Οκτωβρίου 02, 2022

Ψυχολογία

Όποιος είναι προορισμένος για να μείνει στη ζωή μας…

Τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Κάθε άνθρωπος που έρχεται στο διάβα της ζωής μας, έρχεται για κάποιο σκοπό.

Είτε είναι μια ευλογία, είτε ένα μάθημα, όλοι εμφανίζονται στη ζωή μας για έναν μικρότερο ή μεγαλύτερο σκοπό. Άλλοι για λίγο και άλλοι για μια ζωή.

Άλλοι για να μας κάνουν να γελάσουμε, άλλοι για να μας πονέσουν, άλλοι για να μας διδάξουν και άλλοι για να μας προστατεύσουν.

Με κάποιους θα έχουμε ερωτική χημεία και άλλους θα τους νιώσουμε σαν αδελφή ψυχή. Σα να τους ξέρουμε για μια ζωή. Με έναν μαγικό τρόπο, θα ταιριάζουμε απόλυτα και θα μιλάμε την “ίδια γλώσσα”.

Θα λέμε τα ίδια πράγματα και αβίαστα θα επικοινωνούμε, δίχως καμία δυσκολία. Συνήθως, η ενεργειακή σύνδεση είναι τόσο ισχυρή που θα το νιώθουμε εσωτερικά. Αυτοί οι χαρακτήρες, δεν θα χαθούν ποτέ από τη ζωή μας, ακόμη κι αν βλεπόμαστε σπάνια.

Ορισμένοι άνθρωποι πάλι, εμφανίζονται στο δρόμο μας για συγκεκριμένη περίοδο, μόνο και μόνο για να μας ταράξουν. Να μας προσφέρουν ένα πάθος, που έμενε βαθιά κρυμμένο μέσα μας. Να νιώσουμε τρέλα και ότι είμαστε ζωντανοί. Αυτός ο άνθρωπος μπορεί να μείνει στη ζωή μας για λίγο, αλλά όσα θα ζήσουμε μαζί του, θα είναι τόσο ανατρεπτικά, τόσο δυνατά, που άλλοι θα ‘θελαν 7 ζωές για να τα ζήσουν και πάλι δε θα τους έφταναν.

Κάθε συνάντηση, είτε καλή ή κακή, έρχεται πάντα για έναν απώτερο σκοπό. Για να μας βοηθήσει στην εξέλιξη μας.

Μερικές φορές ο Θεός, απομακρύνει από το δρόμο μας ανθρώπους, που δεν μας κάνουν καλό. Το κάνει για να μας προστατέψει. Δεν χρειάζεται λοιπόν να τρέχουμε από πίσω τους. Ας τους αφήσουμε να φύγουν.

Ποτέ μην εξαναγκάζετε και πιέζετε σχέσεις. Αφήστε τες να λειτουργήσουν φυσικά. Η συμπαντική ροή δεν λανθάνει ποτέ. Τίποτα από αυτά που προορίζεται για μας, δεν πρόκειται να μας προσπεράσει.

Τίποτα δεν συμβαίνει χωρίς λόγο. Κάθε εμπειρία, κάθε άνθρωπος και κάθε σχέση, μας οδηγεί εκεί που χρειαζόμαστε ακριβώς να είμαστε.

Είναι η διαδρομή μας και υπάρχουν τα σημάδια που μας κατευθύνουν. Είναι σαν τις ταμπέλες στο δρόμο, που μας οδηγούν στην σωστή κατεύθυνση. Μας ενημερώνουν για εμπόδια, για λάθος στροφές, για επικίνδυνα φαινόμενα.

Μας προειδοποιούν να κόψουμε ταχύτητα ή μας προτρέπουν να αυξήσουμε. Τα σημάδια αυτά λέγονται ένστικτο και αντίληψη και δεν πρέπει να τα αγνοούμε. Πρέπει να μάθουμε να τα διαβάζουμε και να τα σεβόμαστε.

Μόνο έτσι θα φτάσουμε στον τελικό μας προορισμό. Που δεν είναι άλλος, από την

ολοκλήρωση και την απόλυτη ισορροπία.

Και όποιος είναι προορισμένος για να μείνει για πάντα στη ζωή μας, θα είναι εκεί, μαζί μας, δίχως καμία διάθεση να μας αποχωριστεί.

Μάνος Σαμοθρακής (Τριστάνος)

loveletters.gr

https://www.awakengr.com/

Ψυχολογία

O Νόμος και το νόημα της ζωής

Διηγείται ο Κάφκα::

…Μπροστά στον Νόμο στέκεται ένας φρουρός. Σ’ αυτόν τον φρουρό έρχεται ένας άνθρωπος από την επαρχία και ζητά να τον αφήσει να μπει στον Νόμο. Ο φρουρός όμως του λέει ότι δεν μπορεί να του επιτρέψει τώρα την είσοδο. Ο επαρχιώτης σκέφτεται λίγο και ρωτά αν θα του επιτραπεί η είσοδος αργότερα.
«Είναι πιθανό», λέει ο φρουρός, «τώρα όμως δεν γίνεται».

Μιας και η πύλη προς τον Νόμο είναι όμως πάντα ανοιχτή και ο φρουρός κάνει στο πλάι, ο επαρχιώτης βάζει το κεφάλι του μέσα για να δει πώς είναι ο Νόμος. Το βλέπει αυτό ο φρουρός και του λέει γελώντας:

«Αφού σε καίει τόσο πολύ, προσπάθησε να μπεις παρά την απαγόρευσή μου. Όμως πρόσεχε! Είμαι πολύ δυνατός. Και είμαι μόνο ο κατώτερος φρουρός. Κάθε αίθουσα που ακολουθεί φυλάσσεται από έναν φρουρό, κι ο κάθε ένας απ’ αυτούς είναι πολύ πιο δυνατός από τον άλλον. Εγώ ο ίδιος δεν μπορώ ν’ αντέξω το βλέμμα του τρίτου».

Ο επαρχιώτης δεν περίμενε τέτοιες δυσκολίες. Ο Νόμος θα έπρεπε να είναι πάντα προσβάσιμος σε όλους σκέφτεται, αλλά κοιτώντας τώρα τον φρουρό με την γούνινη κάπα του πιο προσεκτικά, τη μεγάλη γαμψή μύτη του, το λεπτό τατάρικο μουστάκι του, σκέφτεται πως θα ήταν καλύτερα να περιμένει. Ο φρουρός τού δίνει ένα σκαμνί και τον βάζει να κάτσει πλάι στην πύλη.

Κάθεται εκεί μέρες και χρόνια. Κάθε τόσο παρακαλάει να μπει και γίνεται κουραστικός στον φρουρό με τα παρακαλετά του. Συχνά ο φρουρός τον υποβάλει σε μικρές ανακρίσεις, τον ρωτά για την πατρίδα του και για πολλά άλλα, είναι όμως αδιάφορες ερωτήσεις, όπως αυτές που κάνουν μεγάλοι άρχοντες, όμως πάντα στο τέλος τού λέει ότι δεν μπορεί ακόμα να του επιτρέψει την είσοδο. Ο επαρχιώτης, που έχει εφοδιαστεί αρκετά καλά για το ταξίδι, χρησιμοποιεί τα πάντα, ακόμα και τα πιο πολύτιμα πράγματά του, για να εξαγοράσει τον φρουρό. Αυτός πάλι δέχεται κάθε δώρο, αλλά του λέει:

«Το παίρνω για να μη νομίζεις ότι παρέλειψες να κάνεις κάτι».

Στα χρόνια που περνάνε ο επαρχιώτης παρατηρεί αδιάκοπα τον φρουρό. Δεν σκέφτεται πια τους άλλους φρουρούς, και αυτός ο πρώτος τού φαντάζει σαν το μόνο εμπόδιο στην είσοδό του στον Νόμο. Τα πρώτα χρόνια καταριέται την κακή του τύχη φωνάζοντας δυνατά και χωρίς να ενδιαφέρεται για τις συνέπειες, αργότερα, στα γεράματα, μουρμουρίζει μιλώντας στον εαυτό του. Αρχίζει να ξεμωραίνεται και, μιας κι έχει δει όλα αυτά τα χρόνια τους ψύλλους στον γούνινο γιακά του φρουρού, τους παρακαλάει κι αυτούς να τον βοηθήσουν και να πείσουν τον φρουρό να αλλάξει γνώμη. Στο τέλος αδυνατίζει και η όρασή του, και δεν ξέρει πια αν τον απατούν τα μάτια του ή αν πραγματικά σκοτεινιάζει. Όμως τώρα στο σκοτάδι βλέπει μια λάμψη που αχνοφέγγει χωρίς να σβήνει από την πύλη που οδηγεί στον Νόμο. Όμως οι μέρες του είναι πια μετρημένες.

Λίγο πριν πεθάνει συγκεντρώνονται στον νου του οι εμπειρίες όλου αυτού του καιρού της αναμονής σε μια ερώτηση που ακόμα δεν έχει κάνει στον φρουρό. Του γνέφει να ’ρθει κοντά γιατί δεν μπορεί πια να σταθεί. Ο φρουρός πρέπει να σκύψει βαθιά γιατί η διαφορά στο μπόι έχει αλλάξει πολύ εις βάρος του επαρχιώτη.

«Τι άλλο θες να μάθεις;» τον ρωτά, «είσαι αχόρταγος».

«Όλοι θέλουν να πάνε στον Νόμο», λέει ο επαρχιώτης, «γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν ζήτησε κανείς άλλος εκτός από εμένα να μπει;»

Ο φρουρός καταλαβαίνει ότι ο άνθρωπος είναι στα τελευταία του και, για να μπορέσει να γίνει κατανοητός από τη φθίνουσα ακοή του, του λέει με δυνατή φωνή:

«Εδώ δεν μπορούσε κανείς άλλος να εισέλθει, γιατί αυτή η είσοδος ήταν προορισμένη μόνο για σένα. Τώρα θα πάω και θα την κλείσω».

Franz Kafka, «Μπροστά στον Νόμο» («Vor dem Gesetz», μετάφραση ΝΨ).

* * *

Ποιο ήταν το λάθος του ανθρώπου από την επαρχία; Γιατί δεν του επετράπη μια ζωή να εισέλθει στον Νόμο, αφού ο Νόμος είναι ανοιχτός σε όλους και όλοι είναι ίσοι μπροστά του; Γιατί πρέπει να φυλάει την είσοδο ένας φρουρός και γιατί αυτή η είσοδος ήταν προορισμένη μόνο γι’ αυτόν τον αφελή επαρχιώτη που πλήρωσε με τη ζωή του την υπομονή και την επιμονή του;

Είναι άραγε ο Νόμος μοχθηρός, ένας deus malignus, που θέλει να βασανίζει τους ανθρώπους σαγηνεύοντάς τους με τη δικαιοσύνη και τη δύναμη που υποτίθεται απορρέει από αυτόν; Μήπως λοιπόν είναι μάταιο να ζητάμε από τον Νόμο να μας βοηθήσει και να μας πάρει υπό την προστασία του και θα ’πρεπε αντίθετα να τον αποφύγουμε, να τον πολεμήσουμε ή καλύτερα να τον πάρουμε στα χέρια μας; Να γίνουμε εμείς ο Νόμος για να φτιάξουμε τον κόσμο ξανά σύμφωνα με τις δικές μας αντιλήψεις για δικαιοσύνη; Ή μήπως ο Νόμος θα μας προστατέψει αν δεν ζητήσουμε την προστασία του; Μήπως η είσοδος στον Νόμο δεν είναι ο σωστός δρόμος για να μπούμε σ’ αυτόν; Μήπως ήδη η επιθυμία του τραγικού επαρχιώτη να ζητήσει την ακρόαση του Νόμου ήταν το πρώτο βήμα που οδήγησε στην καταστροφή του; Μήπως θα έπρεπε να είχε υποψιαστεί ότι το γεγονός ότι είναι ο μόνος μπροστά σε αυτή την πύλη ήταν ένα μήνυμα του Νόμου προς αυτόν; Και αντί να αναλώσει τις δυνάμεις και τη ζωή του για να υπερβεί την αντίσταση του φρουρού θα έπρεπε να αναζητήσει τους άλλους ικέτες του Νόμου και να ζήσει μαζί τους; Να ζήσει μαζί τους σύμφωνα με τις επιταγές του Νόμου, μπροστά από τα τείχη και τις πύλες που οδηγούν σ’ αυτόν χωρίς να απαιτεί να είναι ο Νόμος μόνο γι’ αυτόν;…

Ίσως αυτό να είναι το μήνυμα που θέλει να μας δώσει ο Κάφκα:

Ο Νόμος δεν είναι για να ικανοποιεί τα αιτήματά μας αλλά για να δίνει στη ζωή μας το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορέσει αυτή να ανθήσει υπό την προστασία του. Ζητώντας να εισέλθει στον Νόμο, ο επιπόλαιος επαρχιώτης απέδειξε στον εαυτό του και σε μας που διαβάζουμε το τραγικό αλλά και ηλίθιο τέλος του ότι απλά δεν κατάλαβε το νόημα της Ζωής.

  • * *
    Πηγή: Νίκος Ψαρρός (καθηγητής φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο της Λειψίας) - amagi.gr https://www.o-klooun.com/

Ψυχολογία

Βρίσκοντας τη δύναμη να αντιμετωπίσω ενεργά τους φόβους μου. Κατά πόσο αυτό είναι ένα πιθανό σενάριο στην αληθινή ζωή;
Κάνε αυτό που φοβάσαι: «Αν ήταν τόσο απλό θα το κάναμε»!
τι σημαίνει αντιμετώπισε τους φόβους σου
Λαμπρινή Λαδά 
Πώς καλλιεργήθε το σποράκι του φόβου μέσα μου;
Φοβάμαι τα αεροπλάνα, φοβάμαι τους γιατρούς, φοβάμαι τις αρρώστιες, φοβάμαι τη σκιά μου. Συχνά σαν απάντηση σε όλους αυτούς τους φόβους ακούς το γνωστό αντιμετώπισέ το. Τι σημαίνει αντιμετώπισε τους φόβους σου στην πράξη; Πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω ενώ φοβάμαι. Αν δεν το φοβόμουν θα το έκανα! Όλοι κάτι φοβόμαστε, το κατά πόσο όμως ζούμε λειτουργικά με τους φόβους μας είναι ένα άλλο κεφάλαιο. Το λειτουργικό το ορίζουμε εμείς και φυσικά αυτοί που μοιραζόμαστε μαζί τους τη ζωή μας.

Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα πάρα πολύ χρήσιμο. Είναι ένας μηχανισμός άμυνας που μας βοηθά να προφυλασσόμαστε σε επικίνδυνες συνθήκες ώστε να επιβιώσουμε. Χωρίς να πω πολλές λεπτομέρειες, αυτό που χρειάζεται να ξέρεις είναι ότι η αδρεναλίνη που εκκρίνεται μας στέλνει το μήνυμα ότι πρέπει ή να αντιδράσουμε ώστε να σωθούμε από τον κίνδυνο. Μου κόπηκαν τα πόδια! Γιατί γίνεται αυτό; Φεύγει όλο το αίμα για να τρέξουμε και να σωθούμε. Αυτό το έχουμε κληρονομήσει από τους προγόνους μας που είχαν κάθε μέρα να παλέψουν με τα άγρια θηρία. Σήμερα δεν έχουμε πια τέτοιους κινδύνους όμως και πάλι, ο φόβος είναι εδώ.

Αν μεγάλωσες σε ένα περιβάλλον που δεν σε βοήθησε να νιώθεις ασφαλής, αν όταν ήσουν παιδί, σου καλλιεργήθηκε ο σπόρος του φόβου για να μείνεις ακινητοποιημένος, για να μην κάνεις φασαρία για να κοιμηθείς και άλλες τεχνικές που γνωρίζουμε όλοι, είναι ένα άλλο κεφάλαιο.

τα τρία είδη φόβου
Τι σημαίνει αντιμετώπισε τους φόβους σου στην πράξη;
Όπως το γράφουμε, δεν χωρά περαιτέρω ανάλυση. Κάνε αυτό που φοβάσαι! Κάντο και δες τι θα γίνει. Είχα και εγώ φόβους τους οποίους πια καταπολεμάω όσο μπορώ με τη δύναμη της σκέψης. Δηλαδή το βασικό πράγμα που σκέφτομαι είναι τι θα χάσω αν δεν κάνω αυτό που φοβάμαι. Σαν το κόστος ευκαιρίας που λένε στις επιχειρήσεις.

Ένα παράδειγμα. Φοβόμουν τα αεροπλάνα και είχα όλα αυτά τα συμπτώματα του φόβου όταν έμπαινα μέσα σε ένα αεροπλάνο. Ταχυπαλμία, ίδρωμα στις παλάμες, ξηροστομία. Ωστόσο σε ένα ταξίδι μέσα σε δέκα μέρες ανεβοκατέβηκα σε 12 διαφορετικές διαδρομές με αεροπλάνα. Μπήκα μέχρι και σε υδροπλάνο. Ποιος άνθρωπος που πραγματικά φοβάται κάνει κάτι τέτοιο; Ποιος βάζει τον εαυτό του να ζήσει τόσες φορές προσγειώσεις και απογειώσεις;

Τα έβαλα σε μια ζυγαριά και είπα: «Αν δεν ανέβω σ’ αυτό το αεροπλάνο τι θα χάσω; Γιατί θέλω να πάω, τι θα κερδίσω και τι θα χάσω»; Όσο και αν σου φαίνεται παράδοξο, μόνο κάνοντας το δεν νίκησε ο φόβος. Ο φόβος είναι κλέφτης, όταν σου κόβει χαρές της ζωής και σε κάνει μια σκιά πίσω από τους ασφαλείς 4 τοίχους του σπιτιού σου.

Ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να σου συμβεί
Με τους συλλόγους που χορεύω κάθε χρόνο κάνουμε παραστάσεις. Δύο ή τρεις φορές το χρόνο, μαζί με όλους τους συγχορευτές μου ανεβαίνουμε σε σκηνές, άλλες μικρότερες, άλλες μεγαλύτερες. Δεν έχει σημασία το μέρος, το αίσθημα πριν από μια παράσταση είναι πάντα το ίδιο.

Φόβος ό,τι όλα θα πάνε στραβά, ότι θα πέσω, ότι θα χάσω τα βήματα, ότι θα ξεχάσω τη χορογραφία, ότι θα γελοιοποιηθώ εκεί πάνω. Πάντα όμως παρόλο που νιώθω αυτόν τον φόβο, δηλώνω συμμετοχή. Ο φόβος δεν νικάει ακόμα και αν φοβάμαι. Και τότε, όταν λαμβάνω την απόφαση να πάρω μέρος, λέω πάντα ναι! Κατόπιν με ρωτάω ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί; Σκέφτομαι φυσικά όλα αυτά τα παραπάνω και βρίσκω ακόμα και ποιο θα ήταν το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί.

Ταυτόχρονα αντικαθιστώ τη σκέψη αυτή, τη μη λειτουργική με μια άλλη θετική που έχω αποθηκεύσει στο μυαλό μου για τέτοιες περιπτώσεις. Αφθονία, θάλασσες, λιβάδια με ανθισμένη φύση, αγαπημένα μου πρόσωπα και αμέσως η θετική εικόνα κερδίζει!

Βαθιές αναπνοές, θετικές σκέψεις, μουσική, χορός, είναι πράγματα που εμένα βοηθούν να συνεφέρω το σώμα και το μυαλό μου σε συνθήκες στρες που προκύπτουν από το αίσθημα του φόβου. Το ζω το συναίσθημα, το καταλαβαίνω, το αγκαλιάζω, καταλαβαίνω και εξηγώ στον εαυτό μου γιατί το νιώθω αυτό και πώς θα βγω από αυτό.

Όλα αυτά τα χρόνια που έχω πει Ναι και δεν άκουσα τους φόβους μου, είμαι πολύ χαρούμενη που το είπα παρόλο που φοβόμουν.

Ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί και γιατί αυτή η ερώτηση μπορεί να κάνει το level up στη ζωή μας;

Αυτό που μπορώ να αλλάξω
Το θέμα με τον φόβο είναι ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε αυτό που νιώθουμε, αλλά μπορούμε να αλλάξουμε αυτό που σημαίνει για εμάς. Σε αυτό το σημείο θα αναφερθώ στην πίστη. Πίστη όπου θες εσύ. Σε κάτι ανώτερο, στο Θεό, σε σένα, στη θετική έκβαση. Πιστεύω ότι αυτός ο άνθρωπος που πιστεύει δεν μπορεί να φοβάται. Επειδή αυτό είναι ένα θέμα που συνήθως διχάζει τους ανθρώπους δεν θα ήθελα να αναφερθώ περαιτέρω. Πίστεψε σε κάτι και τακτοποιήσε το στο μυαλό σου.

Η υπαρξιακή βάση είναι πραγματικά η βάση και εκεί κρύβεται η λύση στους φόβους ειδικά όταν αυτοί γίνονται μη λειτουργικοί. Αν δεν μπορείς μόνος σου, σε παρακαλώ βρες τη δύναμη και ζήτα τη βοήθεια που χρειάζεσαι για να ζήσεις ελεύθερος τη ζωή σου.

Ψυχολογία

Τι είναι ακριβώς αυτή η συμπεριφορά, γιατί συμβαίνει και τι επηρεάζει;
"Εκδικητική αναβλητικότητα ύπνου": Τι είναι, γιατί συμβαίνει και πώς επηρεάζει την υγεία μας

Είναι αργά το βράδυ. Οι εργασίες της ημέρας έχουν όλες τελειώσει. Ρίχνουμε μια ματιά στο ρολόι: είναι μετά τα μεσάνυχτα. Είμαστε έτοιμοι για ύπνο και τόσο κουρασμένοι που θα μπορούσαμε σχεδόν να λιποθυμήσουμε.

Εντούτοις, αντί να κλείσουμε τα μάτια και να αποκοιμηθούμε, κάτι άλλο συμβαίνει. Αρχίζουμε να διαβάζουμε ένα βιβλίο, να βλέπουμε επεισόδια από την αγαπημένη μας σειρά ή οτιδήποτε μπορεί να ενδιαφέρει τον καθένα. Πριν προλάβουμε να το αντιληφθούμε, η μία σελίδα έγινε πέντε κεφάλαια, το ένα επεισόδιο έγινε ολόκληρος κύκλος και το πλέξιμο τελείωσε όταν ολοκληρώθηκε το σχέδιο.


Τότε όμως η ώρα έχει περάσει τις 3 τα ξημερώματα και γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να σηκωθούμε στις 6 το πρωί. Είμαστε απίστευτα κουρασμένοι και ξέρουμε ότι μας λείπει πολύτιμος ύπνος, αλλά δεν μπορούσαμε να αντισταθούμε. Γιατί;

Αν αυτό το σενάριο σας φαίνεται γνώριμο, είναι επειδή πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εμφανίζουν αυτή τη συμπεριφορά. Το φαινόμενο έχει γίνει τόσο ευρύ που έχει αποκτήσει και όνομα: εκδικητική αναβλητικότητα για ύπνο. Τι είναι όμως ακριβώς αυτή η συμπεριφορά, γιατί συμβαίνει και τι επηρεάζει; Υπάρχουν τρόποι για να την τροποποιήσουμε και να αποφύγουμε την έλλειψη ύπνου;

Γιατί συμβαίνει;
Η έννοια «αναβλητικότητα για ύπνο» εμφανίστηκε πρώτη φορά σε ένα άρθρο του Dr. Floor Kroese – ενός επιστήμονα από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία- το 2014. Οι επιστήμονες την περιέγραψαν ως εξής: «η πράξη του να πηγαίνει κανείς αργά για ύπνο ενώ δεν υπάρχουν εξωτερικές συνθήκες που να το επιβάλλουν» – δηλαδή η καθυστέρηση του ύπνου χωρίς να υπάρχει πρακτικός λόγος γι’ αυτή.

Η λέξη «εκδικητική» στην έννοια δηλώνει ότι αποτελεί μια πράξη επαναστατική ενάντια στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις της εργασίας και του σπιτιού, οι οποίες μας αφήνουν ελάχιστο χρόνο και ενέργεια για να επενδύσουμε στις δραστηριότητες που αγαπάμε και απολαμβάνουμε.

Αυτό επίσης σημαίνει ότι όσο λιγότερο απολαυστικά πράγματα κάνει ένα άτομο κατά τη διάρκεια της ημέρας, τόσο πιθανότερο είναι να προσπαθήσει το βράδυ να ανακτήσει τον έλεγχο της ζωής του με πιο απολαυστικές δραστηριότητες, τις οποίες δεν μπορεί να κάνει κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ποιος είναι πιθανότερο να αναβάλλει τον ύπνο;
Αν και όλοι μπορεί να εμφανίσουν τέτοια συμπεριφορά, κάποιοι έχουν περισσότερες πιθανότητες. Φαίνεται ότι οι γυναίκες και οι μαθητές είναι πιθανότερο να πέσουν στην παγίδα. Αυτό ήταν το συμπέρασμα έρευνας του 2019 σε Πολωνικό πληθυσμό. Μάλιστα, οι ερευνητές σημείωσαν ότι η διαφορά ανάμεσα στα φύλα εμφανιζόταν στο δείγμα ήδη από τα σχολικά χρόνια.

Αν και αυτή η μελέτη δεν εξηγεί τους λόγους που μια γυναίκα έχει περισσότερες πιθανότητες να ξενυχτήσει, μπορούμε να κάνουμε ορισμένες υποθέσεις βασισμένοι σε άλλες διαθέσιμες πληροφορίες. Για παράδειγμα, άλλη μελέτη του 2010 από την APA σημειώνει ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναφέρουν ότι βιώνουν σημαντικό στρες συγκριτικά με τους άνδρες.

Κι αυτό δεν αποτελεί καμία έκπληξη, αφού οι γυναίκες έχουν πολύ λιγότερο χρόνο ακόμα και σήμερα. Το μεγαλύτερο βάρος της ανατροφής των παιδιών και της διοίκησης του σπιτιού πέφτει ακόμα σε εκείνες.

Επιπλέον, φαίνεται πως τα άτομα που είναι γεννημένα από το 2000 και μετά εμπλέκονται περισσότερο σε τέτοιες συμπεριφορές. Γιατί; Ίσως να έχει να κάνει με μια «επανάσταση» ενάντια στις σημερινές κουλτούρες που δημιουργούν ανυπόφορη πίεση στο πρόγραμμα ενός νέου.

Οι επιδράσεις στην υγεία
Το μόνο θετικό με την εκδικητική αναβλητικότητα για ύπνο είναι πως πρόκειται για μια ψευδαισθησιακή αίσθηση ελέγχου της ζωής μας. Είναι αρκετά σημαντική επίδραση και μας δελεάζει να συνεχίσουμε μια τέτοια συμπεριφορά, ακόμα κι αν οι κίνδυνοι υπερτερούν των ανταμοιβών. Δεν υπάρχει όμως κανένα αυθεντικό θετικό αποτέλεσμα στη μείωση της ποιότητας και του χρόνου του ύπνου.

Συμβουλές για καλύτερο ύπνο
Οι ειδικοί συστήνουν να αποφεύγουμε τη χρήση οθονών μία ώρα πριν τον ύπνο. Επιλέξτε καλύτερα ένα βιβλίο που όμως δεν έχει έντονη πλοκή, είναι αρκετά ήρεμο, ακόμα και αναμενόμενο. Μην επιτρέπετε ποτέ στην τεχνολογία να μολύνει τον πολύτιμο χρόνο ύπνου σας.

Επίσης προτείνουν ένα ζεστό μπάνιο πριν την ώρα του ύπνου, το οποίο βοηθά να αποδιώχνουμε την ένταση της ημέρας από σώμα και νου. Τέλος, αν και πάλι η έλευση του ύπνου μας δυσκολεύει, η άσκηση κάποιες ώρες πριν τη χαλάρωση είναι η καλύτερη στρατηγική. Προτιμήστε απογευματινές ώρες.

Πηγή:

www.medicalnewstoday.com/articles/revenge-bedtime-procrastination-a-plight-of-our-times

Ψυχολογία

Μερικές φορές μας φαίνεται σαν να μην υπάρχουν αρκετές ώρες στην ημέρα, ώστε να βγάλουμε όλες τις επαγγελματικές υποχρεώσεις και να απολαύσουμε την προσωπική μας ζωή. Όπως όμως καταδεικνύει σχετική έρευνα μεταξύ χιλιάδων Αμερικανών, όταν έχει κανείς υπερβολικά πολύ ελεύθερο χρόνο στα χέρια του, δεν αισθάνεται πιο χαρούμενος.

Ειδικότερα, η έρευνα της Κάσι Χολμς, ψυχολόγου και καθηγήτριας στη Σχολή Management του UCLA, ξεκίνησε υπολογίζοντας πόσο ελεύθερο χρόνο είχε ο κόσμος κάθε μέρα για να ασχοληθεί με τα ενδιαφέροντά του (βλέποντας τηλεόραση, κάνοντας αθλήματα ή συναντώντας φίλους). Στη συνέχεια υπολόγισε το χρονικό διάστημα που μας κάνει να είμαστε ικανοποιημένοι από τη ζωή.

Τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά: Ο ιδανικός χρόνος ώστε να αισθάνεται κανείς ευτυχισμένος είναι από δύο έως πέντε ώρες. Εάν έχει κανείς διαθέσιμες λιγότερες από δύο ώρες ή και αντιθέτως, παραπάνω από πέντε ώρες, τότε ο δείκτης της ευτυχίας υποχωρεί.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Gallup σχεδόν οι μισοί Αμερικάνοι αισθάνονται ότι έχουν λιγότερο από δύο ώρες, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, άγχος ή συναισθηματική εξάντληση. Από την άλλη πλευρά, εάν κανείς έχει περισσότερες από πέντε ώρες ελεύθερου χρόνου, τότε αισθάνεται σαν να μην έχει σκοπό.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα πρέπει απαραίτητα κανείς να είναι μισθωτός. Η αίσθηση του σκοπού μπορεί να προκύπτει και από τον εθελοντισμό ή από την συντήρηση του νοικοκυριού.

Ο ελεύθερος χρόνος πρέπει να υπάρχει, αλλά μόνο αν τον περνάμε παραγωγικά
Το γεγονός ότι σε γενικές γραμμές υπάρχει η ίδια ικανοποίηση μεταξύ δύο και πέντε ωρών, σημαίνει ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία το πώς περνάμε τον χρόνο μας. Επίσης, το πόσο «μεγάλο» αισθανόμαστε ένα λεπτό, μία ώρα, μία ημέρα ή μία δεκαετία μάς δείχνει και πότε έχουμε «αρκετό» χρόνο.

«Αρκετό» χρόνο έχουμε γενικά όταν είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να επιτύχουμε ό,τι θέλουμε. Έτσι, για να αισθανόμαστε πλήρεις χωρίς να απαιτούνται επιπλέον ώρες στην ημέρα μας η Χολμς δίνει τις εξής τρεις συμβουλές:

1. Άθληση

Περίπου 30 λεπτά την ημέρα ή για μερικές ημέρες την εβδομάδα, μπορούν να βελτιώσουν την υγεία, τα επίπεδα ευτυχίας, αλλά και την αυτοπεποίθησή μας. Η άθληση δεν χρειάζεται να είναι έντονη: αρκεί για παράδειγμα, αντί να οδηγήσουμε να περπατήσουμε, τονίζει η Χολμς.

2. Χρόνος σε άλλους

Η Χολμς τονίζει ότι εάν αφιερώσουμε λίγη ενέργεια και χρόνο σε φίλους, γνωστούς ή ακόμη και σε αγνώστους, μπορεί να αισθανθούμε πιο χαρούμενοι. Για παράδειγμα μπορείτε να βοηθήσετε έναν συνάδελφο σε ένα πρότζεκτ, να φέρετε ένα γλυκό σε ένα μέλος της οικογένειας, να πληρώσετε τον καφέ ενός αγνώστου. Εάν η πράξη είναι ανιδιοτελής, τότε θα αισθανθείτε σαν να είχατε περισσότερο χρόνο στα χέρια σας, τονίζει η Χολμς.

3. Εμπειρίες

Έρευνες αποδεικνύουν ότι με το να ανακαλεί κανείς ένα χαρούμενο συμβάν, αισθάνεται λιγότερο περιορισμένος. Επίσης, μπορεί να μας κάνει να φερόμαστε σαν να είχαμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Εξ ου και η Χολμς προτείνει μέσα στην εβδομάδα μας – εφόσον γίνεται – να βάζουμε συγκεντρώσεις με φίλους, μία βόλτα στη φύση, κάποια επαφή με την τέχνη και την επίτευξη κάποιου στόχου είτε μικρού είτε μεγάλου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ψυχολογία

«Πάντα αγχώνομαι πριν από ένα ραντεβού. Τι μπορώ να κάνω για να το ξεπεράσω;»
3 απλά βήματα για να μειώσουμε το κοινωνικό άγχος

Ένα πολύ κοινό ερώτημα που έχω όλα αυτά τα χρόνια είναι το εξής: «Πάντα αγχώνομαι πριν από ένα ραντεβού/ meeting / κοινωνική συνάντηση και αυτό με εμποδίζει να είμαι ο αληθινός μου εαυτός και από το να πάρω αυτό που θέλω. Τι μπορώ να κάνω για να το ξεπεράσω;».

Πρόκειται για ένα ζήτημα που συνήθιζε να με εμποδίζει στο παρελθόν και έχουμε περισσότερη εμπειρία με αυτά τα συναισθήματα, περισσότερη απ’ όση θα ήθελα. Όταν ήμουν single, συχνά ένιωθα πολύ άγχος πριν από ένα ραντεβού. Και πριν από αυτό, αγχωνόμουν πολύ στις περισσότερες κοινωνικές μου αλληλεπιδράσεις.

Δεν ήταν καθόλου διασκεδαστικό. Όμως, κατάφερα να μειώσω αρκετά τις παρενέργειες και επιπτώσεις του κοινωνικού άγχους μέσω των παρακάτω τριών συνηθειών.

1ο βήμα: Επιβραδύνετε
Λίγα λεπτά πριν φτάσετε σε μια συνάντηση, meeting, ραντεβού ή συνέντευξη που σας αγχώνει πολύ, επιβραδύνετε το βήμα και τους ρυθμούς. Περπατήστε πιο αργά προς το σημείο. Κινηθείτε πιο αργά. Ύστερα, σταματήστε.

2ο βήμα: Αναπνεύστε
Σταθείτε όρθιοι ή καθίστε για ένα λεπτό. Και ύστερα απλά αναπνεύστε. Βαθύτερα απ’ ό,τι συνηθίζετε. Βεβαιωθείτε ότι αναπνέετε μέσα από τα ρουθούνια σας και με την κοιλιά σας. Εστιάστε μόνο στις εισπνοές και εκπνοές για 1-2 λεπτά. Αυτό θα σας ηρεμήσει και θα σας διευκολύνει να σκεφτείτε ξεκάθαρα και μη παράλογα.

Επιπλέον, αυτή η συγκέντρωση στην αναπνοή θα σας τραβήξει πίσω στη στιγμή αντί να σας αφήνει να περιφέρεστε ανάμεσα σε σενάρια καταστροφής και αποτυχίας στο μέλλον.

3ο βήμα: Υποθέστε ένα θετικό σενάριο
Λίγο πριν συναντήσετε κάποιον, υποκριθείτε και σκεφτείτε ότι συναντάτε έναν από τους καλύτερούς σας φίλους. Αυτό θα σας επιτρέψει να μπείτε σε ένα πιο χαλαρό, άνετο ύφος με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και επίσης θα σας επιτρέψει να απολαύσετε τη στιγμή της συνάντησης, όπως της αρμόζει. Σε αυτό το πλαίσιο, τα χαμόγελα και η συζήτηση τείνει να ρέει πιο φυσικά, χωρίς πολλή σκέψη. Όπως δηλαδή με τους καλύτερούς μας φίλους.

Είναι, κατά την εμπειρία μου, μια πολύ απλή συνήθεια, αλλά ταυτόχρονα πολύ ισχυρή για να μειώσει τις επιδράσεις του καταστρεπτικού κοινωνικού άγχους. Φυσικά, χρειάζεται εξάσκηση, δεν είναι εύκολο να σκεφτούμε να ακολουθήσουμε κάθε φορά αυτά τα τρία βήματα.

Henrik Edberg

https://enallaktikidrasi.com/

Ψυχολογία


Κυνήγι ή σιγουριά; Δύο ερευνητές έρχονται να απαντήσουν σχετικά με το ποια στρατηγική πρέπει να επιλέξουμε για να κατακτήσουμε το αντικείμενο του ερωτικού μας πόθου
Στις ερωτικές σχέσεις και δη αυτές που δεν έχουν συμβεί ακόμα αλλά θα θέλαμε να γίνουν, η αρχή της αμοιβαίας έλξης αποτελεί το ζητούμενο που θα διώξει κάθε φόβο απόρριψης. Μα, αν σας το παίζει δύσκολος ή δύσκολη, πόσο δυσοίωνο μπορεί να είναι για την εξέλιξη μιας γνωριμίας;

Η απάντηση έρχεται από δύο ερευνητές που αποφάσισαν να διαπιστώσουν αν το κυνήγι και η αμφιβολία ή η δοκιμασμένη αρχή της αμοιβαιότητας της επιθυμίας αποτελούν το εχέγγυο θετικής έκβασης σε μια νέα γνωριμία. Τα ευρήματα των ερευνητών δημοσιεύτηκαν στο Journal of Social and Personal Relationships και είναι παραπάνω από ενδιαφέροντα.

Ο Δρ. Harry Reis, Καθηγητής Ψυχολογίας και Τεχνών, Επιστημών και Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ με τον Δρ. Gurit Birnbaum, κοινωνικό ψυχολόγο και Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχολογίας στο διεπιστημονικό κέντρο Herzliya με έδρα το Ισραήλ, έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια μελετώντας τις δυναμικές στην ανθρώπινη ερωτική επιθυμία. Αφορμή για τη νέα έρευνα, στάθηκε μια μελέτη του 2019, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια και προσπαθούν περισσότερο όταν ο υποψήφιος ερωτικός σύντροφος ανταποκρίνεται στο ενδιαφέρον τους, ενώ ένα πιθανό ραντεβού μαζί του μοιάζει πιο ελκυστικό. Το αυξημένο ενδιαφέρον προέκυπτε από τις απαντήσεις του δυνάμει συντρόφου (μέλους της ερευνητικής ομάδας).

Σύμφωνα με τα πρόσφατα ευρήματα λοιπόν, το κυνήγι για την απόκτηση του αντικειμένου του πόθου, πέρα από τον βαθμό δυσκολίας αυξάνει και… την επιθυμία. Όπως σημείωσε ο Δρ. Birnbaum, οι «εύκολοι στόχοι» αναδύουν μια αίσθηση απόγνωσης που ξενίζει τους δυνάμει ερωτικούς συντρόφους.

Η τελική έρευνα, προϊόν τριών αλληλένδετων υπομελετών, εξέτασε την αλληλεπίδραση των συμμετεχόντων με αυτόν ή αυτή που ήταν υποψήφιος για γνωριμία – μέλος της ερευνητικής ομάδας ωστόσο – αναφορικά με το πόσο δύσκολη θεώρησαν την προσέγγιση του άλλου, τις αντιλήψεις τους για την αξία του εσωτερικού κόσμου του υποψήφιου συντρόφου (π.χ., τον/την ως πολύτιμο/η σύντροφο) και την επιθυμία τους να συνευρεθούν μαζί του ερωτικά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες:

αξιολόγησαν θετικότερα τους πιο επιλεκτικούς και «δύσκολους» προς γνωριμία υποψηφίους, τους οποίους βρήκαν πιο ποθητούς
ήταν διατεθειμένοι να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να τους κατακτήσουν, δεδομένης και μιας εντονότερης ερωτικής έλξης
εντόπιζαν στους πιο «δύσκολους» προοπτικές για εξέλιξη μιας σχέσης.
Ωστόσο, η στρατηγική αυτή δεν είναι για όλους αφού, κατά τον Δρ. Reis, ενέχει ο κίνδυνος να δοθεί η λανθασμένη εικόνα ενός ανθρώπου ψυχρού και απόμακρου.

Η χρυσή τομή βρίσκεται κάπου στη μέση. Καθώς πρότεινε ο Δρ. Birnbaum, μπορούμε να είμαστε ευπροσήγοροι και ανοιχτοί σε μια γνωριμία δείχνοντάς το χωρίς να αποκαλύπτουμε όλα μας τα χαρτιά, παρά αφήνοντας στον δυνάμει σύντροφο τη χαρά του παιχνιδιού της ανακάλυψης, δημιουργώντας έτσι μια αίσθηση προσδοκίας και επιθυμίας.

https://www.ygeiamou.gr/

Ψυχολογία

Να παίρνετε με το μαλακό τα συνηθισμένα και πεζά

Η ζωή μπορεί να είναι υπέροχη όταν είστε ονειροπόλοι. Η ζωή μπορεί να είναι ακόμα πιο όμορφη όταν είστε ονειροπόλοι και δραστήριοι.

Τίποτα δεν μας βάζει τρικλοποδιά όσο η βαρεμάρα ή η μονοτονία. Όπως λέει το ρητό «Δεν υπάρχει τίποτα πιο βαρετό από τη βαρεμάρα». Αλλά ευτυχώς για εμάς, ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο με αχαρτογράφητες, ανεξερεύνητες και άγνωστες περιοχές. Τόσο υλικά όσο και μεταφυσικά. Τι αιτία για γιορτή!

Έτοιμοι για εκτεταμένο συλλογισμό;

Έχετε πιθανώς συνειδητοποιήσει μέχρι τώρα ότι είστε οι μόνοι που δημιουργείτε την εμπειρία της ζωής σας με αυτά που νιώθετε και κάνετε ΑΥΤΗ τη στιγμή. Το παρελθόν σας δεν σας καθορίζει αλλά το παρόν σας σχηματίζει το μέλλον σας. Αν η ζωή σας δεν σας συναρπάζει, είστε εκείνοι που έχετε ξεχάσει να κάνετε μια ένεση ενθουσιασμού.

Επομένως, γιατί να μην ξεκινήσουμε την μέρα, όπως ο Lewis Carroll τόσο σωστά πρότεινε, με το να σκεφτόμαστε 6 απίθανα πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να καταστρέψουμε τα παλιά και να καλωσορίσουμε τα καινούργια;

Επιτρέψτε μου να προτείνω μερικές ιδέες:

1. Ξεκινήστε με μικρά πράγματα
Φανταστείτε κάτι που θέλετε που πιθανώς είστε ικανοί να πετύχετε σήμερα. Αυτό θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε, από το να κάνετε εκείνη τη δουλειά που σας εκνευρίζει μέχρι να εξερευνήσετε ένα καινούργιο μονοπάτι ενώ πηγαίνετε τον σκύλο για βόλτα. Γιατί θα σας βοηθήσει αυτό; Επειδή το να αντιμετωπίζετε τις δουλειές του νοικοκυριού/κήπου που αναβάλλετε, θα σας δώσει μια έντονη ικανοποίηση όταν τελικά τις κάνετε. Σας προκαλεί να κάνετε περισσότερα αύριο. Το να δοκιμάζετε καινούργια πράγματα όπως να πηγαίνετε ένα περίπατο εκεί που δεν τολμούσατε να πάτε πριν, σπάει την ρουτίνα, και ενώ η ρουτίνα μπορεί να είναι κάτι καλό σε μερικούς τομείς της ζωής σας, μπορεί επίσης να σκοτώσει την περιπέτεια.

2. Κάντε φιλόδοξα σχέδια και να έχετε μεγάλες βλέψεις
Είναι κάτι που πάντα θέλατε να κάνετε αλλά δεν ασχοληθήκατε μαζί του; Μήπως πιστεύετε ότι είστε αρκετά μεγάλοι ώστε να παίξετε πιάνο; Ή υπέρβαροι για να κάνετε σκι στο νερό; Ή ίσως νομίζετε πώς είστε φτωχοί για να ταξιδέψετε; Σκεφτείτε ξανά! Είναι αυτά τα «Μπορώ να το κάνω» όνειρα που ανάβουν μια φωτιά στον πισινό σας και φέρνουν πίσω το εντυπωσιακό ζην! Όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος, επομένως ξεκινήστε με το να βρείτε μια εικόνα της επιθυμίας σας και καρφώστε την στον πίνακα ονείρων σας (ξέρετε, εκείνο το πράγμα που έχετε κάπου στο σπίτι σας ώστε να σας θυμίζει τι θέλετε να πραγματοποιήσετε. Δεν έχετε ακόμα; Μην χάνετε χρόνο!) και αρχίστε να αναλαμβάνετε δράση και ταυτόχρονα να κοιτάτε για συγχρονισμούς.


3. Οραματιστείτε
Όπως είπα παραπάνω ξεκινήστε με τον πίνακα οραματισμού σας και δείτε το απίθανο να συμβαίνει! Δεν υπάρχει τίποτα σαν να περπατάτε στο γραφείο σας (ή όποιον άλλο χώρο θέλετε) και να βλέπετε όλες εκείνες τις όμορφες εικόνες των πραγμάτων που σας κρατάνε ευθυγραμμισμένους. Νομίζουμε ότι ξέρουμε τι θέλουμε αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν τόσες πολλές σκέψεις που περνάνε από το μυαλό μας, που έχουμε την τάση να «αντικαθιστούμε» τα όνειρά μας με καθημερινά μας ζητήματα. Έπειτα ξεχνάμε τα πράγματα (μικρά ή μεγάλα) που σημαίνουν κάτι σε εμάς. Μην αφήνετε τα όνειρά σας να δραπετεύσουν. Κάθε φορά που σκέφτεστε κάτι που θα θέλατε να βιώσετε, καρφιτσώστε το (στον πίνακα). Πήγα σε ένα εκπληκτικό σπα την άλλη μέρα και πήρα ένα από τα φυλλάδιά τους. Γιατί; Επειδή ακόμα και αν δεν ήμουν στην πόλη για να κάνω ένα μασάζ εκείνη τη μέρα, είναι κάτι που θα ήθελα να βιώσω. Επομένως το χω καρφιτσώσει τώρα στον πίνακα οραματισμού μου για να το βλέπω. Αν δεν το έκανα, τότε στο τέλος θα ξέχναγα ότι θέλω μια μαγευτική δίωρη περιποίηση και θα χα βγάλει το σπα από το μυαλό μου. Τώρα αυτό δε θα γίνει επειδή το βλέπω κάθε μέρα και χαμογελάω όταν σκέφτομαι ότι θα πάω εκεί για την ιδιαίτερη περιποίησή μου.

4. Ένα ελαφρύ χτύπημα στην πλάτη (επιβράβευση)
Σταματήστε κάθε μέρα για να σκεφτείτε τα υπέροχα πράγματα που έχετε καταφέρει μέχρι τώρα στη ζωή σας. Πολύ σπάνια σταματάμε για να εμπεδώσουμε τα πράγματα. Θα μπορούσε να είναι το γεγονός ότι μεγαλώσατε ένα υπέροχο παιδί (πιθανώς σας φάνηκε ακατόρθωτο όταν το κοιτάξατε για πρώτη φορά στα μάτια ως νεογέννητο) ή επιτέλους ξεπεράσατε ένα φόβο και μπήκατε στο αεροπλάνο μια μέρα και πήγατε στο εξωτερικό για πρώτη φορά (το οποίο μπορεί να πυροδότησε πολλά άλλα ταξίδια). Μερικά πράγματα μπορεί να φαίνονται σαν μια παλιά ιστορία σε κάποιους και απίστευτος άθλος για κάποιους άλλους. Μην υποτιμάτε αυτά που έχετε κατορθώσει. Ακόμα και τα μικρά πράγματα διαμορφώνουν τη ζωή μας. Δώστε συγχαρητήρια στον εαυτό σας και συνεχίστε να κάνετε περισσότερα απίθανα πράγματα!

5. Κάψτε το κουτί!
Έχετε ακούσει για την σκέψη έξω από το κουτί, αλλά το να κάψετε το κουτί είναι πιο δυνατό. Στην πραγματικότητα, το κουτί ποτέ δεν υπήρχε σε πρώτη φάση. Ανοίξτε το μυαλό σας σε ατελείωτες πιθανότητες όλων των πραγματικοτήτων σε όλες τις κατευθύνσεις του χώρου και του χρόνου. Δοκιμάστε το συνειδητό ονείρεμα και γυρίστε το Σύμπαν. Αφήστε την αχαλίνωτη φαντασία σας να τρέξει. Το Σύμπαν απλώνεται και δημιουργεί το πιο όμορφο έργο τέχνης με όλα τα νεφελώματα, τα ηλιακά συστήματα, τους περιστρεφόμενους γαλαξίες και τις συγκρούσεις αστέρων νετρονίων. Διευρύνετε το μυαλό σας ώστε να τα δεχτείτε όλα και έπειτα εφαρμόστε τα στη ζωή σας. Πώς μπορείτε να γίνετε δημιουργικά ευρείς; Πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα θεϊκά σας ταλέντα για να πασαλείψετε την εμπειρία αυτής της ζωής με εκρηκτικά χρώματα, αφρισμένη ενέργεια και λαμπρή επιμονή; Είστε πυροτεχνήματα!

6. Ξεκουραστείτε
Το να κάνετε ασταμάτητα απίθανα πράγματα όλη την ώρα, απαιτεί μια καλή ισορροπία εκ μέρους σας ξεκούρασης και ανάρρωσης. Αλλά μην σταματάτε την φαντασία σας από το να σκέφτεται απίθανους τρόπους να χαλαρώσετε. Μπορείτε να σκαρφιστείτε μια ρουτίνα τρελής χαλάρωσης στο μπάνιο που θα περιλαμβάνει υποβρύχια, λαστιχένιες πάπιες και έλαιο λεβάντας ή μπορείτε να πάρετε λίγο χρόνο για να κλείσετε αυτά τα κουρασμένα μικρά μάτια και να έχετε μια βραδιά γεμάτη με επινοήσεις νέων τρόπων για να γίνετε ένας υπερκαινοφανής αστέρας (supernova).

Και θυμηθείτε: Εσείς είστε αυτοί που μπορούν να κάνουν τα αδύνατα δυνατά.

Μετάφραση: awakengr.com via consciouslifenews.com

https://www.awakengr.com/

Ψυχολογία

Είναι ωραίο να μας δίνουν πράγματα, το θέμα όμως είναι να το θέλει ο άλλος να το δώσει. Τότε μόνο έχει αξία το δόσιμο

Λαμπρινή Λαδά

Δεν είναι άγνωστα όλα αυτά που σου λέω σήμερα. Υπάρχουν εκεί έξω άνθρωποι που δίνουν και άνθρωποι που παίρνουν Με όλες τις συναναστροφές σου θα το δεις αυτό. Από την οικογένεια, τους φίλους, τον σύντροφο, τους συναδέλφους, τους πελάτες, τους αγνώστους. Σε όλα τα πράγματα στη ζωή μας υπάρχει ένα πάρε δώσε και συνήθως με κάποιο κέρδος. Το θέμα είναι με κάποιον τρόπο κερδίζουν και οι δύο με αυτό το αλισβερίσι. Γίνεται να κερδίσουν και οι δύο όταν ο ένας δίνει και ο άλλος παίρνει; Γίνεται αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα. Σήμερα θα μιλήσω για εκείνους που παίρνουν.

Ανθρωποι που δίνουν
Ίσως έχεις διαβάσει σε άλλα κείμενα δικά μου, την άποψή μου σχετικά με τον εθελοντισμό, το να βοηθάς και να δίνεις με όλη σου την καρδιά σε άλλους ανθρώπους. Δίνοντας ακόμα και ένα δώρο σε κάποιον που αγαπάς η καρδιά σου νιώθει πιο γεμάτη ακόμα και αν αδειάζουν τα χέρια σου.

Δίνοντας γενικά, σε οτιδήποτε και αν το πιάσουμε, από λογαριασμούς και έξοδα από τα οποία δεν μπορούμε να ξεφύγουμε μέχρι οτιδήποτε άλλο στέλνουμε το μήνυμα της αφθονίας. Σαν mindset, σαν τρόπο σκέψης δηλαδή. Δεν μπορείς να δώσεις από κάτι που δεν έχεις και αυτός σίγουρα είναι ένας λόγος για να νιώθεις ευγνώμων στη ζωή.

Αυτοί που δίνουν, πρέπει να βάζουν όρια επειδή αυτοί που παίρνουν σπάνια το κάνουν

Henry Ford

Οι άνθρωποι που παίρνουν
Τι συμβαίνει με τους ανθρώπους που παίρνουν; Δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτούς αρκεί να έχουμε ξεκαθαρίσει εμείς που δίνουμε μέχρι πού είναι οκ να δώσουμε. Να μην ξεφύγει αυτό το όριο. Να μην μας υπονομεύσουμε δηλαδή για να δώσουμε σε εκείνον που δε σταματά να ζητά. Να μη θεωρήσουμε ότι έχουμε την υποχρέωση να δώσουμε στον άλλον δίχως όριο.

Δεν χρωστάμε και δεν μας χρωστάει κανείς! Μπορεί να με έχεις ακούσει να λέω συχνά την κουβέντα ότι σε εκείνον που δεν ζήτησε, η απάντηση είναι όχι, όχι για κανέναν άλλο λόγο, όχι γιατί είμαστε αρπακτικά και ζητάμε ασύστολα πράγματα από τους άλλους αλλά γιατί αν δεν ξεβολευτείς, να φέρεις τον εαυτό σου σε δύσκολη θέση να ζητήσεις κάτι, από αντικείμενο μέχρι υπηρεσία, ή ακόμα και το χρόνο του άλλου για έναν καφέ, δεν θα μάθεις ποτέ τι θα γίνει. Δεν μπορείς να περιμένεις από τους άλλους να ικανοποιήσουν τις ανάγκες σου από μόνοι τους. Κάποιες φορές αυτό που θες δεν είναι καν γνωστό στους άλλους.

Και πάλι το θέμα δεν είναι εκείνου που ζητά. Εκείνος που ζητά καλό είναι να έχει ένα όριο μέχρι πού και μέχρι πόσο μπορεί να ζητήσει και να μην «εκμεταλλευτεί» τη καλοσύνη του άλλου που απλά δεν μπορεί να πει ποτέ όχι, γιατί είναι το καλό παιδί. Το φοράει σαν στέμμα πάνω από το κεφάλι του και οι takers αυτού τους κόσμου, τους τραβάνε αυτούς σαν μαγνήτη.

Στο ελεύθερο επάγγελμα
Εκτός των προσωπικών σχέσεων που είναι το πιο προφανές να συμβεί, θεωρώ ότι το ελεύθερο επάγγελμα έχει πολλές πιθανότητες για να βρεθείς στη θέση αυτή. Να μπει ένας άνθρωπος σίφουνας στη δουλειά σου και να μην μπορέσεις να τον σταματήσεις με κανέναν τρόπο.

Επειδή πολύ συχνά έχω συναναστροφή με ελεύθερους επαγγελματίες και ξέρω πόσο δύσκολο είναι, θεωρώ ότι αυτό που θα σε σώσει αν παλεύεις με αυτό, είναι η ξεκάθαρη πολιτική.

Πολιτική για τα πάντα: Πώς θα πληρωθείς, ποιες ώρες μπορούν να σε βρουν, ώρες ραντεβού, σε περίπτωση που παραχωρείς κάτι, ξεκαθαρίζεις τι ώρα πρέπει να επιστραφεί, σε τι κατάσταση και όλα αυτά χωρίς διαπραγμάτευση.

Δεν είναι θέμα business αυτό. Είναι ένα θέμα του πώς τα έχεις αυτά τα πράγματα στο μυαλό σου τοποθετημένα. Ακόμα και αν είσαι επιχειρηματίας και σκέφτεσαι τον ανταγωνισμό, ή ότι ο πελάτης θα πάει σε κάποιον άλλο ή θα γράψει άσχημη κριτική ή ότι πρέπει να γίνεις χαλί να σε πατήσουν, είναι δικό σου θέμα και όχι του πελάτη που ζητά δίχως αύριο, το να θέσεις τα προσωπικά σου όρια εκεί έξω και να ξεκαθαρίσεις μέχρι πού επιτρέπει ή πολιτική, η οποία φυσικά θα σε βγάλει από πολλές δύσκολες θέσεις.

Αν κάποιος θέλει κάτι παραπάνω θα πρέπει να πληρώσει. Χωρίς διαπραγμάτευση!

Όρια-όρια-όρια
Πώς θα γίνει να βάλεις τα όριά σου για να σε προφυλάξεις; Είναι ωραίο να μας δίνουν πράγματα οι άλλοι και πραγματικά ευπρόσδεκτο όταν συμβαίνει, μπορεί όντως να μας φτιάξει την ημέρα, το θέμα όμως είναι να το θέλει ο άλλος να το δώσει. Τότε έχει αξία το δόσιμο αυτό. Μόνο έτσι, αν δεν θέλεις να το δώσεις, δεν το θέλω.

Οι άνθρωποι που δίνουν και οι άνθρωποι που παίρνουν. Διάλεξε με ποιους θες να είσαι. Και πού ξέρεις, μπορεί να ανήκεις και σε εκείνους που δίνουν κάποιες φορές αλλά και σε εκείνους που ζητάνε.

Καθημερινοί άνθρωποι που μας δίνουν έμπνευση, απλώς με το να είναι ο εαυτός τους

 iPop.gr

Ψυχολογία


Ο χωρισμός ή το διαζύγιο είναι από τα πιο δύσκολα πράγματα στη ζωή και πραγματικά μπορεί να σας καταρρακώσει ψυχολογικά
Νιώθετε απόρριψη; Πώς να ξεπεράσετε τον πόνο του χωρισμού

Ίσως χωρίσατε ή πήρατε διαζύγιο και αναζητάτε έναν τρόπο να αντιμετωπίσετε τη θλίψη, τον πόνο. Για συμβουλές που μπορείτε να εφαρμόσετε άμεσα προχωρήστε στην ενότητα «Διαβάστε σε περίπτωση ανάγκης». Το επόμενο μέρος εστιάζει στην ψυχολογία πίσω από τον πόνο του χωρισμού: Πώς οι εξηγήσεις που δίνετε στον εαυτό σας για τον χωρισμό μπορούν είτε να αυξήσουν την αυτοεκτίμησή σας ή να σας κάνουν να μισήσετε τον εαυτό σας. Το τελευταίο μέρος σάς δίνει πέντε στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τη θλίψη – στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να προχωρήσετε, να κοιτάξετε στο μέλλον και να νιώσετε και πάλι ότι όλα είναι δυνατά.

Διαβάστε σε περίπτωση ανάγκης
Τηλεφωνήστε σε κάποιον και μιλήστε για κάτι άλλο πέρα από τον χωρισμό. Ένας αποτελεσματικός τρόπος να ξεχάσετε τον πόνο του χωρισμού και να βελτιώσετε αμέσως τη διάθεσή σας είναι να τηλεφωνήσετε σε κάποιον και να μιλήσετε για κάτι άλλο πέρα από τον χωρισμό σας. Αυτό είναι αποτελεσματικό γιατί εστιάζετε αναγκαστικά στη συζήτηση. Είτε σας μιλούν για τη μαγειρική, την ανιψιά τους ή κάποια ταινία, δεν έχετε επιλογή, πρέπει να δώσετε βάση, προκειμένου να απαντήσετε. Και αυτό θα σας αλλάξει τη διάθεση.

Προχωρήστε κάτι που κάνατε. Ακόμα και αν απλώς συγυρίσετε την κουζίνα για τριάντα λεπτά ή κάνετε κάποιο πρότζεκτ για τη δουλειά. Αν, παρότι δεν έχετε διάθεση, ασχοληθείτε με κάτι που σας κάνει να νιώθετε ότι σημειώνετε πρόοδο, η οπτική σας θα αλλάξει. Θα αρχίσετε να βλέπετε πιο καθαρά τα προβλήματα.

Αλλάξτε σεντόνια. Πολλές φορές τα φρέσκα σεντόνια σάς ανανεώνουν. Δεν υπάρχει καλύτερη αίσθηση από το να ξαπλώνετε σε καθαρά, φρεσκοπλυμένα σεντόνια. Και, παρότι δεν θα κάνει τα προβλήματα να εξαφανιστούν, αυτή η μικρή πράξη αυτοφροντίδας θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα με τον εαυτό σας, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια περίοδο που η αυτοεκτίμησή σας έχει πληγεί.

Η ψυχολογία του χωρισμού
Χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά

Ο χωρισμός ή το διαζύγιο είναι από τα πιο δύσκολα πράγματα στη ζωή και πραγματικά μπορεί να σας καταρρακώσει ψυχολογικά. Είτε βιώσατε την απόρριψη είτε χωρίσατε με δική σας πρωτοβουλία, ο χωρισμός μπορεί να προκαλέσει άγχος και κατάθλιψη και να ωθήσει σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Το πόσο υποφέρετε μετά τον χωρισμό εξαρτάται από πολλά πράγματα. Από το πόση προσπάθεια κάνατε για να σώσετε τη σχέση σας, πόσο προσπαθήσατε «να κερδίσετε» το άλλο πρόσωπο και πόσο αφοσιωμένοι ήσαστε ο ένας στον άλλο. Όσο μεγαλύτερη η προσπάθεια και όσο πιο δεμένοι ήσαστε, τόσο δυσκολότερο είναι να ξεπεράσετε τον χωρισμό.

Παρότι ο χωρισμός είναι σκληρός, η εξήγηση που θα δώσετε στον εαυτό σας για το τέλος της σχέσης έχει τεράστια επίδραση στην ψυχολογία σας. Μπορεί να ενισχύσει την αυτοεκτίμησή σας ή να σας κάνει να μισήσετε τον εαυτό σας. Η εξήγηση που δίνετε στον εαυτό σας για τον χωρισμό ή το διαζύγιο έχει σημαντικές συνέπειες.

Ερευνητές στο Χάρβαρντ μελέτησαν τη νοοτροπία χωρισμένων γυναικών και διαπίστωσαν ότι σκέφτονταν τον χωρισμό τους με δύο διαφορετικούς τρόπους:

Ατομικές ευθύνες – φταις ή φταίω
Κάποιες γυναίκες θεωρούσαν το τέλος του γάμου τους «προσωπική ευθύνη» κάποιου. Για παράδειγμα, κατηγορούσαν τον σύζυγό τους για τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν και το έβλεπαν ως μια μονόπλευρη κατάσταση. Ωστόσο, ούτε το να εστιάζετε αποκλειστικά στον εαυτό σας και στα «ελαττώματά» σας είναι καλή ιδέα.

Η πεποίθηση ότι φταίτε αποκλειστικά για τον χωρισμό ίσως σας παγιδέψει σε έναν φαύλο κύκλο αυτοκριτικής. Επίσης, αν θεωρείτε υπεύθυνο τον εαυτό σας ή τον σύντροφό σας, ίσως αισθανθείτε ενοχές ή μετανιώσετε, κάτι που βλάπτει την αυτοαξία σας, αφού θεωρείτε ότι δεν έχετε τη δύναμη να κάνετε τίποτα για αυτό.

Προβληματική αλληλεπίδραση
Κάποιες άλλες γυναίκες στην έρευνα του Χάρβαρντ έδωσαν διαφορετική εξήγηση για το διαζύγιό τους: Το απέδωσαν σε «προβλήματα αλληλεπίδρασης». Συνειδητοποίησαν ότι δεν έφταιγε απαραίτητα ένα άτομο για τα προβλήματα του γάμου τους και, αντίθετα, εστίασαν στην αλληλεπίδραση με τον σύζυγό τους – θεωρούσαν ότι ο γάμος τους κατέρρευσε για λόγους όπως η έλλειψη επικοινωνίας ή τρυφερότητας, ή αλλαγές στον τρόπο ζωής ή στις αξίες.

Η «προβληματική αλληλεπίδραση» αποτελεί πιο περίπλοκη εξήγηση για τον χωρισμό και απαιτεί βαθύτερη ενδοσκόπηση από ό,τι το να κατηγορήσετε τον εαυτό σας ή τον σύντροφό σας. Συχνά είναι πιο ρεαλιστικό και βοηθητικό να σκέφτεστε ότι το πρόβλημα ήταν η αλληλεπίδρασή σας και θα σας δώσει μεγαλύτερη αίσθηση ελέγχου.

Μερικές φορές τα προβλήματα προκύπτουν από ασυμφωνία στις αντιλήψεις ή στον τρόπο επικοινωνίας. Οι ερευνητές στο Χάρβαρντ έδειξαν ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν την προβληματική αλληλεπίδραση ως εξήγηση είχαν γενικά μεγαλύτερη αυτοαξία από όσες κατηγορούσαν τον πρώην σύζυγό τους.

Επίσης, παρακολουθώντας τις γυναίκες μακροπρόθεσμα, διαπίστωσαν ότι, όσες απέδιδαν τον χωρισμό σε προβλήματα αλληλεπίδρασης, ήταν πολύ πιο χαρούμενες και είχαν πιο θετικά συναισθήματα απέναντι στους πρώην τους.

Πολλές φορές είναι εύκολο να κατηγορήσουμε κάποιον άλλο για όσα συνέβησαν στη σχέση μας. Δεν χρειάζεται να σκεφτούμε και να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα από την κατάσταση. Αν και αυτό είναι πιο βολικό τη δεδομένη στιγμή, αυτή η νοοτροπία μπορεί να σας βλάψει μακροπρόθεσμα.

Όσοι κατηγορούν συστηματικά τον σύντροφό τους είναι πιο δυστυχισμένοι μετά τον χωρισμό, καθώς και λιγότερο αισιόδοξοι. Αντίθετα, αν αφιερώσετε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε την αιτία των προβλημάτων σας και να καταλάβετε γιατί η μεταξύ σας αλληλεπίδραση ήταν προβληματική, θα δείτε καθαρότερα την κατάσταση και θα προστατευτείτε από περισσότερο πόνο.

Αυτοανάπτυξη μετά τον χωρισμό
Αν στραφούμε και πάλι στα επιστημονικά στοιχεία, βλέπουμε ότι οι χωρισμοί και τα διαζύγια μπορούν να μας επηρεάσουν σε βαθύτερο επίπεδο και να πλήξουν την αυτοεκτίμησή μας. Υπάρχουν όμως πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να ανακάμψουμε. Στην ψυχολογία υπάρχει ένα φαινόμενο που ονομάζεται «μετατραυματική πρόοδος» (βλ., επίσης, Κεφάλαιο 9). Όποτε περνάμε κάποια μεγάλη δυσκολία στη ζωή, η ψυχολογία μας μπορεί να πληγεί και να αισθανθούμε πόνο.

Αλλά οι δυσκολίες μάς κάνουν επίσης να αναπτυχθούμε. Υπάρχουν αμέτρητοι άνθρωποι που πέρασαν μεγάλες δυσκολίες, μάχη με τον καρκίνο ή κάποιο ατύχημα, και βίωσαν τη μετατραυματική αυτή ανάπτυξη. Όπως λέει το ρητό: Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τον χωρισμό, αν τον προσεγγίσουμε με την ίδια νοοτροπία. Τα τραγούδια και οι ταινίες συνήθως τον παρουσιάζουν ως κάτι τραγικό, αγνοώντας το γεγονός ότι οι δύσκολες καταστάσεις, όπως ένας χωρισμός, μπορεί να αποτελέσουν έναυσμα για να αλλάξετε ζωή – να ζήσετε πιο ουσιαστικά.

Ο χωρισμός μπορεί να αυξήσει το αίσθημα ανεξαρτησίας και ίσως αποτελέσει ευκαιρία να ανακαλύψετε τον εαυτό σας από την αρχή. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν ήσαστε παγιδευμένοι σε μια κακή σχέση που δεν σας άφηνε να αναπτυχθείτε. Αν υποφέρετε στη σχέση σας, αν οι χαρούμενες στιγμές σπανίζουν και σκέφτεστε να βάλετε τέλος, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε πρώτα:

Συνήθως, όποιος χωρίζει τον άλλο πονάει λιγότερο. Έτσι, αν θεωρείτε ότι ο άλλος σάς εκμεταλλεύεται και δεν δείχνει ανταπόκριση στα συναισθήματά σας, ίσως είναι ευκολότερο να βάλετε εσείς τέλος στη σχέση, αντί να περιμένετε από εκείνον.

Αν πήρατε διαζύγιο και ανησυχείτε τι θα κάνετε και τι σημαίνει αυτό για εσάς, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι άντρες είναι πιο χαρούμενοι στον γάμο, αλλά μετά το διαζύγιο αισθάνονται ότι βρίσκονται σε αδιέξοδο περισσότερο από τις γυναίκες. Αυτό ενδεχομένως σημαίνει ότι οι γυναίκες αναπτύσσονται περισσότερο μετά από ένα διαζύγιο, κάτι που δίνει ελπίδα σε πολλές χωρισμένες γυναίκες στον κόσμο, δείχνοντάς τους ότι δεν πρέπει να φοβούνται να μείνουν μόνες· αντίθετα, ίσως κάτι τέτοιο να ανοίγει νέες προοπτικές.

Μια παλιά γειτόνισσά μου ήταν παντρεμένη για είκοσι χρόνια και, όταν ο σύζυγός της επέστρεψε μια μέρα σπίτι και της είπε ότι θα παρατούσε εκείνη και τα παιδιά για μια πολύ νεότερη γυναίκα, το πλήγμα ήταν μεγάλο. Είχε να δουλέψει πάνω από είκοσι χρόνια –δούλευε μόνο εκείνος– και φοβόταν να ξεκινήσει μια νέα ζωή μόνη της. Ύστερα από δύο χρόνια που την ξανασυνάντησα τυχαία, φορούσε τρέντι ρούχα γυμναστικής, κρατούσε ένα μπουκάλι και έκανε βάδην με μια φίλη της.

Όταν σταματήσαμε να μιλήσουμε, είδα ότι εξέπεμπε αυτοέλεγχο. Για πρώτη φορά, έδειχνε να έχει πάρει τα ηνία της ζωής της. Στα δύο αυτά χρόνια βρήκε νέο σύντροφο που την εκτιμάει, σε αντίθεση με τον πρώην σύζυγό της, και είναι πολύ πιο ευτυχισμένη.

Απόσπασμα από το βιβλίο Αλλαγή διάθεσης στη στιγμή της Dr Olivia Remes. Κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Διόπτρα.https://enallaktikidrasi.com/

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.