Νοεμβρίου 25, 2020

Εναλλακτικά

Η αγάπη είναι η απόλυτη αλχημεία, η ανώτατη μεταστοιχείωση, η ουσιαστική μεταμορφωτική δύναμη. Το μην μπορείς να είσαι ερωτευμένος με τίποτα λιγότερο από ολόκληρο τον κόσμο, απ’ όλα όσα σε περιβάλλουν, αυτό είναι πραγματική αγάπη. Το να μπορείς να ερωτευτείς τα πάντα, ό,τι εμπεριέχει η ίδια η ζωή σου, το ανώτερο και το κατώτερο, το τραγικό και το μαγικό, την πείνα και τον τρόμο, αυτό είναι η αληθινή αγάπη, η άπειρη αγάπη, αυτό που σωστά αποκαλείται αγάπη άνευ όρων. Αν βάζεις όρους για v’ αγαπήσεις, τότε σίγουρα δεν αγαπάς αληθινά. Η αληθινή αγάπη δεν αναζητά λόγο ή επιβεβαίωση για να υπάρξει.

Όπως είπε ο συγγραφέας και ποιητής Stephen Levine,

“Η αληθινή αγάπη δεν έχει αντικείμενο. Πολλοί μιλούν για την αγάπη άνευ όρων προς κάποιον άλλον. Η αγάπη άνευ όρων όμως είναι η εμπειρία της ύπαρξης. Δεν μπορείς να αγαπήσεις ανεπιφύλακτα κάποιον άλλον. Μπορείς μόνον να βρίσκεσαι σε ανεπιφύλακτη αγάπη. Δεν είναι ένα δυαδικό συναίσθημα. Είναι μια αίσθηση ενότητας με όλα όσα υπάρχουν. Η εμπειρία της αληθινής αγάπης προκύπτει μόνον όταν έχουμε παραδώσει την ξεχωριστότητά μας στο σύμπαν. Είναι μια αίσθηση ενότητας. Δεν αγαπάς κάποιον άλλον, γίνεσαι αυτός ο άλλος.”

Να είσαι ερωτευμένος με αυτό τον τρόπο σημαίνει να είσαι ερωτευμένος με την ίδια τη ζωή και με ολόκληρη την πλάση. Είναι μια ανώτερη, πνευματική αγάπη που ξεπερνά όλες τις θρησκείες, όλες τις ιδεολογίες, όλες τις πολιτικές και πηγαίνει πέρα από το καλό και το κακό. Κανένα μεμονωμένο πράγμα δεν μπορεί να την περιέχει απορρίπτοντας τα υπόλοιπα. Εμπεριέχεται μέσα σε όλα τα πράγματα διαφορετικά γρήγορα ξεφτίζει. Αυτοί τελικά που είναι πραγματικά ερωτευμένοι, είναι ερωτευμένοι με την ίδια την Αγάπη!

Να είσαι αληθινά ερωτευμένος με την ζωή σημαίνει να είσαι ερωτευμένος με την όλες τις πλευρές της ύπαρξης: την ομορφιά και την ασχήμια της, το ιερό και το βέβηλο της, την άνεση και τη δυσφορία της. Όπως μια παλιά αφρικανική παροιμία λέει: «Αυτός που σ’ αγαπάει, σ’ αγαπάει με τη βρωμιά σου»…

Αυτό είναι το είδος της αγάπης που γεννάει τις αληθινές επαναστάσεις στον κόσμο. Δεν είναι μόνο μια υπολογίσιμη επαναστατική δύναμη αλλά και μια ισχυρότατη εξελικτική δύναμη επίσης. Είναι επαναστατική γιατί ακριβώς είναι ανατρεπτική και ασυγκράτητη. Τίποτα δε μπορεί να ανακόψει την πορεία της. Καταρρίπτει όλα τα κατεστημένα. Σαρώνει στο διάβα της τις σαθρές προκαταλήψεις. Επεκτείνει τα όρια του ανθρώπινου νου. Ισοπεδώνει όλα τα σύνορα.

Αν δεν ήταν επαναστατική και ανατρεπτική δε θα μπορούσε να υπάρξει. Όμως υπάρχει! Μπορεί κανείς να την αντικρύσει σε όσους ερωτεύτηκαν αληθινά τη ζωή και στις καρδιές αυτών που μεταμορφώθηκαν οι ίδιοι σε Αγάπη. Στην καρδιά ενός Χριστού, ενός Βούδα ή ενός απλού καθημερινού ανθρώπου που υπολογίζει το σύνολο περισσότερο από τον ίδιο του τον εαυτό. Αυτή την επαναστατική αγάπη καμιά εξουσία δεν μπορεί να την αντιπαλέψει. Καμιά δύναμη δε μπορεί να την καταπνίξει. Καμιά ανόητη ανθρώπινη νομοθεσία δε μπορεί να την φυλακίσει. Είναι ελεύθερη από όλα τα όρια και γι’ αυτό θεωρείται αληθινή απειλή από ορισμένες δυνάμεις που κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να την περιορίσουν. Όπως προείπαμε, ματαιοπονούν γιατί είναι καταδικασμένες, αργά ή γρήγορα, να υποταχθούν στην ορμή και τη δύναμη της επαναστατικής αγάπης.

Συνοδοιπόροι είμαστε με τον ίδιο προορισμό...

Αναρτήθηκε από delta/http://nekthl.blogspot.com/

Εναλλακτικά

Όσο κι αν φαίνεται περίεργος ο τίτλος. Το βιβλίο του νεκρού δεν έχει να κάνει με τίποτα το σκοτεινό ή κακό.

Το αρχαίο Θιβετιανό βιβλίο αναφέρεται στο τι συμβαίνει στην συνείδηση κατά τη διάρκεια του θανάτου του φυσικού σώματος και της μετενσάρκωσης και παρέχει οδηγίες για το πως κάποιος κατά τη στιγμή του θανάτου του θα είναι έτοιμος ώστε να ενωθεί με το φως αντί να συνεχίσει τον κύκλο των απανωτών μετενσαρκώσεων.

Τα έξι bardo

Κατά τον Θιβετιανό βουδισμό, ο κύκλος της ζωής του ανθρώπου χωρίζεται σε έξι διαστήματα που λέγονται bardo. Bardo σημαίνει στα θιβετιανά (ενδιάμεσο διάστημα).

Το πρώτο bardo είναι η περίοδος ανάμεσα στη γέννηση και τον θάνατο(Shinay bardo ).

Το δεύτερο bardo είναι αυτό των ονείρων (milam bardo)

Το τρίτο bardo είναι αυτό του διαλογισμού (δεν το βιώνουν όλοι συνειδητά, παρά μόνο μερικές φορές καταλάθoς εκτός κι αν ασκούν διαλογισμό) (Samten bardo)

Το τέταρτο bardo είναι αυτό της στιγμής του θανάτου (Chikkhai Bardo). είναι η κατάσταση κατά την οποία ο άνθρωπος και το κάθε ον βιώνει το καθαρό φως, είναι μια μόνο στιγμή κι αν την αναγνωρίσει μπορεί να ενωθεί με το σύμπαν για πάντα, συνήθως όμως δεν τη συνειδητοποιεί και πάει στο επόμενο

Το πέμπτο bardo (Chönyid bardo) είναι αυτό των παραισθήσεων.

Το έκτο bardo είναι αυτό της μετάβασης. όταν δηλαδή η συνείδηση μπαίνει σε ένα νέο σώμα (Sidpai bardo).

Η yoga των ονείρων (Milam)

Όπως έλεγαν και οι αρχαίοι Έλληνες (και συμφωνούν οι θιβετιανοί), Ο ύπνος είναι ο δίδυμος αδερφός του θανάτου.

Η κατάσταση των bardo που έχουν να κάνουν με τον θάνατο, μοιάζει πολύ με ένα όνειρο. Όπως στο όνειρο βλέπει κανείς μπροστά του τις διάφορες καταστάσεις της ημέρας ή τις προσδοκίες του, επιθυμίες και φόβους να πραγματοποιούνται. Έτσι τα βιώνει και στο bardo του θανάτου.

Το "καθαρό φως" το βιώνει κανείς και στον ύπνο του. Αλλά δεν το καταλαβαίνει συνήθως.

Το βιώνει κάθε ον κατά τον ύπνο του και τον θάνατο του. (Η βουδική φύση δεν είναι προνόμιο μόνο του ανθρώπου).

Όπως είναι δύσκολο για κάποιον ανεκπαίδευτο να καταλαβαίνει πότε ονειρεύεται. Έτσι είναι δύσκολο να καταλάβει ότι έχει πεθάνει. Τα βιώνει όλα σαν να συμβαίνουν στη ζωή του. όπως περίπου στην ονειρική κατάσταση.

Έτσι η yoga των ονείρων ετοιμάζει τον ασκούμενο για την στιγμή του θανάτου. Ώστε να έχει επίγνωση της κατάστασης του και να μπορεί να ελέγξει αυτή τη κατάσταση.

Σκοπός του ασκούμενου είναι να πετύχει την φώτιση και να ξεφύγει από τον κύκλο της σαμσάρα (μετενσαρκώσεις) ή να ελαχιστοποιήσει το αρνητικό του κάρμα (μέσω της συνειδητότητας) και να πετύχει μια ευνοϊκή μετενσάρκωση.

Ένα από τα ιερότερα βιβλία στον κόσμο και περιγράφει τι βιώνουν όσοι είναι κλινικά νεκροί.

Γράφτηκε το 8ο αιώνα και είναι ένας οδηγός για όσους πεθαίνουν, ένας χάρτης για το ταξίδι που κάνουμε στην μεταθανάτια ζωή...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

https://www.pronews.gr/

Εναλλακτικά

Αυτό το κεφάλαιο στοχεύει να κεντρίσει ακόμα πιο πολύ το ενδιαφέρον σου για τον εαυτό σου και, με δικό σου παράδειγμα, να κεντρίσει και τους άλλους γύρω σου, ιδιαίτερα τα μέλη της οικογένειάς σου για το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος και να ζεις.

Θέλω να σε κάνω να ενδιαφερθείς να γνωρίσεις καλύτερα πως λειτουργούν τα διάφορα μέρη του σώματος σου, καθώς και τι θησαυρός είσαι στην πραγματικότητα. Οι άνθρωποι είναι θαυμαστά κατασκευασμένοι.

Για ν’ αρχίσουμε, φαντάσου ότι βλέπεις μέσα από γυαλιά που έχουν οκτώ φακούς. Ο κάθε φακός αντανακλά ένα βασικό μέρος του εαυτού σου:

Το σώμα σου το υλικό μέρος

τις σκέψεις σου το νοητικό μέρος

τα συναισθήματά σου το συγκινησιακό μέρος

τις αισθήσεις σου τα αισθητήρια όργανα:

μάτια, αυτιά, δέρμα

γλώσσα και μύτη

τη σχέση σου το αληλοεπηρεαζόμενο μέρος

το πλαίσιό σου χώρο, χρόνο, αέρα, χρώμα ήχο

και θερμοκρασία

τη διατροφή σου τα υγρά και τα στερεά τα οποία καταπίνεις

την ψυχή σου το πνευματικό σου μέρος

Μέσα από τους πρώτους φακούς θα δεις το υλικό σου σώμα μ’ όλα τα κομμάτια του και τα συστήματά σου. Αν δεν έχεις ποτέ δει το εσωτερικό ενός ανθρώπινου σώματος και πολλοί από μας δεν το’χουν, βρες ένα καλό βιβλίο ανατομίας με εικόνες και δες τα κόκαλά σου, τους μυς, τα εσωτερικά όργανα μαζί με όλα τα διάφορα συστήματα (αναπνευστικό, κυκλοφοριακό κ.λπ.). Άφησε τον εαυτό σου να γεμίσει δέος και κατάπληξη για το πόσο όμορφα κατασκευασμένο είναι το σώμα σου και πόσους θησαυρούς πηγών ενέργειας περιέχει. Αν μάλιστα βρεις και καμιά σχετική βιντεοκασέτα στη βιβλιοθήκη, τόσο το καλύτερο.

Μετάφερε αυτές τις πληροφορίες στο δικό σου κορμί. Εσύ, ο ιδιοκτήτης του, ικανοποιείς όλες του τις ανάγκες; Ακούς τι σου λέει; Θα σου πει, πότε είσαι κουρασμένος, πεινασμένος ή σε υπερένταση και θα σε ειδοποιήσει μόλις κάποιο κομμάτι σου χρειαστεί ειδική φροντίδα.

Ο δεύτερος φακός δείχνει τη διάνοιά σου, το γνωστικό μέρος του μυαλού σου. Αυτός ο φακός σου λέει για τις πληροφορίες που προσλαμβάνεις, για τις σκέψεις σου και το νόημα που τους δίνεις. Από αυτό το νοητικό και λογικό κομμάτι, μπορείς να πάρεις απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως: “Τι να καταλαβαίνω; Πώς μαθαίνω καινούρια πράγματα; Πώς αναλύω τις καταστάσεις και πώς λύνω τα προβλήματα;”

Μόλις αρχίσαμε να μαθαίνουμε για τα καταπληκτικά κατορθώματα που μπορεί να κάνει ο εγκέφαλος και η διάνοια στον τομέα της μάθησης. Έχω κάνει έναν κατάλογο με μερικά ενδιαφέροντα βιβλία γι’αυτό το θέμα και τα σχετικά μ’αυτό στη βιβλιογραφία.

Τρίτος είναι ο φακός των συναισθημάτων και των συγκινήσεών σου. Είσαι ελεύθερος να τα αναγνωρίσεις και να τα αποδεχτείς; Τι περιορισμούς βάζεις στα συναισθήματά σου; Πώς τα εκφράζεις; Μπορείς να αντιμετωπίζεις φιλικά όλα τα συναισθήματά σου ξέροντας ότι όλη η διαφορά βρίσκεται στον τρόπο που τα αντιμετωπίζεις; Όλα τα συναισθήματα είναι ανθρώπινα. Δίνουμε στη ζωή ουσία, χρώμα και ευαισθησία. Χωρίς τα συναισθήματα, θα ήμαστε ρομπότ. Τα συναισθήματά σου σού δείχνουν τη θερμοκρασία σου. Τα συναισθήματά σου για τα συναισθήματά σου σού δείχνουν σε ποιο σημείο βρίσκεται η αυτεκτίμησή σου σχετικά με τα συναισθήματά σου.

Ο τέταρτος φακός σού δείχνει πώς αισθάνεσαι τον εαυτό σου. Ποια είναι η φυσική κατάσταση των αισθητηρίων οργάνων σου; Πόση ελευθερία δίνεις στον εαυτό σου για να κοιτάει, να ακούει, να αγγίζει, να γεύεται και να μυρίζει; Πόσους περιορισμούς βάζεις σ’αυτά τα θαυμαστά κομμάτια του εαυτού σου; Μπορείς να επιτρέψεις στον εαυτό σου να ξεφορτωθεί αυτούς τους περιορισμούς; Πολλοί από μας διδαχτήκαμε, όταν ήμαστε παιδιά, ότι μπορούμε να κοιτάζουμε, να αγγίζουμε ή να ακούμε ορισμένα πράγματα μόνο. Έτσι καταλήγουμε συχνά να περιορίζουμε τη χρήση των αισθήσεών μας. Το να αναγνωρίζουμε, να τιμάμε και να χρησιμοποιούμε πλήρως και ελεύθερα τις αισθήσεις μας, αποτελεί τον κυριότερο τρόπο αλληλεπίδρασης με τον εξωτερικό κόσμο και διέγερσης του εσωτερικού μας κόσμου. Χρειαζόμαστε πολλή αισθητηριακή τροφή για να δημιουργήσουμε ενδιαφέρον για τις αισθήσεις μας. Κι αυτό πάλι αποτελεί ένα εσωτερικό, ψυχολογικό μας βάπτισμα..

Ο πέμπτος φακός σού δείχνει τον τρόπο αλληλεπίδρασης με τους ανθρώπους στο περιβάλλον σου. Αυτή η αλληλεπίδραση διαμορφώνει τη φύση των σχέσεών σου. Πώς εκτιμάς την ποιότητα των διαφόρων σχέσεών σου; Πώς χρησιμοποιείς τη δύναμη σου; Την αφήνεις να πάει χαράμι και γίνεσαι θύμα; Τη χρησιμοποιείς για να γίνεις δικτάτορας; Τη χρησιμοποιείς για να δημιουργήσεις εσωτερική αρμονία και να εναρμονισθείς με τους άλλους και να γίνεις έτσι ηγέτης και εμψυχωτής; Μ’ άλλα λόγια, χρησιμοποιείς τη δύναμή σου για να διαπαιδαγωγήσεις τον εαυτό σου και τους άλλους ή για να φοβίζεις; Συνεργάζεσαι με τα μέλη της οικογένειάς σου ή άλλα άτομα σε διάφορες δουλειές; Διασκεδάζεις, κάνεις αστεία και, γενικά, με την καλή σου διάθεση, φροντίζεις να κάνεις τη ζωή των άλλων πιο χαρούμενη κι ευτυχισμένη; Να θυμάσαι πως η αγάπη και το χιούμορ είναι δύο πανίσχυρες θεραπευτικές δυνάμεις.

Ο έκτος φακός έχει σχέση με τη διατροφή Τι είδους τροφή και υγρά βάζεις μέσα στο σώμα σου; Έχεις καταλάβει πόσο καλή διατροφή χρειάζεται το κορμί σου; Οι τελευταίες έρευνες αποδείχνουν τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα σ’αυτό που τρώμε και πίνουμε και στο πώς αισθανόμαστε και δρούμε.

Ο έβδομος φακός σχετίζεται με το πλαίσιο σου. Αυτό αναφέρεται στις εικόνες και στους ήχους, στην αφή των πραγμάτων, στη θερμοκρασία, στο χώμα, στην ποιότητα του αέρα, της ατμόσφαιρας και στο χώρο μέσα στον οποίο ζεις και εργάζεσαι. Ο καθένας από αυτούς τους παράγοντες παίζει ένα σημαντικό ρόλο στη ζωή σου. Για παράδειγμα, η ποιότητα και η ένταση του φωτός επηρεάζουν πολύ την υγεία σου. Αρχίσαμε επίσης να διακρίνουμε τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο χρώμα, τον ήχο και τη μουσική και σ’αυτά που συμβαίνουν στο ανθρώπινο κορμί.

Ο όγδοος φακός αφορά τους πνευματικούς, θρησκευτικούς σου δεσμούς. Αυτοί αντιπροσωπεύουν τη σχέση σου με τη ζωτική δύναμη. Πώς βλέπεις τη ζωή σου; Την τιμάς; Χρησιμοποιείς το δεσμό σου με πνεύμα στην καθημερινή σου ζωή;

Το καθένα από αυτά τα οκτώ μέρη εκπληρώνει διαφορετικό προορισμό και μπορεί να νοηθεί χωριστά. Όμως, στο άτομο, κανένα από αυτά δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τα άλλα. Όλα τα μέρη συνεχώς αλληλεπηρεάζονται. Αυτός είναι ένας άλλος τρόπος για να πούμε πως ό,τι συμβαίνει στο ένα από αυτά επηρεάζει όλα τα άλλα.

Το επόμενο σχέδιο παρουσιάζει τα οκτώ κομμάτια σαν να ήταν οκτώ χωριστοί δίσκοι. Όλοι συναντιούνται στο κέντρο, που εκπροσωπεί τον Εαυτό, που είσαι ΕΣΥ.

Φαντάσου τον κάθε δίσκο μ’ ένα διαφορετικό χρώμα. Αν θες φτιαξ’ το κιόλας. Κόψε οκτώ δίσκους από χρωματιστό χαρτί που ο καθένας έχει μεγαλύτερη διάμετρο από τον προηγούμενο.

Τοποθέτησε τη φωτογραφία σου στο κέντρο, σ’ένα ξεχωριστό δίσκο. Μπορείς να το ονομάσεις αυτό Μάνταλα του Εαυτού σου. Σκέψου με την ησυχία σου τι ξέρεις και πώς χρησιμοποιείς τα διάφορα μέρη του. Για παράδειγμα, θα έχεις πιθανότατα νιώσει κιόλας τι σου συμβαίνει όταν τρως κάτι που σου προξενεί αλλεργία ή όταν αντιμετωπίζεις επικρίσεις ή δεν μπορείς να εκφράσεις το θυμό σου. Τα αρνητικά αυτά συμπτώματα είναι αποτελέσματα του τρόπου συμπεριφοράς των κομματιών σου.

Μέχρι πριν από σαράντα χρόνια και κυρίως για τη Δυτική ιατρική, η αντίληψη ότι τα διάφορα μέρη του σώματός μας συνδέονται και επηρεάζουν το ένα το άλλο, ήταν κάτι ολότελα άγνωστο. Τότε μόλις οι γιατροί άρχισαν να συνειδητοποιούν πως η δυσαρμονική αλληλεπίδραση ανάμεσα στο μυαλό, το συναίσθημα και το σώμα συντελεί σημαντικά στην ανάπτυξη ελκών. Έτσι δημιουργήθηκε και μια καινούρια ειδικότητα, η ψυχοσωματική ιατρική. Ακολουθώντας την ίδια λογική που οδήγησε σ’αυτά τα πορίσματα, θεωρούμε εξίσου πιθανό πως η αρμονική αλληλεπίδραση αυτών των τριών μερών φέρνει την υγεία.

Ήταν ένα θαυμάσιο ξεκίνημα. Μαθαίνουμε τώρα πως και τα οκτώ μέρη επηρεάζουν και επηρεάζονται μεταξύ τους. Χρειάζεται να το μάθουμε όσο γίνεται καλύτερα πώς δουλεύει αυτό το σύστημα και μόλις τώρα αρχίζουμε να αποκτούμε την τεχνολογία, την απαραίτητη για να καταλάβουμε τη διεργασία. Μπορούμε τώρα και καταγράφουμε με μόνιτορ την επίδραση από τις δυσάρεστες σκέψεις στις χημικές αντιδράσεις του σώματος.

Μάθε όσο πιο πολλά μπορείς. Μερικά άρθρα για την τεχνολογία μας διαβάζονται σαν έργα επιστημονικής φαντασίας. Απίθανες εξελίξεις συντελούνται στην επιστήμη και ιδιαίτερα στη φυσική.

Ολόκληρος καινούργιος κόσμος από πληροφορίες ανοίγεται μπροστά μας. Σήμερα ακούμε πολλά πράγματα για το άγχος και τις αρνητικές επιπτώσεις του στο σώμα, στο μυαλό και στα συναισθήματα. Τώρα που ξέρεις ότι αυτές οι σχέσεις και αλληλεπιδράσεις υπάρχουν, μπορείς να μάθεις να παρατηρείς τον εαυτό σου και αυτά που σου συμβαίνουν. Θ’ αρχίσεις να διακρίνεις πολλά πράγματα που ούτε το φανταζόσουνα.

Πλάθοντας Ανθρώπους

Βιρτζίνια Σατίρ

Εκδόσεις: Συνεκδοχές

https://www.lecturesbureau.gr/

Εναλλακτικά

Η μοίρα και το πεπρωμένο μέσα από την Σαμάνικη Διδασκαλία

Τι είναι η μοίρα ;
Η μοίρα σαν λέξη προέρχεται από το αρχαίο ρήμα μείρομαι, που σημαίνει: λαμβάνω μέρος (μερίδιο), μετέχω στην κλήρωση. Στη νεότερη γλώσσα, ερμηνεύεται ως το μάθημα που πρέπει να πάρουμε. Σύμφωνα με την οικογένεια μας, την ιστορία μας, και τα συναισθηματικά μας τραύματα. Η μοίρα δένει τα μέλη μιας ομάδας-οικογένειας ή ακόμα και μιας χώρας σε πλήρη συμμετοχή. Όλοι έχουμε δει ότι ένα πουλί, μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση αν πάσα στιγμή. Παρατηρούμε όμως ότι το σμήνος το ακολουθεί με πλήρη υποταγή. Ώστε να διατηρήσει τη συνοχή και την ιδιότητα, ως μέλος της ομάδας. Έτσι το κάθε μέλος αναλαμβάνει τυφλά τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συγκρούσεις.

Με άλλα λόγια η μοίρα είναι αναπόφευκτη και προκαθορισμένη μέσα από μια σειρά γεγονότων που μας συμβαίνουν. Παραμονεύει σε κάθε στροφή της ζωής μας- για παράδειγμα εγκαταλείπουμε έναν δύσκολο σύντροφο για να καταλήξουμε στην σε μια δυσλειτουργική σχέση με ένα άλλο άτομο.

Τα ψυχικά τραύματα αφήνουν αποτυπώματα που προκαλούν τη μοίρα
Όπως έχουμε κληρονομήσει ψυχικά τραύματα, έχουμε κληρονομήσει και ψυχικά συμβόλαια. Ο οικονομικός φόβος και η έλλειψη, μπορούν να περάσουν από γενιά σε γενιά, ακόμα κι αν μόνο ένα μέλος έχει υποφέρει από έντονες κακουχίες. Όλα τα τραύματα αφήνουν αποτυπώματα στο φωτεινό ενεργειακό πεδίο.

Τα αποτυπώματα είναι σαν τα εικονίδια στην επιφάνεια εργασίας, του υπολογιστή μας. Στέκονται αδρανή στην οθόνη, μέχρι να κάνουμε διπλό κλικ πάνω τους. Τότε ζούμε ξανά, ίδια μοτίβα. Όπως, εγκατάλειψη, απόρριψη, πόνο, θυμό και άλλα επώδυνα συναισθήματα και καταστάσεις. Ένα αποτύπωμα μπορεί να περιέχει πληροφορίες για μια σωματική ασθένεια ή για κάποιο συναισθηματικό τραύμα που μας συνέβη, νωρίς στην ζωή μας. Το αποτύπωμα του τραύματος μας προδιαθέτει σε επαναλαμβανόμενα πρότυπα συμπεριφοράς. Στο να καταλήγουμε με τα ίδια αφεντικά, με τους ίδιους συντρόφους, στην ίδια δυναμική ξανά και ξανά στην ζωή μας. Έτσι, κάθε επαναλαμβανόμενο μοτίβο-συμπεριφορά που παρατηρούμε στη ζωή μας, είναι μια καλή ένδειξη, της ύπαρξης ενός αποτυπώματος. Μπορεί να σχετίζεται με την οικογένειά μας, να υπάρχει ένα γενεαλογικό αποτύπωμα που μεταφέρεται από μάνα σε κόρη και από πατέρα σε γιο.

Τι είναι το πεπρωμένο;
Το πεπρωμένο από την άλλη πλευρά, είναι ο σκοπός και το κάλεσμα ζωής. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι η μοίρα είναι πλεγμένη, από μια συγκεκριμένη κλωστή και ότι μιας και υφαινόταν ήταν αμετάκλητη.(Κλωθώ, Άτρωπος, Λάχεσις) Οι Μοίρες είναι οι δυνάμεις που ευθύνονται για τα καλά και τα κακά της ζωής του κάθε θνητού, από τη γέννηση μέχρι το θάνατό του. Στην Μοίρα υπακούν μέχρι και οι θεοί, οι οποίοι έχουν όμως τη δύναμη να την αλλάζουν.

Έβλεπαν όμως το πεπρωμένο σαν μια δύναμη ή ενέργεια που θα μπορούσε να παρέμβει για να ξαναυφάνει το πέπλο της μοίρας. Για να συμβεί αυτό, δεν χρειάζεται απαραίτητα θεϊκή παρέμβαση. Απλά χρειάζεται, να συνειδητοποιήσουμε τα παλιά μας τραύματα. Ώστε να μπορούμε να ακούσουμε και να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα με το οποίο γεννηθήκαμε. Έτσι θα κατευθύνουμε την πορεία της ζωής μας υπερβαίνοντας τη μοίρα. Ελεύθεροι από αρνητικά συναισθήματα και από το γενετικό προγραμματισμό. Το πεπρωμένο, μας επιτρέπει να συμμετέχουμε συνειδητά στην εξέλιξή μας.

Το πεπρωμένο μας δεν είναι το ίδιο με το μέλλον μας. Το πεπρωμένο είναι πάντοτε διαθέσιμο σε εμάς. Καθώς αναγνωρίζουμε τον αυθεντικό και άχρονο εαυτό μας. Έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε νέα σώματα και να αλλάξουμε την ιστορία μας.

Η άρνηση του πεπρωμένου
Ο μεγαλύτερος πόθος του ανθρώπου είναι να ανακαλύψει το νόημα και το σκοπό της ζωής του. Ο Γιουνγκ πίστευε, ότι όταν δε δίνουμε προσοχή στο κάλεσμά μας – και αυτό δεν είναι κάλεσμα στη μεγαλοσύνη. Αλλά κάλεσμα στο νόημα- τότε η ζωή χαραμίζεται.

Το κάλεσμα του πεπρωμένου είναι γεμάτο προκλήσεις, πρέπει να αντιμετωπίσουμε, φόβους και δυσκολίες. Να μετατρέψουμε τις προκλήσεις σε ευκαιρίες. Πρέπει να θυσιάσουμε τις περιοριστικές πεποιθήσεις για να αλλάξουμε τη ζωή μας από απλή επιβίωση, σε θεϊκό σκοπό. Ο δρόμος του θεραπευτή μέσα από την Σαμάνικη Διδασκαλία, είναι να αποβάλουμε τις περιοριστικές αντιλήψεις. Να τις μετατρέψουμε σε πηγές δύναμης και έμπνευσης. Για τον εαυτό μας, αλλά και για τους άλλους.

«Οι ψυχικές διαδικασίες φαίνεται να είναι ισορροπίες ενέργειας που ρέουν μεταξύ πνεύματος και ενστίκτου, αν και το ζήτημα αν μια διαδικασία πρέπει να περιγραφεί ως πνευματική ή ως ενστικτώδης παραμένει σκεπασμένο στο σκοτάδι».

Είναι πιθανό να λάβουμε ένα κάλεσμα για ένα πεπρωμένο που θα προτιμούσαμε να αγνοήσουμε. Πολλές φορές μπορεί να πούμε δεν είμαι έτοιμος να το κάνω. Όπως ο Ιωνάς και η φάλαινα. Ο Ιωνάς αγνοεί το κάλεσμα του να μεταδώσει το λόγο του θεού. Τότε μπαρκάρει σε ένα πλοίο, με αντίθετη κατεύθυνση από τη Νινευή. Όταν ξεσπά μια τεράστια καταιγίδα, οι σύντροφοι του καταλαβαίνουν ότι κάποιος έχει προκαλέσει την οργή του ουρανού. Ο Ιωνάς παίρνει την ευθύνη και για να σωθούν, τον πετάνε στη θάλασσα . Τον καταπίνει μια φάλαινα και τον ξεβράζει στις ακτές της Νινευής. Όσο βρίσκεται μέσα στην κοιλία της φάλαινας αναγνωρίζει το κάλεσμά του. Να διδάξει το λόγο του θεού, που έχει αρνηθεί. Αυτή η ιστορία μας διδάσκει, ότι όταν δεν ανταποκριθούμε στο πεπρωμένο μας με την ελεύθερη μας βούληση, θα μας πάει εκεί μέσα από ταλαιπωρίες.

Έντεχνη δράση άρθρο ψυχοθεραπείας
Για να είναι σημαντικό το πεπρωμένο μας δεν χρειάζεται να είναι μεγαλειώδης και να έχει δημόσια αναγνώριση. Αλλά πρέπει να έχει διαποτιστεί με νόημα και σκοπό. Απλά να κάνει την ψυχή μας να φτερουγίζει από πάθος. Όταν το πεπρωμένο έχει εγκατασταθεί στο μέλλον μας, η δύναμη αυτής της ενέργειας συνωμοτεί ώστε να το πραγματοποιήσει.

Η Σαμάνικη διδασκαλία, σαν ένα ταξίδι ψυχής, μας οδηγεί στο σκοπό ζωής
Στην Σαμάνικη διδασκαλία χρησιμοποιούμε τη θεραπευτική διαδικασία του illumination, και πολλές βιωματικές ασκήσεις, που βοηθούν να απαλλαγούμε από το παρελθόν. Έτσι αφήνουμε πίσω το πληγωμένο εγώ, που θέλει να εξελίσσεται μέσα από τον πόνο. Αναζητάμε νέα σενάρια ευζωίας και ξαναγράφουμε την Ιστορία μας. Συνδεόμαστε με τη θεραπευμένη όψη του εαυτού μας και του κόσμου. Όλο αυτό δεν είναι μια θεωρητική συζήτηση, αλλά μέσα από δυνατές ενεργειακές τεχνικές, αποβάλουμε τα αποτυπώματα από το φωτεινό ενεργειακό πεδίο. Έτσι, ανοιγόμαστε στις απεριόριστες δυνατότητες και ζούμε ελεύθεροι. Ώστε να δημιουργήσουμε την πραγματικότητα που θέλουμε.

Πως αποβάλουμε τα αποτυπώματα που μας κρατάνε δεμένους με τη μοίρα
Μια πολύ ισχυρή θεραπευτική διαδικασία για να αποβάλουμε το παρελθόν, είναι η μέθοδος του illumination. Αρχίζουμε με μια συνέντευξη, για να διερευνήσουμε το αίτημα της συνεδρίας. Σκοπός της συνέντευξης είναι να συνδέσουμε το θέμα, με το σώμα μας και την αίσθηση που έχει, σε σχέση με αυτό. Προσπαθούμε να πάμε πίσω στο χρόνο, όταν νιώσαμε για πρώτη φορά αυτή την αίσθηση. Να θυμηθούμε, αν βιώσαμε μια παρόμοια κατάσταση που επαναλαμβάνεται στο σήμερα. Ίσως να βρούμε κάτι, που νιώθουμε ότι επηρεάζει το παρόν. Ο πόνος για μια κατάσταση που βιώνουμε τώρα, συνήθως έχει να κάνει με ένα πρωταρχικό τραύμα του παρελθόντος. Στη συνέχεια, χρησιμοποιούμε μια απλή μυϊκή εξέταση για να πάρουμε απαντήσεις, από το σώμα. Επιτρέποντας στο σώμα να μας ενημερώσει.

Μέσα από τη μυική εξέταση, θα προσδιορίσουμε το τσάκρα που σχετίζεται με αυτό το αποτύπωμα. Έτσι, δεν είναι μια διανοητική διαδικασία, μας ενημερώνει η αλήθεια της καρδιάς και του σώματος. Ο θεραπευτής στην συνεχεία, θα τοποθετήσει στο τσάκρα που έχει προκύψει από την μυική εξέταση μια κούγια ( λέγονται οι πέτρες που είναι συντονισμένες με μια γενεαλογία σαμάνων θεραπευτών). Αυτό γίνεται για να τραβήξουμε προς τα έξω τα νήματα βαριάς ενέργειας, που έχουν τυλιχθεί γύρω από το τσάκρα.

Αφού, ολοκληρωθεί η θεραπευτική διαδικασία, τότε ο θεραπευτής γεμίζει με χρυσό φως το τσάκρα. Η ανακούφιση και η απελευθέρωση που βιώνει το άτομο μετά τη θεραπεία, δημιουργεί στο σώμα του ένα καινούργιο μυθικό χάρτη. Αυτός μας βοηθάει να ζούμε με μεγαλύτερη όρεξη για ζωή, σύνδεση με το σώμα μας και το περιβάλλον.

Επιμέλεια Έντεχνη Δράση:
Τζέσικα Μαργαρίτη (Ψυχοθεραπεύτρια, Expressive arts therapist)

https://www.art-therapy.center/

Εναλλακτικά

"Οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν σημαντικά και αυξανόμενα προβλήματα που αφορούν την υγεία της καρδιάς, την ψυχική υγεία, τη διάλυση των σχέσεων και την κατάχρηση ουσιών, διότι ζούμε σε μια κουλτούρα συνεχούς απασχόλησης και διαρκούς πίεσης. Πρέπει να επιβραδύνουμε τους ρυθμούς μας", συμβουλεύει ο εμπειρογνώμονας ψυχικής υγείας Eugene Farrell. «Η συμπληρωματική ιατρική και άλλες θεραπείες συχνά στερούνται επίσημης κλινικής έρευνας», λέει. «Αυτό δεν ισχύει για τον διαλογισμό και την ενσυνειδητότητα. Έχουν διεξαχθεί πάνω από 100 μελέτες που εξετάζουν τα οφέλη της, πράγμα που σημαίνει ότι τώρα υπάρχουν πλέον στοιχεία που υποστηρίζουν το γεγονός ότι μπορεί να βοηθήσει σε μια πληθώρα προβλημάτων υγείας. Ωστόσο θα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για να εξηγήσουμε τον συσχετισμό αυτό.

Ο Διαλογισμός και η Ενσυνειδητότητα αρχίζουν να κάνουν τη διαφορά στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σκέφτονται και αντιδρούν σε διάφορες καταστάσεις – από τα παιδιά στο σχολείο, τους επαγγελματίες αθλητές μέχρι και στο στρατό.

Εδώ παραθέτω μερικούς τρόπους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν:

Προσαρμοστικότητα:

Όλοι έχουμε βρεθεί να βουτάμε στις αρνητικές σκέψεις. Αυτό συχνά συμβαίνει αυτόματα και μπορεί να επηρεάσει την πνευματική μας ευημερία. Η ενσυνειδητότητα μάς δίνει τα εργαλεία προκειμένου να κατανοήσουμε τι συμβαίνει έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανασυνθέσουμε το τρόπο σκέψης μας. Έρευνα που διεξήχθη στην Αμερική το 2015 δείχνει ότι ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας μπορεί να βοηθήσει στον ύπνο βοηθώντας όσους υποφέρουν από αϋπνία. Ο ύπνος - παράλληλα με άλλους παράγοντες, όπως η σύνθεση της συναισθηματικής μας νοημοσύνης - μπορεί να βοηθήσει να δομήσουμε την αντοχή μας.

Στρες, κατάθλιψη και άγχος:

Ένας κοινός μύθος για την ενσυνειδητότητα είναι ότι ωφελεί μόνο τη σωματική μας υγεία. Ωστόσο η έρευνα δείχνει ότι αυτό υποτιμά την πρακτική. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βοστώνης πραγματοποίησαν ανάλυση 39 μελετών, με 1.140 συμμετέχοντες, οι οποίοι έλαβαν θεραπεία βασισμένη στην ενσυνειδητότητα για καταστάσεις όπως ο καρκίνος, η γενικευμένη διαταραχή άγχους και η κατάθλιψη. Η έρευνα δείχνει ότι η ενσυνειδητότητα είναι μια "πολλά υποσχόμενη παρέμβαση" για τη θεραπεία του άγχους και των προβλημάτων διάθεσης. Μια μικρότερη, πιο πρόσφατη μελέτη, διαπίστωσε ότι η ενσυνειδητότητα αποτελεί μια χρήσιμη θεραπεία για την υποστήριξη ενηλίκων που είναι στο φάσμα του αυτισμού με άγχος και κατάθλιψη.

Υγεία της καρδιάς:

Αν θέλετε να φροντίσετε την καρδιά σας, μπορείτε να ξεκινήσετε από την διατήρηση υγιούς αρτηριακής πίεσης. Η American Heart Association τώρα συνιστά διαλογισμό για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, μετά από μελέτη που διαπίστωσε ότι τα άτομα με καρδιακή νόσο που ασκούνταν τακτικά σε υπερβατικό διαλογισμό παρουσίασαν 48% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή να πεθάνουν, σε σύγκριση με εκείνους που παρακολούθησαν απλά την αγωγής υγείας.

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου:

Μια μελέτη του 2015 που διεξήχθη στην Αμερική, διαπίστωσε ότι η συμμετοχή σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα εννέα εβδομάδων, το οποίο περιελάβανε θεραπεία με διαλογισμό και ενσυνειδητότητα, είχε «σημαντική επίδραση» στα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

Διαχείριση του πόνου:

Μια ανασκόπηση 10 μελετών το 2011 επικεντρώθηκε στο πώς η ενσυνειδητότητα μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να χειριστούν τον χρόνιο πόνο και την κατάθλιψη που συχνά τον συνοδεύει. Διαπίστωσε ότι η θεραπεία βασισμένη στην ενσυνειδητότητα θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων του πόνου και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, ωστόσο θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα προκειμένου να εδραιωθεί η άποψη αυτή πλήρως.

Ινομυαλγία:

Το 2007, ερευνητές από το Ελβετικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Βασιλείας ανακάλυψαν στοιχεία ότι η ενσυνειδητότητα μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες που πάσχουν από ινομυαλγία, (μια μυοσκελετική κατάσταση που προκαλεί δύσκαμπτες αρθρώσεις, πόνο και ευαισθησία σε όλο το σώμα.)

Αντιμετώπιση του εθισμού:

Υπάρχει αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που δείχνει ότι η ενσυνειδητότητα είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη μείωση του στρες. Βοηθά ανθρώπους με εξάρτηση από ουσίες καθώς τους δίνει ένα υγιές μηχανισμό αντιμετώπισης, ο οποίος μπορεί να τους απομακρύνει από το ενδεχόμενο της υποτροπής. Αυτό υποστήριξε μελέτη που διεξήχθη από ειδικούς στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα το 2017. Σε αυτή τη μελέτη διαπίστωσαν ότι η ενσυνειδητότητα μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των ασθενών με χρόνιο πόνο που κινδυνεύουν να εθιστούν στα οπιούχα.

Βελτίωση της νοητικής λειτουργίας

Έρευνα που διεξήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης έδειξε ότι μετά από ένα πρόγραμμα οκτώ εβδομάδων, η εκπαίδευση στην ενσυνειδητότητα αύξησε την ποσότητα της γκρίζας ουσίας στους εγκεφάλους των συμμετεχόντων. Αυτός ο τύπος εγκεφαλικού ιστού συνδέεται με τη μνήμη, τη μάθηση, τη ρύθμιση των συναισθημάτων και την ικανότητα να βλέπεις τον κόσμο από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Μια άλλη μελέτη επανεξέτασης από ερευνητές του πανεπιστημίου του British Colombia έδειξε ότι με τη βοήθεια του διαλογισμού οκτώ ξεχωριστές περιοχές του εγκεφάλου είχαν τη δυνατότητα να ενισχυθούν.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Μια μελέτη του 2003 από ερευνητές του πανεπιστημίου του Wisconsin διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που διαλογίζονταν παρήγαγαν περισσότερα αντισώματα όταν λάμβαναν εμβόλιο γρίπης σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν διαλογίζονταν.

Διαχείριση θυμού:

Η ενσυνειδητότητα μπορεί να μας βοηθήσει να ελέγξουμε την κεκτημένη μας αντίδραση, όπως είναι ο θυμός. Μαθαίνοντας πώς να διαχειριζόμαστε αυτά τα συναισθήματα, κατανοούμε καλύτερα τον εαυτό μας και βελτιώνουμε τις σχέσεις μας.

Οι τέχνες και η χειροτεχνία μπορούν να αποτελέσουν έναν διασκεδαστικό τρόπο άσκησης της ενσυνειδητότητΑς. Σύμφωνα με μελέτη του Ardington School of Crafts το 2018, οι πιο δημοφιλείς δραστηριότητες χειροτεχνίας είναι το κέντημα, το πλέξιμο και η ζωγραφική. Ακόμη μια πρωτοποριακή χειροτεχνία είναι το Origami, που προσφέρει έναν τρόπο εξάσκησης του μυαλού, ενώ παράλληλα βελτιώνει το συντονισμό των ματιών και τη μνήμη.

Πηγές: pmc, PubMed.

https://www.holisticlife.gr/

Εναλλακτικά

Σύμφωνα με νέες έρευνες ,ένα πολύ σημαντικό όπλο για την καταπολέμηση της αϋπνίας είναι η πρακτική εξάσκηση στο διαλογισμό.

Άνθρωποι με χρόνια αϋπνία που ακολούθησαν πρακτική διαλογισμού για δυο μήνες, διαπίστωσαν βελτίωση στην ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου τους. Με λίγα λόγια, κάνοντας τεχνικές διαλογισμού και χαλάρωσης μέσα στη μέρα βελτιώνεις την ποιότητα του ύπνου σου τη νύχτα!

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της Yoga, η yoga nidra αποτελεί μια πολύ καλή άσκηση που μπορεί να βοηθήσει κάποιον να εισχωρήσει στο κομμάτι του διαλογισμού. Η καθημερινότητα και ο γρήγορος και γεμάτος άγχος τρόπος ζωής δεν μας αφήνει να έχουμε χρόνο, υπομονή και επιμονή για τέτοιου είδους ασχολίες.

Και όμως, είναι ο μόνος τρόπος να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να αντιμετωπίσει το φαινόμενο «αϋπνία» μόνοι μας χωρίς υποβοηθούμενους τρόπους όπως φάρμακα κτλ.

Yoga Nidra είναι μια απλή αλλά ταυτόχρονα βαθιά τεχνική διαλογισμού η οποία έχει αποδειχθεί τόσο με yogi όσο και με επιστημονικούς όρους ότι βοηθά στη θεραπεία του άγχους και της αϋπνίας.

Είναι μάλιστα κατάλληλη για όλους τους ανθρώπους, αφού κυκλοφορεί σε μαγνητοσκοπημένα μαθήματα και ο καθένας μπορεί να κάνει την πρακτική του μόνος του, στο σπίτι του, οποιαδήποτε στιγμή, χωρίς την παρουσία δασκάλου. Μάλιστα, οι yogi που ακολουθούν αυτή την πρακτική λένε ότι μισή ώρα Yoga Nidra αντιστοιχεί σε 3 ώρες ύπνου!

invitromagazine.gr

Εναλλακτικά

Το θεραπευτικό origami μπορεί να σε ανακουφίσει απ’ το άγχος και να μειώσει την κατάθλιψη
Μπορεί να γίνει ακόμα και μορφή διαλογισμού!
Αφροδίτη Πρέβεζα 
Η ιαπωνική τέχνη του origami δεν είναι καινούργια. Για την ακρίβεια, την εξασκούσαν άνθρωποι απ’ την εποχή Edo (1603-1867). Για κάποιους είναι χόμπι ενώ για κάποιους άλλους αυτή η τέχνη είναι επάγγελμα και φτιάχνουν απίστευτες δημιουργίες!

Τι είναι το origami;
Αρχικά, η λέξη origami προέρχεται από τα όρι και κάμι, που σημαίνουν το δίπλωμα χαρτιού. Είναι η καλλιτεχνία του διπλώματος χαρτιού, ενώ απαγορεύεται το κόψιμό του. Το origami δεν χρησιμοποιείται μόνο ως εικαστική τέχνη και τρόπος διασκέδασης, αλλά έχει εφαρμογές και σε τομείς όπως τα μαθηματικά, η αρχιτεκτονική, η ιατρική (ως μέθοδος θεραπείας) κ.ά.Το χαρτί που χρησιμοποιείται για το origami μπορεί να είναι οποιοδήποτε τετράγωνο χαρτί. Υπάρχουν όμως και ειδικά χαρτιά, τα οποία είναι πιο ανθεκτικά, αφού δεν σκίζονται και έτσι παίρνουν πιο εύκολα την επιθυμητή φόρμα. Κυκλοφορούν σε πολλούς τύπους και χρώματα ανάλογα με τα μοντέλα που θέλει κανείς να φτιάξει. Οι τεχνικές που υπάρχουν για να μπορέσει κάποιος να δημιουργήσει έργα origami είναι πολλές και καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται, νέες ιδέες και μέθοδοι προκύπτουν.

Μυρτώ Δημητρίου, η μοναδική instructor Origami στην Ελλάδα μιλάει στο iPop

Πώς μπορεί η τέχνη του origami να βοηθήσει την ψυχολογία σου;
Οι χειμερινοί μήνες, ειδικά μαζί με το lockdown, μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολοι για άτομα που βιώνουν κατάθλιψη, άγχος και άλλα ζητήματα ψυχικής υγείας.

Το origami μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην ανακούφιση απ’ το άγχος και στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, κι αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς που το έχουμε δοκιμάσει, αλλά και οι επιστήμονες.

Το οrigami βοηθά στην ενίσχυση του συντονισμού χεριών-ματιών, των κινητικών δεξιοτήτων και της διανοητικής συγκέντρωσης. Η χρήση των χεριών διεγείρει άμεσα ορισμένες κομβικές περιοχές του εγκεφάλου. Μάλιστα, η ιαπωνική τέχνη χρησιμοποιείται σε διάφορα θεραπευτικά περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας μέσω της τέχνης και στην αποκατάσταση ανθρώπων που έχουν υποστεί εγκεφαλικό.

Η αναδίπλωση του χαρτιού κάνει challenge στο γνωστικό επίπεδο καθώς ακολουθούμε τις οδηγίες, μαθαίνοντας νέες δεξιότητες και δραστηριότητες. Οι κινήσεις που κάνουμε αποστέλλονται στον εγκέφαλο ενεργοποιώντας τόσο το αριστερό όσο και το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου. Η μνήμη, η μη λεκτική σκέψη, η προσοχή, η κατανόηση και η φαντασία διεγείρονται και τα οφέλη είναι ορατά.

τέχνη του origami
Καθώς το μυαλό αρχίζει να απορροφάται, αφήνεις τον εαυτό σου ελεύθερο με αποτέλεσμα να ανακουφίζεσαι απ’ το άγχος. Καθώς τελειοποιείς κάποια δημιουργία με origami, έχεις μια αίσθηση ικανοποίησης που σπάνια συναντάς.

Με την εξάσκηση, το origami μπορεί να γίνει μια μορφή διαλογισμού εστιασμένης προσοχής (focused attention), μια κατηγορία διαλογισμού που εκπαιδεύει το μυαλό σε ένα αντικείμενο. Ο διαλογισμός εστιασμένης προσοχής έχει αποδειχθεί ότι σταθεροποιεί το μυαλό και προάγει την ηρεμία.

Επιπλέον, οι ειδικοί έχουν αποδείξει ότι το origami είναι ιδιαίτερα βοηθητικό για παιδιά με δυσλεξία.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του origami είναι πολλές!

Μπορείς να το ξεκινήσεις ως χόμπι και τελικά να δεις πως η ενασχόληση έστω και λίγο κάθε μέρα, μπορεί να σε αποφορτίσει και να έχει μια πολύ θετική επίδραση πάνω σου! Δοκίμασέ το!

https://ipop.gr/

Εναλλακτικά

Οι περίτεχνες στάσεις της γιόγκα που βλέπουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι δύσκολο να επιτευχθούν από γυναίκες άνω των 40 χωρίς ιδιαίτερη φυσική κατάσταση. Παρόλα αυτά πρόσφατα στοιχεία της US Yoga Alliance λένε πως η πλειοψηφία των συμμετεχόντων σε μαθήματα γιόγκα είναι άνω των 40 ετών. Σου φαίνεται οξύμωρο;

Το καλύτερο είδος γυμναστικής για τις σημερινές 40αρες είναι η γιόγκα.
Ξεκίνησα γιόγκα σε μια ηλικία που οι παλαιότερες γενιές δεν θα τολμούσαν. Οι σημερινές 40αρες δοκιμάζουν την πρακτική της γιόγκα και την καθιερώνουν ως τρόπο ζωής. Το ίδιο συνέβει και σε εμένα που μέχρι πρότινος κανένα άλλο είδος άσκησης δεν έδειχνε να με καλύπτει τόσο.

Ξεκίνησα γιόγκα πριν από δύο χρόνια και ακόμη θεωρώ τον εαυτό μου ως αρχάρια. Για αυτό πιστεύω πως είμαι το κατάλληλο άτομο που θα σου εξηγήσει πως θα ξεπεράσεις μερικά θέματα, θα σου πω τα κατάλληλα tips και θα μάθεις να απολαμβάνεις την πρακτική στο σπίτι με τον πιο απλό τρόπο.

Tip No1: Αναζήτησε τις βασικές γιόγκα πόζες για αρχάριους
Καταρχήν συνειδητοποίησα πως υπάρχουν πολλές γιόγκα άσανα αρκετά ήπιες που απευθύνονται σε αρχάριους με σκοπό να ενισχύσουν την ισορροπία, την ευελιξία και τη σταθερότητα τους. Έκανα αναζήτηση στο ίντερνετ για ασκήσεις γιόγκα αρχαρίων και εκμεταλλεύτηκα όσα περισσότερα στοιχεία μπορούσα

Έχοντας κάνει γιόγκα σε γιόγκα στούντιο αλλά και σε γυμναστήριο πάντα δυσκολευόμουν να φέρω εις πέρας όλες τις ασκήσεις σε μια ωριαία πρακτική. Αυτό συνέβαινε γιατί κατά τη διάρκεια του μαθήματος ο δάσκαλος για να ικανοποιήσει όλα τα επίπεδα έκανε ασκήσεις με υψηλό βαθμό δυσκολίας με αποτέλεσμα να σταματάω και να κοιτάζω τους άλλους.

Από την άλλη μεριά, στο γιόγκα στούντιο -όπου οι μαθητές είναι σχετικά λιγότεροι συγκριτικά με ένα μεγάλο γυμναστήριο, που όλα είναι πιο απρόσωπα- ο δάσκαλος για να μην σταματήσω μου έδινε εναλλακτικές.

Σήμερα, προτιμώ την πρακτική στο σπίτι καθώς επιλέγω την πρακτική που ταιριάζει στις ανάγκες μου και τη χρονική διάρκεια που με εξυπηρετεί.

Tip No2: Μάθε να ακούς το σώμα σου
Κατά τη διάρκεια της ενασχόλησης μου με τη γιόγκα αυτό που κατάλαβα είναι: μεγαλώνοντας το σώμα μου αλλάζει και δεν εντυπωσιάζομαι από περίπλοκες ασκήσεις και καλλίγραμμα σώματα. Πόζες που γίνονται πιο δύσκολα μου δημιουργούν λιγότερο ενδιαφέρον από αυτές που πραγματικά με κάνουν να νιώθω καλά.

Άλλωστε πάντα μια από τις δύο πλευρές στο σώμα σου λειτουργεί καλύτερα και αυτό σε κάνει να νιώθεις πιο κοντά σε κάποιες ασκήσεις.

Tip No3: Ένα γιόγκα ματ αρκεί για να γίνει η αρχή
Τα οφέλη της γιόγκα είναι πολλά για αυτό άλλωστε θα ακούσεις συχνά ότι “η γιόγκα είναι για όλους”

Η αναζήτηση των βασικών στάσεων για αρχή αλλά και η τροποποίησή τους ανάλογα με το επίπεδο σου επιτρέπει σε όλους να ξεκινήσουν γιόγκα. Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικά βασικά γιόγκα αξεσουάρ και τη διάθεση να πειραματιστείς.

Οι σημερινές 40αρες έχουν περισσότερο στρες και υψηλότερα επίπεδα άγχους από ότι στο παρελθόν. Η εκμάθηση τεχνικών χαλάρωσης μέσω της γιόγκα είναι ωφέλιμες και λειτουργούν αποτελεσματικά μειώνοντας την ένταση της ημέρας. Το έχω δοκιμάσει και ξέρω τη διαφορά. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα γιόγκα ματ για αρχή και να δείξεις εμπιστοσύνη στη σαβάσανα.

Αφιερώνοντας από 10′ ως 30′ λεπτά όσο πιο συχνά μπορείς, ενσωματώνοντας την πρακτική που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου θα δεις ψυχολογικά και σωματικά οφέλη.
Θέλεις να δοκιμάσεις με σκοπό να ενσωματώσεις τη γιόγκα στις καθημερινές σου συνήθειες αλλά δεν ξέρεις τον τρόπο;

Ξεκίνα με τα βίντεο γιόγκα που μπορείς να βρεις στο YouTube και διάβασε για τα οφέλη της γιόγκα σε όλα τα επίπεδα.

Ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσεις γιόγκα και να εστιάσεις σε έναν ολιστικό τρόπο σκέψης. Αναζήτησε γυναίκες στα κοινωνικά δίκτυα σε αυτή την ηλικία με το hashtag #yogaover40 και δες ότι δεν είσαι μόνη!

https://www.yogaathome.gr/

Εναλλακτικά

Ποιος είπε ότι ο διαλογισμός είναι ο μοναδικός τρόπος να βρεις τις ισορροπίες σου;
Eleni Sotirakou

Πολλοί ορκίζονται στο όνομα του διαλογισμού, και όχι άδικα αφού ο διαλογισμός μπορεί πράγματι να φροντίσει την ψυχική μας υγεία. Φτάνει να μας ταιριάζει. Αν συμβαίνει να είσαι από εκείνους που δεν αγαπούν τη συγκεκριμένη πρακτική, μάθε ότι είστε πολλοί. Πρώτη και καλύτερη η Sara Sampaio έχει παραδεχτεί ότι ο διαλογισμός δεν της ταίριαξε ποτέ και ότι δεν καταλαβαίνει πώς κάποιοι βρίσκουν διέξοδο σε αντίστοιχες πρακτικές. Η ίδια αναφέρει ότι προτιμά την cardio προπόνηση κάθε φορά που θέλει εκτονώσει την ένταση που νιώθει και μας παροτρύνει να κάνουμε το ίδιο. Ταυτίζεσαι; Αν ναι, τότε ίσως αναζητάς εναλλακτικές για να τα βρεις με τον εαυτό σου χωρίς να χρειάζεται να διαλογιστείς. Δώσε λοιπόν βάση στην παρακάτω λίστα.

Γράψε ημερολόγιο
Και αν δεν σου αρέσει η ιδέα του ημερολογίου, γράψε κάτι άλλο που θα σε εκφράζει. Μπορεί να είναι ποίηση, ένα μικρό λογοτεχνικό απόσπασμα, τα πράγματα που σου αρέσουν στον εαυτό σου και στη ζωή σου, τα πράγματα που θέλεις να διορθώσεις, τα πράγματα που θα ήθελες να πεις σε κάποιον αν τον είχες μπροστά σου.

Άκου μουσική
Φτιάξε μια playlist με κομμάτια που σε κάνουν να νιώθεις όμορφα και παραδώσου στους ήχους της κάθε φορά που νιώθεις ότι θέλεις ένα μικρό διάλειμμα. Ίσως μάλιστα πιάσεις τον εαυτό σου να διαλογίζεται υπό τους ήχους της εκεί που δεν το περιμένεις.

Κάνε γιόγκα ή stretching
Όποια από τις δύο μεθόδους και αν προτιμήσεις, μπορείς να αποκομίσεις οφέλη τόσο σε σχέση με το σώμα σου όσο και σε σχέση με την ψυχή σου. Και αυτό είναι από μόνο του θεσπέσιο. Θυμήσου ότι κάθε μορφή άσκησης οδηγεί στην παραγωγή ενδορφινών και άλλων νευροδιαβιβαστών που προάγουν την ψυχική μας ευφορία και μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα. Μετά από μια Yoga ή ένα stretching ένα είναι σίγουρο - ότι θα μπορείς να δεις τα πράγματα πιο θετικά.

Καθάρισε και τακτοποίησε το χώρο σου
Καθάρισε ή/και πέτα ότι δεν χρειάζεσαι ή δεν σε εξυπηρετεί πλέον. Αν μάλιστα χρειάζεσαι μια ανανέωση, κάνε αναδιάταξη στα έπιπλά σου, άλλαξε κάτι στη διακόσμηση ή σκέψου τι μπορεί να χρειάζεται ο προσωπικός σου χώρος για να γίνει πιο cosy και λειτουργικός. Σίγουρα αυτή η διαδικασία είναι ό,τι πρέπει για να βάλεις κι άλλα πράγματα σε τάξη. You know what I mean.

Κάνε ένα περίπατο
Στη φύση, στην πόλη, όπου σε βολεύει. Συνδύασέ τον με μουσική που σου αρέσει ή με κάποιο podcast που θα ήθελες να ακούσεις. Κάτι τέτοιο θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις, να σκεφτείς, να αποφορτιστείς και να αντλήσεις έμπνευση και ιδέες.

https://www.savoirville.gr/

Εναλλακτικά

Η γιόγκα συμβάλει ενεργά στην αύξηση της αυτοπεποίθησης.

Η Γιόγκα περιλαμβάνει ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να ξεκαθαρίσεις τις σκέψεις σου και να εστιάσεις σε θετικές σκέψεις.
Η γιόγκα αλλάζει τον τρόπο που σκέφτεσαι. Δημιουργεί μια ευνοϊκή κατάσταση για το μυαλό και ενισχύει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση σου.
Η εμπιστοσύνη που έχεις στον εαυτό σου καλλιεργεί το συναίσθημα της αυτοπεποίθησης που είναι σημαντικό στην υγεία και την ψυχολογική σου ευεξία. Αίσθημα εμπιστοσύνης ως προς τις ικανότητες και την κρίση σου.

Μπορεί να πιστεύεις πως χρειάζονται χρόνια πρακτικής προτού δεις τα ευεργετικά οφέλη της γιόγκα αλλά αυτό δεν ισχύει. Με λίγα λόγια, ακόμη και μερικά μαθήματα είναι ικανά να ξεκινήσουν να αλλάζουν την οπτική σου προς θετική κατεύθυνση.

Φρόντισε το σώμα σου
Συχνά νιώθεις ατονία και με δυσκολία κάνεις τις δραστηριότητες της μέρας; Πως γίνεται να νιώθεις ενέργεια και ευζωία όταν δεν φροντίζεις το σώμα σου; Τρώγοντας ανθυγιεινά και αποφεύγοντας την άσκηση, θα επηρεάσεις τα επίπεδα της ευεξίας σου τώρα και μελλοντικά.

Μικρές νίκες δημιουργούν τις βάσεις για κάτι μεγαλύτερο
Αφιέρωσε 15’-20΄λεπτά μερικές φορές μέσα την εβδομάδα για να κάνεις γιόγκα στο σπίτι. Η πειθαρχία και η εκμάθηση νέων προτύπων που εφαρμόζονται συστηματικά θέτουν τις βάσεις για μια υγιεινή ζωή.

Πως η γιόγκα βελτιώνει την αυτοπεποίθηση
Όταν βρίσκεσαι σε μια αγχωτική κατάσταση, όπως μπορεί να είναι η φάση αυτή, η αυτοπεποίθηση των ανθρώπων κλονίζεται. Η γιόγκα περιλαμβάνει ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να ξεκαθαρίσεις τις σκέψεις σου και να εστιάσεις σε θετικές σκέψεις.

Ποιες άσανα είναι κατάλληλες
Οι στάσεις ισορροπίας είναι οι καλύτερες αν θέλεις να αυξήσεις βαθμιαία τα επίπεδα της αυτοπεποίθησης σου. Πετυχαίνοντας στάσεις ισορροπίας νιώθεις δύναμη και προσωπική ικανοποίηση. Το διαπίστωσα σήμερα και αποφάσισα να σου γράψω για αυτό. Στάσεις όπως του δέντρου, του πολεμιστή φέρουν ισορροπία και δύναμη σε όλο το σώμα.

Η έλλειψη αυτοπεποίθησης μπορεί να έχει αρνητικό αποτέλεσμα στην προσωπική και επαγγελματική σου πορεία. Ακολουθώντας μια ήπιας μορφής άσκηση όπως η γιόγκα μπορείς να έχεις σημαντικά οφέλη σε όλα τα επίπεδα.

Τι πρέπει να κάνεις

Αρχικά, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να επιλέξεις τη μορφή γιόγκα που σου ταιριάζει ενώ παράλληλα ευνοεί το σώμα και το μυαλό.

Όλες οι μορφές της γιόγκα δρουν σε ολιστικό επίπεδο αν όμως είσαι αρχάρια ξεκίνα με μια από τις δυο:

Hatha yoga: Ιδανική αν τώρα ξεκινάς την εξερεύνηση. Απελευθερώνει τις τοξίνες από το σώμα και δημιουργεί αίσθηση ευελιξίας.

Yin yoga: Προσωπικά την αγαπώ και έχω αφιερώσει χρόνο σε ασκήσεις και σε βιβλία. Βοηθά ιδιαίτερα τη χαλάρωση και βελτιώνει την αναπνοή με το τέντωμα των μυών και τις χαρακτηριστικές γιν στάσεις.
Μην μένεις αποκομμένη! Αν ξεκίνησες αυτές τις μέρες γιόγκα στο σπίτι θα έχεις καταλάβει ότι υπάρχουν αρκετές γυναίκες που κάνουν το ίδιο με σένα. Υπάρχει μια παγκόσμια γιόγκα κοινότητα που μας αγκαλιάζει και μας ενώνει όλους.

Αν είσαι έτοιμη για δράση η γιόγκα σου επιτρέπει να ανακαλύψεις την καλύτερη εκδοχή σου και είναι για όλους!

https://www.yogaathome.gr/

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή