Οκτωβρίου 18, 2021

Διατροφή

Το νεανικό δέρμα, εκτός από στόχο για τους περισσότερους, αποτελεί και δείγμα καλής υγείας. Τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος, και το makeup βοηθούν το δέρμα να φαίνεται νεανικό και υγιές, αλλά κάνουν την μισή δουλειά. Αν θέλουμε το δέρμα μας να αποπνέει νεανικότητα, ελαστικότητα και υγεία θα πρέπει να προσέξουμε και τι το ταΐζουμε.


Αν καταβροχθίζουμε συχνά ανθυγιεινές τροφές, το δέρμα μας θα δείχνει παραμελημένο. Η ποσότητα νερού που καταναλώνουμε, και το φαγητό που τρώμε καθημερινά παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση και την υγεία του δέρματός μας. Αν θέλετε να ξέρετε περισσότερα για το πώς θα αποκτήσετε το νεανικό δέρμα που πάντα ονειρευόσασταν, ρίξτε μια ματιά σε μερικές από τις πιο δραστικές βιταμίνες που μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτό.

Βιταμίνη Α
Αποτρέπει την εμφάνιση σκασιμάτων και σκούρων κηλίδων.
Επιβραδύνει την γήρανση.
Αυξάνει την αιμάτωση του δέρματος για σωστή ενυδάτωση.
Μειώνει την παραγωγή σμήγματος.
Μειώνει τις βλάβες που προέρχονται από υπερβολική έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία
Η Βιταμίνη Α βρίσκεται σε επαρκείς ποσότητες στα καρότα, στο μοσχαρίσιο συκώτι, στα μπρόκολα, στο μάνγκο, στα κολοκύθια, στα βερύκοκκα.

Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη)
Βοηθάει στην ανακούφιση του κνησμώδους και ξηρού δέρματος.
Διατηρεί το δέρμα ενυδατωμένο.
Βοηθάει την αναπνοή των κυττάρων.
Απομακρύνει το ενδεχόμενο εμφάνισης της πελλάγρας (ασθένεια υποσιτισμού που μεταξύ άλλων προκαλεί ξηρότητα στο δέρμα και το κάνει λεπιδώδες)
Η Βιταμίνη Β2 βρίσκεται σε επαρκείς ποσότητες στο γιαούρτι, τα αυγά, τα μανιτάρια, τα μπρόκολα, τα στρείδια, και τα φασόλια σόγιας.

Βιταμίνη Β3 (Νιασίνη)
Μπορεί να προστατεύσει από ορισμένους καρκίνους του δέρματος.
Είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ροδόχρου ακμής.
Μειώνει την παραγωγή σμήγματος.
Βελτιώνει την άμυνα του δέρματος στην αφυδάτωση.
Βρίσκεται στο στήθος του κοτόπουλου, στον τόνο, στις πατάτες, στα αυγά, στις τομάτες, στον άπαχο μοσχαρίσιο κιμά.

Βιταμίνη Β5 (Παντοθενικό οξύ)
Ενυδατώνει βαθιά το δέρμα.
Βοηθάει το δέρμα να ανανεώνεται για νεανικότερη και φρέσκια εμφάνιση.
Έχει αντιφλεγμονώδη δράση κατά του κνησμού.
Διαλύει τα έλαια που βουλώνουν τους πόρους.
Βρίσκεται στα όσπρια, τα μανιτάρια, τα ψάρια, το τυρί, τα αυγά, το άπαχο χοιρινό.

Βιταμίνη Β6 (Πυριδοξίνη)
Βοηθάει στην αντιμετώπιση του αφυδατωμένου δέρματος, της ακμής και του εκζέματος.
Πολεμάει τα ψεγάδια του δέρματος ρυθμίζοντας τις ορμόνες.
Βρίσκεται στις μπανάνες, στα μπρόκολα, στο καρπούζι, το λευκό ρύζι, στο στήθος του κοτόπουλου, στο σπανάκι.

Βιταμίνη Β7 (Βιοτίνη)
Βοηθάει την ενυδάτωση του δέρματος.
Ανακουφίζει από τον κνησμό.
Βοηθάει την αντιμετώπιση του εκζέματος, και της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας.
Την βρίσκουμε στα φασόλια σόγιας, στον αρακά, στα αμύγδαλα, τα καρύδια, τον σολωμό, το κουνουπίδι.

Βιταμίνη C
Καταπολεμάει τις ζημιές από υπεριώδη ακτινοβολία.
Ελαττώνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης του δέρματος.
Μειώνει την παραγωγή μελανίνης.
Βρίσκεται στα ακτινίδια, τα πορτοκάλια, τα γκρέϊπφρουτς, τις φράουλες.

Βιταμίνη D
Βοηθάει στην ανανέωση των κυττάρων.
Αναζωογονεί το γηρασμένο δέρμα.
Ελέγχει την φυσική προστασία του δέρματος.
Βρίσκεται στον σολωμό, το εμπλουτισμένο γάλα, το γιαούρτι, το τυρί, τον κρόκο του αυγού.

Βιταμίνη Ε
Μειώνει την σκληρότητα του δέρματος.
Μειώνει τις ρυτίδες.
Διατηρεί το δέρμα δυνατό.
Μειώνει αποτελεσματικά τα σκούρα σημάδια.
Βρίσκεται στις γαρίδες, το αβοκάντο, στον ηλιόσπορο, τα αμύγδαλα, το σιτάρι.

Βιταμίνη F (λινελαϊκό οξύ)
Διατηρεί το δέρμα ευλύγιστο και νεανικό.
Ελέγχει την ακμή.
Ενδυναμώνει την ανανέωση του δέρματος για την επούλωση των πληγών.
Βρίσκεται στην μαγιονέζα, στα καρύδια, το ελαιόλαδο, τον σολωμό, το αβοκάντο.

Βιταμίνη Κ
Αυξάνει την ελαστικότητα του δέρματος.
Βοηθάει στην εξαφάνιση των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια.
Απαλύνει τις ρυτίδες γύρω από τα μάτια.
Βρίσκεται στα μπρόκολα, στο τυρί, το σπανάκι, το κρέας, τα αυγά, τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Με βάση τα παραπάνω θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε στο ότι οι βιταμίνες παίζουν σπουδαίο ρόλο στην διατήρηση της νεανικότητας του δέρματός μας, και συνεπώς η διατροφή είναι σημαντική. Παρακάτω αναφέρουμε κάποιες διατροφικές συνήθειες που θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε για να βοηθήσουμε το δέρμα μας να παραμείνει νεανικό και υγιές :

Να τρώμε τουλάχιστον πέντε μερίδες την ημέρα από έγχρωμα φρούτα και λαχανικά.

Να αποφεύγουμε να τρώμε πολλά κορεσμένα λίπη.

Να επιλέγουμε τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως τα μήλα, το αβοκάντο, το σέλερυ.

Να αποφεύγουμε τις εξαντλητικές δίαιτες.

Να προσθέτουμε μυρωδικά και μπαχαρικά, όπως ο κουρκουμάς, για να εξασφαλίσουμε επιπρόσθετο εμπλουτισμό στο δέρμα μας.https://www.itrofi.gr/

Διατροφή

Το φθινόπωρο μόλις μπήκε και μαζί του φέρνει και 7 υπερτροφές που θα σας χαρίσουν βιταμίνες, ζωντάνια κι ευεξία. Αρκεί να τις καταναλώνετε καθημερινά.

Τώρα που χορτάσατε με το καρπούζι, το πεπόνι, το ροδάκινο, τα αγγούρια και τις μελιτζάνες, έφτασε η ώρα να φτιάξετε το φθινοπωρινό, διατροφικό σας πλάνο, το οποίο δεν μπορεί παρά να περιέχει τις παρακάτω υπερτροφές στα καλύτερά τους.

Μήλα: για να βλέπετε το γιατρό από… μακριά

Μπορεί να είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα φρούτα, αυτό όμως δεν μειώνει τα οφέλη του. Εκτός του ότι έχει ασβέστιο, βιταμίνη C και φυλλικό οξύ, το μήλο, σύμφωνα με έρευνες, περιέχει στη φλούδα του κουερσετίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και μας προφυλάσσει από εκφυλιστικές ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση Προτιμήστε τα με τη φλούδα, αφού πρώτα τα πλύνετε σχολαστικά.Κατσαρό λάχανο: το ξαδερφάκι του μπρόκολουΠαρ’ όλο που πολλοί δεν γνωρίζουν τα οφέλη του, το κατσαρό λάχανο έχει μεγάλη διατροφική αξία, ικανή να σας πείσει να το βάλετε στην επόμενη λίστα με τα ψώνια σας. Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο κατσαρό λάχανο προσφέρει στον οργανισμό μας περισσότερη βιταμίνη Κ από οποιοδήποτε άλλο πράσινο λαχανικό, ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα και σε β-καροτίνη, αντιοξειδωτικό που τονώνει το ανοσοποιητικό και βοηθάει στην πρόληψη κάποιων τύπων καρκίνου.

Κολοκύθα: το απόλυτο φθινοπωρινό λαχανικό

Η πρωταγωνίστρια του Halloween φαίνεται πως είναι πολύ περισσότερα από ένα απλό σύμβολο της αμερικάνικης γιορτής. Μισό φλιτζάνι κολοκύθας μας δίνει την απαραίτητη συνιστώμενη δόση βιταμίνης Α με τη μορφή β-καροτίνης, συν του ότι το πορτοκαλί αυτό λαχανικό είναι πλούσιο σε κάλιο, απαραίτητο για τον οργανισμό μας. Δοκιμάστε να τη φτιάξετε σούπα ή να την προσθέσετε στη σαλάτα σας.

Λαχανάκια Βρυξελλών:βιταμινούχα και τραγανιστά

Αποτελούν τον εφιάλτη των μικρών παιδιών, αλλά στην πραγματικότητα τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι πλούσια σε βιταμίνη C αποδίδοντας περισσότερη κι από το πορτοκάλι, τονώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και κρατώντας μας μακριά από αρρώστιες. Ακόμη, είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, ασβέστιο και φυλλικό οξύ, δυναμώνοντας τον οργανισμό και κρατώντας τη γρίπη μακριά.Κάστανα: νόστιμα και υγιεινάΑν και οι περισσότεροι συνδέουν τα κάστανα με το καταχείμωνο, η εποχή τους ξεκινά από το Νοέμβριο και τα οφέλη τους είναι πολλαπλά. Περιέχουν βιταμίνη Β6, μια βιταμίνη σημαντική για το ανοσοποιητικό, την υγεία της επιδερμίδας, ακόμη και την πρόληψη του καρκίνου των πνευμόνων. Συν τοις άλλοις, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βοηθώντας σας να πεινάτε λιγότερο, άρα και να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες.

Ρόδι: το τυχερό φρούτο

Τυχερός όποιος το καταναλώνει, αφού θωρακίζει την υγεία του απέναντι σε ασθένειες χάρη στην αντιοξειδωτική του δράση. Οι τανίνες του βοηθούν στην καλή υγεία της καρδιάς, ενώ καταφέρνει να βελτιώσει και την «κακή» χοληστερίνη. Μισό φλιτζάνι σπόρων ροδιού αντιστοιχεί σε 5 γραμμάρια φυτικών ινών, καθιστώντας το ό,τι πρέπει για σνακ σε περιόδους δίαιτας, ενώ εξίσου ωφέλιμος είναι και ο χυμός του.

Ρέβα: outsider αλλά πολυβιταμινούχο

Κυκλοφορεί με το όνομα ρέβα ή γογγύλι και στο πράσινο φυλλώδες μέρος του, το οποίο οι περισσότεροι πετούν, κρύβει τα πιο θρεπτικά του στοιχεία: περίπου τη μισή από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης Α σε μορφή β-καροτίνης, η οποία βοηθά στην υγεία της όρασης και των οστών, βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Κ και ασβέστιο. Δοκιμάστε το σε σαλάτα ή στον ατμό.

clickatlife.gr

Διατροφή

Τροφές με ασβέστιο: 9 από τις κορυφαίες για πιο δυνατά οστά και δόντια
Μιχάλης Θερμόπουλος
Το ασβέστιο είναι πολύ σημαντικό για την υγεία σας. Μάλιστα, έχετε περισσότερο ασβέστιο στο σώμα σας από οποιοδήποτε άλλο μέταλλο.

Το ασβέστιο αποτελεί βασικό δομικό στοιχείο των οστών και των δοντιών και παίζει ρόλο στην υγεία της καρδιάς, στην λειτουργία των μυών και στη σηματοδότηση των νεύρων.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (RDI) ασβεστίου είναι 1.000 mg για τους περισσότερους ενήλικες, αν και οι γυναίκες άνω των 50 ετών και όλοι άνω των 70 πρέπει να λαμβάνουν 1.200 mg την ημέρα, ενώ τα παιδιά ηλικίας 4–18 ετών συνιστάται να καταναλώνουν 1.300 mg. Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δεν ικανοποιεί τις ανάγκες σε ασβέστιο μέσω της διατροφής.

Τα κύρια τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γάλα, τυρί και γιαούρτι. Ωστόσο, πολλές μη γαλακτοκομικές πηγές έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε αυτό το μέταλλο.

 

1. Σπόροι
Πολλοί σπόροι είναι καλές πηγές ασβεστίου. Για παράδειγμα, 1 κουταλιά της σούπας (9 γραμμάρια) σπόρων παπαρούνας έχει το 13% της RDI, ενώ η ίδια μερίδα σουσάμι έχει το 9% της RDI.

2. Τυρί
Το τυρί παρμεζάνα προσφέρει το 33% της RDI για ασβέστιο, ενώ άλλα τυριά έχουν έως και 5%. Παρά το ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες, το τυρί μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

3. Γιαούρτι
Το γιαούρτι είναι μια από τις καλύτερες πηγές ασβεστίου, παρέχοντας το 30% της RDI σε ένα φλιτζάνι (245 γραμμάρια). Είναι επίσης μια καλή πηγή πρωτεϊνών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

4. Σαρδέλες και σολομός
Οι σαρδέλες και ο κονσερβοποιημένος σολομός είναι εξαιρετικά υγιεινές επιλογές. Ένα κουτί σαρδέλας σας δίνει το 35% της RDI για ασβέστιο, ενώ 85 γραμμάρια κονσερβοποιημένου σολομού έχει 21% RDI.

5. Φασόλια και φακές
Τα φασόλια είναι εξαιρετικά θρεπτικά. Ένα φλιτζάνι (172 γραμμάρια) μαγειρεμένων φασολιών παρέχει 24% της RDI για ασβέστιο, ενώ άλλες ποικιλίες παρέχουν περίπου 4-13% για το ίδιο μέγεθος μερίδας.


6. Αμύγδαλα
Τα αμύγδαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, όπως καλά λιπαρά, πρωτεΐνες, μαγνήσιο και άλλα. Μια μερίδα από περίπου 22 αμύγδαλα παρέχει το 8% της RDI για ασβέστιο.


7. Edamame και Tofu
Το tofu και το edamame είναι και τα δύο πλούσια σε ασβέστιο. Μόνο μισό φλιτζάνι tofu (126 γραμμάρια) έχει 86% RDI ασβεστίου, ενώ ένα φλιτζάνι (155 γραμμάρια) edamame έχει 10%.


8. Σύκα
Τα αποξηραμένα σύκα περιέχουν περισσότερο ασβέστιο από άλλα αποξηραμένα φρούτα. Μια μερίδα (28 γραμμάρια) έχει το 5% των ημερήσιων αναγκών σας για αυτό το μέταλλο.


9. Γάλα
Το γάλα είναι μια εξαιρετική πηγή καλά απορροφημένου ασβεστίου. Ένα φλιτζάνι (237 ml) γάλακτος παρέχει το 27–35% της RDI για ασβέστιο.

Πηγή: https://www.healthline.com

Διατροφή

Γνωστό και αγαπημένο από αρχαιοτάτων χρόνων, το σύκο - φρέσκο και αποξηραμένο - είναι γεμάτο ευεργετικά οφέλη για την υγεία
Νόστιμα, γλυκά, χορταστικά και λατρεμένα από αρχαιοτάτων χρόνων. Ο λόγος για τα σύκα (Ficus carica) που σήμερα θεωρούνται τα σύκα κάτι λιγότερο από ένα τρόφιμο – θαύμα! Οι Αρχαίοι Έλληνες άλλωστε τα θεωρούσαν δώρο των θεών, ενώ οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το προσέφεραν στους θεούς!

Σπουδαίο αλλά υποτιμημένο συστατικό της κουζίνας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους τα χαρακτηρίζει ο Δρ Christopher Gardner καθηγητής ιατρικής του Πανεπιστημίου Stanford.

Ενα σύκο έχει 37 θερμίδες, και μας παρέχει το 2,5% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (ΣΗΔ) καλίου, 2% μαγνησίου, 1% σιδήρου και ασβεστίου.

Έξι αποξηραμένα σύκα παρέχουν 125 θερμίδες και υψηλότερες ποσότητες μαγνησίου (8%), καλίου (7%), ασβεστιου (6%) και σιδήρου (6%).

Τα σύκα αποτελούν πηγή βιταμίνης Κ η οποία σημειώνεται ωστόσο, ότι μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα της αντιπηκτικής αγωγής με βαρφαρίνη (warfarin).

Είναι πλούσια σε σάκχαρα και φυτικές ίνες – περισσότερες στα αποξηραμένα – γεγονός που τα καθιστούν ιδανική επιλογή για την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου. Έξι ξερά σύκα έχουν 5 γρ φυτικών ινών και 24 γρ σακχάρων.

Διόλου τυχαία στη παραδοσιακή ιατρική τα σύκα χρησιμοποιούνται για την δράση τους ως καθαρτικά.

Έρευνες μικρής κλίμακας σε πειραματόζωα διαπιστώνουν ότι το εκχύλισμα σύκου σχετίζεται με μείωση της αρτηριακής πίεσης σε πειραματόζωα. Επίσης σε άλλη μικρή έρευνα δέκα ενηλίκων διαπιστώθηκε ότι συγκριτικά με ρόφημα υψηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα, το εκχύλισμα σύκου ήταν πιο αποτελεσματικό στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου.

Πλούσια σε φυτοχημικά και αντιοξειδωτικά τα σύκα αναδεικνύονται σε ένα πολύτιμο υπερτρόφιμο γεμάτο οφέλη τόσο φρέσκο όσο και αποξηραμένο

https://ygeiamou.gr/

Διατροφή

Ο μάραθος αποτελεί ένα από τα λιγότερο γνωστά λαχανικά, ωστόσο αξίζει μια θέση στο πιάτο μας, αν σκεφτούμε τις θεραπευτικές του ιδιότητες, τα θρεπτικά του συστατικά και τα πιθανά οφέλη του για την υγεία. Τα πιο σημαντικά περιλαμβάνουν:

Ο μάραθος «θωρακίζει» την υγεία
Ο μάραθος είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν την υγεία του οργανισμού.

Σύμφωνα με ανασκόπηση του BioMed Research International, ο μάραθος χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό ως φαρμακευτικό φυτό για ένα ευρύ φάσμα παθήσεων που σχετίζονται με το πεπτικό, το ενδοκρινικό, το αναπαραγωγικό και το αναπνευστικό σύστημα αλλά και ως διεγερτικό γάλακτος για θηλάζουσες μητέρες.

Μελέτες δείχνουν ότι ο μάραθος περιέχει προστατευτικά για την υγεία αντιοξειδωτικά και πολύτιμες αντιμικροβιακές, αντιικές, αντιμυκητιακές όπως και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις. Ένα φλιτζάνι φέτες ωμού μάραθου έχει μόλις 27 θερμίδες, με σχεδόν 3 γραμμάρια ινών.

Καλύπτει το 17% του ημερήσιου στόχου για βιταμίνη C που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό και 10% του ημερήσιου στόχου του καλίου που ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, καθώς και μικρότερες ποσότητες βιταμινών μαγγανίου, ασβεστίου, σιδήρου και Β.

Κατά των πόνων
Σε πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Complementary Therapies in Clinical Practice, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση του μάραθου σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε ομάδες και τυχαία ορισμένοι έλαβαν κάψουλες με εκχύλισμα μάραθου και κάποιοι άλλοι ψευδοφάρμακο (placebo).

Η ομάδα που έλαβε τον μάραθο παρουσίασε μείωση του πόνου και της δυσκαμψίας που δεν παρατηρήθηκε στην ομάδα ελέγχου.

Σπόροι για καλύτερη πέψη
Οι σπόροι από μάραθο χρησιμοποιούνται συνήθως ως ένας τύπος μπαχαρικών. Ιατρικά, οι σπόροι μάραθου έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση από το φούσκωμα και τα αέρια μέσω ενός τσαγιού που παρασκευάζεται από μια μικρή κουταλιά των σπόρων και του ζεστού νερού.

https://www.in.gr/

Διατροφή

Οι ρυζογκοφρέτες πιο νόστιμες από ποτέ: Υγιεινό και χορταστικό σνακ με φυστικοβούτυρο και μήλα ή μπανάνες
Ιδανικό για την παραλία, τα ταξίδια, το δρόμο, το γραφείο.

 

Οι ρυζογκοφρέτες αποτελούν ένα εύκολο και υγιεινό σνακ για τον δρόμο, για το γραφείο, για τη θάλασσα, για τα ταξίδια. Ιδανικές και για παιδιά και για ενήλικες, έχουν λίγες θερμίδες και μπορούμε να φάμε αρκετές, χωρίς ενοχές. Κάποιοι τις θεωρούν άγευστες. Ωστόσο, μπορούν να μεταμορφωθούν σε νόστιμο και υγιεινό σνακ, αλμυρό ή γλυκό, με την προσθήκη των υλικών της αρεσκείας μας.

Ανάλογα με τα γούστα σας, μπορείτε να κάνετε τις ρυζογκοφρέτες βάση για τοστ, να τις χρησιμοποιήσετε δηλαδή αντί για ψωμί και να βάλετε πάνω μαρμελάδα, φρούτα, μέλι, μερέντα, λαχανικά, αβοκάντο, αυγά…

Εμείς σας δίνουμε μια ιδέα για το πιο εύκολο γλυκό σνακ για πρωινό ή brunch που θα λατρέψουν και τα παιδιά σας.

Ό,τι πρέπει για ένα γρήγορο, χορταστικό και αρκετά υγιεινό πρωινό, που θα σας δώσει την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεστε για να βγάλετε τη μέρα.

Υλικά για ένα άτομο
1 κουτ. σούπας φιστικοβούτυρο ή αμυγδαλοβούτυρο
2 ρυζογκοφρέτες (ολικής ή κανονικές)
μισό μήλο, κομμένο σε λεπτές φέτες
1 πρέζα κανέλα
(μπορείτε να αντικαταστήσετε το μήλο με μπανάνες, άμα θέλετε)

Διαδικασία
Απλώνουμε το αμυγδαλοβούτυρο πάνω στη μια ρυζογκοφρέτα. Πασπαλίζουμε με κανέλα και στη συνέχεια τοποθετούμε (τα μήλα ή τις μπανάνες). Αν θέλουμε να το κάνουμε σαν τοστ, καλύπτουμε με την άλλη ρυζογκοφρέτα. Αλλιώς επαναλαμβάνουμε ακριβώς την ίδια διαδικασία στη δεύτερη.

Πηγή: olivemagazine.gr https://www.marieclaire.gr/

Διατροφή

Η ροβίτσα αποτελεί ένα πολύ δημοφιλές όσπριο παγκοσμίως, με μικρότερη όμως αναγνωρισμότητα στην Ελλάδα. Πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία, όπου και καλλιεργείται σε πολύ μεγάλο βαθμό, μαζί με άλλες Ασιατικές χώρες, αλλά και στην νότια Ευρώπη και σε θερμές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά. .

Λόγω της υψηλής διατροφικής της αξίας, καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, σίδηρο, φυτικές ίνες, μέταλλα και πολυφαινόλες, η ροβίτσα αποτρέπει την υπεργλυκαιμία, βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ και την αρτηριακή πίεση και διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Ποια είναι η διατροφική αξία της ροβίτσας;
Σύμφωνα με τον Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, Γιάννη Χυτήρη, η θρεπτική αξία της ροβίτσας δε διαφέρει ιδιαίτερα από εκείνη των υπόλοιπων οσπρίων, με τις θερμίδες να κυμαίνονται σε παρόμοια επίπεδα, ενώ αποτελεί πολύτιμη πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών, σιδήρου, καλίου, αλλά και βιταμινών. Αποτελεί μια ιδανική επιλογή για χορτοφάγους ή για άτομα που θέλουν να καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες ζωϊκής πρωτεΐνης με χαμηλό κόστος.

Προκειμένου όμως να λάβουμε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας συστήνεται να καταναλώνεται μαζί με δημητριακά, όπως είναι το ψωμί και το ρύζι, ώστε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Ακόμα, συγκριτικά με άλλα όσπρια προκαλεί λιγότερες γαστρεντερικές ενοχλήσεις, όπως φουσκώματα και μετεωρισμό και είναι μια καλά ανεκτή τροφή και από παιδιά.

Ποια είναι τα οφέλη της ροβίτσας;
Η ροβίτσα μπορεί να προσδώσει εξαιρετικά σημαντικά οφέλη στον οργανισμό, καθώς διαθέτει αντιυπερτασικές, αντιλιπιδαιμικές, αντιοξειδωτικές, υπογλυκαιμικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Αντιυπερτασικές ιδιότητες
Η ροβίτσα εμπεριέχει σημαντικό αριθμό πεπτιδίων που ονομάζονται αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACE), όπως εκείνα που βρίσκονται σε φάρμακα που χορηγούνται για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Η διαφορά είναι πως όταν τα πεπτίδια αυτά λαμβάνονται μέσω της διατροφής, δεν παρουσιάζονται παρενέργειες και αποτελούν μία ασφαλέστερη επιλογή.

Σε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια φάνηκε πως η ενδογαστρική χορήγηση των υγρών από τους βλαστούς της ροβίτσας οδήγησε στην μείωση της συστολικής πίεσης τόσο για τις πρώτες ώρες μετά τη χορήγηση, όσο και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (1 μήνας).

Αντιλιπιδαιμικές ιδιότητες
Αδιαμφισβήτητα, από τις σημαντικότερες ιδιότητες της ροβίτσας, αλλά και των υπόλοιπων οσπρίων είναι η συμβολή τους στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ.

Αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Η υψηλή περιεκτικότητα της ροβίτσας σε πολυφαινόλες, πρωτεΐνες και πολυσακχαρίτες την καθιστούν ένα τρόφιμο με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, γνωστές για τα πολυάριθμα οφέλη που μπορούν να προσφέρουν. Ειδικότερα, λόγω των γρήγορων ρυθμών της ζωής, το άγχος και το στρες βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα από ποτέ και έτσι η παραγωγή ελεύθερων ρίζων στον οργανισμό ενισχύεται βλάπτοντας καθημερινά την υγεία μας.

Προσλαμβάνοντας όμως αντιοξειδωτικές ουσίες μέσω της διατροφής μπορούμε να καταπολεμήσουμε τις ελεύθερες ρίζες και να αποτρέψουμε την εμφάνιση των ασθενειών που σχετίζονται με αυτές, όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος και το Alzheimer.

Αντιδιαβητικές ιδιότητες
Η υψηλή περιεκτικότητα της ροβίτσας σε φυτικές ίνες, αλλά και το χαμηλό γλυκαιμικό της φορτίο επιδρούν θετικά στη μεταγευματική απελευθέρωση της γλυκόζης στο αίμα, μη επιτρέποντας την απότομη αύξηση της και αποτρέποντας έτσι την υπεργλυκαιμία.

Γενικότερα, η υιοθέτηση μιας δίαιτας με τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, όπως τα όσπρια, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε ποσοστό 25%-30% συγκριτικά με τη χαμηλή κατανάλωση αυτών, καθώς ενισχύεται η δράση της ινσουλίνης και η χρήση της γλυκόζης από τον οργανισμό γίνεται πιο αποτελεσματική.

Αντικαρκινικές ιδιότητες
Τέλος, φαίνεται πως ένα ακόμα αξιοσημείτο όφελος της ροβίτσας αποτελεί η ισχυρή αντικαρκινική της δράση. Συγκεκριμένα, η περιεκτικότητα της ροβίτσας σε πεπτίδια, πρωτεΐνες και φαινολικά οξέα είναι η αιτία για τις αντιπολλαπλασιαστικές της ιδιότητες απέναντι σε πολλούς τύπους καρκίνου όπως του πεπτικού συστήματος, των ωοθηκών, του μαστού και του ορθού.

Ακόμα, έρευνες έδειξαν πως η κατανάλωση φασολιών, αρά και ροβίτσας, μπορεί να μειώσει τη θνητότητα στον καρκίνου του ορθού, του μαστού και του προστάτη. Έτσι λοιπόν, η κατανάλωση ροβίτσας αποδεικνύεται πολύτιμος σύμμαχος όχι μόνο στην πρόληψη, αλλά και στην αντιμετώπιση του ήδη εγκατεστημένου καρκίνου.

Πηγή:mednutrition.gr

https://www.newsbeast.gr/

Διατροφή

Οι φυσικοί θησαυροί του Αυγούστου – Φρούτα, λαχανικά και μυρωδικά εποχής
Εγγυώνται νοστιμιά, θρέψη και υγεία

Διακοπές, καλοκαίρι, βουτιές και μπάνια. Ο Αύγουστος είναι η καλύτερη εποχή να αναζωογονηθείτε σωματικά και πνευματικά με τα υγιεινά και νόστιμα φρούτα και λαχανικά που σας προτείνω να προσθέσετε στο πιάτο σας!

Ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού δεν υστερεί σε νοστιμιά και ποικιλία από τους δύο που προηγήθηκαν και συνεχίζει να φέρνει ολόφρεσκα φρούτα, λαχανικά και μυρωδικά στο τραπέζι μας.

Ας δούμε αναλυτικά τι αγοράζουμε αυτό το μήνα:


Τα φρούτα του Αυγούστου

Φραγκόσυκα
Αχλάδι
Βερίκοκα
Νεκταρίνια
Γερμάδες
Σταφύλια

Κορόμηλα
Πεπόνι
Καρπούζι
Ροδάκινο
Δαμάσκηνο
Σύκα

Τα λαχανικά του Αυγούστου
Ντομάτα
Κρεμμύδι φρέσκο
Καλαμπόκια
Πιπεριά
Άγρια Ρόκα
Φασολάκια

Αγγούρια
Μελιτζάνες

Αμπελοφάσουλα
Μπάμιες
Πιπεριές
Κολοκυθάκια

Χόρτα και μυρωδικά
Βλίτα
Γλιστρίδα
Αλμύρα
Κρίταμο
Βασιλικός
Δυόσμος

https://www.in.gr/

Διατροφή

Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς και συμμετέχουν σε κάθε κυτταρική διαδικασία. Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητα συστατικά της διατροφής μας, για αυτό και χρειάζεται να τις λαμβάνουμε από τα τρόφιμα. Παρόλα αυτά, εσείς γνωρίζετε ποιες είναι οι κυριότερες φυτικές πηγές πρωτεΐνης που μπορείτε κάλλιστα να καταναλώνετε σε καθημερινή βάση;

Γιαούρτι

Το γιαούρτι αποτελεί ένα πολυαγαπημένο τρόφιμο, το οποίο μπορεί να καταναλωθεί αυτούσιο ή ως συστατικό σε γλυκές, αλλά και αλμυρές συνταγές. Συγκεκριμένα, το δεδομένο γαλακτοκομικό είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και βιταμίνης Β12, όμως χρειάζεται να δώσετε έμφαση στις ετικέτες των ανάλογων προϊόντων, αποφεύγοντας τα επιδόρπια γιαουρτιού.

Αυγά

Τα αυγά έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας, ενώ μια από τις αξιοσημείωτες ιδιότητες τους είναι και η υψηλή τους περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Μπορείτε να τα εντάξετε σε οποιοδήποτε γεύμα της ημέρας επιθυμείτε, όμως καταναλώστε τα με γνώμονα το μέτρο και προσπαθήστε να μην το παρακάνετε με τους κρόκους.

Κινόα

Έχει γίνει γνωστή τα τελευταία χρόνια, ενώ λειτουργεί και ως εξαιρετικός αντικαταστάτης του ρυζιού. Είναι σημαντική πηγή πρωτεϊνών, απαραίτητων για τον οργανισμό, και μπορείτε να το βρείτε πολύ εύκολα πλέον στα ράφια κάθε σούπερ μάρκετ.

Όσπρια

Τα όσπρια όλων των ειδών είναι αναγκαία για τον οργανισμό και την υγεία μας. Ειδικότερα, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, σίδηρο, μαγνήσιο, αλλά και πρωτεΐνη, συνεπώς χρειάζεται να τα καταναλώνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ξηροί καρποί

Εκτός της ανεπανάληπτης γεύσης τους είναι και πάρα πολύ θρεπτικοί και ωφέλιμοι για την υγεία μας, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, μέταλλα και βιταμίνες, τα οποία είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Σπανάκι

Εσείς γνωρίζατε πως μόλις μια κούπα βρασμένο σπανάκι περιέχει τουλάχιστον 5 γραμμάρια πρωτεΐνης και είναι πλούσια σε σίδηρο και ασβέστιο; Καταναλώστε το όσο συχνότερα γίνεται και απολαύστε το συνδυαστικά με ζυμαρικά, αυγά, μέσα σε σαλάτες ή ακόμη και σε μια σπιτική πίτα.

Tofu

Αν είστε χορτοφάγος, τότε πιθανότατα ξέρετε τις ευεργετικές ιδιότητες που διαθέτει το tofu. Για τους υπόλοιπους όμως αξίζει να πούμε τα βασικά. Το tofu είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν που παράγεται από γάλα σόγιας και έχει μια ιδιαίτερη γεύση που αξίζει να δοκιμάσετε. Έχει γίνει γνωστό τα τελευταία χρόνια και προτιμάται όλο και περισσότερο από τους

https://www.govastileto.gr/

Διατροφή

Το ότι υπάρχουν πολλές αφροδισιακές τροφές όπως τα θαλασσινά είναι αρκετά γνωστό στους περισσότερους.

Εκτός όμως από τη διατροφή, σύμφωνα με έρευνες, σημαντικό ρόλο για τη σεξουαλική διέγερση μπορούν να παίξουν και οι μυρωδιές και να λειτουργήσουν σαν αφροδισιακά.

Αυτές βέβαια επηρεάζουν διαφορετικά τους άνδρες και τις γυναίκες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι άνδρες φαίνεται να διεγείρονται από το συνδυασμό της μυρωδιάς της λεβάντας, ενώ οι γυναίκες από τη μυρωδιά της καραμέλας. Πιο παράδοξες μυρωδιές είναι αυτές του ταλκ για μωρά, του αγγουριού και της γλυκόριζας.

Επιπλέον, έρευνες επιβεβαίωσαν και την αφροδισιακή αξία της κανέλας, η οποία τονώνει την κυκλοφορία του αίματος και αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος.

https://www.in.gr/

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.