Οκτωβρίου 18, 2021

Διατροφή

Πρέπει να αποφεύγουμε τη γλουτένη και γιατί;

Η Διονυσία Βουτσά, Κλινική Διαιτολόγος, Τμήμα Κλινικής Διαιτολογίας ΥΓΕΙΑ παρουσιάζει αναλυτικά ποια τρόφιμα περιέχουν γλουτένη καθώς και ποια επιτρέπεται να καταναλώνουν οι ασθενείς με κοιλιοκάκη

Με τον όρο γλουτένη αναφερόμαστε σε μια ομάδα δομικών πρωτεϊνών, που βρίσκονται στους κόκκους ορισμένων σιτηρών, κυρίως στο σιτάρι, στο οποίο αποτελεί τα ¾ της συνολικής πρωτεΐνης, στο κριθάρι, στη σίκαλη και στη βρώμη. Η γλουτένη έχει την ικανότητα να προσδίδει ελαστικότητα στη ζύμη, βοηθώντας την να φουσκώσει και να κρατάει το σχήμα της δίνοντας στο τελικό προϊόν μια αφράτη υφή.

Πρέπει να την αποφεύγουμε και γιατί;
Η γλουτένη μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες φλεγμονώδεις, ανοσολογικές και αυτοάνοσες αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα. Το φάσμα των διαταραχών που σχετίζονται με τη γλουτένη περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την:

κοιλιοκάκη (1-2% του πληθυσμού)
ευαισθησία στη γλουτένη (6-10% του πληθυσμού)
ερπητοειδή δερματίτιδα
αταξία γλουτένης
Αυτές οι διαταραχές αντιμετωπίζονται με αυστηρή τήρηση δίαιτας χωρίς γλουτένη. Εάν δεν πάσχετε από κάποια πάθηση σχετιζόμενη με την γλουτένη, τότε δεν υπάρχει κάποια σύσταση για την αποφυγή κατανάλωσής της, καθώς η γλουτένη δε σχετίζεται με την απώλεια ή την αύξηση του σωματικού βάρους, ενώ παράλληλα, μια δίαιτα χωρίς γλουτένη δεν αποτελεί ορθή πρακτική απώλειας βάρους. Αντίθετα, φαίνεται ότι μια δίαιτα ελεύθερη σε γλουτένη, εάν δεν έχει συσταθεί από κάποιον ειδικό, μπορεί να υστερεί σημαντικά στην πρόσληψη πρωτεΐνης και ταυτόχρονα να ενισχύει την πρόσληψη κορεσμένου λίπους ενέργειας και άλατος, οδηγώντας τελικά σε αύξηση του σωματικού βάρους και πιθανόν σε διατροφικές ελλείψεις.

Τρόφιμα με και χωρίς γλουτένη

Ελεύθερα γλουτένης

1. Δημητριακά (όσπρια) και άλευρα

⦁ Ρύζι, ρυζάλευρο, πίτουρο ρυζιού, καλαμπόκι (αραβόσιτος), καλαμποκάλευρο, σόγια, αλεύρι σόγιας, πατάτα, άμυλο και αλεύρι πατάτας, αρακάς ,φακές, ρεβίθια, κινόα, φαγόπυρο, κεχρί.
⦁ Δημητριακά πρωινού που έχουν ως βάση το ρύζι και το καλαμπόκι.

2. Ψωμί και γλυκίσματα

⦁ Ειδικά προϊόντα ελεύθερα γλουτένης, όπως ψωμιά, μπισκότα, κέικ, ζύμη για πίτσα, κουλούρια, μίγματα αλεύρων, μαρέγκα, σαντιγί, αμυγδαλωτά, ταχίνι.

3. Ζυμαρικά

⦁ Ζυμαρικά από καλαμπόκι και ρύζι και ειδικά ζυμαρικά ελεύθερα γλουτένης (του εμπορίου).

4. Κρέας, πουλερικά και ψάρια

⦁ Όλα τα φρέσκα κρέατα και πουλερικά, τα κονσερβοποιημένα ή συσκευασμένα κρέατα που περιέχουν μόνο τα φυσικά τους υγρά, τα λουκάνικα και τα αλλαντικά που περιέχουν μόνο κρέας.
⦁ Όλα τα φρέσκα, κατεψυγμένα και κονσερβοποιημένα ψάρια, που δεν προετοιμάζονται με αλεύρι ή σερβίρονται με έτοιμες σάλτσες.

5. Γαλακτοκομικά και αυγά

⦁ Γάλα, γιαούρτι, αφρόγαλα, τυρί (αγελαδινό, κατσικίσιο, σόγιας).
⦁ Αυγά.

6. Λίπη

⦁ Βούτυρο, μαργαρίνη, ελαιόλαδο και σπορέλαια, ελιές, ξηροί καρποί, σουσάμι.

7. Λαχανικά

⦁ Όλα εκτός από αυτά που απαγορεύονται.

8. Φρούτα

⦁ ‘Όλα τα φρούτα (φρέσκα, κατεψυγμένα, αποξηραμένα).

9. Διάφορα

⦁ Ζάχαρη, μαρμελάδα, μέλι, σορμπέ, σαντιγί.
⦁ Αλάτι, πιπέρι, μυρωδικά, μπαχαρικά, καρυκεύματα.
⦁ Τσάι, καφές (χωρίς πρόσθετα γεύσης), κακάο, χυμοί φρούτων.
⦁ Κρασί, ρούμι, τεκίλα, καθαρά αποστάγματα.

Τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη

1. Δημητριακά (όσπρια) και άλευρα

⦁ Σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρώμη και τα άλευρα αυτών, σιμιγδάλι, κουσκούς, πίτουρο και σπέρμα σιταριού, πλιγούρι.
⦁ Δημητριακά πρωινού που έχουν ως βάση το σιτάρι, μούσλι.

2. Ψωμί και γλυκίσματα

⦁ Όλα τα κανονικά ψωμιά και αρτοσκευάσματα, κρουασάν, τσουρέκια, κέικ, μπισκότα, κράκερ, πάστες, πουτίγκες, πίτσες, φύλλο για πίτες και πίτες για σουβλάκια.
⦁ Όλα τα φρέσκα, αποξηραμένα και κονσερβοποιημένα ζυμαρικά

4. Κρέας, πουλερικά και ψάρια

⦁ Κρεατόπιτες και λουκάνικα που δεν είναι 100% κρέας, κρέας και πουλερικά που συνοδεύονται από έτοιμες σάλτσες.
⦁ Οι κροκέτες και τα κομμάτια ψαριού (fish sticks ή fish fingers).

5. Γαλακτοκομικά και αυγά

⦁ Γιαούρτι με μούσλι ή άλλα δημητριακά, κρέμα τυριού (cheese spread), ροκφόρ, blue cheese, τυροκροκέτες.

6. Λίπη

⦁ Έτοιμα dressing, φυτική κρέμα, υποκατάστατα λίπους, μαγιονέζα που περιέχει κριθάρι, βρώμη, σίκαλη ή σιτάρι, ξηροί καρποί με επικάλυψη αλεύρων.

7. Λαχανικά

⦁ Κροκέτες λαχανικών ή όσα έχουν επαλειφθεί με αλεύρι.

8. Φρούτα

⦁ Κομπόστες με σιρόπι, σάλτσες φρούτων.

9. Διάφορα

⦁ Γαλακτοκομικά με βύνη.
⦁ Έτοιμα ροφήματα σοκολάτας, υποκατάστατα καφέ και τσάι.
⦁ Ζελέ.
⦁ Μπύρα, τζιν, βότκα, ουίσκι.
⦁ Μαγιονέζα, μουστάρδα.
⦁ Ορισμένες τσίχλες, καραμέλες, γαριδάκια, τσιπς, σοκολάτες.

Στον παραπάνω πίνακα αναγράφονται αναλυτικά όλες οι ομάδες τροφίμων και τα τρόφιμα των οποίων η κατανάλωση επιτρέπεται από ασθενείς με κοιλιοκάκη. Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δίδεται στην ανάγνωση των διατροφικών ετικετών. Στα προϊόντα που είναι ελεύθερα γλουτένης, υπάρχει η επιγραφή ΧΓ ή “gluten free”.

Επιπλέον ορισμένα φάρμακα, συμπληρώματα διατροφής αλλά και οδοντόπαστες και καλλυντικά, όπως κραγιόν, δύναται να περιέχουν γλουτένη. Επιπλέον μερικά είδη πλαστελίνης μπορεί να περιέχουν ίχνη γλουτένης, οπότε στην περίπτωση παιδιών με κοιλιοκάκη, χρειάζεται προσοχή στο καλό πλύσιμο των χεριών.

Επιπλέον το θέμα της επιμόλυνσης είναι μείζονος σημασίας στην περίπτωση των ατόμων που πάσχουν από κοιλιοκάκη. Επιμόλυνση είναι η επαφή ενός προϊόντος χωρίς γλουτένη με κάποιο άλλο που περιέχει γλουτένη ή ίχνη γλουτένης ή η επαφή με άλλους εξωτερικούς παράγοντες, όπως σκεύη, συσκευές ή αποθηκευτικούς χώρους που είναι πιθανόν να έχουν έρθει σε επαφή με γλουτένη.

Τα πιο σημαντικά βήματα για την αποφυγή επιμόλυνσης είναι:

η ξεχωριστή αποθήκευση των τροφίμων με και χωρίς γλουτένη
η καθαριότητα των χώρων (πάγκοι, ντουλάπια, ράφια κλπ.)
η καθαριότητα των σκευών ή η χρήση διαφορετικών σκευών
η καθαριότητα των ηλεκτρικών συσκευών (τοστιέρα, φρυγανιέρα, φούρνος κλπ.) ή η χρήση διαφορετικών συσκευών
χρήση καθαρού λαδιού για τηγάνισμα (όχι το ίδιο στο οποίο έχει τηγανιστεί τρόφιμο με γλουτένη) και καθαρού νερού για βράσιμο ζυμαρικών-ρυζιού
ενημέρωση των χώρων εστίασης για τις διατροφικές ιδιαιτερότητες όταν επιλέγουμε να γευματίσουμε εκτός σπιτιού
ενημέρωση καταστημάτων προμήθειας προϊόντων, για κοπή τυριού-αλλαντικού χωρίς γλουτένη σε διαφορετικό μηχάνημα.
*Η Διονυσία Βουτσά είναι Κλινική Διαιτολόγος, Τμήμα Κλινικής Διαιτολογίας

https://ygeiamou.gr/

Διατροφή

Τo amla είναι ένα εξωτικό φρούτο, πλούσιο σε βιταμίνη C. Στις ινδουιστικές παραδόσεις και στα σανσκριτικά ονομάζεται amalaki που σημαίνει το φρούτο όπου εδρεύει η θεά της Ευημερίας.Η παράδοση των ινδουιστών λέει ότι η θεά Lakshmi λατρεύεται με φύλλα amla τις μέρες του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου. Η μυθολογία λέει ότι ο θεός Brahma έκλαψε και από τα δάκρυα του γεννήθηκε το φρούτο αυτό.

Είναι από τις πλουσιότερες πήγες βιταμίνης C, ανόργανων στοιχείων και αμινοξέων.Ο εδώδιμος καρπός περιέχει τρεις φορές μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης και βιταμίνης C (ασκορβικό οξύ) από το μήλο, ενώ περιέχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C από οποιαδήποτε άλλη φυσική ουσία. Πέραν αυτού το amla βοηθάει στην υγιεινή των δοντιών, σταματάει την αιμορραγία των ούλων και είναι χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα για εκείνους που πάσχουν από διαβήτη.
Το Amla μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ρυθμίζοντας τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης
Ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, το Amla βοηθάει στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια οξυγόνου, η παρουσία των οποίων στον οργανισμό συνδέεται με την πρόωρη γήρανση.
Το ινδικό φραγκοστάφυλλο χαρίζει λαμπερό δέρμα και το διατηρεί ενυδατωμένο. Καταναλώστε το εσωτερικά ή προσθέστε το στην μάσκα προσώπου σας για φυσική λάμψη. Μια γρήγορη μάσκα πουν μπορείτε να εφαρμόσετε αποτελείται από σκόνη amla, μέλι & γιαούρτι.
Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες βοηθώντας θαυμάσια στην καλή λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος. Είναι εξαιρετικό σπιτικό γιατροσόφι για περιπτώσεις αυξημένων οξέων στο στομάχι και ελκώδεις καταστάσεις. Θεωρείται επίσης θεραπεία κατά της δυσκοιλιότητας.
Η σκόνη Amla είναι γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της.
Είναι καλό για τους διαβητικούς. Το ινδικό φραγκοστάφυλλο περιέχει χρώμιο που αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου.
Η σκόνη Amla όταν λαμβάνεται εσωτερικά μαζί με ένα κουταλάκι μέλι δρα ως αποτοξινωτικός παράγοντας του αίματος. Η συχνή χρήση βοηθάει στην φυσική αύξηση της αιμοσφαιρίνης
Είναι εξαιρετικό για την φροντίδα των μαλλιών. Όχι μόνο θεραπεύει την πιτυρίδα αλλά αποτρέπει και την απώλεια μαλλιών. Εφαρμόστε την ως μάσκα για περίπου μισή ώρα.

Τρόπος χρήσης: Μπορείτε να προσθέσετε την σκόνη Amla σε ζεστό ή κρύο νερό και να το πιείτε είτε το βράδυ ή νωρίς το πρωί. Προσθέστε το επίσης σε χυμούς ή στο πρωινό σας.
1/2 με 1 κουταλάκι του γλυκού μία ‘η δύο φορές την ημέρα.

Βάρος: 100γρ

Σημείωση:
Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή.
Οι πληροφορίες που δίδονται για τα βότανα και τις ιδιότητες τους έχουν αντληθεί από βιβλία, συγγράμματα βοτανολογίας και έρευνες.
Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.
Μην χρησιμοποιείτε βότανα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς τη γνώμη κάποιου ειδικού.

Διατροφή

Αν η μακροζωία αποτελεί στόχο σας, τότε από το πρωινό δεν θα πρέπει να λείπει, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, το πλιγούρι βρώμης.

Οι περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως στράφηκαν προς αυτό κατά την διάρκεια της πανδημίας και σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα θα είναι καλό να παραμείνει στην διατροφή μας και αφού επιστρέψουμε στους γνώριμους ρυθμούς σας. Το πλιγούρι βρώμης δεν είναι απλώς νόστιμο και θρεπτικό αλλά και εξαιρετικά ευέλικτο.

Πλιγούρι βρώμης για… μακροζωία
Σύμφωνα με πρόσφατη μετά-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology, διαπιστώθηκε ότι το πλιγούρι βρώμης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο όλων των αιτιών θανάτου, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων.

Οι ερευνητές εξέτασαν 33 μελέτες για να προσδιορίσουν τη σχέση που είχαν συγκεκριμένα τρόφιμα είτε με τη συνολική θνησιμότητα είτε με καρδιαγγειακές παθήσεις.

Διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης, συμπεριλαμβανομένης της βρώμης στο πρωινό, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων.

Τι άλλο μας προσφέρει;
Μισό φλιτζάνι ξηρής βρώμης έχει περίπου 150 θερμίδες, 5 γραμμάρια φυτικής πρωτεΐνης, 27 γραμμάρια υδατάνθρακα με 4 γραμμάρια φυτικών ινών και λίγα γραμμάρια λίπους. Η βρώμη συνδυάζεται επίσης με μια ποικιλία βιταμινών και μετάλλων, όπως σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο, βιταμίνες Β και μικρότερες ποσότητες ασβεστίου και καλίου.

Αυτό πρόκειται για μια εντυπωσιακή ποσότητα βιταμινών και ανόργανων συστατικών για μια σχετικά χαμηλή σε θερμίδες τροφή, που καθιστά το πλιγούρι βρώμης και ιδανικό σνακ.

Πηγή αντιοξειδωτικών
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Food Research International, τα αντιοξειδωτικά πολυφαινόλης που βρίσκονται στη βρώμη έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σε κυτταρικό επίπεδο, οι πολυφαινόλες έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην καταπολέμηση της γήρανσης και των ασθενειών μειώνοντας το οξειδωτικό στρες.

Λόγω των προστατευτικών δράσεων, οι πολυφαινόλες έχουν συνδεθεί με την προστασία από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο ως διαβήτης τύπου 2 και παχυσαρκία.

https://www.vita.gr/

Διατροφή


 Ο Ιπποκράτης τη χρησιμοποιούσε σε σκόνη ενώ η θεά Άρτεμις της έδωσε το όνομά της, σε αναγνώριση των πολύτιμων ιδιοτήτων της. Η Αρτεμισία αναφέρεται συχνά στον πρώτο μ.Χ. αιώνα στα Ελληνικά και Ρωμαϊκά κείμενα. Αναφέρεται επίσης στην Κινέζικη ιατρική βιβλιογραφία πριν από το 500 μ.Χ. ενώ και σήμερα χρησιμοποιείται στη Μοξαθεραπεία (καύση της αψιθιάς σε σημεία βελονισμού).

Παραδοσιακά η Αψιθιά χρησιμοποιούνταν για ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων και οι περισσότερες χρήσεις της έχουν επαληθευθεί μέσα από την ανάλυση των συστατικών που περιέχει.

Δρα ως τονωτικό για το συκώτι το πεπτικό σύστημα και τα νεύρα.
Διεγείρει τη μήτρα και αποβάλλει τα σκουλήκια των εντέρων.
Το τσάι Αψιθιάς αυξάνει την όρεξη, βελτιώνει την πέψη, βοηθά στην καούρα και στη γαστρίτιδα με μειωμένη οξύτητα, σαν ήπιο καθαρτικό.
Είναι ωφέλιμο σε μερική ανεπάρκεια του συκωτιού και το χρησιμοποιούν για τον διαβήτη.
Βοηθά σε γυναικολογικά προβλήματα, μητρορραγίες και λευκόρροια. Είναι καλό αντιπυρετικό και αποχρεμπτικό σε περιπτώσεις κρυολογημάτων, δύσπνοιας, φλεγμονών των άνω αναπνευστικών οδών και στο βήχα.
Σε περιπτώσεις επιληψίας και σπασμών χρησιμοποιείται σκόνη από τις θρυμματισμένες ρίζες της Αψιθιάς, από 1 – 3 κουταλάκια του καφέ την ημέρα, μόνη της ή με λίγη ζάχαρη.
Συνιστάται για την αποβολή των πετρών από το ουρικό σύστημα και ενάντια στα οιδήματα.
Υπό μορφή αφεψήματος (μπορεί και σε ρυζόνερο) χρησιμοποιείται στις ασθένειες του συκωτιού, σαν χολαγωγό, στη χρυσή και στις δηλητηριάσεις (ειδικά με μανιτάρια).
Αφέψημα και έγχυμα της Αψιθιάς χρησιμοποιείται επίσης στα επώδυνα έμμηνα, διαταραχές των έμμηνων, στον αλκοολισμό, ελονοσία.

*Επιστήμονες δημοσίευσαν στο περιοδικό Life Sciences, μία μελέτη σύμφωνα με την οποία η αρτεμισινίνη (ουσία που περιέχεται στο βότανο), σε συνδυασμό με σίδηρο, μπορεί να σκοτώσει το 98 % των καρκινικών κυττάρων του μαστού σε 16 ώρες. Αναφέρουν συγκεκριμένα στο άρθρο ότι χορηγώντας το βότανο σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού, παρατήρησαν μία μείωση των καρκινικών κυττάρων κατά 28%. Στη συνέχεια, χορηγώντας το βότανο σε συνδυασμό με σίδηρο, τα καρκινικά κύτταρα εξαφανίστηκαν σε ποσοστό 98% εντός 16 ωρών.
Οι επιστήμονες στη μελέτη αναφέρουν ότι η αρτεμισινίνη αντιδρά με σίδηρο για να σχηματίσει ελεύθερες ρίζες που σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα. Δεδομένου ότι τα καρκινικά κύτταρα προσλαμβάνουν μεγαλύτερη ποσότητα σιδήρου από ό,τι τα φυσιολογικά, είναι πιο ευαίσθητα στην τοξική επίδραση της αρτεμισινίνης.
Μπορούν ομοιοπολικά συνδεδεμένα προς την αρτεμισινίνη σιδήρου να μεταφέρουν την γλυκοπρωτεΐνη του πλάσματος την τρανσφερίνη.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η holotransferrin – tagged αρτεμισινίνη, είναι πολύ ισχυρή και εκλεκτική στη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων. Εχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αγγειογένεση και την έκφραση του αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα σε ορισμένες καλλιέργειες ιστών. Ετσι, είναι μια αποτελεσματική θεραπεία του καρκίνου.

Παρασκευή και δοσολογία
Για να παρασκευάσουμε την Αψιθιά ως έγχυμα ρίχνουμε σε 1-2 κουταλάκια του γλυκού ξηρό βότανο ένα φλιτζάνι βραστό νερό και το αφήνουμε 10 – 15 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε έως τρεις φορές την ημέρα. Το έγχυμα είναι πικρό και αν χρειάζεται προσθέστε μέλι.
Εξωτερικά χρησιμοποιείται σε κομπρέσες (για μώλωπες και δαγκώματα) και πλύσεις (ψώρα).

Παρενέργειες
Πρέπει να παίρνεται σε μικρές δόσεις και για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Παρατεταμένη χρήση και υπερβολικές δόσεις της Αψιθιάς μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές του νευρικού συστήματος. Η Αψιθιά σε υπερβολικές δόσεις είναι δηλητηριώδης και μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο και να προκαλέσει σπασμούς. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από τις έγκυες γυναίκες, κατά τη διάρκεια του θηλασμού και μικρά παιδιά. Η διάρκεια της θεραπείας με Αψιθιά δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 2 βδομάδες.

Βάρος: 50γρ

Σημείωση:
Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή.
Οι πληροφορίες που δίδονται για τα βότανα και τις ιδιότητες τους έχουν αντληθεί από βιβλία, συγγράμματα βοτανολογίας και έρευνες.
Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.
Μην χρησιμοποιείτε βότανα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς τη γνώμη κάποιου ειδικού.

https://www.togiatrosofi.gr/

 

Διατροφή

Λόγω των συστατικών της , η κολλιτσίδα έχει ποικίλες θεραπευτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται σε μια σειρά από παθήσεις που σχετίζονται με την κατακράτηση των υγρών του οργανισμού όπως στην ουρική αρθρίτιδα.

Επίσης χρησιμοποιείται για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα καθώς έχει ισχυρές αντιδιαβητικές ιδιότητες, για τη μείωση της χοληστερίνης ,για τα οιδήματα του οργανισμού.

Σαν άριστο αποχρεμπτικό χρησιμοποιείται για την οξεία ή χρόνια βρογχίτιδα και άλλες παθήσεις των πνευμόνων, στα κρυολογήματα, στη γρίπη, στην ιγμορίτιδα, ενώ είναι ιδανική για τις ασθένειες του στόματος και του λαιμού. Σαν αντισηπτικό σταματά τις μολύνσεις τερματίζοντας τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων.

Έχει ισχυρή θεραπευτική και υποστηρικτική δράση σε περιπτώσεις όπως :

Τα εντερικά φουσκώματα, η κολίτιδα, η δυσκοιλιότητα, η ναυτία, η παχυσαρκία, η κυτταρίτιδα, η δυσπεψία, οι πονοκέφαλοι, η διάρροια, οι αιμορροΐδες, τα αρθριτικά, οι ρευματισμοί, οι ισχιαλγίες, η θυλακίτιδα, το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, η χολολιθίαση, η λιθίαση των νεφρών, οι λοιμώξεις του ουροποιητικού, οι παθήσεις του στομάχου.

Λόγω της ισχυρής της δράσης στο συκώτι και στο αίμα έχει θεραπευτικές ιδιότητες για μεγάλη ποικιλία δερματολογικών παθήσεων: ακμή, πυώδη εξανθήματα, ψωρίαση, απόστημα, αλλεργίες, έρπις, μικροβιακό έκζεμα, ξηρό έκζεμα, τσιμπήματα εντόμων, κνησμός, λειχήνες, δοθιήνωση (καλόγεροι), εγκαύματα.

Είναι επίσης ισχυρότατο αντικαρκινικό και βοηθά στην επουλωτική διαδικασία σε όλες τις περιπτώσεις.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν θα πρέπει να καταναλώνεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού καθώς και από αλλεργικά άτομα. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ταυτόχρονα με άλλη διουρητική θεραπεία γιατί μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, ή άλλη αντιδιαβητική θεραπεία γιατί μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμίες. Επιπρόσθετα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από άτομα που κάνουν ταυτόχρονη θεραπευτική αγωγή για την πηκτικότητα του αίματος γιατί επιβραδύνει την πήξη και μπορεί να προκαλέσει αιμορραγίες.

Με πληροφορίες από itrofi.gr

https://apotis4stis5.com/

Διατροφή

Ποια πρέπει να βάλεις στη διατροφή σου αλλά και ποια πρέπει να αποφύγεις.

Βίκυ Πασχάλη
Συνεργάστηκε η Ελένη Παπαγιαννίδου, κλινικός διαιτολόγος- διατροφολόγος, PhD, Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας (www.rebalance.gr)

Ο πατέρας των λειτουργικών τροφών, ο Ιπποκράτης, μίλησε πρώτος για τα αποτελέσματα των τροφών στο σώμα και το μυαλό με το γνωστό λόγο του "φάρμακο ας γίνει η τροφή και η τροφή ας γίνει φάρμακο". "Για εμένα είναι συγκλονιστικό ότι υπάρχουν στοιχεία στη φύση που μπορούν να δράσουν και να προλάβουν ασθένειες ή την εκδήλωση των "κακών” γονιδίων μας ως μέρος μιας διατροφής με ποικιλία" τονίζει η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Ελένη Παπαγιαννίδου. Είναι πλέον συχνό φαινόμενο για τους διατροφολόγους να συνιστούν στους πελάτες τους διατροφές για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα παθήσεων όπως κόπωση, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ακόμα και κατάθλιψη. Και δε μιλάμε για τις τροφές με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, όπως αυτές με αντικαρκινικές ιδιότητες, αλλά για επιλογές που μπορούν να έχουν άμεσα αποτελέσματα στη διάθεση, την ενέργεια, στο φούσκωμα, ακόμα και στις καύσεις
Υπάρχουν τροφές που σχετίζονται με την καλύτερη διάθεση;
Η υπερφόρτωση του εγκεφάλου με μια σειρά από διεγερτικά και πρόσθετα τροφίμων είναι αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο εμπόδιο που βάζουμε στη διάθεσή μας. Με δεδομένο ότι σε κάθε επεξεργασμένο είδος υπάρχουν τεχνητές γεύσεις, χρωστικές και άλλα χημικά πρόσθετα, μπορεί ήδη να έχεις επηρεαστεί και να μην το γνωρίζεις. "Υπάρχει όμως ένα ξεχωριστό παράδειγμα: το ενισχυτικό γεύσης MSG, που είναι γνωστό για τις δυσμενείς επιδράσεις του στον εγκέφαλο και είναι πρόσθετο σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, από κρακεράκια μέχρι πατατάκια με γεύση".
Τα καλά νέα, από την άλλη, είναι ότι τα λιπαρά παίρνουν like, αφού αυτό είναι το στοιχείο που χρειάζεται ο εγκέφαλος. Το σώμα μας υποτίθεται ότι περιέχει πολύ λίπος, περίπου 28% στις γυναίκες, στον εγκέφαλο όμως το 60% πρέπει να αποτελείται από εξειδικευμένες λιπαρές ουσίες. Αυτές πρέπει να αντικαθίστανται συνεχώς, ενώ έχουν και πολύπλοκα καθήκοντα που σχετίζονται με τη διάθεση, τα οποία δεν μπορούν να εκτελεστούν αν τρως τηγανητές πατάτες και τσιπς καλαμποκιού.
"Κάθε φορά που καταναλώνεις Ω3, ο εγκέφαλός σου τα παίρνει πρώτος γιατί κανένα άλλο λίπος δεν μπορεί να κάνει τόσο καλή δουλειά. Από την άλλη, τα Ω6 λιπαρά οξέα μπορεί να είναι το χειρότερο πρόβλημα του εγκεφάλου μας και η αιτία κάποιων από τις χειρότερες διαθέσεις μας. Ο ρυθμός της κατάθλιψης μεταξύ των ατόμων συσχετίζεται ακριβώς με την αναλογία Ω3 με Ω6 λιπαρών στον εγκέφαλο. Όσο περισσότερα Ω3 προσλαμβάνουμε, τόσο καλύτερη είναι η διάθεσή μας. Αν προσθέσουμε περισσότερα Ω3, μπορούμε να αυξήσουμε γρήγορα ένα δυνατό φυσικό αντικαταθλιπτικό του εγκεφάλου, την ντοπαμίνη, κατά 40%. Αυτό μεταφράζεται σε ψυχική και σωματική εγρήγορση, συγκέντρωση και ενθουσιασμό.
Τα Ω3 περιέχουν λιπαρές αλυσίδες που ονομάζονται DHA και EPA και βρίσκονται στο έλαιο λιναρόσπορου και σε λιπαρά ψάρια. Τα Ω6 βρίσκονται σε μαργαρίνη και φυτικά έλαια.
Ο εγκέφαλός μας επίσης αγαπά το κορεσμένο λίπος, το οποίο, όπως αποδεικνύεται, δεν είναι η κακή δύναμη όπως τα χαρακτηρίζαμε κάποτε: "Όταν λέω στους πελάτες μου ότι το βούτυρο και η κρέμα γάλακτος είναι ασφαλή και υγιεινά, είναι ακόμη πολύ διστακτικοί. Ένα πλεονέκτημα διάθεσης που παρέχεται από τα κρεμώδη λίπη που αποφεύγουμε όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι υποστηρίζουν τη λειτουργία των Ω3 στο μυαλό μας, μειώνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις από τα υπερβολικά Ω6, αλλά και τα επίπεδα του πλέον βλαβερού Ω6, του αραχιδονικού οξέος.

https://www.shape.gr/

Διατροφή

Ο βασιλικός είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο βότανο που είναι εύκολο να βρεθεί σε σχεδόν κάθε μπακάλικο και αγορά. Το αρωματικό φυτό είναι μέλος της οικογένειας δυόσμου.

Ενώ μπορεί να είστε εξοικειωμένοι με τις συνταγές βασιλικού και τους εύκολους τρόπους χρήσης του βασιλικού στο μαγείρεμα, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι λιγότερο εξοικειωμένοι με τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να ενισχύσει την υγεία τους.

Πώς ωφελεί ο βασιλικός την υγεία μας;
Πιθανότατα έχετε προσθέσει βασιλικό σε σαλάτες και πιάτα ζυμαρικών ή το έχετε χρησιμοποιήσει ως γαρνιτούρα σε πουλερικά ή θαλασσινά. Αλλά ο βασιλικός χρησιμοποιείται επίσης για την ανακούφιση των συμπτωμάτων από ορισμένες παθήσεις.

Για παράδειγμα, ο βασιλικός έχει χρησιμοποιηθεί σε τοπικά τζελ για τη θεραπεία της ακμής ενώ έχει χρησιμοποιηθεί και στην αρωματοθεραπεία για την καταπολέμηση συμπτωμάτων κόπωσης και εξάντλησης.

Επίσης έχει χρησιμοποιηθεί, αν και απαιτείται περαιτέρω μελέτη, σύμφωνα με τους ειδικούς για να ανακουφίσει από:

Πονοκέφαλο.
Δυσφορία στο στομάχι.
Διάρροια.
Το κοινό κρυολόγημα.
Διατροφική αξία
Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου θερμίδες στο βασιλικό. Μια μερίδα από τα φωτεινά πράσινα φύλλα είναι περίπου 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα. Υπάρχουν λιγότερες από 2 θερμίδες βασιλικού ανά μερίδα όταν σερβίρονται φρέσκα.

Όπως θα περίμενε κανείς, καθώς υπάρχουν πολύ λίγες θερμίδες στο βασιλικό, υπάρχουν επίσης πολύ λίγα γραμμάρια υδατανθράκων, λίπους και πρωτεϊνών. Σχεδόν όλες οι θερμίδες στο βασιλικό προέρχονται από υδατάνθρακες, κυρίως με τη μορφή φυτικών ινών.

Υπάρχει περίπου 1 γραμμάριο υδατανθράκων σε μία μερίδα ξηρού βασιλικού και λιγότερο από αυτό σε μια μερίδα φρέσκου βασιλικού. Θα θα λάβετε μια υγιή δόση βιταμίνης Κ και βιταμίνης Α, μερικά φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο.

 

Διατροφή

Ερευνα αποκρυπτογραφεί την αιτία της ασταμάτητης πείνας καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.
Νewsroom, Huffpost Greece

Μια μελέτη μεταξύ πολλών πανεπιστημίων επανεξέτασε τη σχέση μεταξύ του σακχάρου στο αίμα και της όρεξης και διαπίστωσε ότι η σχέση αυτή είναι πολύ πιο περίπλοκη από ό,τι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί, παρέχοντας νέες πληροφορίες για το πώς να καταπολεμήσουμε την επίμονη πείνα.

Οι ερευνητές εξέτασαν 1.070 συμμετέχοντες στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Οι εθελοντές έτρωγαν τυποποιημένο πρωινό, μετά το οποίο ήταν ελεύθεροι να επιλέξουν τα υπόλοιπα γεύματά τους καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, παρατηρώντας ένα παράθυρο αποχής από το φαγητό για τρεις ώρες μετά το πρωινό.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι μειώσεις στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, γνωστές και ως «πτώσεις σακχάρου», συνδέονταν σημαντικά με τα επίπεδα όρεξης και την κατανάλωση ενέργειας/θερμίδων.

Οι συμμετέχοντες με μεγάλες πτώσεις σακχάρου στο αίμα παρουσίασαν αύξηση της όρεξης κατά 9%, κατανάλωσαν το δεύτερο γεύμα της ημέρας μισή ώρα νωρίτερα, και κατέγραψαν συνολική μέση κατανάλωση 300 περισσότερων θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας, από εκείνους που δεν είχαν μειωμένα επίπεδα γλυκόζης.

Η έρευνα παρέχει «μεγάλες δυνατότητες ώστε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κατανοήσουν και να ελέγξουν το βάρος τους και τη μακροχρόνια υγεία τους», λέει η εκ των συγγραφέων της μελέτης και γενετική επιδημιολόγος, Αννα Βαλντές από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ.

«Πολλοί άνθρωποι παλεύουν να χάσουν βάρος και να το κρατήσουν μακριά τους, αλλά μόνο μερικές εκατοντάδες επιπλέον θερμίδες κάθε μέρα μπορούν να προσθέσουν αρκετά κιλά βάρους σε έναν χρόνο» εξηγεί.

Η τελευταία έρευνα δείχνει ότι τα επίπεδα γλυκόζης λίγες ώρες μετά το φαγητό μπορούν ακόμη να έχουν αντίκτυπο στα επίπεδα πείνας καθ ’όλη τη διάρκεια της ημέρας, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως.

(με πληροφορίες από RT)

Διατροφή


Τα ενεργειακά ποτά και οι μπριζόλες είναι στην λίστα, αλλά θα μας εκπληξει σε ποιά από τις δύο.
Abigail Abesamis Demarest, HuffPost US

Οι μέρες μεγαλώνουν και είτε δουλεύουμε ακόμα από το σπίτι, είτε έχουμε επιστρέψει στον φυσικό εργασιακό μας χώρο, χρειάζεται να διατηρούμε την ενέργεια μας σε υψηλά επίπεδα.

Και ενώ μπορεί ο καφές να βοηθάει σημαντικά, για κάποιους από εμάς η σωστή διατροφή είναι η καλύτερη επιλογή.

Ποιες όμως είναι οι τροφές που μας δίνουν ενέργεια και ποιες είναι εκείνες που πρέπει να αποφεύγουμε καθώς την μειώνουν δραστικά.

Η HuffPost ρώτησε τρεις διατροφολόγους για να μας δώσουν τις κατάλληλες συμβουλές.

Βασικός κανόνας είναι να τρώμε κάθε τρεις με πέντε ώρες.

«Αυτό σημαίνει συνήθως τρία γεύματα και ένα έως δύο σνακ», δήλωσε η διατροφολόγος Έιμι Γκόριν.

«Αν μείνουμε πολύ ώρα χωρίς φαγητό, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας θα μειωθούν σημαντικά, δημιουργώντας την αίσθηση της πείνας».

Για κάθε γεύμα και σνακ, η Έιμι Γκόριν συστήνει ένα συνδυασμό πρωτεϊνών, υγιών λιπαρών και φυτικών ινών προκειμένου να μην πεινάμε ενώ θα έχουμε ενέργεια για μεγαλύτερη διάρκεια.

Τροφές που ενισχύουν την ενέργεια μας
Μαύρα φασόλια

Εκτός από νόστιμα είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών πρωτεϊνών, ινών που χαρίζουν υγεία στο έντερο και υδατανθράκων που ενισχύουν την Ενέργεια», εξηγεί η διατροφολόγος Μέρντιθ Πράις από το Priceless Nutrition & Wellness.

«Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή σιδήρου, η οποία είναι σημαντική για την ενέργεια καθώς ο σίδηρος παίζει ρόλο στην αιμοσφαιρίνη, η οποία βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου στην κυκλοφορία του αίματος γύρω από το σώμα».

Σημειώνει ότι ένα πιάτο με μαύρα φασόλια αποτελεί ένα υπέροχο γεύμα μετά την προπόνηση, καθώς θα αναπληρώσει τα επίπεδα πρωτεϊνών και υδατανθράκων και θα μας δώσει ενέργεια για να απολαύσουμε το υπόλοιπο της ημέρας.

Μπανάνες

«Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για γρήγορη αύξηση της ενέργειας από τη φυσική ζάχαρη, τη φρουκτόζη, που είναι υδατάνθρακας», λέει η Μέρεντιθ Πράις. Παράλληλα χωνεύονται εύκολα.

«Η φρουκτόζη μετατρέπεται σε γλυκόζη και εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματός μας, όπου τα κύτταρα μας, ειδικά τα εγκεφαλικά, μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για ενέργεια άμεσα».

Αυγά

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τα μαγειρέψουμε, αν μάλιστα χρησιμοποιήσουμε μαζί υδατάνθρακες και λαχανικά έχουμε τον τέλειο συνδυασμό.

«Αποτελούν μια οικονομική πηγή ενέργειας γεμάτα πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά, που βοηθούν στον ενεργειακό μεταβολισμό και στην επιβράδυνση της απορρόφησης σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματος όταν συνδυάζονται με υδατάνθρακες», υποστηρίζει ο Τζόναθαν Βαλντέζ, ιδιοκτήτης του Genki Nutrition στην Νέα Υόρκη και εκπρόσωπος τύπου για την Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης (New York State Academy of Nutrition and Dietetics).

Νερό

Μπορεί να μην είναι τροφή όμως η αφυδάτωση μπορεί συχνά να μας δημιουργήσει έντονο αίσθημα πείνας και παράλληλα θα νιώθουμε κουρασμένοι.

Ένα από τα μεγαλύτερα σημάδια αφυδάτωσης είναι η κόπωση, επειδή το σώμα μας έχει χαμηλά επίπεδα υγρών, πράγμα που σημαίνει ότι το οξυγόνο δεν φτάνει εκεί που πρέπει να πάει αρκετά γρήγορα», δήλωσε η Μέρεντιθ Πράις.

«Διατηρώντας τον εαυτό μας καλά ενυδατωμένο με νερό μπορεί γρήγορα να μετατραπεί αυτή η κόπωση σε ενέργεια, ειδικά εάν πίνουμε συνεχώς όλη την ημέρα, ανεξάρτητα από το εάν διψάμε».

Συνιστώμενη ποσότητα νερού για ένα άτομο βάρους 68 κιλών είναι τα 2 λίτρα.

Φυστίκια

Για ένα σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και ενέργεια, τα φιστίκια είναι μια εξαιρετική επιλογή. «Είναι μια πλήρης φυτική πρωτεΐνη και προσφέρουν 6 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα», λέει η Έιμι Γκόριν

«Τροφοδοτούν τον οργανισμό με τα απαραίτητα αμινοξέα. Επιπλέον, τα φιστίκια παρέχουν ίνες και ακόρεστα λιπαρά. Συνεπώς η πρωτεΐνη, οι ίνες και τα λιπαρά αφαιρούν το αίσθημα πείνας και χαρίζουν ενέργεια για μεγαλύτερη διάρκεια.

Τροφές που μειώνουν την ενέργεια μας
Καφεΐνη / Ενεργειακά ποτά

Σύμφωνα με τον Τζόναθαν Βαλντέζ, αν και μπορεί να μας δίνουν τα συγκεκριμένα ποτά δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως αν τα καταναλώσουμε αργά το απόγευμα κινδυνεύουμε να μας κρατήσουν ξύπνιους με αποτέλεσμα να είμαστε κουρασμένοι την επόμενη μέρα.

Γι΄ αυτό «αποφεύγουμε την κατανάλωση τους έως και οκτώ ώρες πριν κοιμηθούμε».

Γλυκά (καραμέλες)

«Όλοι τ′ αγαπάμε αλλά δεν θα τις έτρωγα αντί για σνακ προκειμένου να πάρω ενέργεια», εξηγεί η Έιμι Γκόριν

«Μπορεί να παρέχουν μια στιγμιαία ”έκρηξη” ενέργειας, αλλά το ίδιο απότομα την χάνουμε».

Μπριζόλα

Και όμως φέρνει υπνηλία. Όσοι έχουμε απολαύσει μια μπριζόλα γνωρίζουμε τι ακολουθεί.

Και αυτό γιατί όπως εξηγεί η Μέρεντιθ Πράις, «Τρώγοντας μια μπριζόλα βάρους 200 γραμμαρίων, θα πάρουμε πολύ πρωτεΐνη, κοντά στα 40 γραμμάρια, και πολύ λίπος».

«Δεδομένου ότι το σώμα μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο 25 γραμμάρια πρωτεΐνης σε ένα γεύμα, αφού φάμε μια μπριζόλα, το σώμα μας πρέπει να κάνει υπερβολική πέψη και μεταβολισμό αυτής της επιπλέον πρωτεΐνης».

Και καθώς η πρωτεΐνη δεν είναι η προτιμώμενη πηγή ενέργειας, είτε θα την εκκρίνουμε είτε θα την αποθηκεύσουμε ως λίπος.

«Έτσι θα χάσουμε ενέργεια και θα νιώθουμε το στομάχι μας βαρύ».

Σμούδις φρούτων

Μπορεί να φαίνεται ως ένα εύκολο και υγιεινό ρόφημα που το καταναλώνουμε ως σνακ, αλλά χωρίς τη σωστή ισορροπία συστατικών, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας θα αυξηθούν και θα έχουμε έντονο το αίσθημα της πείνας που θα συνοδεύεται από χαμηλή ενέργεια, αμέσως μετά.

«Τα σμούδις αφαιρούν την περιεκτικότητα σε φυσικές ίνες που έχει το φρούτο κανονικά», λέει ο Τζόναθαν Βαλντέζ. «Οι φυτικές ίνες και το μάσημα που απαιτούνται για ολόκληρα φρούτα επιβραδύνουν την απορρόφηση των σακχάρων στην κυκλοφορία του αίματος».

«Χωρίς ίνες και την χρονική καθυστέρηση που απαιτεί το μάσημα, η γρήγορη κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά ποσοστά ζάχαρης στο αίμα και στην συνέχεια σε άμεση και απότομη πτώση της, από την απελευθέρωση της ινσουλίνης».

Κατεψυγμένα λάιτ γεύματα

«Εάν επιλέξουμε ένα από αυτά τα γεύματα για μεσημεριανό ή δείπνο, μπορεί να παρατηρήσουμε ότι μερικά από αυτά έχουν περίπου 300 θερμίδες ή λιγότερες. ενώ έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο», λέει η Μέρεντιθ Πράις.

Εκτός ότι δεν παρέχει αρκετές θερμίδες για ένα πλήρες γεύμα και επομένως δεν τροφοδοτεί επαρκώς τον οργανισμό μας, η Μέρεντιθ Πράις μας επισημαίνει ότι οι υψηλές ποσότητες νατρίου θα οδηγήσουν σε κατακράτηση νερού, φούσκωμα και συνολική αίσθηση κόπωσης.

«Αν βιάζεστε και δεν έχουμε χρόνο να μαγειρέψουμε, επιλέγουμε ένα κατεψυγμένο γεύμα που έχει τουλάχιστον 450-500 θερμίδες και έχει λιγότερο από 20 % περιεκτικότητα σε νάτριο».

 

Διατροφή


Οι γαλακτοκομικές τροφές παίζουν βασικό ρόλο στη διατροφή μια μεγάλης μερίδας ανθρώπων παγκοσμίως. Και είναι πολλά τα προϊόντα που περιέχουν γάλα αγελάδας, κατσίκας ή προβάτου. Όμως, αν δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να καταναλώνετε γαλακτοκομικά, μπορείτε να βρείτε μη γαλακτοκομικές εναλλακτικές. Εδώ παρουσιάζουμε τις επιλογές που κυκλοφορούν στα 3 βασικά προϊόντα, στο τυρί, το γάλα και το γιαούρτι.


1. Υποκατάστατα γάλακτος
Φυτικές εναλλακτικές παράγονται από σόγια, δημητριακά (βρώμη, ρύζι), καρποί (αμύγδαλο, καρύδα), σπόροι (κάνναβης, λινάρι) ή άλλα σιτηρά (κινόα). Κάποια προϊόντα είναι εφοδιασμένα με ασβέστιο και βιταμίνη D ώστε να είναι παρόμοια με το απλό γάλα, ενώ άλλα όχι.

Πολλές από αυτές τις επιλογές έχουν επιπρόσθετα σάκχαρα για καλύτερη γεύση, αλλά σχεδόν όλες οι εταιρείες προσφέρουν και την εκδοχή χωρίς καθόλου ζάχαρη. Παρακάτω δίνονται οι αναλογίες θερμίδων και θρεπτικών στοιχείων σε ένα φλιτζάνι για τα κυριότερα από αυτά:

 

– Γάλα σόγιας: Περιέχει 109 θερμίδες, 5γρ. λιπαρά, 7γρ. πρωτεΐνη και 8γρ. υδατάνθρακες

– Γάλα ρυζιού: Περιέχει 120 θερμίδες, 2.5γρ. λιπαρά, 1γρ. πρωτεΐνη και 23γρ. υδατάνθρακες

– Γάλα βρώμης: Περιέχει 130 θερμίδες, 2.5γρ. λιπαρά, 4γρ. πρωτεΐνη και 24γρ. υδατάνθρακες

– Γάλα αμυγδάλου: Περιέχει 60 θερμίδες, 2.5γρ. λιπαρά, 1γρ. πρωτεΐνη και 8γρ. υδατάνθρακες

– Γάλα καρύδας: Περιέχει 80 θερμίδες, 5γρ. λιπαρά, 0γρ. πρωτεΐνη και 7γρ. υδατάνθρακες

– Γάλα λιναρόσπορου: Περιέχει 50 θερμίδες, 2.5γρ. λιπαρά, 0γρ. πρωτεΐνη και 7γρ. υδατάνθρακες

– Γάλα κάνναβης: Περιέχει 100-140 θερμίδες, 5-7γρ. λιπαρά, 2-5γρ. πρωτεΐνη και 8-10γρ. υδατάνθρακες.

2. Υποκατάστατα γιαουρτιού
Το γιαούρτι παράγεται από την προσθήκη ζωντανών ενεργών βακτηριακών καλλιεργειών στο γάλα ώστε αυτό να ζυμωθεί. Αυτά τα «καλά» βακτήρια βοηθούν στην διατήρηση της υγεία του εντέρου. Το γιαούρτι καταναλώνεται όλες τις ώρες της ημέρας και με πολυάριθμους τρόπους.

Όπως και με τα μη γαλακτοκομικά γάλατα, τα υποκατάστατα για το γιαούρτι παράγονται επίσης από καρπούς, σπόρους, καρύδα και σόγια, στα οποία προστίθενται προβιοτικά βακτήρια. Αν και η περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την εταιρεία, εδώ δίνεται μια γενική σύγκριση σε 170 γρ. γιαουρτιού χωρίς πρόσθετα και γεύσεις.

– Γιαούρτι από γάλα καρύδας: Περιέχει 180 θερμίδες, 14γρ. λιπαρά, 1 γρ. πρωτεΐνη και 12γρ. υδατάνθρακες

– Γιαούρτι από γάλα αμυγδάλου: Περιέχει 128 θερμίδες, 7γρ. λιπαρά, 3γρ. πρωτεΐνη και 14γρ. υδατάνθρακες

– Γιαούρτι από γάλα σόγιας: Περιέχει 80 θερμίδες, 3.5γρ. λιπαρά, 6γρ. πρωτεΐνη και 6γρ. υδατάνθρακες

– Γιαούρτι κάνναβης: Περιέχει 147 θερμίδες, 11γρ. λιπαρά, 16γρ. πρωτεΐνη, 16γρ. υδατάνθρακες και 3.4γρ. φυτικές ίνες.

3. Υποκατάστατα για τυρί
Τα γαλακτοκομικά τυριά έχουν δύο κατηγορίες: μαλακά και σκληρά. Φτιάχνονται μέσω της ζύμωσης αγελαδινού, κατσικίσιου ή αρνίσιου γάλακτος με καλλιέργειες βακτηρίων. Στη συνέχεια, προστίθεται κάποιο οξύ ή πυτιά στο μίγμα. Αυτό πήζει την πρωτεΐνη και δημιουργείται τυρόπηγμα. Στη συνέχεια, μπαίνει και το αλάτι και το τυρόπηγμα μπαίνει σε καλούπια και αποθηκεύεται. Θρεπτικά, το γαλακτοκομικό τυρί γενικά παρέχει πρωτεΐνη, ασβέστιο και λιπαρά, εκτός από νάτριο. Κάποια τυριά έχουν περισσότερο αλάτι από άλλα.

Υποκατάστατα μαλακού τυριού

Είναι ευκολότερο να αντιγράψουμε την υφή, ακόμα και τη γεύση ενός μαλακού τυριού. Μπορείτε να βρείτε κρέμα τυρί από σόγια ή καρπούς, όπως επίσης και εκδοχές χωρίς γλουτένη και σόγια που φτιάχνονται από ένα μείγμα φυτικών ελαίων, αμύλου και πρωτεΐνης μπιζελιού.

Μπορείτε ακόμα και στο σπίτι να δημιουργήσετε κρέμα τυρί χρησιμοποιώντας κάσιους, μακαντέμια ή αμύγδαλα. Και αν προσπαθείτε να μιμηθείτε την υφή του τυριού cottage ή ricotta, τότε μπορείτε να προσθέσετε τριμμένα κομμάτια μαλακού τόφου ως υποκατάστατο.

Υποκατάστατα σκληρού τυριού

Είναι δυσκολότερο να μιμηθούμε την υφή, την περιεκτικότητα σε λιπαρά και γεύση των σκληριών τυριών σε μη γαλακτοκομική μορφή. Η καζεΐνη είναι η πρωτεΐνη που δίνει στο τυρί την ικανότητα να λιώνει και να επεκτείνεται και οι επιστήμονες δυσκολεύονται να αναπαράγουν αυτές τις ικανότητες.

Εντούτοις, πολλές εταιρίες το προσπαθούν. Οι περισσότερες χρησιμοποιούν πρωτεΐνη σόγιας ή καρπούς ως βάση, αν και υπάρχουν και ορισμένες ποικιλίες χωρίς σόγια και ξηρούς καρπούς, που επίσης φτιάχνονται από φυτικά έλαια, πρωτεΐνη μπιζελιού και άμυλο. Είναι αρκετοί εκείνοι που θεωρούν πως η μαγιά είναι ένα καλό υποκατάστατο για το τριμμένο τυρί παρμεζάνας. Μάλιστα είναι καλή πηγή βιταμίνης Β12.

Διατροφικές διαφορές

Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι συνήθως μικρότερη στις εναλλακτικές μορφές μη γαλακτοκομικών τυριών και κάποιες εταιρίες έχουν μέχρι και 8γρ. περισσότερους υδατάνθρακες ανά 28γρ, ενώ το γαλακτοκομικό τυρί σπάνια έχει πάνω από 1γρ. ανά 28γρ.

Τα επεξεργασμένα μη γαλακτοκομικά τυριά συχνά περιέχουν πολλά περισσότερα συστατικά από τα γαλακτοκομικά. Σε αυτή την περίπτωση, είναι σημαντικό να προσέχουμε την προσθήκη υδρογονωμένων λιπαρών, ζάχαρης και άλλων πρόσθετων. Ωστόσο, τα σπιτικά vegan τυριά είναι πάντα πολύ πιο υγιεινά.

Πηγή:

www.healthline.com/nutrition/dairy-substitutes

https://enallaktikidrasi.com/

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.