Απριλίου 23, 2021

Υγεία

Τι θα πρέπει να ξέρουμε πριν από την δεύτερη δόση του εμβολιασμού μας με AstraZeneca
Λίγα είναι εκείνα που θα πρέπει να μας ανησυχούν.
Από τότε που οι φήμες σχετικά με το εμβόλιο με AstraZeneca και μια πιθανή σύνδεσή του με θρομβώσεις έχουν αρχίσει να ακούγονται, υπάρχει κάποια ανησυχία για το τι σημαίνει αυτό για όσους έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου.

«Εκανα την πρώτη δόση του εμβολίου με AstraZeneca, θα διακινδυνεύσω να πάθω θρόμβωση στη δεύτερη»; ρωτάει η αναγνώστρια της HuffPost UK, ΄Ασλεϊ, ενώ η Ζακλίν αναρωτιέται: «Εκανα το εμβόλιο AstraZeneca τον Φεβρουάριο και ήμουν πολύ άρρωστη για πάνω από μια εβδομάδα, ενώ ακόμα δεν αισθάνομαι καλά. Είμαι απρόθυμη να κάνω τη δεύτερη δόση. Θα μπορούσα να κάνω το εμβόλιο της Pfizer;»

H HuffPost UK έσκυψε πάνω από τα ερωτήματα και τα σχόλια των αναγνωστών της με τη βοήθεια του MHRA. Να τι πρέπει να ξέρουμε:

Θα πρέπει να κάνω AstraZeneca στην δεύτερη δόση;
Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, εάν έχουμε λάβει το εμβόλιο AstraZeneca στην πρώτη μας δόση θα πρέπει να λάβουμε και την δεύτερη δόση από τον ίδιο κατασκευαστή (εκτός από σπάνιες περιπτώσεις, στις οποίες θα αναφερθούμε σύντομα) Η δεύτερη δόση πρέπει να χορηγείται μεταξύ τεσσάρων και 12 εβδομάδων μετά την πρώτη.

Ο λόγος για τον οποίο δεν μπορούμε να επιλέξουμε άλλο εμβόλιο είναι επειδή δεν ξέρουμε πόσο ασφαλές είναι να τα συνδυάζουμε - ή πόσο καλά δουλεύουν μαζί.

Οι δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη για να το εξερευνήσουν. Η μελέτη Com-Cov, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, ερευνά εναλλακτικές δόσεις των εμβολίων Oxford / AstraZeneca, Pfizer, Moderna και Novavax. Με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η μελέτη στρατολογεί ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω που έχουν λάβει τον πρώτο τους εμβολιασμό τις τελευταίες 8-12 εβδομάδες.

Για τους σκοπούς της επιστήμης (και μόνο), θα μπορούσαμε να λάβουμε διαφορετικό τύπο εμβολίου ως δεύτερη δόση.

Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που δεν θα πρέπει να κάνουμε την δεύτερη δόση;
Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, στις οποίες δεν πρέπει να κάνουμε την δεύτερη δόση του εμβολίου AstraZeneca, ακόμα κι αν έχουμε κάνει την πρώτη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα μας προσφερθεί μια εναλλακτική από τη Moderna ή την Pfizer.

Δεν θα πρέπει να κάνουμε την δεύτερη δόση εάν έχουμε υπερευαισθησία στην δραστική ουσία του εμβολίου για τον ιό Covid-19 (ανασυνδυασμένο ChAdOx1-S) ή σε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συστατικά: L-ιστιδίνη, μονοϋδρική υδροχλωρική L-ιστιδίνη , εξαένυδρο χλωριούχο μαγνήσιο, πολυσορβικό 80, αιθανόλη, σακχαρόζη, χλωριούχο νάτριο, διένυδρο εδετικό δινάτριο.

Φυσικά, μπορεί να μην γνωρίζουμε εάν είμαστε αλλεργικοί σε κάποιο από αυτά τα συστατικά, καθώς είναι αρκετά εξειδικευμένα. Εδώ, η καλύτερη συμβουλή είναι ότι εάν είχαμε συστηματική αλλεργική αντίδραση (συμπεριλαμβανομένης της αναφυλαξίας) σε προηγούμενη δόση ή οποιοδήποτε συστατικό του εμβολίου AstraZeneca, δεν θα πρέπει να κάνουμε την δεύτερη δόση. Εάν δεν έχουμε, μπορούμε να κάνουμε την δεύτερη δόση μας ως συνήθως.

Οι ασθενείς με ιστορικό θρομβοπενίας και θρόμβωσης που προκαλείται από ηπαρίνη (HITT ή HIT τύπου 2) θα πρέπει επίσης να έχουν διαφορετική δεύτερη δόση, σύμφωνα με την κυβερνητική (Ηνωμένο Βασίλειο) καθοδήγηση. Ως προληπτικό μέτρο, όσοι έχουν ιστορικό θρόμβωσης εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου ή αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με το εμβόλιο πριν ξεκινήσουν την επόμενη δόση.

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, ορισμένοι άνθρωποι έχουν βιώσει θρόμβους με χαμηλά αιμοπετάλια μετά την πρώτη δόση του εμβολίου AstraZeneca. Σε αυτά τα άτομα θα πρέπει να δοθεί δεύτερη δόση διαφορετικού εμβολίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κίνδυνος εμφάνισης θρομβώσεων μετά την πρώτη δόση είναι εξαιρετικά χαμηλός - στην πραγματικότητα, εάν νοσήσουμε με Covid, είναι πολύ πιο πιθανό να έχουμε θρομβώσεις αίματος σε σύγκριση με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Ποιο είναι το ρίσκο της θρόμβωσης μετά την δεύτερη δόση;
Ο κίνδυνος εμφάνισης θρόμβωσης με τη δεύτερη δόση του εμβολίου είναι ακόμη πιο σπάνιος. Μέχρι τις 5 Απριλίου, το MHRA ήταν ενήμερο για 100 περιπτώσεις θρομβώσεων με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Από αυτές, 99 αναφορές συσχετίστηκαν με την πρώτη δόση του εμβολίου και μία μόνο αναφορά ακολούθησε μια δεύτερη δόση, αν και αυτό το άτομο συνδεόταν με ιατρικές καταστάσεις που θα μπορούσαν να την προκαλέσουν. Για να κατανοήσει κανείς καλύτερα την κατάσταση, αυτά έχουν συμβεί σε 20,6 εκατομμύρια πρώτες δόσεις και σε ένα εκατομμύριο δεύτερες δόσεις του εμβολίου που έχουν γίνει συνολικά.

Οι παρενέργειες είναι χειρότερες τη δεύτερη φορά;
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες φαίνεται να είναι πιο συχνές με το εμβόλιο AstraZeneca από άλλες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι από τις 5 Απριλίου 2021, το MHRA είχε λάβει 46.309 αναφορές για ύποπτες παρενέργειες (επίσης γνωστές ως Κίτρινες Κάρτες) για το εμβόλιο Pfizer / BioNTech και 129.673 αναφορές για το εμβόλιο Oxford / AstraZeneca.

Ωστόσο, οι ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν με τις δεύτερες δόσεις του εμβολίου φαίνεται να είναι πιο ήπιες και λιγότερο συχνές. Έτσι, οι πιθανότητες είναι η δεύτερη δόση με το εμβόλιο να μην είναι τόσο κακή.https://www.huffingtonpost.gr/

 

Υγεία

Το ανθρώπινο σώμα συνίσταται από περίπου 60% νερού. Το νερό είναι ζωτικό καθώς βοηθά το σώμα να λειτουργήσει σωστά και είναι υπεύθυνο για την διάλυση των θρεπτικών στοιχείων και τη μείωση των τοξινών. Όταν το σώμα αποτυγχάνει να απομακρύνει το περίσσιο υγρό, τότε μιλάμε για κατακράτηση νερού. Συχνά, πρόκειται για ένα προσωρινό και εύκολα αντιμετωπίσιμο σύμπτωμα. Ωστόσο, μπορεί και να είναι ένδειξη κάποιας σοβαρής ιατρικής πάθησης. Αν η κατακράτηση νερού διαρκεί πάνω από μία εβδομάδα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Στοιχεία που αποδεικνύουν την κατακράτηση νερού
Συνήθως, αναγνωρίζεται από το έντονο πρήξιμο. Ένας δείκτης είναι η δυσκολία να χάσουμε βάρος παρά τις διατροφικές προσπάθειες. Ωστόσο, τα σωματικά σημάδια είναι πιο εμφανή και περιλαμβάνουν πρησμένους αστραγάλους και ανεξήγητη αύξηση βάρους μέσα σε μια σύντομη χρονική περίοδο (μέχρι και κατά δύο κιλά).

Επίσης, μπορεί να διαπιστώσουμε ότι τα δαχτυλίδια που πριν μας έμπαιναν κανονικά, πλέον δεν μας κάνουν και ίσως να νιώθουμε συνεχώς πρήξιμο στο στομάχι. Ένας τρόπος να το διαπιστώσετε είναι πιέζοντας το πόδι, τον αστράγαλο ή τη γάμπα με αργή, σταθερή πίεση χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα. Αν υπάρχει οίδημα, θα εμφανιστεί ένα βαθούλωμα στην επιδερμίδα. Στη συνέχεια, είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε ιατρό.

Αιτίες της κατακράτησης νερού
Οι οργανισμοί κάποιων ανθρώπων αντιδρούν ανεπαρκώς σε συγκεκριμένες τροφές που τείνουν να αυξάνουν το πρόβλημα. Η κατακράτηση συνδέεται επίσης με έλλειψη πρωτεΐνης, αναιμία και υψηλή ανάγκη για βιταμίνες.

Εντούτοις, το φαινόμενο μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιας ιατρικής πάθησης που αφορά σε όργανα, όπως το ήπαρ, η καρδιά ή οι νεφροί. Όταν ένα σημείο του σώματος δεν λειτουργεί σωστά, το σώμα τείνει να κρατά υγρά σε εκείνη την περιοχή. Το σώμα δεν μπορεί να απομακρύνει τα υγρά σε τέτοιες περιπτώσεις.

Επιπλέον, η πολύωρη ορθοστασία συσσωρεύει υγρό στα πόδια, αυξάνοντας την κατακράτηση. Ο ζεστός καιρός την προκαλεί επειδή το σώμα είναι λιγότερο αποτελεσματικό στη διαδικασία απομάκρυνσης του υγρού. Τέλος, ορισμένα φάρμακα μπορεί να την προκαλέσουν, ειδικά αγωγές στεροειδών και για την αντιμετώπιση της υπέρτασης.

Ποιες είναι οι επιλογές για τη μείωση της κατακράτησης νερού
Ένας τρόπος είναι μέσω της αύξησης της πρόσληψης καλίου, καταναλώνοντας υγιεινές τροφές όπως λαχανικά και φρούτα. Αυτές οι τροφές περιέχουν θρεπτικά στοιχεία που προλαμβάνουν την διαρροή υγρού από τα αιμοφόρα αγγεία στο χώρο του ιστού.

Εκτός από το κάλιο, η πρόσληψη βιταμίνης Β6 ή πυριδοξίνης μπορεί επίσης να βοηθήσει. Η διακοπή ή έστω μείωση έτοιμων φαγητών όπως πίτσα, και των επεξεργασμένων δημητριακών με ζάχαρη και συντηρητικά που μπορεί να έχουν «κρυφή» προσθήκη αλατιού είναι πολύτιμα βήματα. Γενικά, η μείωση του αλατιού είναι σημαντική, αφού το νάτριο στο αίμα επηρεάζει τους ιστούς αυξάνοντας την κατακράτηση νερού.

Κάποιοι γιατροί επίσης συστήνουν την κατανάλωση ροφημάτων με βότανα αφού βοηθούν στη μείωση του φαινομένου. Τέλος, η χρήση καλτσών συμπίεσης που ασκούν πίεση στους αστραγάλους μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική.

Οι γυναίκες που εμφανίζουν κατακράτηση είναι πιθανότερο να είναι υπέρβαρες. Το πρόβλημα ξεκινά και από τις δίαιτες λίγων θερμίδων. Μια τέτοια δίαιτα τείνει να επιδεινώνει την κατακράτηση υγρών. Κι αυτό επειδή σε ένα τέτοιο διατροφικό πρόγραμμα δεν υπάρχει αρκετή πρωτεΐνη και τη χρειαζόμαστε καθώς εμποδίζει τις αφύσικες και απότομες αλλαγές στον ιστό του οργανισμού.

Η δυσανεξία επίσης επηρεάζει σημαντικά την πέψη. Τα μόρια τροφής που δεν έχουν περάσει από αυτή τη διαδικασία επιτυχώς μπορεί να εισέλθουν στο αίμα και να ενεργοποιήσουν τα ανοσοκύτταρα που παράγουν ισταμίνη. Η ισταμίνη είναι μια ουσία που εξυπηρετεί έναν σημαντικό ρόλο στις αλλεργικές αντιδράσεις επειδή διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία. Παρακάτω, παρουσιάζονται συγκεντρωτικά ορισμένες συστάσεις για να βοηθήσουμε στη μείωση της κατακράτησης:

– Μειώνουμε την πρόσληψη νατρίου

– Αποφεύγουμε επεξεργασμένες τροφές

– Πίνουμε 8-10 ποτήρια υγρών (νερό, χυμούς, γάλα)

– Καταναλώνουμε περισσότερα εσπεριδοειδή και πράσινα, φυλλώδη λαχανικά

– Αποφεύγουμε το κόκκινο κρέας και προτιμάμε σαρδέλες ή τόνο

– Περιλαμβάνουμε υδατάνθρακες από προϊόντα ολικής αλέσεως

– Τρώμε μικρά γεύματα σε τακτικά χρονικά διαστήματα

– Ασκούμαστε

Πηγή:

www.everydayhealth.com/diet-nutrition/weight/how-recognize-reduce-water-retention-edema/

https://enallaktikidrasi.com/

Υγεία

Τι αναφέρουν οι ειδικοί
Νέα δεδομένα για τα εμβόλια του κορονοϊού: Πόσο διαρκεί η προστασία που παρέχουν
Τα νεότερα δεδομένα που έχουν αναφορικά με την προστασία που παρέχουν εμβόλια κατά του κορονοϊού συνοψίζουν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης, και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ). Όπως επισημαίνουν με βάση όσα προκύπτουν από κλινικές μελέτες των εμβολίων Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson η προστασία των εμβολίων είναι τουλάχιστον τρεις μήνες.

Στην πραγματικότητα αυτό το χρονικό διάστημα αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερο, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές το πόσο θα είναι αυτό, καθώς ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο ανάλογα με την ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο. Υποθετικά, η ανοσία που παρέχουν τα εμβόλια θα είναι τουλάχιστον έξι με οκτώ μήνες, ενώ αν η ανοσία έναντι του SARS-CoV-2 είναι παρόμοια με άλλων κορονοϊών, όπως το κοινό κρυολόγημα, τότε η προστασία μπορεί να επαρκεί και για ένα ή και δύο έτη πριν χρειαστεί κάποια δόση ενίσχυσης.

Σε ασθενείς που νόσησαν με λοίμωξη COVID-19 η ανοσία ήταν επαρκής για παραπάνω από οκτώ μήνες, βέβαια η ανταπόκριση στο εμβόλιο αναμένεται να είναι διαφορετική σε σχέση με τη φυσική ανοσία της λοίμωξης. Οι ασθενείς που νόσησαν βαρύτερα, όπως επισημαίνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έχουν ισχυρότερη ανοσιακή απάντηση σε σχέση με όσους νόσησαν πιο ήπια.

Το παράδοξο είναι ότι επειδή η ανοσία που επάγει το εμβόλιο προσομοιάζει με την ανοσία που επιτεύχθη με σοβαρότερη μορφή της λοίμωξης, είναι πιθανό πολλοί εμβολιασμένοι να έχουν καλύτερη ανοσία από τους περισσότερους που νόσησαν.

Παρόλα αυτά, τα αντισώματα σταδιακά θα πέσουν, και όταν φτάσουν ένα ουδό ασφαλείας το άτομο θα είναι ξανά επίνοσο, βέβαια είναι πιθανό η λοίμωξη να είναι πιο ήπια.

Τα Β κύτταρα μνήμης που παραμένουν στον οργανισμό μπορούν δυνητικά να ξαναπαράγουν αντισώματα όταν εκτεθούν στον ιό, και να προσαρμοστούν γρήγορα σε ένα διαφορετικό στέλεχος του ιού, εξασφαλίζοντας έτσι μία παρατεταμένη «ασφάλεια» τουλάχιστον από τη σοβαρότερη μορφή της νόσου.

Οι ειδικοί προσπαθούν να εντοπίσουν τον ουδό κάτω από τον οποίο τα αντισώματα δεν θα είναι πλέον προστατευτικά και θα είναι απαραίτητες δόσεις ενίσχυσης. Οι εταιρείες Pfizer και Moderna έχουν σχεδιάσει κλινικές μελέτες για να καθορίσουν πόσο θα παρατείνει την ανοσία μία δόση ενίσχυσης και κατά πόσο τα εμβόλια τους είναι αποτελεσματικά έναντι των νέων στελεχών, ενώ το εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson δοκιμάζεται και σε δύο δόσεις.

Προς το παρόν τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι των περισσότερων μεταλλάξεων του ιού, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει αν ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται. Το σημαντικότερο είναι ο γρήγορος εμβολιασμός του πληθυσμού, γιατί όσο ο ιός «κυκλοφορεί» περισσότερο, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να μεταλλαχθεί σε ανθεκτικότερα στελέχη. https://www.newsbeast.gr/

Υγεία

Κορονοϊός: Τι επίδραση έχουν πολυβιταμίνες, Ω-3 λιπαρά οξέα, προβιοτικά και βιταμίνη D
Μιχάλης Θερμόπουλος 
Η λήψη συμπληρωμάτων πολυβιταμινών, ωμέγα-3, προβιοτικών ή βιταμίνης D, μπορεί να μειώνει σε έναν βαθμό τον κίνδυνο να κολλήσει κάποιος κορονοϊό, ιδίως οι γυναίκες, σύμφωνα με μία νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική μελέτη.
[ Κορονοϊός ] Από την άλλη πλευρά, η λήψη βιταμίνης C, ψευδάργυρου ή σκόρδου δεν φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο λοίμωξης COVID-19.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Κριστίνα Μένι του Τμήματος Γενετικής Επιδημιολογίας του Βασιλικού Κολλεγίου (King’s) του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Nutrition Prevention & Health», ανέλυσαν στοιχεία για 372.270 ανθρώπους, από τους οποίους οι 175.652 έπαιρναν τακτικά διάφορα συμπληρώματα διατροφής, ενώ οι 23.521 διαγνώστηκαν με κορονοϊό.

Η ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα προβιοτικά, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, οι πολυβιταμίνες και η βιταμίνη D, σχετίζονταν με μειωμένο κίνδυνο λοίμωξης Covid-19 κατά 14%, 12%, 13% και 9% αντίστοιχα. Η μείωση του κινδύνου ήταν σαφής στις γυναίκες, αλλά όχι στους άνδρες (για ασαφείς λόγους).
Η περαιτέρω μελέτη σχετικών στοιχείων από τις ΗΠΑ και τη Σουηδία επιβεβαίωσε τα βρετανικά ευρήματα. Η μείωση του κινδύνου COVID-19 σε αυτές τις δύο χώρες ήταν 18% και 37%, αντίστοιχα, για τα προβιοτικά, 21% και 16% για τα ωμέγα-3, 12% και 22% για τις πολυβιταμίνες και 24% και 19% για τη βιταμίνη D.

Επειδή επρόκειτο απλώς για μελέτη παρατήρησης και όχι κλινική, οι ερευνητές επεσήμαναν πως πρέπει να γίνουν μεγάλες κλινικές μελέτες που να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα, ώστε να υπάρξουν οι ανάλογες θεραπευτικές συμβουλές. Τα διατροφικά συμπληρώματα βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα και η ωφέλειά τους στην περίπτωση της CCOVIDvid-19 αποτελεί αντικείμενο επιστημονικής συζήτησης και διαμάχης, καθώς έχουν υπάρξει μάλλον αντικρουόμενα αποτελέσματα έως τώρα. Η νέα μελέτη, πάντως, δείχνει πως, έστω και αν είναι μέτρια τα οφέλη κατά του κορονοϊού, δεν είναι επουσιώδη.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://www.iatropedia.gr/

Υγεία

Πολλοί περιπατητές ή ποδηλάτες διασχίζουν τις μεγάλες αμερικανικές πόλεις φορώντας μάσκα ακόμη και όταν βρίσκονται μακριά ο ένας από τον άλλο.

Κάποιες αμερικανικές πολιτείες, όπως το Μέιν, εξακολουθούν να απαιτούν τη χρήση μάσκας ακόμη και στα ορεινά μονοπάτια ή τις παραλίες.

Το ερώτημα της χρησιμότητας αυτών των μέτρων διχάζει τους ειδικούς.

Πιο ασφαλείς οι εξωτερικοί χώροι
Οι επιστήμονες έχουν μάθει πολλά για την covid-19 από την αρχή της πανδημίας.

Πλέον γνωρίζουν ότι οι επιφάνειες δεν παίζουν μεγάλο ρόλο στη μετάδοση του κορονοϊού και ότι η υπερβολική απολύμανσή τους αποτελεί σπατάλη χρόνου και πόρων.

Αντίθετα πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι η μετάδοση της covid-19 γίνεται από τον αέρα. Μεταδίδεται κυρίως από τα μικροσωματίδια που παραμένουν στον αέρα για κάποιο διάστημα και όχι από τα σταγονίδια που εκλύονται από τον βήχα ή το φτάρνισμα, τα οποία πέφτουν γρήγορα στο έδαφος.

Για τον λόγο αυτό οι εξωτερικοί χώροι είναι πιο ασφαλείς από τους εσωτερικούς, εκτιμά ο Χοσέ- Λουίς Χιμένες ειδικός στα αερολύματα, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Colorado Boulder.

“Οι εσωτερικοί χώροι είναι πιο επικίνδυνοι διότι οι τοίχοι, το πάτωμα και το ταβάνι παγιδεύουν τον αέρα”, κυρίως όταν δεν υπάρχει καλός εξαερισμός, εξηγεί.

“Οι εξωτερικοί χώροι είναι λιγότερο επικίνδυνοι διότι υπάρχει μεγαλύτερη κίνηση του αέρα” και ο αέρας που εκπνέουμε πηγαίνει γρήγορα προς τα πάνω, κυρίως όταν έχει ζέστη.

Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, τονίζει. Με τον ίδιο τρόπο που μπορεί να εισπνεύσουμε τον καπνό από το τσιγάρο ενός ανθρώπου που βρίσκεται δίπλα μας έξω, είναι πιθανό να μολυνθούμε από covid-19 αν μείνουμε για ώρα κοντά με έναν μολυσμένο άνθρωπο, ακόμη και σε εξωτερικό χώρο.

Ποιος είναι ο κίνδυνος μόλυνσης;
Πλέον υπάρχουν πολλές έρευνες για τον κίνδυνο μόλυνσης σε εξωτερικούς χώρους. Τον περασμένο Οκτώβριο Κινέζοι ερευνητές δημοσίευσαν μια έρευνα στο επιστημονικό περιοδικό Indoor Air στην οποία αναφέρουν πληροφορίες για 7.324 κρούσματα, ανάμεσά τους και τον χώρο στον οποίο έγινε η μόλυνση.

Από τα περισσότερα από 7.000 κρούσματα μόνο ένα αφορούσε μόλυνση σε εξωτερικό χώρο: ένας 27χρονος χωρικός μολύνθηκε τον Ιανουάριο του 2020 αφού συνομίλησε με μολυσμένο άτομο κοντά στην Σανγκτσιού, στην επαρχία Χενάν.

Πιο πρόσφατα η εφημερίδα Irish Times ζήτησε από τις ιρλανδικές υγειονομικές αρχές πόσα από τα 232.164 κρούσματα που είχαν καταγραφεί στη χώρα ως τις 24 Μαρτίου 2021 αφορούσαν μολύνσεις σε εξωτερικό χώρο. Η απάντηση ήταν 262, δηλαδή λιγότερο από το 0,1% του συνόλου.

Η εκτίμηση αυτή ίσως είναι υπερβολική με δεδομένο ότι οι αρχές βασίστηκαν σε μη επιβεβαιωμένα στοιχεία για τις δραστηριότητες των μολυσμένων ατόμων σε εξωτερικούς χώρους, την ώρα που ενδέχεται να συμμετείχαν και σε συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους.

Ο Ντόναλντ Μίλτον, καθηγητής του πανεπιστημίου του Μέριλαντ και ένας από τους πρώτους που ερεύνησαν την επιστήμη των αερολυμάτων συνιστά, να αποφεύγονται οι συγκεντρώσεις σε εξωτερικούς χώρους, κυρίως όταν το πλήθος φωνάζει ή τραγουδά και αν δεν φυσάει.

«Δεν είναι απαραίτητο να φοράμε μάσκες έξω»
Όμως πιστεύει ότι το να φορά κάποιος μόνιμα μάσκα σε εξωτερικούς χώρους δεν είναι απαραίτητο.

“Όταν κάνω τζόγκινγκ στη γειτονιά μου, όπου τα σπίτια απέχουν τουλάχιστον 10 μέτρα και υπάρχουν μόνο μερικοί άνθρωποι που βγάζουν βόλτα τα σκυλιά τους και παιδιά που παίζουν στους κήπους, κρατώ τη μάσκα μου στην τσέπη”, δηλώνει.

“Δεν μπορώ να τρέξω πολλή ώρα με τη μάσκα”, συνεχίζει. “Αν σταματήσω για να μιλήσω σε κάποιον, την ξαναβάζω. Αν περπατώ με φίλους, τη φορώ”.

Η χρήση μάσκας έχει αναχθεί σε ιδιαίτερα πολιτικοποιημένο θέμα στις ΗΠΑ, με τους συντηρητικούς, υπό την προτροπή του Ντόναλντ Τραμπ, να θεωρούν ότι παραβιάζει τις ατομικές τους ελευθερίες.

Οι προοδευτικοί λαμβάνουν πιο σοβαρά υπόψη τους τον κορονοϊό και θεωρούν τη χρήση μάσκας έναν τρόπο να δείξουν την αλληλεγγύη τους προς τους γείτονές τους σε μια περίοδο κρίσης.

«Ήρθε η ώρα να αλλάξουν οι συστάσεις για τις μάσκες»
Όμως για τον Αμές Αντάλζα, έναν ειδικό δημόσιας υγείας στο πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, έχει έρθει η ώρα να αλλάξουν οι συστάσεις για τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και να υιοθετηθεί μια πιο ήπια προσέγγιση, πιο κοντινή στα επιστημονικά δεδομένα.

“Οι μάσκες πολιτικοποιήθηκαν σε τέτοιο βαθμό που κάποιοι κατηγορούν άλλους ανθρώπους (ότι δεν τη φορούν) για να τους ντροπιάσουν”, καταγγέλλει. “Πιστεύω ότι είναι αντιπαραγωγικό”, εκτιμά.

“Αυτό που θέλουμε είναι οι άνθρωποι, και κυρίως όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι, να φορούν μάσκα όταν βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους και να μπορούν να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης”, εξηγεί.

Το να δίνουμε την εντύπωση ότι είναι επικίνδυνο να βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους ενδέχεται να ωθήσει τους ανθρώπους να συγκεντρώνονται σε εσωτερικούς χώρους, που είναι χειρότερο, σύμφωνα με τον ίδιο.

Κάποιοι ειδικοί θεωρούν ότι είναι προς το συμφέρον των πολιτών να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και ότι με αυτό τον τρόπο απλοποιείται το μήνυμα προς το κοινό, κάτι με το οποίο όμως διαφωνεί ο Αντάλζα.

“Το μοναδικό αποτέλεσμα είναι ότι το κοινό έχει λιγότερη εμπιστοσύνη στις υγειονομικές αρχές”, εκτιμά, επισημαίνοντας ότι οι πολίτες μπορούν να διαβάζουν ιατρικά περιοδικά και να κατανοούν ότι η δημόσια συζήτηση διαφέρει από τα επιστημονικά δεδομένα.

.newsit.gr

Υγεία

«Πρεμιέρα» των self test για εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
«Οδικός χάρτης» με όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.
Από σήμερα, 19 Απριλίου 2021, επεκτείνεται η χρήση των self test σε μία σειρά δραστηριοτήτων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Αναλυτικότερα, ο «οδικός χάρτης» για τα υποχρεωτικά self test εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, αρχής γενομένης από σήμερα, περιγράφεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας, οι βασικές ρυθμίσεις της οποίας είναι οι εξής:

1. Tα self test είναι υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους, προκειμένου να παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία σε εργοδότες με επιχειρηματικές δραστηριότητες στους ακόλουθους κλάδους:

- Λιανεμπόριο, (συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών)

- Εστίαση

- Χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες

- Μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές)

- Υπηρεσίες καθαρισμού

- Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής

- Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας σε σχετική ανακοίνωση, μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις, κατόπιν αιτήματος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) και του κλάδου των ασφαλιστικών εταιρειών, συμπεριελήφθησαν και οι χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες.

2. Το self test διενεργείται μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του εργαζομένου στο χώρο εργασίας του και έχει ισχύ για μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του. Ο έλεγχος συνιστάται να γίνεται έως και 24 ώρες, πριν από την πρώτη ημέρα της εβδομάδας που παρέχει την εργασία του ο εργαζόμενος με φυσική παρουσία.

Αν για παράδειγμα ένας εργαζόμενος σε μία τράπεζα επιστρέφει από την τηλε-εργασία στο γραφείο στις 23 Απριλίου, θα πρέπει να κάνει το πρώτο self test στις 22 Απριλίου, να το επαναλάβει στις 29 του μηνός, κ.ο.κ.

3. Ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία, αν αυτός είτε δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα του self test είτε έχει δηλώσει θετικό self test. Στις περιπτώσεις αυτές ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχτεί την παροχή της εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.

4. Όσον αφορά στη διαδικασία ταυτοποίησης των στοιχείων των εργαζομένων, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα στείλει στην ΗΔΙΚΑ τα στοιχεία των εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις-εργοδότες στους προαναφερθέντες κλάδους (ΑΜΚΑ), όπως αυτά είναι καταχωρημένα στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Στην αρχή κάθε εβδομάδας, το υπουργείο θα επικαιροποιεί τα στοιχεία των εργαζομένων, στέλνοντας στην ΗΔΙΚΑ τις όποιες μεταβολές, δηλαδή νέες προσλήψεις, λύσεις ή λήξεις συμβάσεων εργασίας, κλπ.

5. Εργαζόμενοι που προσελήφθησαν, μετά την αποστολή στην ΗΔΙΚΑ των στοιχείων των ομάδων εργαζομένων που υποβάλλονται υποχρεωτικά σε self test, πριν προσέλθουν στο χώρο εργασίας τους, πρέπει να υποβληθούν σε rapid ή μοριακό τεστ είτε σε δημόσια δομή είτε σε ιδιωτική δομή, με επιβάρυνση του εργοδότη τους, μόνο για την πρώτη φορά εφαρμογής του μέτρου.

6. Η ίδια διαδικασία ισχύει και για εργαζόμενους που δεν έχουν συμπεριληφθεί στο αρχείο που αποστέλλεται από το υπουργείο Εργασίας προς την ΗΔΙΚΑ, διότι ανήκουν σε ειδικές περιπτώσεις (εργαζόμενοι μέσω Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης, προσλήψεις εκτός του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ με χειρόγραφη διαδικασία, προωθητές πωλήσεων, κλπ). Στη συνέχεια, τα στοιχεία και αυτών των εργαζομένων θα συμπεριληφθούν στο αρχείο της ΗΔΙΚΑ.

7. Οι εργαζόμενοι, που υπάγονται στο μέτρο των υποχρεωτικών self test, προμηθεύονται τα τεστ δωρεάν από το φαρμακείο, με επίδειξη του ΑΜΚΑ τους και της αστυνομικής ταυτότητάς τους. Σημειώνεται ότι, μέσω της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ, θα ενημερώνονται και οι φαρμακοποιοί για το ποιοι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι των self test.

8. Αν κάποιος εργαζόμενος επιλέξει, αντί για self test, να κάνει rapid ή μοριακό τεστ, με δαπάνη δική του ή του εργοδότη του, έχει αυτή τη δυνατότητα. Ο εργαζόμενος δηλώνει το αποτέλεσμα του τεστ στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», ως εξής:

9. Οι εργαζόμενοι θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr, επιλέγουν «Δήλωση Αποτελέσματος self test για εργαζόμενο» και μεταφέρονται αυτόματα στη διεύθυνση supportemployees.services.gov.gr. Αφού ταυτοποιηθούν με τη χρήση των κωδικών του taxisnet, εισέρχονται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 test στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» και υποβάλλουν το αποτέλεσμα του τεστ, συμπληρώνοντας το ειδικό έντυπο «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST (Self/Rapid/PCR)».

10. Αν το αποτέλεσμα του self test είναι αρνητικό, μετά τη δήλωση του αποτελέσματος, ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του. Αν το αποτέλεσμα του self test είναι θετικό, μετά τη δήλωση του αποτελέσματος, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχετική δήλωση, την οποία ο εργαζόμενος εκτυπώνει ή φέρει σε ηλεκτρονική μορφή. Ο εν λόγω εργαζόμενος θα πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό έλεγχο είτε σε δωρεάν δημόσια δομή, μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του, με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του. Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι σε καραντίνα.

11. Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση, που αποτελεί δικαιολογητικό, για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου είναι αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση, με την οποία πιστοποιείται το αρνητικό αποτέλεσμα και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.

12. Το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου δηλώνεται υποχρεωτικά στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων COVID-19 test του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19, έπειτα από θετικό αποτέλεσμα self test».

13. Κατά τη δήλωση του αποτελέσματος του self test, οι εργαζόμενοι δηλώνουν τη συγκατάθεσή τους για πρόσβαση του εργοδότη τους στο περιεχόμενο της δήλωσης.

14. Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει τους εργαζομένους του για την υποχρέωσή τους να υποβληθούν σε self test και τις συνέπειες, που θα επέλθουν, αν δεν τηρηθεί η υποχρέωση. Αν ο εργοδότης δεν τηρήσει την υποχρέωση ενημέρωσης των εργαζομένων του με κάθε πρόσφορο μέσο (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ηλεκτρονικό μήνυμα, ανακοίνωση, κλπ) για τα υποχρεωτικά self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

15. Εάν, κατά τη διάρκεια ελέγχου του ΣΕΠΕ, βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο. Αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test (είτε στον πρώτο είτε στον επαναληπτικό έλεγχο), του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

16. Η εφαρμογή του μέτρου ξεκινά σήμερα, 19 Απριλίου. Για την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής, οι εργαζόμενοι μπορούν να προμηθεύονται τα self test και να δηλώνουν το αποτέλεσμα εντός του χρονικού διαστήματος 19-25 Απριλίου.

17. Εφόσον οι εργοδότες προσφέρουν προσωπική εργασία στην επιχείρησή τους ή παρευρίσκονται στους χώρους εργασίας, με ατομική τους ευθύνη, οφείλουν να κάνουν self test και να λαμβάνουν όλα τα ατομικά μέτρα προστασίας για τον COVID-19. Ειδικά, για το θέμα αυτό, το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι θα εκδοθεί άμεσα διευκρινιστική εγκύκλιος.

18. H εφαρμογή των ρυθμίσεων θα αποτελέσει αντικείμενο ελέγχων από το ΣΕΠΕ, που, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, προγραμματίζει στοχευμένους ελέγχους στους κλάδους που εμπίπτουν στο πεδίο της ΚΥΑ.

Σε ποιους τομείς του δημοσίου είναι υποχρεωτικό το self test
Σε ό,τι αφορά στο δημόσιο τομέα, οι κατηγορίες οι οποίες καλούνται σε υποχρεωτικό έλεγχο με self test είναι οι εξής:

- Οι υπάλληλοι των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

- Οι υπάλληλοι των ΟΤΑ που απασχολούνται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

- Οι απασχολούμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας.

- Οι δικαστικοί λειτουργοί και οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Και σε αυτήν την περίπτωση η διαδικασία παραλαβής των self test από τα φαρμακεία είναι η ίδια, δηλαδή με την επίδειξη του ΑΜΚΑ.

Και στο δημόσιο τομέα, στις κατηγορίες αυτές, ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του εργαζομένου στο χώρο εργασίας του και έχει ισχύ για μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του. Ο έλεγχος διενεργείται έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο υπάλληλος παρέχει την υπηρεσία του με φυσική παρουσία.

Στην περίπτωση που ο υπάλληλος πρέπει εκτάκτως να παραστεί στο χώρο εργασίας του, δύναται κατ′ εξαίρεση να πραγματοποιείται και αυθημερόν ο έλεγχος, αλλά σε κάθε περίπτωση προ της εισόδου του στο χώρο εργασίας.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, τη βεβαίωση πραγματοποίησης του οικιακού τεστ.

Εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα εκτύπωσης της δήλωσης από την πλατφόρμα, ο υπάλληλος μπορεί να συμπληρώσει τη δήλωση χειρόγραφα, σύμφωνα με σχετικό υπόδειγμα που υπάρχει στην ιστοσελίδα self-testing.gov.gr.

Επαναλειτουργούν οι σχολές οδηγών
Παράλληλα, από σήμερα, επαναλειτουργούν οι σχολές οδηγών με τη λήψη όλων των μέτρων προστασίας έναντι του κορονοϊού.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, προβλέπεται μεταξύ άλλων και η διενέργεια self test για τον εκπαιδευόμενο-εξεταζόμενο, αλλά και για τους εκπαιδευτές και τους εξεταστές.

Πηγή: ΑΠΕ

 

Υγεία

Το ιχθυέλαιο συρρικνώνει την πλάκα που συσσωρεύεται στις αρτηρίες
Μιχάλης Θερμόπουλος
Ένα φάρμακο που παράγεται από μια πολύ καθαρή μορφή EPA (ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που βρίσκεται στα ψάρια) φαίνεται να βοηθά στην μείωση της πλάκας στις αρτηρίες της καρδιάς, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό European Heart Journal.
Τα ευρήματα μπορεί να εξηγήσουν γιατί η δραστική ουσία icosapent ethyl από το ιχθυέλαιο μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 26% σε άτομα με υψηλό κίνδυνο γι’ αυτά τα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η μελέτη περιελάμβανε 80 άτομα με λιπαρή πλάκα στις αρτηρίες της καρδιάς (στεφανιαία νόσος). Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν διαβήτη και λάμβαναν στατίνες. Τα τριγλυκερίδια τους ήταν αυξημένα, κυμαινόμενα από 135 έως 499 χιλιοστόγραμμα ανά δεκάλιτρο. Στους μισούς δόθηκε τυχαία να λαμβάνουν 4 γραμμάρια icosapent ethyl ημερησίως. Οι άλλοι μισοί πήραν εικονικό φάρμακο.

Μετά από 18 μήνες, οι σχετικές εξετάσεις έδειξαν ότι σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου, η ομάδα που έλαβε το φάρμακο από ιχθυέλαιο είχε λιγότερο ασταθή (επικίνδυνη) πλάκα. Ο συνολικός όγκος της πλάκας ήταν επίσης χαμηλότερος μεταξύ εκείνων που έλαβαν το φάρμακο.
Πηγή: https://www.health.harvard.edu

https://www.iatropedia.gr/
 

Υγεία


Ρούλα Τσουλέα
Τι μπορούν να κάνουν για να βελτιώσουν την ψυχική τους διάθεση όσοι αισθάνονται ότι τους καταβάλλει πια η αγωνία για τον νέο κορωνοϊό και οι περιορισμοί της πανδημίας. Τι συνιστούν ειδικοί από τις ΗΠΑ.
Σας έχει καταβάλλει ο κορωνοϊός και οι περιορισμοί που έχει επιβάλλει στη ζωή σας; Μην υποφέρετε αδρανείς. Υπάρχει τρόπος για να βελτιωθεί η ψυχική διάθεση και οι αντοχές σας, έως ότου έρθει η ώρα να αρθούν οι περισσότεροι και να ανακτήσει η ζωή μας πιο ελεύθερους ρυθμούς.

Τον τρόπο αυτό συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ως αντίδοτο στην κατάθλιψη, που προσβάλλει τουλάχιστον 264 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Είτε είναι μέτριας βαρύτητας είτε σοβαρή, η κατάθλιψη μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ σημαντικό πρόβλημα.

Η ψυχοθεραπεία και, όταν χρειάζεται, η φαρμακευτική αγωγή μπορούν να την καταπολεμήσουν. Δυστυχώς όμως μόνο ο ένας στους τρεις πάσχοντες απευθύνονται στους ειδικούς για βοήθεια. Ο ΠΟΥ τονίζει ότι υπάρχει μία ακόμα αποτελεσματική θεραπεία, η οποία είναι δωρεάν και εύκολα διαθέσιμη σε όλους. Η θεραπεία αυτή είναι η άσκηση, η οποία καταπραΰνει το στρες, βελτιώνει την ψυχική διάθεση και μπορεί να δράσει θεραπευτικά κατά της κατάθλιψης.

Πως επιδρά
Πως μπορεί όμως η άσκηση να μας κάνει να αισθανθούμε καλύτερα; Όπως εξηγούν ειδικοί από την Κλινική Mayo, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, η συστηματική άσκηση καταπραΰνει το άγχος και την κατάθλιψη:

Διεγείροντας την έκκριση ενδορφινών. Οι ενδορφίνες είναι φυσικές ουσίες που παράγει ο εγκέφαλος και οι οποίες διεγείρουν το αίσθημα της ευεξίας. Γι’ αυτό και αποκαλούνται ορμόνες της ευεξίας.
Αποσπώντας την προσοχή από τις έγνοιες μας. Με αυτό τον τρόπο «σπάει» τον κύκλο των αρνητικών σκέψεων που τροφοδοτούν το άγχος και την κατάθλιψη
Όπως αναφέρει η ιατρός Ολιστικής Ιατρικής Dr. Irina Todorov, από το Τμήμα Ευεξίας & Προληπτικής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο, με αυτούς τους τρόπους η άσκηση μπορεί να επηρεάσει βαθιά την ψυχική διάθεση. Στην πραγματικότητα, η ιατρική έρευνα έχει δείξει πως επιτυγχάνονται τα εξής:

Μειώνονται οι πιθανότητες να οδηγήσει το στρες στην κατάθλιψη. Το στρες αποτελεί κύρια αιτία της, διότι η αυξημένη έκκριση των ορμονών του στον εγκέφαλο μπορεί να βλάψει ή να αποτρέψει την κυτταρική ανάπτυξη στα τμήματά του που ρυθμίζουν την ψυχική διάθεση.
Έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Μεγάλες τυχαιοποιημένες μελέτες έχουν δείξει ότι η αεροβική άσκηση (π.χ. βάδιση, τρέξιμο, ποδηλασία) και οι ασκήσεις αντίστασης (π.χ. με βάρη) ωφελούν την ψυχική διάθεση στους ασθενείς με κατάθλιψη. Μάλιστα η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία την συνιστά ως θεραπευτική επιλογή εναντίον της κατάθλιψης, λέει η Dr. Todorov.
Τι μπορείτε να κάνετε
Για να αποκομίσει κάποιος όλη τα οφέλη που παρέχει η άσκηση, όχι μόνο στην ψυχική διάθεση αλλά και στην υγεία του, απαιτούνται τουλάχιστον 150 λεπτά άσκηση την εβδομάδα. Ακούγονται πολλά, αλλά αν τα μοιράσετε στις μέρες της εβδομάδας είναι πολύ εύκολο να επιτευχθούν.

Για καλύτερα αποτελέσματα προσπαθήστε να βγαίνετε σε υπαίθριους χώρους για άσκηση, ειδικά τώρα που βελτιώνεται ο καιρός. Χρειάζεστε άσκηση τουλάχιστον 5 ημέρες την εβδομάδα, για 30 λεπτά κάθε φορά. Να θυμάστε ότι απαιτούνται περίπου τέσσερις εβδομάδες μετά την έναρξη ενός συστηματικού προγράμματος για να γίνει αισθητή η βελτίωση στην ψυχική διάθεση.

Να ασχοληθείτε με μια δραστηριότητα που σας είναι εύκολη και σας ευχαριστεί. Αν δείτε ότι χάνετε το ενδιαφέρον σας, δοκιμάστε και κάποια άλλη. Αν επιτρέπεται στην περιοχή σας, να κάνετε την άσκηση που επιλέξατε μαζί με φίλους σας.

Προσπαθήστε επίσης να κάνετε πιο ενδιαφέρουσα την άσκησή σας, για να μην γίνετε μονότονη. Αν π.χ. σας αρέσει το περπάτημα, προσπαθήστε να ανεβάζετε για λίγο το ρυθμό σας και ύστερα να χαλαρώνετε.

Καλό είναι επίσης να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας πριν αρχίσετε την συστηματική προσπάθεια, ιδίως εάν έχετε παραμείνει αγύμναστοι για πολύ καιρό.

Να θυμάστε ότι δεν υπάρχει λόγος απελπισίας, αν δεν μπορείτε να επιτύχετε τον στόχο των 30 λεπτών σε μία ημέρα. Αρχίστε έστω με ένα πεντάλεπτο. Το σύνθημά σας πρέπει να είναι «λίγη είναι καλή, περισσότερη είναι καλύτερη», συνιστά η Dr. Todorov. Το παν είναι να αρχίσετε την προσπάθεια και να μην την εγκαταλείψετε.

https://www.iatropedia.gr/

 

Υγεία

Τι πρέπει όλοι να γνωρίζουμε για τα εμβόλια και τις θρομβώσεις
Ρούλα Τσουλέα 1
Πόσα περιστατικά θρομβώσεων έχουν καταγραφεί σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Τι πρέπει να προσέχουν όσοι ήδη έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca. Γιατί σταμάτησε προσωρινά η διάθεση του εμβολίου της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ.

Ανησυχία έχει προκαλέσει η είδηση ότι δύο από τα εμβόλια έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός πιθανώς σχετίζονται με τις θρομβώσεις. Τα εμβόλια είναι αυτά των εταιρειών AstraZeneca και Johnson & Johnson, που παράγονται με παρόμοια τεχνολογία.

Την ανησυχία ενέτεινε το γεγονός ότι οι αρμόδιες υγειονομικές Αρχές των ΗΠΑ αποφάσισαν χθες να ανασταλεί προσωρινά η χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson, έως ότου διερευνήσουν εξονυχιστικά το θέμα.

Στη χώρα μας, η Επιτροπή Εμβολιασμών συνιστά να γίνεται το εμβόλιο της AstraZeneca στις ηλικίες άνω των 30 ετών. Ωστόσο, πολλοί πολίτες φοβούνται να το κάνουν.

Τι είναι, όμως, έως τώρα γνωστό για το θέμα και πόσο πρέπει να ανησυχούμε; Απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα δίνουν επιστήμονες και οι επίσημες ανακοινώσεις των αρμόδιων Αρχών.

Γιατί διεκόπη προσωρινά η χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson;
Όπως ανακοίνωσαν η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) και τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, καταγράφηκαν 6 περιστατικά θρομβώσεων επί συνόλου 6,4 εκατομμυρίων εμβολιασμών. Και οι έξι ασθενείς ήσαν γυναίκες, ηλικίας 18 έως 48 ετών.

Μία από τις γυναίκες έχασε τη ζωή της και μία άλλη βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι γυναίκες εκδήλωσαν τις θρομβώσεις 6-13 ημέρες μετά τον εμβολιασμό τους.

Οι Αρχές διέκοψαν προσωρινά την χορήγηση του εμβολίου για να διερευνήσουν το θέμα. Ελπίζουν ότι η απόφασή τους δεν θα δημιουργήσει εμπόδιο στο πρόγραμμα εμβολιασμού έναντι της Covid-19. Ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει έως στιγμής τον θάνατο 562.000 ανθρώπων στις ΗΠΑ. Σε παγκόσμιο επίπεδα έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 2,95 εκατομμύρια ανθρώπους.

Στις ΗΠΑ δεν έχουν πρόβλημα με το εμβόλιο της AstraZeneca;
Το εμβόλιο αυτό έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός δεν είναι ακόμα εγκεκριμένο στις ΗΠΑ. Επομένως, δεν χορηγείται.

Πόσες θρομβώσεις έχουν καταγραφεί έως τώρα στην Ευρώπη;
Κατ’ αρχάς να διευκρινίσουμε ότι στην Ευρώπη τα περιστατικά θρομβώσεων αφορούν το εμβόλιο της AstraZeneca. Το εμβόλιο της Johnson & Johnson αυτή την εβδομάδα θα αρχίσει να διανέμεται στις ευρωπαϊκές χώρες.

Όσον αφορά τις θρομβώσεις, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έως τις 4 Απριλίου 2021 είχαν καταγραφεί:

169 περιστατικά εγκεφαλικής θρόμβωσης
53 περιστατικά θρόμβωσης σε φλέβες των σπλάγχνων (στην κοιλιά)
Με άλλα λόγια, οι θρομβώσεις που έχουν δηλωθεί ανήλθαν σε 222 επί συνόλου 34 εκατομμυρίων εμβολιασμών. Οι εμβολιασμοί έγιναν σε 31 ευρωπαϊκές χώρες. Οι χώρες αυτές είναι η Βρετανία και τα 30 κράτη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ). Σε αυτόν συμμετέχουν:

Τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν
Από τα πρώτα 86 περιστατικά θρομβώσεων που εξέτασε ο ΕΜΑ, τα 62 ήταν εγκεφαλικές θρομβώσεις. Τα υπόλοιπα 25 ήταν σπλαγχνικές. Τα 86 αυτά περιστατικά καταγράφηκαν επί 25 εκατομμυρίων εμβολιασμών, έως τις 22 Μαρτίου 2021.

Οι περισσότεροι από τους ασθενείς ήταν γυναίκες ηλικίας κάτω των 60 ετών. Παρουσίασαν τις θρομβώσεις μέσα σε 2 εβδομάδες από τον εμβολιασμό. Οι 18 από τους ασθενείς έχασαν τη ζωή τους.

Τι μέτρα έχουν ληφθεί στην Ευρώπη;
Ο ΕΜΑ εξέδωσε γνωμοδότηση στην οποία αναφέρει ότι το εμβόλιο πιθανώς σχετίζεται με τις θρομβώσεις που έχουν παρατηρηθεί. Ωστόσο τόνισε ότι αυτές είναι πολύ σπάνιες. Παρ’ όλα αυτά επέστησε την προσοχή σε όλους όσους κάνουν το εμβόλιο, να έχουν το νου τους. Και αυτό διότι προς το παρόν δεν έχει στα χέρια του επαρκή δεδομένα για τυχόν παράγοντες κινδύνου για θρομβώσεις.

Επιπλέον, ο ΕΜΑ αναθεώρησε το φύλλο οδηγιών χρήσεως του εμβολίου της AstraZeneca. Η αναθεώρηση προσέθεσε στις ανεπιθύμητες ενέργειες την «πολύ σπάνια» παρενέργεια των «θρομβώσεων σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων».

Ποια συμπτώματα είναι ύποπτα για θρομβώσεις μετά τα εμβόλια;
Οι αξιωματούχοι του ΕΜΑ αναφέρουν ότι τα συμπτώματα που πρέπει να έχουν το νου τους όσοι κάνουν τα εμβόλια είναι:

Δύσπνοια
Πόνος στο στήθος
Πρήξιμο στο ένα πόδι
Επίμονος πόνος στην κοιλιά
Νευρολογικά συμπτώματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται δυνατοί και επίμονοι πονοκέφαλοι ή θολωμένη όραση
Μικροσκοπικές κηλίδες αίματος (πετέχειες) κάτω από το δέρμα, στο σημείο όπου έγινε η έγχυση των εμβολίων
Τα συμπτώματα αυτά είναι ιδιαιτέρως ύποπτα όταν αρχίζουν τις πρώτες εβδομάδες από το εμβόλιο. Όσοι τα εκδηλώσουν, πρέπει να απευθύνονται αμέσως στον γιατρό για να ελέγξει τα επίπεδα των αιμοπεταλίων στο αίμα τους, λένε οι ειδικοί.

Τι συνιστούν οι ειδικοί σε όσους πρόκειται να κάνουν τα εμβόλια;
«Κάθε φορά που προκύπτει τέτοιου είδους πρόβλημα, ο κόσμος αγωνιά τι σημαίνει γι’ αυτόν», δήλωσε στην Washington Post η δρ Λίζα Μαραγκάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής, Λοιμωδών Νόσων και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς. «Αισθάνομαι ότι το μήνυμα είναι σαφέστατα καθησυχαστικό. Ακόμα κι αν οι θρομβώσεις σχετίζονται με τα εμβόλια, γνωρίζουμε καλά πως κάθε φάρμακο και εμβόλιο μπορεί να έχει και σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Ωστόσο έως στιγμής οι παρενέργειες αυτές φαίνεται να είναι πάρα πολύ σπάνιες».

Αντίστοιχα, η Dr. Angela Rasmussen, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Georgetown, συνέστησε στον κόσμο ψυχραιμία έως ότου ολοκληρωθεί η διερεύνηση του θέματος. Και πρόσθεσε πως ο κορωνοϊός καθ’ εαυτός είναι πολύ πιο επικίνδυνος για όλους απ’ ό,τι το ενδεχόμενο των θρομβώσεων.

https://www.iatropedia.gr/

Υγεία

Αντιμετωπίζετε συχνά ζαλάδα; Που μπορεί να οφείλεται και τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε;

Ενώ η «ζαλάδα» χρησιμοποιείται πολύ και από πολλούς, ο όρος δεν είναι ακριβώς σαφής. Αυτό διότι, οι άνθρωποι μπορεί να προσπαθούν να περιγράψουν αρκετά διαφορετικά συμπτώματα όταν λένε ότι ζαλίζονται. Ανάλογα με το είδος της ζάλης και άλλα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλώνονται, η αιτία μπορεί να διαφέρει κατά κόρον.

Η ζαλάδα «έχει» δύο είδη
Υπάρχουν δύο γενικά είδη ζάλης που προκαλούν δύο διαφορετικά είδη συμπτωμάτων και αυτά τα είδη τείνουν να έχουν εντελώς διαφορετικά σύνολα αιτιών. Αυτά περιλαμβάνουν την τάση για λιποθυμία και τον ίλιγγο.

Δείτε επίσης: Εγκυμοσύνη - Πώς θα αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα στην δουλειά
Με την ζαλάδα που συνοδεύεται το αίσθημα λιποθυμίας, το άτομο μπορεί να νιώσει ξαφνική αδιαθεσία, ότι είναι αδύναμο και μπορεί να αισθανθεί ότι σε λίγο θα λιποθυμήσει. Η ζαλάδα μπορεί να εκδηλωθεί μία φορά ή μπορεί να είναι και επίμονη. Συχνά συνοδεύεται από σοβαρή αστάθεια και ώθηση να καθίσετε ή να ξαπλώσετε.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν το βουητό στα αυτιά, την εφίδρωση ή και την ναυτία.

Αντίθετα, ο ίλιγγος είναι μια αίσθηση που σας κάνει να νιώθετε σαν το περιβάλλον να κινείται γύρω σας και συνήθως τα άτομα που το βιώνουν περιγράφουν ότι «βλέπουν το δωμάτιο να στροβιλίζεται».

Τα άτομα με ίλιγγο συχνά νιώθουν σαν να στροβιλίζονται και να είναι εκτός ισορροπίας. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν την έντονη ναυτία και την τάση για εμετό.

Που οφείλονται
Η ζαλάδα με την τάση λιποθυμίας μπορεί να οφείλεται:

Στην αφυδάτωση.
Στην απώλεια αίματος.
Στο άγχος ή το στρες.
Το αλκοόλ και το κάπνισμα.
Τις διάφορες καρδιακές αρρυθμίες.
Άλλες καρδιακές παθήσεις.
Επειδή οι πιθανές αιτίες της ζάλης είναι τόσο πολλές και ποικίλες, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Ο ίλιγγος μπορεί να προκληθεί από προβλήματα εσωτερικά στο αυτί, όπως η λοίμωξη ή και η νόσος Meniere. Μπορεί ωστόσο, να προκληθεί από καταστάσεις που επηρεάζουν το εγκεφαλικό στέλεχος.

https://www.vita.gr/

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.