Οκτωβρίου 18, 2021

Διατροφή

Ζάχαρη καρύδας: Μύθοι και αλήθειες
Ισχύει ότι έχει θρεπτικά συστατικά;
Ευαγγελία Σχοινά

Ένα από τα πολλά προϊόντα που έχουν κατακλύσει την αγορά τροφίμων τα τελευταία χρόνια, είναι η ζάχαρη καρύδας. Πρόκειται για μία εναλλακτική γλυκαντική ουσία που παράγεται από τον χυμό του κοκοφοίνικα και τόσο οπτικά όσο και γευστικά μοιάζει με την καστανή ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο. Παρουσιάζεται ως ιδανική εναλλακτική της ζάχαρης ακόμη και για τους διαβητικούς, ενώ στα υπόλοιπα διαφημιζόμενα οφέλη της συμπεριλαμβάνονται η υψηλή θρεπτική της αξία και η υπόσχεση ότι δεν ‘’παχαίνει’’.

Για να ξέρουμε όμως τι να προτιμήσουμε ως καταναλωτές, στο σημερινό άρθρο θα εξετάσουμε τους εν λόγω ισχυρισμούς, έναν προς έναν.

‘’Η ζάχαρη καρύδας δεν έχει καμία σχέση με τη συμβατική ζάχαρη’’.
Η ζάχαρη καρύδας αποτελείται από 70-80% σουκρόζη, δηλαδή κανονική ζάχαρη.
‘’Η ζάχαρη καρύδας έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή δεν ανεβάζει το σάκχαρο του αίματος σε υψηλά επίπεδα’’.
Ψάχνοντας στο ίντερνετ, βρήκα παντού να αναπαράγεται η συγκεκριμένη πληροφορία, τονίζοντας μάλιστα πως ο ΓΔ της είναι μόλις 35. Ψάχνοντας λίγο περισσότερο, βρήκα ότι αυτό βασίζεται στα αποτελέσματα μιας ‘’μελέτης’’ του Ινστιτούτου Τροφίμων και Διατροφής των Φιλιππίνων, η οποία πραγματοποιήθηκε με μόνο δείγμα 10 ενήλικα άτομα φυσιολογικού βάρους, μη διαβητικά. Μετά από κάποια χρόνια, σε αντίστοιχες μετρήσεις του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, ο ΓΔ της ζάχαρης καρύδας βρέθηκε να είναι 54, όχι πολύ χαμηλότερος από εκείνον της συμβατικής ζάχαρης που οι ίδιοι ερευνητές τον υπολόγισαν στο 60. Αξίζει να αναφερθεί πως οι Φιλιππίνες εξάγουν τεράστιες ποσότητες από το συγκεκριμένο προϊόν.
‘’Η ζάχαρη καρύδας είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μεταξύ των οποίων το κάλιο, το ασβέστιο και η βιταμίνη C’’.
Η ζάχαρη καρύδας περιέχει ίχνη όχι μόνο από τα συγκεκριμένα, αλλά και από μερικά άλλα συστατικά. Οι ποσότητες αυτές όμως είναι μηδαμινές, οπότε προκειμένου να πάρουμε μια επαρκή ποσότητα, θα έπρεπε να καταναλώσουμε μία τεράστια μερίδα από τη συγκεκριμένη ζάχαρη. Είχα εξηγήσει αυτό το είδος πλάνης στο άρθρο για τα super foods.
‘’Η ζάχαρη καρύδας δεν παχαίνει’’.
Η ζάχαρη καρύδας δίνει περίπου 15 θερμίδες / κουταλάκι γλυκού, ενώ η συμβατική ζάχαρη περίπου 16. Προφανώς η κατανάλωσή της μπορεί να συνεισφέρει στην αύξηση βάρους ακριβώς όπως και η συμβατική ζάχαρη.
Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα πως η ζάχαρη καρύδας δεν είναι πιο υγιεινή από τη συμβατική. Αντίθετα, μπορεί να γίνει περισσότερο επιβαρυντική, εάν στη συνείδησή μας φαντάζει ως ένα προϊόν που μπορούμε να καταναλώνουμε άφοβα, καταλήγοντας έτσι να τρώμε μεγαλύτερες ποσότητες από ότι εάν χρησιμοποιούσαμε συμβατική ζάχαρη. Από την άλλη, αν μας αρέσει η γεύση της φυσικά και μπορούμε να την εντάξουμε στη διατροφή μας, αρκεί να γνωρίζουμε ότι δεν παύει να παραμένει αυτό που λέει και το όνομά της, δηλαδή ζάχαρη.https://ampa.lifo.gr/

 

Διατροφή

Η πλήρης αλλαγή της διατροφής από τη μία μέρα στην άλλη είναι δύσκολη, επομένως οι ειδικοί συμβουλεύουν να κάνετε μικρότερες αλλαγές με την πάροδο του χρόνου. Δοκιμάστε μια σειρά απλών επιλογών για να αντικαταστήσετε τα τρόφιμα που συνήθως καταναλώνετε και ενισχύσετε την υγεία σας μακροπρόθεσμα.

Παρακάτω ακολουθούν πέντε επιλογές αντικατάστασης που μπορείτε να αξιοποιήσετε για να μειώσετε τον αριθμό των τροφίμων που προάγουν τη φλεγμονή στη διατροφή σας.

Αντί για ένα κουλούρι με κρέμα τυριού, επιλέξτε μια ή δύο φέτες ψωμιού ή φρυγανιές ολικής άλεσης με ελαιόλαδο. Τα δημητριακά ολικής άλεσης περιέχουν ουσίες που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης υγιεινών βακτηρίων μέσα στο σώμα. Τα βακτήρια αυτά παράγουν ενώσεις που βοηθούν στην εξουδετέρωση της φλεγμονής. Η τακτική κατανάλωση ελαιόλαδου έχει, επίσης, οφέλη: ταυτόχρονα με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση των επιπέδων της χοληστερόλης.

Αντί για ανθρακούχα αναψυκτικά, δοκιμάστε μια κούπα πράσινο τσάι, το οποίο περιέχει ουσίες που λέγονται κατεχίνες. Πρόκειται για ένα φλαβονοειδές που θεωρείται ότι καταπολεμά τη φλεγμονή. (Προσέχετε να μην προσθέσετε πολλή ζάχαρη στο τσάι σας).

Αντί για το κρουασάν ή το μάφιν, προτιμήστε μια χούφτα ανάλατα καρύδια και ένα μήλο. Τα καρύδια έχουν πολυάριθμα οφέλη για την υγεία, καθώς προσφέρουν υγιεινά λιπαρά, πρωτεΐνες και (ανάλογα με την ποικιλία των καρυδιών που καταναλώνετε) φυτοχημικά, τα οποία περιέχουν αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά με τη σειρά τους βοηθούν στην εκκαθάριση των επιβλαβών ουσιών στο σώμα που λέγονται ελεύθερες ρίζες. Επίσης, θεωρείται ότι έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τέλος, φρούτα όπως τα μήλα περιέχουν φυτικές ίνες και φυτοχημικά.

Αντί για ένα μεσημεριανό γεύμα που περιλαμβάνει μπριζόλα και πατάτες, επιλέξτε μια μερίδα σολομού με μπρόκολο. Τα ω-3 λιπαρά οξέα στο σολομό και άλλα είδα ψαριών, όπως ο τόνος, οι σαρδέλες και το σκουμπρί, έχουν συνδεθεί με καλύτερη καρδιακή υγεία, πιθανώς λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων. Επίσης, το μπρόκολο αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών και είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, E, K και φυλλικό οξύ, αλλά και καροτενοειδή, ένα φυτοχημικό στοιχείο.

Αντί για μια φέτα κέικ, φτιάξτε μια φρουτοσαλάτα με διάφορα είδη μούρων. Τα φρούτα αυτά είναι πλούσια σε βιταμίνες και φυτοχημικά που καταπολεμούν τη φλεγμονή.

https://www.newsbeast.gr/

Διατροφή


Μία εύκολη, απλή και γρήγορη επιλογή για εσένα που θέλεις διακαώς ένα σνακ μέσα στην ημέρα, αλλά δεν έχεις χρόνο για να φτιάξεις ούτε θέλεις να παραγγείλεις κάτι απ’ έξω, τα smoothies είναι μία ιδανική επιλογή. Τα κύρια συστατικά των smoothies είναι φρούτα, τα οποία είναι σημαντικό να έχεις πάντα στο ψυγείο σου και τα οποία είναι δυνατόν να σού δώσουν πολλή ενέργεια και θρεπτικές ουσίες για να αρχίσεις την ημέρα σου ή να τη συνεχίσεις πιο δυναμικά, όταν νιώθεις τις δυνάμεις σου να στερεύουν.

Παρακάτω λοιπόν σού έχουμε μερικές συνταγές για smoothies που σίγουρα θα σού αρέσουν. Αν μάλιστα προσθέσεις λίγο πάγο, γίνονται ακόμη πιο απολαυστικά, ειδικά τώρα που είμαστε “μία ανάσα” πριν το καλοκαίρι.

1. Smoothie με μπανάνα και γιαούρτι

Υλικά
1 μπανάνα
1 φλιτζ. γάλα
1/2 κεσεδάκι γιαούρτι
1 κ.σ. μέλι
Διαδικασία
Τοποθετούμε την μπανάνα για 40 λεπτά στην κατάψυξη.
Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπάμε για 2 λεπτά, μέχρι το μείγμα να γίνει κρεμώδες.
Όταν ενωθούν τα υλικά, ρίχνουμε το smoothie σε ποτήρι και σερβίρουμε αμέσως.

2. Smoothie με μπανάνα, πορτοκάλι, φράουλες & γάλα καρύδας

Υλικά

1 μέτρια μπανάνα
5 φράουλες
Χυμό από 1 πορτοκάλι
½ φλιτζάνι γάλα καρύδας
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
Εκτέλεση


Αρχικά, βάζουμε σε ένα μπλέντερ όλα τα υλικά.
Τα χτυπάμε, μέχρι η υφή να είναι λεία.
Σερβίρουμε σε ποτήρι με παγάκια και αν θέλουμε γαρνίρουμε με φυλλαράκια δυόσμο.

3. Smoothie με γάλα αμυγδάλου & μπανάνα
Υλικά

5 μπισκότα oreo
½ μπανάνα
½ κούπα γάλα αμυγδάλου
Εκτέλεση

Τοποθετήστε όλα τα άλλα συστατικά σε ένα μπλέντερ.
Ανακατέψτε μέχρι να γίνει το smoothie λείο.
Προσθέστε λίγο πάγο και enjoy!

4. Smoothie με μπανάνα και κεράσι

Υλικά
1 μπανάνα (ιδανικά την έχετε παγώσει στην κατάψυξη, καθαρισμένη και κομμένη σε φέτες)
1 φλιτζάνι του τσαγιού κεράσια (καθαρισμένα)
1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα αμυγδάλου
½ κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
4 χουρμάδες απύρηνους
1 κουτ. της σούπας Νιφάδες καρύδας (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά και να έχουμε ένα λείο μείγμα.
Σερβίρουμε σε ψηλό ποτήρι με χοντρό καλαμάκι.
Προσθέτουμε αν θέλουμε φρέσκα κεράσια πριν το σερβίρουμε.

5. Smoothie με αβοκάντο, μπανάνα, φράουλες & γάλα

Υλικά

1 αβοκάντο ώριμο
2 μπανάνες
6 φράουλες
1 γιαούρτι χωρίς λακτόζη
3 κ.σ. μέλι
Γάλα
6 παγάκια
Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ. Όσον αφορά το γάλα, θα πρέπει να το προσθέσουμε περίπου 1 φλυτζάνι.
Χτυπάμε στο μπλέντερ καλά, μέχρι να αποκτήσει λεία υφή το μείγμα.
Σερβίρουμε με πάγο.

6. Smoothie με φράουλα και ακτινίδιο

Υλικά
(για το ακτινίδιο)

3 ακτινίδια
1/2 μπανάνα
1/2 βανιλλινη
1/2 ποτηρι γάλα
2 κ.σ βρώμη σίκαλης
(για την φράουλα)

8-10 φράουλες
1/2 μπανάνα
1/2 βανιλλινη
1/2 ποτηρι γάλα
2 κ.σ βρώμη σίκαλης
Εκτέλεση
Βάζετε το ποτήρι στην κατάψυξη για ένα τέταρτο.
Κόβετε τη μπανάνα και τις φράουλες σε κομμάτια.
Τοποθετείτε όλα τα υλικά στο blender και χτυπάτε καλά.
Σερβίρετε στο ποτήρι μέχρι τη μέση και κόβετε σε φέτος μισό ακτινίδιο με το οποίο διακοσμείτε περιμετρικά το ποτήρι.
Ξαναβάζετε στην κατάψυξη το ποτήρι όσο φτιάχνετε το δεύτερο.
Βάζετε στο blender τα υλικά για την συνταγή με το ακτινίδιο και χτυπάτε καλά.
Συμπληρώνετε το ποτήρι και σερβίρετε.

7. Smoothie με ροδάκινο

Υλικά

2 ροδάκινα
½ φλιτζάνι γιαούρτι 0-2% λιπαρά με γεύση ροδάκινο
½ ποτήρι γάλα 0-1.5% λιπαρά ή γάλα αμυγδάλου
Πάγος
Εκτέλεση

Κόβετε τα ροδάκινα.
Προσθέτετε όλα τα υλικά στο blender και τα χτυπάτε.
Σερβίρετε σε ποτήρι, στο οποίο έχετε προσθέσει πάγο https://www.neolaia.gr/2

Διατροφή


Το αβγό με 6 ολόκληρα γραμμάρια πρωτεΐνης θεωρείται μία από τις πιο σπουδαίες πρωτεΐνούχες τροφές, ιδανική για όλους, από μικρά παιδιά μέχρι και αθλητές. Θεωρείται επίσης ιδανικό σνακ, καθώς είναι εύκολο στην προετοιμασία και τη μεταφορά.


Αλλά ας πούμε ότι δεν σας αρέσουν τα αυγά ή τα βαρεθήκατε ή είστε απλά ένας vegan που προσπαθεί να αυξήσει την πρόσληψη πρωτεΐνης του. Τι μπορείτε να κάνετε σε μια από αυτές τις περιπτώσεις προκειμένου να εξασφαλίσετε ότι προσλαμβάνετε επαρκή πρωτεΐνη;

Όπως θα δείτε και παρακάτω, υπάρχουν άλλες και μάλιστα φυτικές τροφές με περισσότερη πρωτεΐνη από αυτό:

Σπιρουλίνα σε σκόνη
8γρ. / 2 κουταλιές
*Πρόσθεσέ την στο smoothie σου.


Κολοκυθόσποροι
10γρ. / 1/4 φλιτζ.
*Πάρε ένα σακουλάκι μαζί σου για σνακ

Ενταμάμε (Φασόλια σόγιας)
9γρ. / 1/4 φλιτζ.
*Παράγγειλέ τα ως ορεκτικό στο αγαπημένο σου ιαπωνικό εστιατόριο

Ρεβίθια
12γρ. / φλιτζ.
*Μπορείς να τα ψήσεις στο φούρνο, ώστε να γίνουν τραγανά και να τα πάρεις μαζί σου ως σνακ στο γραφείο.

Τόφου
12γρ. / 100γρ.
*Πρόσθεσέ το στο smoothie σου για μια έξτρα δόση πρωτεΐνης και ασβεστίου.

Αμύγδαλα
7,5 γρ. / 1/4 φλιτζ.
*Μπορείς να τα έχεις πάντα στην τσάντα σου για ένα γρήγορο σνακ.

Βρώμη
7γρ. / 1/2 φλιτζ.
*Και αυτή μπορείς να την προσθέσεις στο smoothie σου ή να φτιάξεις ένα γρήγορο χυλό βρώμης για σνακ.


Πηγή: olivemagazine.gr https://www.thessalonikiartsandculture.gr/

Διατροφή

Οι vegetarian έχουν πιο υγιείς βιοδείκτες από τους κρεατοφάγους

Σύμφωνα με βρετανική έρευνα
Όσοι κάνουν φυτοφαγική διατροφή έχουν πιο υγιές «προφίλ» βιοδεικτών στο σώμα τους σε σχέση με όσους τρώνε κρέας και αυτό συμβαίνει ανεξάρτητα από την ηλικία και το βάρος, σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Κάρλος Σέλις-Μοράλες του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο -διαδικτυακό φέτος λόγω κορονοϊού- ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας (ECO), ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 178.000 υγιή άτομα ηλικίας 37 έως 73 ετών, από τους οποίους οι 4.111 ήταν φυτοφάγοι. Η μελέτη εξέτασε τη σχέση της διατροφής με 19 βιοδείκτες του αίματος και των ούρων, οι οποίοι σχετίζονται με διάφορες παθήσεις (διαβήτη, καρδιαγγειακή νόσο, καρκίνο, νεφρική και ηπατική λειτουργία, υγεία οστών κ.ά.).

Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με τους κρεατοφάγους, οι φυτοφάγοι έχουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σε 13 δυνητικά επικίνδυνους βιοδείκτες, όπως είναι η ολική χοληστερίνη, η «κακή» χοληστερίνη (LDL), η κρεατινίνη, οι δείκτες του ήπατος GGT και AST, η ορμόνη IGF-1 κ.ά. Από την άλλη πλευρά, όμως, οι φυτοφάγοι έχουν χαμηλότερα επίπεδα σε «καλούς» βιοδείκτες, όπως η «καλή» χοληστερίνη (HDL), η βιταμίνη D και το ασβέστιο, καθώς επίσης σημαντικά υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Δεν διαπιστώθηκε κάποια διαφορά μεταξύ φυτοφάγων-κρεατοφάγων σε άλλους βιοδείκτες, όπως τα επίπεδα σακχάρου (γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης), αρτηριακής πίεσης ή C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (δείκτης φλεγμονής).

Γενικά, σύμφωνα με τον δρα Μοράλες, «οι φυτοφάγοι φαίνονται να έχουν χαμηλότερα επίπεδα παθολογικών βιοδεικτών που μπορούν να οδηγήσουν σε κυτταρική βλάβη και σε χρόνια νόσο».

https://www.protothema.gr/

Διατροφή

Ρίξε λίγο μια ματιά στα νύχια σου, στο δέρμα σου και στα μαλλιά σου. Πώς σου φαίνονται; Πέρα από τη φροντίδα και την περιποίηση που τους προσφέρεις, κάτι που, ίσως, δεν γνώριζες είναι ότι ένα σημαντικό (ή μάλλον το πιο σημαντικό κομμάτι) της λάμψης τους είναι ο ψευδάργυρος που υπάρχει στον οργανισμό σου.

Μετά τον σίδηρο, είναι το δεύτερο σε αφθονία μέταλλο και άκρως απαραίτητο για μια σειρά από λειτουργίες. Αν για κάποιο διάστημα η διατροφή σου είναι φτωχή σε τροφές με θρεπτικά συστατικά, όπως είναι φυσικό, μαζί με τις βιταμίνες, θα μειωθούν και τα επίπεδα του ψευδάργυρου στον οργανισμό σου. Άλλες πιθανές αιτίες έλλειψης είναι η μη σωστή απορρόφηση του από τον οργανισμό, χρόνιες ασθένειες (π.χ. ηπατοπάθειες, διαβήτης κ.ά.).

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι όταν σου λείπει ψευδάργυρος το καταλαβαίνεις. Κι αυτό επειδή, συν τοις άλλοις, είναι υπεύθυνος για την υγεία και τη λάμψη της εμφάνισής σου, οπότε τα συμπτώματά του μπορούν εύκολα να γίνουν αντιληπτά.

Συμπτώματα έλλειψης ψευδάργυρου
Αν παρατηρήσεις ότι εμφανίζεις δύο ή περισσότερα από τα παρακάτω, καλό είναι να επισκεφτείς το γιατρό σου ή να κάνεις τις κατάλληλες εξετάσεις και με τη συμβουλή του γιατρού σου να προχωρήσεις στην αντιμετώπισή του είτε μέσω της διατροφής σου, είτε με συμπληρώματα διατροφής.

>Νύχια θαμπά και που σπάνε ασυνήθιστα ή ανεξήγητα εύκολα ή με πολλά λευκά σημάδια

>Ιδιαίτερα ξηρή επιδερμίδα

>Ερεθισμοί και ερυθρότητα στο δέρμα

>Πιτυρίδα

>Ενοχλήσεις στα μάτια

>Τριχόπτωση: Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και την απορρόφηση των πρωτεϊνών, δύο διεργασίες σημαντικές προκειμένου να έχεις μαλλιά πλούσια και υγιή. Τα καλά νέα είναι ότι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Dermatology, μπορείς να δεις σημαντική βελτίωση (σε ποσοστό 66%) με τη λήψη συμπληρωμάτων ψευδάργυρου για 12 εβδομάδες.

>Εμφάνιση ήπιας ακμής

>Προβλήματα στον ύπνο

>Υπογονιμότητα

>Ατονία της γεύσης και της όσφρησης

>Αστάθεια στον κύκλο

>Μειωμένη όρεξη

>Μειωμένη διάθεση για σεξ

>Διάρροια

Οι πιο πλούσιες σε ψευδάργυρο τροφές
Οι τροφές που είναι καλό να εντάξεις (χωρίς να υπερβάλλεις όμως!) στη διατροφή σου. Να θυμάσαι βέβαια ότι ένα μεγάλο μέρος του ψευδάργυρου που περιέχουν χάνεται με το μαγείρεμα.

Γενικά να σου πούμε οι πρωτεϊνούχες τροφές είναι αυτές που παίρνουν τα πρωτεία σε περιεκτικότητα ψευδάργυρου. Τα ωμά στρείδια περιέχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, από κάθε άλλο τρόφιμο. Ενδεικτικά μαι μερίδα 90 γραμμαρίων παρέχει 74 mg ψευδαργύρου.

Άλλες τροφές πλούσιες σε αυτό το μέταλλο είναι:

>Συκώτι

>Κρέας (βοδινό, κοτόπουλο, αρνί, χοιρινό)

>Μανιτάρια

>Κρόκος αυγού

>Δημητριακά πρωινού (ενισχυμένα με ψευδάργυρο)

>Γιαούρτι

>Μπανάνα

>Βασιλικός

>Θυμάρι

>Ψάρια

>Όσπρια

>Σιρόπι σφενδάμου

>Ξηροί καρποί (αμύγδαλα, κάσιους, πεκάν, κουκουναρόσποροι, φιστικοβούτυρο)

>Σπόροι (ηλιόσποροι, πασατέμπος, σουσάμι, καρπουζόσποροι)

>Θαλασσινά (καβούρια, αστακοί, γαρίδες)

>Σπόροι σόγιας

Λαχανικά (σπαράγγια, μπρόκολα, σέσκουλα, πράσινα λάχανα, σπανάκι, κίτρινη κολοκύθα)

https://www.ladylike.gr/

Διατροφή

Μελέτη αποδεικνύει πως οι αθλητές μπορούν να χρησιμοποιούν συγκεκριμένα τρόφιμα ως πηγές υδατανθράκων, αντί για εμπορικά συμπληρώματα διατροφής έχοντας παρόμοια οφέλη. Ανακαλύψτε ποιο τρόφιμο αποτελεί κορυφαία επιλογή

Η κατανάλωση πουρέ πατάτας κατά τη διάρκεια παρατεταμένης άσκησης βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα και την ενίσχυση των επιδόσεων των αθλητών, αναφέρει έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις που δημοσιεύθηκε στο Journal of Applied Physiology.

«Η έρευνα έχει δείξει ότι η πρόσληψη υδατανθράκων κατά τη διάρκεια παρατεταμένης άσκησης προωθεί τη διαθεσιμότητα τους κατά τη διάρκεια της άσκησης και βελτιώνει την απόδοση του αθλούμενου», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Nicholas Burd. «Στόχος μας ήταν να επεκτείνουμε και να διαφοροποιήσουμε τις διατροφικές επιλογές που έχουν οι αθλητές. Οι πατάτες αποτελούν μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση για τους αθλητές, καθώς είναι μια οικονομική και θρεπτική πηγή υδατανθράκων».

Στην έρευνα συμμετείχαν 12 υγιείς αθλητές που διένυαν κατά μέσο όρο 267 χιλιόμετρα την εβδομάδα με τα ποδήλατά τους. Για να πραγματοποιηθούν οι δοκιμές, οι ποδηλάτες έπρεπε να φτάσουν σε ένα συγκεκριμένο όριο αεροβικής γυμναστικής και να κάνουν ποδήλατο για δύο ώρες.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες κατά τη διάρκεια των δοκιμών. Στην πρώτη κατανάλωναν μόνο νερό, στη δεύτερη κατανάλωναν συμπληρώματα υδατανθράκων σε μορφή τζελ και στην τρίτη υδατάνθρακες που προέρχονταν από πατάτες.

Οι ερευνητές τυποποίησαν αυτό που οι 12 ποδηλάτες έτρωγαν για 24 ώρες πριν επαναλάβουν τη δίωρη δοκιμασία και τη δοκιμή χρόνου, η οποία σχεδιάστηκε για να αντικατοπτρίζει συνθήκες πραγματικού αγώνα. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, η ομάδα μέτρησε τη γλυκόζη αίματος των συμμετεχόντων, τη θερμοκρασία του σώματός τους, την ένταση της άσκησης και τα γαστρεντερικά συμπτώματα. Τέλος μέτρησαν τις συγκεντρώσεις γαλακτικού οξέος στο αίμα των αθλητών, ενός μεταβολικού δείκτη για την έντονη άσκηση.

«Δεν παρατηρήσαμε διαφορές μεταξύ των επιδόσεων των ποδηλατών που λάμβαναν τους υδατάνθρακες μέσω της πατάτας ή μέσω του συμπληρώματος υδατανθράκων», δήλωσε ο Δρ. Burd. «Αμφότερες οι ομάδες είδαν μια σημαντική ενίσχυση στις επιδόσεις τους συγκριτικά με τα μέλη της ομάδας που κατανάλωναν μόνο νερό».

Οι συγκεντρώσεις γλυκόζης στο πλάσμα αυξήθηκαν κατά παρόμοιο ποσοστό στους αθλητές που κατανάλωσαν πατάτες και σε εκείνους που κατανάλωσαν τα συμπληρώματα υδατανθράκων. Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως ο καρδιακός τους ρυθμός αυξήθηκε σε παρόμοιο ποσοστό σε σχέση με τους ποδηλάτες που έπιναν μόνο νερό ενώ οι πρώτοι ήταν και πιο γρήγοροι.

«Οι αθλητές που κατανάλωσαν πατάτες εμφάνισαν σημαντικά μεγαλύτερο γαστρεντερικό φούσκωμα, πόνο και αέρια από τις άλλες ομάδες. Αυτό μπορεί να οφείλεται στον μεγαλύτερο όγκο πατάτας που είναι απαραίτητος για να αντιστοιχηθεί με τη γλυκόζη που παρέχεται από τα συμπληρώματα υδατανθράκων», δήλωσε ο Δρ. Burd και πρόσθεσε πως «τα μέσα γαστρεντερικά συμπτώματα ήταν χαμηλότερα συγκριτικά με προηγούμενες μελέτες, υποδεικνύοντας ότι και οι δύο πηγές υδατανθράκων ήταν ανεκτές από την πλειοψηφία των ποδηλατών της μελέτης».

«Συνολικά, η μελέτη μας αποδεικνύει ότι οι αθλητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν πηγές υδατανθράκων ολόκληρων τροφών ως εναλλακτική λύση στα εμπορικά συμπληρώματα διατροφής για να διαφοροποιήσουν τα τρόφιμα που προσλαμβάνουν οι αθλητές», κατέληξε ο Δρ. Burd.

Πηγή : ygeiamou

https://www.fmh.gr/

Διατροφή

Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Δίαιτας: Αφήνοντας πίσω τα μη ρεαλιστικά πρότυπα και τις ακραίες δίαιτες
Η 6η Μαΐου γιορτάζεται ως "Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Δίαιτας" σε ολόκληρο τον κόσμο και είναι η καλύτερη αφορμή για τα άτομα που έχουν συγκεκριμένους "στόχους σώματος" να κατανοήσουν τη σημασία της θετικότητας του σώματος, της προσεκτικής διατροφής και της υγιούς τους κατάστασης.

Κωνσταντίνα Μερκούρη

Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Διατροφικών Διαταραχών, η Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Δίαιτας, στις 6 Μαΐου, ενθαρρύνει την απόρριψη της κουλτούρας της δίαιτας. Αυτή η κίνηση, που ξεκίνησε από τη Mary Evans Jones το 1992, γιορτάζει τη σημασία της αποδοχής του σώματος, της ποικιλομορφίας και του σεβασμού για όλα τα σχήματα και τα μεγέθη του σώματος.

Η ημέρα είναι αφιερωμένη στην προώθηση ενός υγιούς τρόπου ζωής με έμφαση την υγεία σε οποιοδήποτε μέγεθος σώματος. Στόχος είναι να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους σχετικά με τον σωστό τρόπο διατροφής και να μην αισθάνεται κανείς ένοχος για την απόλαυση του φαγητού αλλά και να δημιουργήσει μια καθολική αποδοχή για το πώς πρέπει να φαίνεται ένα σώμα. Η μοναδικότητα έρχεται πλέον - επιτέλους - στο προσκήνιο και η διάκριση του βάρους παύει να υπάρχει σταδιακά.

H σημασία της ημέρας που μπορεί να μας κάνει να σκεφτούμε ξανά την προσέγγισή μας στην κουλτούρα διατροφής.

Πρέπει να σεβόμαστε ανθρώπους όλων των μεγεθών και τις μοναδικές μάχες τους με τη ντροπή για το σώμα τους και την απώλεια βάρους. Η θετική εικόνα του σώματος σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για να συνεχίζουμε τις ανθυγιεινές συνήθειες όπως είναι οι ακραίες δίαιτες. Ως άνθρωποι έχουμε μια ψυχολογική σχέση με τα τρόφιμα. Όταν το στερούμαστε, αυτό μπορεί να φτάσει σε ακραία σημεία, με τη μορφή συναισθηματικής υπερφαγίας.

Η λήψη μη ρεαλιστικών τύπων σώματος είναι επιβλαβής

Το επίκεντρο πρέπει να είναι η υγεία, η φυσική κατάσταση και η αγάπη προς τον εαυτό μας και όχι ένα συγκεκριμένο μέγεθος ή ένας απλός αριθμός. Το σχήμα καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τα γονίδιά μας. Το ίδιο ισχύει και για την τάση αποθήκευσης λίπους και δημιουργίας μυών σε ορισμένες περιοχές.

Ένα υγιές σώμα φαίνεται πάντα καλό. Η αισθητική είναι το υποπροϊόν του να έχεις περισσότερο μυ και λιγότερο λίπος. Η διατροφή είναι ένας συνδυασμός θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται το σώμα μας καθημερινά για να επιβιώσει, να επισκευάσει και να προσαρμοστεί. Συνεπώς, η διατροφή σημαίνει ότι κάνεις τα σωστά πράγματα τις περισσότερες φορές σύμφωνα με τους στόχους της υγείας και της φυσικής κατάστασης.

δίαιταiStock
Η γυμναστική ως "όχημα" για την κατάκτηση της υγείας

Η εμμονή με τις θερμίδες που καταναλώνουμε και που κάψαμε, είναι καιρός να σταματήσει. Η άσκηση είναι πολύ σημαντική για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, όχι για να κάψουμε τα γεύματα που καταναλώσαμε πριν. Η καύση θερμίδων είναι ένα από τα αποτελέσματα και όχι ο στόχος του προγράμματος άσκησης.

Έτσι κι αλλιώς, η θερμιδική αξία των τροφίμων μετράται σε ελεγχόμενο περιβάλλον σε εργαστήριο. Αλλά στην πραγματική ζωή, το σώμα μας, οι ορμόνες και τα ένζυμα αποφασίζουν πώς αυτές οι θερμίδες απελευθερώνονται και χρησιμοποιούνται. Όλες οι θερμίδες δεν είναι ίσες και ίδιες. Τα τρόφιμα με παρόμοιες θερμίδες ακολουθούν διαφορετικές οδούς μετά την πέψη και η τύχη τους εξαρτάται από τις ορμόνες μας. Η μέτρηση θερμίδων χωρίς προσοχή στην ποιότητα και την ποσότητα των θρεπτικών ουσιών δεν έχει νόημα, ακόμη και στο πλαίσιο ενός σχεδίου για έλλειμμα θερμίδων.

Η λύση, λοιπόν, δεν είναι να λιμοκτονήσεις με αυστηρές δίαιτες που καταστρέφουν την υγεία και το μεταβολισμό σου αλλά να αποκτήσεις υγιεινές συνήθειες που θα σε βοηθήσουν στον στόχο σου. Δες παρακάτω 6 βασικές συνήθειες που πρέπει να βάλεις στην καθημερινότητά σου για να πετύχεις μια ισορροπημένη διατροφή και ένα υγιές σώμα, όσα κιλά και αν ζυγίζει.

Φάε ξηρούς καρπούς

Παρότι τα αλμυρά πατατάκια μπορεί να έχουν φύγει από το τραπέζι, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απαγορευμένα όλα τα τραγανά σνακ. Ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα, τα κάσιους και τα καρύδια είναι εξαιρετικές πηγές μαγνησίου: το θρεπτικό συστατικό που δεν είναι καλό μόνο για μια γερή καρδιά αλλά δίνει επιπλέον μια ωραία μικρή ώθηση στο μεταβολισμό σου.

Υγιεινά snacks

Αντί να ενδώσεις σε πατατάκια και μπισκότα, δοκίμασε ξηρούς καρπούς ή γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά στο καθημερινό τσιμπολόγημα. Προτίμησε φρούτα εποχής, ή κράκερ με τυρί χαμηλών λιπαρών. Θυμήσου: Να τρως μόνο όταν πεινάς και 1 μερίδα τη φορά.

Λιγότερο φαγητό απ’ έξω

Προγραμμάτισε τα γεύματά σου, για να αποφύγεις το delivery όταν γυρνάς στο σπίτι. Μαγείρεψε περισσότερη ποσότητα για απόθεμα, ιδανικό όταν δεν έχεις χρόνο. Εύκολα πρωινά όπως φρούτα με βρώμη, μπορούν να αντικαταστήσουν το δείπνο.

Όχι στο τσιμπολόγημα

Φάε όταν πραγματικά πεινάς. Όταν νιώσεις ικανοποιημένη-αλλά όχι τελείως χορτάτη- σταμάτα, ακόμα κι αν υπάρχει ακόμα φαγητό στο πιάτο. Μην τρως μπροστά στην τηλεόραση ή το PC, γιατί είναι δύσκολο να παρακολουθήσεις πόσο ακριβώς τρως.

Λιγότερη ζάχαρη

Σκέψου ότι πίνοντας 1 λιγότερο αναψυκτικό την ημέρα, γλυτώνεις 8 κουταλάκια ζάχαρη. Αντικατάστησέ τα με τα αντίστοιχα light, με νερό ή τσάι χωρίς ζάχαρη. Και φρόντισε να αγοράζεις δημητριακά χωρίς ζάχαρη.

Kάθε μέρα πρωινό

Αν είσαι πολύ βιαστική, πάρ' το μαζί σου στη δουλειά. "Φορητά" πρωινά υπάρχουν πολλά: από μπάρες δημητριακών και φρούτα μέχρι γιαούρτι και γεύματα με βρώμη. Να θυμάσαι ότι τα muffins και τα κουλούρια συχνά μπορεί να είναι παραπάνω από 1 μερίδα.https://www.shape.gr/

Διατροφή

Οστεοπενία: Ποιες τροφές βοηθούν και πώς να βρείτε πόσο ασβέστιο παίρνετε από αυτά που τρώτε
Μιχάλης Θερμόπουλος
Οστεοπενία σημαίνει ότι έχετε χαμηλότερη οστική πυκνότητα από την κανονική. Η οστική πυκνότητα φτάνει στην μέγιστη τιμή της, όταν είστε περίπου 35 ετών. Η οστική πυκνότητα είναι δείκτης για το πόσο πιθανό είναι να πάθετε κάταγμα σε κάποιο οστό μέσα από τις φυσιολογικές σας δραστηριότητες στη ζωή.
Τα άτομα με οστεοπενία έχουν χαμηλότερη οστική πυκνότητα, αλλά δεν είναι ασθένεια. Ωστόσο, η οστεοπενία αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης οστεοπόρωσης. Αυτή η ασθένεια των οστών προκαλεί κατάγματα, προβληματική στάση σώματος και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό πόνο και απώλεια ύψους.

Υπάρχουν επιλογές για την πρόληψη της οστεοπενίας. Οι σωστές επιλογές άσκησης και διατροφής συμβάλλουν στην καλύτερη διατήρηση των οστών σας. Εάν έχετε οστεοπενία, ρωτήστε το γιατρό σας για το πώς μπορείτε να αποφύγετε την επιδείνωση, ώστε να αποφύγετε την οστεοπόρωση.

Οστεοπενία: Αντιμετώπιση
Ο στόχος είναι να μην εξελιχθεί η οστεοπενία σε οστεοπόρωση.

Το πρώτο μέρος της θεραπείας περιλαμβάνει επιλογές διατροφής και άσκησης. Ο κίνδυνος θραύσης ενός οστού όταν έχετε οστεοπενία είναι αρκετά μικρός, οπότε οι γιατροί συνήθως δεν συνταγογραφούν φάρμακα, εκτός εάν η οστική πυκνότητα είναι πολύ κοντά στο επίπεδο της οστεοπόρωσης.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει λήψη συμπληρώματος ασβεστίου ή βιταμίνης D, αν και γενικά είναι καλύτερο να παίρνετε αρκετό ασβέστιο από τη διατροφή σας.

Οστεοπενία: Διατροφή
Για να πάρετε ασβέστιο και βιταμίνη D, πρέπει να τρώτε γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λιπαρά ή με χαμηλά λιπαρά, όπως τυρί, γάλα και γιαούρτι.

Ορισμένοι τύποι χυμού πορτοκαλιού, ψωμιών και δημητριακών εμπλουτίζονται τεχνητώς με ασβέστιο και βιταμίνη D.

Άλλες τροφές με ασβέστιο περιλαμβάνουν:

ξερά φασόλια
μπρόκολο
σολομός
σπανάκι
Στόχος για τα άτομα με οστεοπόρωση είναι να λαμβάνουν 1.200 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου την ημέρα και 800 διεθνείς μονάδες (IU) βιταμίνης D. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν αυτό είναι το ίδιο για την οστεοπενία. Ρωτήστε σχετικά τον γιατρό σας.

Σημείωση: Στην σελίδα που θα ανοίξει, στο επάνω μέρος, μέσα σε γκρι πλαίσιο, μπορείτε να επιλέξετε τα ελληνικά ως γλώσσα και την Ελλάδα ως χώρα.
Πηγή: https://www.healthline.com

 

Διατροφή

Μπορούν να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη και το αλάτι. Χαμηλά σε θερμίδες και πολύ ωφέλιμα για την υγεία, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά δίνουν μοναδική γεύση στα πιάτα σας, αρκεί να ξέρετε πότε και πώς να τα χρησιμοποιήσετε.

Το άρωμα της βανίλιας και η οσμή του βασιλικού σάς προκαλούν να δοκιμάσετε ένα πιάτο, ενώ η ιδιαίτερη γεύση του πιπεριού και η μυρωδιά του σαφράν μπορούν να μετατρέψουν ένα συνηθισμένο φαγητό σε μια μοναδική γευστική εμπειρία. Οι σεφ γνωρίζουν τις ευεργετικές ιδιότητες των μπαχαρικών και των μυρωδικών και τις χρησιμοποιούν για να αναδείξουν τα πιάτα τους. Άνηθος, γαρίφαλο, γλυκάνισο και μοσχοκάρυδο είναι μερικά μόνο από τα βότανα που θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο μαγειρεύατε μέχρι σήμερα, προσφέροντας παράλληλα ποικίλα οφέλη στην υγεία σας. Με ποια φαγητά συνδυάζεται, όμως, κάθε μπαχαρικό, ποιο μυρωδικό θα αναδείξει τη γεύση της σάλτσας σας και ποιο θα απογειώσει τη γεύση των γλυκών σας;

Οδηγός μπαχαρικών

Μπαχαρικά

Είναι ορισμένα μέρη του φυτού (όπως ταμπουμπούκια, οι ρίζες, οι σπόροι, οι φλούδες). Χρησιμοποιούνται πάντα ξερά, για να δώσουν ιδιαίτερο άρωμα, χρώμα και γεύση στο φαγητό. Συνήθως τα συναντάμε σε μορφή σκόνης.

Γαρίφαλο

Χρησιμοποιείται για να αρωματίσει σιρόπια γλυκών, ταιριάζει με το μήλο σε οποιαδήποτε μορφή του και συνοδεύει ιδανικά συνταγές με κρέας. Δώστε ιδιαίτερη γεύση σε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί προσθέτοντας ένα καρφάκι γαρίφαλο. Ιδανικό και ως συνοδευτικό σε τσάι και αναψυκτικά.

Γλυκάνισο

Το συναντάμε κυρίως σε κινεζικές συνταγές. Ταιριάζει με σάλτσες σόγιας, αρνί, πάπια και γενικά με σκούρα κρέατα. Όλα τα μπαχαρικά που μοιάζουν με ξύλα (π.χ. το γλυκάνισο, η κανέλα, το γαρίφαλο) καλό είναι να βράσουν για να βγάλουν το άρωμά τους. Προσθέστε τα, λοιπόν, κατά το μαγείρεμα, την ώρα που βράζει ο ζωμός στον οποίο θα βάλετε το κρέας.

Θυμάρι

Γενικά έχει τη χρήση της ρίγανης (ταιριάζει, δηλαδή, σε σαλάτες, ντάκο κλπ.), αλλά πηγαίνει πολύ και με θαλασσινά. Είναι ιδανικό σε γαρίδες σαγανάκι με ντομάτα.

Κάρι

Πρόκειται για ένα μείγμα πολλών μπαχαρικών με χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα και έντονη γεύση. Χρησιμοποιήστε το για να δώσετε άρωμα σε κρέατα και ρύζι ή ριζότο με λαχανικά. Ταιριάζει πολύ σε σάλτσες έθνικ κουζίνας με ντομάτα, ενώ γνωστοί σεφ το συνδυάζουν με γάλα καρύδας.

Κύμινο

Είναι ένα πολύ έντονο μπαχαρικό που κυριαρχεί στην ανατολίτικη κουζίνα. Βάλτε το στον κιμά ή πάνω από όσπρια στο φούρνο (π.χ. γίγαντες).

Μοσχοκάρυδο

Χρησιμοποιήστε το για να δώσετε άρωμα σε μπεσαμέλ, σε πιάτα με κρεατικά και σε πατατοσαλάτες.

Μπαχάρι

Προσθέστε το ολόκληρο σε σάλτσες, για να τις αρωματίσει και να τους δώσει πικάντικη γεύση.

Πάπρικα

Συνδυάζεται ωραία με αυγά, τυρί και κοτόπουλο, ενώ ταιριάζει σε ορισμένες συνταγές για ψάρι.

Πιπέρι μαύρο

Ταιριάζει σε όλα σχεδόν τα φαγητά. Πέρα από τη συνηθισμένη του χρήση, μπορεί να λειτουργήσει και ως κρούστα, προκειμένου να ψηθούν κρέατα ή ψάρια. Σπάστε κόκκους πιπεριού σε γουδί, πασπαλίστε το κρέας ή το ψάρι και από τις δύο πλευρές και αφήστε το να ψηθεί. Συνδυάζεται, επίσης, με ρικότα ψημένη στο φούρνο, ενώ για γευστικότατα ζεστά ζυμαρικά αρκεί να σοτάρετε πιπέρι, βούτυρο και σκόρδο.

Σαφράν (κρόκος)

Η ιδιαίτερη μυρωδιά του ταιριάζει γευστικά με το ρύζι. Χρησιμοποιήστε το, επίσης, με μαγιονέζα, για να φτιάξετε σάλτσα ψαριού.

Φάρμακα στο πιάτο σας

Τόσο τα μπαχαρικά, όσο και τα μυρωδικά, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Πρόσφατες, μάλιστα, έρευνες επιβεβαιώνουν και τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες, αποδεικνύοντας ότι συγκεκριμένες ουσίες που περιέχουν (π.χ. καροτενοειδή, κουρκουμίνη, κατεχίνες) έχουν την ικανότητα να αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Ορισμένα από αυτά (π.χ. η κανέλα, το γαρίφαλο, το κύμινο) θεωρούνται, επίσης, ισχυρά βακτηριοκτόνα και άλλα (όπως το γαρίφαλο) είναι γνωστά για την αντιφλεγμονώδη και παυσίπονη δράση τους.

Οδηγός μυρωδικών

Μυρωδικά

Θεωρούνται τα φύλλα ή άλλα τμήματα από τα φυτά τα οποία χρησιμοποιούνται στη μαγειρική -φρέσκα ή αποξηραμένα (ολόκληρα ή ψιλοκομμένα)- ως γαρνιτούρα ή και μέσα στο φαγητό.

Άνηθος

Συνδυάζεται με καρότα, αρακά και αγκινάρες, αλλά και με ψάρια, κυρίως σε συνταγές που δεν περιέχουν ντομάτα. Προσθέστε τον σε κρύες πράσινες σαλάτες, όπως μαρουλοσαλάτα, σαλάτα με κολοκύθι και κρεμμύδι ή τουρσί. Ταιριάζει και σε σαλάτες με γιαούρτι (π.χ. γιαούρτι με παντζάρια), αλλά και σε κρύα πατατοσαλάτα. Χρησιμοποιήστε το ως γαρνιτούρα ή και μέσα στο φαγητό.

Βασιλικός

Η πιο διάσημη συνταγή του είναι η σάλτσα πέστο. Ταιριάζει, όμως, και με ντομάτες, μπιζέλια και κολοκυθάκια, ενώ γίνεται ωραίο ντρέσινγκ πάνω από λευκά ημίσκληρα ανάλατα τυριά (μοτσαρέλα, ημίσκληρο κατσικίσιο τυρί). Προσθέστε τον σε σούπες με βάση την ντομάτα (μινεστρόνε) και ρίξτε λίγες ψιλοκομμένες φούντες βασιλικού στη χορτόσουπα. Οι σεφ προτείνουν ψητές ντομάτες γκραντινέ με βασιλικό και μπισκότα από παρμεζάνα και βασιλικό.

Δάφνη

Είναι ιδανικό μυρωδικό για σούπες και κοκκινιστό.

Δυόσμος

Τα φύλλα του δυόσμου, φρέσκα ή αποξηραμένα, συνδυάζονται με πολλά φαγητά, λόγω του ευχάριστου αρώματός τους. Ταιριάζουν με τις ντομάτες (π.χ. γεμιστά), δίνουν έντονη μυρωδιά στον κιμά (σουτζουκάκια, κεφτεδάκια, μπιφτέκια). Φτιάξτε κοκτέιλ (π.χ. mojito) ή αναψυκτικό δυόσμου προσθέτοντας μερικά του φύλλα σε πράσινο τσάι. Αποτελεί ωραίο συνοδευτικό και για φρουτοσαλάτες.

Δεντρολίβανο

Χάρη στην έντονη μυρωδιά του, αρωματίζει με έναν ιδιαίτερο τρόπο τα πιάτα σας. Προσθέστε ολόκληρα κλωναράκια δεντρολίβανου στην κρεμμυδόσουπα και χρησιμοποιήστε το σε σάλτσες για αρνί και κατσίκι.

Εστραγκόν

Πρόκειται για ακριβό και πολύ ανώτερο ποιοτικά μυρωδικό. Ταιριάζει με λευκές σάλτσες που συνοδεύουν ψάρι.

Κάππαρη

Δίνει γεύση στις σαλάτες σας. Θεωρείται, επίσης, ιδανική για σαλάτες λαχανικών με τόνο. Σε μορφή πολτού, χρησιμεύει ως βάση για σάλτσα πάνω από ψάρια φούρνου ή σοτέ.

Μαϊντανός

Η πιο αντιπροσωπευτική του χρήση είναι στη σαλάτα ταμπουλέ. Ταιριάζει με πατάτες, αλλά και με φαγητά που γίνονται γιαχνί ή στο φούρνο, με ψάρι πλακί ή αλά Σπετσιώτα. Προσθέστε μαϊντανό και στα φρέσκα φασολάκια.

Μάραθος

Είναι πιο αρωματικός από τον άνηθο και ταιριάζει πολύ με σαλάτες θαλασσινών (κυρίως με γαρίδες και κυδώνια).

Μέντα

Μοιάζει πολύ με το δυόσμο. Ταιριάζει ιδανικά με τις φρουτοσαλάτες, ενώ μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε και στην παρασκευή ορισμένων γλυκών.

Μυρτιά

Δίνει ιδιαίτερο άρωμα στο ψητό κρέας.

Παπαρούνα

Ο παπαρουνόσπορος ταιριάζει πολύ σε κέικ, μπισκότα και κρέμες, ενώ δίνει ιδιαίτερη γεύση στο σπιτικό ψωμί.

Ρίγανη

Μπαίνει παντού. Ταιριάζει, όμως, κυρίως με ντομάτες (νωπές ή σάλτσες ντομάτας), πατάτες φούρνου και κοτόπουλο. Προσθέστε λίγη ρίγανη σε σαλάτες, σε μαρινάδες για ψητά κρέατα ή σε σούπες (π.χ. σε κρύα ντοματόσουπα ή πατατόσουπα).

Σέλινο

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ωμό στις σαλάτες, ενώ οι σπόροι του είναι ιδανικοί για κόκκινες σάλτσες λαχανικών, χορτόσουπες και φασόλια.

Σινάπι

Ταιριάζει ιδανικά με σάλτσες λαχανικών.

Τζίντζερ

Μπορείτε να το βρείτε σε σκόνη, ως τουρσί (που χρησιμοποιείται στο σούσι) ή γλασέ (καραμελωμένο). Με το τουρσί αρωματίστε λάδια, βάλτε το στη σαλάτα, χρησιμοποιήστε το για μαρινάρισμα ή προσθέστε το σε ρόφημα με λεμόνι, νερό και λίγο μέλι. Βάλτε το ψιλοκομμένο και λίγο τηγανισμένο πάνω από σαλάτα ή βράστε ζωμό από τζίντζερ και προσθέστε το σε κρέατα ή κοτόσουπα. Συνδυάζεται ωραία με χυλούς, ενώ δίνει άρωμα και στις κολοκυθόπιτες. Ταιριάζει πολύ και σε κέικ, μπισκότα και γλυκά.

Τσίλι

Δώστε εξωτική γεύση σε σάλτσες και σαλάτες προσθέτοντας λίγο τσίλι. Συνδυάστε το με χοιρινό κρέας ή σολομό και μαρινάρετε αρνίσια παϊδάκια με τσίλι και γιαούρτι. Αν σας αρέσουν τα πικάντικα πιάτα, ρίξτε μικρή ποσότητα σε σούπα από πιπεριές. Ταιριάζει, επίσης, σε φασόλια με κόκκινο κρέας (ραγού) και σε ζυμαρικά.

Φασκόμηλο

Ταιριάζει σε ιδιαίτερες συνταγές, όπως το χοιρινό σκαλοπίνι, γνωστό πιάτο της ιταλικής κουζίνας. Βάσει της λογικής που φτιάχνετε σνίτσελ, αντί για φρυγανιά, πασπαλίστε με ψιλοκομμένο φασκόμηλο και τηγανίστε το κρέας μετά για να πάρει πιο έντονη γεύση.

Φινόκιο

Χρησιμοποιήστε το βολβό από το φινόκιο στο ψητό (κόψτε τη ρίζα σε τεμάχια και ψήστε τα στη σχάρα), ωμό (πολύ ψιλοκομμένο σε σαλάτες) ή ως βάση σάλτσας για ψάρια.

Αντί για ζάχαρη και αλάτι

Τα μπαχάρια μπορούν να σας φανούν χρήσιμα και στην προσπάθειά σας να μειώσετε τις ποσότητες ζάχαρης και αλατιού που καταναλώνετε καθημερινά. Το γλυκάνισο, το κάρδαμο και η κανέλα, αλλά και το γαρίφαλο, το τζίντζερ και το μοσχοκάρυδο, είναι μπαχάρια με γλυκιά γεύση που δεν θα σας επιβαρύνουν με επιπλέον θερμίδες. Και στην περίπτωση που θέλετε να μετριάσετε το αλάτι στη διατροφή σας, υπάρχουν μπαχάρια που δεν θα σας απογοητεύσουν! Πιπέρι, σκόρδο, κάρι, κύμινο, σπόροι άνηθου, βασιλικός, τζίντζερ και κρεμμύδι θα αρωματίσουν το φαγητό σας χωρίς να νιώσετε την έλλειψη του αλατιού. Μάλιστα, στα ζυμαρικά μπορείτε να παραλείψετε τελείως το αλάτι και να ρίξετε λίγο βασιλικό, ρίγανη, μαϊντανό ή πιπέρι.

Τα μπαχαρικά των γλυκών

Βανίλια

Χρησιμοποιείται κυρίως στη ζαχαροπλαστική, για να δώσει άρωμα και γεύση σε τάρτες, παγωτά, μπισκότα και κέικ. Μπορείτε να την προσθέσετε, επίσης, σε ζεστές και κρύες σάλτσες, αλλά και σε ποτά. Βάλτε βανίλια σε συνταγές που περιέχουν αυγό, αφού το έντονο άρωμά της καλύπτει τη δυσάρεστη οσμή του αυγού. Προσέξτε, όμως, την ποσότητα που χρησιμοποιείτε, γιατί η βανίλια σε υπερβολική ποσότητα πικρίζει.

Κανέλα

Την κανέλα, αν και χρησιμοποιείται στην παρασκευή αρκετών φαγητών, τη συναντάμε πιο συχνά στη ζαχαροπλαστική. Ταιριάζει σε γλυκά -κυρίως σιροπιαστά και πίτες φρούτων-, ενώ δίνει ιδιαίτερη γεύση και σε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Συνδυάστε την, επίσης, με κοκκινιστά κρέατα.

Κάρδαμο

Βάλτε το σε τσάι και συνδυάστε το με φρουτοσαλάτες, παγωτά και γλυκά.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟ, σεφ.

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.