Χωρισμός: Οι πέντε καταστάσεις που βιώνουμε όταν τελειώνει μία σχέση |

Κατά βάση τα στάδια που περνάει κάποιος όταν χωρίζει είναι 5. Αυτά έρχονται είτε με ένταση, είτε σταδιακά και όχι απότομα. Κάποιες φορές μπορεί να έρθουν και μερικά από αυτά ταυτόχρονα. Το θέμα είναι ότι ο χωρισμός ξεπερνιέται σίγουρα.

Άρνηση
Τις πρώτες μέρες μετά από το χωρισμό συνήθως νιώθεις σαν να έχει περάσει από πάνω σου οδοστρωτήρας. Τα συναισθήματα είναι πολύ έντονα, αλλά ευτυχώς ο οργανισμός ενεργοποιεί έναν προστατευτικό μηχανισμό εκείνη την περίοδο, έτσι ώστε να έρθεις σε επαφή με τόσα συναισθήματα, όσα μπορείς να αντέξεις.

Κατά το στάδιο αυτό, λοιπόν, είναι πιθανό να αρνείσαι να παραδεχτείς πως η σχέση σου έχει τελειώσει. Ελπίζεις πως ο πρώην αγαπημένος σου θα επιστρέψει μετανιωμένος ζητώντας σου να τα ξαναβρείτε.

Δεν είναι κακό να ελπίζεις, αλλά προσπάθησε να σκέφτεσαι ρεαλιστικά, γιατί διαφορετικά θα πληγωθείς διπλά. Όσο πιο γρήγορα αποδεχτείς πως τελείωσε αυτό που είχες, τόσο πιο γρήγορα θα μάθεις να ζεις χωρίς αυτό!

Θυμός
Ο χωρισμός σε κάνει να χάνεις το οικείο και να χάνεσαι στο άγνωστο, γεγονός που μπορεί να πυροδοτήσει έντονο στρες και φόβο. Τα συναισθήματα αυτά, όμως, γρήγορα δίνουν τη θέση τους στο θυμό. Αρχίζεις να αναρωτιέσαι γιατί η σχέση οδηγήθηκε στη διάλυση, τι έφταιξε, τι δεν έκανες αρκετά, τι δεν εκτίμησε ο σύντροφός σου σε σένα.

Μέσα από αυτήν τη διαδικασία αρχίζεις να καταλαβαίνεις τι συνέβαινε τόσο καιρό, αλλά εσύ αρνιόσουν να το παραδεχτείς και τότε είναι που θα αναζητήσεις κάποιον για να τον καταστήσεις υπαίτιο για όλο αυτό που βιώνεις.

Δεν είναι κακό να θυμώνεις. Ίσα – ίσα. Το συναίσθημα αυτό θα σε κινητοποιήσει να ξεπεράσεις το χωρισμό και να βρεις κάτι καλύτερο στην προσωπική σου ζωή. Ωστόσο, μην ξεχνάς πως σε έναν χωρισμό ποτέ δεν φταίει μόνο ο ένας!

Διαπραγμάτευση
Είσαι πρόθυμη να κάνεις τα πάντα προκειμένου να αποφύγεις την παραδοχή του χωρισμού. Εύχεσαι να μπορούσες να γυρίσεις πίσω για να διορθώσεις κάθε τι που πήγε λάθος ή να ζητήσεις από τον πρώην σου μια τελευταία ευκαιρία επανασύνδεσης. Σκέφτεσαι: «Τι θα είχε γίνει αν…», «Μακάρι να…». Είναι η περίοδος που ο πόνος είναι δυσβάσταχτος και θεωρείς πως το μόνο που μπορεί να σε βοηθήσει είναι να «κερδίσεις» και πάλι τον πρώην σου, με κάθε κόστος. Βέβαια, δεν σκέφτεσαι λογικά, αλλά παρασυρμένη από το συναίσθημα!

Δεν γίνεται να προχωρήσεις εάν δεν βιώσεις τον πόνο της απώλειας. Όσο τον αποφεύγεις, τόσο επιτείνεις τη διαδικασία του πένθους. Ο πόνος οδηγεί στην επούλωση των πληγών, όσο δυνατός κι αν είναι. Αφέσου! Μάθε από αυτό! Νιώσε αδύναμη! Φώναξε! Κλάψε!

Κατάθλιψη
Εκεί που νομίζεις πως έχεις αρχίσει να ξεπερνάς τον πρώην σου, βυθίζεσαι στη θλίψη. Δυσκολεύεσαι να σηκωθείς από το κρεβάτι, γιατί σου μοιάζει δύσκολο να ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις της ημέρας μιας και είσαι μόνη πια, έχοντας χάσει την ασφάλεια και την παρέα του συντρόφου σου.

Νιώθεις πως οι δυνάμεις σου σε εγκαταλείπουν, δεν έχεις διάθεση για εξόδους και μέσα σου κυριαρχεί η πεποίθηση πως δεν θα βρεις ποτέ κάποιον να καλύψει το συναισθηματικό κενό που βιώνεις. Ίσως να αναρωτιέσαι τι θα συμβεί εάν ο πρώην σου σε δει να υποφέρεις τόσο. Θα αλλάξει άραγε γνώμη και θα σταθεί πλάι σου για να ανακουφίσει τη θλίψη σου;

Πάτα γερά στα πόδια σου και στήριξε τον εαυτό σου. Αναζήτα την αγάπη που σου λείπει στους φίλους και την οικογένειά σου, μέχρι να νιώσεις έτοιμη να κάνεις το επόμενο βήμα. Χαμογέλα πλατιά! Δείξε του πως είσαι ευτυχισμένη και δίχως εκείνον. Αυτό, άλλωστε, θα μπορούσε να είναι η καλύτερη εκδίκηση!

Αποδοχή
Είναι η στιγμή που καταφέρνεις να γυρίσεις τη σελίδα στο βιβλίο της ζωής σου. Αποδέχομαι δεν σημαίνει ξεχνάω, αλλά μαθαίνω να ζω με τον πόνο και την απώλεια της σχέσης. Εάν έχεις αγαπήσει κάποιον πραγματικά, αυτός θα έχει πάντα μία θέση στην καρδιά σου.

Όμως, θα καταλάβεις ότι τον έχεις ξεπεράσει όταν θα τον αντικρίζεις και η επιθυμία σου για αυτόν, ο πόνος που δεν είστε πια μαζί και ο θυμός για όσα έκανε ή που δεν έκανε, θα είναι πια αμελητέα

 in.gr