Οκτωβρίου 28, 2020

Υγεία

Κάθε πότε πρέπει να κάνεις check up για τον Καρκίνο του Μαστού σύμφωνα με την ηλικία σου
Μαρία Παπαδοπούλου 

Το check up για τον καρκίνο του μαστού είναι κάτι το οποίο όλες οι γυναίκες θα πρέπει να κάνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα αφού οι εξετάσεις διαλογής χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό καρκίνου πριν ακόμα το άτομο εμφανίσει συμπτώματα. Όμως κάθε πότε πρέπει να κάνεις το check up σου σύμφωνα με την ηλικία σου;

Κάθε πότε πρέπει να κάνεις check up για τον καρκίνο του μαστού
Οι γυναίκες ηλικίας 40 έως 44 ετών θα πρέπει να ξεκινήσουν τον ετήσιο έλεγχο καρκίνου του μαστού με μαστογραφίες (ακτινογραφίες του μαστού) εάν το επιθυμούν.
Οι γυναίκες ηλικίας 45 έως 54 ετών πρέπει να λαμβάνουν μαστογραφίες κάθε χρόνο.
Οι γυναίκες ηλικίας 55 ετών και άνω πρέπει να κάνουν μαστογραφίες κάθε 2 χρόνια ή μπορούν να συνεχίσουν τον ετήσιο έλεγχο.
Ο έλεγχος πρέπει να συνεχιστεί όσο μια γυναίκα είναι σε καλή υγεία και αναμένεται να ζήσει 10 ακόμη χρόνια ή και περισσότερο.
Ορισμένες γυναίκες – λόγω του οικογενειακού ιστορικού τους, μιας γενετικής τάσης ή ορισμένων άλλων παραγόντων – θα πρέπει να εξετάζονται με μαγνητικές τομογραφίες μαζί με μαστογραφίες. (Ο αριθμός των γυναικών που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία είναι πολύ μικρός.)

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές των Διεθνών Οργανισμών Υγείας επίσης συστήνεται:
Για τις γυναίκες υψηλού κινδύνου (>25%) συστήνεται ετήσια μαστογραφία και μαγνητική τομογραφία. Η έναρξη καθορίζεται γύρω στην ηλικία των 30ετών.
Σ’ αυτή την ομάδα ανήκουν:

Φορείς γνωστών μεταλλάξεων των γονιδίων BRCA1 – BRCA2
Γυναίκες που έχουν λάβει Ακτινοθεραπεία στο μεσοθωράκιο σε ηλικία 10-30ετών
Γυναίκες με συγγενή 1ου βαθμού (γονέα, αδελφή, παιδί) με BRCA1 –BRCA2 μετάλλαξη έστω κι αν δεν έχουν υποβληθεί σε γενετικό έλεγχο
Γνωστά κληρονομικά σύνδρομα π.χ (Li-Fraumeni κ.ά.)
Για τις γυναίκες μετρίου κινδύνου (<15%)

Σ’ αυτή την ομάδα ανήκουν:
• Γυναίκες με ατομικό ιστορικό καρκίνου μαστού, DCIS, LCIS ή ADH ή ALH
(DCIS= πορογενές καρκίνωμα in situ, LCIS= λοβιακό, ADH= άτυπη επιθηλιακή υπερπλασία, ALH= άτυπη λοβιακή υπερπλασία)
• Γυναίκες με πυκνούς μαστούς

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να ενισχύουν ή να αποθαρρύνουν την συμπληρωματική χρήση μαγνητικής τομογραφίας μαζί με μαστογραφία.

Μαστογραφία πρέπει επίσης να πραγματοποιείται για την παρακολούθηση γυναικών με ιστορικό προηγούμενης επεμβάσεως στο μαστό, για τη διερεύνηση κλινικών ευρημάτων από την ψηλάφηση, καθώς και για περαιτέρω έλεγχο ύποπτου υπερηχογραφικού ευρήματος. Η μαστογραφία πρέπει να συνδυάζεται πάντα με κλινική εξέταση από έμπειρο ιατρό.

Τώρα γνωρίζεις κάθε πότε πρέπει να κάνει check up για τον καρκίνο του μαστού και φρόντισε να είσαι τυπική με την χρονική περίοδο των ιατρικών σου ραντεβού καθώς με αυτό τον τρόπο μπορεί μεθαύριο να σώσεις τη ζωή σου.

https://ipop.gr/

Υγεία

Σημαντικές ανακοινώσεις από τον επικεφαλής ερευνητή για το εμβόλιο της Οξφόρδης – Υποστηρίζει ότι μπορεί να λάβει έγκριση πριν τα Χριστούγεννα – Θα χρησιμοποιηθεί σε γιατρούς και ηλικιωμένους πριν ολοκληρωθεί η δοκιμή
Ελπιδοφόρα μηνύματα στέλνουν οι ερευνητές του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που εκτιμούν ότι το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού ενδέχεται να είναι «έτοιμο μέχρι τα Χριστούγεννα».

Ο καθηγητής Άντριαν Χιλ, ιδρυτής και διευθυντής του Ινστιτούτου Τζένερ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης υποστηρίζει ότι το εμβόλιο μπορεί να λάβει έγκριση πριν τα Χριστούγεννα, για να χρησιμοποιηθεί σε πρώτη φάση σε γιατρούς και ηλικιωμένους πριν ολοκληρωθούν οι δοκιμές.

Η ανακοίνωση γίνεται σε μια περίοδο που το β’ κύμα της πανδημίας πλήττει ακόμη περισσότερο την παγκόσμια κοινότητα και οι επιστήμονες δίνουν μάχη με τον χρόνο για να ολοκληρώσουν την ανάπτυξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου.

Το εμβόλιο θα ξεκινήσει να διατίθεται στη Βρετανία από τις αρχές του 2021. Σύμφωνα με την Daily Mail, ο καθηγητής Χιλ, μιλώντας σε μέλη του Magdalen College της Οξφόρδης διευκρίνισε ότι η αίτηση θα αφορά σε άδεια επείγουσας ανάγκης, όχι σε πλήρη έγκριση.

Πάντως, υποστήριξε ότι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν ότι το εμβόλιο οδηγεί σε «ισχυρή ανοσοανταπόκριση». Πάντως, οι αρμόδιες αρχές θα θελήσουν να δουν περισσότερα δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα, πριν δώσουν την άδεια για τον εμβολιασμό όλου του πληθυσμού.

Στη Βρετανία, η πολιτική προβλέπει αρχικά τον εμβολιασμό των ατόμων υψηλού κινδύνου, ενώ ακολουθούν οι νέοι και υγιείς, με χαμηλότερο κίνδυνο, κάτι που ο καθηγητής εκτιμά ότι θα συμβεί και στις περισσότερες χώρες.

«Επομένως, αυτό το χρόνο διεκδικούμε μια άδεια επείγουσας χρήσης, που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε στον εμβολιασμό όσων βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο σε προτεραιότητα και στις αρχές του επόμενου χρόνου και για τους υπόλοιπους», είπε.

Υγεία

Η ηλικία είναι παράγοντας κινδύνου για πολλές παθήσεις, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η καρδιοπάθεια και οι περισσότερες μορφές καρκίνου. Γι’ αυτό και η ποσότητα και η συχνότητα των εξετάσεων που μας προτείνουν οι γιατροί αυξάνοντες όσο μεγαλώνουμε.

Όμως, δεν υπάρχει λόγος άγχους. Μπορεί κανείς να τις κάνει στον δικό του χρόνο. Το σημαντικό είναι να φροντίζουμε τον εαυτό μας και η πρόληψη είναι βασικό βήμα της αυτοφροντίδας. Επίσης, αυτό που χρειάζεται να τονιστεί είναι ότι κάθε περίπτωση δεν είναι ίδια· ο γιατρός θα ρωτήσει το οικογενειακό ιστορικό, αλλά και το ιστορικό υγείας μας καθώς και αυτά καθορίζουν ποιες εξετάσεις χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε ετησίως. Τέλος, θα δείτε παρακάτω ότι η λίστα αλλάζει ανάλογα και με το φύλο.

Ποιες ιατρικές εξετάσεις χρειάζεται να κάνουμε μετά τα 50 έτη
Γυναίκες
– Γενική αίματος και ούρων μία φορά τον χρόνο

– Χοληστερίνη και τριγλυκερίδια μία φορά τον χρόνο: Συστήνεται η χοληστερίνη να ελέγχεται και στα δύο φύλα ετησίως από τα 40 έτη.

– Όραση κάθε δύο χρόνια: Αν υπάρχει πρόβλημα όρασης ή κίνδυνος γλαυκώματος, ο γιατρός θα σας συστήσει συχνότερο έλεγχο.

– Αρτηριακή πίεση κάθε 2 χρόνια

– Τεστ Παπ και μαστογραφία μία φορά τον χρόνο

– Θυρεοειδής αδένας κάθε 5 χρόνια

– Σάκχαρο αίματος κάθε 2 χρόνια

– Εξέταση κοπράνων για ίχνη αίματος μία φορά τον χρόνο

– Κολονοσκόπηση κάθε 10 χρόνια: Πρέπει να δίνεται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ή ιστορικό εμφάνισης φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, ή πολύποδες.

– Ακοή κάθε 3 χρόνια

– Τεστ οστικής πυκνότητας: Ειδικά για άνδρες και γυναίκες που παρουσιάζουν κατάγματα και ραγίσματα στα οστά.

Άνδρες
– Γενική αίματος και ούρων μία φορά τον χρόνο

– Χοληστερίνη και τριγλυκερίδια μία φορά τον χρόνο

– Όραση κάθε δύο χρόνια

– Αρτηριακή πίεση κάθε 2 χρόνια

– Σάκχαρο κάθε 2 χρόνια

– Ακοή κάθε 3 χρόνια

– Καρδιολογικός έλεγχος: Περιλαμβάνει ηλεκτροκαρδιογράφημα, υπερηχογράφημα και triplex καρδιάς, αλλά επίσης σε πολλές περιπτώσεις γίνεται και τεστ κοπώσεως κάθε δύο χρόνια

– Κολονοσκόπηση κάθε 5 χρόνια

– Εξέταση PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο), υπερηχρογράφημα και δακτυλική εξέταση για τον προστάτη κάθε τρία χρόνια

– Εξέταση οστικής πυκνότητας.

Πηγές:

www.considerable.com/health/healthy-living/what-medical-tests-need-after-50

www.capital.gr/

https://enallaktikidrasi.com/

Υγεία

Μπορεί η «καραντίνα», μια λέξη που γεννήθηκε την εποχή του Μεσαίωνα για να επιστρέψει στη ζωή μας τον 21ο αιώνα, να μην είναι παλιά όσο η ανθρωπότητα.

Είναι όμως παλιά όσο η θρησκεία αφού τις πρώτες αναφορές για την ανάγκη της απομόνωσης ως μέτρο πρόληψης της μετάδοσης των ασθενειών βρίσκει κανείς στο τρίτο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης, το Λευιτικόν: «Εάν το λαμπερό σημείο στο δέρμα είναι λευκό αλλά δεν φαίνεται να είναι περισσότερο βαθύ από το δέρμα και οι τρίχες σε αυτό δεν έχουν γίνει λευκές, ο ιερέας πρέπει να απομονώσει το προσβεβλημένο άτομο για επτά ημέρες. Την έβδομη ημέρα, ο ιερέας πρέπει να τον εξετάσει και εάν δει ότι η πληγή είναι αμετάβλητη και δεν έχει εξαπλωθεί στο δέρμα, πρέπει να τον απομονώσει για άλλες επτά ημέρες» γράφουν οι συγγραφείς του βιβλίου, το οποίο αναπτύχθηκε σε μια περίοδο δυο αιώνων για να πάρει την τελική του μορφή τον 5ο αιώνα πΧ.

Την ίδια περίοδο η πόλη της Αθήνας χτυπήθηκε από τον λοιμό, μια επιδημία που προκάλεσε τον θάνατο πολλών κατοίκων της πόλης μεταξύ των οποίων και του Περικλή. Μετά το πρώτο κύμα του 430 π.Χ. η θανατηφόρα επιδημία επέστρεψε ακόμη δυο φορές, το 428 και το 426, ενώ από μια επιδημία υπέφερε και η Βυζαντινή Αυτοκρατορία την εποχή του Ιουστινιανού και το 541 μ.Χ. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, ωστόσο, το μέτρο της αποστασιοποίησης, ως μέτρο πρόληψης, απουσίαζε από την ελληνορωμαϊκή σκέψη. Στην αρχαιότητα, το ανοικτό θέατρο συμβόλιζε τη σύνδεση του δράματος με τον φυσικό κόσμο. Στους ελληνιστικούς χρόνους, πάντως, ο ρωμαίος αρχιτέκτονας Βιτρούβιος θα υπογράμμιζε στο πόνημά του «De Architectura» πόσο σημαντική ήταν η κατασκευή θεάτρων, των κατεξοχήν δηλαδή τόπων συνάθροισης, σε ένα υγιεινό περιβάλλον, όπου πρωτεύουσα σημασία είχαν η καλή κυκλοφορία του αέρα και ο σωστός προσανατολισμός.

Όπως πάντως και στην περίπτωση του λοιμού της Αθήνας, έτσι και σε εκείνη της μαύρης πανώλης που εμφανίστηκε τον Μεσαίωνα, η πύλη εισόδου των πανδημιών δεν ήταν τα δημόσια θεάματα αλλά τα λιμάνια. Ο ίδιος ο όρος «καραντίνα» πήρε το όνομά του από τις σαράντα ημέρες (quaranta giorni) της υποχρεωτικής περιόδου απομόνωσης για τα πληρώματα των πλοίων που ελλιμενίζονταν στη Βενετία. Το μέτρο τηρήθηκε σχεδόν απαρέγκλιτα κατά τον 14ο και τον 15ο αιώνα, ενώ ένα ανάλογο μέτρο ίσχυσε το 1347 και στη Δημοκρατία της Ραγούσας, στις δαλματικές ακτές, για τριάντα όμως ημέρες – απ’ όπου και το όνομα trentino.

Τον 16ο αιώνα και με την Αναγέννηση το δημόσιο θέαμα που βγαίνει πια από τις εκκλησίες και κατεβαίνει τις αυτοσχέδιες εξέδρες στους δρόμους για να αποκτήσει τη δική του στέγη. Στο Λονδίνο χτίζεται το περίφημο Shakespeare’s Globe, ένα ανοικτό θέατρο όπου ανεβαίνουν παραστάσεις του μεγάλου δραματουργού. Η Γηραιά Ήπειρος ωστόσο δεν έχει ακόμη ξεμπερδέψει με την πανώλη. Ένα νέο ξέσπασμα στις αρχές του 17ου αιώνα σημαίνει συναγερμό στην καρδιά της βρετανικής αυτοκρατορίας. Η απόφαση που λαμβάνεται από τις αρχές είναι να σταματήσουν τα δημόσια θεάματα σε περίπτωση που ο αριθμός των θυμάτων ξεπεράσει τα τριάντα την εβδομάδα. Όπως γράφει ο Ουίλιαμ Μπέικερ στο βιβλίο του «Ουίλιαμ Σέξπιρ», σε μια περίοδο από το 1603 έως το 1613, τα θέατρα έκλεισαν συνολικά 78 μήνες.

Περίπου σαράντα χρόνια αργότερα, ένα μικρό χωριό της αγγλικής υπαίθρου θα γινόταν το σύμβολο της μάχης κατά των πανδημιών με το πρώτο όπλο που επιστρατεύει η ανθρωπότητα από την εποχή του Μεσαίωνα έως σήμερα και δεν είναι άλλο από την καραντίνα. Η πανώλη έφτασε στο χωριό από έναν ράφτη, ο οποίος επέστρεψε από το Λονδίνο με ρούχα γεμάτα ψύλλους. Για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού κι έπειτα από τις υποδείξεις του τοπικού πάστορα, οι κάτοικοι του χωριού αποφάσισαν να θέσουν εαυτούς σε απομόνωση. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, έπαιρναν τρόφιμα που τους άφηναν στην είσοδο του χωριού και τα οποία πλήρωναν με νομίσματα που προηγουμένως είχαν απολυμάνει με ξύδι. Η καραντίνα δεν θα έληγε παρά έναν χρόνο αργότερα και αφού η πανώλη είχε εξοντώσει τα δυο τρίτα των κατοίκων.

Η αμερικανική Σαμόα, πάλι, θα γινόταν την εποχή της ισπανικής γρίπης το πιο λαμπρό παράδειγμα ταχύτητας στη λήψη μέτρων. Χάρις στην καραντίνα που επέβαλε έγκαιρα ο κυβερνήτης Τζον Μάρτιν Πόγιερ, το μικρό σύμπλεγμα του νότιου Ειρηνικού Ωκεανού έγινε ένα από τα ελάχιστα μέρη στον κόσμο που δεν καταγράφηκε ούτε ένα κρούσμα, ενώ την ίδια ώρα η γρίπη θέριζε στη γειτονική Δυτική Σαμόα - εκεί ο τοπικός κυβερνήτης Ρόμπερτ Λόγκαν όχι μόνο δεν πήρε κανένα μέτρο αλλά αρνήθηκε και οποιαδήποτε βοήθεια από τον Τζον Μάρτιν Πόγιερ.

Χιλιάδες μίλια βορειότερα και στο λιμάνι της Σμύρνης, τα πλοία για τα οποία θεωρείτο πως μπορεί να είχαν ύποπτα κρούσματα, έδεναν σε ειδικές αποβάθρες, ενώ τα πληρώματά τους έμπαιναν σε καραντίνα για ένα προκαθορισμένο διάστημα. Στη Θεσσαλία και τα ελληνοτουρκικά σύνορα της εποχής όλοι οι ταξιδιώτες που έμπαιναν και έβγαιναν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία υποχρεώνονταν σε καραντίνα από εννέα έως δεκαπέντε ημέρες.

Η ιστορία της καραντίνας τον 20ο αιώνα, ωστόσο, δεν τελείωσε με το τέλος της ισπανικής γρίπης. Σε καραντίνα μπήκαν και οι αστροναύτες των αποστολών Aπόλλων 11, 12 και 14 μετά την επιστροφή τους στη Γη προκειμένου να εξασφαλιστεί πως δεν μετέφεραν εξωγήινους μικροοργανισμούς που μπορεί να αποδεικνύονταν μοιραίοι για την ανθρωπότητα.
Πηγή: iefimerida.gr

Υγεία

Κοροναϊός: Άγχος εξαιτίας της πανδημίας; Έτσι θα το διαχειριστείτε
Προσαρμογή για ψυχική ευελιξία και καλύτερη διαχείριση του άγχους προτείνουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αϊόβα.
vita.gr

Ο κοροναϊός έχει κατακλύσει την καθημερινότητα μας με πρόσθετο άγχος. Μπορεί να κυριαρχεί αγωνία για την ασθένεια ενός φίλου ή συγγενή, μπορεί να υπάρχει ανησυχία για τα νέα δεδομένα της εξ’αποστάσεως εργασίας και των δυσκολιών που ενδεχομένως να συνεπάγεται. Όπως και να έχει οι ψυχολόγοι ερευνητές από το University of Iowa υποστηρίζουν ότι μπορούμε να διαχειριστούμε το άγχος αναγνωρίζοντας τα συναισθήματά μας και λαμβάνοντας δράση προκειμένου να τα αντιμετωπίσουμε.

Δράση για μειωμένο άγχος
«Η αγωνία, η ανησυχία, ο φόβος: όλα αυτά αποτελούν φυσιολογικά συναισθήματα κατά τη διάρκεια αγχωτικών περιόδων, όπως αυτή της πανδημίας» επισημαίνει η Δρ. Emily Kroska, κλινική ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα. «Τα καλά νέα» προσθέτει, «είναι ότι μπορούμε να βρούμε τρόπους για να διαχειριστούμε αυτό το άγχος και τελικά να το μειώσουμε».

Σε αυτή τη μελέτη, η ερευνητική ομάδα της Emily Kroska εξέτασε τις απαντήσεις των ανθρώπων σε διάφορες καταστάσεις που προκλήθηκαν από την πανδημία του κοροναϊού. Η ομάδα διαπίστωσε ότι όσοι εστίασαν στα συναισθήματά τους, είτε ήταν θλίψη είτε άγχος είτε φόβος είτε μοναξιά και στην συνέχεια δρούσαν για να τα αντιμετωπίσουν με υγιείς τρόπους, όπως το τηλεφώνημα σε ένα αγαπημένο πρόσωπο, ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα άγχους, συγκριτικά με εκείνους που δεν το έκαναν.

«Ο στόχος είναι να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να γίνουν πιο ανθεκτικοί, παραμένοντας σε επαφή με τα συναισθήματά τους και βρίσκοντας δημιουργικούς τρόπους για να διατηρήσουμε ή να οικοδομήσουμε σχέσεις με άλλα άτομα ή να διατηρήσουμε δραστηριότητες που είναι σημαντικές για εμάς» υπογραμμίζουν οι ερευνητές. «Οι άνθρωποι που το κάνουν αυτό γενικά δεν θα είναι τόσο στενοχωρημένοι, ούτε ανήσυχοι, συγκριτικά με εκείνους που δεν το κάνουν».

Προσαρμογή για ψυχική ευελιξία
«Στα πλαίσια της μελέτης, διαπιστώσαμε όλοι οι άνθρωποι αντιμετώπισαν κάποιο βαθμό δυσκολίας, κάτι που είναι πολύ λυπηρό αλλά αναμενόμενο» υποστηρίζουν οι ερευνητές. Οι ερωτηθέντες της έρευνας που ήταν ανοιχτοί στα συναισθήματά τους και είχαν μεγαλύτερη επίγνωση του τρόπου με τον οποίο ανταποκρίνονταν σε αυτά τα συναισθήματα, βρέθηκαν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα άγχους εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού.

Οι ερευνητές έδωσαν το παράδειγμα της βίντεο – κλήσης προκειμένου να συνομιλήσετε και να «συνδεθείτε» με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, ακόμα και αν αυτή η επικοινωνία είναι απομακρυσμένη. «Αυτό που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την διάθεσή σας είναι να γίνετε δημιουργικοί και να προσαρμοστείτε στα νέα δεδομένα. Εστιάστε σε πιθανές δημιουργικές λύσεις που μπορεί έστω και λίγο να σας γεμίσουν χαρά αντί να σκέφτεστε διαρκώς το πρόβλημα. Η προσαρμογή αποτελεί το κλειδί στις στρεσογόνες καταστάσεις» καταλήγουν οι ερευνητές.

Υγεία

Ένας από τους πρώτους δείκτες που κοιτάμε όλοι στα αποτελέσματα των αιματολογικών μας εξετάσεων είναι τα επίπεδα της χοληστερίνης. Στο μυαλό όλων μας, ακόμη και πολλών ειδικών υγείας, η χοληστερίνη αποτελεί έναν από τους πιο ενδεικτικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως το έμφραγμα ή το εγκεφαλικό επεισόδιο. Χωρίς να υποβαθμίζουμε την σημασία της διατήρησης των επιπέδων χοληστερίνης εντός φυσιολογικών ορίων (ολική χοληστερίνη κάτω από 5.2 mmol/L, LDL κάτω από 3.0 mmol/L σε άτομα με μέτριο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και HDL άνω του 1.6 mmol/L) θα εξετάσουμε 5 μύθους που συχνά τη συνοδεύουν.

Μύθος Νο1: Η χοληστερίνη είναι «άχρηστη» στον οργανισμό μας.

Η πραγματικότητα: Η άποψη αυτή απέχει αρκετά από την πραγματικότητα. Η χοληστερίνη είναι ένα λιπίδιο το οποίο ο οργανισμός μας είναι ικανός να παράγει από μόνος του στο συκώτι. Ο ρόλος αυτής στο ανθρώπινο σώμα είναι εξαιρετικά σημαντικός και περιλαμβάνει τον μεταβολισμό των τροφών, την σύνθεση ορμονών, αλλά και την διατήρηση της συνοχής των κυτταρικών μεμβρανών. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως η χοληστερίνη μας είναι απαραίτητη. Ακριβώς όμως επειδή το ίδιο το σώμα μας μπορεί να συνθέσει αρκετή ποσότητα αυτής, δεν χρειάζεται να «προσλαμβάνουμε» επιπλέον χοληστερίνη μέσα από τη διατροφή μας.

Μύθος Νο2: Η υψηλή χοληστερίνη αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η πραγματικότητα: Η ολική χοληστερίνη αλλά και η LDL, πιο γνωστή και ως κακή χοληστερίνη, αποτελούν τον πρώτο στόχο στην πρόληψη και αντιμετώπιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Παρ΄ όλ’ αυτά υπάρχει ένα σύνολο άλλων παραγόντων όπως το φύλο, η ηλικία, το κάπνισμα, η φυσική δραστηριότητα, η διατροφή, η αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, η παχυσαρκία και το οικογενειακό ιστορικό τα οποία παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ο συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής, συνήθως με στατίνες, και η αλλαγή στον τρόπο ζωής είναι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην μείωση του κινδύνου για νοσήματα της καρδιάς. Η διακοπή του καπνίσματος, η μέτριας έντασης φυσική δραστηριότητα 5 φορές την εβδομάδα για 30 λεπτά μαζί με μυϊκή ενδυνάμωση 2 φορές την εβδομάδα και η ανάπτυξη ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών θεωρούνται απαραίτητες προϋποθέσεις για την πρόληψη αλλά και θεραπεία των υψηλών επιπέδων χοληστερίνης.

Μύθος Νο3: Η δίαιτα πλούσια σε υδατάνθρακες είναι η καταλληλότερη για άτομα με υψηλή χοληστερίνη.

Η πραγματικότητα: Στη διατροφή μας πηγή χοληστερίνης είναι τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Σε αυτά περιλαμβάνονται το λίπος του κρέατος, τα γαλακτοκομικά, το βούτυρο και ορισμένα θαλασσινά όπως ο αστακός. Τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης δεν περιέχουν καθόλου χοληστερίνη, γι αυτό και από πολλούς θεωρείται πως διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες αποτελεί την πιο υγιεινή λύση. Πρέπει όμως να θυμόμαστε πως στην οικογένεια των υδατανθράκων ανήκουν και τα γλυκά, τα ψωμιά, το γρήγορο φαγητό και τα έτοιμα σνακς τα οποία είναι πλούσια σε ακόρεστα και trans λιπαρά οξέα, αλλά και σε «ζάχαρη». Τα συστατικά αυτά έχουν συσχετιστεί άμεσα με τα νοσήματα της καρδιάς και των αγγείων και θα πρέπει να αποφεύγονται.

Πιο συγκεκριμένα για την καλή υγεία της καρδιάς συνιστάται:

Διατροφή πλούσια σε καλά λιπαρά όπως το ελαιόλαδο, τα ω-3 λιπαρά οξέα των ψαριών και των ξηρών καρπών
Διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, κύριες πηγές των οποίων είναι τα φρούτα, τα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής άλεσης
Η κατανάλωση άπαχου κρέατος, πουλερικών και ψαριών
Η μειωμένη κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων (μπισκότα, κέικ, άσπρο αλεύρι, τσιπς κλπ)
Η μειωμένη κατανάλωση κορεσμένων και trans λιπαρών οξέων τα οποία συναντάμε στα ολόπαχα γαλακτοκομικά, στη μαργαρίνη, στο βούτυρο, στο κόκκινο κρέας, στα τηγανητά και εν γένει στα έτοιμα σνακ και φαγητά
Η διατήρηση του σωματικού βάρους εντός φυσιολογικών ορίων

Μύθος Νο4: Έχω υψηλή χοληστερίνη, άρα θα σταματήσω να τρώω αυγά.

Η πραγματικότητα: Ένα μεγάλο αυγό περιέχει 187mg χοληστερίνης. Η μέγιστη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα που μπορεί να καταναλώσει κανείς σύμφωνα με τον Αμερικάνικο Σύλλογο Καρδιολογίας, είναι 300mg χοληστερίνης για άτομα με κανονικά επίπεδα στο αίμα και 200mg για εκείνους που έχουν ανεβασμένα τα επίπεδα της ολικής και LDL χοληστερίνης. Αυτό σημαίνει πως το αυγό μπορεί να αποτελέσει κομμάτι του καθημερινού μας διαιτολογίου εάν περιορίσουμε άλλες πηγές χοληστερίνης όπως τα γαλακτοκομικά και το κόκκινο κρέας. Πρέπει επίσης να θυμόμαστε πως και πολλά ψωμιά, ζύμες κλπ παρασκευάζονται με αυγά. Ακόμη, το αυγό αποτελεί μία εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης (6.29g ανά αυγό) και σε καμία περίπτωση δεν ευθύνεται για τα αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα εάν καταναλωθεί στα πλαίσια μια ισορροπημένης διατροφής. Στην πιο συνηθισμένη ερώτηση για το εάν ένας άνθρωπος με αυξημένη χοληστερίνη μπορεί να τρώει ένα αυγό την ημέρα, η απάντηση είναι πως θεωρείται καλό η κατανάλωση αυγού να περιορίζεται στις ημέρες όπου το υπόλοιπο διαιτολόγιο μας θα είναι φτωχότερο σε κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά, αλλά πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά και όσπρια.

Μύθος Νο5: Τα παιδιά δεν έχουν ποτέ υψηλή χοληστερίνη.

Η πραγματικότητα: Ο δυτικός τρόπος ζωής, στον οποίο περιλαμβάνονται το γρήγορο φαγητό, και η επιδημία της παιδικής παχυσαρκίας, βάζουν τα παιδιά σε κίνδυνο για την εμφάνιση υψηλών επιπέδων χοληστερίνης. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς εάν στην οικογένεια υπάρχει ιστορικό, εάν το παιδί ή ο έφηβος έχει παραπάνω κιλά και εάν ακολουθείται ένας καθιστικός τρόπος ζωής. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση «έτοιμων» φαγητών πλούσιων σε λιπαρά σε καθημερινή βάση, αλλά και να ενθαρρύνεται η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, και η σωματική δραστηριότητα για τουλάχιστον 60 λεπτά ημερησίως.

Ήβη Παπαϊωάννου

Επιστήμων Τροφίμων και Ειδικός Διατροφής

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πηγές:

1. Mayo Clinic. Cholesterol levels: What numbers should you aim for? http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/in-depth/cholesterol-levels/art-20048245

Last accessed 6/4/2014.

2. Catapano AL, Reiner Z, De Backer G, Graham I, Taskinen MR, Wiklund O, Agewall S, Alegria E, Chapman M, Durrington P, Erdine S, Halcox J, Hobbs R, Kjekshus J, Filardi PP, Riccardi G, Storey RF, Wood D; European Society of Cardiology (ESC); European Atherosclerosis Society (EAS). ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidaemias The Task Force for the management of dyslipidaemias of the European Society of Cardiology (ESC) and the European Atherosclerosis Society (EAS). Atherosclerosis. 2011 Jul;217(1):3-46.

3. American Heart Association. American Heart Association Recommendations for Physical Activity in Adults. http://www.heart.org/HEARTORG/GettingHealthy/PhysicalActivity/American-Heart-Association-Recommendations-for-Physical-Activity-in-Adults_UCM_307976_Article.jsp

Last accessed 6/4/2014.

4. American Heart Association. Common Misconceptions about Cholesterol. https://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/Cholesterol/PreventionTreatmentofHighCholesterol/Common-Misconceptions-about-Cholesterol_UCM_305638_Article.jsp

Last accessed 6/4/2014.

https://www.healthview.gr/

Υγεία

Δεν είναι σίγουρο ότι η υγιεινή διατροφή, με την κλασσική έννοια του όρου, χαρίζει μακροζωία.

Το άρθρο των The Japan Times με τίτλο: «Οι εκατονταετείς ξεπερνούν τους 80.000 για πρώτη φορά» έφερε στην επικαιρότητα το υψηλό ποσοστό μακροζωίας της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας τον Ιούλιο, το μέσο προσδόκιμο ζωής της Ιαπωνίας ήταν 87,45 για τις γυναίκες και 81,41 για τους άνδρες το 2019, αριθμός ρεκόρ.

Οι Ιάπωνες εκατονταετείς συναρπάζουν, και οι συμβουλές που δίνονται για να αγγίξει κανείς την μακροζωία είναι πάντα μια διασκεδαστική ανάγνωση. Η αλήθεια είναι, ωστόσο, ότι δύσκολα θα νιώσουμε την ανάγκη να ζήσουμε ως στα 100 εκτός αν γνωρίζουμε ότι θα είμαστε με υγιές μυαλό και ισχυρό σώμα. Κανείς δεν θα ήθελε να είναι 100 και να καταναλώνει τόνους φαρμάκων ή να είναι κλινήρης και να μην μπορεί να πάει έξω - δεν είναι μόνο το προσδόκιμο ζωής, αλλά και το υγιές προσδόκιμο ζωής.

Αν κάνει κανείς κάποια ανάγνωση σχετικά με την ιδέα ενός υγιούς προσδόκιμου ζωής θα εκπλαγεί ευχάριστα όταν ανακαλύψει ότι σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση της Ιαπωνικής Υπηρεσίας του 2018 για την Εταιρεία Γήρανσης, περίπου το 70% των ατόμων ηλικίας 60-69 και περίπου το 50% των ατόμων 70 και άνω εργάζονται ή ασχολούνται με εθελοντική δραστηριότητα, κοινοτική δραστηριότητα (π.χ. ένωση γειτονιάς, τοπικές εκδηλώσεις) ή χόμπι. Αυτό μπορεί να το δει κανείς και στην καθημερινή του ζωή: ένας μεγάλος πληθυσμός ηλικιωμένων που παραμένουν δραστήριοι, υγιείς και νέοι από όλα τα άλλα εκτός από την ηλικία. Είναι η οικογένεια κι οι γείτονες πολλών, που τους βλέπουμε να ταξιδεύουν, να βγαίνουν και να απολαμβάνουν μια δραστήρια ζωή στα 70 και τα 80 τους.

Μια ξεχωριστή μελέτη για τους Ιάπωνες εκατονταετείς που ζούσαν στην Οκινάουα, όπου ο ερευνητής ανέλυσε σε ποια ηλικία αυτά τα άτομα μπορούν να είναι ικανά να ζήσουν ανεξάρτητα (να μαγειρεύουν για τον εαυτό τους, να κάνουν τις δουλειές τους στο σπίτι και να ζουν μόνοι τους μεταξύ άλλων παραγόντων), έφερε μια ακόμα συναρπαστική ανακάλυψη: η μελέτη αφορούσε μόνο 22 άτομα, αλλά μεταξύ αυτών, το 82% ήταν ακόμη ανεξάρτητο σε μέση ηλικία 92 ετών και περίπου τα δύο τρίτα σε μέση ηλικία 97 ετών. Η Οκινάουα δεν είναι καν ο νομός με τα υψηλότερα ποσοστό μακροβιότητας στην Ιαπωνία (είναι το Ναγκάνο).

“Οι όροι «μ′ αρέσει» και «νόστιμο» χρησιμοποιήθηκαν για να περιγράψουν το είδος της διατροφής που τους έφερε ως τα 100 τους χρόνια.”

Ποιο είναι το μυστικό για μια υγιεινή διατροφή και μια μακρά κι ευτυχισμένη ζωή;
Εξετάζοντας συνεντεύξεις και διαβάζοντας κάποια άρθρα στα Ιαπωνικά, κανείς παρατηρεί το πιο περίεργο «μοτίβο» μεταξύ απαντήσεων από εκατονατετείς:

«Να τρώω νόστιμα πράγματα και να κοιμάμαι καλά», είπε ο Νάμπι Τατζίμα, ο οποίος γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου 1900 και έζησε ως τα 117.
«Το να τρώω νόστιμα πράγματα είναι το κλειδί για τη μακροζωία μου», είπε ο Μισάο Οκάουα το γηραιότερο ζωντανό άτομο στον κόσμο μέχρι που πέθανε το 2015 σε ηλικία 117 ετών. Αποκάλυψε επίσης ότι έτρωγε πολλά σούσι και κοιμόταν για οκτώ ώρες κάθε μέρα.
«Τρώω τα πάντα. Και μου αρέσουν ιδιαίτερα τα γλυκά», είπε ο Μοτόι Φουκουνίσι, από τους γηραιότερους άντρες στην Ιαπωνία που έζησε μέχρι το 110.

Εστίασαν σε τρόφιμα που τους άρεσαν - δεν ανέφεραν τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά, υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ή τρόφιμα χωρίς ζάχαρη. Δεν ανέφεραν καν λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως ή μια διατροφή που αποτελείται κυρίως από ψητά ψάρια. Οι όροι «μ′ αρέσει» και «νόστιμο» χρησιμοποιήθηκαν για να περιγράψουν το είδος της διατροφής που τους έφερε ως τα 100 τους χρόνια.

Όταν μιλάμε για μια υγιεινή διατροφή, είναι δελεαστικό να αναφερθούμε στη διατροφική επιστήμη και να εμπιστευθούμε πολύχρωμα λαχανικά και υγιή διατροφή για να ζήσουμε καλά. Εάν ήμασταν ρομπότ ή αλγόριθμοι υπολογιστών, θα ήταν αρκετό και θα ήταν εύκολο να τρώμε καλά. Όμως οι άνθρωποι είναι πιο περίπλοκοι από αυτό, επειδή το φαγητό δεν είναι μόνο αυτό που χτίζει, θρέφει και θεραπεύει το σώμα μας, αλλά παίζει βαθύ ρόλο στην ταυτότητά μας, στον πολιτισμό μας, στις σχέσεις μας με άλλους, στο πώς βλέπουμε τον εαυτό μας και στο πώς βιώνουμε τη χαρά . Γι ’αυτό, στο τέλος της ημέρας, όσοι ζουν καλά βλέπουν το φαγητό όχι μόνο ως καθημερινή δουλειά, αλλά και ως χαρούμενο μέρος της ζωής τους.

Αυτό είναι το βασικό στοιχείο για το καλό φαγητό και ένα μάθημα από τους πρεσβύτερους που μπορούμε να μεταφέρουμε για τα υπόλοιπα χρόνια μας.

(Με ελεύθερη απόδοση από:

heated.medium.com)

https://www.huffingtonpost.gr/

Υγεία

Η Covid-19 είναι τουλάχιστον πέντε φορές πιο φονική από τη γρίπη για τους νοσηλευόμενους ασθενείς

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid-19, αντιμετωπίζουν τουλάχιστον πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν, σε σχέση με όσους νοσηλεύονται με γρίπη, σύμφωνα με νέα μελέτη επιστημόνων των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων(CDC)των ΗΠΑ.

Επειδή η νέα έρευνα αφορούσε μόνο ασθενείς που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο, δεν μπορεί να γίνει άμεση σύγκριση για τη συνολική θνητότητα της Covid-19 και της γρίπης, όμως παρέχει νέες ενδείξεις ότι η πρώτη είναι πιο σοβαρή και πιο φονική από τη δεύτερη. Η μελέτη βρήκε πως οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με κορονοϊό αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για 17 σοβαρές επιπλοκές (πνευμονία, αναπνευστική ανεπάρκεια, θρόμβωση κ.α.), σε σχέση με τους ασθενείς με γρίπη στο νοσοκομείο.

Σε σχέση με τη γρίπη, οι ασθενείς με Covid-19 έχουν σχεδόν 19 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας (ARDS), καθώς επίσης υπερδιπλάσιο κίνδυνο για μυοκαρδίτιδα (φλεγμονή του καρδιακού μυ), εσωτερική εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (συνήθως στα πόδια), πνευμονική εμβολή (θρόμβωση στους πνεύμονες) και ενδοκρανιακή αιμορραγία.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Morbidity and Mortality Weekly Report» των CDC, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 4.000 ασθενείς με μέση ηλικία 70 ετών που νοσηλεύονταν για Covid-19, καθώς επίσης για 5.400 ασθενείς με μέση ηλικία 69 ετών που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο λόγω γρίπης.

Διαπιστώθηκε ότι το 21% των ασθενών με Covid-19 πέθαναν τελικά στο νοσοκομείο, έναντι μόνο 4% των ασθενών με γρίπη. Επίσης, οι ασθενείς με κορονοϊό είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ η διάρκεια της νοσηλείας τους ήταν σχεδόν τριπλάσια σε σχέση με την παραμονή στο νοσοκομείο των ασθενών με γρίπη.

Τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν ότι ένα μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων με Covid-19 θα χρειαστούν εισαγωγή σε νοσοκομείο, σε σχέση με όσους έχουν λοίμωξη από γρίπη. Σύμφωνα με τα CDC, περίπου το 1% όσων αρρώστησαν από γρίπη την περίοδο 2019-2020, χρειάστηκαν εισαγωγή στο νοσοκομείο, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό όσων έχουν την λοίμωξη Covid-19 μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία.

https://www.amna.gr/

Υγεία

Παρότι η εμμηνόπαυση αποτελεί μία φυσική εξέλιξη στη ζωή κάθε γυναίκας, για πολλές από αυτές εξελίσσεται σε μία τραυματική εμπειρία, καθώς σηματοδοτεί μεγάλες αλλαγές στο σώμα και στον ψυχισμό τους
Η περιεμμηνοπαυσιακή περίοδος (κλιμακτήριος και ιδιαίτερα η εμμηνόπαυση) αποτελεί στρεσογόνο παράγοντα για την εμφάνιση κατάθλιψης στις γυναίκες.

Σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης (ΕΛΕΤΕΜ) διαδικτυακά σε 510 εμμηνοπαυσιακές γυναίκες στην Ελλάδα, με στόχο την επιδημιολογική καταγραφή καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε αυτό το δείγμα του γενικού πληθυσμού και τη συσχέτιση με πιθανούς παράγοντες κινδύνου, διαπιστώθηκε ότι 27,1% των γυναικών σε εμμηνόπαυση παρουσιάζει συμπτωματολογία ενδεικτική Κλινικής Κατάθλιψης με τις καπνίστριες και τις ανασφάλιστες γυναίκες να εμφανίζουν μεγαλύτερη πιθανότητα για κατάθλιψη κατά την εμμηνόπαυση.

Ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών που συμμετείχαν ήταν τα 54 έτη, το 55% ήταν εργαζόμενες ενώ το 8,2% ήταν ανασφάλιστες. Το 53% του δείγματος ήταν καπνίστριες, το 49% υπέφερε από κάποια χρόνια νόσο με συχνότερη τη θυρεοειδοπάθεια ενώ 13,1% λάμβανε ήδη κάποια αντικαταθλιπτική φαρμακευτική αγωγή.

«Τα συμπτώματα της κατάθλιψης της εμμηνόπαυσης» διευκρινίζει ο κ. Γιώργος Παπαζήσης, Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής, Αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακολογίας & Κλινικής Φαρμακολογίας Ιατρικής ΑΠΘ, «διαφοροποιούνται από τα τυπικά συμπτώματα της κατάθλιψης στις άλλες φάσεις της ζωής της γυναίκας, και αφορούν 5 άξονες (εικόνα εαυτού, σεξουαλική ζωή, σωματική αλλαγή, γνωστικό και διαταραχή ύπνου). Για την εμφάνιση αυτής της διαταραχής ευθύνονται διάφοροι παράγοντες, μεταξύ των οποίων ορμονικοί και ψυχοκοινωνικοί ενώ η θεραπεία παραμένει εξατομικευμένη περιλαμβάνοντας φαρμακοθεραπεία και ψυχοθεραπεία».

«Παρότι η εμμηνόπαυση αποτελεί μία φυσική εξέλιξη στη ζωή κάθε γυναίκας, για πολλές από αυτές εξελίσσεται σε μία τραυματική εμπειρία, καθώς σηματοδοτεί μεγάλες αλλαγές στο σώμα και στον ψυχισμό τους» τονίζει η κυρία Αθανασία Παππά, Πρόεδρος της ΕΛΕΤΕΜ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης στις 18 Οκτωβρίου.

Κέντρα Πρόληψης και Φροντίδας για την Εμμηνόπαυση

«Η Δημιουργία Κέντρων Πρόληψης και Φροντίδας για την κλιμακτήριο και την εμμηνόπαυση σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης είναι κομβικής σημασίας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των συνεπειών της εμμηνόπαυσης που συχνά σηματοδοτεί την έναρξη μιας σειράς μακροχρόνιων αλλαγών» επισημαίνει η κυρία Ναταλία Τσουμάνη, ΤΕ Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, του Κέντρου Υγείας Ηρακλείου της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Νοσηλεύτρια, MSc Δημόσια Υγεία- ΜΒΑ Διοίκηση Μονάδων Υγείας

«Για το λόγο αυτό», προσθέτει η κυρία Τσουμάνη, «το Κ.Υ. Ηρακλείου δημιούργησε και λειτουργεί από την 1η Ιουνίου 2020 Κέντρο Πρόληψης και Φροντίδας για Κλιμακτήριο –Εμμηνόπαυση. Στόχοι του Κέντρου το οποίο απαρτίζεται από 1 γυναικολόγο, 3 μαίες, έναν ορθοπεδικό, μία καρδιολόγο και μία διατροφολόγο είναι:

Η χωρίς αλλαγή της καθημερινότητας και η σταδιακή βελτίωση της φυσικής κατάστασης και υγείας των προ-εμμηνοπαυσιακών και εμμηνοπαυσιακών γυναικών
Η εξάλειψη δυσάρεστων συμπτωμάτων
Η διαχείριση βάρους
Η προφύλαξη από οστεοπόρωση
Η πρόληψη γυναικολογικών καρκίνων
Οι Εξατομικευμένες Θεραπείες.
Οι παρεχόμενες υπηρεσίες του περιλαμβάνουν:

Προγραμματισμένες ενημερώσεις για τα συμπτώματα και τις παθήσεις που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση
Κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο για την εκτίμηση του ατομικού κινδύνου της κάθε γυναίκας για τα νοσήματα αυτά
Ηλεκτρονικό φάκελο με το ιατρικό ιστορικό της κάθε γυναίκας, προσβάσιμο από όλους τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες, με σκοπό τη μακροχρόνια συντονισμένη παρακολούθησή της κάθε γυναίκας».
Σύμφωνα με την κυρία Τσουμάνη, από την 1η Ιουνίου 2020 έως σήμερα έχουν εισαχθεί στο πρωτόκολλο 159 γυναίκες. Τα αποτελέσματα ήταν η μείωση των εξάψεων και νυχτερινών εφιδρώσεων στο 100% με τη χρήση φυτοοιστρογόνων, η μείωση ή διατήρηση του βάρους, ο έλεγχος της κολπικής ξηρότητας, η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και τέλος η μείωση στις διαταραχές ύπνου.

https://ygeiamou.gr/

 

Υγεία

Τη μεγάλη σημασία της βιταμίνης Ε στην ομαλή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος αναδεικνύει πρόσφατη αμερικανική έρευνα με τη συμμετοχή της Δρ Χρύσας Κιούση από το Κολέγιο Φαρμακευτικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον
Πρόσφατη μελέτη από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον των ΗΠΑ κατέληξε στη μεγάλη σημασία της βιταμίνης Ε για την υγεία του νευρικού συστήματος. Η Maret Traber, καθηγήτρια στο Κολέγιο Δημόσιας Υγείας και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου και επικεφαλής της έρευνας σχετικά με το πώς η έλλειψη του παραπάνω θρεπτικού στοιχείου επηρεάζει τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, σημείωσε τη σπουδαιότητα της ανακάλυψης έπειτα από τριάντα χρόνια έρευνας επί της συγκεκριμένης βιταμίνης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο Scientific Reports, τα έμβρυα ψαριών-ζέβρα με ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης Ε παρουσίαζαν δυσμορφίες στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Συγκεκριμένα, η βλάβη από την έλλειψη της βιταμίνης παρατηρήθηκε στον εμβρυϊκό νευρικό σωλήνα, ο οποίος ευθύνεται για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. (Τα ψάρια-ζέβρα χρησιμοποιούνται κατά κόρον στα πειράματα λόγω της ομοιότητάς τους με τον άνθρωπο σε μοριακό, γενετικό και κυτταρικό επίπεδο.)

Την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν επιπλέον οι Δρ Jane La Du και Robyn Tanguay από το Κολέγιο Γεωργικών Επιστημών και η Δρ Χρύσα Κιούση από το Κολέγιο Φαρμακευτικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον, υποστήριξε υλικοτεχνικά το Διαγνωστικό Κτηνιατρικό Εργαστήριο του Όρεγκον, ενώ το Εθνικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας ανέλαβαν σημαντικό τμήμα της χρηματοδότησής της.

Η δράση της βιταμίνης Ε στο νευρικό σύστημα

Η έλλειψη της βιταμίνης Ε βλάπτει τη λειτουργία των βλαστικών κυττάρων της νευρικής ακρολοφίας, τα οποία μετά τη δημιουργία τους διαχέονται στο έμβρυο μέσα από συγκεκριμένες διαδρομές, συμβάλλοντας στη δημιουργία του σκελετού του κρανίου και του προσώπου και, κατ’ επέκταση, του περιφερικού νευρικού συστήματος. «Ήταν σαν ο ελαττωματικός νευρικός σωλήνας να οφείλεται σε έλλειψη φυλλικού οξέος», σχολίασε η Δρ Traber για τις επιπτώσεις της ανεπάρκειας της βιταμίνης στα κύτταρα τα οποία επίσης σχηματίζουν δέκα διαφορετικά όργανα συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς και του ήπατος

Ωστόσο, αξιοσημείωτη ήταν η διαπίστωση πως η ανεπάρκεια της βιταμίνης οδήγησε στον θάνατο των ψαριών-εμβρύων στις 24 ώρες, με τις επιπτώσεις να διαφαίνονται κατόπιν των πρώτων έξι ωρών ζωής. «Στην παρούσα φάση γνωρίζουμε τι προκαλεί η έλλειψη της βιταμίνης Ε, όμως η συνολική γνώση μας παραμένει ακόμη περιορισμένη, καθώς δεν έχουμε εξακριβώσει τα συγκεκριμένα γονίδια που μεταβάλλονται εξαιτίας της», σημείωσε η επικεφαλής της έρευνας.

Η σημασία και η πρόσληψή της

Η βιταμίνη Ε (α-τοκοφερόλη), επηρεάζει πολλαπλά την ανθρώπινη βιολογία. Η πρόσληψή της γίνεται συνήθως από έλαια, όπως το ελαιόλαδο ενώ τρόφιμα τα φουντούκια, ο ηλιόσπορος και το αβοκάντο περιέχουν υψηλές ποσότητες του στοιχείου.

Η βιταμίνη Ε αποτελείται από οκτώ ενώσεις- τέσσερις τοκοφερόλες και τέσσερις τοκοτριενόλες – που διακρίνονται βάσει της χημικής τους δομή. Η α-τοκοφερόλη βρίσκεται σε συμπληρώματα και σε τρόφιμα που σχετίζονται με μια ευρωπαϊκή διατροφή, ενώ η γ-τοκοφερόλη ανιχνεύεται κυρίως στην τυπική αμερικανική.

«Τα φυτά παράγουν οκτώ διαφορετικές μορφές βιταμίνης Ε τις οποίες απορροφά ο ανθρώπινος οργανισμός, ωστόσο το ήπαρ επιστρέφει μόνο την α-τοκοφερόλη πίσω στην κυκλοφορία του αίματος ενώ οι άλλες μεταβολίζονται και απεκκρίνονται», δήλωσε η Δρ Traber, αναφέροντας επιπλέον την έντονη ανησυχία της για τα επιστημονικά δεδομένα που έχουν συνδέσει τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης Ε στο πλάσμα των εγκύων με αυξημένο κίνδυνο αποβολής.

https://ygeiamou.gr/

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή