Σεπτεμβρίου 21, 2021

Διατροφή

Χωριάτικη σαλάτα με ψωμί: Πόσες θερμίδες έχει
Μιχάλης Θερμόπουλος 
Αν νομίζατε ότι με το να επιλέξετε να κάνετε ένα γεύμα μόνο με ένα πιάτο ελληνικής παραδοσιακής σαλάτας και 1-2 φέτες λευκό ψωμί, τότε θα έχετε κάνει ένα μικρό βήμα απώλειας των περιττών κιλών, μάλλον κάνετε μεγάλο λάθος.

Όσον αφορά τις θερμίδες, μπορεί μια σαλάτα να μην έχει σάλτσες και λίπη από κρέας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι “αθώα”.

Μία μερίδα ελληνικής σαλάτας με φέτα, ντομάτες, αγγούρι, κρεμμύδι, ελιές και ελαιόλαδο έχει βάρος 140 γραμμαρίων κανονικά. Οτιδήποτε μεγαλύτερο από αυτό, μόνο μονή μερίδα δεν θεωρείται!…

Σε αυτά τα 140 γραμμάρια υπάρχουν λοιπόν:
Θερμίδες: 149
Συνολικό λίπος: 13 γραμμάρια
Χοληστερόλη: 0 mg
Νάτριο: 0 mg
Κάλιο: 0 mg
Συνολικοί υδατάνθρακες: 6 γραμμάρια
Διαιτητικές ίνες: 3 γραμμάρια
Σάκχαρα: 0 γραμμάρια
Πρωτεΐνη: 3 γραμμάρια
Από εκεί και πέρα, αν συνοδεύσετε την σαλάτα σας με λευκό ψωμί (όπως, άλλωστε, συνηθίζουμε εμείς οι Έλληνες…) τότε οι θερμίδες ανεβαίνουν. Συγκεκριμένα 1 μερίδα λευκού ψωμιού θεωρείται ότι είναι στα 45 γραμμάρια, βάρος που αντιστοιχεί περίπου σε 2 φέτες.

Αυτή η ποσότητα λευκού ψωμιού περιέχει:
Θερμίδες: 130
Συνολικό λίπος: 1,5 γραμμάρια
Χοληστερόλη: 0 mg
Νάτριο: 210 mg
Κάλιο: 0 mg
Υδατάνθρακες: 25 γραμμάρια
Διαιτητικές ίνες: 0 γραμμάρια
Σάκχαρα: 3 γραμμάρια
Πρωτεΐνη: 4 γραμμάρια
Όπως προκύπτει από αυτά τα στοιχεία, μία μερίδα ελληνικής σαλάτας (140 γραμμάρια) με δύο φέτες λευκό ψωμί (45 γραμμάρια) έχουν 279 θερμίδες.
Και φυσικά, αυτό το νούμερο αυξάνεται όσο περισσότερη είναι η ποσότητα της σαλάτας και του ψωμιού, αλλά και του ελαιολάδου που θα χρησιμοποιήσετε.

Πηγές: http://www.myfitnesspal.com και http://www.caloriecount.com

Διατροφή

Συνταγή: Δροσιστικό σπιτικό smoothie που αντιμετωπίζει τη δυσκοιλιότητα
Πριν καταφύγουμε σε φαρμακευτικές επιλογές, η λύση μπορεί να βρίσκεται ήδη στο μανάβικο της περιοχής μας.

Η δυσκοιλιότητα ταλαιπωρεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και οι επιδράσεις της στο σώμα είναι αρκετά δυσφορικές όσο μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα. Σε τι οφείλεται όμως η δυσκοιλιότητα;

Σε πολλούς και διάφορους παράγοντες, ανάλογα το κάθε άτομο και την καθημερινότητά του. Αρκετές φορές, οφείλεται σε μια διατροφή από την οποία λείπουν οι φυτικές ίνες. Επίσης, είναι πολλοί εκείνοι που αναφέρουν ότι η δυσκολία εμφανίζεται κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού.

Μπορεί επίσης να οφείλεται σε στρες, εγκυμοσύνη, υποθυρεοειδισμό, καρκίνο του εντέρου, πολλαπλή σκλήρυνση ή πρόσληψη πολλών φαρμάκων. Φυσικά, σε όλους αυτούς τους λόγους περιλαμβάνεται και ο παράγοντας του στρες, ο οποίος θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί έναν σχετικά κοινό, συνηθισμένο λόγο.

Δυσκοιλιότητα υπάρχει, σύμφωνα με τους γιατρούς, όταν οι κενώσεις είναι λιγότερες από τρείς την εβδομάδα και όταν τα κόπρανα είναι αρκετά σκληρά και προκαλούν πόνο. Οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν επίσης πρήξιμο και συνεχή αίσθηση κορεσμού, αλλά ο πόνος συχνά δεν αποτελεί χαρακτηριστικό σύμπτωμα, αν η δυσκοιλιότητα εμφανίζεται συχνά.

Στην αγορά και στα φαρμακεία, υπάρχουν αρκετές λύσεις σε μορφή χαπιού ή σκόνης για να αντιμετωπιστεί η δυσκοιλιότητα. Όμως, πριν καταφύγουμε σε τέτοιες επιλογές, η λύση μπορεί να βρίσκεται ήδη στην κουζίνα του σπιτιού μας. Υπάρχουν χυμοί που έχουν καθαρτική δράση και λειτουργούν με φυσικό τρόπο.

Φυσικά, τα περισσότερα smoothies και χυμοί περιλαμβάνουν φυτικές ίνες και συνεπώς αποδεικνύονται θαυματουργά σε τέτοιες περιπτώσεις. Η παρούσα συνταγή περιέχει ένα μεγάλο ποσοστό φυτικών ινών, ώστε τα αποτελέσματα είναι πιο άμεσα.

Η παπάγια, για παράδειγμα, περιέχει αρκετό νερό και φυτικές ίνες και σε συνδυασμό με τις βιοδραστικές της ουσίες βελτιώνει το ph του εντέρου, συνεισφέροντας στην καλή του λειτουργία. Το ίδιο ισχύει και με το πορτοκάλι. Τα δαμάσκηνα, μαζί με το ακτινίδιο, είναι τα κυριότερα φρούτα που συστήνονται εδώ και αιώνες για την αντιμετώπιση τέτοιων δυσκολιών. Εκτός από τις φυτικές τους ίνες, περιέχουν, φώσφορο, κάλιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.


Υλικά
– ½ παπάγια χωρίς σπόρους

– ½ ποτήρι χυμό πορτοκάλι

– 4 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσια

Μέθοδος παρασκευής
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπλέντερ και καταναλώστε αμέσως μετά. Είναι καλύτερο να το καταναλώσουμε στο πρωινό μας ή λίγο πριν πέσουμε για ύπνο. Μπορούμε να φτιάχνουμε αυτό το smoothie κάθε μέρα μέχρι να παρατηρήσουμε ότι το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας υποχωρεί.

Πηγή:

Με πληροφορίες από onmed.gr

https://enallaktikidrasi.com/

Διατροφή

Τα έχουμε απολαύσει παγωμένα ένα καλοκαιρινό απόγευμα μετά τη θάλασσα, ενώ η μαρμελάδα τους έχει ασυναγώνιστη γεύση. Τα ροδάκινα, εκτός από δροσιστικά και τραγανά, είναι ο καλύτερος σύμμαχος για υγιές δέρμα και ανοσοποιητικό σύστημα και όχι μόνο. 

Η σούπερ διατροφή για υγιές και νεανικό δέρμα
Ζουμερά, αρωματικά και λαχταριστά, τα ροδάκινα αποτελούν ένα από τα αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού, ενώ σίγουρα μας φέρνουν αναμνήσεις από την παιδική μας ηλικία, όταν τα απολαμβάναμε πλάι στην αμμουδιά ή στη βεράντα του εξοχικού. Εκτός όμως από την ασυναγώνιστη γεύση τους, όπως θα ανακαλύψετε και παρακάτω, έχουν και πολλά οφέλη για την υγεία.

Βοηθούν στην πέψη

Οι φυτικές ίνες είναι πολύ σημαντικές για τον οργανισμό μας και μόλις με ένα μεσαίο ροδάκινο έχετε καλύψει το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Καταπολεμούν επίσης την δυσκοιλιότητα, διευκολύνοντας την διαδικασία της πέψης αλλά και ρυθμίζοντας τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Το ξέρατε, ακόμα, ότι περιέχουν πρεβιοτικά; Συνεπώς, συμβάλλουν στην ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου που συνδέονται με την φλεγμονή, την ανοσία και τη διάθεση.

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Όλα τα φρούτα είναι κι ένας σύμμαχος για την διατήρηση της υγείας μας, όμως το ροδάκινο θωρακίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα με τρεις τρόπους: αρχικά, με ένα μέτριο ροδάκινο έχετε καλύψει το 15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C, βασική βιταμίνη για τη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς αρκετοί τύποι ανοσοκυττάρων τη χρειάζονται για την παραγωγή, τη λειτουργία και την προστασία τους. Επιπλέον, η βιταμίνη Α των ροδάκινων (10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης καλύπτει ένα μεσαίο ροδάκινο) βοηθά στη δημιουργία των βλεννογόνων του αναπνευστικού συστήματος που το θωρακίζουν από την είσοδο των μικροβίων. Τα ροδάκινα, τέλος, συμβάλλουν στην ανοσία μέσω των φυσικών αντιμικροβιακών ιδιοτήτων τους.

Υγιές δέρμα

Τόσο η βιταμίνη C που περιέχουν τα ροδάκινα όσο και η β-καροτίνη, προάγουν την υγεία του δέρματος. Η β-καροτίνη προστατεύει το δέρμα από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, βοηθώντας ακόμα στη διατήρηση της φυσικής λάμψης της επιδερμίδας. Η βιταμίνη C άλλωστε είναι καθοριστική στην σύσταση του κολλαγόνου και τη βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματος. Ακόμα, τα ροδάκινα ενυδατώνουν τον οργανισμό, αφού περιέχουν κατά 85% νερό. Αυτό και μόνο μάλλον εξηγεί γιατί είναι τόσο ζουμερά.

Ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση

Τα ροδάκινα περιέχουν κάλιο (8% της ημερήσιας πρόσληψης), μια ουσία που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, δρώντας ως φυσικό διουρητικό που απομακρύνει το νάτριο από το σώμα. Η διαδικασία αυτή «ξεκουράζει» το καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ παράλληλα καταπολεμά την κατακράτηση υγρών https://ygeiamou.gr/

Διατροφή


Τα αποξηραμένα φρούτα είναι πρακτικά και πολλοί τα προτιμούν σαν σνακ, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Γιατί λοιπόν, θα τα χαρακτηρίζαμε «θησαυρό» για την υγεία;

Αποξηραμένα είναι τα φρούτα που τους έχει αφαιρεθεί η μεγαλύτερη ποσότητα του νερού που περιέχουν. Είναι πρακτικά και πολλοί τα προτιμούν σαν σνακ, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Γιατί λοιπόν, θα τα χαρακτηρίζαμε «θησαυρό» για την υγεία;

Επειδή βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου:
Λόγω της γλυκιάς τους γεύσης ικανοποιούν την όρεξη για γλυκό, βοηθώντας στη μείωση της κατανάλωσης λιπαρών γλυκών. Αποτελούν ιδανικό σνακ μεταξύ των γευμάτων, πρέπει όμως να καταναλώνονται με μέτρο, καθώς είναι πλουσιότερα σε θερμίδες ανά τεμάχιο, συγκριτικά με τα αντίστοιχα φρέσκα φρούτα.

Επειδή προστατεύουν τα οστά:
Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα, συμβάλλουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η συστηματική κατανάλωση ξηρών δαμάσκηνων οδήγησε στο σχηματισμό νέου οστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Επειδή ωφελούν την καρδιά:
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of the American College of Nutrition», η αντιοξειδωτική σύνθεση των φρούτων αυτών προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα, εμποδίζοντας την οξείδωση της «κακής» χοληστερόλης.

Επειδή βοηθούν το έντερο:
Έχουν ήπια καθαρτική δράση η οποία οφείλεται στη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες. Υπολογίζεται ότι 10-12 ξηρά δαμάσκηνα παρέχουν 7 γρ. φυτικών ινών, που αντιστοιχούν στο 30% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Επίσης, η κατανάλωση αποξηραμένων φρούτων δεν προκαλεί πόνο και πρήξιμο στην κοιλιά.

Επειδή έχουν αντικαρκινική δράση:
Τα αποξηραμένα φρούτα είναι γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση, δηλαδή την ικανότητά τους να απορροφούν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Τα ξηρά δαμάσκηνα και οι σταφίδες βρίσκονται πρώτα στη λίστα.

https://www.vita.gr/

Διατροφή

Κεράσια κατά της πίεσης, της αϋπνίας και όχι μόνο
Μάρω Σενετάκη 

“Όπου ακούς πολλά κεράσια… κράτα μεγάλο καλάθι” γιατί αυτά τα τραγανά και ζουμερά καλοκαιρινά φρουτάκια, εκτός από υπέροχη γεύση και χρώμα, έχουν και πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Δες 10 ευεργετικές ιδιότητες τους, αλλά και 5 συνταγές με κερασάκια.

Ιστορία στα κόκκινα
Το κεράσι είναι ο καρπός της κερασιάς, ενός φυλλοβόλου δέντρου με πατρίδα τον Καύκασο. Από τα αρχαία χρόνια υπήρχε αβεβαιότητα για την καταγωγή του με τους Έλληνες να θεωρούν την Κερασούντα του Πόντου πατρίδα του κερασιού. Έτσι βγήκε, άλλωστε, και το όνομα. Ο Λούκουλος, Ρωμαίος στρατηγός γνωστός για τα πολυτελή γεύματα του τα έφερε στην Ιταλία το 72 π.Χ. όπου και τα μεταφύτεψε. Στην Αγγλία έφτασαν κατόπιν παραγγελίας του Ερρίκου Η’ αφού τα είχε δοκιμάσει στο Βέλγιο. Πλέον είναι διαδεδομένα σε όλον τον κόσμο, ενώ υπάρχουν πολλά είδη που ευδοκιμούν αναλόγως με την περιοχή.

Και από θρεπτικά συστατικά;
Τα βρίσκεις στην αγορά από τον Ιούνιο και πέρα από εξαιρετική γεύση προσφέρουν και πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη B, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο και χαλκό, ενώ κάθε κερασάκι έχει ελάχιστες θερμίδες.

Πώς σε ωφελούν
– Έχουν αντιοξειδωτική δράση.
– Καταπολεμούν τις φλεγμονές και προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού.
– Λειτουργούν ως καθαρτικά και ευνοούν την καλή λειτουργία του εντέρου.
– Συμβάλουν στη ρύθμιση της πίεσης.
– Ενισχύουν το ανοσοποιητικό και το καρδιαγγειακό σύστημα.
– Μειώνουν την αϋπνία.
– Προστατεύουν τους μυς από τη φθορά και συμβάλλουν στην ταχεία αποκατάσταση μετά την άσκηση.
– Λειτουργούν ως χωνευτικά και διουρητικά.
– Είναι αποτελεσματικά για την ανακούφιση των ρευματικών πόνων.
– Μειώνουν σε μεγάλο βαθμό την πνευματική κόπωση.


Νοστιμιά ως το κουκούτσι
Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι από το κεράσι δεν πάει τίποτα χαμένο, μιας και μπορείς να καταναλώσεις ακόμη και τα κουκούτσια. Εντάξει, δεν τρώγονται ακριβώς αλλά με τα κουκούτσια από τα κεράσια μπορείς φτιάξεις λικέρ. Επιπλέον, αν έχεις όρεξη και χρόνο να αφαιρέσεις τον πυρήνα των κερασιών, η σάρκα τους γίνεται γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα, σιρόπι, χυμός και αναψυκτικό. Με κερασάκια φτιάχνεις επίσης τάρτες και φρουτοσαλάτες, ενώ μπαίνουν με επιτυχία και σε πράσινες σαλάτες και αλμυρές συνταγές με πουλερικά και κρέας. Επίσης, διακοσμείς καλοκαιρινά γλυκά και τούρτες και μην ξεχνάς τα διάσημα κεράσια μαρασκίνο που βουτάνε σε πολλά ποτά και κοκτέιλ.https://www.olivemagazine.gr/

Διατροφή

Μεγάλος λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια σχετικά με την δράση των αντιοξειδωτικών στην εμφάνιση του δέρματός μας, αλλά και στην γενική καλή υγεία του οργανισμού μας.

Για να δούμε αναλυτικά όμως από πού και σε τι ποσότητα μπορούμε να τα προμηθευτούμε:

4 σπανακόπιτες! περιέχουν 10-15mg Βιταμίνη Ε

Αντιοξειδωτικά: Πηγή νιότης και όχι μόνο!Αντιοξειδωτικά: Πηγή νιότης και όχι μόνο!
Bιταμίνη A:

Xρειάζεστε περίπου 1.000 μονάδες την ημέρα και μπορείτε να τις βρείτε: Σε 2 αυγά ή σε 2 κουταλιές μουρουνέλαιου. Καλή πηγή αποτελούν και το συκώτι του αρνιού και το μοσχαριού.

Bιταμίνη E:

Xρειάζεστε 10-15 mg την ημέρα, και αυτή την ποσότητα μπορείτε να τη βρείτε: Σε 7 κουταλιές ελαιόλαδου, σε 2 φλιτζάνια μπρόκολο, σε 4 μέτρια αβοκάντο, σε 4 σπανακόπιτες (!), σε 15 ντομάτες ή 5 μεγάλα ροδάκινα.

Bιταμίνη C:

90 mg επαρκούν για όσους δεν καπνίσουν ή δεν εργάζονται σε μολυσμένο περιβάλλον, και αυτή την ποσότητα μπορείτε να τη βρείτε: Σε ένα μεγάλο πορτοκάλι, σε 3 τομάτες, σε ένα φλιτζάνι πολύχρωμα λαχανικά ή σε ένα λεμόνι.

B-καροτένιο:
Aπό αυτή την προβιταμίνη χρειάζεστε περίπου 6 έως 20 mg την ημέρα, και αυτή την ποσότητα μπορείτε να τη βρείτε: Σε ένα μέτριο καρότο, ή σε 20 βερίκοκα, ή σε μία σπανακόπιτα.

Σελήνιο:
Xρειάζεστε 0,06 mg την ημέρα, και αυτή την ποσότητα μπορείτε να τη βρείτε: Σε μισή κονσέρβα με τόνο, σε μία γαρνιτούρα με ρύζι, σε μισό φιλέτο σολομού, σε μια μερίδα γαλοπούλας.

Ψευδάργυρο:
Χρειάζεστε περίπου 10 Mg ημερησίως και μπορείτε να τα βρείτε σε 5 όστρακα ή σε μια μερίδα μοσχάρι ή σε ένα φλιτζάνι ξηρούς καρπούς, κυρίως σε αμύγδαλα και κάσιους.

Λυκοπένιο:
Χρειάζεστε περίπου 30 mg την ημέρα και θα το βρείτε κυρίως στις ντομάτες και τα παράγωγά τους. 7 ώριμες ντομάτες ή ένα φλιτζάνι τοματόσουπα ή 3 κουταλιές πελτές ντομάτας, μπορούν να σας παρέχουν ικανοποιητική δόση.

Φλαβονοειδή:
4000 είδη ανήκουν σε αυτή την ομάδα αλλά κανείς δεν ξέρει ποιο ακριβώς εμφανίζει περισσότερο αντιοξειδωτική δράση. Βρείτε τα κυρίως στο τσάι, στο κόκκινο κρασί, στα σταφύλια, στο μήλο και στα κρεμμύδια. Φλαβονοειδή περιέχονται όμως και στην μαύρη σοκολάτα.

Συνένζυμο Q10:
Η συνιστώμενη ποσότητα είναι περίπου 100 mg. Κυρίως εντοπίζεται σε εντόσθια κρεάτων, αλλά συνήθως προσλαμβάνεται σαν συμπλήρωμα διατροφής. Αν παρουσιάζετε καρδιαγγειακή δυσλειτουργία ή υπέρταση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν τη λήψη του.

Γράφει η Μαρία Τουμπή

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

The healthlab.gr https://lamberts.gr/

Διατροφή

Το Cheddar είναι μια ποικιλία τυριού που οι περισσότεροι connoisseurs γνωρίζουν και αγαπούν, ή τουλάχιστον μπορούν να εκτιμήσουν. Με καταγωγή από ένα μικρό χωριό της Αγγλίας, η ανακάλυψή του όπως και πολλών άλλων τυριών πριν και μετά από αυτό, υπήρξε ένα ευτυχές «ατύχημα».


Στον 21ο αιώνα, το cheddar είναι ένα ευρέως διαδεδομένο τυρί, ειδικά στα αγγλόφωνα έθνη. Είτε μέσα σε τουλπάνι ή κερωμένο, βαμμένο ή φυσικό, είτε με ωρίμανση μερικών μηνών ή χρόνων, το cheddar θα παραμείνει κλασικό φαβορί για πολλούς τυρόφιλους. Είναι το # 1 τυρί στην πατρίδα του το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου αντιπροσωπεύει το 51% της αγοράς τυριού της χώρας.

Δημιουργήθηκε πριν από 8 αιώνες στο χωριό Cheddar της κομιτείας Somerset στη νοτιοδυτική Αγγλία, παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα και πήρε το όνομά του από το φαράγγι ή τις σπηλιές του ομώνυμου χωριού που χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση του τυριού. Η σταθερή θερμοκρασία των 7 βαθμών κελσίου και η υγρασία των σπηλαίων προσέφερε ένα τέλειο περιβάλλον για την ωρίμαση του τυριού. Η πόλη έδωσε επίσης το όνομά της σε ένα ξεχωριστό μέρος της διαδικασίας τυροκομίας – γνωστό ως Cheddaring. Αφού το γάλα ζυμωθεί και πήξει, η μάζα του τεμαχίζεται σε μικρότερα κομμάτια που μπαίνουν το ένα δίπλα στο άλλο και με συγκεκριμένη τεχνική γίνεται η αποστράγγιση του τυροπήγματος. Η διαδικασία αυτή συμβάλει στη δημιουργία ενός σκληρότερου τυριού με σταθερό σώμα και μοναδική υφή.

Λίγη ιστορία
Το Cheddar έχει μια μακρά ιστορία που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Το ομώνυμο χωριό το Cheddar Village, είναι ένα μέρος με φαράγγια και σπηλιές που οι αγρότες χρησιμοποίησαν για να διατηρούν το γάλα δροσερό τις ζεστές μέρες. Ο μύθος για τη γέννηση του cheddar θέλει μια κοπέλα που είχε αρμέξει γάλα να έχει ξεχάσει το δοχείο σε μια από τις σπηλιές. Όταν επέστρεψε, ανακάλυψε ότι το γάλα είχε πήξει και είχε τη σημερινή μορφή του αγαπημένου cheddar.

Πολύ σύντομα, οι Άγγλοι μονάρχες το ξεχώρισαν και το πρόσφεραν στις πλούσιες δεξιώσεις τους. Σε αρχεία από τους βασιλικούς λογαριασμούς (“Great Roll of the Pipe”), σημειώνεται ότι το 1170 ο τότε βασιλιάς Henry II αγόρασε 4,6 τόνους τυριού Cheddar και δήλωσε ότι είναι το καλύτερο τυρί στη Μεγάλη Βρετανία. Ο γιος του πρίγκιπας Ιωάννης είχε τις ίδιες προτιμήσεις και συνέχισε να αγοράζει το συγκεκριμένο τυρί για τα μεγάλα βασιλικά συμπόσια. Την εποχή του Καρόλου Ι τα κοινοβουλευτικά αρχεία δείχνουν ότι το τυρί στο χωριό Cheddar είχε ήδη προπωληθεί πριν ακόμη το παρασκευάσουν και ήταν διαθέσιμο μόνο στην βασιλική αυλή. Λέγεται επίσης ότι η Βασίλισσα Βικτώρια έλαβε ως γαμήλιο δώρο έναν κολοσσιαίο κεφάλι cheddar που ζύγιζε περισσότερο από μισό τόνο.

Η παραγωγή του συγκεκριμένου τυριού τον 19ο αιώνα στην περιοχή του χωριού Cheddar ήταν σημαντική όχι μόνο λόγω της διάδοσης του cheddar σε όλη την Αγγλία αλλά και της τυποποίησης των διαδικασιών παρασκευής στην οποία πρωτοστάτησε ο γαλακτοπαραγωγός Joseph Harding από το Somerset. Εισήγαγε νέες τεχνικές και καινοτομίες υγιεινής που επέτρεψαν μια πολύ ευκολότερη παραγωγή όχι μόνο του τυριού cheddar, αλλά και πολλών άλλων τύπων τυριών σε όλο τον κόσμο.

Σήμερα το τυρί Cheddar παρασκευάζεται ακόμα στο Somerset από 14 μόνο παραγωγούς που έχουν άδεια να χρησιμοποιούν την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης της ΕΕ "West Country Farmhouse Cheddar". Το τυρί πρέπει να φτιάχνεται σε αγροκτήματα στις τέσσερις επαρχίες Devon, Cornwall, Dorset και Somerset από το τοπικά παραγόμενο γάλα και να χρησιμοποιούνται οι παραδοσιακές τεχνικές κατασκευής του (Cheddaring). Πρέπει να ωριμάζει στην περιοχή και να πωλείται με ελάχιστη ωρίμανση 9 μηνών.

Μεγαλύτερες γαλακτοκομικές μονάδες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο φτιάχνουν επίσης Cheddar με ποικιλία στην ωρίμανση. Το ήπιο Cheddar τυπικά πωλείται με ωρίμανση περίπου 3 μηνών, η μέση ωρίμανση είναι σε 5 έως 6 μήνες, ενώ το ώριμο περίπου σε 9 μήνες. Υπάρχουν επίσης το Extra Mature των 15 μηνών και το Vintage των 18 μηνών ή και περισσότερο. Η γεύση του τυριού θα ποικίλει επίσης ανάλογα με την εποχή του χρόνου που παρασκευάστηκε και το τι μπορεί να έτρωγαν οι αγελάδες εκείνη την εποχή. Καθώς το cheddar ωριμάζει, χάνει την υγρασία και η υφή του γίνεται πιο ξηρή και εύθρυπτη.

Το χρώμα του επίσης κυμαίνεται από φυσικό λευκό έως πορτοκαλί. Αρχικά προστέθηκε χρώμα για να γίνει διάκριση μεταξύ του τόπου παραγωγής του. Παίρνει το χρώμα του από το δέντρο Annatto, το οποίο αναπτύσσεται σε τροπικές περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Οι σπόροι Annatto αλέθονται σε σκόνη και χρησιμοποιούνται για χρωματισμό τροφίμων. Το cheddar σερβίρεται παραδοσιακά με crackers, φρούτα ή πάνω σε sandwiches. Είναι επίσης ένα δημοφιλές συστατικό σε φαγητά κατσαρόλας, σε ψητά και φυσικά στην αγαπημένη συνταγή σε όλο τον κόσμο του macaroni and cheese.

Διατροφική αξία
Μια φέτα 28 γραμμαρίων περιέχει 113 θερμίδες, 7 γραμμάρια πρωτεΐνης, 9 γραμμάρια λίπους (6 γρ. κορεσμένα και 3 γρ. μονοακόρεστα) και 2 γραμμάρια υδατάνθρακες. Αν και δεν μπορεί να συγκριθεί με τα πράσινα λαχανικά, το κρέας και το ψάρι, προσφέρει αρκετές θρεπτικές ουσίες. Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών Α, Β2, Β12, ασβεστίου, φωσφόρου, σεληνίου και ψευδαργύρου.

Φωτεινή Πουρνάρα

https://www.itrofi.gr/z

Διατροφή

Τα 4 λαχανικά με αντιφλεγμονώδη δράση που συστήνονται για επίπεδη κοιλιά
 Μάρω Σενετάκη 

Τα λαχανικά είναι από τις πιο υγιεινές τροφές που μπορούμε να συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας και, ενώ όλα τους παρέχουν πολλά οφέλη στον οργανισμό, μερικά από αυτά είναι κάπως πιο θρεπτικά από τα υπόλοιπα.

Ένα θέμα που απασχολεί πολλούς, έχει να κάνει με τη φλεγμονή η οποία μπορεί να προκαλέσει ενοχλητικά προβλήματα στην πέψη και μπορεί να μπει εμπόδιο στο να φαίνονται τα αποτελέσματα της υγιεινής διατροφής στο σώμα. Η κατακράτηση αερίων και υγρών, για παράδειγμα, μπορεί να κάνει την κοιλιά να φαίνεται φουσκωμένη. Εάν τρώτε υγιεινά αλλά δεν βλέπετε ακόμη τα προσδοκώμενα αποτελέσματα στο σώμα σας, οι ειδικοί προτείνουν να εντάξετε στο καθημερινό σας μενού και 4 λαχανικά που θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από το φούσκωμα, ώστε να νοιώθετε και να δείχνετε στα καλύτερά σας.

Μπρόκολο
Τα σταυρανθή λαχανικά προσφέρουν μια ποικιλία από θρεπτικά οφέλη, κυρίως επειδή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα μπουκετάκια μπρόκολου προσφέρουν «ισχυρά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα» και μπορούν ακόμη και να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Άλλα σταυρανθή λαχανικά που μπορεί να φανούν χρήσιμα στη δίαιτά σας είναι τα λαχανάκια Βρυξελλών και το kale (λαχανίδα). Το μπρόκολο όμως, είναι απίστευτα ευέλικτο και μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους ώστε να ταιριάξει εύκολα στη διατροφή σας και να διώξει το φούσκωμα. Δοκιμάστε να ψήσετε ένα ολόκληρο μπρόκολο στον φούρνο, περιχυμένο με ελαιόλαδου που είναι επίσης γνωστό ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Καρότo
Ένα ακόμη πλούσιο σε αντιοξειδωτικά λαχανικό, με αντιφλεγμονώδη οφέλη, είναι και το καρότο. Η τακτική κατανάλωση καρότων μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε συνολικά την υγεία σας, να καταπολεμήσετε τις ασθένειες και, φυσικά, να ελαχιστοποιήσετε το φούσκωμα. Τα καρότα είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, που σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάνοντας τη μείωση των θερμίδων που καταναλώνετε ημερησίως πιο εύκολη, άρα μπορείτε να χάσετε βάρος με μεγαλύτερη ευκολία. Σημειώνεται ότι τα λαχανικά με πορτοκαλί χρώμα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και βήτα-καροτένιο, που θεωρείται ότι καταπολεμούν τη φλεγμονή. Μάλιστα, το μαγείρεμα φαίνεται να αυξάνει τη διαθεσιμότητά τους. Για μεγαλύτερο όφελος, τρώτε καρότα σε τακτική βάση, χωρίς όμως να το παρακάνετε καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Θυμάστε που από παιδιά οι γονείς μας μάς έλεγαν να τρώμε πάντα σπανάκι; Είχαν πολύ δίκιο! Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά όπως το kale και το σπανάκι, έχει αποδειχθεί ότι έχουν βαθιά αντιφλεγμονώδη δράση στο σώμα και είναι επίσης γεμάτα με βιταμίνες και μέταλλα, που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας συνολικά. Ειδικότερα, τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το kale και τα σέσκουλα, είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνες Α, C και Κ, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες. Αυτά τα τρόφιμα έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο που κάνει καλό στα οστά. Φτιάξτε λοιπόν, μια σαλάτα με φυλλώδη λαχανικά για να συνοδέψετε το γεύμα σας ή ψήστε τα για να τα σερβίρετε ως γαρνιτούρα.

Μανιτάρια
Με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα και χαμηλές σε θερμίδες, τόσο τα μαγειρεμένα όσο και τα ωμά μανιτάρια είναι μια νόστιμη και θρεπτική προσθήκη σε οποιαδήποτε δίαιτα. Τα μανιτάρια είναι πλούσια σε σελήνιο, χαλκό και όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Περιέχουν επίσης φαινόλες και άλλα αντιοξειδωτικά που παρέχουν αντιφλεγμονώδη προστασία. Μάλιστα, ένας τύπος μανιταριού, που ονομάζεται «χαίτη του λιονταριού»* μπορεί δυνητικά να μειώσει τη φλεγμονή που σχετίζεται με την παχυσαρκία. Σημειώστε ότι τα ωμά μανιτάρια προσφέρουν περισσότερα αντιφλεγμονώδη οφέλη από ό, τι τα μαγειρεμένα, οπότε δοκιμάστε να τα σερβίρετε ως έχουν, συνδυασμένα ίσως με χούμους.

*Μανιτάρια «χαίτη του λιονταριού» βρίσκουμε στην αγορά και σε μορφή σκόνης, στα καταστήματα με υγιεινές τροφές. Η σκόνη μπορεί να προστεθεί σε χυμό φρούτων.

 

Διατροφή

Είναι ένα εξωτικό φρούτο που οι περισσότεροι το έχουν συνδυάσει στο μυαλό τους μόνο με τις καλοκαιρινές διακοπές και τα κοκτέιλ.

Το φρούτο από το φυτό παπάγια όμως, έχει μοναδικές ευεργετικές για τον ανθρώπινο οργανισμό ιδιότητες.

Δείτε ποιες είναι αυτές και θα καταλάβετε για ποιους λόγους αξίζει να βάλετε την παπάγια στην διατροφή σας:
-Η παπάγια κάνει καλό στο δέρμα και βοηθά στην αντιμετώπιση της ακμής και τον καθαρισμό των φραγμένων πόρων. Περιέχει ένζυμα που συμβάλλουν στην αποσύνθεση των νεκρών κυττάρων, κάνοντας το δέρμα σας να φαίνεται πιο φρέσκο και λαμπερό.

-Είναι ένα φρούτο πλούσιο σε φυτικές ίνες και μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης. Περιέχει ένζυμα που βοηθούν στην μείωση της οξείδωσης της χοληστερόλης, η οποία με τη σειρά της βοηθά στην πρόληψη των καρδιακών προσβολών.
-Τα αντιοξειδωτικά στην παπάγια βοηθούν στον έλεγχο της πρόωρης γήρανσης.

-Οι σπόροι από το φρούτο του φυτού παπάγια έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες, ειδικά στην καταπολέμηση των εντερικών παρασίτων/σκουληκιών.

-Η παπάγια βοηθάει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και στην πέψη. Το ένζυμο παπαΐνη που περιέχει είναι ένα πεπτικό ένζυμο που βοηθά στην φυσική πέψη.

-Ο χυμός από παπάγια βοηθά στη θεραπεία των λοιμώξεων του παχέος εντέρου καθαρίζοντας το πύον και τη βλέννα από αυτό. Θα χρειαστεί να το παίρνετε τακτικά για να επουλωθούν γρήγορα οι φλεγμονές.

-Είναι μια τροφή με λίγες θερμίδες αλλά μεγάλη θρεπτική αξία. Ως εκ τούτου, είναι μια καλή επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος.

-Για τις εγκύους γυναίκες, η τακτική κατανάλωση παπάγιας βοηθά στη θεραπεία της πρωινής ναυτίας και αδιαθεσίας.

-Η παπάγια περιέχει αντιφλεγμονώδη ένζυμα που βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου για εκείνους που πάσχουν από αρθρίτιδα, οίδημα και οστεοπόρωση, ενώ έχει αποδειχτεί ότι διαθέτει και αντικαρκινικές ιδιότητες.

-Η παπάγια είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και βιταμίνη C που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και ως εκ τούτου είναι πολύ καλή τροφή για όσους υποφέρουν από πυρετό, κρυολόγημα ή γρίπη.

-Τα σαμπουάν που περιέχουν εκχύλισμα παπάγιας είναι πιο αποτελεσματικά στον περιορισμό της πιτυρίδας.https://www.onmed.gr/

Διατροφή

Το αδυνάτισμα προκύπτει πιο γρήγορα και εύκολα όταν ακολουθείτε μια ισορροπημένη δίαιτα με υγιεινά γεύματα και θρεπτικά σνακ. Και όταν θέλετε να χάσετε βάρος, δεν υπάρχει καλύτερος σύμμαχος στην προσπάθειά σας από την πρωτεΐνη.

Γνωρίζοντας καλύτερα την αξία της πρωτεΐνης…
Η πρωτεΐνη αποτελεί ένα από τα τρία βασικά μακροθρεπτικά συστατικά (μαζί με τους υδατάνθρακες και τα λιπαρά) που χρειάζεται ο οργανισμός σας για την εύρυθμη λειτουργία του, αλλά και το πιο διάσημο συστατικό που εμπεριέχεται στα προγράμματα αδυνατίσματος. Αυτό φυσικά δεν είναι τυχαίο, αφού η πρωτεΐνη έχει λίγες θερμίδες (1 γραμμάριο πρωτεΐνης αποδίδει στον οργανισμό σας 4 θερμίδες, σε αντίθεση με το λίπος που αποδίδει 9), επιφέρει το αίσθημα κορεσμού και σας κρατά χορτάτους για περισσότερη ώρα, βοηθάει στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας και παρεμποδίζει την αιχμή της ινσουλίνης (εκείνης που κρύβεται πίσω από την απότομη πτώση ενέργειας και τις έντονες λιγούρες για ζάχαρη), ενώ παράλληλα ενισχύει τη δημιουργία και την αποκατάσταση των μυών, ειδικά όταν συνδυάζεται με τακτική γυμναστική. Η αυξημένη μυϊκή μάζα συνδέεται με αυξημένο μεταβολισμό και κατ’ επέκταση με αυξημένη καύση θερμίδων.

*Αυγό
Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι τα αυγά είναι σχεδόν συνώνυμα της πρωτεΐνης. Λαμβάνοντας υπόψη πόση πρωτεΐνη υπάρχει πραγματικά σε ένα αυγό – 6 γραμμάρια σε ένα μεγάλο αυγό και 7 σε ένα πολύ μεγάλο – δεν μας προκαλεί έκπληξη ότι οι περισσότεροι επιλέγουν αυτό το προσιτό και ευπροσάρμοστο τρόφιμο για να πάρουν την πρωτεΐνη τους.

*Γιαούρτι
Το παραδοσιακό ελληνικό γιαούρτι είναι ένας από τους πιο νόστιμους τρόπους να αυξήσετε την πρόσληψη πρωτεΐνης, ενώ μπορεί να ικανοποιήσει την επιθυμία σας για γλυκό. Απλά προσθέστε του μερικά κομμάτια φρούτων και λίγο μέλι. Το γιαούρτι περιέχει 20 γραμμάρια πρωτεΐνης στα 200 γραμμάρια και είναι επίσης μια καλή πηγή ασβεστίου.

*Τόνος
Ο τόνος είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης (31 γρ. πρωτεΐνης ανά 185 γρ. τόνου) και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Ενώ υπάρχουν πολλοί τρόποι να τον απολαύσετε, η πιο εύκολη και γρήγορη επιλογή είναι ο κονσερβοποιημένος τόνος. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να του προσθέσετε λεμόνι και λίγο μαρούλι και η υγιεινή σαλάτα σας είναι έτοιμη.

*Κεφίρ
Αυτό το παχύρρευστο, κρεμώδες ρόφημα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (10 γρ. πρωτεΐνης ανά 1 φλ.), προβιοτικά και είναι επίσης πλούσιο σε γεύση. Κάτι ανάμεσα στο γάλα και το γιαούρτι, το κεφίρ μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τα πιο θρεπτικά smoothies.

*Τυρί κότατζ
Εάν θέλετε ένα κρεμώδες, υγιεινό σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, τότε θα αγαπήσετε το τυρί κότατζ. Με 12 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μισό φλιτζάνι, το τυρί κότατζ είναι μία από τις καλύτερες επιλογές σνακ που μπορείτε να κάνετε όταν θέλετε να χάσετε βάρος. Μπορείτε να το συνοδεύσετε με μερικά μύρτιλα, να το απλώσετε σε ένα κράκερ ολικής άλεσης, να το προσθέσετε στη σαλάτα σας ή να το απολαύσετε σκέτο.https://www.vita.gr/

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.