Μαΐου 11, 2021

Ψυχολογία


O Φρόιντ ήταν ο πρώτος που αντιλήφθηκε την ύπαρξη αυτής της συνηθισμένης ψυχικής λειτουργίας.

Στην ψυχοθεραπευτική μου πρακτική, οι θεραπευόμενοι συχνά παραπονιούνται ότι ο/η σύζυγος, ο στενός τους φίλος ή ο συγγενής τους «προβάλλει» συνεχώς. Συνήθως εκφράζεται κάπως έτσι: «Έκανε προβολή πάνω μου!», «Της είπα να σταματήσει να προβάλει».

Προβολή συμβαίνει όταν ένα άτομο αποδίδει ένα χαρακτηριστικό σε ένα άλλο άτομο που στην πραγματικότητα προέρχεται από εκείνο. Η έννοια της προβολής προέρχεται από τον ίδιο τον Sigmund Freud. Ο Freud, που είχε σπουδάσει νευρολόγος, δανείστηκε τον όρο από τη νευρολογία. Εκεί σήμαινε την ικανότητα των νευρώνων να μεταφέρουν ερεθίσματα από το ένα επίπεδο του νευρικού συστήματος σε ένα άλλο.

Οι άνθρωποι προβάλλουμε συνεχώς και από μόνο του αυτό δεν είναι ούτε καλό, ούτε κακό. Εξαρτάται από το ποια συναισθήματα/ χαρακτηριστικά προβάλλονται και αν ο εαυτός τα αρνείται ή όχι. Η προβολή μπορεί να βρίσκεται στη βάση εκπληκτικών χαρακτηριστικών όπως η ενσυναίσθηση, η γενναιοδωρία και τα ερωτικά συναισθήματα – ή αρνητικών χαρακτηριστικών και συναισθημάτων όπως η οργή, η αλαζονεία και η περιφρόνηση.

Η ψυχική αυτή λειτουργία βοηθά τους ανθρώπους να ερωτευθούν αλλά και να μισήσουν ο ένας τον άλλο. Όμως, στην καθημερινή γλώσσα, η προβολή αναφέρεται συνήθως σε αρνητικά χαρακτηριστικά, που ο εαυτός αρνείται και έτσι τα αντιλαμβάνεται ως προερχόμενα από ένα άλλο άτομο.

Είναι εύκολο να διακρίνει κανείς πότε ένας άλλος άνθρωπος χρησιμοποιεί την προβολή. Είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιληφθούμε όμως πότε εμείς προβάλλουμε. Γιατί. Επειδή η προβολή είναι ασυνείδητη.

Γιατί οι άνθρωποι προβάλλουμε;
Συχνά αναγνωρίζουμε δυσάρεστα, αρνητικά χαρακτηριστικά σε άλλους, τα οποία μισούμε σε εμάς τους ίδιους. Αυτή η διαδικασία συμβαίνει ασυνείδητα.

Ας πάρουμε το κλασικό παράδειγμα του Freud: ένας άνδρας που είναι άπιστος στη σύζυγό του, αλλά ο οποίος κατηγορεί τη σύζυγό του για απιστία. Αυτός ο άνδρας, ας τον ονομάσουμε Herr M, έχει αυστηρούς κώδικες ηθικής για τον εαυτό του. Θεωρεί ότι είναι τίμιος, καλός σύζυγος και πολίτης. Επικρίνει έντονα τον εαυτό του για την απιστία του, αλλά δεν φαίνεται να το σταματά.


Ο Herr M αποκηρρύσσει και αρνείται το γεγονός της ίδιας του της απιστίας, την οποία θα θεωρούσε απαράδεκτη σε ένα άλλο άτομο και στη συνέχεια την προβάλει στη σύζυγό του, καθιστώντας εκείνη την «κακιά» της υπόθεσης.

Στο νου του Herr M, το γεγονός της απιστίας του δεν έχει καθόλου να κάνει με τις υποψίες της συζύγου του. Αυτό ονομάζεται «τμηματοποίηση», καθώς διατηρεί την απιστία του σε ένα ξεχωριστό κομμάτι της ζωής του, τόσο καλά σφραγισμένο από την υπόλοιπη ζωή του. Αυτή η διαδικασία του επιτρέπει να νιώθει ότι είναι καλός άνθρωπος, όταν απιστεί ξανά και ξανά.

Μήπως χρησιμοποιούμε κι εμείς την προβολή;
Όπως προαναφέρθηκε είναι εύκολο να αντιληφθούμε ότι ο συνομιλητής μας προβάλλει πάνω μας ή σε κάποιον άλλο. Ωστόσο, το εγχείρημα αποδεικνύεται δυσκολότερο όταν μιλάμε για εμάς τους ίδιους. Κάποια σημάδια που μαρτυρούν ότι μπορεί να προβάλλουμε είναι τα εξής:

– Νιώθουμε συχνά εξαιρετικά πληγωμένοι, αμυντικοί ή ευαίσθητοι για κάτι που κάποιος είπε ή έκανε.

– Είμαστε εξαιρετικά αντιδραστικοί και βιαζόμαστε να κατηγορήσουμε κάποιον άλλο.

– Δυσκολευόμαστε να είμαστε αντικειμενικοί, να δούμε άλλες οπτικές γωνίες εκτός από τη δική μας και να μπούμε ουσιαστικά στη θέση του άλλου.

– Παρατηρούμε ότι αυτή η κατάσταση της αντιδραστικότητας επαναλαμβάνεται πια σαν μοτίβο.

Αν παρατηρήσετε κάποια από αυτά, ρωτήστε τον εαυτό σας τα εξής:

– Είναι αυτή η συμπεριφορά που απεχθάνομαι σε αυτό το άτομο κάτι που βρίσκω αφόρητο στον εαυτό μου;

Με ποιους τρόπους κάνω κι εγώ το ίδιο;

– Τι είδους αφηγήματα λέω στον εαυτό μου γι’ αυτό το άτομο ή την κατάσταση;

– Ποιον ή τι μου θυμίζει αυτός ο άνθρωπος/ η κατάσταση;

Αν μπορέσετε να αποδεχτείτε όλες σας τις σκέψεις και τα συναισθήματα και δεν προσπαθείτε απλώς να τα ξεφορτωθείτε με κάθε τρόπο, δεν θα χρειάζεστε τη λειτουργία της προβολής. Επιπροσθέτως, θα γίνετε ένας πιο ανεκτικός και ευέλικτος άνθρωπος.

Πηγή:

www.psychologytoday.com/intl/blog/psychoanalysis-unplugged

https://enallaktikidrasi.com/

Ψυχολογία

Τι είναι η τοξική θετικότητα; Πώς μπορείς να την εντοπίσεις και κυρίως, μήπως βάζεις κι εσύ ένα λιθαράκι σε αυτή, χωρίς να το καταλαβαίνεις;
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι

Τις τελευταίες εβδομάδες ζω μια από τις πιο αβέβαιες περιόδους της ζωής μου. Οι μέρες μοιάζουν τόσο ίδιες η μια με την άλλη, αλλά και τόσο διαφορετικές συνάμα. Κάθε μέρα περιμένω να ακούσω κάτι που μπορεί είτε να καλυτερεύσει την ζωή μου, είτε να με βάλει σε μια διαδικασία που καθόλου δεν θέλω να ζήσω. Όλο αυτό το διάστημα ακούω από διάφορες μεριές, πολύ καλοπροαίρετα πως πρέπει να σκέφτομαι θετικά και να είμαι αισιόδοξη, είναι γεγονός όμως, πως όση αισιοδοξία κι αν επιδείξω και όσα good vibes κι αν στείλω στο σύμπαν, τίποτα δεν είναι στο χέρι μου.

Εσείς πόσες φορές ακούσατε όλους αυτούς τους μήνες της πανδημίας, της καραντίνας και της αβεβαιότητας, την φράση

«Σκέψου θετικά και όλα θα πάνε καλά»;

Και πόσες φορές έπιασε; Πήγαν όντως καλά τα πράγματα;

Ή απλά συνειδητοποιήσατε πως όσο θετικά κι αν σκεφτήκατε, όσοι αισιόδοξοι κι αν ήσασταν, κάποια πράγματα απλά δεν είναι στο χέρι σας. Κάποιες καταστάσεις θα εξελιχθούν και άσχημα. Είναι η φυσική ροή των πραγμάτων. Φαίνεται όμως, πως τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να δημιουργείται μια κουλτούρα τοξικής θετικότητας, όπου συναισθήματα όπως το άγχος, η λύπη ή η στεναχώρια αντιμετωπίζονται ως εγγενώς κακά, ενώ στην πραγματικότητα αποτελούν απλώς μέρος της ανθρώπινης υπόστασης.

«Όλοι οι άνθρωποι χρειαζόμαστε την αναγνώριση της συναισθηματικής μας εμπειρίας, όποια και αν είναι αυτή· είναι απαραίτητο για να ζούμε το σήμερα και να είμαστε συναισθηματικά διαθέσιμοι. Οι κοινές παρερμηνείες για τη ζωή, που λένε ότι “πρέπει” να είμαστε ευτυχισμένοι ή ότι η ζωή “πρέπει” να είναι όπως θέλουμε χωρίς να είναι ακατάστατη, αβέβαιη ή επώδυνη, είναι που επιδεινώνουν και τη ψυχική και συναισθηματική μας δυστυχία. Με αυτόν τον τρόπο, η προσπάθεια αποφυγής του πόνου, δημιουργεί πόνο. Η κονσερβοποιημένη αναζήτηση της ευτυχίας συχνά μας οδηγεί στην δυστυχία», εξηγεί η ψυχολόγος Ελεονώρα Τάγη. «Η τοξική θετικότητα ορίζεται ως μια υπερβολική και μη παραγωγική υπερ-γενικευμένη θετική διάθεση που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την άρνηση και την απόρριψη της αυθεντικής, ανθρώπινης, συναισθηματικής εμπειρίας. Παραδείγματα εκφράσεων τοξικής θετικότητας αποτελούν: ​«τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι και χειρότερα», «μην το σκέφτεσαι και προσπάθησε να παραμείνεις θετικός» ή «όλα γίνονται για κάποιο λόγο». Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η τοξική θετικότητα αφορά το πως μπορεί να αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας, τους άλλους αλλά και το πως οι άλλοι μπορεί να αντιμετωπίζουν εμάς», συνεχίζει.

Έρευνα του 2018 μάλιστα, λέει πως το αντίθετο είναι μάλλον καλύτερο. Το να αποδεχτείς δηλαδή, τα αρνητικά σου συναισθήματα, αντί να τα απορρίψεις αμέσως, θα λειτουργήσει πιο ευεργετικά για την ψυχική σου υγεία στο απώτερο μέλλον. Η έρευνα κατέδειξε πως όσοι επέλεγαν να αγνοήσουν τις αρνητικές καταστάσεις, κατέληγαν να αισθάνονται χειρότερα. «Οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούμε να αποφύγουμε τον συναισθηματικό πόνο αλλά και αυτών των ανθρώπων γύρω μας που νοιαζόμαστε. Όμως η αποφυγή είναι μάταιη, μιας και ο συναισθηματικός πόνος είναι αναπόφευκτο μέρος της ζωής και αναπόσπαστο κομμάτι του να είσαι άνθρωπος.

Ο τρόπος που επιλέγουμε ωστόσο να ανταποκριθούμε σε αυτόν τον πόνο είναι που καθορίζει το αν είμαστε σε θέση να τον ξεπεράσουμε ή να τον εντείνουμε», τονίζει η Ελεονώρα Τάγη.

Συνήθως όσοι μεταχειρίζονται τη συγκεκριμένη μέθοδο, έχουν πραγματικά καλό σκοπό. Θέλουν να βοηθήσουν κάποιον άνθρωπο για τον οποίο νοιάζονται και πιστεύουν πως έτσι τα καταφέρνουν. Ωστόσο, αυτό που καταλήγουν πολλές φορές να κάνουν, είναι να ελαχιστοποιήσουν την εμπειρία του απέναντί τους, ο οποίος ίσως να θέλει απλά να γκρινιάξει, να παραπονεθεί, να πει τον πόνο του. Όλοι αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την καταπίεση των συναισθημάτων, που ίσως κάποια στιγμή οδηγήσει σε δυσανάλογη έκρηξη. «Αν αισθανόμαστε για παράδειγμα, θλιμμένοι ή θυμωμένοι, τα συναισθήματα αυτά χρειάζονται να βρουν κάποια υγιή διέξοδο, ώστε να μην θαφτούν βαθιά μέσα μας. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα μας λεκτικά και με αυτόν τον τρόπο να τα εξωτερικεύουμε και να τα αποβάλουμε από το σώμα μας.

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η απόκρυψη ή η άρνηση των συναισθημάτων μας μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, κατάθλιψη ή ακόμα και σε μια σωματική ασθένεια», λέει η Ελεονώρα Τάγη.

Σε όλο αυτό έχουν συμβάλλει αμέριστα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και βιβλία αυτοβοήθειας που κηρύττουν πως όλα εξαρτώνται από την ενέργειά μας. Στα social media, όλοι μοιάζουν να χαμογελούν σε μόνιμη βάση και να περνούν πάντα καλά. Αυτή τη στιγμή στο instagram το #staypositive μετρά πάνω από δέκα εκατομμύρια αναρτήσεις, ενώ όλους αυτούς τους μήνες δεκάδες σελέμπριτις και ινφλουένσερς μας καλούν να παραμείνουμε θετικοί και να μην χάσουμε το χαμόγελό μας, παρόλο που ο κόσμος δεν μοιάζει καθόλου με αυτόν που ξέραμε. Βέβαια, είναι πιο εύκολο να χαμογελάς σε μια έπαυλη στο Μαλιμπού παρά σε ένα δυάρι στα Σεπόλια.

Η πικρή αλήθεια είναι πως δεν μπορείς να κάνεις κάποιον να αισθανθεί καλύτερα λέγοντας του πως θα πρέπει να είναι ευγνώμων για όσα έχει ή πως άλλοι βιώνουν χειρότερες καταστάσεις και κυρίως δεν μπορείς να τους κάνεις και πάλι ευτυχισμένους, λέγοντας, «Χαμογέλα και όλα θα πάνε καλά». Το καλύτερο που μπορούμε ίσως να κάνουμε είναι απλά να ακούσουμε. Να δώσουμε προσοχή σε όσα μας λέει ο απέναντί μας και να του δείξουμε πως τα αισθήματά του έχουν βάση και πως είναι σημαντικά, όποια κι αν είναι αυτά. «Η δυνατότητά μας να αναγνωρίσουμε τα πραγματικά μας συναισθήματα και να αφεθούμε δίνοντας στον εαυτό μας την ​”​άδεια​”​ να τα αισθανθεί σε αντίθεση με το να σπαταλάμε ενέργεια προσπαθώντας να τα καταπιέσουμε είναι που οδηγεί και στην αποδοχή του συνόλου της συναισθηματικής μας ζωής. Αυτή είναι η ουσία της αυτο-αποδοχής. Μόνο όταν καταφέρουμε να δεχθούμε αληθινά τον εαυτό μας – το φως και το σκοτάδι, το καλό, το κακό και το εντελώς άσχημο, μπορεί να εξυγιανθεί το σώμα και η ψυχή.

Την επόμενη φορά λοιπόν, αντί για σκέψεις “positive vibes only’”οι οποίες καλύπτουν το πρόβλημα αλλά δεν το αντιμετωπίζουν, ας ανταποκριθούμε στους ανθρώπους που αγαπάμε ή ακόμα και στον ίδιο μας τον εαυτό με εκφράσεις όπως: ​«καταλαβαίνω ότι αυτό που περνάς είναι δύσκολο», «είμαι εδώ για εσένα αν θέλεις να μιλήσεις», «η ζωή είναι δύσκολη αλλά δεν είσαι μόνος»​, καταλήγει η Ελεονώρα Τάγη.

https://popaganda.gr/

Ψυχολογία

Κανείς δεν είναι πλούσιος αν είναι άκληρος και καμία δεν είναι ωραία όταν είναι ανόητη και κανένας δεν είναι χαρούμενος όταν είναι κακός.

Να ζεις με πλήθουσα γύρω σου τη σιωπή και τα λόγια σου, όταν χρειάζουνται, να πέφτουν μετρημένα σαν τις καμπάνες της Μεγάλης Παρασκευής…

Να γελάς όταν τα πράγματα γίνονται απότομα σοβαρά και στο βουβό σχήμα των προσώπων γράφεται μια πολύ μακρινή προσδοκία. Έτσι που να φαίνεται ότι υπάρχει το βάθος. Και να θλίβεσαι, όταν το γελοίο διατρέχοντας όλα τα στάδια έκφρασής του, φτάνει στο αδιέξοδο: ντρέπεται δηλαδή τον ίδιο τον εαυτό του.

Να σέβεσαι ένα δέντρο περισσότερο από ένα βιβλίο. Ακόμη και όταν το τελευταίο είναι οι Ωδές του Κάλβου. Κι αν δεις ένα μικρό μυρμήγκι να τραβάει στη δουλειά του, είναι χρήσιμο να συλλογιστείς ότι το έργο που κάνει δεν είναι μικρότερο από μια σπουδαία αγόρευση του μεγάλου Βενιζέλου στη Βουλή.

Πάντα να τρως την ώρα που λησμόνησες πως πεινάς.

Γεννιόμαστε μέσα στην υποκρισία, μεγαλώνουμε μαζί της, την σπουδάζουμε με ζήλο, την διδάσκουμε με φανατισμό. Και όταν πεθαίνουμε, την αφήνουμε τρίτη Διαθήκη στα παιδιά μας.

Ο προσωκρατικός αιώνας, είναι η αψηλότερη στιγμή της ανθρώπινης συνείδησης.

Όταν κοιτάζεις τα βουνά -τον Ταύγετο, τον Ακροκόρινθο, το Δρίσκο- και κουβεντολογάς μαζί τους, να μην απορείς που δεν σου αποκρίνονται. Η σιωπή τους είναι τα λόγια όλων εκείνων που τα κοίταξαν πριν από σένα.

Από την κλασσική Ελλάδα οι άνθρωποι πήραν όσα δεν κατάλαβαν.

Εάν o ευρωπαϊκός μηδενισμός σημαίνει την άρνηση και την παρακμή, τον εκφυλισμό, τη σήψη, τη φθορά, και την απαισιοδοξία, το πνεύμα του Νίτσε είναι σε όλα αυτά το ακριβώς αντί­θετο. Το γεγονός ότι του φόρτωσαν ο,τι ακριβώς δεν έχει, και ο,τι καταμήνυσε στους άλλους, πηγάζει από την ψυχολογία του κλέφτη, που φωνάζει για να φοβηθεί ο νοικοκύρης.

Κανένας σοβαρός μελετητής του κλασικού κόσμου δεν θά ‘χε να δείξει κάποιον άνθρωπο ή λαό που κλείστηκε στον λαβύρινθο της απελπισίας και πάλεψε τον Μινώταυρο του ανθρώπινου πόνου, ηρωικότερα και σεμνότερα από τους Έλληνες.

Οι πλούσιοι ποτέ δεν ρωτούν, αν αξίζουν εκείνο που κατέχουν. Οι πένηντες ποτέ δεν στοχάζουνται, τι είναι εκείνο που ζητούν.

Η εικόνα της ταφής ενός ακαδημαϊκού με στεφάνια, επικήδειους, βιβλία συλλυπητηρίων κλπ, είναι διαφορετική από την εικόνα μιας μανιάτισσας που μοιρολογεί τον άντρα της. Η ευαισθησία του λαού είναι άλλο πράγμα από την υπεροψία των διανοουμένων.

Χωρίς λίγη ανταρσία στο αίσθημα, λίγη τρέλα στο μυαλό, λίγον ίλιγγον που φέρνουν τα κοφτερά βράχια και τα φωτερά μετέωρα, χωρίς κάποιους οραματικούς σπασμούς και μερικές ενδείξεις μοναχικού παραμιλητού, δεν είναι εύκολο να ξεμακρύνει κανείς από την πεπατημένη.

Όταν δεν υπάρχει γύρω μας τίποτα το αληθινό, πως να υποψιαστούμε ότι όλα είναι ψεύτικα;

Ψυχολογία

Μάθε τη διατροφή που περιορίζει το άγχος και την κατάθλιψη
Κι όμως η διατροφή που κάνεις επηρεάζει άμεσα την ψυχική σου υγεία
Άρτεμις Σκούφου 

Έχεις σκεφτεί ποτέ πως η διατροφή επηρεάζει την ψυχολογία σου; Ό,τι επιλέγεις να φας αντανακλάται στα συναισθήματά σου και την ψυχική σου υγεία. Με ποιον τρόπο;

Αναμφίβολα, η διατροφή αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα της υγείας, ψυχικής, σωματικής και πνευματικής και συνδέεται άμεσα με την ψυχολογία και τα συναισθήματα. Πώς όμως;

Πώς η διατροφή επηρεάζει την ψυχολογία και τον εγκέφαλο;
Η σχέση μεταξύ διατροφής και συναισθημάτων πηγάζει από τη στενή σχέση μεταξύ του εγκεφάλου και του γαστρεντερικού σωλήνα, ο οποίος φιλοξενεί δισεκατομμύρια βακτήρια που επηρεάζουν την παραγωγή νευροδιαβιβαστών, χημικών ουσιών που μεταφέρουν συνεχώς μηνύματα από το έντερο στον εγκέφαλο. Η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη είναι δύο κοινά παραδείγματα.

Τα τρόφιμα που επιδρούν θετικά στην ψυχολογία

Έτσι λοιπόν, η κατανάλωση υγιεινής τροφής προάγει την ανάπτυξη «καλών» βακτηρίων, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει θετικά την παραγωγή νευροδιαβιβαστών. Από την άλλη, η σταθερή κατανάλωση ανθυγιεινού και πρόχειρου φαγητού μπορεί να προκαλέσει κάποια φλεγμονή. Όταν η παραγωγή νευροδιαβιβαστών είναι σε καλή κατάσταση, ο εγκέφαλός σου λαμβάνει θετικά και αισιόδοξα μηνύματα που αντανακλούν τα συναισθήματά σου, ενώ όταν η παραγωγή μπλοκάρεται λόγω της διατροφής συμβαίνει το αντίθετο με τη διάθεσή σου.

Μάλιστα, σίγουρα θα έχεις ακούσει ότι η σοκολάτα και η ζάχαρη μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή σου. Δεν είναι τυχαίο. Η ζάχαρη θεωρείται ο κύριος ένοχος φλεγμονής, καθώς τροφοδοτεί «κακά» βακτήρια στο γαστρεντερικό σωλήνα. Και μπορεί μερικές φορές να νομίζεις πως για λίγο σου φτιάχνει τη διάθεση, όμως εν τέλει το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό για τη διάθεσή σου.

Όταν ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή, έχεις λιγότερες ψυχολογικές διακυμάνσεις και εστιάζεις πιο εύκολα στα θετικά. Μελέτες έχουν ακόμη βρει ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει με τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους, ενώ οι ανθυγιεινές δίαιτες έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο άνοιας ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Έρευνες έχουν αποδείξει το παραπάνω, καθώς και το γεγονός ότι μια μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε λαχανικά και ελαιόλαδο μπορεί να έχει οφέλη για την ψυχική υγεία, περιορίζοντας την κατάθλιψη και το άγχος.

Όπως είπαμε, λοιπόν, η διατροφή επηρεάζει την ψυχολογία, την ψυχική υγεία και τον εγκέφαλό σου. Στόχος σου δεν πρέπει να είναι οι λίγες θερμίδες ή οι αυστηρές δίαιτες για απώλεια λίπους, αλλά η ισορροπημένη διατροφή που μεταξύ άλλων θα έχει και θετική επίδραση στον εγκέφαλο. Μια τέτοια είναι η μεσογειακή διατροφή που θα σε βοηθήσει να τρως πιο υγιεινά και προσεγμένα, έχοντας μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων που χρειάζεσαι.https://ipop.gr/

 

Ψυχολογία

«Όταν αλλάξουμε τον τρόπο που κοιτάμε τα πράγματα, τα πράγματα που κοιτάμε αλλάζουν» | Wayne Dyer
Όπως πάνω, έτσι και κάτω. Όπως μέσα, έτσι και έξω...

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Όπως πάνω, έτσι και κάτω. Όπως μέσα, έτσι και έξω

Το «όπως Πάνω έτσι και Κάτω» αποδίδεται στον Ερμή Τρισμέγιστο, κάποια χιλιάδες χρόνια πριν. Ο Carl Sagan δηλώνει πως ίσως είμαστε μια έκφανση και προέκταση της Ύπαρξης, ώστε να μπορέσει να καταλάβει τον ίδιο της τον εαυτό. Ένας καθρέπτης, ανάλογα την καθαρότητα και ποιότητα, καθρεφτίζει το είδωλο που υπάρχει απέναντί του. Η ποιότητα του νερού μιας λίμνης, θα καθορίσει τόσο την ζωή μέσα της, όσο και την ζωή έξω από αυτή που θα προσελκύσει, για να πιεί από τον νερό της.

Πολλές φορές το έξω μας, έρχεται να μας δείξει την αλήθεια που ζει μέσα μας. Είτε την ολική, σαν συνισταμένη όλων των δυνάμεων που λειτουργούν μέσα μας, είτε την μερική από κάποιο κομμάτι μας που προσκάλεσε το είδωλο σαν μαγνήτης για να μας κάνει να δούμε μέσα μας.

Στον «ενεργειακό σωλήνα» του Δ. Κλούβα λέγεται πως στους ανθρώπους που είναι σε ένα βαθμό συνδεδεμένοι, τα συναισθηματικά φορτία που κρύβουν, καταπιέζουν ή θρέφουν μέσα τους, είτε για τους άλλους είτε για τον ίδιο τους τον εαυτό, εμφανίζονται και εκδηλώνονται σε εκείνους τους άλλους.

Στην Συστημική του Hellinger παρατηρούμε ξεκάθαρα το πόσο αλληλένδετα είναι τα αλληλοεμπλεκόμενα συστήματα, αλλά και το πως ένας άνθρωπος μπορεί να επηρεάσει όλο το σύστημα στο οποίο ανήκει με μια εσωτερική αλλαγή.

Μήπως άραγε, τελικά, όλα είναι μια ένδειξη και προτροπή να κοιτάξουμε μέσα μας; Μήπως τελικά όταν η εστία μας επιστρέψει στο ποιοι είμαστε, στο τι μπορούμε να κάνουμε, και στο πως μπορούμε να αλλάξουμε θετικά, ξεκινώντας με την αποδοχή του όποιου «ως τώρα», αλλάξει και αυτό που θεωρούμε «έξω» από εμάς; Μήπως τελικά, αντί να κρίνουμε, αλλάξουμε τον τρόπο που κοιτάμε τα πράγματα, τα πράγματα και η ζωή που κοιτάζουμε, αλλάξουν (Wayne Dyer);

https://enallaktikidrasi.com/

Ψυχολογία

Η ζωή είναι γεμάτη κύκλους διαφορετικής διάρκειας. Παρόλα αυτά, όλοι οι κύκλοι ζωής έχουν κάτι κοινό… κι αυτό ειναι η στιγμή που κλείνουν. Μπορεί κάποιοι να κλείνουν βιαστικά και κάποιοι να δημιουργούν μέσα τους άλλους. Άλλοι μπορεί στην πορεία να εφάπτονται με καινούριους. Το σίγουρο είναι ότι όλοι θα κλείσουν κάποια στιγμή, για να ανοίξουν απλά, οι επόμενοι!

Κάπως έτσι έκλεισε και ο δικός μας κύκλος, μετά από αρκετό καιρό, με καλές και με άσχημες στιγμές. Οι καλές στιγμές μας απογείωναν και μας έκαναν κάθε τόσο να θέλουμε να επεκτείνουμε τη διάρκεια του. Οι κακές όμως, μας κούραζαν και τότε ήταν που θέλαμε να τα διαλύσουμε όλα, κι ας νιώθαμε πως αυτή η στιγμή δεν είχε έρθει ακόμα.

Δεν νιώθω ότι κλείνουν όλα στην ώρα τους.
Υπάρχουν κάποιοι κύκλοι ζωής, που κλείνουν προτού ολοκληρωθούν. Κλείνουν βεβιασμένα, ξαφνικά και αναπάντεχα. Είναι εκείνοι που ίσως, κάποια στιγμή, ανοίξουν ξανά. Συμβαίνει συχνά, κάτι που δεν ολοκληρώνεται όπως θα έπρεπε, να ανοίγει ξανά, και να δημιουργεί έναν καινούργιο κύκλο, διαφορετικής διάρκειας και με άλλα χαρακτηριστικά.

Είναι ωραίο πάντως να κλείνει κάτι αφού τελειώσει. Τότε νιώθεις ανακουφισμένος και γεμάτος και παρά τη θλίψη που ίσως να σου προκαλεί, σίγουρα δεν σου αφήνει ερωτηματικά.

Υπάρχουν κύκλοι ζωής που κλείνουν, επειδή εμείς το επιλέγουμε. Και άλλοι πάλι που δεν εξαρτώνται από εμάς. Υπάρχουν ακόμα και εκείνοι που μόλις ανοίξουν, γνωρίζουμε από την αρχή, τι διάρκεια θα έχουν.

Οι περισσότεροι κύκλοι ανοίγουν παράλληλα κι άλλους στην πορεία τους. Αυτό άλλωστε είναι και το πιο μαγικό. Ενώ κλείνει ένας κύκλος, μπορεί να συνεχίζει ο παράλληλος του, για να σε ταξιδέψει αλλού, χωρις να γνωρίζεις πόσοι άλλοι κύκλοι θα ανοίξουν μέσα σε αυτόν ή μέσα από αυτόν!

Να ζεις τους κύκλους ζωής για όσο διαρκούν.
Να μη σκέφτεσαι πότε θα κλείσουν και αν! Να χαίρεσαι για αυτούς που ανοίγουν και να ανυπομονείς για τα όσα θα σου δώσουν. Για όλα εκείνα που θα σε διδάξουν. Να σκέφτεσαι πως μπορεί ακόμα και να σε αλλάξουν! Από κανέναν κύκλο δεν βγαίνουμε ίδιοι, – ακόμα κι αν πρόκειται για εκείνον που άνοιξε ξανά – γιατί σίγουρα άνοιξε υπό διαφορετικές συνθήκες!

Οι κύκλοι αντιπροσωπεύουν την κίνηση!
Όσο, λοιπόν, ανοίγουν καινούργιοι, αυτό είναι ένδειξη ότι δεν μένεις στάσιμος. Να αναζητάς αυτή τη ροή! Τη διαρκή ροή των κύκλων. Δεν γνωρίζεις ποτέ, που μπορεί να σε οδηγήσει ένας κύκλος και τις απίστευτες διαδρομές που θα διανύσεις εξαιτίας του! Να είσαι ανοιχτός και αισιόδοξος. Μόνο έτσι, δημιουργούνται καινούριοι κύκλοι που προσφέρουν νεές εμπειρίες!

 https://readmebyeleni.com/

Ψυχολογία

Καθημερινά η προσοχή μας πηγαίνει σε διάφορα θέματα. Από το πρωί που θα ξυπνήσουμε εως το βράδυ που θα κοιμηθούμε η μέρα μας είναι γεμάτη με πληροφορίες.

Πόσες από αυτές τις πληροφορίες όμως είναι σημαντικές; Η απάντηση σε αυτο το ερώτημα καθορίζεται από την ποιότητα της ζωής που έχουμε.

Αν η ζωή σου είναι γεμάτη με αρνητισμό, θλίψη, μιζέρια, αποτυχία και άσχημα συναισθήματα, τότε πιθανότατα ασχολείσαι με ανούσια πράγματα και ασήμαντες πληροφορίες.

Γιατί μπορεί να ισχύει αυτό;

Όσα είναι σημαντικά και πραγματικά μας αφορούν συνήθως μας κάνουν να αισθανόμαστε υπέροχα και έχουν ουσιαστικό και θετικό αντίκτυπο στη ζωή μας. Αντίστοιχα όσα δεν είναι για εμάς έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα και αυτο είναι κάτι που το εισπράττουμε και το αισθανόμαστε.


Τα συναισθήματα είναι μηχανισμός καθοδήγησης, μας λένε τι είναι καλό για εμάς και τι όχι. Καθώς λοιπόν ασχολείσαι με τα λιγότερο σημαντικά ή με πράγματα που δεν είναι καθόλου για σένα, στερείς από τον εαυτό σου όμορφα συναισθήματα και βαδίζεις προς την αποτυχία.

Έχει διαφορά το να είσαι πολυάσχολο άτομο με το να είσαι παραγωγικό άτομο. Για να γίνεις παραγωγικό άτομο φτιάξε μια λίστα με τους δέκα σημαντικότερους στόχους που θα αλλάξουν τη ζωή σου προς το καλύτερο και ξεκίνα να τους υλοποιείς κατά προτεραιότητα.

Δώσε έμφαση στην υλοποίηση αυτών των στόχων και δες σταδιακά τη ζωή σου να αλλάζει.

Επιπρόσθετα μην ασχολείσαι με οτιδήποτε δεν έχει σημασία γιατί ο χρόνος μας είναι περιορισμένος και δεν επαρκεί για όλα.

Η ενέργεια πηγαίνει, όπου πηγαίνει και η προσοχή.

Tony Robbins

John Evans – Σύμβουλος Αυτοβελτίωσης και Προσωπικής Εξέλιξης – aytoveltiosi.wordpress.com

Ψυχολογία

Με τον καιρό μαθαίνει κανείς τη λεπτή διαφορά ανάμεσα στο να κρατά ένα χέρι και να αλυσοδένει μια ψυχή.

Μαθαίνει πως «αγαπώ δε σημαίνει στηρίζομαι» και ότι «συντροφικότητα δε σημαίνει ασφάλεια»..

Kι έτσι κανείς αρχίζει να μαθαίνει....

Πως τα φιλιά δεν είναι συμβόλαια και ότι τα δώρα δεν είναι υποσχέσεις. Και αρχίζει να δέχεται τις ήττες του με το κεφάλι ψηλά και τα μάτια ορθάνοιχτα.

Και μαθαίνει να χτίζει όλες τις διαδρομές του στο σήμερα γιατί το έδαφος του αύριο είναι υπερβολικά αβέβαιο για να κάνεις σχέδια... και κάθε μέλλον μπορεί να μείνει στη μέση.

Μετά από κάποιο καιρό μαθαίνει κανείς πως αν είναι υπερβολική, ακόμα και η ζέστη του ήλιου μπορεί να τον κάψει.

Έτσι φυτεύει τον δικό του κήπο και διακοσμεί την δική του ψυχή αντί να περιμένει κάποιον άλλο να του φέρει λουλούδια.

Μαθαίνει κανείς ότι μπορεί πραγματικά ν’ αντέξει, πως είναι πραγματικά δυνατός, πως πραγματικά αξίζει και μαθαίνει και μαθαίνει... με κάθε του μέρα μαθαίνει.

Με τον καιρό μαθαίνεις ότι το να είσαι με κάποιον επειδή σου προσφέρει ένα καλό μέλλον σημαίνει πως αργά ή γρήγορα θα θελήσεις να γυρίσεις στο παρελθόν σου.

Με τον καιρό καταλαβαίνεις πως μόνο αυτός που είναι ικανός να σε αγαπάει με όλα σου τα ελαττώματα, δίχως να προσπαθεί να σε αλλάξει, μπορεί να σου προσφέρει όλη την ευτυχία που επιθυμείς.

Με τον καιρό αντιλαμβάνεσαι πως αν βρίσκεσαι στο πλευρό κάποιου μόνο και μόνο για να συντροφεύεις την μοναξιά σου, στο τέλος θα φτάσεις να μη θέλεις ούτε να τον βλέπεις.

Με τον καιρό συνειδητοποιείς ότι οι πραγματικοί φίλοι είναι μετρημένοι και ότι, εκείνος που δεν αγωνίζεται γι’αυτούς, αργά ή γρήγορα θα βρεθεί πλαισιωμένος μόνο από ψεύτικες φιλίες.

Με τον καιρό μαθαίνεις πως τα λόγια που λέχθηκαν σε μια στιγμή θυμού μπορούν να συνεχίσουν να πληγώνουν αυτόν στον οποίο τα απεύθυνες για μια ολόκληρη ζωή.

Με τον καιρό μαθαίνεις να συγχωρείς αυτόν που το έπραξε, αλλά η συγχώρεση αφορά μόνο μεγάλες ψυχές.

Με τον καιρό αντιλαμβάνεσαι πως αν πλήγωσες σκληρά ένα φίλο, το πιθανότερο είναι ότι η φιλία ποτέ πια δε θα ξαναγίνει όπως πριν.

Με τον καιρό συνειδητοποιείς ότι, ακόμα κι αν είσαι ευτυχισμένος με τους φίλους σου, κάποια μέρα θα κλάψεις για εκείνους που άφησες να φύγουν.

Με τον καιρό θα καταλάβεις ότι κάθε εμπειρία που βίωσες με κάθε άνθρωπο είναι ανεπανάληπτη.

«Κανείς μαθαίνει, μαθαίνει και μαθαίνει, κάθε μέρα που περνάει, μαθαίνει».

Ελπίζω πως όπως και σε μένα, αυτά τα λόγια να μπορέσουν να μαλακώσουν λίγο το δρόμο σου.

Χόρχε Λουίς Μπόρχες https://www.o-klooun.com/

Ψυχολογία

Αυτές είναι μερικές από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές για να διαχειριστείτε το gaslighting, την ανεπαίσθητη δηλαδή μορφή ψυχικής χειραγώγησης.
Gaslighting: Τρεις στρατηγικές κατά της ψυχικής χειραγώγησης | vita.gr

Ο όρος «gaslighting» έχει χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει μια τακτική χειραγώγησης που χρησιμοποιείται από ανθρώπους που συσσωρεύουν δύναμη στις σχέσεις τους, κάνοντας δηλώσεις που κάνουν το άλλο άτομο να αμφισβητήσει τη δική του αίσθηση πραγματικότητας, κρίσης ή λογικής.

Εξαιρετικά ζημιογόνο το gaslighting
Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το θύμα αυτής της μορφής χειραγώγησης μπορεί να υποφέρει ψυχικά μέχρι να ξεφύγει ή να διαχειριστεί την κατάσταση αυτή σωστά.

Το άτομο που είναι ο αποδέκτης της χειραγώγησης αναγκάζεται να αμφισβητήσει τις σκέψεις, τις αναμνήσεις ακόμα και τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω του, ορισμένες φορές σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να αμφισβητήσει ακόμα και την λογική του.

Το gaslighting, είτε γίνεται εκ προθέσεως είτε όχι, αποτελεί μια μορφή χειραγώγησης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε προσωπικές, διαπροσωπικές, επαγγελματικές ακόμα και οικογενειακές σχέσεις. Για να το διαχειριστείτε, μπορείτε να δοκιμάσετε:

Βήμα #1 Δώστε προσοχή στο σημάδια
Τα άτομα που μπορεί να αποπειραθούν να σας χειραγωγήσουν με αυτόν τον τρόπο συνήθως λένε ψέματα, διαδίδουν ανυπόστατες φήμες, μπορεί να εκμηδενίσουν τις σκέψεις ή τα συναισθήματά σας και στερούνται αίσθησης προσωπικής ευθύνης.

Η γνώση αυτών των red flags μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ότι πρόκειται για μια τέτοια συμπεριφορά. Έχετε παράλληλα, κατά νου ότι οι ασφαλείς και υγιείς σχέσεις δεν θα πρέπει επίσης να σας οδηγήσουν να αμφισβητήσετε τις αναμνήσεις, τις σκέψεις ή την αίσθηση του εαυτού σας.

Βήμα #2 Να είστε αποφασιστικοί
Όταν βιώνουμε συμπεριφορές που δεν μας αρέσουν, είναι σημαντικό να τις αντιμετωπίσουμε και να μοιραστούμε τις ανησυχίες μας, αλλιώς η συμπεριφορά χωρίς αντιμετώπιση μπορεί να επιμείνει. Επίσης είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το gaslighting μπορεί να γίνει εκ προθέσεως αλλά και όχι.

Σε αυτήν την περίπτωση, το άτομο που συμπεριφέρεται κατά αυτόν τον τρόπο ενδεχομένως να μην μπορεί να αναλάβει την ευθύνη και τις συνέπειες των πράξεων του, οπότε είναι ακόμα πιο σημαντικό να είστε αποφασιστικοί και να δηλώσετε ξεκάθαρα τα όριά σας.

Βήμα #3 Σκεφτείτε να προχωρήσετε
Μερικές φορές θέλουμε να δούμε τους ανθρώπους που αγαπάμε να αλλάζουν. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα υπό τον έλεγχό μας. Οι άνθρωποι πρέπει να επιλέξουν να αλλάξουν, να μάθουν, να βελτιωθούν και να γίνουν καλύτεροι αρχικά για τους ίδιους και έπειτα για όσους τους αγαπούν.

Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι που τείνουν να χειραγωγούν, ενδεχομένως να μην αλλάξουν και να μην σεβαστούν τα όριά σας. Τότε για το καλό της ψυχικής σας υγείας και επειδή σας αξίζουν σχέσεις ασφαλείς και υγιείς, είναι σημαντικό να σκεφτείτε να προχωρήσετε, αφήνοντάς τους πίσω σας.

https://www.zwdia24.gr/

Ψυχολογία

Οι αλληλεπιδράσεις μας δεν βασίζονται μόνο στα λεκτικά στοιχεία της επικοινωνίας. Η γλώσσα του σώματος μαρτυρά πολλά για όσα νιώθουμε.

Γλώσσα του σώματος είναι η χρήση σωματικής συμπεριφοράς, εκφράσεων και τρόπων για να επικοινωνούμε μη λεκτικά. Συχνά είναι αυθόρμητη και δεν απαιτεί καθόλου σκέψη. Εντούτοις, σε ορισμένες συναντήσεις, νιώθουμε άγχος και αμηχανία, επειδή είναι ιδιαίτερα σημαντικές για εμάς. Ακριβώς γι’ αυτό θέλουμε η έκβασή τους να είναι θετική και γι’ αυτό χρειάζεται να σκεφτούμε συνειδητά τη γλώσσα του σώματος.


Ξεκινώντας με φιλική διάθεση
Ένας από τους ευκολότερους τρόπους να διασφαλίσουμε ότι μια συνάντηση θα πάει καλά είναι να μπούμε στην αίθουσα με φιλικές προθέσεις. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Πριν συναντήσετε κάποιον, φανταστείτε ότι συμπαθείτε πολύ αυτό το άτομο και όταν τον συναντήσετε, προσπαθήστε να βρείτε λόγους για τους οποίους πράγματι τον συμπαθείτε. Αυτό το σκεπτικό δημιουργεί αυθόρμητα ένα φιλικό βλέμμα, χαλαρή στάση σώματος και πιο αυθόρμητο χαμόγελο.

Προσέχουμε τη στάση σώματος
Πρόκειται για τη βάση της καλής γλώσσας σώματος. Ευθυγραμμίζουμε την σπονδυλική μας στήλη, χαλαρώνουμε τους ώμους και το πηγούνι παράλληλα προς το έδαφος. Το στήθος να είναι αρκετά ανοιχτό ώστε να αναπνέουμε χωρίς προσπάθεια. Αυτό το τελευταίο είναι σημαντικό, επειδή όταν αγχωνόμαστε ή νιώθουμε ότι απειλούμαστε, τείνουμε να καμπουριάζουμε και/ή να κλείνουμε το στήθος μας.

Η δύναμη του χαμόγελου
Όλοι γνωρίζουν ότι το χαμόγελο δημιουργεί θετικό κλίμα και δείχνει ότι είμαστε ανοιχτοί σε συζήτηση. Όμως δεν είναι όλα τα χαμόγελα ίδια· για τη ακρίβεια, ένα βεβιασμένο μπορεί να μας κοστίσει άσχημα. Τα ειλικρινή συναισθήματα είναι τα πιο συμμετρικά, δηλαδή και από τις δύο πλευρές του προσώπου. Το χαμόγελο από τη μία πλευρά ερμηνεύεται ασυνείδητα ως περιφρονητικό ή ειρωνικό.

Η σωστή χρονική στιγμή είναι χρυσός
Όμως και το χαμόγελο χρειάζεται να εμφανιστεί τη σωστή χρονική στιγμή. Δεν υπάρχει λόγος να χαμογελάμε με όσα μας λένε, έχει σημασία ο συνομιλητής να αναγνωρίσει ότι ακούμε πραγματικά αυτό που λέει και ανταποκρινόμαστε ανάλογα με το περιεχόμενο της κουβέντας. Αν έχετε αμφιβολίες για την σωστή στιγμή, είναι καλύτερο την πρώτη φορά να μειδιάσετε ελαφρώς, να αναμένετε λίγα δευτερόλεπτα ώστε να δείτε την αντίδραση του συνομιλητή και αν είναι ενθαρρυντική, να χαμογελάσετε.

Βαρύτητα στην οπτική επαφή
Η δυνατή βλεμματική επαφή συνιστά κλειδί στη εμφάνιση ενός φιλικού συνομιλητή με αυτοπεποίθηση. Το έντονο βλέμμα μπορεί να είναι άβολο για την άλλη πλευρά. Αντιθέτως, κοιτάξτε όλο το πρόσωπο για ένα δευτερόλεπτο, ύστερα τα μάτια, τη μύτη, το στόμα. Φυσικά, είναι προτιμότερο να αποφύγετε να παρατηρείτε έντονα την αίθουσα ή το κινητό σας τηλέφωνο.

Τα πόδια στραμμένα προς τον συνομιλητή
Δείξτε στο άτομο απέναντί σας ότι έχει την πλήρη προσοχή σας, στρέφοντας τα δάχτυλα των ποδιών σας προς αυτόν. Δείχνει ότι ενδιαφέρεστε να συνδεθείτε πραγματικά μαζί του. επιπροσθέτως, είναι βοηθητικό να κλίνουμε ελαφρώς το κεφάλι μας προς εκείνον/η.

Προσοχή στο παιχνίδι εξουσίας
Σε κάποιες περιπτώσεις, τα παιχνίδια εξουσίας μας ωφελούν. Όμως σε άλλες – όπως σε μια συνέντευξη για εργασία – είναι καλύτερο να εμφανιζόμαστε μετριόφρονες. Όταν μιλάμε για το αντικείμενο στο οποίο είμαστε ειδικευμένοι, στο οποίο έχουμε βαθιές γνώσεις, μπορούμε να ενώνουμε τα δάχτυλα των χεριών μας. Αυτή η κίνηση παραπέμπει σε αυθεντία, δηλαδή σε ένα άτομο που είναι σίγουρο για τις γνώσεις του και πολύ σοβαρό. Η ίδια αυτή κίνηση όμως μπορεί να φανεί αλαζονική, όταν δεν υπάρχει η κατάλληλη γνώση.

Χρήση φυσικών χειρονομιών
Αφού ξεκινήσουμε τη συζήτηση, θέλουμε να αφήσουμε το σώμα μας να κινείται φυσικά. Όταν νιώθουμε απειλή, παραλύουμε και από την άλλη η μικρή κίνηση φαίνεται αφύσικη και ανειλικρινής. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που μιλούν με περισσότερες χειρονομίες γίνονται αντιληπτοί ως πιο ειλικρινείς από εκείνους που δεν χρησιμοποιούν τα χέρια τους.

Πηγή:

www.rd.com/list/body-language-make-you-successful

https://enallaktikidrasi.com/

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.