Αυγούστου 12, 2022

Διατροφή

Πολλοί άνθρωποι θα συμφωνήσουν ότι δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα γεύμα με ζυμαρικά. Από μακαρόνια μέχρι ταλιατέλες, δεν υπάρχουν πολλά φαγητά που τρώγονται τόσο ευχάριστα όσο ένα χορταστικό μπολ με ζυμαρικά.

Αλλά όπως και τα περισσότερα τρόφιμα, η υπερβολική ποσότητα , εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία. Ναι, η κατανάλωση ζυμαρικών μπορεί να σας δώσει ενέργεια και είναι γεμάτη με σημαντικά θρεπτικά συστατικά, αλλά η υπέρβαση στα ατελείωτα μπολ ζυμαρικών μπορεί να καταστρέψει την υγεία σας, λένε οι διατροφολόγοι.

Κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη του διαβήτη, συμπεριλαμβανομένου του οικογενειακού ιστορικού και των επιλογών του τρόπου ζωής. Και σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, οι δίαιτες πλούσιες σε υδατάνθρακες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Δεδομένου ότι τα παραδοσιακά ζυμαρικά είναι πηγή υδατανθράκων, η συχνή κατανάλωση μεγάλων μερίδων θα μπορούσε να φορτώσει το σώμα σας με πάρα πολλούς υδατάνθρακες και να το θέσει σε κίνδυνο.

Μπορεί να χάσετε βασικά θρεπτικά συστατικά
Εάν τρώτε ζυμαρικά ως γεύμα σας πολλές φορές την εβδομάδα, μπορεί να σας λείπει η ποικιλία στη διατροφή σας και επομένως να χάνετε βασικά θρεπτικά συστατικά.

Αντί να τρώτε το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά, αλλάξτε το για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεται το σώμα σας. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε νέα ζυμαρικά με βάση τα φασόλια ή τα ρεβίθια, για να πάρετε περισσότερες φυτικές ίνες και πρωτεΐνη στη διατροφή σας.

Διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξετε καρδιακή νόσο
Εάν επιλέγετε τη λευκή ποικιλία ραφιναρισμένων ζυμαρικών, μπορεί λένε οι διατροφολόγοι, να έχετε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξετε καρδιακή νόσο, εάν τα καταναλώνεται πολύ συχνά.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Epidemiology, μια δίαιτα πλούσια σε υδατάνθρακες, συγκεκριμένα από επεξεργασμένα δημητριακά, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Αύξηση αρτηριακής πίεσης
Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Metabolism, η συνήθης κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων, όπως τα επεξεργασμένα ζυμαρικά, συνδέεται με αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να θέσει το σώμα σας σε κίνδυνο για την ανάπτυξη παθήσεων όπως καρδιακές παθήσεις. Καλύτερα να αποθηκεύσετε το γεύμα σας με ζυμαρικά για ένα περιστασιακό γεύμα για να διατηρήσετε την αρτηριακή σας πίεση υπό έλεγχο. Και παραλείψτε τις χειρότερες συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ για την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με την κλινική Mayo.

Κίνδυνος για παχυσαρκία
Ενώ η κατανάλωση ζυμαρικών στις σωστές μερίδες δεν συνδέεται άμεσα με την αύξηση του σωματικού βάρους, αυτό το φαγητό είναι από αυτά που τείνει να καταναλώνεται υπερβολικά. Μία μερίδα θεωρείται περίπου ½ φλιτζάνι, ωστόσο πολλοί άνθρωποι τείνουν να τρώνε πολύ περισσότερο από αυτό – ειδικά αν δειπνούν σε εστιατόριο. Η κατανάλωση πολλών ζυμαρικών μπορεί να σας κάνει να λάβετε πάρα πολλές θερμίδες και με τη σειρά σας να αυξήσετε το βάρος σας και να οδηγηθείτε προοδευτικά σε παχυσαρκία.

Όταν τρώτε ζυμαρικά, φροντίστε να προσέχετε το μέγεθος της μερίδας για να αποτρέψετε την υπερκατανάλωση τροφής, συμβουλεύουν οι διαιτολόγοι.

https://healthstories.gr/

Διατροφή

Έως τώρα, γνωρίζαμε ότι μία δίαιτα πλούσια σε λαχανικά, όσπρια και φρούτα είναι καλή για την καρδιά, την υγεία γενικότερα αλλά και τον πλανήτη. Μία πρόσφατη έρευνα διαπίστωνε ότι ένα νέο άτομο μπορεί να κερδίσει έως και 13 χρόνια ζωής επιπλέον εάν τρώει λαχανικά, όσπρια, δημητριακά, φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Όμως μία διαφορετική έρευνα, που ανέλυσε τη διατροφή σχεδόν 400.000 ενηλίκων στη Βρετανία, έρχεται να ανατρέψει όσα πιστεύαμε. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Frontiers in Nutrition διαπίστωσε ότι εάν κάποιος τρώει λαχανικά, και ειδικά μαγειρεμένα, δεν μειώνει τον κίνδυνο για την καρδιά του.

«Η μεγάλη έρευνά μας δεν βρήκε αποδείξεις ότι η κατανάλωση λαχανικών επιδρά προστατευτικά έναντι των καρδιαγγειακών ασθενειών», είπε ο Qi Feng, επιδημιολόγος στο Nuffield Department of Population Health του University of Oxford.

Αυτό που βρήκε η έρευνα είναι ότι τα ωμά λαχανικά προστατεύουν την καρδιά, αλλά τα μαγειρεμένα όχι. Το όποιο όφελος για την υγεία εξανεμίζεται όταν συνυπολογίζονται παράγοντες του lifestyle, όπως η φυσική άσκηση, το επίπεδο της μόρφωσης, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η κατανάλωση φρούτων, η διατροφή με κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας και η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε λαχανικά», ξεκαθαρίζει η Victoria Taylor, διαιτολόγος του British Heart Foundation.

«Υπάρχουν καλές αποδείξεις στις έρευνες ότι η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως είναι τα λαχανικά, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του βάρος και στη βελτίωση των επιπέδων των παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με τα καρδιακά νοσήματα», τονίζει ο Naveed Sattar, καθηγητής του University of Glasgow.

«Τα αποτελέσματα δεν προκαλούν έκπληξη. Εάν διαλέξεις μόνο ένα συγκεκριμένο συστατικό και υποθέσεις ότι εάν απλά προσθέσεις στη διατροφή π.χ. τα λαχανικά, αυτό πιθανότατα δεν θα οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα», σημειώνει η Alice Lichtenstein, του Cardiovascular Nutrition Laboratory στο Tufts University.

«Ένα πράγμα που έχει γίνει σαφές την τελευταία δεκαετία είναι ότι δεν θα πρέπει να κοιτάζουμε ένα μεμονωμένο τρόφιμο, αλλά ολόκληρο το διατροφικό μοτίβο», εξηγεί.

Πάντως, η έρευνα διαπίστωσε ότι ο μέσος Βρετανός τρώει πέντε κουταλιές της σούπας λαχανικά την ημέρα, δηλαδή 71 γραμμάρια ή το ένα τρίτο του φλιτζανιού. Περίπου 2,5 κουταλιές από αυτά είναι ωμά λαχανικά και τα υπόλοιπα μαγειρεμένα.

«Αυτό είναι πολύ λίγο», είπε ο δρ Andrew Freeman, του Nutrition and Lifestyle Work Group στο American College of Cardiology.

Η σύσταση στη Βρετανία είναι για κατανάλωση πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα, με κάθε μερίδα να ζυγίζει περίπου 80 γραμμάρια (ένα φλιτζάνι).

Στις ΗΠΑ, συστήνονται 1,5 με 2 φλιτζάνια φρούτων και 2-3 φλιτζάνια λαχανικών την ημέρα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

https://www.moneyreview.gr/

Διατροφή

Τι απαντούν γιατροί και διατροφολόγοι των ΗΠΑ σε κάτι που ξεκίνησε ως φήμη και έχει εξαπλωθεί σε όλο το διαδίκτυο
Τώρα, σοβαρά, χάνουμε κιλά με το μηλόξυδο;
Σε καμία περίπτωση το ξύδι δεν πρέπει να θεωρείται το «μαγικό φίλτρο»...

Το ξύδι – είτε από κρασί ή μήλο, είτε από ρύζι – μέσα στους αιώνες, από την εποχή του Ιπποκράτη ακόμη ήταν γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, για τον τρόπο με τον οποίο μπορούσε να επουλώνει και να απολυμαίνει πληγές.

Πολλοί μέχρι σήμερα το θεωρούν Νο1 φάρμακο για τα τσιμπήματα από τσούχτρες, όμως, δεν είναι αυτός ο λόγος που τελευταία το ξύδι – και το μηλόξυδο, ειδικώς – βρίσκεται στις κορυφαίες αναζητήσεις χρηστών του διαδικτύου.

Η διαδικτυακή φήμη που όλο και εξαπλώνεται λέει ότι το «μηλόξυδο» βοηθά αποτελεσματικά στην απώλεια των περιττών κιλών και όπως είναι φυσικό μία τέτοια φήμη βρίσκει πολλούς πρόθυμους να την ασπαστούν, ειδικά αν δίνουν τη δική τους μάχη με το παραπανίσιο βάρος.

Κατά καιρούς και βάσει μελετών, το ξύδι έχει κατηγορηθεί ως υπεύθυνο για προβλήματα στο στομάχι, στον οισοφάγο, ακόμη και στα δόντια...

Τι ισχύει, όμως, χάνουμε κιλά προσθέτοντας μπόλικο ξύδι στη διατροφή μας ή απλώς χάνουμε τον καιρό και την αγαπημένη γεύση των φαγητών μας, ενώ βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία μας;

Σύμφωνα με την Carol S. Johnston, επικεφαλής του τομέα διατροφικών ερευνών του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, η φήμη έχει βάση. Όπως χαρακτηριστικά λέει «με το να προσθέσουμε έξτρα ξύδι στη διατροφή μας, μπορούμε να χάσουμε κιλά. Αρκεί να είμαστε πολύ πολύ υπομονετικοί».

Βάσει κλινικών δοκιμών που έγιναν το 2009 στην Ιαπωνία και σε ενήλικες που αντιμετώπιζαν πρόβλημα με το βάρος τους, προέκυψε το εξής: μετά από 2 κουταλιές της σούπας ξύδι στο καθημερινό τους διατροφολόγιο επί 12 εβδομάδες, έχασαν δύο επιπλέον κιλά, πέρα από αυτά που θα έχαναν ακολουθώντας αποκλειστικά τη δίαιτα τους. Στις συγκεκριμένες δοκιμές είχε χορηγηθεί μηλόξυδο, αντί οποιασδήποτε άλλης μορφής ξυδιού.

Την ίδια στιγμή αρκετές μελέτες επιχειρηματολογούν υπέρ της κατανάλωσης μικρής ποσότητας ξυδιού, λ.χ., σε μία μικρή σαλάτα πριν από ένα γεύμα υψηλής θερμιδικής αξίας ή πλούσιου σε λιπαρά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το ξύδι έχει την ιδιότητα να μειώσει τον γλυκαιμικό δείκτη σε ποσοστό άνω του 20%.

Σύμφωνα με τον δόκτωρα David S. Ludwig (και συγγραφέα του βιβλίου “Always Hungry?”), το γεγονός ότι το ξύδι μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά από κάθε γεύμα, μπορεί προοδευτικά να οδηγήσει στην απώλεια βάρους, ωστόσο συνιστά προσοχή.

Την ίδια στιγμή, όμως, πολλοί διαιτολόγοι που δουλεύουν με ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου γι' αυτή τη μανία με το ξύδι.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα της σύγχρονης διατροφής είναι ότι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες που καταναλώνουμε χωνεύονται πάρα πολύ γρήγορα, γεγονός που οδηγεί σε απότομη αύξηση του σακχάρου και της ινσουλίνης στο αίμα και αυτό μετά από λίγες πυροδοτεί μία νέα έκρηξη πείνας», λέει ο καθηγητής του Χάρβαρντ, ο οποίος όμως δεν είναι ακόμη πεπεισμένος για τις τόσο ευεργετικές ιδιότητες του ξυδιού στο καθημερινό διατροφολόγιο.

Δεν παραγνωρίζει τις ιδιότητες του, όμως, όπως χαρακτηριστικά λέει θα ήθελε περισσότερη έρευνα επ’ αυτού.

Κατά καιρούς και βάσει μελετών, το ξύδι έχει κατηγορηθεί ως υπεύθυνο για προβλήματα στο στομάχι, στον οισοφάγο, ακόμη και στα δόντια, ενώ έχουν καταγραφεί ακρότητες, όπως αυτές μίας 15χρονης Ολλανδής που καθημερινά έπινε ένα ποτήρι μηλόξυδο για να χάσει βάρος και τελικώς κόντεψε να χάσει τα δόντια της.

Από την άλλη, η δόκτωρ Johnston εμφανίζεται πιο διαλλακτική. «Όταν έρχονται άνθρωποι με προβλήματα βάρους και μου λένε ότι θέλουν να προσθέσουν το ξύδι στη διατροφή τους ως μέθοδο για να χάσουν κιλά, πάντα τους λέω είτε να το διαλύουν σε νερό – μία κουταλιά σε ένα ποτήρι – είτε να το εντάσσουν στη διατροφή τους, π.χ., ως υγιεινό dressing στα λαχανικά και τις σαλάτες τους. Επίσης, θα πρέπει να σιγουρεύονται ότι πρόκειται για καθαρό ξύδι και όχι για κάτι στο οποίο υπάρχει προσθήκη ζάχαρης», λέει.

Την ίδια στιγμή, όμως, πολλοί διαιτολόγοι που δουλεύουν με ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου γι’ αυτή τη μανία με το ξύδι.

Σύμφωνα μάλιστα με τη δόκτωρα Margaret Powers, με ειδικότητα στα διατροφικά προβλήματα ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη, πουθενά από τα εθνικά αμερικανικά προγράμματα υγείας δεν συνίσταται η κατανάλωση ξυδιού.

Η ίδια μάλιστα επισημαίνει ότι σε καμία περίπτωση το ξύδι δεν πρέπει να θεωρείται το «μαγικό φίλτρο» με το οποίο μπορεί να χάσει κιλά ή να ελέγξει το σάκχαρο του. Και είτε μας αρέσει, είτε όχι, η τοποθέτηση της κυρίας, μάλλον είναι και η πιο συνετή και επωφελής για την υγεία, από τους μέχρι στιγμής ισχυρισμούς, έρευνες και λοιπά γιατροσόφια...

Στοιχεία από New York Times

https://www.lifo.gr/

Διατροφή

Η μελιτζάνα παρέχει φυτικές ίνες και πολλά θρεπτικά συστατικά. Είναι ένα λαχανικό χαμηλών θερμίδων που κατέχει κεντρικό ρόλο στην μεσογειακή διατροφή.

Πολλοί από εμάς είναι πιο εξοικειωμένοι με τις μελιτζάνες που είναι μεγάλες και σκούρες μοβ. Αλλά το σχήμα, το μέγεθος και το χρώμα μπορεί να ποικίλλουν από μικρές και επιμήκεις έως μακριές και λεπτές και από αποχρώσεις του μωβ έως λευκό, ή πράσινο.

Αυτό το άρθρο θα επικεντρωθεί στα διατροφικά οφέλη της παραδοσιακής μοβ μελιτζάνας.

Μελιτζάνες: Οφέλη υγείας
Μια μερίδα μελιτζάνες μπορεί να παρέχει τουλάχιστον το 5% της ημερήσιας ανάγκης ενός ατόμου σε φυτικές ίνες, χαλκό, μαγγάνιο, Β-6 και θειαμίνη. Περιέχει επίσης άλλες βιταμίνες και μέταλλα.

Επιπλέον, οι μελιτζάνες είναι πηγή φαινολικών ενώσεων που δρουν ως αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που βοηθούν το σώμα να εξαλείψει τις ελεύθερες ρίζες (ασταθή μόρια που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα εάν συσσωρευτούν σε μεγάλες ποσότητες). Τα τρόφιμα που περιέχουν αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη μιας σειράς ασθενειών.

Μεταξύ των αντιοξειδωτικών στις μελιτζάνες είναι οι ανθοκυανίνες, όπως η νασουνίνη, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη.

Υγεία της καρδιάς
Οι φυτικές ίνες, το κάλιο, η βιταμίνη C, η βιταμίνη B6 και τα αντιοξειδωτικά στις μελιτζάνες υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς.

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2019 πρότεινε ότι η κατανάλωση τροφών που περιέχουν ορισμένα φλαβονοειδή, συμπεριλαμβανομένων των ανθοκυανινών, συμβάλλει στην μείωση των φλεγμονωδών δεικτών, που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Μια μελέτη του 2013 έδειξε, ότι οι μεσήλικες γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερες από 3 μερίδες βατόμουρα και φράουλες την εβδομάδα (καλές πηγές ανθοκυανινών) είχαν 32% χαμηλότερο σχετιζόμενο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων από εκείνες που κατανάλωναν λιγότερα από αυτά τα φρούτα.

Σε μια άλλη έρευνα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες με υψηλή πρόσληψη ανθοκυανινών φάνηκε να έχουν σημαντικά χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και λιγότερη σκλήρυνση των αρτηριών.

Χοληστερόλη
Οι μελιτζάνες περιέχουν φυτικές ίνες και αυτό μπορεί να ωφελήσει τα επίπεδα χοληστερόλης. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένοι κύβοι μελιτζάνας, βάρους 96 γραμμαρίων (g), περιέχει περίπου 2,4 g ινών.

Τα αποτελέσματα μιας μελέτης του 2014 σε τρωκτικά έδειξαν ότι το χλωρογενικό οξύ, ένα κύριο αντιοξειδωτικό στις μελιτζάνες, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL ή “κακή” χοληστερόλη) και τον κίνδυνο μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος.

Καρκίνος
Οι πολυφαινόλες στις μελιτζάνες μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία του οργανισμού από τον καρκίνο. Οι ανθοκυανίνες και το χλωρογενικό οξύ προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Μακροπρόθεσμα, αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης όγκων και της εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων.

Οι ανθοκυανίνες μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου αποτρέποντας τον σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων στον όγκο, μειώνοντας τη φλεγμονή και εμποδίζοντας τα ένζυμα, που βοηθούν στην εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.

Γνωστική λειτουργία
Τα ευρήματα μελετών σε ζώα υποδεικνύουν ότι η νασουνίνη (μια ανθοκυανίνη στην φλούδα της μελιτζάνας) μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των μεμβρανών των εγκεφαλικών κυττάρων από τη βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Η νασουνίνη βοηθά επίσης στην μεταφορά θρεπτικών ουσιών στα κύτταρα και στην απομάκρυνση των αποβλήτων.

Οι ανθοκυανίνες βοηθούν επίσης στην πρόληψη της νευροφλεγμονής και στην διευκόλυνση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της απώλειας μνήμης και άλλων πτυχών της πνευματικής εξασθένησης, που σχετίζεται με την ηλικία.

Εργαστηριακά πειράματα έχουν δείξει ότι η νασουνίνη μπορεί να μειώσει τη διάσπαση των λιπών στον εγκέφαλο, μια διαδικασία που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα κύτταρα.

Διαχείριση βάρους
Οι διαιτητικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διαχειριστούν το βάρος τους. Ένα άτομο που ακολουθεί μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες είναι λιγότερο πιθανό να καταναλώσει υπερβολικές ποσότητες φαγητού. Οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν ένα άτομο να αισθάνεται χορτάτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι μελιτζάνες περιέχουν φυτικές ίνες και είναι χαμηλές σε θερμίδες. Έτσι, μπορούν να συμβάλουν σε μια υγιεινή διατροφή με λίγες θερμίδες.

Ωστόσο, οι μελιτζάνες τείνουν να απορροφούν πολύ λάδι κατά το τηγάνισμα. Όποιος θέλει να χάσει βάρος θα πρέπει να τις μαγειρέψει με διαφορετικό τρόπο, όπως ψητές.

Υγεία των ματιών
Οι μελιτζάνες περιέχουν επίσης τα αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.

Η λουτεΐνη φαίνεται να παίζει ρόλο στην υγεία των ματιών και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρασης σε ηλικιωμένους.

Μελιτζάνες: Θρεπτικά στοιχεία
Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τα θρεπτικά συστατικά σε 1 φλιτζάνι (περίπου 96 g) μαγειρεμένους κύβους μελιτζάνας. Δείχνει επίσης πόση ποσότητα από κάθε θρεπτικό συστατικό χρειάζεται ένα άτομο κάθε μέρα.

Θρεπτικά συστατικά Ποσότητα Ημερήσια ανάγκη
Ενέργεια (θερμίδες) 33,6 1.000 – 3.000
Υδατάνθρακες (g) 8,29 (3,04 σάκχαρα) 130
Ίνες (g) 2,4 22,4 – 33,6
Μαγνήσιο (mg) 10,6 310 – 420
Φώσφορος (mg) 14,4 700 – 1.250
Κάλιο (mg) 117 4.700
Φυλλικό οξύ (mg) 13,4 400
Χολίνη (mg) 8,93 400 – 550
Βήτα καροτίνη (mcg) 21,1 Δεν υπάρχουν στοιχεία
Μελιτζάνες: Πιθανοί κίνδυνοι
Νασουνίνη και απορρόφηση σιδήρου
Η νασουνίνη, μια φυτοχημική ουσία στις μελιτζάνες, προσκολλάται στα μόρια σιδήρου και τον απομακρύνει από τα κύτταρα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι χρήσιμη για άτομα που έχουν πάρα πολύ σίδηρο στο σώμα τους.

Αλλά τα άτομα με χαμηλά επίπεδα σιδήρου πρέπει να μην καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφών που περιέχουν νασουνίνη.

Δηλητηρίαση από σολανίνη
Οι μελιτζάνες ανήκουν στην οικογένεια των νυχτολούλουδων. Τα νυχτολούλουδα περιέχουν αλκαλοειδή, όπως η σολανίνης, η οποία μπορεί να είναι τοξική. Η σολανίνη προστατεύει αυτά τα φυτά στην φάση της ανάπτυξης.

Η κατανάλωση αυτών των φυτών μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως κάψιμο στον λαιμό, ναυτία, έμετο και καρδιακές αρρυθμίες. Η αντίδραση μπορεί να αποβεί μοιραία.

Οι άνθρωποι συνήθως κινδυνεύουν να καταπιούν την περισσότερη σολανίνη, εάν τρώνε πατάτες που έχουν γίνει πράσινες.

Οι μελιτζάνες περιέχουν μικρές ποσότητες σολανίνης και η κατανάλωση χαμηλών έως μέτριων ποσοτήτων είναι απίθανο να έχει σημαντική επίδραση.

Αλλεργία
Σε σπάνιες περιπτώσεις, μία ή περισσότερες ενώσεις πυροδοτούν αλλεργική αντίδραση. Η κύρια αιτία φαίνεται να είναι μια πρωτεΐνη μεταφοράς λιπιδίων στο φυτό.

Τα συμπτώματα μιας αντίδρασης μπορεί να περιλαμβάνουν κνίδωση, οίδημα και δυσκολία στην αναπνοή. Όποιος εμφανίζει αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να λάβει επείγουσα ιατρική βοήθεια, καθώς μπορεί να έχει αναφυλαξία, μια απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση.

Οξαλικά και πέτρες στους νεφρούς
Οι μελιτζάνες περιέχουν οξαλικά, αν και σε χαμηλότερες ποσότητες από τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Τα οξαλικά μπορούν να συμβάλουν στον σχηματισμό πέτρας στους νεφρούς σε ορισμένα άτομα που είναι πιο επιρρεπή στην απορρόφηση οξαλικών. Χωρίς θεραπεία, οι πέτρες στους νεφρούς μπορεί να οδηγήσουν σε οξεία νεφρική βλάβη, ή νεφρικό θάνατο.

Τρόφιμα που περιέχουν οξαλικά, όπως οι μελιτζάνες, μπορεί να μην είναι κατάλληλα για άτομα επιρρεπή σε νεφρολιθίαση. Οποιοσδήποτε με αυτήν την πάθηση θα πρέπει να περιορίσει την πρόσληψη τροφών που περιέχουν οξαλικά.

Πηγή: https://www.medicalnewstoday.com

https://www.iatropedia.gr/

Διατροφή

 

Είναι το φυτικό γάλα μια υγιεινή επιλογή; Έχει παρόμοια θρεπτική αξία με το αγελαδινό γάλα; 

Τα τελευταία χρόνια, παρόλο που το αγελαδινό γάλα εξακολουθεί να κυριαρχεί στην αγορά, έρευνες δείχνουν ότι οι πωλήσεις φυτικής προέλευσης γάλακτος αυξάνονται διαρκώς. Αρκεί να ρίξει κάποιος μια μάτια στα ράφια των σούπερ μάρκετ και θα παρατηρήσει πληθώρα από τέτοιου είδους ροφήματα.

Οι καταναλωτές όμως δείχνουν να μη γνωρίζουν πολλά γι’ αυτά και έχουν αρκετές απορίες.

Γιατί ενώ μεγαλώσαμε με την ιδέα ότι το αγελαδινό γάλα είναι μια υγιεινή επιλογή απαραίτητη για τον οργανισμό, τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυτός ο σκεπτικισμός ως προς την κατανάλωσή του.

Είναι το φυτικό γάλα μια υγιεινή επιλογή; Έχει παρόμοια θρεπτική αξία με το αγελαδινό γάλα; Ποιον τύπο φυτικού γάλακτος να επιλέξουμε: σόγιας, βρώμης, αμυγδάλου;

Οφέλη από το αγελαδινό γάλα

Ανεξάρτητα από τον τύπο που επιλέγει κανείς (πλήρες, ελαφρύ, χωρίς λακτόζη κτλ.), το γάλα είναι ένα ρόφημα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, βιταμίνη D, κάλιο, φώσφορο, πρωτεΐνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β12, βιταμίνη Α.

Το γάλα έχει συνδεθεί εδώ και πολύ καιρό με γερά οστά και υπάρχει καλός λόγος για αυτόν τον συσχετισμό. Το ασβέστιο στο γάλα, μαζί με τη βιταμίνη D, τη βιταμίνη Κ, τον φώσφορο, τις πρωτεΐνες και το μαγνήσιο, βοηθούν στη δημιουργία και διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης αργότερα στη ζωή.

Έτσι, το να καταναλώνει κάποιος ένα ποτήρι γάλα το πρωί είναι ένας εύκολος τρόπος για να προσθέσει ασβέστιο και πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας στη διατροφή του, σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τη δημιουργία γερών οστών και μυών.

Ανησυχίες για το αγελαδινό γάλα

Αν και το γάλα φαίνεται να έχει πολλά οφέλη, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να μην το καταναλώνουν για διάφορους λόγους όπως:

Αλλεργίες: Υπολογίζεται ότι το 2-3% των βρεφών γεννιούνται με αλλεργία στο γάλα.
Δυσανεξία στη λακτόζη: Υπολογίζεται ότι το 68% του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν κάποιο βαθμό δυσανεξίας στη λακτόζη, που σημαίνει ότι δεν διαθέτουν το ένζυμο λακτάση που διασπά τη λακτόζη που βρίσκεται στο γάλα οδηγώντας σε εντερική δυσφορία.
Για τον λόγο αυτό παρατηρείται τα τελευταία χρόνια τεράστια αύξηση στις πωλήσεις αγελαδινού γάλακτος χωρίς λακτόζη.
Περιβαλλοντικές ανησυχίες: Οι αγελάδες αυξάνουν την εκπομπή αερίων και απαιτούν περισσότερη γη και πόρους, για να υπάρχουν. Έρευνες μας έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η παραγωγή εναλλακτικών φυτικών τύπων γάλακτος είναι πιο βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον λύση.
Αντιβιοτικά και φυτοφάρμακα: Ενώ το βιολογικό γάλα είναι λιγότερο πιθανό να περιέχει αντιβιοτικά και φυτοφάρμακα, δεν μπορούν όλοι να το αντέξουν οικονομικά. Τα αντιβιοτικά και τα φυτοφάρμακα πιθανόν να αφήνουν ένα αποτύπωμα στο συμβατικό (μη βιολογικό) γάλα, αν και οι συνέπειες αυτών των υπολειμμάτων στην υγεία δεν είναι πλήρως γνωστές.
Ορμόνες: Το αγελαδινό γάλα περιέχει οιστρογόνα και προγεστερόνη, ορμόνες που κάποιοι φοβούνται ότι μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο ή να οδηγήσουν σε πρόωρη εφηβεία τα κορίτσια. Υπάρχει περιορισμένη έρευνα για να υποστηρίξει αυτούς τους ισχυρισμούς.
Υγεία του προστάτη: Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άντρες που καταναλώνουν αρκετό γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη.
Οφέλη από το φυτικό γάλα

Τα φυτικά γάλατα προσφέρουν τόσο περιβαλλοντικά όσο και διατροφικά οφέλη. Οι πηγές που χρησιμοποιούνται για εναλλακτικά ροφήματα γάλακτος απαιτούν λιγότερη γη, νερό, λίπασμα και ενέργεια απ’ ό, τι το αγελαδινό γάλα.

Για τους ανθρώπους που επιδιώκουν να ακολουθήσουν χορτοφαγικές δίαιτες, τα φυτικά γάλατα προσφέρουν μια καλή εναλλακτική λύση στο αγελαδινό γάλα, αν και δεν είναι όλα απολύτως συγκρίσιμα διατροφικά.

Τα φυτικά γάλατα είναι συνήθως χαμηλότερα σε κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες από το αγελαδινό γάλα και παρέχουν ορισμένα από τα θρεπτικά οφέλη των ίδιων των φυτών.

Τα φυτικά γάλατα είναι επίσης μια καλή επιλογή για όσους έχουν αλλεργίες στο γάλα ή δυσανεξία στη λακτόζη.

Ανησυχίες για το φυτικό γάλα

Όπως υπάρχουν ανησυχίες για το αγελαδινό γάλα, έτσι υπάρχουν και για τα φυτικά γάλατα.

Διατροφικά κενά: Το θρεπτικό περιεχόμενο ποικίλλει μεταξύ όλων των φυτικών γαλάτων, αλλά το γάλα σόγιας είναι το μόνο που συγκρίνεται πραγματικά με το αγελαδινό γάλα. Εάν το αγελαδινό γάλα αποτελεί κανονικό μέρος της διατροφής σας και το αντικαταστήσετε με ένα φυτικό γάλα (εκτός από γάλα σόγιας), δεν θα λαμβάνετε την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης αλλά και άλλων θρεπτικών συστατικών με πριν.
Τιμή: Οι τιμές του φυτικού γάλακτος μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερες από αυτές του αγελαδινού.
Πρόσθετα σάκχαρα: Σε πολλά γάλατα φυτικής προέλευσης προστίθεται ζάχαρη για να αυξήσει τη γλυκύτητα και να βελτιώσει τη γευστικότητά τους. Επιλέξτε εκδοχές χωρίς ζάχαρη.
Οι κυριότεροι τύποι φυτικού γάλακτος

Γάλα αμυγδάλου
Το γάλα αμυγδάλου έχει ήπια και ελαφρώς ξηρή γεύση και είναι ιδανικό για κατανάλωση με δημητριακά. Διατροφικά το γάλα αμυγδάλου είναι αρκετά διαφορετικό από το γάλα σόγιας ή γαλακτοκομικών. Έχει λιγότερες θερμίδες και πολύ λιγότερη πρωτεΐνη. Τα ελάχιστα λιπαρά που περιέχει είναι ακόρεστα, τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία.

Γάλα καρύδας
Το γάλα καρύδας είναι ιδανικό για μαγείρεμα, γιατί δίνει στο φαγητό άρωμα και νόστιμη γεύση με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται σε μια μεγάλη γκάμα συνταγών – από κρεατικά με κάρι και σούπες λαχανικών έως smoothies και παγωτό.

Γάλα κάνναβης
Το γάλα κάνναβης παρασκευάζεται από τους σπόρους του φυτού της κάνναβης.
Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά – αλλά τα περισσότερα από αυτά είναι ακόρεστα λίπη.
Ένα μόνο ποτήρι γάλα κάνναβης μπορεί να παρέχει το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης άλφα-λινολενικού οξέος, συνεπώς αποτελεί μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Γάλα βρώμης
Το γάλα βρώμης που ακούμε πολύ τα τελευταία χρόνια είναι ελαφρώς γλυκό, με αραιή σύσταση παρόμοια με αυτήν του ελαφρού αγελαδινού γάλακτος.

Έχοντας υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, η βρώμη είναι μια ιδιαίτερα υγιεινή τροφή. Μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωσή της μπορεί να έχει θετική επίδραση αναφορικά με γαστρεντερικά προβλήματα, ενώ αρκετές δημοσιεύσεις επιβεβαιώνουν τη βοήθειά της στη μείωση της χοληστερόλης. Οι πρώτες μελέτες δείχνουν ότι και το γάλα βρώμης μπορεί να δρα με τον ίδιο τρόπο όσον αφορά στα επίπεδα χοληστερόλης.

Γάλα ρυζιού
Από διατροφικής άποψης, το γάλα ρυζιού δεν προσφέρει κανένα πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα φυτικά γάλατα, εκτός από το γεγονός ότι είναι το πιο υποαλλεργικό γάλα που υπάρχει και, επομένως, είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για άτομα με αλλεργίες και δυσανεξίες.
Συγκριτικά με τα άλλα, το γάλα ρυζιού είναι πλουσιότερο σε υδατάνθρακες αλλά φτωχότερο σε λιπαρά, πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά όταν δεν είναι εμπλουτισμένο.

Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας, λαμβάνονται τα φυσικά σάκχαρα του ρυζιού, γεγονός που δίνει στο γάλα ρυζιού την τυπική γλυκιά του γεύση χωρίς να χρειάζεται προσθήκη ζάχαρης.

Γάλα σόγιας
Το γάλα σόγιας είναι διαχρονικά το πιο δημοφιλές φυτικό γάλα.

Είναι η μόνη εναλλακτική λύση γάλακτος που περιέχει εκ φύσεως την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης με το αγελαδινό γάλα − περίπου 3 g ανά 100 ml. Λόγω του γεγονότος ότι πολλοί κατασκευαστές εμπλουτίζουν το γάλα σόγιας με ασβέστιο και άλλες βιταμίνες, όπως Β12, Β2, D και Α, οι ειδικοί στη διατροφή δηλώνουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια διατροφικά επαρκής εναλλακτική λύση στο αγελαδινό γάλα. Επιπλέον, το γάλα σόγιας έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με το αγελαδινό γάλα όταν χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο στο μαγείρεμα αλλά και στην παρασκευή αφρόγαλου. Το γάλα σόγιας είναι επίσης διαθέσιμο σε διάφορες γεύσεις, όπως βανίλια, σοκολάτα ή μπανάνα.

Τελικά ποιο γάλα είναι καλύτερο;

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ξεκάθαρος νικητής. Η απάντηση εξαρτάται από τις ατομικές διατροφικές ανάγκες, τους περιορισμούς και τις ανησυχίες του καθενός.

Τα περισσότερα γάλατα φυτικής προέλευσης δεν συγκρίνονται διατροφικά με το αγελαδινό γάλα, επομένως, εάν πίνετε γάλα καθημερινά λόγω των πρωτεϊνών και του ασβεστίου που περιέχει, και για κάποιο λόγο θέλετε να το αντικαταστήσετε με ένα φυτικό γάλα, επιλέξτε ένα που είναι καλή πηγή αυτών των θρεπτικών συστατικών, π.χ. ένα εμπλουτισμένο γάλα σόγιας. Εάν χρησιμοποιείτε το γάλα απλά για να προσθέσετε λίγο γεύση και όγκο στον καφέ σας ή στο μαγείρεμα, το είδος του γάλακτος έχει μικρή σημασία, οπότε η επιλογή είναι ξεκάθαρα θέμα γεύσης αλλά και προσωπικού γούστου.

*Ο Κάρολος Παπαλαζάρου είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος του Metropolitan Hospital.

https://ygeiamou.gr/

Διατροφή

Το πρωί «ενισχύστε» το γάλα ή το γιαούρτι σας με δημητριακά πρωινού (νιφάδες βρώμης, καλαμποκιού ή ρυζιού). Θα τα βρείτε στα σουπερμάρκετ και πολλά είναι εμπλουτισμένα σε σίδηρο. Προτιμήστε εκείνα που δεν έχουν υποστεί μεγάλη επεξεργασία και δεν περιέχουν πολύ ζάχαρη.

Τα δημητριακά είναι πλούσια σε μαγνήσιο και πολλά ακόμα μεταλλικά στοιχεία, αλλά και σε υδατάνθρακες, ένζυμα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και σε βιταμίνη Ε. θα σας τροφοδοτήσουν με άφθονη ενέργεια, για να ξεκινήσετε δυναμικά τη μέρα σας ή να τη συνεχίσετε, αν τα καταναλώνετε ως σνακ ενδιάμεσα στα γεύματά σας.
Αδειάστε ένα κεσεδάκι γιαούρτι 2% σε ένα μεγάλο πιάτο. Καθαρίστε μισό μήλο, κόψτε το σε κύβους και ανακατέψτε με το γιαούρτι. Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας δημητριακά πρωινού, 1 χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς και ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι. Μπορείτε να συνοδέψετε το πρωινό αυτό με 1 ποτήρι φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι.

Πηγή: http://www.mydiatrofi.gr

Διατροφή

Η ενσωμάτωση υγιεινών σνακ στη διατροφή ατόμων με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (Σ.Ε.Ε.) μπορεί να τα βοηθήσει να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους. Κάποια από αυτά είναι τα παρακάτω:

Τοστ χωρίς γλουτένη: Σύμφωνα με το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφρικών Παθήσεων, ένα άτομο με IBS μπορεί να επιθυμεί να αποφύγει τη γλουτένη στη διατροφή του. Η γλουτένη βρίσκεται σε προϊόντα που περιέχουν σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη. Οι πάσχοντες μπορεί να θέλουν να αφαιρέσουν τη γλουτένη από τη διατροφή τους για να δουν εάν τα συμπτώματά τους βελτιώνονται.

Οι ιδέες για τοστ χωρίς γλουτένη περιλαμβάνουν βούτυρο, αυγό ή μαρμελάδες. Ένας άλλος τύπος ψωμιού που μπορεί να είναι πιο εύκολο να ανεχτούν τα άτομα με Σ.Ε.Ε. είναι το ψωμί από καλαμποκάλευρο.

Φρούτα: Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Γαστρεντερολογίας (ACG), ένα άτομο με Σ.Ε.Ε. μπορεί να καταναλώσει τα ακόλουθα φρούτα: Μπανάνες, βατόμουρα, πεπόνι, κράνμπερι, ακτινίδια, κουμ κουάτ, φρούτα του πάθους, σμέουρα και φράουλες.

Γιαούρτι χωρίς λακτόζη: Τα άτομα με Σ.Ε.Ε. θα πρέπει να αποφεύγουν προϊόντα που περιέχουν λακτόζη. Μπορούν, λοιπόμ, να αγοράσουν μια σειρά από γιαούρτια που δεν την περιέχουν.

Σκληρά τυριά: Τα τυριά που είναι κατάλληλα για να φάει ένα άτομο με Σ.Ε.Ε. περιλαμβάνουν: Κασέρι, παρμεζάνα και όλα τα δικά μας σκληρά τυριά.

Βρώμη: Το θα μπορούσε να είναι ένας απλό και χορταστικό σνακ για ένα άτομο με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Η βρώμη περιέχει υψηλή ποσότητα διαλυτών φυτικών ινών, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου, σύμφωνα με το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφρικών Παθήσεων.

Κέικ ρυζιού ή κράκερ: Τα κέικ ρυζιού μπορεί να είναι ένα νόστιμο και απλό σνακ. Μάλιστα, το Αμερικανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) προτείνει να προσθέσετε τυρί και ντομάτα ή φυστικοβούτυρο σε κέικ ρυζιού ή κράκερ.

Δημητριακά: Ένα άτομο με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί να απολαύσει ένα μπολ με δημητριακά χωρίς γλουτένη με γάλα χωρίς λακτόζη ως σνακ.


Τσιπς και ποπ κορν: Ένα άτομο που πάσχει από το σύνδρομο, θα πρέπει να επιλέξει προϊόντα με χαμηλότερες ποσότητες λίπους και αλατιού. Για παράδειγμα, καλό θα ήταν να διαλέξει τσιπς ψητής πατάτας αντί για τηγανητά πατατάκια. Το απλό ή αλατισμένο ποπ κορν είναι το καλύτερο για σνακ.

https://www.ygeiawatch.com.cy/

Διατροφή

Τι κερδίζουμε τρώγοντας φασολάδα
Νίκη Ψάλτη
Λίγοι μπορούν να αντισταθούν σε μια χειμωνιάτικη φασολάδα, αλλά πολλοί περισσότεροι θα υποκλιθούν μπροστά στον βασιλιά των οσπρίων μόλις διαβάσουν πόσα οφέλη κρύβει για την υγεία μας.
Οι βασιλιάδες των οσπρίων είναι οι πρώτοι που μας έρχονται στο μυαλό όταν μιλάμε για όσπρια. Tα φασόλια παρέχουν καλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, άμυλο, φυτικές ίνες, μέταλλα, βιταμίνες της ομάδας B και ανόργανα στοιχεία, όπως το κάλιο.

Μάλιστα αν θέλουμε να ενισχύσουμε τις πρωτεΐνες των φασολιών και να τις καταστήσουμε πλήρεις μπορούμε να συμπληρώσουμε το γεύμα με ξηρούς καρπούς, δημητριακά (καλαμπόκι και σιτάρι), πατάτα ή ρύζι .

Τα φλαβονοειδή που περιέχονται στο περίβλημα των φασολιών έχουν σημαντική αντιοξειδωτική δράση. Ακόμη τα φασόλια περιέχουν ισοφλαβονοειδή και λιγνάνες, ουσίες στις οποίες αποδίδεται αντιική, αντιμυκητιακή και αντιοξειδωτική δράση.
Πάντως η σημαντικότερη ιδιότητα που αποδίδεται στα συγκεκριμένα όσπρια είναι η αντικαρκινική. Έρευνες έχουν συσχετίσει ουσίες που περιέχονται στον βλαστό της φασολιάς με σημαντική αντικαρκινική προστασία από ορισμένους τύπου καρκίνου όπως ο καρκίνος του δέρματος. Θεωρείται δε ότι η ευεργετική αυτή δράση περνά και στα ξερά φασόλια καθώς και τα πράσινα φασολάκια που προέρχονται από το ίδιο φυτό.

Πάντως τα φασόλια έχουν και μερικά μειονεκτήματα, όπως το χαρακτηριστικό φούσκωμα που συνοδεύει την κατανάλωσή τους. Συνιστάται λοιπόν να μην καταναλώνονται σε περιπτώσεις γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως έλκος, γαστρίτιδα, οισοφαγίτιδα, ακόμη και σε περιπτώσεις έξαρσης του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Tο φούσκωμα θεωρείται ότι οφείλεται κυρίως στην δομή των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων που περιέχουν τα φασόλια, καθώς και στις φυτικές ίνες . Από την άλλη μεριά να σημειωθεί ότι οι πεπτικές ενοχλήσεις συνήθως είναι εντονότερες σε όσους δεν τρώνε συχνά φασόλια – οπότε ίσως η λύση να είναι η συχνότερη απόλαυση της φασολάδας στο τραπέζι.

Και να θυμάστε ότι αν δεν έχουν βράσει μέσα σε μία με μιάμιση ώρα, τότε δεν είναι βραστερά και δεν πρόκειται να βράσουν ποτέ!

https://ygeiamou.gr/

Διατροφή

Τα πιο υγιεινά ροφήματα και ποτά που πρέπει να βάλουμε στην καθημερινότητά μας
Μπορούμε να τα καταναλώνουμε χωρίς τύψεις!

 

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα γλυκά έχουν πολλές θερμίδες. Δεν συνειδητοποιούμε ωστόσο πόσο παχυντικά αλλά και επικίνδυνα για την υγεία μας είναι μερικά ποτά. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά θρεπτικά ροφήματα -και ζεστά και κρύα- αν ψάχνετε να πιείτε κάτι, πέρα από νερό. Δείτε παρακάτω τη λίστα και επιλέξτε αυτά που σας ταιριάζουν.

Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι είναι γνωστό για τα οφέλη του στην υγεία. Πιο συγκεκριμένα, περιέχει υψηλό επίπεδο πολυφαινολών, οι οποίες πιστεύεται ότι προλαμβάνουν ορισμένους τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού και ο καρκίνος του προστάτη. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των απότομων αυξήσεων του σακχάρου στο αίμα μετά από ένα γεύμα, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2. Δοκιμάστε αυτό το ζεστό και καταπραϋντικό πράσινο τσάι με λεμόνι και θυμάρι.

Φυσικός χυμός ροδιού
Ο φυσικός χυμός ροδιού είναι ένα από τα πιο θρεπτικά ροφήματα που μπορείτε να βρείτε στα ράφια των σουπερμάρκετ. Είναι γεμάτος με αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τη φθορά και μειώνουν τη φλεγμονή, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση ορισμένων τύπων αρθρίτιδας. Είναι επίσης πλούσιος σε βιταμίνη C που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας το ένα από τα αγαπημένα μας υγιεινά ροφήματα για την καταπολέμηση του κρυολογήματος.

Χυμός παντζαριών
Τα οφέλη των παντζαριών για την υγεία είναι άφθονα, ξεκινώντας από το γεγονός ότι αποτελούν ισχυρή πηγή φυλλικού οξέος, μαγνησίου και νιτρικών αλάτων. Το σώμα μας μετατρέπει τα νιτρικά άλατα σε μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της ροής του αίματος. Ορισμένες μελέτες αποδεικνύουν ότι είναι μια εξαιρετική τροφή για να τρώτε πριν από την προπόνηση για να αυξήσετε την αντοχή σας.

Νερό με λεμόνι
Συνιστούμε να ξεκινάτε την ημέρα σας με νερό με λεμόνι. Το νερό με λεμόνι είναι ένα εκπληκτικά ισχυρό ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος. Μόλις 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού ανακατεμένο σε ένα ποτήρι νερό προσθέτει 14mg βιταμίνης C. Ένα άλλο μπόνους; Πιθανότατα θα πίνετε περισσότερο νερό με λεμόνι από το απλό νερό επειδή έχει καλύτερη γεύση – ένας ακόμη τρόπος για να σας βοηθήσει να παραμείνετε ενυδατωμένοι.

Κombucha
Τι είναι η kombucha,; Είναι ένα ποτό που αγαπούν πολύ οι φανατικοί οπαδοί της ευεξίας.. Όπως και άλλα υγιεινά τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, η ανθρακούχα kombucha είναι γεμάτη με προβιοτικά που προάγουν τα υγιή βακτήρια στο έντερο. Αυτά τα βακτήρια βοηθούν στην πέψη και βοηθούν το σώμα σας να απορροφήσει βιταμίνες και μέταλλα. Η kombucha κυκλοφορεί σε διάφορα ροφήματα, σαν αναψυκτικά και σε διάφορες γεύσεις ενώ μπορείτε να τη βρείτε και σε μεγάλα σουπερμάρκετ.

Νερό καρύδας
Η γεύση αυτού του τροπικού νερού είναι λίγο αμφιλεγόμενη. Κάποιοι το λατρεύουν και κάποιοι το μισούν. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία για το γεγονός ότι αυτό το υγιεινό ρόφημα μπορεί να ενυδατώσει το σώμα και να προσφέρει εκπληκτική ποσότητα καλίου. Το κάλιο παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς καρδιακού παλμού και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Ζεστή σοκολάτα
Και ποιος δεν αγαπά τη ζεστή σοκολάτα, ειδικά τα κρύα χειμωνιάτικα απογεύματα! Ξέρατε όμως ότι είναι και πολύ θρεπτική; Αυτό συμβαίνει λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς σε κακάο. Αυτό το πλούσιο σε αντιοξειδωτικά ρόφημα γίνεται ακόμη πιο ευεργετικό όταν αναμιγνύεται με γάλα, το οποίο μας προσφέρει μεγάλη ποσότητα ασβεστίου ενώ είναι συνήθως εμπλουτισμένο με βιταμίνη D.

Χυμός κράνμπερι
Αυτός ο χυμός είναι γεμάτος με αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και ορισμένων τύπων καρκίνου ενώ παράλληλα προάγει ένα υγιές ουροποιητικό σύστημα. Προσοχή όμως στα προιόντα που θα βρείτε στο εμπόριο! Ο χυμός κράνμπερι είναι αρκετά όξινος και γι’ αυτό συνδυάζεται με ζάχαρη ή άλλους, πιο γλυκούς χυμούς φρούτων. Αναζητήστε ποικιλίες που είναι 100% χυμός, ώστε να λαμβάνετε όλα τα οφέλη του αντιφλεγμονώδους αυτού φρούτου.

Κόκκινο κρασί
Το κόκκινο κρασί δεν αποτελεί μονάχα ένα μέσο χαλάρωσης. Μελέτες δείχνουν ότι οι μέτριες ποσότητες οποιουδήποτε αλκοόλ μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της HDL (καλή χοληστερόλη) και στην πρόληψη της φθοράς των αρτηριών. Η ρεσβερατρόλη είναι ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται ειδικά στο κόκκινο κρασί και μπορεί να έχει ακόμη περισσότερα οφέλη για την υγεία, όπως η συμβολή στη μείωση της LDL (κακή χοληστερόλη) και η πρόληψη των θρόμβων στο αίμα. Το κόκκινο κρασί μπορεί ακόμη και να βελτιώσει τη στοματική σας υγεία!

Φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
Πιθανώς ο πιο διαδεδομένος χυμός στην αγορά, ο φρέσκος χυμός πορτοκαλιού είναι ένα από τα πιο υγιεινά ροφήματα που μπορείτε να πάρετε. Όλοι γνωρίζουν ότι είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι αυτό το υγιεινό ποτό είναι μια καλή πηγή καλίου και θειαμίνης καθώς και ασβεστίου και βιταμίνης D. Φυσικά, μπορείτε να το φτιάξετε και στο σπίτι.

Πηγή: olivemagazine.gr

 

Διατροφή

Το κριθαρόνερο φτιάχνεται από κριθάρι, το οποίο πιστεύεται ότι είναι ένα από τα παλαιότερα δημητριακά στον κόσμο. Αν και δεν είναι βασικό στοιχείο της Δυτικής διατροφής, υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι το κριθάρι και οι σχετικές τροφές έχουν πολλά οφέλη στην υγεία μας.

Στο παρόν άρθρο, θα εξετάσουμε τα στοιχεία πίσω από αυτούς τους ισχυρισμούς για το κριθάρι, όπως επίσης και τη διατροφική του αξία. Επίσης, εδώ αναφέρονται και τα βήματα για το πώς να φτιάξετε κριθάρι στο σπίτι.

1. Ενίσχυση των φυτικών ινών
Τα περισσότερα οφέλη του κριθαριού προέρχονται από τη μεγάλη περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες. Οι ερευνητές έχουν συνδέσει τις φυτικές ίνες με ένα υγιές πεπτικό σύστημα, μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων, όπως καρδιοπάθειες, αλλά και βελτιωμένη διάθεση.

Το κριθάρι έχει διαλυτή φυτική ίνα, που σημαίνει ότι διαλύεται στο νερό και παρέχει στο σώμα χρήσιμες ποσότητες ενέργειας. Η Αμερικάνικη Ένωση για το Διαβήτη προτείνει οι ενήλικες γυναίκες να καταναλώνουν 25 γραμμάρια και οι άντρες 38 γραμμάρια καθημερινά. Βέβαια, οι περισσότεροι δεν φτάνουμε αυτό το στόχο. Εκτός από τις φυτικές ίνες, το κριθάρι περιέχει επίσης ένα μείγμα ευεργετικών βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων.

2. Μειώνει τη χοληστερίνη
Μια σειρά πειραμάτων το 2010 έδειξε ότι το κριθάρι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της LDL ή αλλιώς της κακής χοληστερόλης στο αίμα. Αν και τα αποτελέσματα ποικίλλουν ανάλογα με τη συνολική υγεία του κάθε συμμετέχοντα και την ποιότητα του κριθαριού που χρησιμοποιήθηκε, οι ερευνητές συμπέραναν ότι η κατανάλωση προϊόντων κριθαριού μπορεί να θεωρηθεί μέρος του σχεδίου για τη συνολική μείωση της συνολικής και LDL χοληστερίνης.

3. Βοηθά στην ισορροπία των εντερικών βακτηρίων
Η ισορροπία των φυτικών εντερικών βακτηρίων παίζει απαραίτητο ρόλο στη διατήρηση της υγείας μας. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφών βασισμένων στο κριθάρι οδηγεί στη μείωση των εντερικών βακτηρίων που ονομάζονται bacteroides.

Αν και τα συγκεκριμένα δεν αποτελούν απειλή, είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα είδη που βρίσκουμε στις αναερόβιες μολύνσεις, που εμφανίζονται μετά από τραυματισμούς. Αυτές οι μολύνσεις μπορούν να επηρεάσουν την κοιλιακή χώρα, τα γεννητικά όργανα, τα οστά, την καρδιά, τις αρθρώσεις και το κεντρικό νευρικό σύστημα.

4. Μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα
Οι τροφές που βασίζονται στο κριθάρι έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν τον αριθμό των ευεργετικών βακτηρίων prevotella στο έντερο. Αυτά έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα για 11-14 ώρες μετά την κατανάλωση.

Η διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και ο συνεχής έλεγχός τους βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Βοηθά επίσης τους διαβητικούς ασθενείς να ελέγξουν τα επίπεδα της γλυκόζης.

5. Ενισχύει την απώλεια βάρους
Το κριθάρι βοηθά τον οργανισμό να απελευθερώσει ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη, κάνοντάς μας να νιώθουμε κορεσμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτές οι ορμόνες επίσης τονώνουν τη λειτουργία του μεταβολισμού, κάτι που συνεισφέρει στην απώλεια βάρους.

Πώς να φτιάξετε κριθαρόνερο
Το κριθαρόνερο φτιάχνεται εύκολα. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να προσθέσουν φυσική γεύση, όπως λεμόνι, ώστε να δώσουν μια καλύτερη γεύση.

Για να φτιάξετε 6 φλιτζάνια κριθαρόνερου με λεμόνι, χρειάζεστε:

• ¾ κούπα κριθαριού (pearl barley)

• 2 λεμόνια (ξύσμα και χυμό)

• ½ κούπα μέλι

• 6 κούπες νερού

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήμα για να φτιάξετε κριθαρόνερο:
1. Ξεπλύνετε το κριθάρι με κρύο νερό και συνεχίστε να το πλένετε μέχρι το νερό να βγαίνει καθαρό.

2. Βάλτε το κριθάρι σε ένα μικρό κατσαρολάκι, μαζί με το ξύσμα λεμονιού και τις 6 κούπες νερού.

3. Βράστε το μείγμα σε μέτρια φωτιά.

4. Κλείστε το μάτι και σιγοβράστε για περίπου 15 με 30 λεπτά.

5. Στραγγίστε το μείγμα και πετάξτε το κριθάρι.

6. Ανακατέψτε το μέλι, μέχρι να διαλυθεί.

7. Γυρίστε το μείγμα σε μπουκάλια και βάλτε το στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει.

Να θυμάστε ότι αν και το μέλι θα ενισχύσει τη γεύση, θα προσθέσει επίσης ζάχαρη. Όσοι θέλουν να μειώσουν τη ζάχαρη, πρέπει να αντικαταστήσουν το μέλι με λίγο stevia.

Υπάρχουν κίνδυνοι ή παρενέργειες;
Το κριθάρι περιέχει γλουτένη, οπότε όποιος έχει δυσανεξία ή αλλεργία στο αλεύρι και στη γλουτένη χρειάζεται να το αποφύγει. Τα συμπτώματα της αλλεργίας στο αλεύρι περιλαμβάνουν:

• Εξανθήματα

• Ναυτία, στομαχικές κράμπες, δυσπεψία, εμετός και διάρροια

• Πονοκέφαλοι

https://enallaktikidrasi.com

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.