω της διατροφής μπορούμε να καταπολεμήσουμε τις ελεύθερες ρίζες και να αποτρέψουμε την εμφάνιση των ασθενειών που σχετίζονται με αυτές, όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος και το Alzheimer.

Αντιδιαβητικές ιδιότητες
Η υψηλή περιεκτικότητα της ροβίτσας σε φυτικές ίνες, αλλά και το χαμηλό γλυκαιμικό της φορτίο επιδρούν θετικά στη μεταγευματική απελευθέρωση της γλυκόζης στο αίμα, μη επιτρέποντας την απότομη αύξηση της και αποτρέποντας έτσι την υπεργλυκαιμία.

Γενικότερα, η υιοθέτηση μιας δίαιτας με τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, όπως τα όσπρια, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε ποσοστό 25%-30% συγκριτικά με τη χαμηλή κατανάλωση αυτών, καθώς ενισχύεται η δράση της ινσουλίνης και η χρήση της γλυκόζης από τον οργανισμό γίνεται πιο αποτελεσματική.

Αντικαρκινικές ιδιότητες
Τέλος, φαίνεται πως ένα ακόμα αξιοσημείτο όφελος της ροβίτσας αποτελεί η ισχυρή αντικαρκινική της δράση. Συγκεκριμένα, η περιεκτικότητα της ροβίτσας σε πεπτίδια, πρωτεΐνες και φαινολικά οξέα είναι η αιτία για τις αντιπολλαπλασιαστικές της ιδιότητες απέναντι σε πολλούς τύπους καρκίνου όπως του πεπτικού συστήματος, των ωοθηκών, του μαστού και του ορθού.

Ακόμα, έρευνες έδειξαν πως η κατανάλωση φασολιών, αρά και ροβίτσας, μπορεί να μειώσει τη θνητότητα στον καρκίνου του ορθού, του μαστού και του προστάτη. Έτσι λοιπόν, η κατανάλωση ροβίτσας αποδεικνύεται πολύτιμος σύμμαχος όχι μόνο στην πρόληψη, αλλά και στην αντιμετώπιση του ήδη εγκατεστημένου καρκίνου.

Πηγή:mednutrition.gr

https://www.newsbeast.gr/

Διατροφή

Οι φυσικοί θησαυροί του Αυγούστου – Φρούτα, λαχανικά και μυρωδικά εποχής
Εγγυώνται νοστιμιά, θρέψη και υγεία

Διακοπές, καλοκαίρι, βουτιές και μπάνια. Ο Αύγουστος είναι η καλύτερη εποχή να αναζωογονηθείτε σωματικά και πνευματικά με τα υγιεινά και νόστιμα φρούτα και λαχανικά που σας προτείνω να προσθέσετε στο πιάτο σας!

Ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού δεν υστερεί σε νοστιμιά και ποικιλία από τους δύο που προηγήθηκαν και συνεχίζει να φέρνει ολόφρεσκα φρούτα, λαχανικά και μυρωδικά στο τραπέζι μας.

Ας δούμε αναλυτικά τι αγοράζουμε αυτό το μήνα:


Τα φρούτα του Αυγούστου

Φραγκόσυκα
Αχλάδι
Βερίκοκα
Νεκταρίνια
Γερμάδες
Σταφύλια

Κορόμηλα
Πεπόνι
Καρπούζι
Ροδάκινο
Δαμάσκηνο
Σύκα

Τα λαχανικά του Αυγούστου
Ντομάτα
Κρεμμύδι φρέσκο
Καλαμπόκια
Πιπεριά
Άγρια Ρόκα
Φασολάκια

Αγγούρια
Μελιτζάνες

Αμπελοφάσουλα
Μπάμιες
Πιπεριές
Κολοκυθάκια

Χόρτα και μυρωδικά
Βλίτα
Γλιστρίδα
Αλμύρα
Κρίταμο
Βασιλικός
Δυόσμος

https://www.in.gr/

Διατροφή

Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς και συμμετέχουν σε κάθε κυτταρική διαδικασία. Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητα συστατικά της διατροφής μας, για αυτό και χρειάζεται να τις λαμβάνουμε από τα τρόφιμα. Παρόλα αυτά, εσείς γνωρίζετε ποιες είναι οι κυριότερες φυτικές πηγές πρωτεΐνης που μπορείτε κάλλιστα να καταναλώνετε σε καθημερινή βάση;

Γιαούρτι

Το γιαούρτι αποτελεί ένα πολυαγαπημένο τρόφιμο, το οποίο μπορεί να καταναλωθεί αυτούσιο ή ως συστατικό σε γλυκές, αλλά και αλμυρές συνταγές. Συγκεκριμένα, το δεδομένο γαλακτοκομικό είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και βιταμίνης Β12, όμως χρειάζεται να δώσετε έμφαση στις ετικέτες των ανάλογων προϊόντων, αποφεύγοντας τα επιδόρπια γιαουρτιού.

Αυγά

Τα αυγά έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας, ενώ μια από τις αξιοσημείωτες ιδιότητες τους είναι και η υψηλή τους περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Μπορείτε να τα εντάξετε σε οποιοδήποτε γεύμα της ημέρας επιθυμείτε, όμως καταναλώστε τα με γνώμονα το μέτρο και προσπαθήστε να μην το παρακάνετε με τους κρόκους.

Κινόα

Έχει γίνει γνωστή τα τελευταία χρόνια, ενώ λειτουργεί και ως εξαιρετικός αντικαταστάτης του ρυζιού. Είναι σημαντική πηγή πρωτεϊνών, απαραίτητων για τον οργανισμό, και μπορείτε να το βρείτε πολύ εύκολα πλέον στα ράφια κάθε σούπερ μάρκετ.

Όσπρια

Τα όσπρια όλων των ειδών είναι αναγκαία για τον οργανισμό και την υγεία μας. Ειδικότερα, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, σίδηρο, μαγνήσιο, αλλά και πρωτεΐνη, συνεπώς χρειάζεται να τα καταναλώνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ξηροί καρποί

Εκτός της ανεπανάληπτης γεύσης τους είναι και πάρα πολύ θρεπτικοί και ωφέλιμοι για την υγεία μας, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, μέταλλα και βιταμίνες, τα οποία είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Σπανάκι

Εσείς γνωρίζατε πως μόλις μια κούπα βρασμένο σπανάκι περιέχει τουλάχιστον 5 γραμμάρια πρωτεΐνης και είναι πλούσια σε σίδηρο και ασβέστιο; Καταναλώστε το όσο συχνότερα γίνεται και απολαύστε το συνδυαστικά με ζυμαρικά, αυγά, μέσα σε σαλάτες ή ακόμη και σε μια σπιτική πίτα.

Tofu

Αν είστε χορτοφάγος, τότε πιθανότατα ξέρετε τις ευεργετικές ιδιότητες που διαθέτει το tofu. Για τους υπόλοιπους όμως αξίζει να πούμε τα βασικά. Το tofu είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν που παράγεται από γάλα σόγιας και έχει μια ιδιαίτερη γεύση που αξίζει να δοκιμάσετε. Έχει γίνει γνωστό τα τελευταία χρόνια και προτιμάται όλο και περισσότερο από τους

https://www.govastileto.gr/

Διατροφή

Το ότι υπάρχουν πολλές αφροδισιακές τροφές όπως τα θαλασσινά είναι αρκετά γνωστό στους περισσότερους.

Εκτός όμως από τη διατροφή, σύμφωνα με έρευνες, σημαντικό ρόλο για τη σεξουαλική διέγερση μπορούν να παίξουν και οι μυρωδιές και να λειτουργήσουν σαν αφροδισιακά.

Αυτές βέβαια επηρεάζουν διαφορετικά τους άνδρες και τις γυναίκες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι άνδρες φαίνεται να διεγείρονται από το συνδυασμό της μυρωδιάς της λεβάντας, ενώ οι γυναίκες από τη μυρωδιά της καραμέλας. Πιο παράδοξες μυρωδιές είναι αυτές του ταλκ για μωρά, του αγγουριού και της γλυκόριζας.

Επιπλέον, έρευνες επιβεβαίωσαν και την αφροδισιακή αξία της κανέλας, η οποία τονώνει την κυκλοφορία του αίματος και αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος.

https://www.in.gr/

Διατροφή

Σόγια: Τα υπέρ και κατά για την υγεία, πόσες θερμίδες και τι θρεπτικά συστατικά έχει
Μιχάλης Θερμόπουλος 
Η σόγια είναι ένα όσπριο που προέρχεται από την Ασία και μπορεί να καταναλωθεί όπως είναι, ή να μετατραπεί σε διάφορες άλλες βρώσιμες μορφές.

Η σόγια καταναλώνεται ευρέως, όχι μόνο ως πηγή φυτικών πρωτεϊνών αλλά και ως συστατικό σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Ωστόσο, παραμένει μια αμφιλεγόμενη τροφή, αφού πολλοί επαινούν τα οφέλη της για την υγεία, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι μπορεί κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Διαφορετικοί τύποι σόγιας
Σόγιας ολικής άλεσης
Αυτά τα προϊόντα σόγιας είναι τα λιγότερο επεξεργασμένα και περιλαμβάνουν σπόρους σόγιας και edamame, τα οποία είναι τα ανώριμα (πράσινα) σπόρια σόγιας. Το γάλα σόγιας και το tofu παρασκευάζονται επίσης από ολόκληρη σόγια.

Αν και οι ώριμοι σπόροι σόγιας τρώγονται σπάνια ολόκληροι στη δυτική διατροφή, το edamame είναι ένα αγαπημένο ορεκτικό με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες στην ασιατική κουζίνα.

Το γάλα σόγιας παρασκευάζεται με μούλιασμα και άλεση ολόκληρης της σόγιας, βράζοντας τους σπόρους σε νερό και στη συνέχεια φιλτράροντας τα στερεά μέρη. Άτομα με δυσανεξία στην λακτόζη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα πίνουν γάλα σόγιας ως εναλλακτική λύση.

Το tofu παρασκευάζεται με πήξη του γάλακτος σόγιας και με συμπίεσή του σε τεμάχια. Είναι μια κοινή πηγή φυτικών πρωτεϊνών σε χορτοφαγικές δίαιτες.

Ζυμωμένη σόγια
Τα προϊόντα σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση υποβάλλονται σε επεξεργασία χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους και περιλαμβάνουν σάλτσα σόγιας, tempeh, miso και natto.

Η σάλτσα σόγιας είναι ένα υγρό καρύκευμα φτιαγμένο από:

ζυμωμένους σπόρους σόγιας
ψημένους σπόρους σόγιας
αλατισμένο νερό
Το tempeh είναι ένα ζυμωμένο κέικ σόγιας που κατάγεται από την Ινδονησία. Αν και δεν είναι τόσο δημοφιλές όσο το tofu, καταναλώνεται επίσης ως πηγή πρωτεΐνης σε χορτοφαγικές δίαιτες.

Το miso είναι μια παραδοσιακή ιαπωνική πάστα καρυκευμάτων από:

σόγια
αλάτι
έναν τύπο μύκητα
Επεξεργασμένες τροφές με βάση τη σόγια
Η σόγια χρησιμοποιείται για την παρασκευή πολλών επεξεργασμένων τροφών, όπως:

υποκατάστατα χορτοφαγικού και vegan κρέατος
γιαούρτια
τυριά
Πολλά συσκευασμένα τρόφιμα περιέχουν άλευρα σόγιας, φυτικές πρωτεΐνες και σογιέλαιο.

Συμπληρώματα σόγιας
Η σκέτη πρωτεΐνη σόγιας είναι ένα πολύ επεξεργασμένο παράγωγο της σόγιας που παρασκευάζεται αλέθοντας του σπόρους σε νιφάδες και εξάγοντας το λάδι. Οι νιφάδες στη συνέχεια αναμιγνύονται με αλκοόλη ή αλκαλικό νερό, θερμαίνονται και το συμπύκνωμα σόγιας που προκύπτει ξηραίνεται με ψεκασμό σε μορφή σκόνης. Το τελικό προϊόν διατίθεται τόσο σε σκόνες πρωτεΐνης καθώς και σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως μπάρες πρωτεΐνης.

Άλλα συμπληρώματα σόγιας είναι οι ισοφλαβόνες σόγιας, οι οποίες διατίθενται σε μορφή κάψουλας, και η λεκιθίνη σόγιας, η οποία διατίθεται τόσο σε κάψουλες, όσο και σε σκόνη.

Η σόγια περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά
Τα τρόφιμα σόγιας είναι μια καλή πηγή πολλών σημαντικών θρεπτικών συστατικών.

Για παράδειγμα, 1 φλιτζάνι (155 γραμμάρια) edamame περιέχει:

Θερμίδες: 189
Υδατάνθρακες: 11,5 γραμμάρια
Πρωτεΐνη: 16,9 γραμμάρια
Λίπος: 8,1 γραμμάρια
Ίνες: 8,1 γραμμάρια
Βιταμίνη C: 16% της Τιμής Ημερήσιας Πρόσληψης (RDI)
Βιταμίνη Κ: 52% RDI
Θειαμίνη: 21% RDI
Ριβοφλαβίνη: 14% RDI
Φολικό: 121% RDI
Σίδερο: 20% RDI
Μαγνήσιο: 25% RDI
Φώσφορος: 26% RDI
Κάλιο: 19% RDI
Ψευδάργυρος: 14% RDI
Μαγγάνιο: 79% RDI
Χαλκός: 19% RDI
Η σόγια παρέχει επίσης μικρές ποσότητες βιταμίνης Ε, νιασίνης, βιταμίνης Β6 και παντοθενικού οξέος. Επιπλέον, περιέχει πρεβιοτικές ίνες και πολλά ευεργετικά φυτοχημικά, όπως φυτικές στερόλες και τις ισοφλαβόνες daidzein και genistein.

Σόγια: Πιθανά οφέλη για την υγεία
Τα μοναδικά φυτοχημικά στη σόγια μπορεί να προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία.

Μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της χοληστερόλης
Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η σόγια μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης, ειδικά της LDL (κακής) χοληστερόλης. Αυτές οι βελτιώσεις είναι μεγαλύτερες σε άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Ωστόσο, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα συμπληρώματα σόγιας δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Οι ίνες της σόγιας φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στην μείωση της χοληστερόλης.

Μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα
Η κατανάλωση σόγιας σχετίζεται με βελτιωμένα αποτελέσματα για τις γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπείες γονιμότητας με υποβοηθούμενη αναπαραγωγική τεχνολογία. Έχει επίσης προστατευτική δράση έναντι της BPA, μιας χημικής ουσίας που βρίσκεται στο πλαστικό, η οποία μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη γονιμότητα. Γυναίκες που έτρωγαν σόγια πριν από εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν επιτυχημένη εγκυμοσύνη από εκείνες που δεν έτρωγαν σόγια.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η πρόσληψη σόγιας μπορεί στην πραγματικότητα να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα. Για παράδειγμα, μια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση πολύ υψηλών ποσοτήτων σόγιας θα μπορούσε να αλλάξει τα επίπεδα των αναπαραγωγικών ορμονών και να επηρεάσει αρνητικά την λειτουργία των ωοθηκών.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη ισοφλαβόνης από σόγια συσχετίστηκε με χαμηλότερη πιθανότητα εγκυμοσύνης, ή γέννησης ζωντανού παιδιού.

Μια μελέτη σε αρουραίους μια διατροφή πλούσια σε φυτοοιστρογόνα σόγιας προκάλεσε πολλά συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), τα οποία μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την αναπαραγωγική υγεία.

Μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
Οι ισοφλαβόνες είναι μια κατηγορία φυτοοιστρογόνων που βρίσκονται φυσικά στη σόγια και δρουν σαν ένα ασθενές οιστρογόνο στο σώμα. Τα επίπεδα οιστρογόνου μειώνονται κατά την εμμηνόπαυση, οδηγώντας σε συμπτώματα, όπως εξάψεις. Δεδομένου ότι η σόγια δρα ως φυσικό οιστρογόνο, μπορεί να βοηθήσει στην μείωση αυτών των συμπτωμάτων.

Σόγια: Πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία
Αν και η σόγια έχει πολλά οφέλη για την υγεία, η επίδρασή της σε άλλες καταστάσεις είναι αμφιλεγόμενη.

Η επίδραση της σόγιας στον καρκίνο του μαστού είναι άγνωστη
Η σόγια περιέχει ισοφλαβόνες, οι οποίες δρουν σαν οιστρογόνα στο σώμα. Δεδομένου ότι πολλοί καρκίνοι του μαστού χρειάζονται οιστρογόνα για να αναπτυχθούν, είναι λογικό ότι η σόγια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Ωστόσο, αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί στις περισσότερες μελέτες. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα, η υψηλότερη κατανάλωση σόγιας μπορεί να συνδέεται με 30% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες από την Ασία. Ωστόσο, για τις γυναίκες στις δυτικές χώρες, μια μελέτη έδειξε ότι η πρόσληψη σόγιας δεν είχε καμία επίδραση στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Αυτή η διαφορά μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η σόγια καταναλώνεται συνήθως ολόκληρη ή ζυμώνεται στην ασιατική διατροφή, ενώ στις δυτικές χώρες, η σόγια μεταποιείται κυρίως ή σε μορφή συμπληρώματος.

Εκτός από την προστασία από την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού, η σόγια έχει επίσης συνδεθεί με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής μετά τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Σε μια ανασκόπηση πέντε μακροχρόνιων μελετών, οι γυναίκες που έτρωγαν σόγια μετά τη διάγνωση είχαν 21% λιγότερες πιθανότητες υποτροπής καρκίνου και 15% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από τις γυναίκες που δεν έτρωγαν σόγια.

Επιπτώσεις στην λειτουργία του θυρεοειδούς
Η σόγια περιέχει γοϊτρογόνα (goitrogen), ουσίες που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τον θυρεοειδή εμποδίζοντας την απορρόφηση του ιωδίου.

Έρευνα διαπίστωσε ότι ορισμένες ισοφλαβόνες σόγιας μπορεί να εμποδίσουν την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Ωστόσο, αυτά τα ευρήματα περιορίζονται ως επί το πλείστον σε τεστ σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζώα.

Από την άλλη πλευρά, μελέτες σχετικά με την επίδραση της σόγιας στην λειτουργία του θυρεοειδούς στους ανθρώπους υποδηλώνουν ότι μπορεί να μην έχει σημαντική επίδραση. Μια ανασκόπηση 18 μελετών έδειξε ότι το συμπλήρωμα σόγιας δεν είχε καμία επίδραση στα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών. Αν και αύξησε ελαφρώς τα επίπεδα της ορμόνης διέγερσης του θυρεοειδούς (TSH), δεν είναι σαφές εάν αυτό είναι σημαντικό για τα άτομα με υποθυρεοειδισμό.

Ωστόσο, σύμφωνα με μια άλλη παλαιότερη ανασκόπηση 14 μελετών, η σόγια είχε ελάχιστη έως καθόλου επίδραση στην λειτουργία του θυρεοειδούς. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα με υποθυρεοειδισμό δεν χρειάζεται να αποφεύγουν τη σόγια, εφόσον η πρόσληψη ιωδίου είναι επαρκής.

Επίδραση στις ανδρικές σεξουαλικές ορμόνες
Επειδή η σόγια περιέχει φυτοοιστρογόνα, οι άνδρες μπορεί να ανησυχούν να τη συμπεριλάβουν στη διατροφή τους.

Ωστόσο, μελέτες δεν δείχνουν ότι η σόγια επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή τεστοστερόνης στους άνδρες. Σε μια ανασκόπηση 15 μελετών σε άνδρες, η πρόσληψη έως 70 γραμμαρίων πρωτεΐνης σόγιας και 240 mg ισοφλαβόνης σόγιας την ημέρα δεν επηρέασε την ελεύθερη τεστοστερόνη ή τα συνολικά επίπεδα τεστοστερόνης.

Επιπλέον, η σόγια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη στους άνδρες. Σε μια ανασκόπηση 30 μελετών, η υψηλή κατανάλωση σόγιας συνδέθηκε με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.

Επιπτώσεις στην πεπτική υγεία
Αρκετές πρόσφατες μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι ορισμένες ενώσεις που βρίσκονται στη σόγια θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του πεπτικού συστήματος. Οι αγγλουτινίνες (agglutinins) σόγιας, ειδικότερα, είναι ένας τύπος αντιθρεπτικών συστατικών που έχει συνδεθεί με πολλές αρνητικές παρενέργειες.

Μια άλλη μελέτη σε ζώα έδειξε ότι οι αγγλουτινίνες σόγιας θα μπορούσαν να αυξήσουν την εντερική διαπερατότητα, διευκολύνοντας τις ουσίες να διέλθουν από την επένδυση του πεπτικού σωλήνα και να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Η σόγια μπορεί επίσης να περιέχει πολλά άλλα αντιθρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων αναστολέων τρυψίνης, παραγόντων αναστολής της α-αμυλάσης και πολλά άλλα.

Ευτυχώς, το μαγείρεμα, το μούλιασμα και η ζύμωση των προϊόντων σόγιας πριν από την κατανάλωση μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της περιεκτικότητας των θρεπτικών συστατικών και στην ενίσχυση της πεπτικότητας.

Πηγή: https://www.healthline.com

https://www.iatropedia.gr/

Διατροφή

Αποτοξίνωση με άλατα θειικού μαγνησίου
Ηρώ Γουνιτσιώτη

Η αποτοξίνωση είναι μία διαδικασία είναι πολύ σημαντική για τη εύρυθμη λειτουργία του σώματος. Τα άλατα θειικού μαγνησίου ή κοινώς γνωστά ως Epsom Salt αποτελούν μία ένωση που μπορεί να αποτοξινώσει το σώμα τόσο εσωτερικά, ως συμπλήρωμα διατροφής, όσο και εξωτερικά μέσω του μπάνιου. Η ονομασία Epsom δόθηκε στο άλας θειικού μαγνησίου όταν ανακαλύφθηκε σε μία περιοχή στο Surrey της Αγγλία απ’ όπου και αναβλήζουν φυσικά νερά με θειικό μαγνήσιο.

Πως χρησιμοποιείται
Τι είναι
Τα άλατα θειικού μαγνησίου αποτελούν μία ένωση ανόργανων στοιχείων, μαγνήσιο, θείο και οξυγόνο, που δημιουργούν ένα σύμπλοκο, το MgSO4. Τα άλατα Epsom έχουν μορφή μικροκρυστάλλων, ωστόσο στο εμπόριο μπορούν να βρεθούν και σε μορφή σκόνης.

Πού μπορούν να χρησιμοποιηθούν
Τα άλατα Epsom μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, τόσο εσωτερικά ως πόσιμο διάλυμα, όσο και εξωτερικά για μπάνιο. Από πολλούς θεωρούνται ως ένα από τα καλύτερα αποτοξινωτικά μέσα του σώματος ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί και σε πολλούς τομείς της ιατρικής.Παραδοσιακά το άλας θειικού μαγνησίου χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση καταστάσεων όπως είναι:

υποσιτισμός
μυϊκή κούραση
δυσκοιλιότητα
απομάκρυνση τοξινών
απολέπιση δέρματος
ακμή
μυϊκοί τραυματισμοί ή κούραση
αρθροπάθειες
Εσωτερική χρήση
Το αλάτι Epsom λειτουργεί ως άριστο υπακτικό και η λήψη του, ως πόσιμο διάλυμα, λειτουργεί ως μέθοδος υποκλεισμού για όλο το πεπτικό σύστημα (λεπτό και παχύ έντερο). Για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται για την προσωρινή αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Η χρήση του ως αποτοξινωτικό βοήθημα μπορεί να γίνεται δύο φορές το χρόνο. Μερικές από τις καταστάσεις που μπορούν να ωφεληθούν από τη χρήση αλάτων Epsom είναι:

Χαλάρωση του νευρικού συστήματος
Αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας παροδικά
Απομάκρυνση τοξινών και παράσιτων απ΄ όλο το σώμα
Μυϊκή χαλάρωση και αποκατάσταση
Ανακούφιση μυϊκών πόνων στα άκρα
Τρόπος δράσης
Το θειικό μαγνήσιο μπορεί και απορροφάται εύκολα από το γαστρεντερικό σύστημα καθώς και από το δέρμα. Χάρη στην υπεροσμωτική του δράση, μπορεί και προσελκύει μεγάλες ποσότητες νερού για να απορροφηθεί και να χρησιμοποιηθεί από τον οργανισμό. Το αποτέλεσμα της παραπάνω ιδιότητας είναι, η είσοδος του άλατος στο γαστρεντερικό σωλήνα να συνοδεύεται από μεγάλη αποβολή νερού από τα γύρω κύτταρα. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται η κινητικότητα του εντέρου και υποβοηθάται η απομάκρυνση τοξινών τόσο από το έντερο αλλά και απ’ όλο το σώμα.

Μια άλλη πολύ βασική ιδιότητα του άλατος είναι η ικανότητα του να ισορροπεί τα επίπεδα ηλεκτρολυτών στο σώμα. Το άλας περιέχει μόρια μαγνησίου και θείου τα οποία συμμετέχουν σε πολλές βιοχημικές αντιδράσεις του σώματος. Το μαγνήσιο αποτελεί ένα από τα πιο βασικά μέταλλα του σώματος και είναι υπεύθυνο για τη καλή συσταλτικότητα των μυών, για την οξεοβασική ισορροπία των κυττάρων, την καλή λειτουργία των μυών καθώς και των ενζύμων. Λόγω του ότι το άλας απορροφάται εύκολα από το σώμα, έχει χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση και ενίσχυση των επιπέδων μαγνησίου στο αίμα (υπομαγνησαιμία).

Χρήσιμη φαίνεται να είναι η λήψη του αλατιού Epsom στην καρδιαγγειακή νόσο καθώς και στο άσθμα. Στην ιατρική έχει χρησιμοποιηθεί ενδοφλέβια για την αντιμετώπιση καρδιακής αρρυθμίας και υπερτασικών επεισοδίων ενώ λειτουργεί και ως βρογχοδιασταλτικό σε περιπτώσεις παροξύνσεων άσθματος.

Εξωτερική χρήση
Εάν επιθυμείτε να αποτοξινώσετε το σώμα σας εύκολα και γρήγορα δεν έχετε παρά να κάνετε ένα μπάνιο με άλας θειικού μαγνησίου. Λόγω της μεγάλης απορροφησιμότητάς του διεισδύει στα κύτταρα βοηθώντας στη μείωση των τοξινών από τα κύτταρα, ηρεμεί το νευρικό σύστημα και χαλαρώνει του μύες. Επιπλέον λειτουργεί και ως απολεπιστικό μέσο καθώς αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας αφήνωντας το δέρμα λείο και απαλό. Απομακρύνει μύκητες και βακτήρια που αναπτύσσονται στην επιδερμίδα χάρη στο ph του άλατος, μειώνοντας έτσι και την κακοσμία των ποδιών που οφείλεται σε υπερανάπτυξη μικροοργανισμών.

Το άλας ενυδατώνει και αποτοξινώνει το δέρμα, ξεκουράζοντας το σώμα και διεγείροντας τη τοπική μικροκυκλοφορία και τη λέμφο. Χάρη στη μεγάλη συγκέντρωση σε μαγνησίου λειτουργεί ως άριστο νευρο- και μυοχαλαρωτικό με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται σε μυϊκές κακώσεις, τραυματισμούς, αρθρίτιδα, επίμονους πονοκεφάλους και κράμπες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε διαλυόμενο σε μια μπανιέρα ως άλας μπάνιου ή σε μια λεκάνη ως ποδόλουτρο ή ως πάστα σε μια πετσέτα με ζεστό νερό για εντοπισμένους μυϊκούς πόνους.

Αντενδείξεις – παρενέργειες
Παρόλο που δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες από τη χρήση του θειικού μαγνησίου, καλό θα ήταν γυναίκες που κυοφορούν ή θηλάζουν να αποφύγουν τη χρήση του ενώ άτομα που πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο, διαβήτη, αποφρακτική εντεροπάθεια, κολίτιδα ή έχουν έντονο στομαχόπονο, ναυτία ή έμετο να συμβουλεύονται πρώτα τον ιατρό τους. Η λήψη άλατος θειικού μαγνησίου ενδεχομένως αυξήσει τα εντερικά αέρια, τον τυμπανισμό και την κινητικότητα του εντέρου κάτι που υποχωρεί άμεσα. Το αλάτι Epsom έχει ηπακτική δράση γι’ αυτό και δε θα πρέπει να συγχορηγείται με άλλα φάρμακα παρόμοιας δράσης (καθαρτικά).

Πως χρησιμοποιείται
Εσωτερικά ως αποτοξινωτική θεραπεία χρησιμοποιείται δύο φορές το χρόνο, σύμφωνα με την υπόδειξη του θεράποντα ιατρού ή διαιτολόγου. Ταυτόχρονα με τη λήψη θειικού μαγνησίου ως πόσιμο διάλυμα να λαμβάνεται άφθονη ποσότητα υγρών.

Εξωτερικά, διαλύεται ικανοποιητική ποσότητα άλατος σε άφθονο ζεστό νερό (150-300γρ. για ποδόλουτρο και 300-600γρ. για το μπάνιο.

Για περισσότερες πληροφορίες ενημερωθείτε για προϊόν Viogenesis Epsom Salt Magnesium Sulphate.

https://www.vita4you.gr/

Διατροφή

Σοκολάτα: Γνωρίζατε ότι η κατανάλωσή της το πρωί βοηθά στη σταθεροποίηση του βάρους σας;
Από: Δέσποινα Λάνου 

Μήπως ήρθε η ώρα να απολαύσετε την αγαπημένη σας σοκολάτα «άφοβα»; Ερευνητές του νοσοκομείου Brigham and Women’s -του δεύτερου μεγαλύτερου εκπαιδευτικού νοσοκομείου του Harvard Medical School- λένε ότι η σοκολάτα στη διατροφή μας μπορεί και να μας ωφελήσει.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στην FASEB Journal, η κατανάλωση σοκολάτας το πρωί μπορεί σε βάθος χρόνου να μας βοηθήσει να κάψουμε λίπος και να βελτιώσουμε το σάκχαρο. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 3 ομάδες γυναικών που βρίσκονται σε μετακλιμακτηριακή φάση. Συγκεκριμένα, το πρώτο γκρουπ περιελάμβανε γυναίκες που έτρωγαν 100 γραμμάρια σοκολάτας μέσα σε μια ώρα από εκείνη που ξυπνούσαν. Το δεύτερο γκρουπ γυναικών έτρωγε την ίδια ποσότητα μια ώρα πριν πάει για ύπνο το βράδυ, ενώ το τρίτο γκρουπ δεν έτρωγε καθόλου σοκολάτα μέσα στην ημέρα.

Οι μετρήσεις που έγιναν σε βάθος χρόνου, έδειξαν πως η ομάδα των γυναικών, που έτρωγε το πρωί 100 γραμμάρια σοκολάτας, δεν σημείωσε αύξηση βάρους. Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι είχαν όρεξη, ισορροπία στα μικρόβια του εντέρου και βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου.

«Σημασία δεν έχει μόνο τι τρώμε, αλλά και πότε το τρώμε»
«Η έρευνά μας υπογραμμίζει πως οι φυσιολογικοί μηχανισμοί που εμπλέκονται στη ρύθμιση του σωματικού βάρους επηρεάζονται όχι μόνο από το τι τρώμε, αλλά και το πότε τρώμε κάτι» επισήμανε ο νευροεπιστήμονας Φρανκ A.J.L. Σιρ, επικεφαλής της μελέτης. Πρόσθεσε ότι «οι εθελόντριες μας δεν πήραν βάρος, μολονότι αύξησαν την πρόσληψη θερμίδων. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν πως η σοκολάτα μείωσε την πρόσληψη κατά βούλησης ενέργειας, συμπέρασμα που είναι σύμφωνο με την μείωση που παρατηρήθηκε σε πείνα, όρεξη και την επιθυμία για γλυκά, τα οποία είχαν καταγραφεί σε προηγούμενη έρευνα».

https://www.olivemagazine.gr/

Διατροφή

Πως να χρησιμοποιήσεις την πρόπολη θεραπευτικά.
Έχει αποδειχθεί ότι ένα από τα χαρακτηριστικά της πρόπολης μέλισσας είναι η ενίσχυση των αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού, ή του ανοσοποιητικού συστήματος, γεγονός που την καθιστά διπλά αποτελεσματική στην αντιμετώπιση λοιμώξεων κάθε είδους.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, άρχισε να αναπτύσσεται μεγάλο ενδιαφέρον για τη μελέτη αυτού του προϊόντος στη Γιουγκοσλαβία, τη Ρωσία και την Πολωνία, καθώς και σε άλλα μέρη του κόσμου. Ένας Γάλλος επιστήμονας με το όνομα Lavie, καθώς και ένα πολωνικό φαρμακευτικό εργαστήριο, κατέδειξαν τις εξαιρετικές ιδιότητες της πρόπολης στην καταπολέμηση μυκήτων και βακτηριδίων.

Ο Αριστοτέλης χρησιμοποιούσε την πρόπολη ως θεραπευτικό μέσο για πολλές διαφορετικές νόσους, και ο Πλίνιος για την αντιμετώπιση φλεγμονών του δέρματος. Σε κάποιες νευρικές διαταραχές, μέσα αντιμετώπισης με βάση την πρόπολη έχουν δώσει καλά αποτελέσματα. Σε πιο σύγχρονες εποχές, ένα βάλσαμο κατασκευασμένο από πρόπολη και βαζελίνη χρησιμοποιούνταν στον πόλεμο για την καταπολέμηση των επιμολύνσεων των τραυμάτων. Ρώσοι και Πολωνοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι η πρόπολη είναι αποτελεσματική εναντίον του βακίλου της φυματίωσης, και εξίσου αποτελεσματική εναντίον ορισμένων ειδών μυκήτων ανθεκτικών στις συνήθεις θεραπείες, όπως η Candida.

Η πρόπολη χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο από τις μέλισσες για να παρατάξει τις κυψέλες τους και να σφραγίσει ρωγμές ή τρύπες (Πρόπολη = Προ της πόλης). Έχει φυσικές ιδιότητες που βοηθούν στη διατήρηση της εσωτερικό της κυψέλης απαλλαγμένο από μολυσματικούς παράγοντες. (Το εσωτερικό της κυψέλης είναι πιο αποστειρωμένο ακόμη και από ένα σύγχρονο χειρουργείο)Η πρόπολη περιέχει εκατοντάδες ενώσεις, όπως βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα και φλαβονοειδή που προωθούν τις αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντιβιοτικές ιδιότητες της.

Η πρόπολις ως θεραπευτικός παράγοντας
Η καθημερινή κατανάλωση της θεωρείται πως ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί επίσης να ληφθεί με ασφάλεια μαζί με αντιβιοτικά για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους. Ένα βάμμα πρόπολης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία πληγών και για να καταπραΰνει τον πονόλαιμο. Η πρόπολη χρησιμοποιείται επίσης σε μερικές τσίχλες, οδοντόκρεμες, καλλυντικά, κρέμες και αλοιφές και μπορεί να έχει πιθανές χρήσεις στον τομέα της οδοντιατρικής να σκληρύνει το σμάλτο.

Η πρόπολη περιέχει αντιβακτηριακες και αντιμυκητιακες ουσίες οι οποίες δρουν επιλεκτικά:επιτίθενται στα παθογόνα βακτήρια και τους τοξικούς μύκητες χωρίς να είναι επιβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό, δεν επηρεάζει τη φυσική μικροχλωρίδα του πεπτικού συστήματος του ανθρώπου, επίσης δεν παρουσιάζει παρενέργειες (εκτός από σπάνιες περιπτώσεις αλλεργίας) και η χρήση της ενισχύει την επίδραση των συνηθισμένων φαρμάκων.

Η πρόπολη δρα κατά των ιών και είναι ισχυρό αντιβιοτικό και αντιπαρασιτικο, προσφέρει προστασία από την ραδιενέργεια, είναι αποτελεσματική για παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος, για τον προστάτη, για ανωμαλίες του ενδοκρινικού και για τοπικούς πόνους όπως ο πονόδοντος.Σε πειράματα που έγιναν σε ζώα η πρόπολη όχι μόνο δεν προκάλεσε καρκινογενεση, αντίθετα μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις προκάλεσε συρρίκνωση του όγκου.

Οι μέχρι σήμερα θεραπευτικές ιδιότητες της πρόπολης όπως αναφέρονται από την διεθνή βιβλιογραφία είναι:

1. η ικανότητα να καταστρέφει ή να σταμάτα τον πολλαπλασιασμό ενός μεγάλου αριθμού βακτηρίων όπως σταφυλοκοκων, στρεπτοκοκων και σαλμονελας.

2. οι αντιμυκητιακες ιδιότητες της πρόπολης είναι επίσης γνωστές.

3. έχει ισχυρές αναισθητικές ιδιότητες π.χ πονόδοντο.

4. ειναι αποτελεσματικη κατα των μολυνσεων απο ιους οπως της γρίπης και του έρπη.

5. είναι επίσης πολύ αποτελεσματική για την αντιμετώπιση και τη θεραπεία φλεγμονών. Ηαντιφλεγμονωδης δράση της καλύπτει την ρευματοειδή αρθρίτιδα, τις φλεγμονές της τραχείας, του λάρυγγα κ.α.

6. διεγείρει το σχηματισμό των κυττάρων και των ιστών.

7. όταν χρησιμοποιείται εσωτερικά η πρόπολη έχει αντιρρευματικες ιδιότητες.

8. ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

9. έχει επουλωτική δράση, επιταχύνει την αναγέννηση ιστών και την αποκατάσταση κυττάρων.
Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ1. Αντιμικροβιακή
Από εφαρμογές μέχρι τώρα και ξένα κυρίως Ρώσικα και Ρουμάνικα Ιατρικά Συγγράμματα διαπιστώθηκαν οι καταπληκτικές θεραπευτικές της ιδιότητες, στη φαρυγγίτιδα, σε λοιμώξεις εσωτερικές και εξωτερικές, γρίπη, λαρυγγίτιδα, βρογχικό άσθμα, χρόνια πνευμονία και πνευματική φθίση.
2. Αναισθητική δράση
Τα μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμενα αναισθητικά είναι πολύ τοξικά, άρα και επικίνδυνα. Η πρόπολη σαν αναισθητικό χρησιμοποιήθηκε σε εγχειρήσεις διαφόρων οργάνων, καθώς και για θεραπεία και ανακούφιση του πόνου, της άνω αναπνευστικής οδού, των ρινικών κοιλοτήτων, των δοντιών, του αυτιού κ.λ.π.3. Αντιφλεγμονώδης δράση
Η πρόπολη επουλώνει τραύματα και πληγές αυτιών, μύτης, έρπη, ζωστήρα. Πρόκειται για ένα φυσικό αντιβιοτικό με αντιμικροβιακή δράση, όπως σταφυλόκοκκου, στρεπτόκοκκου κ.λ.π. χωρίς παρενέργειες.

Πως να την χρησιμοποιήσετε
Ο τρόπος χρήσης της ωμής ανεπεξέργαστης πρόπολης είναι πολύ απλός: Μασάμε σαν τσίχλα ένα κομματάκι πρόπολης ίσο με ένα ρεβίθι για πολύ ώρα, μέχρι να ασπρίσει – να απομείνει δηλαδή μόνο το κερί που εμπεριέχει. Έτσι λαμβάνουμε όλες τις ουσίες που μας είναι χρήσιμες. Μασώντας την ζεσταίνεται και μαλακώνει στο στόμα και μετά τοποθετείται με πίεση στο πονεμένο μέρος π.χ δόντι. Διαλύεται με το σάλιο και απορροφάται από το σώμα. Η χρήση της με αυτόν τον τρόπο είναι πολύ αποτελεσματική για φλεγμονές ή έλκη στο στόμα, το λαιμό ή το λάρυγγα καθώς διεισδύει την εσωτερική μεμβράνη αμέσως. Επίσης καταπραΰνει τον πόνο λόγω της αναισθητικής δράσης που έχει.

Μπορούμε βέβαια να την ανακατέψουμε με κάποια κρέμα, αφού πρώτα την λιώσουμε σε μπέν μαρί και να την χρησιμοποιήσουμε εξωτερικά σε πληγές, ερεθισμένο δέρμα, σπυράκια κλπ.

εκχύλισμα πρόπολης σε αλκοόλη συγκέντρωσης 3-30% μπορούν να χρησιμοποιηθούν απευθείας σε τραύματα, κοψίματα και μερικές φόρες σε εκζέματα που δεν υποχωρούν.

Χρησιμοποιείται σε κρέμες καλλυντικών επειδή δυναμώνει τον ιστό του δέρματος, σε γαλακτώματα καθαρισμού, για την θεραπεία της ακμής και ως μάσκα προσώπου.Ως πούδρα χρησιμοποιείται στις πληγές. μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία κρυολογήματος.η πρόπολη λαμβάνεται 3 φορές την ήμερα σε δόση 1 κουταλάκι του τσαγιού.

Η πρόπολη χρησιμοποιείται ως διάλυμα σε αλκοόλ 95ο βαθμών. Ο χρήστης μπορεί να παίρνει 20-30 σταγόνες (τα παιδιά 10), διαλύματος ανακατεμένο με μισό ποτήρι νερό ή γάλα, μισή ώρα προ του φαγητού, μέχρι τρεις φορές ημερησίως και συνήθως για ένα μήνα. Αυτός ο τρόπος λήψης βοηθάει όλες τις καταστάσεις που προαναφέραμε.

Εξωτερικά μπορεί κάποιος να επαλείψει με το διάλυμα πάσχοντα μέρη 2-3 φορές ημερησίως και να έχει έτσι ένα είδος βιολογικού επιδέσμου. Το διάλυμα λόγω αλκοόλ, προκαλεί προσωρινά κάψιμο αλλά σύντομα η ευεργετική δράση της πρόπολης ανακουφίζει.

Σε αντίθεση με τα γνωστά αντιβιοτικά,(τεραμυκίνη – πενικιλίνη – στρεπτομυκίνη), η πρόπολη δεν έχει παρενέργειες. Δεν προσβάλει την χλωρίδα του εντέρου και αποβάλλεται από τον οργανισμό, χωρίς να βλάπτει τα νεφρά και το συκώτι. Κατά γενικό κανόνα μετά 5-6 ημέρες χρήσης παρατηρούνται οι πρώτες βελτιώσεις στην υγεία, όπως ελαστικότητα στην επιδερμίδα, τόνωση του οργανισμού, καλυτέρευση του ύπνου και της όρεξης.

ΠΡΟΣΟΧΗ. Η πρόπολη μέχρι να στεγνώσει στο δέρμα να μην έρθει σε επαφή με ρούχα, διότι ΒΑΦΕΙ ισχυρά.
Το διάλυμα – πρόπολης είναι πολύ χρήσιμο όπως αναφέραμε για εξωτερική – εσωτερική χρήση και παρασκευάζεται ως εξής:
σε δοχείο 120 ml αλκοόλης τοποθετούμε 100gr ακατέργαστης πρόπολης.
Στις επόμενες 8 μέρες ανακινούμε το δοχείο 1-2- φόρες. Έπειτα το αφήνουμε σε ηρεμία για μερικές βδομάδες .σε αυτό το διάστημα η πρόπολη διαλύεται στην αλκοόλη και καταβυθιζονται οι ξένες ουσίες (κατακάθι). Το διάλυμα λαμβάνεται προσεκτικά από την επιφάνεια του δοχείου και τοποθετείται σε σκουρόχρωμα μπουκαλάκια (καλό είναι να γίνει με σταγονόμετρο). από το διάλυμα λαμβάνουμε καθημερινά 15-20 σταγόνες για την αποφυγή των κρυωμάτων.

Καλό είναι να λαμβάνεται τους μήνες που έχει έξαρση σε ιώσεις π.χ από 1-10 Νοεμβρίου, 1-10 Δεκεμβρίου κτλ.

Τα κατακάθια τα τοποθετούμε σε υφασμάτινη σακούλα τοποθετούμε ένα βάρος από πάνω και βράζουμε σε κατσαρόλα με νερό. το κερί που μαζεύεται στην επιφάνεια περιέχει πρόπολη η οποία χρησιμοποιείται για την παρασκευή αλοιφής.

η αλοιφή απαιτεί:
150 gr του παραπάνω κεριού.
240 gr λανολινη λιωμενη σε μπεν μαρι.
520 gr φυτικό λάδι.

αφού το μείγμα κρυώσει προσθέτουμε 90 gr από συμπυκνωμένο διάλυμα πρόπολης. το νερό που προκύπτει από το βράσιμο των υπολειμμάτων του διαλύματος πρόπολης περιέχει υδατοδιαλυτά μέρη της πρόπολης και έχει αντισηπτικές ιδιότητες. Με την προσθήκη οινοπνεύματος για την καλύτερη συντήρησή του μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν after-shave.

Αναλυτικότερα η πρόπολις χρησιμοποιείται για

1. Δερματοπάθειες
Όπως φυματίωση του δέρματος, αλωπεκίαση κ.λ.π. Για τη θεραπεία της τριχοφυτίας της κεφαλής σαν αλοιφή με πρόπολη 50% σε φυτικό λάδι, μετά από αργή βράση ή σκέτη πρόπολη σε διάλυμα με αλκοόλ 96%. Το διάλυμα αφήνεται να εξατμιστεί τόσο, ώστε να γίνει αλοιφή, για εναπόθεση σε παχύ στρώμα στις πληγές κάτω από κερόχαρτο. Τις πρώτες μέρες αυξάνει τη φλόγωση, αλλά μετά 3-5 ημέρες ελαττώνεται η φαγούρα και οι πόνοι μειώνονται ή εξαφανίζονται. Με το αλκοολούχο διάλυμα με πρόπολη (1:1) σαν βάση για την αλοιφή και τη χρήση της, σε αποκόλληση της επιδερμίδας σε περίπτωση υπερκερατίνωσης και επιδερμοφυτεία. Η θεραπεία έδωσε θετικά αποτελέσματα σε 15 ημέρες, σε όλους τους ασθενείς.
Το εκχύλισμα της πρόπολης 50% σε αλοιφή και σκέτη πρόπολη διαλυμένη σε αλκοόλ, σε βούτυρο αγελάδας χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της φυματίωσης του δέρματος (veruco inriltrat). Η επάλειψη γίνεται με παχύ στρώμα κάτω από λευκοπλάστη ή κερόχαρτο. Στις περιπτώσεις veruco για 2-3 μέρες, αλλά για τις περιπτώσεις inriltrat καθημερινά. Στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάστηκε θεραπεία 1-2 μήνες.
Η θεραπεία με πρόπολη ενδείκνυται για τη φυματίωση του δέρματος, όταν δεν μπορεί να γίνει χρήση σύνθετων αντιφυματικών προϊόντων.

Για τη θεραπεία της απώλειας των μαλλιών χρησιμοποιήθηκε εκχύλισμα από πρόπολη σε αλοιφή 30% και αλκοολούχο διάλυμα από εκχύλισμα πρόπολης, οπότε η θεραπεία γίνεται με καθημερινές εντριβές της κεφαλής και ενεργητικό μασάζ και δυναμωτική τροφή.
Η θεραπεία με πρόπολη που έγινε σε πάνω από 500 ασθενείς κράτησε το πολύ 1 χρόνο στους 37%, 2 χρόνια στους 15% και πάνω από 5 χρόνια στο 12% και θετικά αποτελέσματα της θεραπείας παρατηρήθηκαν στο 82% των ασθενών.
Η απλότητα της παρασκευής και εφαρμογής των αλοιφών και των διαλυμάτων με πρόπολη, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες επιτρέπει τη χρήση στη δερματολογία.

2. Ψωρίαση και ασθένειες των αναπνευστικών οδών
Η πρόπολη διαπιστωμένα καταστρέφει τους διάφορους μικροοργανισμούς σε 15-20 λεπτά και άλλοτε σε 5 ώρες, ανάλογα με την ευαισθησία τους και με την πυκνότητά της. Θεραπεύεται ο κατάρρους των αναπνευστικών οδών, οι διάφορες φλεγμονές του μετωπιαίου κόλπου, η βρογχίτιδα, η φαρυγγίτιδα, το βρογχικό άσθμα, η χρόνια πνευμονία. Επίσης χρησιμοποιείται σε διάφορες δερματοπάθειες: έκζεμα και ψωρίαση.
Σε όλες τις πιο πάνω περιπτώσεις χρησιμοποιείται διάλυμα αλκοολούχο από πρόπολη 20-30% διαλυμένο σε ζεστό νερό, 2-3 φορές την ημέρα 1 ώρα πριν το γεύμα, μεσημέρι και βράδυ.

Για τα αναπνευστικά προβλήματα των παιδιών η δοσολογία είναι 2 φορές την ημέρα, πριν το γεύμα μεσημέρι και βράδυ. Το πρωί τα παιδιά κάνουν εισπνοές με πρόπολη για διάστημα 3-5 λεπτά. Επίσης κλινική εφαρμογή πρόπολης (1964-1972) έδωσαν θετικά αποτελέσματα ποσοστού 90,1% με χρησιμοποίηση αλοιφής και βάμματος πρόπολης: Σε ένα δοχείο με ζεστό νερό θερμοκρασίας 45-50 βαθμούς βάζουμε 80 γραμ. βαζελίνης και 20 γραμ. καθαρισμένης πρόπολης, ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει μια ομοιογενής μάζα, την φιλτράρουμε 2 φορές μέσα από γάζα και την αφήνουμε να καθιζήσει, διατηρώντας την σε μέρος δροσερό και σκοτεινό. Από αυτήν την αλοιφή βάζουμε λεπτό στρώμα στην εστία της πληγής και επίδεσμό της. Καθημερινά γίνεται αλλαγή.
(«Τροφή»: Επιφυλάσσομαι για την χρήση της βαζελίνης)

Για το βάμμα χρησιμοποιούμε 100 γραμ. πρόπολης σε ένα φιαλίδιο και 500 γραμ. αλκοόλ 96%. Το βάζουμε σε σκοτεινό μέρος, αλλά το ανακατεύουμε κατά διαστήματα και μετά από 10 ημέρες το φιλτράρουμε με γάζα και από αυτό δίνουμε καθημερινά 30-40 σταγόνες μέσα σε λίγο νερό, μισή ώρα πριν από το γεύμα. Όμως το οινόπνευμα να είναι εσωτερικής χρήσης (που γνωρίζει μόνο ο φαρμακοποιός). Με αυτόν τον τρόπο θεραπεύεται χρόνια έκζεμα και νευροδερμίτα. Μετά από 5-6 ημέρες θεραπείας μειώνεται η φαγούρα και στο δέρμα παρουσιάζεται μια ελαστικότητα. Με το βάμμα γίνεται ακόμη μια τόνωση του οργανισμού και καλυτέρευση του ύπνου και της όρεξης. Η θεραπεία γίνεται περίπου 1 μήνα.

3. Χρόνια φαρυγγίτιδα
Τοποθετούμε 30 γραμ. πρόπολη στην κατάψυξη του ψυγείου, για να σκληρύνει και την άλλη ημέρα την τρίβουμε (σε ηλεκτρικό τρίφτη) και τα τρίμματα τα βάζουμε σε ένα ποτήρι με νερό, ανακατεύουμε να μουσκευτούν καλά και αφήνουμε να ηρεμήσει και να κατακαθίσει η πρόπολη, ενώ το κερί και άλλα στοιχεία ανεβαίνουν στην επιφάνεια και τα αφαιρούμε σαν άχρηστα. Αδειάζουμε το πολύ νερό από το ποτήρι συγκρατώντας την πρόπολη. Στη συνέχεια παίρνουμε ένα φύλλο απορροφητικό χαρτί, από το χαρτί της κουζίνας, που το τυλίγουμε στριφτά σαν φυτίλι και βυθίζουμε τη μια άκρη του στην πρόπολη και την άλλη τη γυρίζουμε προς τα κάτω έξω από το χείλος του ποτηριού, αφήνοντας χρόνο, όσο χρειάζεται να απορροφηθεί η υγρασία και χρόνο ακόμη μέχρι να στεγνώσει η πρόπολη. Μετά προσθέτουμε στην πρόπολη 100 γραμ. αλκοόλ με 96 βαθμούς και ανακινώντας το συχνά για μερικές μέρες, όταν διαλυθεί η πρόπολη το φιλτράρουμε με γάζα και από αυτό παίρνουμε ένα μέρος που το αναμειγνύουμε με δυο μέρη γλυκερίνης ή ροδακινέλαιο, για επαλείψεις, μία καθημερινά και για 10-15 μέρες, χρησιμοποιώντας κάθε φορά 2,5 περίπου γραμ. από το παρασκεύασμα.

4. Προστάτης
Χρησιμοποιούμε σωστό διαιτολόγιο αποφεύγοντας τελείως το μαγειρικό αλάτι, τη ζάχαρη, αλλαντικά και παστά και παίρνουμε εσωτερικά από το στόμα σε ποσότητα ενός φιστικιού πρόπολη, που τη μασάμε σαν τσίχλα, προ ή μετά το φαγητό. Το πρωί που είμαστε νηστικοί γίνεται καλύτερη αφομοίωση και η ποσότητα αυτή πρέπει να διαλύεται τελείως στο στόμα για το στομάχι.

5. Οξεία ή χρόνια κολίτιδα
Χρησιμοποιούμε πρόπολη με τη μορφή αλκοολούχου εκχυλίσματος διαλυμένη σε νερό 30%. Το εκχύλισμα παρασκευάζεται με τρίψιμο της πρόπολης σε αιθυλικό αλκοόλ (alcohol etilk) 95% και σε αναλογία 1:5, σε κανονική θερμοκρασία (δωματίου) και σε διάστημα 48 ωρών. Αρχικά παίρνουμε 30 σταγόνες αλκοολούχου διαλύματος πρόπολης σε ένα ποτήρι ζεστό νερό ή σε ωμό γάλα, μια ώρα πριν το γεύμα για τον έλεγχο της αντίδρασης του οργανισμού και στη συνέχεια 40 σταγόνες, 3 φορές την ημέρα
ΑΛΛΕΡΓΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
Η Πρόπολη είναι ένα φυσικό συμπλήρωμα που δημιουργείται από τις μέλισσες από ρητινώδη ουσίες που συλλέγονται από τα φυτά και τα δέντρα που είναι σε συνδυασμό με τα ένζυμα των μελισσών. Γενικά αναγνωρίζεται ως ασφαλής και ευεργετική. Πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή γιατί υπάρχουν και κάποια άτομα που παρουσιάζουν αλλεργία. Στην επιδερμίδα φαίνεται με την εμφάνιση κόκκινων κηλίδων οι οποίες εξαφανίζονται σε μερικές μέρες.Όταν η χρήση της γίνεται εσωτερικά η εμφάνιση αλλεργικής αντίδρασης είναι ποιο σπάνια και σε αυτή την περίπτωση εμφανίζονται μικρές κόκκινες κηλίδες στο στήθος και ελαφρά φαγούρα. Για τους παραπάνω λόγους η πρόπολη θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε μικρή ποσότητα στην αρχή και μεγαλύτερες σταδιακά αργότερα.

Αλλεργικές αντιδράσεις στην πρόπολη μπορεί επίσης, να εμφανιστεί σε άτομα που έχουν δείξει αλλεργία στα προϊόντα της μέλισσας. Εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με τη χρήση της, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

πηγη: proionta-tis-fisis.com

https://xmbeekeeping.blogspot.com/

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.