Ιουνίου 02, 2020

Υγεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα. Επηρεάζει άτομα κάθε ηλικίας, κυρίως όμως προσβάλλει τα παιδιά από ενός ως 10 ετών, τους σεξουαλικά ενεργούς ενήλικες και όσους έχουν ανίσχυρο ανοσοποιητικό σύστημα.

Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV-1, MCV-2, MCV-3 και MCV-4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV-1, ενώ ο MCV-2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος.

Συμπτώματα

Η μολυσματική τέρμινθος εμφανίζεται με μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Είναι στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα παχύρρευστο υλικό, το σωμάτιο της τερμίνθου. Πολλοί γονείς μπερδεύουν τη μολυσματική τέρμινθο με τη µυρµηγκιά ή τον σταφυλόκοκκο.

Αρχικά η μολυσματική τέρμινθος εμφανίζεται ως ένα μικρό σπυρί λίγων χιλιοστών (1-10 mm) στο χρώµα του δέρµατος και είναι µαλακό στην αφή. Στη συνέχεια µεγαλώνει και γίνεται πιο σκληρό. Μέσα σε 6-9 µήνες οι βλατίδες υποχωρούν (αυτοΐαση), μερικές φορές όμως επιµένουν για χρόνια. Κάθε σπυράκι ζει περίπου δύο µήνες, αλλά λόγω της µεταδοτικότητας από το ένα σηµείο στο άλλο στο ίδιο άτοµο, η πάθηση µπορεί να διαρκέσει µέχρι και δύο χρόνια. Λόγω της εύκολης µετάδοσης, ειδικά αν ένα παιδί πάσχει από ατοπική δερµατίτιδα, τόσο στο ίδιο το παιδί, όσο και σε άλλα παιδιά, πρέπει να θεραπεύεται.

Η μολυσματική τέρμινθος «αγαπά» τις ζεστές και υγρές περιοχές. Στα παιδιά τα σπυράκια εμφανίζονται κυρίως στο πρόσωπο, τον κορμό και τα άκρα. Η ασθένεια τείνει να είναι χειρότερη σε παιδιά με έκζεμα.

Στους ενήλικες τα σπυράκια εμφανίζονται κυρίως γύρω από τα γεννητικά όργανα, στο μέσα μέρος των μηρών, στην περιοχή του πρωκτού, στις μασχάλες και στην κοιλιά. Ο ιός προσβάλλει επίσης και η περιοχή γύρω από τα μάτια (στο εξωτερικό μέρος του οφθαλμού).

Τα σπυράκια εµφανίζονται συνήθως στα σηµεία τριβής µε ρούχα, όπως στον λαιµό, στη µασχάλη και στον κορµό, αλλά και στο πρόσωπο, στα χέρια, στα πόδια και τα γεννητικά όργανα.

Τα σπυράκια της μολυσματικής τερμίνθου συνήθως δεν προκαλούν πόνο εκτός εάν μολυνθούν ή παρουσιάσουν φλεγμονή. Συχνά μπορεί να προκαλέσουν κνησμό (φαγούρα). Σε ένα 10% των περιπτώσεων μπορεί να εμφανιστεί έκζεμα πέριξ των αλλοιώσεων. Μπορεί επίσης στο κέντρο τους να παρουσιάσουν και μικρή αιμορραγία. Η βλάβη περιορίζεται στο ανώτερο στρώμα της επιδερμίδας.

Μετάδοση

Η μολυσματική τέρμινθος συνήθως μεταδίδεται με τη δερματική επαφή (συχνά μέσω του σεξ στους ενήλικες) αλλά και με κοινά χρησιμοποιούμενα αντικείμενα όπως ρούχα, πετσέτες, σεντόνια κ.λπ. Επίσης μπορεί να μεταδοθεί από το βρώμικο νερό και από την άμμο στην οποία ξαπλώνουμε το καλοκαίρι. Εµφανίζεται πιο συχνά σε παιδιά που αθλούνται σε κολυµβητήρια και γυµναστήρια αλλά και σε παιδιά που πάσχουν από ξηροδερµία.

Επίσης ο ιός μεταδίδεται στο ίδιο άτομο από το ένα σημείο του σώματος σε άλλο με αφή-ξύσιμο, μια διαδικασία που ονομάζεται αυτοενοφθαλμισμός. Μπορεί να ξεκινήσει από ένα σπυράκι και µε αυτοενοφθαλµισµό να γίνουν πολλά, συνήθως µέχρι και 20, αλλά και περισσότερα.

Αντιμετώπιση

Εάν παρουσιάσετε μολυσματική τέρμινθο, πρέπει να επισκεφθείτε δερματολόγο.

Σε αρκετές περιπτώσεις η θεραπεία δεν είναι αναγκαία, καθώς η νόσος υποχωρεί από μόνη της και δεν αφήνει ουλές (ο οργανισμός αναπτύσσει αντισώματα στον ιό). Αν οι κηλίδες αρχίσουν να ερεθίζονται ή να πληγιάζουν, ο γιατρός μπορεί να συστήσει ελαφρές κρέμες κορτιζόνης. Ορισμένες φορές όμως η νόσος μπορεί να διαρκέσει ακόμη και χρόνια, κυρίως σε παιδιά με τάση για έκζεμα ή σε ανοσοκατεσταλμένα.

Η κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο είναι αποτελεσματική αλλά προκαλεί πόνο όταν εφαρμόζεται και η υπερβολική χρήση της μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές.

Η χειρουργική αντιμετώπιση συνίσταται στην αφαίρεση και σύνθλιψη των βλαβών με χειρουργική λαβίδα (απόξεση) και στη συνέχεια εφαρμογή βάμματος ιωδίου, αλλά αυτή είναι μια επώδυνη διαδικασία και στα παιδιά συνήθως γίνεται με τοπική ή γενική αναισθησία.

Μια άλλη αποτελεσματική εναλλακτική θεραπεία είναι η χρήση υπερπαλμικού laser αλλά και σε αυτή, επειδή προκαλεί πόνο, εφαρμόζεται τοπική ή γενική αναισθησία.

https://www.onmed.gr/

Υγεία

Τελικά είναι καλές οι ανοιξιάτικες βροχές για όσους πάσχουν από αλλεργίες, με την έννοια ότι ξεπλένουν τις συγκεντρώσεις γύρης από το περιβάλλον; Το αποτέλεσμα έρευνας θα σας εκπλήξει

Παρότι υπάρχει η εντύπωση πως μια καταιγίδα καθαρίζει το αστικό περιβάλλον από τη γύρη και τα αλλεργιογόνα της Άνοιξης, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αϊόβα διαπίστωσαν ότι τα σωματίδια γύρης μπορούν να παραμείνουν στον αέρα ακόμη και για 11 ώρες μετά από έντονες βροχοπτώσεις και να εισχωρήσουν βαθιά στους πνεύμονες, επιδεινώνοντας τελικώς τις αλλεργίες τους.

Αυτή είναι η εκπληκτική ανακάλυψη που έκαναν οι ερευνητές όταν μέτρησαν τις συγκεντρώσεις γύρης δέντρων κατά τη διάρκεια και μετά από ανοιξιάτικες βροχές ποικίλης έντασης στην Αϊόβα μεταξύ 17 Απριλίου και 31 Μαΐου 2019. Υπήρξαν ελαφριές βροχές, καταιγίδες και μία πιο έντονη που προκάλεσε ανεμοστρόβιλο.

Τα αποτελέσματά έδειξαν ότι ενώ οι κόκκοι γύρης μειώνονται σημαντικά κατά τη διάρκεια της βροχής, οι μέγιστες συγκεντρώσεις διασπώμενων σωματιδίων εμφανίζονται κατά τη διάρκεια βροχοπτώσεων και στη συνέχεια παραμένουν για αρκετές ώρες.

Έτσι, τα άτομα που είναι ευαίσθητα στη γύρη πρέπει να αποφεύγουν να κυκλοφορούν πολύ σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια βροχοπτώσεων, ιδίως καταιγίδων, και για αρκετές ώρες μετά.

Οι άθικτοι κόκκοι γύρης είναι μεγαλύτεροι, συμπαγείς και καθιζάνουν στο έδαφος ενώ τα σωματίδια γύρης που έχουν προέλθει από την έντονη βροχόπτωση είναι μικρότερα και συχνά παραμένουν στον αέρα, για να μεταφερθούν στο έδαφος από την εκ νέου πτώση της βροχής

Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Environmental Science & Technology Letters

https://ygeiamou.gr/

Υγεία

Η 31η Μαΐου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (World No Tobacco Day), με απόφαση που έλαβε το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), για να υπενθυμίσει στο παγκόσμιο κοινό τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

Εκστρατεία η οποία επικεντρώνεται στην προστασία της νεολαίας από τον καπνό προωθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος. Το φετινό θέμα (2020) είναι η «Προστασία των νέων από την χειραγώγηση της βιομηχανίας και η πρόληψη της χρήσης από αυτούς καπνού και νικοτίνης».

«Καθώς η καπνοβιομηχανία στοχεύει ολοένα και περισσότερο στους νέους ανθρώπους ως μια αναδυόμενη και ευάλωτη αγορά για τα εθιστικά προϊόντα της, αυτό αποτελεί ένα επείγον θέμα και μια πρόκληση για όσους διαμορφώνουν πολιτική ελέγχου του καπνού σε κάθε χώρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΟΥ.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2015, το 17% νεαρών ανθρώπων μεταξύ 15 και 24 χρονών καπνίζουν ανά το παγκόσμιο. Στην ευρωπαϊκή περιοχή, το 11,5% των κοριτσιών και το 13,8% των αγοριών ηλικίας 13 με 15 είναι χρήστες καπνού.

«Παρόλο που το κάπνισμα μειώνεται με το πέρασμα των χρόνων, ως αποτέλεσμα των έντονων προσπαθειών από την κοινότητα ελέγχου του καπνού, πρέπει να γίνουν περισσότερα για να προστατευθούν αυτές οι ευάλωτες ομάδες», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Όπως είναι καλά γνωστό στην καπνοβιομηχανία, ένας άνθρωπος που αρχίζει να καπνίζει προτού κλείσει τα 20 δεν είναι μόνο πιθανόν να εθιστεί αλλά μπορεί επίσης να είναι δύσκολο να ασκήσει έλεγχο πάνω στο κάπνισμα του αργότερα στη ζωή του»

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η βιομηχανία επίτηδες πουλάει μια θανατηφόρα εξάρτηση σε νεαρούς ανθρώπους και με την προστασία των νέων ως το βασικό θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος, 2020, η σημερινή ημέρα αποτελεί μια ευκαιρία για να αναδειχθούν οι βέλτιστες πρακτικές για καταπολέμηση αυτών των προσπαθειών.

Στην ανακοίνωση του ΠΟΥ σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών της να χειραγωγήσει νεαρούς ανθρώπους, η καπνοβιομηχανία έχει καταφέρει να κάνει πιο ελκυστικά τα προϊόντα της προκειμένου να προσελκύουν συγκεκριμένες δημογραφικές ομάδες. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στην πρόσφατη έκρηξη ενδιαφέροντος για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα θερμαινόμενα καπνικά προϊόντα.

Μια από τις πιο σημαντικές καινοτομίες της βιομηχανίας έχει να κάνει με τις στρατηγικές μάρκετινγκ που αναπτύσσει. Σε όλους τους τομείς, η διαφήμιση μετατοπίζεται ολοένα και περισσότερο στο διαδίκτυο και η καπνοβιομηχανία δεν διαφέρει. Οι εταιρείες καπνικών προϊόντων στρέφονται πιο συχνά στην επιρροή των κοινωνικών δικτύων για να προωθήσουν αυτά τα επικίνδυνα προϊόντα. Τέτοιες διαφημίσεις, προειδοποιεί ο ΠΟΥ, συχνά παρακάμπτουν τους κανόνες παραδοσιακής διαφήμισης και προώθησης του καπνού, καθώς η τοποθέτηση καπνικών προϊόντων δεν σημειώνεται ως διαφήμιση και αντ’ αυτού ενσωματώνεται κρυφά σε άλλο περιεχόμενο των μέσων κοινωνικών δικτύων. Αυτό το ζήτημα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό στην περίπτωση νεαρών γυναικών και κοριτσιών που αποτελούν κύριο στόχο για έκθεση στην επιρροή.

Ο ΠΟΥ καλεί όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης για τον έλεγχο του καπνού να προστατέψουν αυτές τις ομάδες μέσα από εκστρατείες και παρεμβάσεις, προκειμένου να δημιουργηθεί μια γενιά νέων ανθρώπων κατά του καπνού και να προχωρήσει πιο σταθερά προς την κατεύθυνση ενός μέλλοντος χωρίς καπνό.

Το μήνυμα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας
«Απελευθερωθείτε από το κάπνισμα». Καμία χαλάρωση και εφησυχασμός, αλλά, αντίθετα, εντατικοποίηση των μέτρων κατά του καπνίσματος συνιστά η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ) για τη μείωση του τεράστιου αυτού ιατροκοινωνικού προβλήματος, με αφορμή την 31η Μαΐου, παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος.

H Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες σε σχετικό αριθμό κατανάλωσης τσιγάρων στην Ευρώπη, αν και τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες και οι Ελληνίδες δείχνουν να εγκαταλείπουν αργά αλλά σταθερά την επικίνδυνη και άκρως βλαπτική συνήθεια του καπνίσματος, σημειώνει η ΕΚΕ.

Προσθέτει ότι το κάπνισμα κοστίζει στην Ελλάδα από πλευράς υγείας και απώλειας παραγωγικότητας τεράστια ποσά ετησίως. «Στην Ελλάδα, 1 στους 5 θανάτους προκαλείται από τον καπνό. Επομένως το κάπνισμα, μπορούμε να πούμε ότι είναι η μεγαλύτερη επιδημία όλων των εποχών».

Το κάπνισμα και οι αυξημένοι κίνδυνοι για την υγεία

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το κάπνισμα έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί το πιο σημαντικό τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιοαγγειακής νόσου, βρογχίτιδας, καρκίνου, εμφυσήματος, αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι καπνιστές είναι πιο πιθανό από τους μη καπνιστές να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρκίνο του πνεύμονα, ενώ το κάπνισμα προκαλεί περίπου το 90% όλων των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα.

Το κάπνισμα προκαλεί περίπου το 80% όλων των θανάτων από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες σε άνδρες και γυναίκες.

Κάπνισμα και καρδιαγγειακές παθήσεις

Οι καπνιστές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ασθένειες

Πηγή: https://www.sansimera.gr

Υγεία

Μπορεί να τονωθεί με φυσικό τρόπο ο αισθησιασμός της ερωτικής επαφής; Η απάντηση είναι ναι και ο τρόπος είναι δυο τρόφιμα που δεν μας είναι καθόλου άγνωστα
Διαχρονικά τα τρόφιμα στα οποία αποδίδονται αφροδισιακές ιδιότητες συχνά επιλέγονται με βάση την αρχή της ομοιότητας, μοιάζουν δηλαδή με τα ανδρικά ή γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα ή θεωρούνται ιδιαίτερα τονωτικά και ενισχυτικά του οργανισμού, σε τέτοιο βαθμό που η δράση τους… συμπαρασύρει και την ερωτική απόδοση. Πολλές φορές μάλιστα κάποια τρόφιμα και βότανα θεωρούνται κατεξοχήν γυναικεία ή ανδρικά, με την έννοια ότι ταιριάζουν περισσότερο στην ανδρική ή τη γυναικεία φύση, ιδιαίτερα για τους γνώστες της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής και τους οπαδούς των ανατολικών φιλοσοφιών. Ποια είναι αυτά;

Μοσχοκάρυδο. Ξέρετε ότι το γνωστό μυρωδικό κάνει πολύ περισσότερα από το να δίνει γεύση στο φαγητό; Στην Ινδική αγιουρβεδική ιατρική το μοσχοκάρυδο θεωρείται ισχυρό αφροδισιακό που αυξάνει κυρίως τον ερωτικό αισθησιασμό και ενισχύει την ερωτική επιθυμία. Γι’ αυτό αν και απευθύνεται και στα δύο φύλα, ταιριάζει περισσότερο στη γυναικεία φύση. Ωστόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την αδύναμη στύση του άνδρα. Προσέξτε όμως επειδή σε μεγάλη δόση, άνω των 10γρ, είναι παραισθησιογόνο και επικίνδυνο. Γι’ αυτό και ο πιο ασφαλής τρόπος να εκμεταλλευτείτε την αφροδισιακή του δράση είναι να ρίχνετε π.χ., μια πρέζα (1-3γρ) μοσχοκάρυδο στο φαγητό. Η δράση του μυρωδικού είναι άμεση (την ίδια νύχτα).

Ψίχα καρυδιού. Το καρύδι είναι γνωστό για τις τονωτικές ιδιότητές του. Διόλου τυχαία τα καρύδια με το μέλι δίνονταν στους νεόνυμφους στο πλαίσιο της γαμήλιας τελετής. Τα καρύδια μοιάζουν με τα νεφρά – που θεωρούνται τα κατεξοχήν όργανα της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, επειδή μοιάζουν με σπόρους. Επιπλέον η ένωση στο εσωτερικό του καρυδιού μοιάζει με την ένωση ανάμεσα στα δυο νεφρά. Θεωρείται ότι τα καρύδια τονώνουν την ενέργεια του νεφρού, ενισχύοντας τη σεξουαλική ενέργεια του ατόμου – κυρίως δε την αδύναμη στύση. Προτιμήστε να φάτε το καρύδι ολόκληρο με την ένωσή του.

https://ygeiamou.gr/

 

Υγεία

Οκτώ διατροφικές συνήθειες (ακόμη και υγιεινές) που προκαλούν φούσκωμα
Και πώς θα το αντιμετωπίσουμε.
Αλεξάνδρα Σκαράκη


Οταν απολαμβάνουμε το αγαπημένο μας φαγητό ή ποτό, μερικοί από εμάς αισθανόμαστε φούσκωμα μετά από λίγη ώρα, το οποίο είναι ενοχλητικό και μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία μας.

Πρόκειται για ένα οικείο συναίσθημα που οι περισσότεροι αντιμετωπίζουμε κάποια στιγμή στην ζωή μας και υπάρχουν πολλοί λόγοι που το προκαλούν. Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι απλές, ακίνδυνες και θεραπεύονται εύκολα και με σπιτικά γιατρικά.

Τι συμβαίνει όμως όταν το φούσκωμα είναι άβολο, επίπονο και δεν γνωρίζουμε από πού προήλθε; Παρακάτω παρουσιάζουμε οκτώ διατροφικές συνήθειες (ακόμα και υγιεινές) που προκαλούν φούσκωμα.

Τα ανθρακούχα αναψυκτικά
Τα ανθρακούχα αναψυκτικά (συμπεριλαμβανομένου του ανθρακούχου νερού), είναι πολύ πιθανό να προκαλούν φούσκωμα στο στομάχι. Η κατάποση του αέρα είναι αναπόφευκτη: σύμφωνα με το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, μια από τις πιο συνηθισμένες αιτίες φουσκώματος μπορεί να είναι απλά η μεγάλη ποσότητα αέρα που αναπνέουμε. Η υπερβολική κατανάλωση ανθρακούχων αναψυκτικών, το συχνό μάσημα τσίχλας, αν τρώμε με ανοιχτό το στόμα ή μιλάμε ενώ μασάμε την τροφή, προκαλούν συσσώρευση αερίων.


Τα λαχανικά
Αν αγαπούμε και τρώμε λαχανικά, είναι καλό για την υγεία μας. Ωστόσο, υπάρχουν λαχανικά που μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα. Τα σταυρανθή όπως το κουνουπίδι, το λάχανο, το μπρόκολο, η κράμβη και τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι γεμάτα από ισχυρά, θρεπτικά στοιχεία, όμως περιέχουν και ένα άμυλο, τη ραφινόζη, την οποία δεν μπορεί να διασπάσει πλήρως το σώμα μας, με αποτέλεσμα να προκύπτει φούσκωμα. Ομως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να θεωρηθεί η πίτσα με κουνουπίδι ή οι σαλάτες με κράμβη ως μη θρεπτικό φαγητό.

Η υπερβολική κατανάλωση νερό με τα γεύματα
Η πόση νερού είναι ιδιαίτερα σημαντική για την καταπολέμηση του φουσκώματος, όμως έχει σημασία το πότε το πίνουμε. Σύμφωνα με την Ρόμπιν Γουκίλις, ειδικό σε θέματα διατροφής και συγγραφέα, το νερό κατά την διάρκεια του γεύματος, μπορεί να προκαλέσει αραίωση των γαστρικών μας υγρών (γεγονός που επιδρά αρνητικά στην διαδικασία της πέψης). Είναι πολύ σημαντικό να παραμένουμε ενυδατωμένοι, οπότε καλό είναι να πίνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο νερό κατά την διάρκεια της ημέρας, αποφεύγοντάς το για 30 λεπτά πριν και μετά το φαγητό. Ομως, αν πίνουμε νερό μόνο κατά την διάρκεια του φαγητού, ας προσπαθήσουμε να παίρνουμε μικρότερες γουλιές ή να καταναλώνουμε λίγο ζεστό νερό, το οποίο βοηθά περισσότερο την πέψη από το παγωμένο.

Η κακή στάση του σώματος
Ερευνα από το 2003 έδειξε ότι η στάση του σώματος επηρεάζει σημαντικά την συγκέντρωση αερίων στο έντερο, ή πιο απλά προκαλεί φούσκωμα. Το σκύψιμο πάνω από το πιάτο ή το φαγητό πάνω από το λάπτοπ την ώρα που εργαζόμαστε, μπορεί να είναι αιτία παραγωγής υπερβολικών αερίων. Η ίσια στάση του σώματος όταν τρώμε (όπως και κατά την διάρκεια της πέψης, δηλαδή όλη την ώρα), οδηγεί σε λιγότερο φούσκωμα.

Η καθιστική ζωή
Τους τελευταίους μήνες του εγκλεισμού στο σπίτι, οι περισσότεροι από εμάς αφήσαμε τον καναπέ παρά μόνο για να κατευθυνθούμε στο ψυγείο ή στο κρεβάτι για ύπνο. Είναι σίγουρο ότι η ξεκούραση κάνει καλό στην υγεία μας, αλλά αν δεν κινούμαστε αρκετά, η καθιστική ζωή μπορεί να γίνει ο ύπουλος ένοχος για το ενοχλητικό φούσκωμα. Η κλινική του Κλίβελαντ προτείνει άσκηση διάρκειας 30-60 λεπτών κάθε μέρα για την ελάττωση του φουσκώματος και την απομάκρυνση των αερίων από πεπτική οδό.

Οι μεγάλες μερίδες του φαγητού
Οταν τρώμε περισσότερο από ότι χρειάζεται το σώμα μας, είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να αισθανόμαστε καλά. Επιπλέον, θα μας πάρει περισσότερη ώρα να χωνέψουμε την τροφή μας. Η πέψη είναι μια ολόκληρη διαδικασία: το φαγητό δεν διατρέχει απλά το σώμα μας. Κάθε σώμα διαφέρει ως προς τις ανάγκες κατανάλωσης της τροφής, οπότε ας τρώμε αργά και ας σταματάμε όταν αισθανθούμε χορτασμένοι.

Το άγχος
Το άγχος δεν μας αναγκάζει μόνο να αναζητήσουμε ανακούφιση στο φαγητό ή σε ένα ποτήρι κρασί στις 5 το απόγευμα, αλλά μπορεί ακόμα να μας προκαλέσει φούσκωμα. Ουσιαστικά πρόκειται για απλή βιολογική διαδικασία, το σώμα μας σταματά την πέψη, στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει το άγχος.

Αγνωστη υποκείμενη τροφική ευαισθησία
Το σώμα μας μπορεί απλά να μην είναι συμβατό με την τροφή που καταναλώνουμε. Αν το φούσκωμα είναι πολύ ενοχλητικό, ας μιλήσουμε με τον γιατρό μας για μια ειδική δίαιτα που θα προσδιορίσει την ευαισθησία μας. Οι πιο κοινές αλλεργίες ή ευαισθησίες αφορούν στην γλουτένη, τα γαλακτοκομικά, η σόγια, το καλαμπόκι, τα αυγά, τα οστρακοειδή και τα φρούτα. Ωστόσο, μπορεί να είμαστε ευαίσθητοι σχεδόν σε ο,τι τρώμε, ακόμα και τρόφιμα που είναι υγιεινά για άλλους ανθρώπους, οπότε ας καταγράψουμε τις τροφές που θα βοηθήσουν τον γιατρό μας να ταυτοποιήσει πιθανές διατροφικές ευαισθησίες.

Πηγή: The Everygirl

https://www.huffingtonpost.gr/

Υγεία

Περισσότερα από εκατό εργαστήρια στον κόσμο συμμετέχουν στην κούρσα για την ανάπτυξη ενός ή περισσότερων εμβολίων κατά του νέου κοροναϊού. Δέκα από αυτά βρίσκονται σε φάσεις κλινικών δοκιμών.

Ενα εμβόλιο για τον κοροναϊό ήδη από φέτος; Οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι αισιόδοξες, αλλά προειδοποιούν ότι τα προβλήματα είναι «κολοσσιαία» για την παραγωγή και την διανομή των δισεκατομμυρίων αναγκαίων δόσεων.

Περισσότερα από εκατό εργαστήρια στον κόσμο συμμετέχουν στην κούρσα για την ανάπτυξη ενός ή περισσότερων εμβολίων κατά του νέου κοροναϊού. Δέκα από αυτά βρίσκονται σε φάσεις κλινικών δοκιμών.

«Η ελπίδα πολλών ανθρώπων είναι ότι θα έχουμε ένα, μπορεί πολλά, εμβόλιο, μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε χθες ο Πασκάλ Σοριό, γενικός διευθυντής της AstraZeneca, κατά την διάρκεια on line συνέντευξης Τύπου.

Η βρετανική εταιρεία συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την παραγωγή και την διανομή σε ολόκληρο τον κόσμο ενός εμβολίου που βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών.

Ο Αλμπερτ Μπούρλα, επικεφαλής της Pfizer, πειραματικό εμβόλιο της οποία βρίσκεται σε φάση δοκιμών σε συνεργασία με την γερμανική εταιρεία Biontech, θεωρεί ότι θα υπάρξει εμβόλιο πριν από το 2021.

«Εάν τα πράγματα πάνε καλά, εάν υπάρξει συναστρία, θα έχουμε επαρκείς αποδείξεις για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα ώστε να είμαστε σε θέση να έχουμε εμβόλιο πριν από το τέλος του Οκτωβρίου».

Συνήθως, χρειάζονται χρόνια για την ανάπτυξη και την κυκλοφορία ενός εμβολίου, όμως, απέναντι στην πανδημία Covid-19, πειραματικά εμβόλια που θα έχουν κριθεί αρκετά ασφαλή και αποτελεσματικά είναι πιθανόν να κυκλοφορήσουν σε χρόνους ρεκόρ. Προειδοποιεί ωστόσο ότι η παραγωγή και η διανομή του εμβολίου αντιμετωπίζει «κολοσσιαία» προβλήματα.

Κούρσα απέναντι στον χρόνο

Το παράδοξο είναι ότι ένα από τα προβλήματα είναι η ταχεία πτώση του αναπαραγωγικού ρυθμού της επιδημίας στην Ευρώπη, όπου πραγματοποιούνται πολλές κλινικές δοκιμές.

Σύντομα ο ρυθμός μετάδοσης θα είναι πολύ χαμηλός για να είναι δυνατή η παρακολούθηση των συνεπειών της σε φυσικό περιβάλλον, προειδοποιεί ο Πασκάλ Σοριό της AstraZeneca, τονίζοντας ότι οι έρευνες στις οποίες οι εθελοντές εκτίθενται εκουσίως στον ιό για να μετρηθεί η αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου δεν είναι αποδεκτές, σε ηθικό επίπεδο, στην περίπτωση της Covid-19.

«Δεν έχουμε πολύ χρόνο», λέει.

Ο νέος κοροναϊός έχει προκαλέσει 355.000 θανάτους στον κόσμο και έχει προσβάλει τουλάχιστον 5,7 εκατομμύρια ανθρώπους από την εμφάνισή του στα τέλη του Δεκεμβρίου στην Κίνα.

Ο κόσμος θα χρειασθεί δύο δόσεις του εμβολίου κατ΄άτομο, δηλαδή 15 δισεκατομμύρια δόσεις, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, πραγματική σπαζοκεφαλιά σε επίπεδο παραγωγής και διανομής, υπενθυμίζει ο διευθυντής της IFPMA Τόμας Κουένι.

Η φαρμακευτική βιομηχανία έχει δεσμευθεί να διασφαλίσει ισότιμη διανομή του ή των εμβολίων που θα λάβουν έγκριση, αλλά «δεν θα έχουμε τις απαιτούμενες ποσότητες από την πρώτη ημέρα, ακόμη και αν επιταχύνουμε», προειδοποιεί.

Μόλις ένα εμβόλιο είναι διαθέσιμο, θα πρέπει να τοποθετηθεί σε γυάλινα φιαλίδια. Ομως, δεν υπάρχουν αρκετά φιαλίδια στον κόσμο”, λέει ο επικεφαλής της AstraZeneca. Η εταιρεία του και άλλες φαρμακευτικές εταιρείες εξετάζουν το ενδεχόμενο αποθήκευσης πολλών δόσεων ανά φιαλίδιο.

Προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας

Ο Πολ Στόφελς, αναπληρωτής διευθυντής και επιστημονικός διευθυντής της Johnson and Johnson, προσθέτει ότι, εάν απαιτούνται 15 δισεκατομμύρια δόσεις, πολλά εμβόλια θα πρέπει να λάβουν έγκριση για να ικανοποιηθεί η αρχική ζήτηση.

«Είναι πιθανόν να μην είναι κατάλληλα όλα τα υποψήφια εμβόλια για ολόκληρο τον κόσμο ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους», λέει.

Κυρίως διότι ορισμένα εμβόλια απαιτούν διατήρηση σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, πράγμα που δεν είναι δυνατό παντού.

Αναγνωρίζοντας εξάλλου την ανάγκη οικουμενικής διανομής του εμβολίου, οι επικεφαλής της φαρμακοβιομηχανίας συμφωνούν στην ανάγκη υπεράσπισης της πνευματικής ιδιοκτησίας των προϊόντων καινοτομίας.

«Είναι κρίσιμη στον τομέα μας», λέει η επικεφαλής της GlaxoSmithKlein Εμα Γουόλσμλι.

Τα εργαστήρια επενδύουν δισεκατομμύρια δολάρια χωρίς μεγάλες ελπίδες να βγάλουν τα έξοδά τους, προειδοποιεί ο επικεφαλής της AstraZeneca. «Εάν δεν προστατευθεί η πνευματική ιδιοκτησία, κανείς δεν θα έχει ενδιαφέρον στην καινοτομία».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://www.in.gr/

Υγεία

Λες και δεν είχατε ήδη αρκετούς λόγους να κόψετε το κάπνισμα, η πανδημία του κοροναϊού καθιστά πλέον πιο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη να απαλλαγείτε από αυτή τη βλαβερή συνήθεια, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι οι καπνιστές μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τον γενικό πληθυσμό.

Το κάπνισμα είναι ίσως στην κορυφή της λίστας των επικίνδυνων συνηθειών, γεγονός που δεν προκαλεί μεγάλη έκπληξη δεδομένου ότι ο κοροναϊός επιτίθεται στο αναπνευστικό σύστημα, οπότε οποιοσδήποτε με πνευμονικά προβλήματα θα είναι ευάλωτος.
Το κάπνισμα εκτός του ότι είναι ο μεγάλος «εχθρός» του κοροναϊού, είναι τρομερά βλαβερό για την υγεία καθώς, δημιουργεί μόνιμες ζημιές και στις κυψελίδες των πνευμόνων. Έτσι, όσοι καπνίζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια(ΧΑΠ), όπως χρόνια βρογχίτιδα ή εμφύσημα.

Ποια θα είναι λοιπόν η αντίδραση του οργανισμού όταν κόψουμε το κάπνισμα;
Οι πρώτες επιδράσεις από την διακοπή του καπνίσματος θα φανούν αμέσως. Λιγότερο από 20 λεπτά μετά το τελευταίο τσιγάρο σας, ο καρδιακός σας ρυθμός θα αρχίσει ήδη να επιστρέφει στα φυσιολογικά επίπεδα.
Μετά από δύο ώρες χωρίς τσιγάρο, ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση θα έχουν φτάσει σε σχεδόν φυσιολογικά επίπεδα. Η περιφερική κυκλοφορία του αίματος μπορεί επίσης να βελτιωθεί. Οι άκρες των δακτύλων σας θα αρχίσουν να είναι πιο ζεστές.

Τα πρώτα συμπτώματα στερητικού συνδρόμου από την έλλειψη νικοτίνης συνήθως ξεκινούν περίπου δύο ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο σας. Τα πρώιμα συμπτώματα στέρησης περιλαμβάνουν: ακατάσχετη επιθυμία για κάπνισμα, άγχος, ένταση, απογοήτευση, υπνηλία ή δυσκολία στον ύπνο, αυξημένη όρεξη.
12 ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο: Το μονοξείδιο του άνθρακα, το οποίο είναι τοξικό για το σώμα, είναι η ουσία που απελευθερώνεται από την καύση του καπνού και την εισπνοή του κατά το κάπνισμα. Επειδή το μονοξειδίου του άνθρακα «αγκυλώνεται» πολύ γερά στα κύτταρα του αίματος, τα αποτρέπει από το να μεταφέρουν οξυγόνο, το οποίο με τη σειρά του προκαλεί σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα.
Σε μόλις 12 ώρες μετά τη διακοπή του καπνίσματος, το μονοξείδιο του άνθρακα στο σώμα σας μειώνεται σε αρκετά πιο χαμηλά επίπεδα και τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα σας θα αυξηθούν σε κανονικά επίπεδα.
Μετά από 48 ώρες χωρίς τσιγάρο, οι νευρικές απολήξεις σας θα αρχίσουν να αυξάνονται εκ νέου και η ικανότητά σας σε οσμή και γεύση θα ενισχυθεί.

Τρεις μέρες αφότου κόψετε το κάπνισμα, η νικοτίνη θα έχει φύγει εντελώς έξω από το σώμα σας. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι τα συμπτώματα στέρησης της νικοτίνης γενικά θα κορυφωθούν περίποτ τότε. Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε κάποια σωματικά συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, ναυτία και κράμπες.
Μετά από 2-3 εβδομάδες, θα είστε σε θέση να ασκήστε και να κάνετε σωματικές δραστηριότητες χωρίς να αισθάνεστε πολύ άβολα και δυσάρεστα. Αυτό οφείλεται σε μια σειρά από αναγεννητικές διαδικασίες που θα αρχίζουν να εμφανίζονται στο σώμα σας. Η κυκλοφορία του αίματος και η λειτουργία των πνευμόνων σας θα βελτιωθούν σημαντικά.

Μετά από δύο με τρεις εβδομάδες χωρίς κάπνισμα, οι πνεύμονές σας θα είναι λίγο πιο καθαροί και θα αρχίσετε να αναπνέετε πιο εύκολα.
1-9 μήνες αφότου κόψετε το κάπνισμα: Από τον 1ο κιόλας μήνα οι πνεύμονες αρχίζουν να επιδιορθώνονται. Στο εσωτερικό τους, μικροσκοπικές «βλεφαρίδες» που απωθούν την βλέννα, θα αρχίσουν να αυτοεπισκευάζονται να λειτουργούν και πάλι σωστά. Αυτό θα μειώσει και τον κίνδυνο μόλυνσης. Με την εύρυθμη λειτουργία των πνευμόνων, ο βήχας και η δυσκολία στην αναπνοή σας θα συνεχίσουν να μειώνονται δραματικά.
1 χρόνος χωρίς τσιγάρο: Μετά από ένα χρόνο χωρίς κάπνισμα, ο κίνδυνος για καρδιακή νόσο μειώνεται κατά 50% σε σύγκριση με όταν ακόμη καπνίζατε!
5-15 χρόνια χωρίς τσιγάρο: Ορισμένες από τις ουσίες που απελευθερώνονται από την καύση του μονοξειδίου του άνθρακα, συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία σας, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο να υποστείτε εγκεφαλικό επεισόδιο. Μετά από 5 έως 15 χρόνια μακριά από το κάπνισμα, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου είναι ο ίδιος με κάποιον που δεν καπνίζει καθόλου!

https://www.in.gr/

Υγεία

Πότε αρχίζει να γερνάει ο εγκέφαλός μας – Η απάντηση θα σας εκπλήξει
Χαράλαμπος Νικόπουλος
Το πότε ξεκινάει η γήρανση του εγκεφάλου είναι ένα κλασικό ερώτημα, η απάντηση του οποίου ανάγεται πια μόλις στην τρίτη δεκαετία της ζωής του ατόμου, αρχίζει δηλαδή μετά τα 20! Ωστόσο, μπορείτε να κάνετε κάποια πράγματα για να αντιστρέψετε την κατάσταση
Πόσο συχνά ξεχνάτε γιατί μπήκατε σε ένα δωμάτιο ή δυσκολεύεστε να θυμηθείτε μια λέξη που θέλατε να πείτε ή ακόμη μια πληροφορία που μόλις σας έδωσαν; Πολλοί άνθρωποι μετά τα 50 αρχίζουν να παρατηρούν μια αύξηση σε τέτοιες εγκεφαλικές «διακοπές» και μπλακ άουτ. Ευτυχώς, τα περισσότερα από αυτά τα νεκρά διαστήματα είναι συνηθισμένα και δεν είναι σημάδια προβλήματος μνήμης ή γνωστικής/γνωσιακής λειτουργίας.

Παρόλο που η πλειονότητα των ερευνών για την υγεία του εγκεφάλου έχει διεξαχθεί σε μεσήλικες και μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους, νέες έρευνες δείχνουν ότι ακόμη και στη μέση ηλικία ο εγκέφαλος μπορεί να ενισχυθεί με τη συμμετοχή σε συγκεκριμένες δραστηριότητες, όταν το άτομο διανύει την τρίτη ή την τέταρτη δεκαετία της ζωής του (20-40), δηλαδή όταν είναι νέος. Για παράδειγμα, σε νευροψυχολογικές εξετάσεις (που επιτρέπουν την ακριβή μέτρηση και παρακολούθηση των γνωστικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων σκέψης, οι περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται ότι ξεκινούν να χάνουν το δυναμικό της εγκεφαλικής τους λειτουργίας ήδη μετά τα 20 και σίγουρα μετά τα 30. Παρόλο που αυτές οι μειώσεις είναι αρχικά ανεπαίσθητες, προστίθενται με κάθε δεκαετία που περνά και συχνά γίνονται πιο αισθητές μετά την ηλικία των 50.

Είναι επίσης ενδιαφέρον το γεγονός ότι το ποσοστό της γήρανσης του εγκεφάλου στη σχετίζεται με το ρυθμό γήρανσης σε άλλα σωματικά συστήματα. Σε μια καινοτόμο μελέτη που εξέτασε τον ρυθμό της γήρανσης σε νέους ενήλικες ηλικίας 26 έως 38 ετών, αυτοί που γερνούσαν με ταχύτερο ρυθμό σε διάφορα σωματικά όργανα και συστήματα (πνεύμονες, καρδιά, δόντια, νεφρά, ήπαρ και ανοσοποιητικό), επέδειξαν μεγαλύτερη μείωση της γνωσιακής λειτουργίας και γήρανση του εγκεφάλου ακόμα και από την ηλικία των 38.

Ποια είδη δραστηριοτήτων στη νεαρή ενηλικίωση έχουν αποδειχθεί ότι επηρεάζουν την υγεία του εγκεφάλου και τη γνωστική λειτουργία στη μέση ηλικία όμως; Μια σειρά από καινοτόμες μελέτες παρακολούθησαν πάνω από 3.000 ανθρώπους 18 έως 30 ετών για είκοσι πέντε χρόνια, προκειμένου να μάθουν. Να δύο πολύ σημαντικά συμπεράσματα στα οποία αξίζει να δώσετε βάση.

Α) Ο,τι είναι καλό για την καρδιά είναι καλό και για τον εγκέφαλο! Οι νεότεροι ενήλικες με ισχυρότερη καρδιαγγειακή υγεία και υψηλότερα ποσοστά σωματικής δραστηριότητας στη ηλικία των 20 και των 30 είχαν σημαντικά ισχυρότερη γνωστική λειτουργία 25 χρόνια αργότερα από όσους δεν το έκαναν. Η άσκηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε την πιθανότητα να γίνει μια δια βίου συνήθεια που θα ενισχύει όχι μόνο την υγεία του εγκεφάλου αλλά και την σωματική υγεία, τη διάθεση, τον ύπνο και την ποιότητα ζωής.

Β) Τα χαμηλότερα επίπεδα τηλοψίας (παρακολούθησης TV) συνδέονται με την ισχυρότερη μελλοντική γνωστική λειτουργία. Οι ενήλικες των 20 και 30 ετών που παρακολουθούσαν τηλεόραση για περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα είχαν σημαντικά χαμηλότερη ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών και ψυχική ευελιξία 25 χρόνια αργότερα, στη μέση ηλικία, από όσους παρακολουθούσαν λιγότερο από τρεις ώρες την ημέρα.

 https://ygeiamou.gr/

Υγεία

Η «πολύ μεγάλη πλειονότητα» των ασθενών που εμφάνισαν ήπια μορφή της Covid-19 ανέπτυξαν αντισώματα στον κορωνοϊό τα οποία μπορούν να τους χαρίσουν ανοσία για πολλές εβδομάδες, αναφέρεται σε μελέτη του Ινστιτούτου Παστέρ στη Γαλλία.

Το αποτέλεσμα αυτό, το οποίο ανακοινώθηκε σε συνεργασία με τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία (CHU) του Στρασβούργου στη Γαλλία είναι «ενθαρρυντικό», δεδομένου ότι ακόμη οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν καλά τους μηχανισμούς ανοσίας στον νέο κορωνοϊό, ιδίως στα άτομα που δεν έχουν ασθενήσει βαριά.

«Ξέραμε ότι τα άτομα που έχουν αναπτύξει σοβαρή μορφή της νόσου εμφανίζουν αντισώματα μέσα σε διάστημα 15 ημερών από τη στιγμή που θα έχουν τα πρώτα συμπτώματα. Τώρα γνωρίζουμε ότι αυτό ισχύει και για εκείνους με ήπια μορφή της νόσου, μολονότι το ποσοστό αντισωμάτων είναι προφανώς μικρότερο», διαβεβαίωσε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Αρνό Φοντανέ του Ινστιτούτου Παστέρ.

Η μελέτη δείχνει ότι το επίπεδο αντισωμάτων, στις περισσότερες περιπτώσεις, προστατεύει από μια νέα μόλυνση από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, για διάστημα τουλάχιστον 40 ημερών μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων, πρόσθεσε ο Ολιβιέ Σουάρτς, ο υπεύθυνος του τμήματος Ιών και Ανοσίας του ίδιου Ινστιτούτου.

Σχεδόν όλοι ανέπτυξαν αντισώματα στον κορωνοϊό
Στη μελέτη συμμετείχαν 160 μέλη του προσωπικού των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων του Στρασβούργου που είχαν προσβληθεί από ήπια μορφή της Covid-19, νόσου που προκαλεί ο κορωνοϊό. Σχεδόν όλοι (153 ή 159, ανάλογα με το είδος του τεστ που χρησιμοποιήθηκε) ανέπτυξαν αντισώματα 15 ημέρες μετά τη μόλυνσή τους.

Ένα άλλο τεστ χρησιμοποιήθηκε για να διαπιστωθεί αν αυτά τα αντισώματα είχαν τη δυνατότητα να εξουδετερώσουν τον κορωνοϊό. Το συμπέρασμα ήταν πως 28 ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων, το 98% των ασθενών είχε αναπτύξει τέτοια αντισώματα.

Σύμφωνα με τον Σουάρτς, ο επόμενος στόχος είναι να μελετηθεί αργότερα αν αυτά τα αντισώματα έναντι του κορωνοϊού θα διατηρήσουν και στο μέλλον αυτήν την ιδιότητα και για πόσο διάστημα. Για τον λόγο αυτό, οι συμμετέχοντες στη μελέτη θα υποβληθούν ξανά σε εξετάσεις τους επόμενους μήνες.
Πηγή: iefimerida.gr

Υγεία

Η υγεία του εντέρου είναι άκρως σημαντική για τη συνολική υγεία μας. Πότε όμως και πώς μπορούμε να καταλάβουμε ότι η ομαλή λειτουργία του εντέρου έχει διαταραχθεί; Διαβάστε οκτώ προειδοποιητικά σημάδια και τρόπους που μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση του εντέρου μας

Το έντερο αλληλεπιδρά με όλα σχεδόν τα κύτταρα του σώματος, επηρεάζοντας βασικές λειτουργίες από την πέψη έως το ανοσοποιητικό σύστημα. Υγιές έντερο σημαίνει καλύτερη υγεία συνολικά. Ωστόσο, πότε και πώς μπορούμε να καταλάβουμε ότι η ομαλή λειτουργία του εντέρου έχει διαταραχθεί;

Υπάρχουν οκτώ βασικά συμπτώματα που μας προειδοποιούν:

1. Φούσκωμα και μετεωρισμός

Πολλαπλάσια του φυσιολογικού αέρια στο έντερο σημαίνουν μεγαλύτερη συσσώρευση εντερικών βακτηρίων που τα υπερπαράγουν. Η παρουσία τους συνεπάγεται αυξημένη παραγωγή αερίων που παγιδεύονται στο έντερο δημιουργώντας πρήξιμο.

2. Διάρροια

Η οξεία και χρόνια διάρροια μαρτυρά αυξημένη παρουσία συγκεκριμένων βακτηρίων ή μόλυνση από τον μικροοργανισμό Clostridioides difficile. Επιπλέον, με τις συνεχείς κενώσεις αποβάλλονται από το έντερο και καλά βακτήρια που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του.

3. Δυσκοιλιότητα

Έρευνα έχει δείξει πως η λειτουργική δυσκοιλιότητα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (στη φάση της δυσκοιλιότητας) σχετίζονται με μη ομαλή λειτουργία του εντέρου.

4. Άγχος

Το μικροβίωμα του εντέρου επηρεάζει και την ψυχική υγεία, ακόμη και το πώς διαχειριζόμαστε το άγχος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν ενδείξεις ότι συγκεκριμένες ορμόνες που παράγονται στο έντερο ελέγχουν την επικοινωνία του με τον εγκέφαλο. Ψυχικές διαταραχές όπως το άγχος, ενδέχεται να οφείλονται στην κακή λειτουργία των εντερικών ορμονών.

5. Κακή συγκέντρωση

Δεδομένου πως το έντερο παράγει νευροδιαβιβαστές που επηρεάζουν τη διάθεση, τη σκέψη και τη γνωστική λειτουργία, μία σημαντική ένδειξη κακής εντερικής υγείας είναι, όσο και αν αυτό μας φαίνεται παράξενο, η δυσκολία μάθησης και η κακή μνήμη. Επιπλέον, η δυσλειτουργία του εντέρου σχετίζεται με αυξημένη φλεγμονή στον εγκέφαλο.

6. Δερματίτιδες και ακμή

Το έντερο επηρεάζει την ομοιόσταση της επιδερμίδας και βοηθά να τη διατηρούμε καθαρή και υγιή. Η ακμή,και το έκζεμα και ψωρίαση μπορούν να σχετίζονται άμεσα με προβλήματα στο έντερο.

7. Επιθυμία για γλυκά

Το εντερικό μικροβίωμα προσπαθεί να εξασφαλίσει τα είδη των τροφών που το τρέφουν και το βοηθούν να αναπτυχθεί και διαφορετικά βακτήρια αποζητούν διαφορετικά θρεπτικά συστατικά. Επί παραδείγματι, έντονη παρουσία βακτηρίων που αυξάνουν την ανάγκη για σάκχαρα, μπορούν να διαταράξουν την εντερική λειτουργία.

8. Αύξηση βάρους

Η εντερική μικροβιακή ποικιλότητα μπορεί να επηρεάσει την αυξομείωση του βάρους. Συγκεκριμένα, επιστημονικά ευρήματα έδειξαν πως το εντερικό μικροβίωμα σε δίδυμα παιδιά με αυξημένο βάρος αποτελούταν από περιορισμένη ποικιλία βακτηρίων σε αντίθεση με τα πιο αδύνατα δίδυμα.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως αυτοάνοσα νοσήματα αποτελούν δείκτες κακής λειτουργίας του εντέρου καθώς, σύμφωνα με μελέτες, σε αρκετές περιπτώσεις παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο διαβήτης τύπου 1, η πολλαπλή σκλήρυνση και η αυτοάνοση ηπατική νόσος έχουν συνδεθεί με την κακή υγεία του εντέρου.

Πώς εξασφαλίζεται η υγεία του εντέρου

Υπάρχουν κάποιες βασικές συμβουλές που μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην προστασία του εντέρου μας:

Διατροφή: Τα σάκχαρα και τα επεξεργασμένα τρόφιμα συντελούν στην ανάπτυξη των παθογόνων βακτηρίων, ενώ οι φυτικές ίνες και οι σύνθετοι υδατάνθρακες τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια. Οι ειδικοί συστήνουν μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες, καλά λιπαρά και άπαχες πρωτεΐνες καθώς και τροφές με προβιοτικά όπως τα σπαράγγια και η αγκινάρα, και περιορισμό στην κατανάλωση αλκοόλ.

Άσκηση: Η αερόβια άσκηση έχει φανεί ότι μπορεί να αυξήσει την ποσότητα των καλών βακτηρίων στο έντερο και να βελτιώσει την εντερική μικροβιακή ποικιλότητα.

Ψυχική ηρεμία: Για την ομαλή λειτουργία του εντέρου, οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στην ψυχική υγεία και τη βελτίωσή της με την προσπάθεια αποβολής του άγχους, ασκήσεις διαλογισμού, άσκηση, ελεύθερο χρόνο για δραστηριότητες, καλό ύπνο και συνολικά καλή υγιεινή.

Σε περίπτωση που οι ενοχλήσεις στο έντερο δεν υποχωρούν, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για την εύρεση και θεραπεία του προβλήματος που βλάπτει την εντερική υγεία.

https://ygeiamou.gr/

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή