Αυγούστου 12, 2022

Διατροφή

Το Smoothie που ορκίζεται αυτός ο γαστρεντερολόγος για ένα υγιές έντερο
Εικόνα από Tatjana Zlatkovic /

Ρωτήστε οποιονδήποτε ειδικό για την υγεία του εντέρου πώς να χορτάσετε με φυτικές ίνες σε κάθε γεύμα -πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό- και πιθανότατα θα σας πουν: Φάτε τα σταυρανθή λαχανικά σας . Αλλά δεν είναι τόσο εύκολο να βάλεις κρυφά αυτά τα λαχανικά στα πρωινά σου γεύματα, ειδικά αν είσαι ένθερμος μέλος του στρατοπέδου για γλυκά πρωινά .

Η λύση? Ένα λαχταριστό smoothie πλούσιο σε φυτικές ίνες. Απλώς ρίξτε όλα τα συστατικά -συμπεριλαμβανομένων των χόρτων!- και θα πιείτε μια γουλιά υγιεινή για το έντερο.

Ο γαστρεντερολόγος Will Bulsiewicz, MD, MSCI, έχει κατακτήσει τη δική του κρεμώδη συνταγή. "Υπάρχει μια βασική δομή που αλλάζω", μοιράστηκε στο mindbodygreen podcast . Τα συστατικά μπορεί να είναι απλά, αλλά έχουν αρκετά μεγάλη δύναμη

Πώς να φτιάξετε αυτό το smoothie για το έντερο
Μπανάνες: Χρησιμοποιεί πάντα μπανάνες ως βάση, καθώς αυτές κάνουν το smoothie παχύρρευστο και κρεμώδες. «Αν παγώσεις την μπανάνα σου, μεταμορφώνει ριζικά το smoothie σου», λέει ο Bulsiewicz. Οι μπανάνες έχουν επίσης σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες (περίπου 3 γραμμάρια ανά μεσαίου μεγέθους μπανάνα), οι οποίες – λάβετε αυτό – συμβάλλουν στην προώθηση της κανονικότητας .
Φυλλώδη πράσινα: "Υπάρχουν πάντα χόρτα κάποιας ποικιλίας. Έχω την τάση να κάνω ρόκα", λέει. «Τα βλαστάρια μπρόκολου τείνουν επίσης να κρυφτούν εκεί». Τώρα, όταν αναλαμβάνετε να επιλέξετε τα σταυρανθή λαχανικά σας, μπορεί να σκεφτείτε αμέσως το κουνουπίδι ή τα λαχανάκια Βρυξελλών, αλλά η ρόκα είναι επίσης ένα αστέρι στη λίστα των ινωδών σταυρανθών λαχανικών. Το ίδιο ισχύει και για αυτά τα φύτρα μπρόκολου : «Το καλύτερο μέρος για να πάρετε σουλφοραφάνη δεν είναι το μπρόκολο, είναι τα φύτρα», εξηγεί ο Bulsiewicz.
Μούρα: «[Μου αρέσει να έχω] μια ωραία, δυνατή, υγιεινή μερίδα βιολογικών βατόμουρων», σημειώνει ο Bulsiewicz. Αυτά παρέχουν 4 γραμμάρια φυτικών ινών και είναι επίσης μια καλή πηγή πολυφαινολών , οι οποίες έχουν πολλά οφέλη για την υγεία .
Σπόροι: «Το αλεσμένο λινάρι, η κάνναβη και το chia τα κάνουν όλα στο smoothie», λέει. Το chia και το λινάρι είναι γεμάτα με διαλυτές φυτικές ίνες και ωμέγα-3, ενώ οι σπόροι κάνναβης προσφέρουν τόνους φυτικής πρωτεΐνης—μια νικητήρια τριάδα στα μάτια του Δρ. Β.
Υγρό επιλογής: Συνήθως γεμίζει το μπλέντερ με γάλα βρώμης , καθώς είναι κρεμώδες και περιέχει την ειδική ίνα, τη βήτα-γλυκάνη , η οποία είναι αστρική για την υγεία του εντέρου.

Χρησιμοποιεί κατά καιρούς γάλα καρύδας, αλλά μόνο ως απόλαυση. «Λατρεύω το γάλα καρύδας», λέει. "Αλλά οι άνθρωποι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το γάλα καρύδας και το λάδι καρύδας έχουν απίστευτα υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Δεν θέλετε να υπερβάλλετε σε τέτοιου είδους πράγματα."
 Δείτε πώς να φτιάξετε το καλοσχηματισμένο smoothie του:

Βάλτε 1 παγωμένη μπανάνα, μια χούφτα ρόκα, μια χούφτα φύτρα μπρόκολου, 1 φλιτζάνι κατεψυγμένα βατόμουρα, 1 κ.γ. αλεσμένοι λιναρόσποροι, 1 κ.γ. σπόρους κάνναβης και 1 κ.γ. σπόρους chia σε ένα μπλέντερ.
Γεμίζουμε το μπλέντερ με γάλα βρώμης μέχρι να καλύψει το πάνω μέρος των υλικών. Ανακατέψτε το μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Βάλτε σε ένα ποτήρι και απολαύστε! Μπορείτε επίσης να πασπαλίσετε μερικές καρδιές κάνναβης από πάνω για πρόσθετο τραγανό.

Το πρωινό smoothie του Dr. B είναι εξίσου γλυκό όσο και υγιεινό για το έντερο. Επιπλέον, είναι μια επιχείρηση αρκετά χαμηλής ανύψωσης, ειδικά αν καταψύξετε τα φρούτα κατά τη διάρκεια της νύχτας και το αποτέλεσμα είναι κρεμώδες και χορταστικό.

Τζέιμι Σνάιντερ
Ο Jamie Schneider είναι ο Associate Editor στο mindbodygreen, που καλύπτει την ομορφιά και την ευεξία.

https://www.mindbodygreen.com/

Διατροφή

 

Το ταχίνι, που αποτελεί βασικό συστατικό στα ανατολίτικα χούμους και baba ghanoush (ένα ντιπ μελιτζάνας) αποτελεί ένα άκρως θρεπτικό συστατικό για την υγεία και παρακάτω θα βρείτε ορισμένους από τους λόγους που πρέπει να τρώτε μία κουταλιά ταχινιού σε καθημερινή βάση.

Παρασκευάζεται από αλεσμένους σπόρους σουσαμιού και γι’ αυτό παρέχει καλές ποσότητες πρωτεΐνης και διάφορα μέταλλα, ενώ είναι, επίσης, πλούσιο σε θερμίδες και πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Μια μερίδα 2 κουταλιών της σούπας ταχίνι (30 γρ.) που παρασκευάζεται από καβουρδισμένο σουσάμι, σύμφωνα με το Medical News Today περιέχει 178 θερμίδες, 16,13 γρ. λίπους, 6,36 γρ. υδατάνθρακες, 2,8 γρ. φυτικών ινών, 0,15 γρ. ζάχαρη, 5,1 γρ. πρωτεΐνης, 8% μαγνήσιο, 22% φώσφορο, 14% σίδηρο και 12% ασβέστιο. Το ταχίνι φαίνεται να περιέχει μεγάλες ποσότητες λίπους. Ωστόσο, μόνο 2 από τα 16 γρ. που βρίσκονται σε μια μερίδα 2 κουταλιών της σούπας είναι κορεσμένα. Τα υπόλοιπα είναι μονο– και πολυ–ακόρεστα λιπαρά, που είναι γνωστό ότι είναι ευεργετικά για την καρδιά και τη συνολική υγεία.

Μια κουταλιά από ταχίνι

Οι σπόροι σουσαμιού περιέχουν, επίσης, περισσότερες φυτοστερόλες από ό,τι όλοι οι άλλοι ξηροί καρποί και σπόροι. Αυτά είναι σημαντικά για τις επιδράσεις τους στη μείωση της χοληστερόλης και τον αποκλεισμό του καρκίνου. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά στο σουσάμι, αλλά είναι δύσκολο για το σώμα να τα απορροφήσει λόγω του σκληρού εξωτερικού στρώματος, ή του φλοιού τους. Η κατανάλωση σουσαμιού σε μορφή πάστας ταχινιού επιτρέπει στον οργανισμό να απορροφά τα θρεπτικά συστατικά που παρέχουν πιο αποτελεσματικά.


Υγεία της καρδιάς
Οι σπόροι σουσαμιού περιέχουν θρεπτικά συστατικά που μπορεί να έχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Το ότι το ταχίνι είναι φτιαγμένο από σουσάμι σημαίνει ότι μπορεί να προσφέρει μερικά από τα οφέλη της σησαμίνης και της σησαμόλης. Αυτές είναι λιγνάνες, αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και στην εξισορρόπηση των ορμονικών επιπέδων.

Μια μελέτη του 2014 έδειξε ότι μπορεί, επίσης, να έχουν θετικό αντίκτυπο στα επίπεδα χοληστερόλης και το οξειδωτικό στρες σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα. Όπως φαίνεται παραπάνω, το ταχίνι είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αυτών των τύπων λιπών μπορεί να μειώσει τα επιβλαβή επίπεδα χοληστερόλης καθώς και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Το ασβέστιο και το μαγνήσιο στο ταχίνι μπορούν, επίσης, να μειώσουν φυσικά την αρτηριακή πίεση αναφέρει το Medical News Today.

Πρόληψη του καρκίνου
Οι λιγνάνες έχουν παρόμοια δομή με τα οιστρογόνα. Οι λιγνάνες σησαμίνης και σησαμόλης στο ταχίνι μπορούν να συνδεθούν με υποδοχείς οιστρογόνων, οι οποίες μπορεί να προστατεύουν από καρκίνους που σχετίζονται με ορμόνες.

Αρθρίτιδα
Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Rheumatic Diseases, ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γόνατος έλαβαν είτε γλυκοζαμίνη συν Tylenol δύο φορές την ημέρα, μια τυπική θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα ή 40 γρ. σησαμιού σε σκόνη την ημέρα, συγκρίσιμα με 2 κουταλιές της σούπας ταχίνι. Η ομάδα που κατανάλωνε σουσάμι σημείωσε υψηλότερη βαθμολογία σε μέτρα για τον έλεγχο των αναστολών που σχετίζονται με την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, ανέφερε λιγότερο πόνο και δεν παρουσίασε τις παρενέργειες που σχετίζονται με το Tylenol.

Υγεία των οστών
Η υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο στο ταχίνι είναι ευεργετική για τη διατήρηση υγιών οστών. Η επαρκής πρόσληψη μαγνησίου σχετίζεται με μεγαλύτερη οστική πυκνότητα και έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Μια ανασκόπηση των υπαρχουσών μελετών, μάλιστα, έδειξε ότι το μαγνήσιο μπορεί να ενισχύσει την οστική πυκνότητα στο λαιμό και το ισχίο.

https://www.newsbeast.gr/

Διατροφή

Μια ολιγοήμερη δίαιτα αποτοξίνωσης βοηθά τον μεταβολισμό να «ξυπνήσει», να ρυθμιστεί καλύτερη η όρεξη και να γίνει επανεκκίνηση του πεπτικού.

Ποιες είναι όμως οι ιδανικές τροφές για να απομακρύνουμε τις τοξίνες από τον οργανισμό μας;

Η απάντηση βρίσκεται στα φρούτα, τα λαχανικά και γενικότερα όλες τις τροφές που περιέχουν αδιάλυτες ίνες και μεγάλη ποσότητα νερού, καθώς διευκολύνουν την πέψη και «καθαρίζουν» τη γαστρεντερική οδό.

Δείτε ποιες πρέπει να επιλέξετε και γιατί:

Αγκινάρες: Περιέχουν μια ειδική κατηγορία σύνθετων οξέων (caffeoylquinic acids), τα οποία βοηθούν στην αντιμετώπιση παθήσεων του ήπατος επειδή ενεργοποιούν την παραγωγή χολής. Το διάλυμα αυτό βοηθά το σώμα να μεταβολίζει τα λίπη, ενώ παράλληλα απομακρύνει από τον οργανισμό ουσίες που προκαλούν φλεγμονές.

Αβοκάντο: Μας παρέχει υγιεινά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και γλουταθειόνη, μια σύνθετη ουσία που μπλοκάρει την απορρόφηση ορισμένων λιπαρών από το έντερο. Με τον τρόπο αυτό προλαμβάνεται η οξείδωση.

Παντζάρι: Οι αλκαλοειδείς χρωστικές ουσίες που του δίνουν το χαρακτηριστικό του χρώμα έχουν μοναδική αντιφλεγμονώδη δράση. Παράλληλα, συμβάλλουν στην αποκατάσταση και την αναγέννηση των κυττάρων, ιδιαίτερα στο συκώτι – το βασικότερο «φίλτρο καθαρισμού» του οργανισμού μας.

Λαχανίδα: Τα φυτικά αντιοξειδωτικά που περιέχει συμβάλλουν στην ταχύτερη διάσπαση και απομάκρυνση των βλαβερών λιπιδίων.

Πορτοκάλια: Όπως όλα τα εσπεριδοειδή, το πορτοκάλι περιέχει σημαντικές ποσότητες της αντιοξειδωτικής βιταμίνης C.

Πράσινο τσάι: Περιέχει περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες από άλλα είδη τσαγιού, όπως το μαύρο ή το λευκό τσάι. Είναι επίσης διουρητικό κι έτσι καταπολεμά την κατακράτηση υγρών.

Με πληροφορίες από onmed.gr

Διατροφή

Το φρούτο που ωφελεί το έντερο και μειώνει τη χοληστερόλη – Δύο μερίδες την ημέρα αρκούν

Εργαστηριακά πειράματα επιβεβαιώνουν ότι η τακτική κατανάλωση δύο μερίδων σταφυλιών την ημέρα συντελεί σε μείωση της χοληστερόλης και αύξηση της βιοποικιλότητας του εντερικού μικροβιώματος
Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή David Geffen του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια τεκμηρίωσαν επιστημονικά ότι τα σταφύλια αυξάνουν την βιοποικιλότητα του εντερικού μικροβιώματος και οδήγουν σε μείωση επίσης των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα.

Σε άρθρο που δημοσιεύουν στο Nutrients, περιγράφουν την πειραματική διαδικασία δια της οποίας οι εθελοντές σιτίστηκαν επί τέσσερις εβδομάδες με σταφύλι σε μορφή πούδρας.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η κατανάλωση συγκεκριμένων φρούτων, όπως μήλα και σταφύλια, μπορεί να προάγει την αγγειακή υγεία λόγων των πολυφαινόλων που περιέχουν και των αντιοξειδωτικών τους ιδιοτήτων. Τέτοια φρούτα επίσης μειώνουν το σάκχαρο και την αρτηριακή πίεση του αίματος. Και σε ορισμένες περιπτώσεις οι πολυφαινόλες έχει φανεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή, η οποία είναι παράγοντας για την εμφάνιση καρδιακής νόσου.

Στην παρούσα μελέτη οι επιστήμονες διερεύνησαν άλλα οφέλη από την κατανάλωση των σταφυλιών.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 19 υγιείς εθελοντές, καθένας εκ των οποίων ακολούθησε ειδική διατροφή χαμηλή σε πολυφαινόλες και φυτικές ίνες για τέσσερις εβδομάδες. Εν συνεχεία κάθε άτομο έκανε και πάλι την ίδια διατροφή αλλά με την προσθήκη πούδρας σταφυλιών (46 γραμμάρια σε καθημερινή βάση, δηλαδή ποσότητα ίση με δύο μερίδες σταφύλια).

Οι επιστήμονες συνέλεξαν δείγματα κοπράνων, αίματος και ούρων από τους εθελοντές και στις δύο φάσεις του πειράματος.

Από την ανάλυση διαπιστώθηκε ότι τέσσερις εβδομάδες μετά τη διατροφή που περιλάμβανε την πούδρα σταφυλιών όλοι οι εθελοντές είχαν αυξημένη εντερική βιοποικιλότητα στο μικροβίωμά τους. Παλαιότερες μελέτες έχουν συσχετίσει την αυξημένη βιοποικιλότητα του εντερικού μικροβιώματος με ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα.

Επίσης, τα επίπεδα του βακτηρίου Akkermansia, που είναι γνωστό για τη θετική επιρροή του στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και τον μεταβολισμό των λιπιδίων, διαπιστώθηκε ότι ήταν αυξημένα.

Οι ερευνητές τέλος παρατήρησαν μείωση στα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης κατά 6,1% και της LDL («κακής») χοληστερόλης κατά 5,9%, ενώ και τα επίπεδα των στεροειδών οξέων στη χολή είχαν πέσει κατά 40,9%. Τα εν λόγω οξέα έχει διαπιστωθεί ότι παίζουν ρόλο στον μεταβολισμό της χοληστερόλης.

https://ygeiamou.gr/

Διατροφή

Ωμό ή μαγειρεμένο, αυτό το χόρτο με τα οδοντωτά φύλλα και την ελαφρώς πικρή γεύση είναι γνωστό από την αρχαιότητα ως θεραπευτικό βοτάνι, τρόφιμο και ρόφημα. Αξίζει να το εντάξουμε στην κουζίνα μας
Το σταμναγκάθι είναι ένα εκλεκτό αγριόχορτο. Αποτελεί σήμα κατατεθέν της κρητικής κουζίνας και μπαίνει στα μαγειρευτά, στις πίτες και στις σαλάτες.

Η επιστηµονική ονοµασία του είναι Cichorium spinosum. Πρόκειται για ξάδελφο του ραδικιού που φύεται στη λεκάνη της Μεσογείου, µε την Κρήτη, την Κύπρο, τη Σικελία και τη Μάλτα να είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε σταμναγκάθι.

Αυτοφυές απαντάται στα δύσβατα μέρη των ορεινών όγκων της Κρήτης αλλά και σε απόκρημνες ακρογιαλιές του νησιού.

Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, Κ και φυλλικό οξύ, ενώ μας εφοδιάζει με 1,2 γραμμάριο φυτικών ινών ανά φλιτζάνι. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε λουτεϊνη και ζεαξανθίνη, δύο καροτενοειδή των οποίων η κατανάλωση έχει συνδεθεί με την προστασία των ματιών και ειδικότερα με την πρόληψη της ωχράς κηλίδας.

Θεωρείται διουρητικό, χωνευτικό, τονωτικό και χολαγωγό, ενώ στην αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν για την αντιμετώπιση προβλημάτων του ήπατος.

Οι κρητικοί συνηθίζουν να το τρώνε ωμό με λίγο λαδολέμονο. Ακόμη και αν δεν θέλετε να το δοκιμάσετε σαν μεζέ για τη ρακή, βάλτε στο τραπέζι για την νοστιμιά και το άρωμά του.

https://ygeiamou.gr/

Διατροφή

Παντζάρι: Η κόκκινη υπερ-δύναμη που πρέπει να γίνει ο καθημερινός σας σύμμαχος!
Το παντζάρι ή κοκκινογούλι δεν είναι ένα ακόμη απλό τρόφιμο, είναι πολλά περισσότερα. Ένα βολβοειδές λαχανικό που δεν είναι απλά νόστιμο, είναι ακόμη, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και έχει εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Είτε είναι ψημένο είτε αναμειγνύεται σε χυμό ωμό, αυτό το σούπερ-λαχανικό είναι σε θέση να σας παρέχει ζωτικής σημασίας αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ανόργανα άλατα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την υγεία της καρδιάς. Μπορούν να σας βοηθήσουν στη διάρκεια της άσκησης, εξάλλου πολλοί χρυσοί ολυμπιονίκες έχουν αναφερθεί στη δύναμη των παντζαριών ως όπλο και μυστικό των διακρίσεων που έχουν λάβει.

Αλλά ποια είναι τα άλλα πλεονεκτήματα του παντζαριού για το οποίο έχουμε αναφερθεί εκτενώς και κατά το παρελθόν;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους το παντζάρι ωφελεί την υγεία, ενισχύοντας τα πάντα από την αντοχή στην άσκηση έως την καλή εγκεφαλική λειτουργία.

1.Βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης:

Μελέτες έχουν βρει ότι η κατανάλωση χυμού παντζαριών, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Τα νιτρικά άλατα που διαθέτει συμβάλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον περιέχει φυσικές χρωστικές που προσφέρουν προστασία κατά της υπέρτασης και της καρδιακής νόσου. Θεωρείται ότι τα νιτρικά άλατα που βρίσκονται στο χυμό, μετατρέπονται σε νιτρικό οξύ που βοηθάει να χαλαρώσετε και να διευρύνετε τα αιμοφόρα αγγεία.

2.Βελτιώνει την αντοχή στην άσκηση:

Οι ισχυρισμοί του David Weir, χρυσού ολυμπιονίκη των παραολυμπιακών αγώνων σχετικά με το χυμό των παντζαριών ότι βοήθησαν στην επιτυχία του, είναι πέρα για πέρα αληθινοί. Μια μελέτη του 2012 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση του χυμού τους, παρέχει ώθηση στη φυσική αντοχή, ενώ οι συμμετέχοντες σε μια δοκιμασία ποδηλασίας 10χλμ που διεξήχθη την ίδια χρονιά, είχαν καλύτερα αποτελέσματα αφού έπιναν δύο φλιτζάνια χυμό παντζαριού καθημερινά.

3.Θα μπορούσε να επιβραδύνει την άνοια:

Δεν είναι μόνο καλά για την καρδιά και την υγεία των μυών, τα παντζάρια θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν την υγεία του εγκεφάλου. Τα νιτρικά άλατα στον χυμό μπορεί να βοηθήσουν στην αύξηση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο και στην επιβράδυνση της άνοια.

4.Είναι μία πλούσια πηγή καλίου:

Mπορεί να βοηθήσει τα νεύρα και τους μυς, να λειτουργούν σωστά. Είναι επίσης μια καλή πηγή ζωτικών μετάλλων ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου, μαγγανίου, φωσφόρου, νατρίου, ψευδαργύρου, χαλκού και σεληνίου.

5.Μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη:

Η προσθήκη παντζαριού ή χυμού στη διατροφή σας μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στα επίπεδα της χοληστερόλης. Μια μελέτη του 2011 σε αρουραίους διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα παντζαριών, μείωσε τη συνολική χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια ενώ αύξησε την καλή HDL χοληστερόλη. Πιστεύεται ότι αυτό οφείλεται στα φυτοθρεπτικά συστατικά του, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών.

6.Θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φλεγμονής:

Τα παντζάρια περιέχουν χρωστικές ουσίες που ονομάζονται βεταλίνες, οι οποίες μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, βοηθώντας ενδεχομένως σε καταστάσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα.

Αν και τα παντζάρια είναι διαθέσιμα καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους, είναι πιο γλυκά από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο. Τα καλής ποιότητας παντζάρια πρέπει να έχουν τα χόρτα τους άθικτα και θα πρέπει να είναι στρογγυλά χωρίς ζαρωμένο δέρμα ή θαμπό χρώμα. Μπορείτε να αποθηκεύσετε φρέσκα παντζάρια με τα πράσινα φύλλα τους για τρεις έως τέσσερις ημέρες στο ψυγείο.

Ένα παντζάρι λοιπόν διαθέτει:

Αμινοξέα
Αντιοξειδωτικές ουσίες όπως φλαβονοειδή και καροτενοειδή
Διαλυτές και μη διαλυτές ίνες
Νερό
Βιταμίνες Α, Β και C
Υδατάνθρακες
Φολικό οξύ
Μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, φώσφορο και νάτριο
Φυσικά σάκχαρα

Γιώργος Μουλάς

https://www.itrofi.gr/

Διατροφή

Δαμάσκηνα: Οφέλη και πιθανές παρενέργειες υγείας – Θερμίδες, βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία
Μιχάλης Θερμόπουλος 
Τα δαμάσκηνα είναι εξαιρετικά θρεπτικά, με ποικίλα οφέλη για την υγεία. Περιέχουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα, εκτός από φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, που μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση του κινδύνου αρκετών χρόνιων ασθενειών.
Μπορείτε να καταναλώνετε δαμάσκηνα φρέσκα, ή αποξηραμένα. Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι γνωστά για τη βελτίωση πολλών παθήσεων υγείας, όπως η δυσκοιλιότητα και η οστεοπόρωση.

Δαμάσκηνα: Θερμίδες και θρεπτικές ουσίες
Τα δαμάσκηνα είναι εντυπωσιακά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Περιέχουν πάνω από 15 διαφορετικές βιταμίνες και μέταλλα, εκτός από φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Τα δαμάσκηνα είναι σχετικά χαμηλά σε θερμίδες, αλλά περιέχουν αρκετή ποσότητα σημαντικών βιταμινών και μετάλλων.

Ένα φρέσκο δαμάσκηνο περιέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:
Θερμίδες: 30
Υδατάνθρακες: 8 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 1 γραμμάριο
Σάκχαρα: 7 γραμμάρια
Βιταμίνη Α: 5% της συνιστώμενης ημερήσιας λήψης (RDI)
Βιταμίνη C: 10% της RDI
Βιταμίνη Κ: 5% της RDI
Κάλιο: 3% της RDI
Χαλκός: 2% της RDI
Μαγγάνιο: 2% της RDI
Επιπλέον, ένα δαμάσκηνο παρέχει μια μικρή ποσότητα βιταμινών Β, φωσφόρου και μαγνησίου.

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα έχουν περισσότερες θερμίδες. Μια μερίδα 28 γραμμαρίων περιέχει τα εξής:
Θερμίδες: 67
Υδατάνθρακες: 18 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 2 γραμμάρια
Σάκχαρα: 11 γραμμάρια
Βιταμίνη Α: 4% της RDI
Βιταμίνη Κ: 21% της RDI
Βιταμίνη Β2: 3% της RDI
Βιταμίνη Β3: 3% της RDI
Βιταμίνη Β6: 3% της RDI
Κάλιο: 6% της RDI
Χαλκός: 4% της RDI
Μαγγάνιο: 4% της RDI
Μαγνήσιο: 3% της RDI
Φώσφορος: 2% της RDI
Συνολικά, η περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα μιας μερίδας φρέσκων και αποξηραμένων δαμάσκηνων διαφέρει ελαφρώς. Τα αποξηραμένα περιέχουν περισσότερη βιταμίνη Κ από τα φρέσκα και είναι κάπως υψηλότερα σε βιταμίνες Β και μέταλλα.

Επιπλέον, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι υψηλότερα σε θερμίδες, φυτικές ίνες και υδατάνθρακες από τα φρέσκα.


Μπορεί να σας ανακουφίσουν από τη δυσκοιλιότητα
Αυτό οφείλεται εν μέρει στην υψηλή ποσότητα φυτικών ινών στα δαμάσκηνα. Ένα δαμάσκηνο παρέχει 1 γραμμάριο φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες στα δαμάσκηνα είναι ως επί το πλείστον αδιάλυτες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αναμειγνύονται με το νερό.

Επίσης, προσθέτουν όγκο στα κόπρανα και επιταχύνουν τον ρυθμό που τα απόβλητα μετακινούνται μέσω του πεπτικού σας συστήματος.

Επιπλέον, τα δαμάσκηνα και ο χυμός τους περιέχουν σορβιτόλη, η οποία είναι μια αλκοόλη σακχάρου με φυσικά καθαρτικά αποτελέσματα.

Η κατανάλωση δαμάσκηνων έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο αποτελεσματική στη θεραπεία της δυσκοιλιότητας από πολλούς άλλους τύπους καθαρτικών.

Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι η κατανάλωση πολλών δαμάσκηνων ταυτόχρονα μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως διάρροια. Για να αποφευχθεί αυτό, είναι καλύτερο να μην ξεπερνάτε την μια μερίδα 1/4–1/2 φλιτζάνι (44–87 γραμμάρια) την ημέρα.

Εάν πίνετε χυμό δαμάσκηνου, βεβαιωθείτε ότι είναι 100% χυμός χωρίς πρόσθετα σάκχαρα. Επιπλέον, περιορίστε το μέγεθος της μερίδας σας στα 118–237 ml την ημέρα.

Τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά
Τα αντιοξειδωτικά μειώνουν την φλεγμονή και προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες.

Έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, που έχουν θετικές επιδράσεις στην υγεία των οστών και στην μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και διαβήτη.

Μάλιστα, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα δαμάσκηνα περιέχουν πάνω από διπλάσια ποσότητα πολυφαινολών από άλλα δημοφιλή φρούτα, όπως τα νεκταρίνια και τα ροδάκινα.

Οι ανθοκυανίνες, ένας συγκεκριμένος τύπος πολυφαινόλης, φαίνεται να είναι τα πιο ενεργά αντιοξειδωτικά στα δαμάσκηνα. Μπορεί να έχουν ισχυρές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.

Βοηθούν στην μείωση του σακχάρου στο αίμα
Τα δαμάσκηνα έχουν ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Παρά το γεγονός ότι είναι αρκετά πλούσια σε υδατάνθρακες, τα δαμάσκηνα δεν φαίνεται να προκαλούν σημαντική αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό αποδίδεται στη δυνατότητά τους να αυξάνουν τα επίπεδα της αδιπονεκτίνης, μιας ορμόνης που παίζει ρόλο στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Επιπλέον, οι φυτικές ίνες στα δαμάσκηνα μπορεί να ευθύνονται εν μέρει για τις επιδράσεις τους στο σάκχαρο του αίματος. Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν τον ρυθμό με τον οποίο ο οργανισμός απορροφά τους υδατάνθρακες μετά από ένα γεύμα, προκαλώντας σταδιακή και όχι απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Ωστόσο, φροντίστε να κρατάτε υπό έλεγχο τις μερίδες, καθώς τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε θερμίδες. Ένα λογικό μέγεθος μερίδας είναι 1/4–1/2 φλιτζάνι (44–87 γραμμάρια).

Προάγουν την υγεία των οστών
Ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση δαμάσκηνου με μειωμένο κίνδυνο εξουθενωτικών παθήσεων των οστών, όπως η οστεοπόρωση και η οστεοπενία, που χαρακτηρίζονται από χαμηλή οστική πυκνότητα.

Έχει αποδειχθεί ότι τα δαμάσκηνα όχι μόνο εμποδίζουν την απώλεια οστικής μάζας, αλλά έχουν τη δυνατότητα να αντιστρέψουν την οστική απώλεια, που έχει ήδη συμβεί.

Δεν είναι ακόμη σαφές γιατί φαίνεται να έχουν αυτές τις θετικές επιδράσεις στην υγεία των οστών. Ωστόσο, η περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά και η ικανότητά τους να μειώνουν τη φλεγμονή πιστεύεται ότι παίζουν κάποιο ρόλο.

Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση δαμάσκηνων μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ορισμένων ορμονών, που εμπλέκονται στον σχηματισμό οστών.

Περιέχουν επίσης αρκετές βιταμίνες και μέταλλα που έχουν προστατευτική δράση για τα οστά, όπως βιταμίνη Κ, φώσφορο, μαγνήσιο και κάλιο.

Αν και όλα αυτά τα ευρήματα είναι θετικά, τα περισσότερα στοιχεία σχετικά με τα δαμάσκηνα και την υγεία των οστών βασίζονται σε αποτελέσματα από μελέτες σε ζώα και σε δοκιμαστικούς σωλήνες.

Ωστόσο, η περιορισμένη έρευνα σε ανθρώπους έχει δώσει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα. Σε σύγκριση με άλλα φρούτα, τα δαμάσκηνα φαίνεται να είναι τα πιο αποτελεσματικά στην πρόληψη και την αναστροφή της οστικής απώλειας.

Τα δαμάσκηνα μπορεί να ωφελήσουν την υγεία της καρδιάς
Έχουν μελετηθεί για τις δυνατότητές τους να μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης, που αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Σε μια μελέτη, άτομα που έπιναν χυμό δαμάσκηνου και έτρωγαν τρία ή έξι δαμάσκηνα κάθε πρωί για οκτώ εβδομάδες συγκρίθηκαν με μια ομάδα, που έπινε μόνο ένα ποτήρι νερό με άδειο στομάχι. Όσοι κατανάλωναν δαμάσκηνα και χυμό δαμάσκηνου είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, ολικής χοληστερόλης και “κακής” (LDL) χοληστερόλης από την ομάδα που έπινε νερό. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες που είχαν διαγνωστεί με υψηλή χοληστερόλη είχαν χαμηλότερα επίπεδα LDL χοληστερόλης μετά την κατανάλωση 12 δαμάσκηνων καθημερινά για οκτώ εβδομάδες.

Αρκετές μελέτες σε ζώα έχουν δώσει παρόμοια αποτελέσματα. Γενικά, τα ποντίκια που τρέφονται με αποξηραμένα δαμάσκηνα σε σκόνη και χυμό δαμάσκηνου φαίνεται να έχουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και αυξημένη “καλή” χοληστερόλη (HDL). Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα δεν μπορούν να γενικευθούν στον άνθρωπο.

Οι θετικές επιδράσεις που φαίνεται να έχουν τα δαμάσκηνα στους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις είναι πιθανό να οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, κάλιο και αντιοξειδωτικά.

Αν και τα αποτελέσματα αυτών των μελετών είναι πολλά υποσχόμενα, να έχετε κατά νου ότι χρειάζεται περισσότερη ανθρώπινη έρευνα για να υποστηρίξει τις προστατευτικές επιδράσεις των δαμάσκηνων για την καρδιά.

 Πιθανές παρενέργειες
Αν και είναι νόστιμα και έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, τα δαμάσκηνα και ο χυμός τους μπορούν να έχουν και μερικές αρνητικές επιπτώσεις.

Πεπτικές διαταραχές
Αέρια και φούσκωμα: Τα δαμάσκηνα περιέχουν σορβιτόλη, ένα σάκχαρο που μπορεί να προκαλέσει αέρια και φούσκωμα. Οι φυτικές τους ίνες μπορούν να έχουν την ίδια παρενέργεια.
Διάρροια: Περιέχουν αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τη διάρροια.
Δυσκοιλιότητα: Όταν αυξάνετε την πρόσληψη φυτικών ινών, είναι σημαντικό να πίνετε αρκετά υγρά. Εάν δεν το κάνετε, μπορεί να έχετε δυσκοιλιότητα. Φροντίστε λοιπόν να πίνετε άφθονο νερό όταν προσθέτετε δαμάσκηνα στη διατροφή σας.
Για να αποφύγετε αυτά τα προβλήματα, εισάγετε τα δαμάσκηνα στη διατροφή σας σταδιακά. Αυτό θα δώσει χρόνο στο πεπτικό σας σύστημα να προσαρμοστεί σε αυτά και τα συμπτώματα γαστρεντερικών διαταραχών θα μειωθούν.

Αύξηση βάρους
Αν και η προσθήκη δαμάσκηνων και του χυμού τους στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Μια μερίδα έξι φρέσκων δαμάσκηνων (57 g) έχει 137 θερμίδες και 21,7 g ζάχαρη.
Μια μερίδα 1 φλιτζάνι χυμό δαμάσκηνου έχει περίπου 182 θερμίδες.
Επομένως, θα πρέπει να προσέχετε τις θερμίδες και τη ζάχαρη.

Επίδραση σε ορισμένες καταστάσεις υγείας
Φροντίστε να ρωτήσετε τον γιατρό σας εάν τα δαμάσκηνα, ή ο χυμός τους είναι κατάλληλα για εσάς. Τρόφιμα και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση σε άτομα με ορισμένες ασθένειες, όπως η ελκώδης κολίτιδα.

Άλλες πιθανές παρενέργειες
Τα δαμάσκηνα περιέχουν ίχνη ισταμίνης, επομένως είναι πιθανό (αν και ασυνήθιστο) να αναπτυχθεί αλλεργία σε αυτά. Εάν εμφανίσετε συμπτώματα αλλεργίας, που πιστεύετε ότι σχετίζονται με την κατανάλωση δαμάσκηνων ή του χυμού τους, συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Μέσω της διαδικασίας αποξήρανσης, τα δαμάσκηνα σχηματίζουν μια χημική ουσία γνωστή ως ακρυλαμίδιο σε πολύ μικρά ίχνη. Αυτή η χημική ουσία, η οποία βρίσκεται σε πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις σε τρόφιμα όπως τα πατατάκια και οι τηγανιτές πατάτες, θεωρείται καρκινογόνος από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο κίνδυνος μόλυνσης από ακρυλαμίδιο από τα δαμάσκηνα είναι εξαιρετικά χαμηλός (αλλά υψηλότερος για τους καπνιστές).

Δεν πρέπει να πίνετε χυμό δαμάσκηνου εάν αντιμετωπίζετε ήδη διάρροια.https://www.iatropedia.gr/

Διατροφή

Αν θέλετε όμορφο λαμπερό δέρμα και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, μην παραλείπετε να έχετε συχνά στο τραπέζι σας αυτό το εξαιρετικά θρεπτικό, αλλά κοινό λαχανικό.
Αρχαίοι θεραπευτές θεωρούσαν πως το λάχανο περιείχε σημαντική ενέργεια, επειδή μεγαλώνει υπό το φως του φεγγαριού και η σύγχρονη διατροφική επιστήμη, αποδίδει τα οφέλη του στην υψηλή του περιεκτικότητά του σε θείο και βιταμίνη C.

Δείτε γιατί πρέπει να συμπεριλάβετε αυτό το θρεπτικό λαχανικό στην εβδομαδιαία διατροφή σας.

1. Είναι Ιδανικό για την απώλεια βάρους

Το μαγειρεμένο λάχανο έχει μόνο 33 θερμίδες ανά φλιτζάνι, είναι χαμηλό σε λιπαρά και πλούσιο σε φυτικές ίνες.

2. Κάνει καλό στην υγεία του εγκεφάλου

Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ και ανθοκυανίνες, που βοηθούν τη νοητική λειτουργία και τη συγκέντρωση. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες μπορούν επίσης να αποτρέψουν τη βλάβη των νεύρων, βελτιώνοντας την άμυνά μας κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ και της άνοιας. Το κόκκινο λάχανο έχει το υψηλότερο ποσοστό αυτών των θρεπτικών ουσιών.

3. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θείο, για λαμπερό δέρμα
Το λάχανο βοηθά κατά του λιπαρού δέρματος και της ακμής. Το θείο είναι απαραίτητο για την κερατίνη, μια πρωτεΐνη που είναι απαραίτητη για υγιή μαλλιά, νύχια και δέρμα.

4. Βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού

Η υψηλή περιεκτικότητα του λάχανου σε βιταμίνη C και θείο, απομακρύνει τις τοξίνες (ελεύθερες ρίζες και ουρικό οξύ), που είναι οι κύριες αιτίες της αρθρίτιδας, δερματικών παθήσεων και ρευματισμών.

5. Αντικαρκινικές ιδιότητες

Το λάχανο περιέχει τις γνωστές αντικαρκινικές ενώσεις λουπεόλη, σινιγρίνη και σουλφοραφάνη. Αυτές, διεγείρουν τη δραστικότητα των ενζύμων και αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων. Μια μελέτη σε γυναίκες, έδειξε μείωση στον καρκίνο του μαστού, σε περιπτώσεις όπου οι συμμετέχουσες έτρωγαν σταυρανθή λαχανικά, όπως το λάχανο.

6. Βοηθά στη διατήρηση υγιούς αρτηριακής πίεσης

Η υψηλή περιεκτικότητα του λάχανου σε κάλιο, βοηθά στο άνοιγμα των αιμοφόρων αγγείων, διευκολύνοντας την ροή του αίματος.

7.Κατά των πονοκεφάλων

Μια ζεστή κομπρέσα με φύλλα λάχανου, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πονοκέφαλο. Επίσης, ο χυμός από ωμό λάχανο (25-50 ml ημερησίως), καταπολεμά τις χρόνιες κεφαλαλγίες.

8. Κατά των συμπτωμάτων του αλκοόλ

Τα συμπτώματα που δημιουργεί η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, καταπολεμούνταν με το λάχανο, από τους ρωμαϊκούς κιόλας χρόνους.
9. Αντιφλεγμονώδες και ρυθμιστής του σακχάρου στο αίμα

Οι φυσικές κόκκινες χρωστικές ουσίες του κόκκινου λάχανου (betalains), θεωρείται πως μειώνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και αυξάνουν την παραγωγή ινσουλίνης και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες όπως ακριβώς και στα παντζάρια.https://www.clickatlife.gr/

Διατροφή

Όταν γεμίζουμε το πιάτο μας με υγιεινά τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, καλά λιπαρά, νερό και βασικά θρεπτικά συστατικά, το σώμα μας θα δείξει την εκτίμησή του μέσω του μεγαλύτερου οργάνου του: του δέρματός μας. Όμως το ρόδι και οι ξηροί καρποί δεν είναι οι μόνες τροφές που μπορούν να εξασφαλίσουν υγιές και λαμπερό δέρμα. Οι παρακάτω 6 τροφές έχουν επίσης αντιγηραντικές ιδιότητες και αξίζουν μια θέση στο πιάτο σας.

1. Μύρτιλα
Τα μύρτιλα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και C, καθώς και σε ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται ανθοκυανίνη. Αυτό είναι που δίνει στα βατόμουρα το βαθύ, όμορφο μπλε χρώμα τους. Τα ισχυρά αντιοξειδωτικά που εντοπίζονται στα μύρτιλα μπορούν να βοηθήσουν την προστασία του δέρματος από βλάβες λόγω του ήλιου, του στρες και της ρύπανσης, μετριάζοντας τη φλεγμονώδη απόκριση και αποτρέποντας την απώλεια κολλαγόνου.

2. Αβοκάντο
Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα που φαίνεται να καταπολεμούν τη φλεγμονή και να προάγουν το λείο, ελαστικό δέρμα. Περιέχουν επίσης μια ποικιλία από βασικά θρεπτικά συστατικά που μπορεί να αποτρέψουν τις αρνητικές επιπτώσεις της γήρανσης, όπως βιταμίνες Κ, C, Ε και Α, βιταμίνες Β και κάλιο. Η υψηλή περιεκτικότητα του αβοκάντο σε βιταμίνη Α μπορεί να σας βοηθήσει να αποβάλλετε τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, αφήνοντάς σας υπέροχο, λαμπερό δέρμα. Η περιεκτικότητά τους σε καροτενοειδή μπορεί επίσης να βοηθήσει στον αποκλεισμό των τοξινών και των βλαβών από τις ακτίνες του ήλιου.

3. Γλυκοπατάτα

Το πορτοκαλί χρώμα της γλυκοπατάτας προέρχεται από ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται βήτα-καροτίνη, το οποίο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Η Βιταμίνη A μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ελαστικότητας του δέρματος, στην προώθηση της ανανέωσης των κυττάρων του δέρματος και τελικά να συμβάλει σε απαλό, νεανικό δέρμα. Αυτό το νόστιμο τρόφιμο είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμινών C και E – και οι δύο μπορούν να προστατεύουν το δέρμα σας από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες και να διατηρήσουν την επιδερμίδα σας λαμπερή.

4. Σπανάκι
Το σπανάκι είναι εξαιρετικά ενυδατικό και γεμάτο με αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην οξυγόνωση και την αναπλήρωση ολόκληρου του σώματος. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, Ε και Κ, μαγνήσιο, φυτικής προέλευσης σίδηρο, και λουτεΐνη. Η υψηλή περιεκτικότητα του σε βιταμίνη C ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου για να διατηρεί το δέρμα σφριγηλό και λείο, ενώ η βιταμίνη Α που περιέχει μπορεί να χαρίσει δυνατά, λαμπερά μαλλιά. Επίσης, η βιταμίνη Κ έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση της φλεγμονής στα κύτταρα.

5. Μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι ένα αντιφλεγμονώδες, αντιγηραντικό τρόφιμο γεμάτο με βιταμίνες C και Κ, μια ποικιλία αντιοξειδωτικών, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, λουτεΐνη και ασβέστιο. Το σώμα σας χρειάζεται βιταμίνη C για την παραγωγή κολλαγόνου, της κύριας πρωτεΐνης στο δέρμα που του δίνει δύναμη και ελαστικότητα.

6. Κόκκινη πιπεριά
Οι κόκκινες πιπεριές είναι γεμάτες με αντιοξειδωτικά, τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο όσον αφορά την αντιγήρανση. Πέρα από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C – η οποία είναι καλή για την παραγωγή κολλαγόνου – οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά που ονομάζονται καροτενοειδή. Τα καροτενοειδή είναι φυτικές χρωστικές που είναι υπεύθυνες για τα έντονα κόκκινα, κίτρινα και πορτοκαλί χρώματα που βλέπετε σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Έχουν μια ποικιλία αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων και μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες στον ήλιο, τη ρύπανση και τις περιβαλλοντικές τοξίνες.

https://www.vita.gr/

Διατροφή


Αυτή η έντονη και εύγευστη ρίζα μπορεί να «τρυπώσει» στο πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό σας και να σας χαρίσει οφέλη και γεύση στο λεπτό.
Πικάντικο και αρωματικό, το τζίντζερ ή αλλιώς πιπερόριζα, έχει αδιαμφισβήτητα μια γεύση που μπορείτε να απολαύσετε τόσο σε γλυκά, όσο και σε αλμυρά πιάτα. Φυτρώνει σε ζεστά κλίματα κι ενώ η «γενέτειρά» του είναι η Κίνα, μέσα στα χρόνια φύτρωσε σε όλη την Ασία, τη δυτική Αφρική και την Καραϊβική, ενώ σήμερα οι πιο μεγάλοι παραγωγοί της πολύτιμης αυτής ρίζας είναι η Ινδία, η Κίνα, το Νεπάλ, η Νιγηρία, η Ταϊλάνδη και η Ινδονησία.

Αν ακόμη δεν έχει κατορθώσει να μπει στη διατροφή σας, δείτε για ποιους λόγους πρέπει να το βάλετε και -το κυριότερο- πώς να την εμπλουτίσετε με αυτό.

Πώς μας ωφελεί η κατανάλωση τζίντζερ
Εκτός από το μήλο, φαίνεται ότι και λίγο τζίντζερ την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα. Δείτε γιατί:

Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος
Το μαγνήσιο, το χρώμιο και ο ψευδάργυρος μπορούν να βελτιώσουν τη ροή του αίματος και το τζίντζερ είναι πλούσιο και στα τρια αυτά πολύτιμα συστατικά. Ειδικά όταν είστε άρρωστοι, έχετε κρυάδες, πυρετό και σας λούζει…κρύος ιδρώτας, το τζίντζερ μπορεί να καταπραΰνει όλα τα παραπάνω συμπτώματα.

Ηρεμεί τις στομαχικές διαταραχές
Νιώθετε ότι κάτι δεν πάει καλά με το στομάχι σας και η ανακατωσούρα σάς χτυπά την πόρτα; Λίγο τζίντζερ θα σας κάνει καλό, όπως επίσης και σε περιπτώσεις που έχετε προσβληθεί από κάποιο μικρόβιο, αισθάνεστε δυσπεψία και ίλιγγο, γι’ αυτό φροντίστε να έχετε πάντα λίγο διαθέσιμο στην κουζίνα σας.

Έχει αντιφλεγμονώδη δράση
Ο πόνος και η φλεγμονή συχνά είναι αλληλένδετα και το τζίντζερ φημίζεται για τις φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Μπορείτε να το προσθέσετε στα πιάτα σας ή ακόμη και να φτιάξετε μια πάστα αυτού για να το εφαρμόσετε τοπικά. Μην τρομάξετε αν το δέρμα σας προσωρινά πάρει μια ελαφριά πορτοκαλί χροιά. Σύντομα θα φύγει.
Δρα κατά των καρκινικών κυττάρων
Σύμφωνα με παλιότερη μελέτη στον καρκίνο του μαστού, βρέθηκε ότι η πιπερόριζα σκότωσε πολλά από τα καρκινικά κύτταρα και επιβράδυνε την ανάπτυξη άλλων.

Σας χαρίζει λεπτότερη σιλουέτα
Αυτό δεν σημαίνει ότι σας αδυνατίζει από μόνο του, αλλά μπορεί να εμποδίσει τη συσσώρευση του λίπους στο σώμα σας και να σας προστατεύσει από έξτρα περιττά κιλά.

Τα παραπάνω οφέλη είναι μόνο η αρχή, αφού θεωρείται ότι η πιπερόριζα έχει πλήθος άλλων θετικών επιδράσεων στον οργανισμό, με κάποιες μελέτες να δείχνουν ότι εμποδίζει τους πονοκεφάλους, τον πονόδοντο, την καούρα, ενώ ταυτόχρονα τονώνει το ανοσοποιητικό. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι Ιάπωνες που το χρησιμοποιούν πολύ, έχουν υψηλό προσδόκιμο ζωής, αποδεικνύοντας ότι παίζει κι αυτό το ρόλο του.

Τώρα, λοιπόν, που ξέρετε πόσο καλό σας κάνει, δείτε πώς να το αξιοποιήσετε.

Οι χρήσεις του τζίντζερ στη μαγειρική
Φρέσκο, πικλαρισμένο, σε σκόνη ή ζαχαρωμένο, το τζίντζερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα είδη κουζίνας με διάφορους τρόπους.
Τρίψτε λίγο τζίντζερ και αναμείξτε το με 6 φλιτζάνια βραστό νερό, το χυμό ενός λεμονιού και 1/3 του φλιτζανιού μέλι. Ανακατέψτε τα όλα μαζί κι, αν θέλετε, προσθέστε επιπλέον το αγαπημένο σας φακελάκι τσάι. Το ρόφημα αυτό είναι ιδανικό για κρυολογήματα, πονόλαιμο, ιώσεις κ.ά., αφού ανακουφίζει από τα συμπτώματα
Αν σας αρέσει η ασιατική κουζίνα και μαγειρεύετε curry (πιάτα που περιέχουν πολλά μπαχαρικά, κρέας, πουλερικά ή ψάρι, σκέτα ή σε συνδυασμό με λαχανικά), το τζίντζερ είναι απαραίτητο συστατικό στα ντουλάπια σας. Τρίψτε τζίντζερ και προσθέστε το για έξτρα γεύση και οφέλη.
Ταιριάζει πολύ και σε stir-fry συνταγές. Αναμείξτε το με άλλα λαχανικά, θαλασσινά, κοτόπουλο, ρύζι, και θα έχετε σύντομα ένα πολύ αρωματικό και πικάντικο πιάτο.
Φτιάξτε βινεγκρέτ με τριμμένο τζίντζερ, χτυπώντας το με ζάχαρη και χυμό λεμονιού. Ό,τι πρέπει για τις σαλάτες σας.
Βάλτε το στα smoothies χτυπώντας το στο μπλέντερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Δοκιμάστε το με πορτοκάλι, ρόκα, καρύδια, αχλάδι και γιαούρτι.
Ψιλοκόψτε το και προσθέστε το στις σαλάτες σας με προσοχή στην ποσότητα, γιατί έχει έντονη και καυτερή γεύση.
Δώστε καυτερή γεύση στις σούπες σας, προσθέτοντάς το στο ζωμό τριμμένο.
Κι αφού τελειώσετε με τα αλμυρά, αξιοποιήστε το και στα γλυκά σας. Σε κουλουράκια, μάφιν, παγωτό, σοκολατάκια, το τζίντζερ δίνει έξτρα έντονη γεύση. Χτυπήστε το με τα υπόλοιπα υλικά, φρεσκοτριμμένο ή σε σκόνη και αφήστε το να «ξεδιπλώσει» τη γεύση του.
Πικλάρετέ το μόνοι σας. Ξεφλουδίστε το, κόψτε μικρές φέτες, αλατίστε το και αφήστε το σε ένα μπολ για 1 ώρα. Στεγνώστε τις φέτες με χαρτί κουζίνας και βάλτε τες σε ένα δοχείο. Αναμείξτε ξίδι από ρύζι και ζάχαρη και βράστε τα, ρίχνοντας το ζεστό μείγμα στις φέτες τζίντζερ. Αφήστε να κρυώσουν και δείτε πώς το χρώμα τους θα αλλάξει σε ροζ.

https://www.clickatlife.gr/

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.