Αυγούστου 09, 2020

Ψυχολογία

Για όλους υπάρχουν αδιέξοδα, μαυρίλες και ανυπέρβλητες στιγμές. Όλοι, επιβεβαιώνουν οι σύγχρονες έρευνες, φτωχοί κ πλούσιοι, αδύναμοι ή δυνατοί, περνούν κρίσεις και κρίσιμες ώρες, με λάθη μοιραία, ή μαθήματα- λάθη, που μπορούν, αντίστροφα, να συμβάλλουν στην προσωπική επιβίωση και αντοχή. Στις κοινωνίες του σήμερα, όπου το αύριο δεν είναι πλέον, απαραίτητα, μια καλύτερη μέρα,σημασία αποκτά η μέθοδος, η ψυχραιμία και εσωτερική δύναμη για να ξεπερνιούνται, συνέχεια πια στη ζωή, οι δύσκολες στιγμές.

Τα όνειρα μπορεί για τις γενιές της κρίσης να μοιάζουν ότι καίγονται, οι κοινωνικοί ψυχολόγοι όμως διδάσκουν σήμερα, πώς να κρατάει κανείς τη φλόγα ζωντανή. Υπάρχει τρόπος, υποστηρίζει η Άννυ Μέρφυ Πωλ στο πολυσυζητημένο βιβλίο της ‘Brilliant: The New Science of Smart’. Η τεχνική θεωρείται επίσημη μέθοδος της κοινωνικής ψυχολογίας, και έχει βεβαιώσει τα αποτελέσματά της με πληθώρα ερευνητικών καταγραφών. Ονομάζεται Επιβεβαίωση αξιών, Values Affirmation. Είναι σαν μια σύντομη, νοητική σάρωση στον εγκέφαλό μας, τον οποίο καλούμαστε να ανακρίνουμε για το τι –πραγματικά μετρά εκείνη την ώρα για μας πιο πολύ. Τις στιγμές που κανείς νιώθει ότι καταρρέει, ότι δεν έχει ελπίδα, κουράγιο, ή δυνάμεις ν αντέξει τις κακουχίες της ζωής, το «Σκανάρισμα των προσωπικών Αξιών», εξηγεί η Άννυ Μέρφυ Πωλ, το values affirmation, αποδεδειγμένα μπορεί να γίνει χείρα βοηθείας και μάλιστα καθοριστικά ουσιαστική.

Η οδηγία είναι απλή, προσθέτει. «Κάντε μια λίστα με τις αξίες που έχουν την μεγαλύτερη σημασία για εσάς, ή, εναλλακτικά, για 10 λεπτά, γράψτε σ ένα κομμάτι χαρτί το ένα και βασικό, κυρίαρχο, που έχει την κεντρική σημασία στη ζωή σας. Μπορεί αυτό», εξηγεί η επιστήμονας, «να είναι η στενή σχέση με την οικογένεια, ή, το όνειρο κάποιου να γίνει φωτογράφος, η καριέρα, οι αγαπημένοι του άνθρωποι ή, για κάποιον η ισχυρή θρησκευτική του πίστη.»

Είναι σημαντικό την ώρα της δυσκολίας να θυμάται και να ξαναθυμάται κανείς τι είναι γι’ αυτόν πρωτίστως πιο σημαντικό.» Σαν άσκηση μπορεί να ακούγεται απλή διευκρινίζουν οι ειδικοί επιστήμονες, είναι όμως εντυπωσιακή η πληθώρα των άμεσων πρακτικά ανακουφιστικών αποτελεσμάτων, που η «Σάρωση των Αξιών» προσφέρει. Magnify Image

1.Μειώνει σημαντικά -και σωτήρια εκείνη τη στιγμή- το στρες. Πρόσφατη ‘Έρευνα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια UCLA διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που εφάρμοσαν την τεχνική Επιβεβαίωσης Αξιών εμφάνισαν πτώση των επιπέδων κορτιζόλης, και οι ερευνητές τονίζουν ότι η μέθοδος μπορεί να ελέγξει με επιτυχία τις νευρο-ενδοκρινολογικές αντιδράσεις που το στρες από μια σοβαρή αντιξοότητα μπορεί να δημιουργεί.

2. Ενισχύει την δύναμη της θέλησης. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Ψυχολογίας, Προσωπικότητας και Κοινωνικής Συμπεριφοράς οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μέθοδος μπορεί να τροφοδοτήσει και να ενισχύσει τη δύναμη της θέλησης ενός ατόμου, όταν η δυνατότητα του αυτό-ελέγχου του, μετά και από επανειλημμένες δυσκολίες δείχνει να έχει εξαντληθεί.

3. «Διευρύνει το πλάνο» του προβλήματος που απασχολεί το άτομο εκείνη την στιγμή. Βοηθά έτσι στο να θυμίζει το “big picture”, να ξεκολλάει το μυαλό από την στενή έννοια και ένταση το προσωρινού προβλήματος.Ο Joshua Correll του Πανεπιστημίου του Σικάγο διαπίστωσε σε σχετικές έρευνες ότι η άσκηση της Επιβεβαίωσης Αξιών βοήθησε τους συμμετέχοντες να διατηρήσουν την ευκρίνειά τους, να αξιολογήσουν σωστά και χωρίς υπερβολές το πρόβλημα, και να αποτρέψουν την αρνητική αντίδραση σε νου και σώμα που μια δύσκολη ώρα ενεργοποιεί.

4. Βοηθά στο να μαθαίνει κανείς από τα λάθη του, που είναι πολύ πιο δύσκολο τελικά από ό,τι φαντάζονταν και οι επιστήμονες και εμείς. Ο ερευνητής Michael Inzlicht του Πανεπιστημίου του Τορόντο ανακοίνωσε σε δημοσίευση στο περιοδικό Psychological Science ότι παρόλα αυτά η τεχνική Επιβεβαίωσης Αξιών κάνει τους ανθρώπους πιο δεκτικούς στο να αντιλαμβάνονται αντικειμενικά τα δικά τους λάθη και να αποκτούν την δύναμη να τα διορθώσουν, άμεσα ή σταδιακά.

5. Συμβάλλει εντυπωσιακά στο να ξεπερνά κανείς εμπόδια και να καλύπτει «χάσματα και κενά». Πολλαπλές μελέτες του καθηγητή Geoffrey Cohen του πανεπιστημίου του Στάνφορντ έχουν δείξει ότι η μέθοδος βοηθά σε εντυπωσιακό βαθμό άτομα από χώρους μειονοτήτων, ειδικά στις ακαδημαϊκές τους σπουδές, να ο υπερβούν ή και να αγνοήσουν τα χαρακτηριστικά σύνδρομα που έχει αποδειχθεί ότι συνοδεύουν φοιτητές από ομάδες μειονοτήτων, που ονομάζονται χαρακτηριστικά σύνδρομα της “στερεότυπης απειλής”.

Έχει αποδειχθεί η ουσιαστική βοήθεια που προσφέρει η άσκηση Σάρωσης των Αξιών σε χιλιάδες περιπτώσεις ανθρώπων που ξεπέρασαν μαζί με τις δυσκολίες, τον εαυτό τους, δεν το ’βαλαν ποτέ κάτω, και πέτυχαν να κάνουν στη ζωή τους τη διαφορά.

Με άλλα λόγια «Η Σάρωση των Αξιών» είναι η πρακτική που αποδεικνύει, με τη βούλα τω γιατρών το «Τίποτε δεν είναι Ανέφικτο», όσο αυτό αντηχεί την φωνή της καρδιάς μας και το κυρίαρχό εσωτερικό μας Ιδανικό.

Οι δυσκολίες στις μέρες μας δεν δείχνουν να εκλείπουν, και έτσι τα ‘Όνειρα, -μας λένε με αυτό τον τρόπο οι Ψυχολόγοι- απέμειναν για τους Ψύχραιμους και Δυνατούς!

Πηγή: www.lifo.gr 

enallaktikidrasi.com

Ψυχολογία

Το σώμα είναι ο υπηρέτης του νου. Υπακούει στις λειτουργίες του νου, είτε αυτές έχουν επιλεγεί συνειδητά είτε εκφράζονται με αυτόματο τρόπο. Ως αποτέλεσμα των άνομων σκέψεων το σώμα βυθίζεται γοργά στην ασθένεια και την παρακμή. Υπακούοντας στις χαρμόσυνες και όμορφες σκέψεις, φορά τον μανδύα της νιότης και της ομορφιάς.

Η ασθένεια και η υγεία, όπως και οι συνθήκες, έχουν τη ρίζα τους στη σκέψη. Οι ασθενικές σκέψεις θα εκφραστούν μέσα από έναν ασθενικό οργανισμό. Είναι γνωστό πως οι φοβικές σκέψεις σκοτώνουν έναν άνθρωπο τόσο γρήγορα όσο μια σφαίρα, και συνεχίζουν κάθε χρόνο να σκοτώνουν χιλιάδες ανθρώπους εξίσου βέβαια, αν και πιο αργά.

Οι άνθρωποι που ζουν με το φόβο της ασθένειας είναι εκείνοι που θα ασθενήσουν. Το άγχος καταβάλει ολόκληρο το σώμα και ανοίγει τις πύλες στην ασθένεια, ενώ οι ακάθαρτες σκέψεις, ακόμη κι αν δεν πραγματοποιούνται, σύντομα θα συντρίψουν το νευρικό σύστημα.

Οι στέρεες, αγνές και ευχάριστες σκέψεις ενδυναμώνουν το σώμα με σφρίγος και χάρη. Το σώμα είναι ένα ευαίσθητο και εύπλαστο εργαλείο, που ανταποκρίνεται πρόθυμα στις σκέψεις από τις οποίες επηρεάζεται, και οι συνήθειες της σκέψης θα επιφέρουν πάνω του τα δικά τους αποτελέσματα, θετικά ή αρνητικά.

Οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να έχουν ακάθαρτο και δηλητηριασμένο αίμα όσο συνεχίζουν να αναπαράγουν ακάθαρτες σκέψεις. Η καθαρή ζωή και το καθαρό σώμα απορρέουν από μια καθαρή καρδιά. Από έναν ρυπαρό νου απορρέει μια ρυπαρή ζωή και ένα διεφθαρμένο σώμα. Η σκέψη είναι η πηγή της δράσης, της ζωής και της εκπλήρωσης· εξάγνισε την πηγή και θα εξαγνιστούν όλα.

Η αλλαγή της διατροφής δεν θα βοηθήσει έναν άνθρωπο που δεν αλλάζει τη σκέψη του. Όταν ένας άνθρωπος εξαγνίσει τις σκέψεις του, τότε θα σταματήσει και να επιθυμεί νοθευμένη τροφή.

Οι καθαρές σκέψεις δημιουργούν καθαρές συνήθειες. Ο υποτιθέμενος άγιος που δεν πλένει το σώμα του δεν είναι άγιος. Εκείνος που έχει ισχυροποιήσει και εξαγνίσει τη σκέψη του δεν χρειάζεται να ανησυχεί για κακόβουλα μικρόβια.

Αν θέλετε να θωρακίσετε το σώμα σας, διαφυλάξτε το νου σας. Αν θέλετε να ανανεώσετε το σώμα σας, ομορφύνετε το νου σας. Οι σκέψεις κακίας, φθόνου, απογοήτευσης και απελπισίας στερούν από το σώμα την υγεία και τη χάρη του. Ένα σκυθρωπό πρόσωπο δεν δημιουργείται κατά τύχη. Δημιουργείται από σκυθρωπές σκέψεις. Οι ρυτίδες που αυλακώνουν το πρόσωπο σχηματίζονται από την ανοησία, το πάθος και την υπεροψία.

Όπως δεν μπορείς να έχεις ένα ωραίο και υγιεινό σπίτι αν δεν αφήσεις τον αέρα και το φως του ήλιου να μπει στα δωμάτια, έτσι και το υγιές σώμα και η λαμπερή, ευτυχισμένη ή γαλήνια όψη μπορούν να προκύψουν μόνο με την ελεύθερη είσοδο στο νου σκέψεων χαράς, καλής θέλησης και γαλήνης.

Απόσπασμα από το βιβλίο του James Allen «Είσαι ό,τι σκέφτεσαι» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Key Books.

https://enallaktikidrasi.com/

Ψυχολογία

Η αρνητική ενέργεια είναι κάτι που πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να αποφύγουν, ειδικά στο σπίτι τους, ένα μέρος στο οποίο θα μπορούν να ξεκουραστούν σε ένα περιβάλλον γαλήνιο και ελεύθερο από αρνητική αύρα. Ωστόσο, η αρνητική ενέργεια μπορεί να διατηρείται στο χώρο της εργασίας σας, όπως και στο σχολείο, και η εμφάνισή της μπορεί να επηρεάσει την ημέρα σας και να εμποδίσει τα πράγματα τα κυλήσουν όπως θα έπρεπε. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπίσετε την αρνητική ενέργεια ώστε να πάψει να ταράζει τα συναισθήματά σας.


Τι είναι η αρνητική ενέργεια;

Είναι η ενέργεια που σας επηρεάζει συναισθηματικά, πνευματικά, σωματικά ή ψυχικά διαταράσσοντας την ηρεμία σας και προκαλώντας συναισθήματα άγχους, αγωνίας, κατάθλιψης και έλλειψη συγκέντρωσης.

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από την αρνητική ενέργεια;

Η αντιμετώπιση της αρνητικής ενέργειας είναι ο καλύτερος τρόπος για να ενδυναμώσετε τη ζωή σας και κυρίως τα συναισθήματά σας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αποφύγετε και να προστατεύσετε τον εαυτό σας από την αρνητική αύρα που εμφανίζεται μέρα με τη μέρα, με το να κρατάτε μια θετική στάση και να αποβάλλετε το στρες. Παρακάτω σας δίνουμε μερικές συμβουλές:

Αποβάλλετε τους φόβους σας. Ορισμένες φορές, η αρνητική ενέργεια μας προκαλεί φόβους, ανασφάλειες ή αρνητικές σκέψεις που μπορούμε να ελέγξουμε μόνο αν τις αντιμετωπίσουμε. Είναι απαραίτητο να προσδιορίσετε τη ρίζα αυτών των φόβων και να τους αντιμετωπίσετε για να αισθανθείτε ελεύθεροι και ασφαλείς.

Θετική σκέψη. Αν και μπορεί να μην το εφαρμόζουμε αρκετά συχνά, η θετική ψυχολογία είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε την αρνητική αύρα και για να παραμείνετε συναισθηματικά υγιείς.

Αν μάθετε να αντιμετωπίζετε τις κακές στιγμές και αρχίζετε να βλέπετε τη θετική πλευρά των πραγμάτων, τότε θα ξεπεράσετε και θα απαλλαγείτε από την αρνητική ενέργεια.

Να έχετε μαζί σας μια σκελίδα σκόρδο. Αυτό το αντικείμενο λειτουργεί σαν φυλαχτό που μπορεί να απωθήσει με ασφάλεια την αρνητική ενέργεια και τη ζήλια. Σας προτείνουμε να έχετε πάντα μαζί σας, στην τσάντα σας ή στο πορτοφόλι σας ένα κομμάτι σκόρδο τυλιγμένο με ένα κομμάτι πανί ή ύφασμα.


Να έχετε πάντα διαθέσιμο αιθέριο έλαιο θυμαριού. Μια εσωτεριστική πρακτική είναι να εφαρμόζετε μια σταγόνα αιθέριο έλαιο πίσω από τα αυτιά σας ή στους καρπούς σας για να διατηρείτε σε απόσταση την αρνητική αύρα.

Να έχετε μαζί σας ένα κλαδάκι απήγανο. Θεωρείται ότι ο απήγανος έχει την ικανότητα να απωθεί κάθε είδους αρνητική ενέργεια είτε οφείλεται σε απρόβλεπτα γεγονότα είτε σε ανθρώπους. Μια πολύ καλή ιδέα είναι να διατηρείτε μερικά κλαδάκια ή φύλλα από αυτό το φυτό στο χώρο εργασίας.

Πώς μπορώ να εξαλείψω την αρνητική αύρα του σπιτιού;

Όταν υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στο ζευγάρι ή στα αδέρφια, είναι πιθανό το σπίτι σας να γεμίσει με αρνητική ενέργεια και να μετατραπεί σε ένα ανθυγιεινό περιβάλλον για όλη την οικογένεια. Πριν λοιπόν φτάσετε σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να κάνετε μερικές αλλαγές και να προσπαθήσετε να εξαλείψετε τις πηγές της αρνητικής αύρας.

Απαλλαγείτε από αντικείμενα που δεν χρειάζεστε. Όταν έχετε πολλά πράγματα μέσα στο σπίτι σας, επηρεάζεται η ενέργεια του σπιτιού. Θα πρέπει να διατηρείτε ένα φρέσκο και οργανωμένο περιβάλλον.

Ανοίξτε τα παράθυρα και τις πόρτες. Μια καλή εναλλακτική για να καθαρίσετε το σπίτι σας είναι να αφήσετε το φρέσκο αέρα να μπει μέσα. Ακριβώς το ίδιο ισχύει για το φως του ήλιου.

Λιβάνι. Από την αρχαιότητα, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το λιβάνι για την ανανέωση του αέρα μέσα στο σπίτι και για να διαλύσουν την αρνητική ενέργεια.

Αλμυρό νερό. Το μείγμα αυτών των δυο συστατικών είναι καλό για τον καθαρισμό του σπιτιού και για την αλλαγή του αρνητικού περιβάλλοντος.

Αρωματοθεραπεία. Η χρήση αιθέριων ελαίων ή αρωματικών χώρου σε διάφορα σημεία του σπιτιού μπορεί να βοηθήσει όλη την οικογένεια να χαλαρώσει και να δημιουργηθεί έτσι ένα ευχάριστο περιβάλλον.

Να έχετε φυτά στο εσωτερικό του σπιτιού. Εκτός από το ότι βοηθούν να ανανεωθεί ο αέρας, τα φυτά βοηθούν στην αποβολή της αρνητικότητας ενώ παράλληλα προσκαλούν θετική ενέργεια στο σπίτι.

Να καθαρίζετε συχνά. Η συγκέντρωση σκόνης, βρωμιάς ή σκουπιδιών μπορούν να δημιουργήσουν μια αρνητική ατμόσφαιρα που αντικατοπτρίζεται στα αρνητικά συναισθήματα των μελών της οικογένειας. Είναι σημαντικό να διατηρείτε ολόκληρο το σπίτι καθαρό, να ανανεώνετε τους χώρους και να δίνετε στο σπίτι μια νέα αίσθηση.

Διάλογος. Τέλος, το κλειδί για να διατηρήσετε την οικογένειά σας ενωμένη και την αρνητική ενέργεια σε απόσταση είναι να επιλύετε ήρεμα τις διαφωνίες έτσι ώστε να μπορούν όλα τα μέλη να ζουν ειρηνικά μαζί. Το να μοιράζεστε με την οικογένειά σας, να εκφράζετε τα συναισθήματά σας και να ενδυναμώνετε τα δεσμά σας είναι μερικοί από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρείτε την αρνητική ενέργεια έξω από το σπίτι σας.


Πηγή: meygeia.gr

https://www.awakengr.com/

Ψυχολογία

Κάθε σπίτι έχει το δικό του γκαϊλέ και όλα αυτά είναι σχετικά και σχετίζονται με τη δύναμη τη δική σου, την υποστηρικτικότητα των άλλων και τις συγκυρίες. Και όταν κάθεσαι και τα χαζεύεις μέσα από το κάτοπτρο των συναισθημάτων σου μοιάζουν να γιγαντώνονται και εσύ μικροσκοπικός απέναντι τους φαντάζεις σαν ιππότης με ξύλινο σπαθί. Θεριεύεις τα μάτια και ρωτάς “ Γιατί;” , “ Γιατί εγώ;”, “ Γιατί τώρα;”.

Αναζητάς δικαιοσύνη;
Παίζεις με το ζυγό. Παίζεις για να αποδείξεις ότι είσαι εδώ, πως το παιχνίδι συνεχίζεται. Ψάχνεις για λόγους, αιτίες και δικαιολογίες και ξεχνάς πως η δικαιοσύνη είναι τυφλή. Επιδιώκεις να δικαιωθείς τώρα και αναζητάς το θετικό αντίκτυπο των τραυμάτων σου και δε βλέπεις πια, διαπιστώνεις, ούτε κι εσύ. Μόνο συνεχίζεις να ματώνεις. Ανελέητη η ζωή και σκληρή, θα μου πεις. Και όσα δύσκολα πέρασες ως τώρα, εκμηδενίζονται και μένουν μόνο τα του παρόντος (που εν τέλει, μπορεί να είναι όντως τα χειρότερα- εύχομαι πως όσα έρχονται θα είναι απλούστερα) να σε βασανίζουν και να ψάχνουν μανιωδώς απαντήσεις.
Πάνε χρόνια που τα δικά μου πραγματικά δύσκολα ήταν εδώ και, ίσως, είμαι σε θέση να δω το δικό σου δρόμο. Μη ζητάς απαντήσεις στο άδικο. Με απόλυτη συγκατάβαση, για το άδικο μιλάμε.

Συμβαίνει γιατί μάλλον η ζωή υπακούει σε μια νομοτέλεια που δε μας θέλει βυθισμένους σε ροδοπέταλα. Ίσως, αυτό ανακουφίζει την ψυχή σου, γιατί είναι πιο πάνω από εσένα.
Οργάνωσε την καθημερινότητα σου και λίγα χρόνια μετά θα είσαι σε θέση να δεις πως μεταμορφώθηκες από το ξένοιαστο βατράχι που ήσουν, σε κάποιον που καταλαβαίνει ότι τα δύσκολα σε έκαναν καλύτερο και σου έμαθαν να απολαμβάνεις τις ημέρες του φωτός που θα έρχονται στη ζωή σου.

Είναι άδικο αλλά από πού να ζητήσεις το δίκαιο. Μη σπας το κεφάλι σου. Μάθε, τώρα, να αναγνωρίζεις τις χαραμάδες που στα σκοτάδια σου ρίχνουν φως. Μην τις μπαλώνεις και μην κλείνεις τα μάτια σου, μάτια μου.

Μπορεί να υπάρχουν δίπλα σου άνθρωποι που η αγάπη τους φτάνει να πνίξει τη δυστυχία όλου του κόσμου.

Να την δεχτείς. Να μην παλεύεις μόνος. Ανασυγκροτήσου, είναι η ευκαιρία της ζωής σου και αν, τελικά, χάσεις να ξέρεις χάσατε μαζί.

https://ingolden.gr

Ψυχολογία

Σε κάθε παρέα υπάρχουν οι άνθρωποι που ξέρεις ότι μπορείς να βασιστείς επάνω τους. Είναι εκείνοι που θα σε στηρίξουν στα δύσκολα. Σε αυτούς θα τρέξεις όταν χρειαστείς μια συμβουλή και θα έχουν πάντα κάτι χρήσιμο να σου πουν. Είναι άραγε η ζωή τόσο εύκολη όσο φαίνεται γι αυτούς; Είναι οι άνθρωποι που φαίνεται να τα καταφέρνουν στη ζωή, παρά τις αναποδιές που τους έρχονται και συνεχίζουν να κοιτούν μπροστά. Αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και αποπνέουν δύναμη και σιγουριά.

Απολαμβάνουν τον ρόλο αυτό, η αλήθεια είναι. Το ρόλο του «δυνατού» στις σχέσεις τους. Τους αρέσει το πώς τους αντιλαμβάνονται οι άλλοι και ο θαυμασμός που εισπράττουν. Στο κάτω κάτω σε ποιον δεν αρέσει να τον θαυμάζουν;

Η παγίδα
Έτσι όμως πέφτουν στην μεγαλύτερη παγίδα. Πέφτουν στον λάκκο που μόνοι τους έχουν σκάψει. Ή μάλλον δεν σκάβουν το λάκκο τους, αλλά χτίζουν τον πύργο τους. Ένα πύργο ψηλό και απροσπέλαστο. Και μετά αυτο-φυλακίζονται εκεί μέσα. Αιχμάλωτοι της εικόνας τους. Της εικόνας που ασυνείδητα έχουν δημιουργήσει στους άλλους αλλά κυρίως στον εαυτό τους.

Γιατί όχι κι εγώ;
Από μικροί άκουγαν τη φράση: «Δεν έχεις ανάγκη εσύ» και συνεχίζουν να την ακούν ακόμα και τώρα. Τους τη δίνει στα νεύρα όταν τους το λες. Γιατί μέσα τους ξέρουν ότι κι εκείνοι έχουν ανάγκες. Το νιώθουν. Κάποιες στιγμές μάλιστα πολύ έντονα. Τους πιάνει το παράπονο τότε και αναρωτιούνται: «Γιατί κανείς δε με βοηθάει εμένα; Γιατί να πρέπει πάντα εγώ να τα κάνω όλα; Γιατί να πρέπει πάντα εγώ να στηρίζω τους άλλους; Να είμαι εδώ για κάθε τους ανάγκη; Εμένα ποιος θα με φροντίσει επιτέλους;»

Ένα βαθύ κομμάτι τους λαχταρά τη φροντίδα, ταυτόχρονα όμως το «δυνατό» κομμάτι τους την απεχθάνεται. Του είναι άγνωστη σαν έννοια. Έτσι την αποφεύγουν όσο μπορούν. «Πώς είσαι, χρειάζεσαι τίποτα; Είσαι καλά;» θα τους ρωτήσει κάποιος αν κάτι τους συμβεί. «Όχι, μωρέ εντάξει. Δεν είναι τίποτα. Θα περάσει. Ευχαριστώ. Μια χαρά είμαι» θα απαντήσουν.

Και έτσι έμμεσα απαγορεύουν στους άλλους να τους φροντίσουν. Δε συνειδητοποιούν ότι η δική τους συμπεριφορά είναι καθοριστικός παράγοντας στη διαμόρφωση της στάσης των άλλων ανθρώπων. Νομίζουν ότι απλά οι γύρω τους δεν τους καταλαβαίνουν και δεν ασχολούνται μαζί τους. Ότι δεν μπορούν να τους φροντίσουν. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα όμως, είναι ότι για να τους φροντίσει κάποιος θα χρειαστεί να επιμείνει πάρα πολύ για να κάμψει τις εσωτερικές τους αντιστάσεις.

Κατά συνέπεια είναι συνήθως μόνοι. Συναισθηματικά μόνοι, γιατί κατά τ’ άλλα συχνά έχουν πολλούς ανθρώπους γύρω τους. Ανθρώπους οι οποίοι τους χρειάζονται. Ανθρώπους τους οποίους στηρίζουν, αλλά στους οποίους δεν μπορούν να στηριχτούν.

Γιατί δεν επιτρέπουν σε κάποιον να τους φροντίσει;

Στον ασυνείδητο κόσμο τους μεγάλο μέρος της αυταξίας τους είναι επενδεδυμένο στο να είναι ισχυροί και ανεξάρτητοι. Στο να είναι ικανοί και αυτάρκεις. Έχουν μάθει να μπορούν και μόνοι τους και τους έχει εντυπωθεί από πολύ μικρή ηλικία η σημασία του να είσαι «δυνατός». Την έχουν υιοθετήσει σε ένα πολύ βαθύ, πυρηνικό επίπεδο.

Συνεπώς, αν κάποιος τους προσφέρει βοήθεια η ανακλαστική αντίδρασή τους θα είναι να πουν ‘όχι’. Εκείνη τη στιγμή νιώθουν ματαιωμένοι και άκυροι. Νιώθουν οι αδύναμοι, αφού είναι οι δέκτες της φροντίδας κι αυτό δεν μπορεί να το διαχειριστεί εύκολα ο ψυχισμός τους. Ο ασυνείδητος κόσμος τους νομίζει ότι το να δεχτούν τη συνδρομή κάποιου ισοδυναμεί με το να είναι άχρηστοι αφού έχουν ανάγκη κάτι το οποίο δε θα έπρεπε να χρειάζονται.

Η λύση

Εδώ βρίσκεται και το κλειδί για να καταφέρουν να αφεθούν στην φροντίδα ενός άλλου. Να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι απαραίτητο να κερδίσουν την αποδοχή. Μπορεί κάποιος να τους αποδέχεται μόνο επειδή είναι αυτοί που είναι. Δικαιούνται τη φροντίδα όπως και όλοι οι άνθρωποι τους οποίους εκείνοι στηρίζουν. Είναι κι εκείνοι άνθρωποι όπως όλοι οι άλλοι. Είναι εντάξει να δεχτούν και τις πιο ανθρώπινες πλευρές τους.

Όλοι τις έχουμε. Δεν πειράζει.

Μια ενδιαφέρουσα πρόταση είναι: Καθώς είναι δοτικοί, ας αναλογιστούν το πόση χαρά παίρνουν οι ίδιοι όταν βοηθούν κάποιον. Την ίδια χαρά δίνουν και στους άλλους όταν αφήνονται να βοηθηθούν. Αν αρχικά τους είναι δύσκολο να δεχτούν φροντίδα με εσωτερικά κίνητρα, ας το κάνουν για τους άλλους. Με γνώμονα να κάνουν τους άλλους χαρούμενους. Δεν πειράζει. Μετά θα έχουν το βίωμα ότι είναι «εντάξει» να σε φροντίζουν. Δε γίνεσαι βάρος. Η αρχή έχει μεγάλη σημασία.

Η πρόκληση
Η αποδοχή ότι αξίζουν τη φροντίδα δεν είναι απλή υπόθεση γι αυτούς, όμως. Στο μυαλό τους, το να δεχτούν περιποίηση είναι βαμμένο με μελανά χρώματα.
Δυστυχώς η κοινωνία ενισχύει τα πιστεύω τους. Ο «δυνατός» άνθρωπος θεωρείται επιτυχημένος και ένα πρότυπο προς μίμηση. Δεν ακούμε να λένε μπράβο σε αυτόν που πήρε βοήθεια αλλά σε αυτόν που έδωσε. Διαβάζουμε να λένε μπράβο σε αυτόν που ακόμα και στα δύσκολα αντέχει και γελάει και όχι σε αυτόν που φυσιολογικά ξεσπάει και κλαίει.

Ο αγώνας αυτών των ανθρώπων, λοιπόν, είναι διπλά δύσκολος. Χρειάζεται να υπερνικήσουν την εσωτερική τους αποστροφή προς το να είναι αδύναμοι και ταυτόχρονα να απαρνηθούν την γλύκα που τους δίνει η κοινωνική αποδοχή την οποία η «δύναμή» τους, τους εξασφαλίζει. Έχουν ασυνείδητα στηρίξει τον κόσμο τους σε μια ψευδαίσθηση «παντοδυναμίας» και είναι εξαιρετικά δύσκολο ψυχικά να την εγκαταλείψουν.

Φαντάζει όμορφος ο ψηλός πύργος τους, όμως είναι και πολύ μοναχικός. Ο μόνος τρόπος να παίξουν με τα άλλα παιδιά είναι να κατέβουν κάτω στην αυλή και να τα συναντήσουν. Να έρθουν στο ίδιο επίπεδο με εκείνα.

Αν σου αρέσει να είσαι δυνατός…
Αν σου αρέσει να είσαι δυνατός τότε αναλογίσου πόση δύναμη θα χρειαστείς για να ζητήσεις βοήθεια. Πόσο κουράγιο θα χρειαστείς για να αφεθείς να σε φροντίσουν. Πόσο πιο όμορφη θα είναι η ζωή σου αν απαλλαχθείς από το βάρος της «δυνατής» εικόνας σου.

Το αξίζεις!

https://enallaktikidrasi.com

Ψυχολογία

Έρευνες » Η επιστήμη στρέφει το βλέμμα στην αναβλητικότητα

Μαρία Παπαδοπούλου

Η αναβλητικότητα είναι κάτι που κυλάει στις φλέβες, αν όχι όλων μας, σίγουρα της πλειοψηφίας. Υπάρχουν θεωρίες που υποστηρίζουν ότι η αναβλητικότητα ξεκίνησε με το Διαδίκτυο. Ωστόσο υπάρχουν αναφορές στον όρο “αναβλητικότητα” από τα αρχαία χρόνια στον Ελληνικό Πολιτισμό. Τι είναι η αναβλητικότητα τελικά;

Τι είναι η αναβλητικότητα
Η αναβλητικότητα έχει αρνητικές επιδράσεις στο στρες των ατόμων, οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που αναβάλουν τις εργασίες που έχουν να κάνουν έχουν υψηλότερα επίπεδα στρες και έχουν χαμηλότερη ευεξία. Η πραγματική αναβλητικότητα είναι μια περίπλοκη αποτυχία της αυτορρύθμισης: οι ειδικοί την ορίζουν ως την εθελοντική καθυστέρηση κάποιου σημαντικού έργου που σκοπεύουμε να κάνουμε, παρά το ότι γνωρίζουμε ότι θα υποφέρουμε ως αποτέλεσμα. Μία κακή αντίληψη του χρόνου μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση ραγδαία.

Ο Joseph Ferrari, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο DePaul, διαπίστωσε ότι έως και το 20 τοις εκατό των ανθρώπων μπορεί να είναι χρόνιοι αναβλητικοί. Είπε χαρακτηριστικά:

Αυτό που βρήκα είναι ότι ενώ όλοι μπορούν να χρονοτριβούν, δεν είναι όλοι αναβλητικοί. Δεν έχει καμία σχέση με τη διαχείριση του χρόνου. Όπως λέω στους ανθρώπους, το να πούμε στον χρόνιο χρονοτριβέα να το κάνει απλά θα ήταν σαν να πεις σε ένα κλινικά καταθλιπτικό άτομο, να είναι χαρούμενος

Τι συμβαίνει σε αυτούς που πάσχουν από αναβλητικότητα
Η πραγματικότητα είναι ότι υποφέρουν. Δεν πρόκειται για μία αθώα συνήθεια καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχει σημασία ο τρόπος με τον οποίο θα ολοκληρώσουν την εργασία που έχουν να κάνουν παρά μόνο το να την τελειώσουν. Ένας φιλόσοφος του Στάνφορντ, ο John Perry υποστηρίζει ωστόσο ότι πολλές φορές έχει θετικό αντίκτυπο το γεγονός ότι ένας αναβλητικός άνθρωπος αναδιοργανώνει το πρόγραμμα του έτσι ώστε τελικά ολοκληρώνει τις εργασίες που πραγματικά έχουν μία αξία.

Οι ψυχολογικοί επιστήμονες, από την άλλη, έχουν ένα σοβαρό πρόβλημα με αυτήν την άποψη. Υποστηρίζουν ότι συνδυάζει ευεργετικές, προληπτικές συμπεριφορές, όπως ο συλλογισμός προσπαθώντας να λύσει ένα πρόβλημα ή η ιεράρχηση που οργανώνει μια σειρά προβλημάτων, με την επιζήμια, αυτοκαταστροφική συνήθεια της πραγματικής αναβλητικότητας. Εάν η πρόοδος σε ένα έργο μπορεί να λάβει πολλές μορφές, η αναβλητικότητα είναι η απουσία προόδου.

Σε μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε φοιτητές τα πορίσματα έδειξαν ότι οι αναβλητικοί καταλήγουν να υποφέρουν περισσότερο και να αποδίδουν χειρότερα από άλλους ανθρώπους. Αυτό κυρίως οφείλεται στο ότι το στρες που τους δημιουργείται επιδρά αρνητικά στη ζωή τους με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ευχαριστηθούν τα απλά πράγματα της ζωής και να μην απολαμβάνουν τίποτα στον ελεύθερο χρόνο τους.

Τώρα που έμαθες τι είναι η αναβλητικότητα και τι δημιουργεί ίσως είναι ο καιρός να αρχίσεις να οργανώνεις το χρόνο σου έτσι ώστε να φέρνεις σε πέρας τις εργασίες σου στο σωστό χρόνο.

https://ipop.gr/

Ψυχολογία

Η συμπόνια είναι η βαθιά επίγνωση του πόνου και της ανάγκης του άλλου σε συνδυασμό με την επιθυμία μας να βοηθήσουμε. Η συμπόνια δεν κρύβει καμία προσδοκία, είναι μια αρετή, ένας τρόπος να φροντίζουμε για τον συνάνθρωπο. Τον τελευταίο καιρό η επιστήμη έχει αποκτήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι’ αυτή την αρετή καθώς, όπως αποδεικνύεται, ανεξάρτητα από το αν προσφέρεις ή δέχεσαι, η συμπόνια έχει πολύ απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα: από τη μείωση του στρες και τη θεραπεία της κατάθλιψης μέχρι την επιτάχυνση της διαδικασίας της ανάρρωσης μετά από σοβαρές επεμβάσεις. Ως εκ τούτου, ένα μεγάλο κομμάτι της έρευνας προσπαθεί να κατανοήσει γιατί και με ποιο τρόπο συμπονάμε.

Ερευνητές στα πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Στάνφορντ έχουν συγκεντρώσει σοβαρές αποδείξεις που επιβεβαιώνουν κάτι που οι σοφοί διαφορετικών πνευματικών παραδόσεων του κόσμου γνωρίζουν εδώ και αιώνες: με τη συμπόνια αυξάνουμε τη δυνατότητά μας να προσφέρουμε γενναιοδωρία και αγάπη, ενώ με αυτό τον τρόπο επωφελούμαστε τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. «Η συμπόνια είναι αρετή της καρδιάς, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να καλλιεργηθεί» υποστηρίζει η Margaret Cullen, καθηγήτρια στο Ερευνητικό Κέντρο για τη Συμπόνια και τον Αλτρουισμό του πανεπιστημίου Στάνφορντ. «Όσο πιο συμπονετικός γίνεται κάποιος τόσο ανακαλύπτει την αυθόρμητη ανθρώπινη επιθυμία να βοηθά τον πλησίον. Ίσως αυτό να είναι το φάρμακο που χρειάζεται η ανθρωπότητα, σήμερα περισσότερο από ποτέ».

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο: η συμπόνια μάς κάνει ευτυχέστερους

Όλοι έχουμε βιώσει τη χαρά της προσφοράς στον συνάνθρωπο. Τώρα πια η επιστήμη έρχεται να εξηγήσει την ευεργετική επίδραση των καλών πράξεων. Εγκεφαλογραφήματα σε ανθρώπους την ώρα που προσφέρουν, δείχνουν ότι οι πράξεις γενναιοδωρίας ενεργοποιούν στον εγκέφαλο τα κέντρα που προκαλούν ευχαρίστηση. Η διέγερσή τους απελευθερώνει στον οργανισμό ντοπαμίνη και άλλους νευροδιαβιβαστές με αποτέλεσμα να βιώνουμε συναισθήματα που κυμαίνονται από την απλή ευχαρίστηση μέχρι την ευφορία.

«Η βιολογία πλέον επιβεβαιώνει όσα οι πνευματικές παραδόσεις ανά τον κόσμο υποστηρίζουν εδώ και αιώνες» λέει ο Stephen G. Post, συγγραφέας του βιβλίου «Τα κρυμμένα δώρα της βοήθειας» («Hidden Gifts of Helping», 2011). Όπως υπογραμμίζει, «η προσφορά στους άλλους είναι τόσο σημαντική για να ανθίσει ο άνθρωπος όσο η καλή τροφή και ο έρωτας αφού ενεργοποιεί το κομμάτι του εγκεφάλου που μας κάνει ευτυχισμένους».

Το 2010 ομάδα ερευνητών από παγκοσμίως αναγνωρισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα ανέλυσε τις συνήθειες, σε ό,τι αφορούσε τον τρόπο που ξόδευαν χρήματα, 200.000 ανθρώπων με διαφορετικό κοινωνικό και οικονομικό υπόβαθρο από 136 χώρες. Το οικουμενικό συμπέρασμα της ομάδας ήταν ότι ανεξάρτητα από τις διαφορές στην κουλτούρα και το εισόδημα, αυτό που έκανε πιο ευτυχισμένους τους συμμετέχοντες ήταν να ξοδεύουν για να ευχαριστήσουν τους άλλους.

Η συμπόνια ενισχύει τις σχέσεις

Η συμπόνια οδηγεί στη δημιουργία ουσιαστικών δεσμών με τους άλλους, ενώ προσφέρει επιτυχία στις διαπροσωπικές σχέσεις και μεγαλύτερη διορατικότητα σε ό,τι αφορά την ευημερία του ατόμου. Ωστόσο, αν και έμφυτη, η ικανότητα να ανοίγουμε τις καρδιές μας και να δενόμαστε με τους άλλους δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, ιδιαίτερα όταν οι άλλοι υποφέρουν για κάποιο λόγο. Ερευνητές στο Στάνφορντ έχουν αναπτύξει μια μέθοδο που μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη σε τέτοιες περιπτώσεις.

Σε ένα πρόγραμμα εννέα εβδομάδων αξιοποιούν διαφορετικές τεχνικές διαλογισμού, για παράδειγμα την πρακτική Tονγκλέν, μια θιβετιανή βουδιστική μέθοδο, κατά την εφαρμογή της οποίας φανταζόμαστε ότι εισπνέουμε τον πόνο του άλλου εκπνέοντας ταυτόχρονα αγάπη και καλοσύνη. Με αυτό τον τρόπο οι εκπαιδευόμενοι καλλιεργούν τη συμπόνια και μαθαίνουν να ελέγχουν τα συναισθήματά τους ώστε να μπορούν να νιώθουν τον πόνο του άλλου χωρίς να συντρίβονται από αυτόν. Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά καθώς όσοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα βιώνουν πολύ θετικά αποτελέσματα.

Ανακαλύψτε την αγάπη

Ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά είναι να χάνουμε τη συμπόνια όταν ο νους μας αποσυνδέεται από την καρδιά μας, το κέντρο όπου μπορούμε να αγκαλιάσουμε και να αποδεχτούμε πτυχές του εαυτού μας και των ανθρώπων που μας περιβάλλουν. Μπορούμε ωστόσο να επανασυνδεθούμε με την καρδιά και τα συναισθήματά μας εφαρμόζοντας μια πολύ αποτελεσματική πρακτική διαλογισμού:

Καθίστε άνετα και πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές. Πείτε μια προσευχή που έχει νόημα για εσάς και, αν επιθυμείτε, φέρτε τις παλάμες στην καρδιά. Συλλογιστείτε ένα αγαπημένο πρόσωπο και νιώστε τη ζεστασιά της καρδιά σας να κατευθύνεται προς τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Μετά από λίγα λεπτά στρέψτε αυτή την ενέργεια προς τα μέσα, ανοίγοντας την καρδιά στον εαυτό σας. Αν αναδυθούν αρνητικές σκέψεις, όπως αποδοκιμασία ή κριτική για τις πράξεις σας ή για κάποιες πτυχές του χαρακτήρα σας, νιώστε συμπόνια για τον εαυτό σας και αποδεχτείτε τον όπως είναι. Στρέψτε τη σκέψη σας ξανά σε αγαπημένα πρόσωπα στέλνοντας σε αυτά την αγάπη και τη συμπόνια σας, αποδεχόμενοι τις αδυναμίες και τα μειονεκτήματά τους. Η ομορφιά της καρδιάς είναι ότι αποδέχεται και αγκαλιάζει τα πάντα.

Τελειώστε την πρακτική σας διατυπώνοντας νοερά την πρόθεση να έχετε την ίδια καλόκαρδη διάθεση όλη την ημέρα. Μείνετε πιστοί σε αυτή την υπόσχεση και παρατηρήστε πόσο θα αλλάξει τη διάθεσή σας.

Τα πολλαπλά οφέλη της συμπόνιας

Πλέον υπάρχουν αποδείξεις ότι η συμπόνια έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι μειώνει το στρες και καταπολεμά την κατάθλιψη, μειώνει τον πόνο, επιταχύνει την ανάρρωση από ασθένειες, συμβάλλει στη μακροζωία. Πώς μπορώ να βοηθήσω, θα αναρωτηθεί κανείς. Δεν χρειάζονται πολλά και σίγουρα θα βρείτε τον τρόπο. Από μια χειρονομία βοήθειας στο συνάνθρωπο που την έχει ανάγκη μέχρι τη συμμετοχή σε προγράμματα εθελοντών. Απλά ρωτήστε στο δήμο, στην ενορία ή σε ομάδες που δραστηριοποιούνται στη γειτονιά σας. Εξάλλου, σε μια κοινωνία που βιώνει μια τόσο βαθιά κρίση όσο η ελληνική, η αλληλεγγύη και η συμπόνια αποκτά ξεχωριστή, ζωτική σημασία.

Ντίνα Πετροπούλου

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ψυχολογία

Όταν «λέω καλά λόγια» στους άλλους, το μυαλό μου γεννά φωτεινές σκέψεις και η καρδιά μου καλλιεργεί ζεστά συναισθήματα.

Έτσι ο πρώτος που ωφελείται είμαι εγώ!

Μου είναι αδύνατον να υπολογίσω τις επιπτώσεις που έχει αυτή η πρακτική στους άλλους· αλλά ακόμα κι αν αποδεικνυόταν ότι δεν έχει κάποιο όφελος για αυτούς (κάτι που διαψεύδεται από πολλές μελέτες – για παράδειγμα, σε σχέση με τη δύναμη της προσευχής από απόσταση), το αποτέλεσμα που έχει πάνω μου είναι πολύ πειστικό και αρκεί από μόνο του για να με παρακινήσει να συνεχίσω.

Σας καλώ λοιπόν να κάνετε σκόπιμα μια δοκιμή. Βγείτε από το σπίτι σας και κάντε μια βόλτα για δέκα λεπτά, με μοναδικό σκοπό να απευθύνετε σιωπηρά τα καλά σας λόγια σε κάθε άτομο που συναντάτε. Δοκιμάστε το και δείτε πώς θα αισθάνεστε όταν γυρίσετε. Μην πιστεύετε ούτε τον Pierre ούτε εμένα: αξιοποιήστε εσείς οι ίδιοι αυτό το εργαλείο και ελέγξτε την αποτελεσματικότητά του!

Μήπως θέλετε όμως και κάτι πιο τολμηρό, πιο προκλητικό;

Μπορείτε να εφαρμόσετε την απλή τέχνη του καλού λόγου για μία εβδομάδα, από το πρωί ως το βράδυ, σε όποιο περιβάλλον βρίσκεστε και με όποιους ανθρώπους είναι γύρω σας.

Μην το πείτε σε κανέναν. Θα είναι το μυστικό σας, η κρυφή εξάσκησή σας. Αγοράζοντας το ψωμί σας το πρωί, πείτε έναν καλό λόγο στο φούρναρη. Στο λεωφορείο ή στο μετρό, σκεφτείτε κάτι καλό για τους γύρω σας. Στη δουλειά, στο τηλέφωνο, σε όλες τις συναλλαγές, πείτε έναν καλό λόγο στα άτομα με τα οποία έρχεστε σε επαφή. Στο σπίτι, εμποτίστε τη ματιά και τις χειρονομίες σας προς τα αγαπημένα σας πρόσωπα με πολλά καλά λόγια!

Στη συνέχεια κάντε τον απολογισμό. Τι άλλαξε μέσα σας, στη ζωή σας και στο περιβάλλον σας;

Καλός λόγος είναι το αντίθετο της κατάρας. Στην κοινωνία μας, όπου είναι τόσο συνηθισμένο να κάνουμε κουτσομπολιά, να ασχολούμαστε με φήμες, να κακολογούμε, ακόμα και να συκοφαντούμε – τόσο συνηθισμένο που, για να πούμε την αλήθεια, δεν μας εκπλήσσει πλέον το δηλητήριο που υπάρχει στις σχέσεις μας -, μπορούμε να προτάξουμε ένα αντίδοτο ενάντια σε όλες αυτές τις κατάρες πολλαπλασιάζοντας τα καλά λόγια σιωπηρά, με τον τρόπο που μας ταιριάζει.

Ο καλός λόγος μοιάζει με την επανάληψη ενός μάντρα, όπως αυτά που η διάδοση των ανατολικών θρησκειών έκαναν πολύ δημοφιλή: το βουδιστικό Om mano padme hum, το ινδουιστικό Om nama Shivaya κ.α.

Πράγματι, η επανάληψη ενός μάντρα, εκατοντάδες ή χιλιάδες φορές τη μέρα, είναι ένας τρόπος για να δώσουμε τροφή στη σκέψη και στην καρδιά μας, να τις χρησιμοποιούμε για το καλό, να τις κάνουμε να υπηρετούν κάτι θετικό, αντί να τους επιτρέπουμε να αναμασούν οποιεσδήποτε σκέψεις και οποιαδήποτε συναισθήματα.

Γιατί λοιπόν να μην ασκήσετε την τέχνη του καλού λόγου για λίγο;

Στοιχηματίζω ότι θα εκπλαγείτε από τις αλλαγές που ένα τόσο απλό εργαλείο μπορεί να επιφέρει στη ζωή και στις σχέσεις σας!

Απόσπασμα από το βιβλίο του Olivier Clerc «Νίκησε την (Αυτο)κριτική!» από τις εκδόσεις Πεδίο

enallaktikiagenda.gr

https://popup.gr/

Ψυχολογία

Κακά πράγματα συμβαίνουν και στους καλούς ανθρώπους. Αυτό γίνεται επειδή το πεπρωμένο δεν είναι αυθαίρετο, ο τυφλός κόσμος και ο εγωισμός είναι συχνά συνδεδεμένοι. Ωστόσο, οι ευγενείς άνθρωποι δεν απαρνιούνται ποτέ τις ρίζες τους παρά τις παραπλανήσεις, επειδή αυτοί που σκέφτονται με την καρδιά τους δεν καταλαβαίνουν από αδυναμίες ούτε από ψυχρή λογική σκέψη.

Όλοι γνωρίζουμε άτομα που ταιριάζουν στην παραπάνω περιγραφή. Επιπλέον, κάθε φορά που βλέπουμε μια καλή πράξη, από αφιλοκερδή αλτρουισμό ή από ηρωισμό, οι περισσότεροι από εμάς αισθανόμαστε εμπνευσμένοι ή ακόμα και συμφιλιωμένοι με τον κόσμο. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί, με την δυσάρεστη επίθεση που συνέβη στο κέντρο του Λονδίνου στις 22 Μαρτίου.

«Μια ουγγιά καλοσύνης αξίζει περισσότερο από ένα τόνο νοημοσύνης.» -Alejandro Jodorowsky

Ο Tobias Ellwood, υφυπουργός στην υποεπιτροπή του Υπουργείου Εξωτερικών Σχέσεων, δεν δίστασε να αφήσει το Κοινοβούλιο του Westminster παρόλο που τον προέτρεψαν να μην το κάνει. Ήθελε να βοηθήσει. Σε αρκετά λεπτά έκανε ότι μπορούσε για να σώσει την ζωή ενός πληγωμένου αστυνομικού, καλύπτοντας τον και κάνοντας του καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, μέχρι να φτάσει το ελικόπτερο. Αλλά δεν ήταν να γίνει. Οι χειρονομίες αδυναμίας και απόγνωσης επειδή δεν μπόρεσε να τον σώσει κυκλοφόρησαν σε όλο τον κόσμο.

Μπορούμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε τον πόνο του. Την επόμενη μέρα, ολόκληρο το πολιτικό φάσμα επαινούσε την ικανότητα του να αντιδρά στην τραγωδία και στην αποφασιστικότητα του που ξεπέρασε τον φόβο, τον τρόμο ή τον δισταγμό που τον έκαναν να δράσει με την αποφασιστικότητα κάποιου που είναι πρόθυμος να βοηθήσει, κάποιου που πάνω από όλα βάζει τους άλλους πρώτα.

Τι είναι καλύτερο; Να νιώθεις καλά ή να κάνεις καλό;
Αυτό το ερώτημα ακούγεται λίγο περίεργο. Τι θα ήταν καλύτερο; Να επενδύουμε στην δική μας ευημερία ή να έχουμε ως προτεραιότητα την ευημερία κάποιου ξένου; Πιθανόν, πολλοί από τους αναγνώστες μας να πουν στον εαυτό τους πως η απάντηση είναι απλή, το να κάνεις κάτι τόσο απλό, όπως το να κάνεις καλό θα επαναφέρει την ισορροπία και την προσωπική ικανοποίηση. Ωστόσο, το συμπέρασμα αυτό δεν είναι τόσο σαφές για τους ειδικούς. Στην πραγματικότητα, αυτή η ιδέα έχει απασχολήσει ειδικούς στην ανθρώπινη συμπεριφορά για πολλά χρόνια.

Τι λένε οι έρευνες
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας έκαναν μια ενδιαφέρουσα μελέτη όπου συμπέραναν πως υπάρχουν δύο ζωτικοί σκοποί μέσα σε ένα ανθρώπινο ον και ο καθένας έχει βιολογικές επιπτώσεις.

Αυτά είναι τα δεδομένα:

Πρώτα, υπάρχουν οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται από την φιλοδοξία τους για ηδονική ευημερία. Αυτός είναι ένας τύπος ευτυχίας που προέρχεται αποκλειστικά από την αυτό-ικανοποίηση, στην ζωτική αναζήτηση για την προσωπική μας ευημερία.
Από την άλλη, αυτό που χαρακτηρίζεται ως ευδαιμονική ευημερία επίσης αναγνωρίστηκε. Μιλάμε για ένα άλλο είδος σκοπού, πιο βαθύ και ανυψωμένο όπου κάποιος προσπαθεί να αναπτυχθεί και να ωριμάσει σαν άνθρωπος ώστε να δώσει τον καλύτερο εαυτό του στους άλλους.
Συμπεράσματα
Στην έρευνα, ανακαλύφθηκε πως τα άτομα με ξεκάθαρη ευδαιμονική διάθεση (αυτοί που βάζουν τους άλλους ως προτεραιότητα) έχουν δυνατότερο ανοσοποιητικό σύστημα. Αποδείχθηκε πως έχουν λιγότερη φλεγμονή και υψηλότερο αριθμό αντισωμάτων, συνώνυμα με ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

Επιπλέον, σε ψυχολογικό επίπεδο, το προφίλ τους έδειξε πως έχουν δυνατή πίστη. Δεν έχει σημασία πόσες φορές η ζωή τους έριξε κάτω, πόσες φορές εξαπατήθηκαν ή πόσες απώλειες υπέστησαν. Συνέχισαν να σκέφτονται με την καρδιά τους, συνέχισαν να έχουν ως προτεραιότητα τους άλλους και να εμπιστεύονται την ευγένεια των ανθρώπινων όντων.


Τα ηδονικά άτομα αποδείχθηκε πως είχαν χαμηλότερο αριθμό αντισωμάτων, πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και πιο ασταθή και μεταβλητή προσωπικότητα.

Παρόλα αυτά η σκέψη και η δράση με την καρδιά αξίζει την προσπάθεια και αξίζει την ευτυχία
Είναι πολύ πιθανό πως πολλοί από εμάς έχουν περάσει μια περίοδο όπου ο ζωτικός σκοπός μας ήταν μόνο ηδονικός. Δεν το βλέπουμε σαφώς σαν εγωιστική πράξη, το έχουμε κατανοήσει απλά ως μια ακόμα ευκαιρία για προσωπική ανάπτυξη. Κάποιες φορές, είμαστε απλώς εξερευνητές. Θέλουμε να πειραματιστούμε, να αγκαλιάσουμε την ζωή, να την εισπνεύσουμε, να ικανοποιηθούμε και να την καταναλώσουμε.

«Το μόνο σύμβολο υπεροχής που ξέρω είναι η καλοσύνη.» -Beethoven

Ωστόσο, λίγο-λίγο σκαρφαλώνουμε την πυραμίδα των αναγκών μας μέχρι να καταλάβουμε πως είμαστε όλοι διασυνδεδεμένοι, ένα θαυμάσιο και σύνθετο δίκτυο αλληλένδετων όπου οι πράξεις μας επανέρχονται στους άλλους. Το να κάνουμε καλό και να πράττουμε με την καρδιά μας συμβάλλει στην αρμονία μέσα στο χάος, είναι ένας φάρος στο σκοτάδι της καταστροφής, όπως έκανε και ο υφυπουργός Ellwood που προσπάθησε να σώσει την ζωή του Keith Palmer, του αστυνομικού που μαχαιρώθηκε από ένα τρομοκράτη.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το να είσαι καλός άνθρωπος δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι ήρωας, δεν απαιτεί το να βάζουμε τον εαυτό μας σε επικίνδυνες καταστάσεις για τους άλλους ή να μας ζητείται να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε όλη την ανθρωπότητα. Οι καλοί άνθρωποι βρίσκονται κάθε μέρα, διακριτικοί αλλά φωτεινοί, ήσυχοι αλλά χαρούμενοι, ταπεινοί αλλά τεράστιοι όπως η καρδιά μας.

Αφήστε μας να δείξουμε καλοσύνη και σεβαστείτε τις καθημερινές πράξεις, ας σκεφτούμε τα μικρά πράγματα. Με αυτόν τον τρόπο, όταν η ευκαιρία για μεγάλες αλλαγές παρουσιαστεί η αδράνεια που έχουμε δημιουργήσει θα μας βοηθήσει. Βρίσκεται στον ορίζοντα της καθημερινής δουλειάς όπου η ευδαιμονική ευημερία είναι πολύ πιο πάνω από τον απλό ηδονισμό και όπου μπορούμε να είμαστε η πηγή έμπνευσης η οποία θα είναι μεταδοτική στον κόσμο.


Μετάφραση: awakengr.com από exploringyourmin

https://www.awakengr.com/

Ψυχολογία

Κάθε μέρα πρέπει να αντιμετωπίζουμε ανθρώπους που εξαντλούν την ενέργειά μας.

Γι’ αυτό το λόγο, καλό είναι να μάθετε να θέτετε όρια ώστε να μην σας επηρεάζουν τόσο πολύ.

Μερικοί άνθρωποι μας εξαντλούν, αποσπούν την ενέργειά μας και μας κάνουν να παλεύουμε ενώ το μόνο που θέλουμε είναι λίγη ηρεμία.

Αρκετό ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι αυτοί οι «υπονομευτές της ευτυχίας» υπάρχουν σχεδόν σε κάθε προσωπικό κύκλο. Βρίσκονται στην οικογένειά σας, στους φίλους σας ή ακόμη και στο εργασιακό σας περιβάλλον.

Μερικές φορές εκπέμπουν τοξική συμπεριφορά, χωρίς να το συνειδητοποιούν. Σας χρειάζονται, αποζητούν την υποστήριξή σας, τις συμβουλές σας ώστε να μπορούν να εκφραστούν… Αυτές οι καταστάσεις θα μπορούσαν να είναι κατανοητές αν η συμπεριφορά τους ήταν διαφορετική.

Και σε αυτό το σημείο κάνει την εμφάνισή του ο εκβιασμός και η αποδοκιμασία.

Δεν είναι πάντα εύκολο να ζεις με τέτοιους ανθρώπους. Ωστόσο, πρέπει απαραιτήτως να μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε σωστά το σεβασμό για να μπορείτε να προστατεύετε κατάλληλα τον εαυτό σας. Παράλληλα, θα πρέπει να βρείτε ανθρώπους που σας εμπνέουν και φέρνουν ευτυχία στην καρδιά σας.

ΕΞΑΝΤΛΗΤΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΠΗΓΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΥ ΣΤΡΕΣ
Όλοι βιώνουμε διαρκώς διάφορες στρεσογόνες καταστάσεις.

Αλλά υπάρχει κάτι που πρέπει να κατανοήσετε πλήρως. Αν κάποιος σας εξαντλεί, σας πνίγει και ταράζει τη συναισθηματική σας ισορροπία είναι επειδή εσείς είστε ευάλωτοι.

Κάθε μυαλό έχει το δικό του βαθμό αντοχής και αδυναμίας. Αυτό φυσικά εξαρτάται από την προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου.

Οι εσωστρεφείς άνθρωποι έχουν πολύ μικρότερη αντοχή σε καταστάσεις που απαιτούν τη διαρκή κοινωνική αλληλεπίδραση. Χρειάζονται αρκετό χρόνο μόνοι τους για να «επαναφορτίσουν» τις μπαταρίες τους.
Οι περισσότερο εξωστρεφείς άνθρωποι αναζητούν περισσότερα κίνητρα και γενικά δέχονται και απολαμβάνουν να μιλούν με πολλούς ανθρώπους, να κινούνται μέσα σε διαφορετικά περιβάλλοντα και να κάνουν σχέδια.
Ωστόσο, το πρόβλημα εμφανίζεται όταν οι εσωστρεφείς και οι εξωστρεφείς πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτούς τους υπονομευτές της ευτυχίας. Εκείνους τους ανθρώπους που είναι εξαντλητικοί επειδή θέτουν τον εαυτό τους ως προτεραιότητα.
Σας εξαντλούν με την κριτική τους, τις εμμονές τους, τη συνεχή αναζήτησή τους για προβλήματα που δεν υπάρχουν.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ένα μεγάλο μέρος του στρες προέρχεται από αλληλεπιδράσεις με άλλους ανθρώπους, με ανθρώπους που σας εξαντλούν ή σας πιέζουν με διάφορους τρόπους.

ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
Σε τέτοιες περιπτώσεις, η λέξη «καίω» αρχίζει να αποκτά νόημα. Φανταστείτε τον εγκέφαλό σας σαν έναν καταπληκτικό ιστό νευρωνικών συνδέσεων. Είναι ένας διασυνδεδεμένος ιστός όπου επικρατεί η αρμονία.

Όταν βιώνετε περιόδους διαρκούς ή χρόνιου στρες τότε αυτή η αρμονία διαλύεται. Μερικές περιοχές του εγκεφάλου μπορεί ακόμη και να χαθούν:

Οι δενδρίτες των νευρικών κυττάρων σας που βρίσκονται στην περιοχή του ιππόκαμπου στον εγκέφαλο αρχίζουν να σπάνε. Αυτό οφείλεται σε κάποια αλλαγή των νευροδιαβιβαστών. Η κορτιζόλη ασκεί πολύ αρνητική επίδραση στον εγκέφαλο.
Οι δενδρίτες είναι τα μικροσκοπικά σκέλη που συνδέουν τους νευρώνες.
Όσο μεγαλύτερο είναι το στρες τόσο μικρότερη είναι η συνδεσιμότητα στην περιοχή του ιππόκαμπου. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλοί δενδρίτες σπάνε και διακόπτεται η συνδεσιμότητα.
Να θυμάστε ότι ο ιππόκαμπος είναι η δομή του εγκεφάλου που διατηρεί τη μνήμη και τα συναισθήματα.
Αναφερθήκαμε σε όλα αυτά για να μπορέσουμε να σας εξηγήσουμε το λόγο που σε καταστάσεις άγχους ή στρες, οι άνθρωποι χάνουν τη συγκέντρωσή τους. Είναι επίσης αρκετά συχνό να βιώνουν απάθεια και αρνητικότητα.

ΠΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΥΑΛΩΤΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΕΞΑΝΤΛΗΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ
Δεν είναι εύκολο να μάθετε πώς να είστε λιγότερο «ευάλωτοι» στις στρεσογόνες καταστάσεις. Πρώτα από όλα, μερικές φορές αυτό οφείλεται στη δική σας αρνητικότητα που σας μπλοκάρει. Αισθάνεστε ανυπεράσπιστοι.

Αλλά πώς μπορώ να αντιδράσω αν αυτό το εξαντλητικό άτομο είναι η μητέρα μου; Και τι γίνεται αν είναι ο σύντροφός μου ή το αφεντικό μου; Αυτές σίγουρα είναι πολύ λεπτές καταστάσεις στις οποίες χάνετε πολλά από τον εαυτό σας.

Ας μιλήσουμε για μερικές απλές στρατηγικές.

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΩ ΝΑ ΜΕ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ
Μπορεί να έχετε κάποιο φίλο ή ένα μέλος στην οικογένειά σας που πάντα σας παίρνει τηλέφωνο για να του μιλήσετε για τα προβλήματά σας. Ένας τρόπος για να το επιλύσετε αυτό είναι να απαντάτε στα τηλεφωνήματά τους μια φορά κάθε δυο ημέρες.

Θα πρέπει να σταματήσετε να αισθάνεστε ενοχές όταν θέτετε όρια. Μπορεί να επιμείνουν μια, δυο ή τρεις φορές. Αλλά σιγά-σιγά θα αρχίσουν να προσαρμόζονται στα προσωπικά σας όρια.

ΒΡΕΙΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΜΠΝΕΟΥΝ, ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΑΣ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ
Αν μερικά μέλη της οικογένειάς σας ή οι συνάδελφοί σας εξαντλούν, κάντε ένα διάλειμμα δίνοντας χρόνο στους ανθρώπους που σας κάνουν ευτυχισμένους.

Η ζωή συνδέεται άμεσα με την ισορροπία. Επομένως, θα πρέπει να δουλέψετε με αντιστάθμιση. Δούναι και λαβείν.
Οι εξαντλητικοί άνθρωποι θα πρέπει να διατηρούνται σε απόσταση. Αν η αλληλεπίδραση μαζί τους είναι υποχρεωτική τότε μάθετε να θέτετε όρια. Βάλτε τον εαυτό σας ως προτεραιότητα και προστατεύστε την αυτοεκτίμησή σας.
Προσπαθήστε να αφιερώνετε το 70% του χρόνου σας στον προσωπικό σας εμπλουτισμό. Γι’ αυτό βρείτε ανθρώπους που αξίζουν πραγματικά το χρόνο σας, σας εμπνέουν, σας κάνουν να αισθάνεστε σιγουριά και θετικά.
Πιθανότατα έχετε μερικούς καλούς συναδέλφους. Στην οικογένειά σας πιθανότατα υπάρχουν περισσότερα από ένα άτομο που λατρεύετε.
Και να θυμάστε όπου υπάρχει αγάπη, δεν υπάρχει χώρος για κάποιον που σας εξαντλεί επειδή οι άνθρωποι που σας εξαντλούν, δεν σας αγαπούν. Καταναλώνουν την ενέργειά σας ή ακόμη και την υγεία σας.

Μην το ξεχνάτε αυτό.

ΠΗΓΗ: www.awakengr.com , meygeia.gr

newsitamea.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή