Οκτωβρίου 28, 2020

Ψυχολογία

Φράσεις στη δουλειά που όλοι λέμε αλλά απαγορεύεται! Δεν φαντάζεσαι ποιες είναι αυτές
Πρόσεχε τι λες όσο είσαι στη δουλειά!
Μαργαρίτα Νικολάου 

Ο τρόπος που μιλάς στη δουλειά και όλα αυτά που λες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά… γιατί ό,τι πεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σου. Ποιες φράσεις στη δουλειά απαγορεύεται να πεις;

Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεις τον εαυτό σου στη δουλειά είναι πέρα για πέρα σημαντικός. Ασχέτως, από το πόσο χαλαρό και καλό μπορεί να είναι το κλίμα στη δουλειά, πρέπει να είσαι προσεκτικός με αυτά που λες.

Μπορεί να πεις κάτι και να σε παρεξηγήσουν ή να μην αντιληφθείς σε τι… μπελάδες βάζεις τον εαυτό σου.

«Συγγνώμη για την ενόχληση…»
Αντί να πεις “συγγνώμη για την ενόχληση”, προσπάθησε να πεις “έχω μια απορία και ήλπιζα πως μπορείς να με βοηθήσεις”.

Μπορεί να είναι νιώθεις άβολα όταν εισβάλλεις στο χώρο κάποιου άλλου στη δουλειά αλλά γιατί να ζητήσεις συγγνώμη; Όταν λες ότι “λυπάσαι” υπονοείς ότι κάνεις κάτι κακό, κάποιο λάθος. Οι συνάδελφοι σου πληρώνονται για να κάνουν τη συγκεκριμένη δουλειά και θα πρέπει να είναι χαρούμενοι να σε βοηθήσουν. Ειδικά όταν είσαι νέος σε ένα χώρο.

Προσπάθησε να τους ζητήσεις ευγενικά τη βοήθειά τους και κανείς δεν θα μπορεί να σου το αρνηθεί.

«Έχουμε πρόβλημα με…»
Αντί να πεις “έχουμε πρόβλημα με”, πες “έχουμε ένα πρόβλημα αλλά νομίζω πως μπορούμε να το λύσουμε”.

Κανείς δεν θέλει να γνωρίζει πως υπάρχει ένα πρόβλημα στη δουλειά που πρέπει να λύσει. Προσπάθησε να σκεφτείς μια λύση στο πρόβλημα ή πώς θα μπορούσες να διευκολύνεις την κατάσταση. Δεν θέλεις απλώς να αναφέρεις τα προβλήματα αλλά θέλεις να δίνεις και τις λύσεις.

Αν δεν μπορείς να το λύσεις μόνος σου, οι συνάδελφοί σου θα προτιμήσουν να τους μιλήσεις ήρεμα και λογικά και να πάρεις την πρωτοβουλία να σκεφτείς τις λύσεις του προβλήματος.

Αυτό που προκαλεί μια τοξική συμπεριφορά στη δουλειά… σε όλες τις γυναίκες!

«Μπορεί να κάνω λάθος αλλά…»
Με το να παραδέχεσαι ότι η ιδέα σου είναι λανθασμένη, χάνεις την αξιοπιστία και τους προκαταβάλλεις αρνητικά. Δεν έχεις την αυτοπεποίθηση και δεν μπορείς να περάσεις και να εκφράσεις σωστά την ιδέα που θέλεις.

Μην αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου και προσπάθησε να δείχνεις περισσότερη αυτοπεποίθηση και όχι αβεβαιότητα.

«Θα σου στείλω e-mail»
Αντί να ανταλλάσσεις διαρκώς emails με τους συναδέλφους σου για ένα θέμα στη δουλειά, προσπάθησε να βρείτε λίγο χρόνο για να κάνετε μια αποτελεσματική συζήτηση face to face.

Μέσω email πολλά μπορεί να ειπωθούν λάθος ή να παρερμηνευθούν κι έτσι ο πιο safe τρόπος είναι να λύσετε το ζήτημα από κοντά.Θα σας πάρει λιγότερο χρόνο και θα είναι πιο αποτελεσματικό και παραγωγικό.

Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά | Κάνε αυτά για να ξεχωρίσεις στη δουλειά σου

«Ναι, θα το κάνω αυτό» (όταν πραγματικά δεν μπορείς να το κάνεις)
Θέλεις να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό, αλλά μερικές φορές όταν η δουλειά σε ξεπερνά, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν. Αν νιώθεις διαρκώς πιεσμένος στη δουλειά και μετά βίας καταφέρνεις να φέρεις εις πέρας όσα σου έχουν ανατεθεί, σκέψου διπλά πριν αναλάβεις και κάτι ακόμα.

Μπορείς πολύ ευγενικά να ζητήσεις βοήθεια ή να σε βοηθήσουν να κάνεις έναν σωστό προγραμματισμό ώστε να ολοκληρώσεις και όλα τα άλλα που σου έχουν ανατεθεί.

Μίλα για το πόσο πιεσμένος είσαι και ζήτα συμβουλές για το πώς θα θέσεις τις προτεραιότητες και ποια πράγματα πρέπει να γίνουν πρώτα.

https://ipop.gr/

Ψυχολογία

Το να είναι κάποιος καλός ακροατής αποτελεί αρετή και προτέρημα. Είναι όμως και μία δεξιότητα, πολύτιμη για τις διαπροσωπικές μας σχέσεις, που μαθαίνεται...

Θεμέλιο λίθο στην οικοδόμηση, εδραίωση και βελτίωση της ποιότητας σε όλο το φάσμα των διαπροσωπικών μας σχέσεων αποτελεί το να μπορούμε να ακούμε και να νιώθουμε ότι μας ακούν.

Μπορεί για κάποιους η δύναμη του να αλληλεπιδρούν με τρόπο που κάνει τον συνομιλητή τους να «ανοίγεται» και να αισθάνεται καλύτερα να είναι έμφυτη, αλλά το ευτύχημα είναι πως πρόκειται για μία δεξιότητα που θα μπορούσαμε όλοι να χτίσουμε και να εξασκήσουμε.

Η τέχνη του καλού ακροατή στρέφεται γύρω από τρεις άξονες: Δεν διακόπτει, κοιτά πίσω από τις λέξεις (αντανάκλαση συναισθημάτων), και δεν κάνει ερωτήσεις που έχουν μονολεκτική απάντηση.

Σιωπή: Πόσες φορές σας έχει συμβεί στη διάρκεια μίας κουβέντας να θέλετε να μιλήσετε για βαθύτερα συναισθήματα, να επιτρέψετε στον εαυτό σας να φανεί ευάλωτος, αλλά ουσιαστικά να σας φρενάρει ο συνομιλητής σας διακόπτοντας διαρκώς τη συζήτηση ή μην αφήνοντάς σας χώρο να σκεφτείτε και να εκφραστείτε;

Το να παραμείνετε σιωπηλοί σε μία συζήτηση μπορεί να μοιάζει άβολο στην αρχή, αλλά είναι ο μόνος τρόπος να δώσετε στον συνομιλητή σας την ευκαιρία να επεξεργαστεί όσα αισθάνεται. Οικοδομεί εμπιστοσύνη και δίνει στους ανθρώπους χρόνο να σκεφτούν τι θέλουν να πουν στη συνέχεια. Συχνά, οι σκέψεις μας κωδικοποιούνται ατελώς σε λέξεις. Η σιωπή προσφέρει στους ανθρώπους τη δυνατότητα να εκφράσουν αυτό που εννοούν.

Δοκιμάστε να περιμένετε τρία έως πέντε δευτερόλεπτα αφότου ο συνομιλητής σας ολοκλήρωσε μία φράση του πριν μιλήσετε. Θα παρατηρήσετε ότι συχνά έχει περισσότερα να πει.

Αντανάκλαση συναισθημάτων: Οι κακοί ακροατές εστιάζουν μόνο σε όσα σημαίνουν για τους ίδιους οι λέξεις και περιμένουν τη σειρά τους για να μιλήσουν. Οι μέσοι εστιάζουν στις λέξεις. Και οι καλύτεροι εστιάζουν στο τι σημαίνουν οι λέξεις.

Ο καλός ακροατής αφομοιώνει και εμβαθύνει στα λεγόμενα του συνομιλητή του· επικεντρώνει όχι μονάχα στα όσα λέει ο άνθρωπος που έχει απέναντί του, αλλά στο τι μπορεί να νιώθει και τι έχει ανάγκη. Έχει τη δεξιότητα να διαισθάνεται τον συνομιλητή του.

«Ανοιχτές» ερωτήσεις: Ένας καλός συνομιλητής διατυπώνει ερωτήσεις που δεν απαντώνται με ένα «ναι» ή ένα «όχι», αλλά ενθαρρύνουν περαιτέρω συζήτηση. Υπάρχει, ενδεικτικά, αρκετή απόσταση ανάμεσα στην ερώτηση «πώς ήταν η ημέρα σου» και την ερώτηση «ποια ήταν η καλύτερη στιγμή της ημέρας σου».

Αρχίστε να δίνετε προσοχή στις ερωτήσεις σας -«περιμένουν» μονολεκτικές απαντήσεις ή προωθούν τον διάλογο;- τονίζει στο σχετικό άρθρο του στο Psychology Today ο Justin Kompf, μεταπτυχιακός φοιτητής συμπεριφορών υγείας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης.

https://ygeiamou.gr/

Ψυχολογία

«Μπορείτε να κρίνετε τον εαυτό σας. Αν κάνετε το διαλογισμό αυτό για λίγες ημέρες ο θυμός που είναι καλά κρυμμένος μέσα σας, στο υποσυνείδητό σας και σας κάνει να υποφέρετε με πολλούς τρόπους θα εξαφανιστεί. Αυτός ο εσωτερικός θυμός πρέπει να βγει έξω. Πρέπει να βρει έναν τρόπο. Γιατί δεν το κάνετε εσείς; Είναι μία πάρα πολύ δυνατή άσκηση και μετά από λίγο θα μπείτε σε μία κατάσταση έκστασης… Όταν ο θυμός σας βγει έξω αυτό που θα μείνει είναι σοφία». Yogi Bhajan

Καθίστε στην εύκολη θέση ή σε μία καρέκλα με τη σπονδυλική σας στήλη ίσια. Κάντε γροθιές τα χέρια σας και κινείστε τα δυναμικά εναλλάξ πάνω –κάτω, μπροστά από το ηλιακό πλέγμα.

Τραγουδήστε το μάντρα HAR, πιέζοντας τον αφαλό προς τα μέσα κάθε φορά που επαναλαμβάνετε το μάντρα ενώ ταυτόχρονα συντονίζετε με αυτό και την κίνηση των χεριών.

Διάρκεια 7 λεπτά.

Για να ολοκληρώσετε εισπνέετε βαθιά, κρατάτε τον αέρα μέσα για 10-15 δευτερόλεπτα σφίγγοντας τα χέρια μπροστά από το στήθος , εκπνέετε και χαλαρώνετε.

http://kundaliniyoganet.gr/index.php?id=987&fld1=788

Μετά ακουμπάτε τις παλάμες (το δεξί χέρι σκεπάζει το αριστερό) στο κέντρο του στήθους).

Κρατήστε τα μάτια κλειστά και η αναπνοή είναι βαθιά και αργή. Μπείτε σε μια ήρεμη διαλογιστική κατάσταση, αισθανθείτε, οραματισθείτε και εμπιστευτείτε τη μη-ύπαρξη.

Η δύναμη που απελευθερώθηκε αντικαθίσταται από τον ουδέτερο εαυτό.

Διάρκεια 8 λεπτά.

Τελειώνοντας εισπνέετε, εκπνέετε και χαλαρώνετε.

Πηγή: από το βιβλίο Yoga fan της Pritam Khalsa

 

Ψυχολογία

Περίμενα πολλά χρόνια μέχρι να έρθει η στιγμή που θα κρατάω στην αγκαλιά μου από τη μια τον σύντροφο της ζωής μου κι από την άλλη την κόρη μου. Χρόνια που έδινα, κι έδινα, κι έδινα και το μόνο που έπαιρνα πίσω ήταν αναπάντητα μηνύματα, φρούδες υποσχέσεις και άνθρωποι κενοί και ψεύτικοι.

Τίποτα δεν πήγε χαμένο όμως. Όλη η αγάπη που μοίραζα απλόχερα μου επεστράφη στο διπλάσιο με την οικογένειά μου: τον άνθρωπό μου που είναι πάντα δίπλα μου και την κόρη μας. Γι’ αυτό, όπως λέει και το παρακάτω κείμενο, κάποια μέρα όλη η αγάπη που πρόσφερες θα σου επιστραφεί. Να αγαπάς με όλη σου την καρδιά και δεν θα βγεις χαμένος…

«Είμαι βέβαιη ότι όλα τα μηνύματα και τα τηλεφωνήματα που έχεις κάνει και έχουν μείνει αναπάντητα, που έχουν αγνοηθεί και έχουν μείνει απλά «διαβασμένα» θα σου επιστραφούν με τον πιο γλυκό και τρυφερό τρόπο.

Θα βρουν το δρόμο τους πίσω σε εσένα, επειδή το καταπληκτικό Σύμπαν δουλεύει ακριβώς με αυτό τον τρόπο. Και θα σε βρουν με έναν συνεπή τρόπο που δεν θα σε αφήσουν να απορείς ή να νιώθεις μπερδεμένος ή μπερδεμένη. Θα γνωρίζεις στην καρδιά σου ότι αυτές οι λέξεις, τα τηλεφωνήματα και τα κείμενα είναι αληθινά και ειλικρινή. Ότι κάθε συναίσθημα είναι αληθινό.

Είμαι βέβαιη ότι όλα εκείνα τα βράδια που μένεις άγρυπνος/η, περιμένοντας για ένα τηλεφώνημα ή ένα μήνυμα που ποτέ δεν ήρθε θα μεταμορφωθούν σε ατέλειωτες μεγάλες συζητήσεις με κάποιον που δεν θα θέλει να σταματήσει να σου μιλά.

Και δεν θα είσαι εσύ που θα ξεκινάς τις συζητήσεις. Δεν θα νιώθεις ότι είσαι το μόνο άτομο που προσπαθεί απεγνωσμένα να κρατήσει τη συζήτηση. Θα είναι αμοιβαίο. Θα κοιμάστε και θα ξυπνάτε και οι δύο με το μεγαλύτερο χαμόγελο στο πρόσωπό σας, επειδή θα ανυπομονείτε να ακούσετε ο ένας νέα του άλλου ξανά.

Είμαι βέβαιη ότι όλα εκείνα τα ακυρωμένα ραντεβού θα αντικατασταθούν από τα καλύτερα ραντεβού της ζωής σου. Γιατί θα έχεις την καλύτερη παρέα του κόσμου. Όλα θα είναι τόσο όμορφα και η συζήτηση θα κυλά τόσο ομαλά που δεν θα αντιλαμβάνεστε το χρόνο που θα περνά.

Θα μένετε έξω μέχρι να κλείσει και το τελευταίο μαγαζί. Θα ξεχάσετε κάθε άσχημο ραντεβού, επειδή θα έχετε δίπλα σας το ξεχωριστό. Θα βρίσκει χρόνο για εσένα και θα θέλει να βιώσει μαζί σου το καθετί επειδή ήδη θα σχεδιάζει όλα τα ραντεβού που θα ακολουθήσουν.

Είμαι βέβαιη ότι όλα εκείνα τα χρόνια που βιώνουμε απόρριψη, που παρεξηγούμαστε και που μένουμε αόρατοι θα αποκατασταθούν με πολλά χρόνια αγάπης με έναν άνθρωπο που θα βλέπει ξεκάθαρα την αξία μας.

Με έναν άνθρωπο που θα σέβεται εμάς και τα συναισθήματά μας. Με έναν άνθρωπο που δεν θα θεωρεί ότι είμαστε απεγνωσμένα ρομαντικοί ή υπερβολικά ευαίσθητοι. Με κάποιον που θα εκτιμά εμάς και τα εκπληκτικά χαρακτηριστικά μας. Με κάποιον που δεν θα θέλει να αλλάξουμε επειδή θα έχει ερωτευθεί εμάς όπως είμαστε.

Είμαι βέβαιη ότι όλα εκείνα τα δάκρυα που έχουμε ρίξει για τους ανθρώπους που έφυγαν από τη ζωή μας και που μας πλήγωσαν, θα εξαφανιστεί από μια αγάπη πραγματική και αγνή. Θα βρείτε την αγάπη, την ευτυχία, τη γαλήνη και την ασφάλεια. Και όλα στα μάτια ενός ανθρώπου. Η αγάπη μεταξύ σας θα ξεπεράσει και τις προσδοκίες σας. Γιατί θα είναι πλασμένη μέσα από τη δύσκολη ορισμένες φορές πραγματικότητα. Δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε για το τέλος.

Και αυτό είναι το είδος της αγάπης που βρίσκει κάποιος μετά από πολύ πόνο, μετά από όλες τις φορές που πίστεψε σε κάποιον, που του προσέφερε χωρίς εγωισμό και που όμως δεν έλαβε τίποτα σε αντάλλαγμα.

Αυτή η αγάπη που θα σε βρει στο τέλος, θα σε κάνει να πιστέψεις ξανά. Και να συνειδητοποιήσεις ότι τίποτα δεν έχεις σπαταλήσει μάταια. Έπρεπε να δώσεις όλη σου την αγάπη και να πληγωθείς ώστε το Σύμπαν στο τέλος να σου δώσει όλα όσα θέλησες.

Πηγή: enallaktikiagenda.gr

https://www.newside.gr/

 

Ψυχολογία

Η δραστηριότητα μεμονωμένων νευρικών κυττάρων «αποκαλύπτει» πόσο σίγουροι είστε για τις επιλογές σας, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Να πάω γυμναστήριο ή να τελειώσω την νέα σειρά; Όλοι καλούμαστε καθημερινά να πάρουμε δεκάδες αποφάσεις και σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βόννης, η δραστηριότητα μεμονωμένων νευρικών κυττάρων φαίνεται πώς «μαρτυρά» πόσο σίγουροι είμαστε για κάθε μας επιλογή. Το συγκεκριμένο εύρημα ήταν απροσδόκητο, καθώς οι ερευνητές ξεκίνησαν την μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Current Biology, για να εξερευνήσουν έναν εντελώς διαφορετικό μηχανισμό.

Αυξημένη εμπιστοσύνη…
Τότε εντόπισαν νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο, η δραστηριότητα των οποίων δείχνει την εμπιστοσύνη στις αποφάσεις. Στα πλαίσια της μελέτης, οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε πειράματα, στα οποία οι επιστήμονες τους έδειξαν δύο φωτογραφίες, μία με σοκολάτα και μία με μία σακούλα πατατάκια. Τότε τους ζητήθηκε να χρησιμοποιήσουν ένα ολισθηρό αντικείμενο για να τους δείξουν ποια από αυτές τις εναλλακτικές θα προτιμούσαν. Όσο μετακινούσαν το αντικείμενο προς την φωτογραφία επιλογής, τόσο πιο σίγουροι ήταν για την απόφασή τους.

… αυξημένη συχνότητα
Οι συμμετέχοντες έπρεπε να κρίνουν συνολικά 190 διαφορετικά ζεύγη σνακ με αυτόν τον τρόπο. Ταυτόχρονα, οι επιστήμονες κατέγραψαν τη δραστηριότητα 830 νευρικών κυττάρων, που βρίσκονται στον κροταφικό λοβό. «Ανακαλύψαμε ότι η συχνότητα των ηλεκτρικών παλμών σε ορισμένους νευρώνες, με άλλα λόγια ο «ρυθμός πυροδότησης» τους, άλλαξε όταν αυξήθηκε και η σιγουριά του ατόμου στην απόφασή του» επισημαίνει ο Alexander Unruh-Pinheiro, συν-συγγραφέας της μελέτης.

Είναι η πρώτη φορά που εντοπίστηκε μια τέτοια συσχέτιση μεταξύ δραστηριότητας και εμπιστοσύνης αποφάσεων. Οι εν λόγω νευρώνες βρίσκονται στην περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τις διαδικασίες της μνήμης. «Είναι πιθανό να μην αποθηκεύουμε μόνο ποια απόφαση πήραμε, αλλά και πόσο σίγουροι ήμασταν για αυτήν» επισημαίνουν οι ερευνητές.

Επιλογές και υποκείμενη αξία
Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βόννης αρχικά αναζητούσαν ένα εντελώς διαφορετικό φαινόμενο: Όταν παίρνουμε μια απόφαση, εκχωρούμε μια υποκειμενική αξία σε κάθε μία από τις εναλλακτικές λύσεις. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή η υποκειμενική αξία αντικατοπτρίζεται επίσης στη δραστηριότητα των μεμονωμένων νευρώνων. Το γεγονός ότι συναντήσαμε αυτήν τη σχέση μεταξύ του ρυθμού πυροδότησης και του ποσοστού της εμπιστοσύνης εξέπληξε ακόμα και εμάς» καταλήγουν οι ερευνητές.

https://www.vita.gr/

Ψυχολογία

Όλοι είμαστε χαρισματικοί με κάποιο τρόπο. Ενώ κάποια χαρίσματα εύκολα αναγνωρίζονται και αναπτύσσονται, κάποια είναι διακριτικά και μπορούν ακόμα να σας κάνουν να αισθανθείτε περίεργα.

Τα πνευματικά χαρίσματα δεν είναι συνηθισμένα και μπορεί ακόμα να σας κάνουν να νιώσετε ξεχωριστοί. Αλλά να προσέχετε. Τα πνευματικά χαρίσματα δεν είναι πάντα άνετα και αν δεν μάθετε να τα διαχειρίζεστε μπορούν να γίνουν φορτίο.

Δείτε τα παρακάτω σημάδια, γιατί αν τα περισσότερα από αυτά τα πράγματα σας επηρεάζουν, πιθανώς είστε πραγματικά πνευματικά χαρισματικοί.

7 πράγματα που επηρεάζουν τους πνευματικά χαρισματικούς ανθρώπους.
Ο σεληνιακός κύκλος.
Η σελήνη βρίσκεται σε αιχμή κατά τη διάρκεια της Νέας Σελήνης και της Πανσέληνου. Κατά τη διάρκεια αυτών των φάσεων, οι πνευματικά χαρισματικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να κοιμηθούν ή ακόμα είναι ανήσυχοι.

Έχουν προβλήματα στον ύπνο τις ώρες 3:00 με 4:00.
Αυτή την ώρα πιστεύεται ότι τα μαγικά πλάσματα βρίσκονται στην αιχμή τους, που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να ενισχύσουν την μαγική δραστηριότητα ή να προκαλέσουν περίεργα πράγματα.

Έτσι, αν βρίσκετε ότι ξυπνάτε ή ότι δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε αυτές τις ώρες θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι έχετε ένα πνευματικό χάρισμα. Αν αυτό σας συμβεί, αντί να τρομάξετε, κάντε κάτι που θα ενισχύσει ή θα δαμάσει τις δυνάμεις σας όπως διαλογισμό.

Προσελκύουν τα ζώα.
Τα ζώα έχουν αισθήσεις δυνατότερες από των ανθρώπων. Μπορούν να μυρίσουν τα συναισθήματα όπως τον θυμό ή την καλοσύνη.

Λόγω αυτού, μπορούν να αισθανθούν την αύρα μας, κάτι που τους προσελκύει προς τους πνευματικά χαρισματικούς ανθρώπους.

Ελκύονται από την πνευματική ενέργεια αυτών των ανθρώπων και νιώθουν προστατευμένα και ασφαλή με την συντροφιά τους.

Τα συναισθήματα τους συχνά επηρεάζουν το περιβάλλον τους.
Όταν έχετε ένα πνευματικό χάρισμα, συνεχώς αντιμετωπίζετε την πρόκληση να ελέγξετε τα συναισθήματα σας επειδή όταν αυτά είναι έντονα, μπορεί να κάνετε πράγματα να σπάσουν ή να σταματήσετε την λειτουργία ηλεκτρονικών συσκευών.

Ακόμα και τα ζώα συμπεριφέρονται περίεργα όταν αισθάνονται τα δυνατά συναισθήματα των πνευματικά χαρισματικών ανθρώπων, όπως το έντονο βλέμμα της γάτας, ή σκυλιά να γαβγίζουν χωρίς λόγο. Τα φυτά μπορεί να αρρωστήσουν ή να ανθίσουν ανάλογα με την ενέργεια και τα συναισθήματα τους.

Ξένοι και «εκκεντρικοί» άνθρωποι τακτικά εμφανίζονται και τους προσεγγίζουν.
Συχνά, οι πνευματικά χαρισματικοί άνθρωποι έλκουν ξένους που χρειάζονται βοήθεια ή θεραπεία, είτε σωματικά, συναισθηματικά, πνευματικά ή ψυχικά. Από την άλλη, οι άνθρωποι που θεωρούνται «τρελοί» από την κοινωνία μπορεί να βρεθούν και αυτοί στον δρόμο τους.

Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι εντελώς παράφρονες, στην πραγματικότητα είναι διαφωτισμένοι αλλά δεν μπορούν να το κατανοήσουν ακόμα. Αυτό που χρειάζονται είναι καθοδήγηση από κάποιον πιο φωτεινό, έτσι το υποσυνείδητο τους οδηγεί σε ανθρώπους που είναι πνευματικά χαρισματικοί και μπορούν να αντιμετωπίσουν πράγματα που δεν μπορούν καν να καταλάβουν.

Αισθάνονται πότε θα αλλάξει ο καιρός ακόμα και αν δεν έχει προβλεφθεί.
Έχουν αυτή την φυσική ικανότητα να αισθάνονται πότε θα έρθει μια καταιγίδα. Ακόμα και αν η μέρα φαίνεται ηλιόλουστη, ξέρουν ότι πρόκειται να βρέξει.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι τα χαρίσματα τους συνδέονται με την Φύση και η δυνατή σύνδεση τους με το πνεύμα της τους δίνει την δυνατότητα να αισθανθούν την αλλαγή του καιρού ή των εποχών.

Αισθάνονται πολύ την αρνητικότητα σε ένα δωμάτιο.
Όταν μπαίνουν σε ένα δωμάτιο, είναι σαν ραντάρ ενέργειας. Ακόμα και το παραμικρό ποσοστό αρνητικότητας σε ένα δωμάτιο ανιχνεύεται από το πολύ ευαίσθητο ραντάρ τους.

Ξέρουν αμέσως αν κάτι κακό συνέβη στο δωμάτιο πριν μπουν ή τι σκέφτονται ή τι νιώθουν οι άλλοι όταν τους κοιτούν. Το χάρισμα τους να αισθάνονται την αρνητικότητα δεν υπάρχει απλώς για να τους βασανίζει, αισθάνονται αυτό που οι άλλοι σχεδόν δεν μπορούν.

Το χάρισμα τους υπάρχει για να τους βοηθήσει να δουν που να χρησιμοποιήσουν τις ικανότητες και την ενέργεια τους, τι χρειάζεται θεραπεία και τι θα πρέπει να αποφύγουν όταν είναι ενεργειακά κουρασμένοι. Η πολύ ευαίσθητη φύση τους, τους δίνει την δυνατότητα να αισθάνονται την θετική ενέργεια πολύ καλύτερα σε σχέση με τους άλλους.

Μάγεια Τ.

https://www.awakengr.com/

Ψυχολογία

 

Ο κλινικός ορισμός για την συνεξάρτηση ποικίλλει, αλλά γενικά θεωρείται η υπερβολική συναισθηματική ή ψυχολογική εξάρτηση σε κάποιον άλλο. Οι ερευνητές έχουν σημειώσει τέσσερα στοιχεία που σηματοδοτούν την εμφάνισή της: Εξωτερική εστίαση, αυτοθυσία, συναισθηματική καταπίεση, διαπροσωπική σύγκρουση και έλεγχος.

Τα συνεξαρτητικά ζευγάρια επιδιώκουν να επικυρώσουν την αίσθηση της αυτοεκτίμησης και της αξίας μέσω του άλλου, χρησιμοποιώντας τον σύντροφό τους ως δεκανίκι για οποιοδήποτε από τα δικά τους μη ανεπτυγμένα μέρη. Αυτό είναι προβληματικό επειδή η αφοσίωση σε μια σχέση δεν πρέπει να υπερβαίνει τις ατομικές και ψυχολογικές ανάγκες κάποιου.

Εάν αυτή η δυναμική συνεχίζεται και διαιωνίζεται, αυτοί οι παράγοντες σύνδεσης σκιαγραφούν μια εικόνα τοξικής σχέσης που χαρακτηρίζεται από τα εξής μοτίβα: τάση να ευχαριστούμε τους άλλους, προβολή, αυτοκριτική, άγχος, δυσλειτουργική επικοινωνία, χειραγώγηση, χαμηλή αυτοεκτίμηση και υψηλή αντιδραστικότητα.

Από την άλλη πλευρά, η αλληλεξάρτηση χαρακτηρίζεται από δύο αυτόνομα άτομα που μπορούν να φροντίζουν και να καλλιεργούν τη σχέση χωρίς να θυσιάζουν ή να διακυβεύουν τη δική τους αίσθηση του εαυτού τους. Δεν δίνεται τεράστια έμφαση στο τι μπορεί να κάνει ή να ολοκληρώσει το άλλο άτομο για τον σύντροφό του, επειδή ήδη το προσπαθούν για την δική τους, προσωπική εξέλιξη.

Πώς μπορούμε να μετακινηθούμε από την συνεξαρτητική σχέση στην αλληλεξαρτητική
Αν αντιλαμβάνεστε χαρακτηριστικά συνεξάρτησης στη σχέση σας, μην πανικοβάλλεστε. Μπορείτε να βρείτε την ισορροπία και να θέσετε νέες βάσεις. Όμως, θα χρειαστείτε επίγνωση, αναστοχασμό και συνεργασία.

1. Πάρτε χρόνο για τον εαυτό σας
Αφιερώστε χρόνο για να εργαστείτε πάνω στην πιο σημαντική σχέση όλων: αυτή με τον εαυτό σας. Είναι πιθανό να έχετε εγκαταλείψει τα συναισθήματά σας και να βάζετε τη σχέση πάνω απ ‘όλα. Μπορεί να μην γνωρίζετε τι σκέφτεστε, αισθάνεστε ή χρειάζεστε ανά πάσα στιγμή, επειδή όλα αυτά πλέον καθορίζονται σε σχέση με τον/τη σύντροφό σας.

2. Δημιουργήστε και ενισχύστε ισχυρά και ξεκάθαρα όρια
Εάν δεν ξέρετε ποια είναι τα όριά σας, προσέξτε το σώμα σας. Τι αισθάνεται άσχημα; Τι αισθάνεται καλά; Τι συμφωνεί με τις αξίες σας; Τι δεν συμφωνεί; Τι νιώθετε άβολα ή άνετα να κάνετε; Πείτε μόνο ναι στα πράγματα που είναι πραγματικά εντάξει για εσάς. Πείτε όχι σε όλα τα άλλα.

3. Εργαστείτε πάνω στην υγιή, ανοιχτή επικοινωνία και δείτε έναν ψυχολόγο αν το χρειάζεστε
Η αλληλεξάρτηση δεν μπορεί να υπάρξει εάν ο σύντροφός σας εξακολουθεί να προσκολλάται σε τυχόν εξαρτώμενες τάσεις. Χρειάζονται δύο άτομα για να ξεφύγουν από τον κύκλο και να συνδημιουργήσουν κάτι νέο. Μπορεί να είναι τρομακτικό να αναγνωρίζετε το ρόλο σας στη διαιώνιση της συνεξάρτησης, αλλά η συνομιλία θα σας οδηγήσει στην ανάπτυξη. Διαφορετικά, τα πράγματα δεν θα αλλάξουν.

Πηγή:

www.mindbodygreen.com/articles/codependency-vs-interdependency

https://enallaktikidrasi.com/

Ψυχολογία

Να προσέχεις, να μην προκαλέσεις ποτέ ανθρώπους με ενσυναίσθηση!
Σπύρος Μακρής


Οι άνθρωποι με ενσυναίσθηση γεννιούνται με ένα δώρο: Έχουν τη δυνατότητα να αισθάνονται τα συναισθήματα των άλλων. Αν και αυτό είναι βολικό όταν χρειάζεστε κάποιον για να μιλήσετε, δεν είναι το κύριο δώρο τους. Είναι ειδικοί της ανθρώπινης ψυχολογίας, σαν αυτό να είναι η δεύτερη φύση τους. Οπότε, καλό είναι να μην τα βάζει κανείς μαζί τους.

Ας δούμε, λοιπόν, για ποιους λόγους:

Οι άνθρωποι με ενσυναίσθηση είναι καλοί ανιχνευτές ψεύδους

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος ταυτοποίησης ενός ψεύτη είναι η κίνηση των ματιών τους. Ωστόσο, εάν είσαι ένας τύπος με ενσυναίσθηση, αντιλαμβάνεσαι επιπλέον πράγματα που εκπέμπει το σώμα ή ενέργεια εκείνου που λέει ψέματα. Πιθανότατα δεν ξέρεις γιατί, αλλά το νιώθεις στο στομάχι να σε γαργαλάει ότι ο συνομιλητής σου είναι ψεύταρος.

Μην προσπαθήσετε να τους ξεγελάσετε

Οι άνθρωποι με ενσυναίσθηση, αισθάνονται τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων, πολύ-πολύ πολύ περισσότερο από ό, τι θα ήθελαν και οι ίδιοι. Εξαιτίας αυτού, ξέρουν πότε προσποιείται κάποιος. Μην το προσπαθήσετε, λοιπόν. Απλά δεν θα λειτουργήσει.

Αισθάνονται την Ζήλια

Είναι ιδιαίτερα χαρισματικοί και μπορούν να «πιάσουν» κύματα στον αέρα, ακόμα και αν δεν πείτε τίποτα, ή το μάτια σας δεν δείξουν ότι τους ζηλεύετε. Συνήθως, τότε, δείχνουν ταπεινότητα για να σε κάνουν να αισθάνεσαι πιο άνετα, αλλά αν αργότερα το αντιληφθείτε θα σας κάνει να νιώσετε χειρότερα.

Αισθάνονται το μίσος

Όπως και με την ζήλια έτσι και το μίσος, είναι ένα τόσο αρνητικό συναίσθημα που εκπέμπει μια αρνητική ενέργεια που είναι αρκετά ισχυρή, που την αντιλαμβάνονται και απομακρύνονται από αυτό το συναίσθημα. Δεν βλάπτονται από το μίσος σας, αλλά προτιμούν να μην επηρεάζεται η ψυχή τους από την αρνητική σας ενέργεια. Δεν χάνουν τον ύπνο τους για οποιοδήποτε μίσος – γεγονός που συχνά αναγκάζει τους ανθρώπους να τους μισούν ακόμα περισσότερο.

Γνωρίζουν τις Προκαταλήψεις σας

Οι άνθρωποι με ενσυναίσθηση, γνωρίζουν πάντα πότε έχετε μια κρυμμένη προκατάληψη. Εάν αισθάνεστε ενοχλημένοι από άτομα με διαφορετικό χρώμα δέρματος, σεξουαλικό προσανατολισμό ή διαφορές προσωπικότητας, το καταλαβαίνουν και χάνουν το ενδιαφέρον τους για άτομα που είναι ρηχά ή «κολλημένα».

Ξέρουν αν είσαι ή όχι καλά και πότε


Δεν χρειάζεται να κρύβεστε από την ενσυναίσθηση αυτών των ανθρώπων. Είναι πολύ καλοί στο να καταλαβαίνουν πότε αισθάνεσαι άσχημα. Έχοντας έναν φίλο που μπορείτε να μιλήσετε για τα πράγματα αυτά, είναι μια τεράστια βοήθεια! Επωφεληθείτε από τις θεραπευτικές ικανότητες του φίλου σας και μην φοβάστε. Θέλουν να βοηθήσουν.

Αποκωδικοποιούν τις προθέσεις σου

Αποφύγετε να κερδίσετε την αγάπη τους ή την συμπάθειά τους με δόλο. Ακόμα κι αν δεν υπάρχει προσποίηση από μέρους σας, υπάρχει κάτι που δεν είναι αληθινό. Αυτό, οι άνθρωποι με ενσυναίσθηση δεν μπορούν να το χωνέψουν με τίποτα. Η πιο ισχυρή ικανότητα τους είναι η αποκρυπτογράφηση των ενεργειών και των προθέσεων των ανθρώπων.

Ξέρουν πότε βρίσκεστε στο λάθος μονοπάτι

Οι άνθρωποι με ενσυναίσθηση είναι τόσο καλοί στην πρόβλεψη της αυτοκαταστροφής, που μοιάζει σαν να κάνουν ένα ταξίδι στο χρόνο και είναι ένα βήμα εμπρός. Γνωρίζουν το υποσυνείδητο σκεπτικό σας. Όταν θα σας πουν -γιατί θα το κάνουν- ότι το μονοπάτι που ακολουθείτε είναι λάθος, καλό είναι να σκεφτείτε πολύ σοβαρά προτού προχωρήσετε.

Ξέρουν όταν προσπαθείτε να είστε κάποιος που δεν είστε

Όπως, έχει φανεί και από τα προηγούμενα, έχουν τη δυνατότητα «βλέπουν» τα προτερήματα και τα ελαττώματά σας! Δεν υπάρχει τίποτα πιο ελκυστικό για τους ανθρώπους με ενσυναίσθηση από κάποιον που είναι ο εαυτός τους. Μην προσπαθείτε, λοιπόν, να είστε κάποιος που δεν είστε πραγματικά. Βγάλτε τους ρόλους που σας θέτει ο περίγυρος, το εργασιακό περιβάλλον, η κοινωνία. Ειδικά μπροστά τους.

Μπορούν να εντοπίσουν την εκμετάλλευση

Θυμηθείτε όταν ήσασταν παιδία και θέλατε κάτι, οπότε «μαλαγανεύατε» τους γονείς σας για να αποκτήσετε αυτό που θέλετε. Ε, μην το κάνετε αυτό σε κάποιον με ενσυναίσθηση. Θα σας σταματήσει πριν καλά-καλά ξεκινήσετε. Είναι πιο πιθανό να πάρετε αυτό που θέλετε, αν το ζητήσετε κατευθείαν.

Συνοψίζοντας, λοιπόν, έχουμε τα εξής:

Οι άνθρωποι με ενσυναίσθηση έχουν την ικανότητα να «διαβάζουν» τους άλλους ανθρώπους σε πολλά επίπεδα. Δεν είναι μόνο η γλώσσα του σώματος. Είναι οι συχνότητες που εκπέμπουν, τις οποίες μπορούν να συλλαμβάνουν στον αέρα. Αυτό τους κάνει να είναι σε θέση να ξεχωρίζουν πότε κάποιος προσποιείται, λέει ψέματα, ή απλά ότι δεν είναι αυτοί που λένε ότι είναι.

Με απλά λόγια δεν μπορούν εύκολα να ξεγελαστούν. Μην τα βάζετε, λοιπόν, μαζί τους.

awarenessact.com
Μετάφραση-Απόδοση diadrastika.com

https://www.awakengr.com/

Ψυχολογία

Από την Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγο-Παιδοψυχολόγο

Όλοι θέλουμε να έχουμε δίπλα μας τον άνθρωπο που αγαπάμε. Κάποιες φορές όμως αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Μπορούμε να κάνουμε μια σχέση από απόσταση να δουλέψει; Και αν ναι, πώς;

Η αλήθεια είναι ότι η σχέση από απόσταση είναι μια «δύσκολη πίστα» και συνήθως είναι πιο απαιτητική από μία σχέση στην οποία οι δύο σύντροφοι είναι κοντά. Όταν ανάμεσα σ’ εμάς και στον άνθρωπό μας υπάρχουν χιλιόμετρα, όλα γίνονται πιο δύσκολα. Πράγματα που είναι αυτονόητα σε κάθε σχέση, εδώ μοιάζουν να καταργούνται. Δεν μπορούμε να μοιραστούμε την καθημερινότητά μας με τον ίδιο τρόπο όπως άλλα ζευγάρια, δεν μπορούμε να πάμε μια βόλτα όποτε θέλουμε, δεν μπορούμε να κοιμηθούμε μαζί του, να τον αγγίξουμε, δεν μπορούμε καν να τσακωθούμε και να συμφιλιωθούμε όπως θα κάναμε από κοντά.

Επίσης, η απόσταση δεν είναι καθόλου απίθανο να μας κουράσει με πολλούς τρόπους καθώς μπορεί π.χ. να ζηλεύουμε περισσότερο ή απλά να μην αντέχουμε να μας λείπει τόσο ο άλλος.

Ωστόσο, μια τέτοια σχέση δεν είναι απαραίτητα και καταδικασμένη όπως ίσως πιστεύουν αρκετοί. Έρευνα που έγινε το 2013 (Hancock, Jiang) έδειξε ότι περίπου 3 εκατ. παντρεμένοι άνθρωποι στις ΗΠΑ κάποια στιγμή έχουν απόσταση από τους συντρόφους τους ενώ το 75% των φοιτητών της χώρας επίσης έχει περάσει από αντίστοιχη φάση. Μάλιστα, οι συμμετέχοντες που είχαν σχέση από απόσταση, δήλωσαν το ίδιο ή και περισσότερο ικανοποιημένοι από αυτήν, σε σχέση με τα ζευγάρια που ζούσαν κοντά. Έδειξαν επίσης ότι ήταν περισσότερο αφοσιωμένοι στο ταίρι τους ενώ ένιωθαν και λιγότερο «παγιδευμένοι» στη σχέση.

Μην ξεχνάμε λοιπόν ότι η σχέση από απόσταση έχει και τα καλά της. Όπως ότι γινόμαστε πιο εφευρετικοί στην προσπάθειά μας να αναπληρώσουμε την εγγύτητα που μας λείπει. Ή ότι μας αφήνει και μια αίσθηση μεγαλύτερης ελευθερίας για την προσωπική μας ανάπτυξη. Ή η γλύκα της αναμονής και της προσμονής να ξαναβρεθούμε…

Όπως και να έχει πάντως, όπως κάθε σχέση, χρειάζεται προσπάθεια, υπομονή και κοινό όραμα για να πετύχει. Παρακάτω θα βρείτε μερικούς τρόπους για να τα καταφέρετε.

Βρείτε την ισορροπία στην επικοινωνία

Συχνά τα ζευγάρια που είναι μαζί από απόσταση, ειδικά στην πρώτη φάση της σχέσης, μιλάνε με τις ώρες στο τσατ ή στο τηλέφωνο προσπαθώντας να αναπληρώσουν τον χρόνο που δεν είναι μαζί. Ωστόσο αυτή η συνήθεια δεν αργεί να ατονήσει καθώς οι καθημερινές υποχρεώσεις συνήθως δεν αφήνουν τόσο χρόνο σε κανέναν. Και τότε, δεν είναι απίθανο οι δύο σύντροφοι να έχουν συναισθήματα ματαίωσης, θεωρώντας ότι η σχέση περνάει κρίση ενώ στην ουσία απλά βρίσκει έναν πιο ρεαλιστικό ρυθμό. Επίσης, κάποιες φορές αισθανόμαστε ότι πρέπει συνεχώς να επικοινωνούμε με τον άλλον ακόμα κι αν στην πραγματικότητα δεν έχουμε να πούμε κάτι, κυρίως από ανασφάλεια. Έτσι όμως το μόνο που καταφέρνουμε είναι να γινόμαστε φορτικοί και να αφαιρούμε κάτι από τη «μαγεία» του να λείπουμε ο ένας στον άλλον. Αν λοιπόν, οι περιστάσεις δεν σας επιτρέπουν να είστε κοντά, προσπαθήστε να βρείτε ένα «τέμπο» στη συχνότητα και στην ποιότητα της επικοινωνίας σας.

Να καθιερώσετε π.χ. μια δική σας ρουτίνα π.χ. να στέλνετε μια γλυκιά καλημέρα, να μιλάτε όταν περπατάτε από τη δουλειά προς το σπίτι και μετά ξανά πριν κοιμηθείτε και ενδιάμεσα ίσως ένα μικρό μήνυμα που να δείχνει την αγάπη σας. Έτσι και θα έχετε κάτι να περιμένετε κάθε μέρα και θα έχετε την αίσθηση μιας σταθερότητας μεταξύ σας. Αυτό φυσικά δεν είναι μονόδρομος. Κάθε ζευγάρι έχει τους δικούς του ρυθμούς. Κανείς δεν σας απαγορεύει να μιλάτε και οποιαδήποτε άλλη στιγμή μέσα στην ημέρα ή ακόμα και να μη μιλάτε τόσο συχνά. Το βασικό είναι να δίνετε στη σχέση χώρο και χρόνο για ν’ ανασάνει ανάλογα με την προσωπικότητα και τις ανάγκες σας. Αν ήσασταν κοντά, δε θα σκεφτόσασταν κάτι αντίστοιχο; Προσαρμόστε λοιπόν την υγιή επικοινωνία που θα επιδιώκατε από κοντά και στη σχέση από απόσταση.

Δείτε το αλλιώς

Ναι, σας λείπει. Ναι, θα θέλατε να κοιμηθείτε αγκαλιά. Να πάτε για φαγητό ή για μια βόλτα με το αυτοκίνητο. Όμως δεν είναι μόνο αυτά σε μία σχέση. Είναι και το πώς ο άλλος σας συμπαραστέκεται έστω και από μακριά, πόσο προσπαθεί, πως σας δείχνει την αγάπη του. Πράγματα που σημαίνουν κάτι, που αποτελούν μία ένδειξη για το τι άνθρωπο έχετε απέναντί σας αλλά και τι μέλλον μπορείτε να έχετε μαζί. Προσπαθήστε λοιπόν να δείτε αυτό που έχετε τώρα όχι ως κάτι καταδικασμένο να αποτύχει αλλά ως ένα «crash test» της σχέσης σας. Ως μία δοκιμασία μέσα από την οποία θα καταλάβετε τι αισθάνεστε ο ένας για τον άλλον και πόσο θέλετε ή αντέχετε να προσπαθήσετε να υπερνικήσετε τα όποια εμπόδια για να μείνετε ο ένας με τον άλλον.

Γίνετε εφευρετικοί

«Το καλό το παλικάρι, ξέρει κι άλλο μονοπάτι», λέει η παροιμία. Κι αυτό ακριβώς είναι που θα πρέπει να κάνετε κι εσείς. Να βρίσκετε νέα μονοπάτια. Π.χ. να στείλετε ο ένας στον άλλον ένα γράμμα με το ταχυδρομείο. Ή να στείλετε ένα βίντεο που θα τραγουδάτε το αγαπημένο σας τραγούδι ή θα κάνετε την αγαπημένη σας γκριμάτσα. Ή να δείτε μια ταινία μαζί παρόλο που ο ένας είναι εδώ και ο άλλος εκεί. Τι σας εμποδίζει όμως να διαλέξετε κάτι μαζί και να το δείτε ταυτόχρονα; Ή να μιλήσετε αμέσως μετά για να το σχολιάσετε; Ή να πάτε μια βόλτα στο αγαπημένο σας μέρος και να μιλήσετε με βιντεοκλήση και να βλέπετε και οι δύο την ίδια θέα έστω κι αν είστε σε διαφορετικές χώρες; Ακόμα και αν υπάρχει διαφορά ώρας, μπορείτε να το κανονίσετε κάποια στιγμή που εξυπηρετεί και τους δύο.

Μη χάνετε την οικειότητα

Μπορεί να μην μπορείτε να ανταλλάξετε ένα φιλί όποτε θέλετε, όμως αυτό δε σημαίνει ότι η μεταξύ σας οικειότητα πρέπει να μπει στο περιθώριο. Αντιθέτως, πρέπει να αναδειχτεί και να της ανατεθεί πρωταγωνιστικός ρόλος με κάθε πρόσφορο μέσο. Βρείτε δικά σας αστεία, τρόπους για να αποκαλείτε ο ένας τον άλλον, μιλήστε για το πόσο θέλετε να βρεθείτε, γίνετε εκδηλωτικοί με όποιον τρόπο μπορείτε. Και μην αποφεύγετε να αναφέρεστε και στο σεξ καθώς αποτελεί βασικό συστατικό μιας ερωτικής σχέσης είτε από κοντά είτε από μακριά.

Νιώστε ασφαλείς ο ένας με τον άλλον

Οι ανασφάλειες που όλοι λίγο πολύ έχουμε, είναι πολύ πιθανό να γιγαντωθούν όταν πρακτικά δεν έχουμε ενεργό ρόλο στην καθημερινή ζωή του άλλου. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τα δύο μέρη. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να φροντίζουμε να μην καλλιεργείται κλίμα αβεβαιότητας εκατέρωθεν. Τα «παιχνίδια» που συχνά μπορεί να κάνουμε για να κρατήσουμε τον άλλον σε εγρήγορση, σε μια σχέση από απόσταση μπορεί να δημιουργήσουν φόβο, αγωνία και αίσθημα παραγκωνισμού που σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτά που περιμένουμε να μας χαρίσει ο σύντροφός μας. Γι’ αυτό απαντάτε στις ανησυχίες του συντρόφου σας, διαβεβαιώστε τον για τα συναισθήματά σας, ενημερώστε τον αν για κάποιον λόγο δεν θα μπορείτε να μιλήσετε… Προσπαθήστε πάντα να καθησυχάζετε ο ένας τον άλλον ότι όσο μακριά κι αν είστε, έχετε την πιο κοντινή απόσταση από την καρδιά σας.

Κανονίστε να βρίσκεστε σε τακτικά διαστήματα

Ανάλογα με το πόσο μακριά είσαστε, προσπαθήστε να συναντιέστε όσο πιο συχνά γίνεται. Για κάποιους αυτό μπορεί να σημαίνει μια φορά την εβδομάδα ή μια φορά το τρίμηνο ή κάτι άλλο. Όπως και να ‘χει, μην «βολευτείτε» στην καθημερινότητά σας και αμελήσετε να βρίσκεστε όσο το δυνατόν πιο τακτικά. Μπορείτε να πηγαίνετε ο ένας στο μέρος του άλλου ή –αν υπάρχει η δυνατότητα- να κανονίζετε να βρίσκεστε κάπου ενδιάμεσα ή σε έναν διαφορετικό προορισμό κάθε φορά. Το να έχετε κάτι να περιμένετε, θα σας κρατήσει ενωμένους για περισσότερο. Ωστόσο, υπάρχει κι ένας ακόμα πολύ σημαντικός λόγος για να περνάτε χρόνο μαζί. Κι αυτός είναι ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβετε αν όντως ταιριάζετε. Γιατί όσο περισσότερο καιρό περνάμε κοντά σε κάποιον τόσο περισσότερο ανακαλύπτουμε τις καθημερινές του συνήθειες, πτυχές του χαρακτήρα του, τον τρόπο που έχει να αντιμετωπίζει τα πιο μικρά και τα πιο μεγάλα πράγματα… Επίσης, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να δούμε τον άλλον στις κανονικές του διαστάσεις και να μην τον εξιδανικεύουμε, παγιδεύοντας τον εαυτό μας σε μία συναισθηματική ουτοπία. Η «εξουδετέρωση» της απόστασης δηλαδή, όποτε είναι εφικτή, θα μας βοηθήσει να φέρουμε τη σχέση στα σωστά της μέτρα.

Μην ξεχνάτε τον εαυτό σας

Ένα από τα καλά της σχέσης σε απόσταση, είναι ότι μας αφήνει περισσότερο χώρο για να κάνουμε πράγματα για εμάς. Γι’ αυτό μην κλείνεστε σπίτι περιμένοντας μόνο πότε θα μιλήσετε με τον σύντροφό σας ούτε να αφήσετε τη ζωή σας να γεμίσει λύπη ή να περιστρέφεται μόνο γύρω από τη σχέση σας. Δείτε τους φίλους σας, ασχοληθείτε με τα χόμπι σας και γενικά γεμίστε τον χρόνο που έχετε για να κάνετε κάτι που ευχαριστεί εσάς και που σας βοηθά να εξελιχθείτε χωρίς απαραίτητα να περιλαμβάνει και τον σύντροφό σας.

Μη μιλάτε μόνο για εσάς

Μπορεί να μη μοιράζεστε την ίδια ρουτίνα από κοντά αλλά μπορείτε να τη μοιράζεστε από μακριά. Μιλήστε για το τι έγινε στη δουλειά, για κάτι αστείο που συνέβη στο δρόμο για το γυμναστήριο, για κάτι που σας προβληματίζει σχετικά με τους φίλους σας ή για ένα

οικογενειακό θέμα. Κρατήστε όσο γίνεται επαφή ο ένας με τη ζωή του άλλου γιατί αυτός είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να ζείτε μαζί ακόμα και με έναν ωκεανό ανάμεσά σας.

Επικοινωνήστε με όσους περισσότερους τρόπους μπορείτε

Μη στέλνετε μόνο μηνύματα ούτε να μιλάτε μόνο στο τηλέφωνο. Η τεχνολογία πια, ευτυχώς, μας δίνει πολλούς τρόπους να επικοινωνούμε όσο μακριά κι αν είμαστε κάνοντας τη σχέση από απόσταση σίγουρα πιο εύκολη υπόθεση απ’ ό,τι ήταν στο παρελθόν. Τσατ, βιντεοκλήσεις, e-mail, gif, emoji… Επιστρατεύστε κάθε μέσο που μπορεί να εμπλουτίσει τον τρόπο που μιλάτε και μην εγκλωβιστείτε μόνο σε έναν.

Να είστε ξεκάθαροι για το τι περιμένετε

Αυτός είναι ίσως και ο βασικότερος «κανόνας». Κάθε σχέση έχει ένα πλαίσιο λειτουργίας με το οποίο θα πρέπει να συμφωνούν οι ενδιαφερόμενοι. Το ίδιο ισχύει και για τη σχέση από απόσταση. Μιλήστε εξαρχής για το τι προσδοκίες έχετε, κατά πόσο είστε διατεθειμένοι να προσπαθήσετε, τι υποχωρήσεις προτίθεστε να κάνετε, αν είστε ανοιχτοί στο ενδεχόμενο η σχέση αυτή να ξεκινήσει πιο «χαλαρά» και να συνεχιστεί ανάλογα με το πώς θα νιώσετε στην πορεία, αν βλέπετε κάποια προοπτική και τι σκοπεύετε να κάνετε γι’ αυτό, για πόσο χρόνο θα χρειαστεί να μείνετε χώρια κ.οκ. Μην αφήσετε αναπάντητα ερωτήματα ούτε να κρύβετε τις πραγματικές σας επιθυμίες και ανάγκες, περιμένοντας να λυθούν όλα στην πορεία γιατί το πιο πιθανό είναι να δημιουργηθεί ένα χάσμα στον τρόπο που ο καθένας αντιλαμβάνεται αυτό που έχετε. Κι αυτό το χάσμα πιθανότατα θα οδηγήσει σε απογοήτευση και πόνο αν δεν κάνετε κάτι για να το προλάβετε.

https://gr.pinterest.com/pin/689613761670930836/

https://akappatou.gr/

Ψυχολογία

Πώς ένα μόνο χτύπημα των φτερών μιας πεταλούδας μπορεί να επηρεάσει τη ζωή σου και τον τρόπο σκέψης σου
Ακόμα και η πιο μικρή σου κίνηση μπορεί να αλλάξει τον κόσμο!

Μαρία Παπαδοπούλου 
Θα μπορούσε ένα μικρό αλλά πανέμορφο έντομο χτυπώντας τα φτερά του σε μία άκρη της γης να επηρεάσει τη ζωή σου; Η απάντηση, όσο απροσδόκητη κι αν θα σου φανεί, είναι ναι και μάλιστα είναι ένα γεγονός που είναι γνωστό ως το φαινόμενο της πεταλούδας! Είναι αρκετά πιθανό να το έχεις ακούσει κάποια στιγμή στη ζωή σου είτε από κάποιον γνωστό σου ή ακόμα να έγινε αναφορά σε κάποια ταινία ή σειρά που έβλεπες. Ωστόσο λόγω του κοινότυπου ονόματος του πιθανότατα δεν έδωσες σημασία, τώρα όμως ήρθε η ώρα να μάθεις τα πάντα για το φαινόμενο της πεταλούδας από το πού ξεκίνησε μέχρι το πως επηρεάζει τη ζωή σου.

Από που πήρε το όνομα του το φαινόμενο της πεταλούδας
Η ιδέα προέρχεται από το χτύπημα των φτερών της πεταλούδας που είναι ο καταλύτης και η αφετηρία ενός πολύ μεγαλύτερου γεγονότος. Ακόμα και το ένα φτερό της πεταλούδας μπορεί να αντιπροσωπεύει μικρές αλλαγές στην ατμοσφαιρική πίεση. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι αλλαγές συσσωρεύονται και αυτό έχει ως αποτέλεσμα μικρές, σχεδόν ανεπαίσθητες αλλαγές που έχουν όμως τεράστιες επιπτώσεις σε πολύπλοκα συστήματα. Η πεταλούδα είναι μια συμβολική αναπαράσταση κάτι απρόβλεπτου, μεταβλητού ή άγνωστης ποσότητας και μπορεί να αντιπροσωπεύει οποιαδήποτε ανεπαίσθητη αλλαγή στη ζωή μας.

Τι αντιπροσωπεύει το φαινόμενο της πεταλούδας
Η σύνδεση της πεταλούδας που χτυπά τα φτερά της σε μια χώρα για να προκαλέσει έναν τυφώνα σε μία άλλη είναι πραγματική, παρόλο που μπορεί να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να γίνει ο τυφώνας. Εάν αυτή η πεταλούδα δεν είχε χτυπήσει τα φτερά της εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή, αυτή η μικρή αλλαγή στις αρχικές συνθήκες μπορεί να μην είχε οδηγήσει σε ένα τόσο δραστικό αποτέλεσμα όπως είναι ο τυφώνας. Το χτύπημα των φτερών της πεταλούδας όσο αμελητέο κι αν φαίνεται μπορεί να δημιουργήσει μεγάλες μεταβολές γεγονότων.

Θα μου πεις, και πως συνδέεται αυτό με τη δική μου ζωή; Η λογική είναι ότι οι ζωές μας είναι στην πραγματικότητα μια συνεχής επίδειξη αυτής της θεωρίας. Καθώς γνωρίζουμε σπάνια τις αρχικές συνθήκες με απόλυτη λεπτομέρεια, το τελικό αποτέλεσμα ενός σύνθετου συστήματος όπως είναι οι ανθρώπινες ζωές είναι τουλάχιστον απρόβλεπτο.

Πως επηρεάζει τη ζωή σου και πώς θα επηρεάσει τον τρόπο σκέψης σου
Οποιαδήποτε αλλαγή όσο μικρή κι αν είναι μπορεί να επηρεάσει τη ζωή σου. Ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να το σκεφτείς είναι ότι μπορείς να βρεις τρόπους ώστε οι αλλαγές που θα κάνεις καθημερινά να μπορούν να είναι στην πλειοψηφία τους θετικές. Ενέργειες όπως η μείωση του πλαστικού ή η εξοικονόμηση ενέργειας μπορούν να κάνουν πραγματικά τη διαφορά.

Η κατανόηση της διασύνδεσης όλων μεταξύ τους είναι βασική προϋπόθεση ώστε να το κατανοήσεις καλύτερα. Μια ενέργεια που θα λάβει χώρα στο παρόν θα είχε προκληθεί από μια προηγούμενη περίσταση. Και αυτή η ίδια δράση θα είναι η αιτία μιας μελλοντικής αντίστοιχα. Το φαινόμενο της πεταλούδας μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάθε ώρα και στιγμή. Η συνειδητοποίηση των πράξεων σου και των πιθανών συνεπειών τους είναι η αρχή που μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή. Μια πράξη καλοσύνης επιτρέπει μια άλλη, συνδέοντας όλους μας με αδιανόητους τρόπους. Οι μικρές σκέψεις ενσυναίσθησης είναι μια θεμελιώδης έννοια της αίσθησης του πόνου των άλλων.

Ξεκίνα σήμερα να είσαι πιο υπομονετική με άτομα τα οποία νιώθεις ότι δε σε καταλαβαίνουν για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Ο κάθε ένας αναπτύσσεται με διαφορετικό ρυθμό και τρόπο. Ένα χαμόγελο σε έναν περαστικό μπορεί να τον κάνει να χαμογελάσει σε έναν άλλον και αυτός σε έναν τρίτο κλπ. Μπορείς να κάνεις την αλλαγή κάθε μέρα όχι μόνο για τη ζωή σου αλλά γιατί η δική σου πράξη μπορεί να επηρεάσει τη ζωή όλων μας!

https://ipop.gr/

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή