Νοεμβρίου 14, 2019

Υγεία

Η αύξηση των ποσοστών εκφύλισης ωχράς κηλίδας θα απαιτήσει τη βελτίωση του προγραμματισμού και της περίθαλψης που παρέχεται σε αυτούς τους ασθενείς
Η πιο συνήθης αιτία της μη αναστρέψιμης τύφλωσης είναι η εκφύλιση ωχράς κηλίδας, η οποία θα προσβάλει 77 εκατομμύρια Ευρωπαίους μέχρι το 2050, σύμφωνα με τελευταίους υπολογισμούς που αναφέρονται σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Ophthalmology.

Η εκφύλιση ωχράς κηλίδας συμβαίνει όταν ένα μικρό κομμάτι του αμφιβληστροειδούς χιτώνα και ο φωτοευαίσθητος ιστός γύρω από την ωχρά κηλίδα καταστρέφονται με την ηλικία, η κατάσταση αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί μερικώς, αλλά όχι να θεραπευτεί πλήρως. Η αύξηση των ποσοστών εκφύλισης ωχράς κηλίδας θα απαιτήσει τη βελτίωση του προγραμματισμού και της περίθαλψης που παρέχεται σε αυτούς τους ασθενείς, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη ότι τα περισσότερα περιστατικά αφορούν άτομα άνω των 70 ετών, προειδοποιούν οι ερευνητές.

Οι μελετητές αποφάσισαν να προβούν στη διεξαγωγή αυτής της έρευνας προκειμένου να εκτιμήσουν τις ανάγκες που θα προκύψουν για τα συστήματα υγείας στην Ευρώπη από την εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

Στην έρευνα συλλέχθηκαν δεδομένα από 55.323 άτομα από όλη την Ευρώπη με μέση ηλικία από 60 έως 81 έτη. Διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των ήδη υπαρχόντων περιστατικών εκφύλισης ωχράς κηλίδας πρόκειται να αυξηθεί κατά 15%, ενώ ο αριθμός των νέων περιπτώσεων πρόκειται να αυξηθεί κατά 75% μέχρι το 2050.

Μέχρι τότε, οι εκτιμώμενες προβλέψεις δείχνουν ότι ένας στους τέσσερις ηλικιωμένους στην Ευρώπη θα παρουσιάσει εκφύλιση ωχράς κηλίδας. Η αναλογία θα κυμαίνεται από ένας στους 10 για άτομα νεότερα των 65 ετών μέχρι μόλις κάτω από 27% γι’ αυτούς που έχουν ηλικία πάνω από 75.

Το ποσοστό των περιστατικών που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο της νόσου θα είναι μόλις κάτω από 2,5% για όλες τις ηλικίες. Διαπιστώθηκε ότι τα περιστατικά αυξάνονται κατά 1,4 ανά 1000 άτομα ετησίως μεταξύ εκείνων που είναι άνω των 50. Η αύξηση αυτή είναι 0,5/1000 κάθε χρόνο για τα άτομα κάτω των 70 ετών και 6,7/1000 για τα άτομα άνω των 70 ετών. Με αυτόν τον τρόπο, οι ερευνητές υπολογίζουν ότι το 2050 θα υπάρχουν 77 εκατομμύρια περιστατικά στην Ευρώπη συγκριτικά με τα 67 εκατομμύρια το 2015.

Η πιο απότομη αύξηση θα παρατηρηθεί μεταξύ των ατόμων που είναι άνω των 75 ετών, καθώς αυτή θα έχει ύψος 15% (από 50 σε 57,6 εκατομμύρια) ως αποτέλεσμα της γήρανσης του πληθυσμού, με το ποσοστό αυτών με προχωρημένη μορφή της νόσου να αναμένεται να αυξηθεί κατά 20% από 10 σε 12 εκατομμύρια περιπτώσεις μέχρι το 2050.

Ο αριθμός των νέων περιπτώσεων προχωρημένης εκφύλισης ωχράς κηλίδας θα αυξηθεί από 400.000 το χρόνο σε 700.00 μέχρι το 2050, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στη Γερμανία.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι τόσο οι υπάρχουσες όσο και οι νέες περιπτώσεις όλων των σταδίων της ασθένειας θα αυξηθούν σταδιακά στην Ευρώπη μέχρι το 2050.

«Η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματα απαιτεί σημαντική αύξηση και οργάνωση των υπηρεσιών υγείας και διάθεση πόρων. Τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας θα πρέπει ήδη να λαμβάνουν υπόψη αυτές τις εκτιμήσεις» υπογράμμισαν οι ίδιοι οι ερευνητές.

https://ygeiamou.gr/

Υγεία

Να τι πρέπει να περιλαμβάνει το τέλειο check up
Μαίρη Μπιμπή 

Είναι γνωστό ότι η πρόληψη είναι το πρώτο και ίσως το πιο ουσιαστικό βήμα για καλή υγεία σε βάθος χρόνου. Το ερώτημα είναι ποιο είναι το ιδανικό πρόγραμμα εξετάσεων που πρέπει να ακολουθηθεί ανά φύλο, ηλικία, οικογενειακό και προσωπικό ιστορικό. Εδώ είναι όλες οι σωστές πληροφορίες
«Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν», είχε πει ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της σύγχρονης Ιατρικής, θέλοντας να υπογραμμίζει την αξία της πρόληψης για τη διαφύλαξη της καλής υγείας.

Κορωνίδα της σύγχρονης Προληπτικής Ιατρικής αποτελεί η ανοσοποίηση (εμβολιασμός) που σώζει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο και αναγνωρίζεται ως μία από τις πιο επιτυχημένες και οικονομικά αποδοτικές παρεμβάσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας παγκοσμίως. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι με τους εμβολιασμούς προλαμβάνονται 2-3 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως. Φυσικά δεν είναι μόνο τα εμβόλια που έχουν συμβάλει στην πρόληψη των θανάτων. Πλήθος διαγνωστικών εξετάσεων και θεραπειών έχουν συμβάλει διαχρονικά στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης του σύγχρονου ανθρώπου.

Ωστόσο στην Ελλάδα η πρόληψη είναι υποβαθμισμένη στη συνείδηση των πολιτών, στην πρακτική των γιατρών και στις επιλογές της Πολιτείας, όπως προκύπτει από στατιστικά στοιχεία που δείχνουν χαμηλά ποσοστά διενέργειας των βασικών προληπτικών εξετάσεων στη χώρα μας, με μεγάλες διαφορές μεταξύ των κοινωνικοοικονομικών τάξεων. Ενδεικτικά είναι όσα είχε αναφέρει σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος ο κ. Γιάννης Τούντας, Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου: μόνο το 60% των γυναικών ηλικίας 21-69 ετών έχουν κάνει Τεστ Παπ τα τρία τελευταία χρόνια, ενώ το ποσοστό αυτό θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 90%. Επίσης, η εξέταση κοπράνων για ανίχνευση αιμορραγίας του πεπτικού (SOBT), η οποία συμβάλλει στη διάγνωση του καρκίνου παχέος εντέρου, νόσου που αν και εμφανίζει υψηλά ποσοστά θνησιμότητας, μπορεί να προληφθεί, έχει γίνει τα τελευταία τρία χρόνια μόνο από το 8,3% των γυναικών ηλικίας 50-69 ετών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους άντρες είναι 10,9%.

Περαιτέρω, σύμφωνα με στοιχεία του 2014, βασικές αιτίες θανάτου στην Ελλάδα είναι τα νοσήματα του κυκλοφορικού συστήματος (40,3%), τα νεοπλάσματα (25,6%) και τα νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος (10,8%). Οι κυριότεροι προδιαθεσικοί παράγοντες για θάνατο στη χώρα μας είναι η υπέρταση (25%), το κάπνισμα (19,3%), η υψηλή χοληστερόλη (11,6%), η παχυσαρκία (8,3%), η ελλιπής σωματική άσκηση (5%) κ.ά.

Ωστόσο, το 75% των παραγόντων που οδηγούν σε πρόωρο θάνατο μπορούν να ελεγχθούν και να αντιμετωπιστούν σε σημαντικό βαθμό μέσω της πρόληψης. Επίσης, μια συνολική προσέγγιση συστηματικών πολιτικών προαγωγής υγείας, όπως ορίζονται από τη Διεθνή Διακήρυξη Προαγωγής Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (1986), θα μπορούσε να προσφέρει τουλάχιστον 10 επιπλέον χρόνια ζωής για τον πληθυσμό.

Οι απαραίτητες εξετάσεις
Κι επειδή ποτέ δεν είναι αργά σε ό,τι αφορά την προάσπιση της υγείας μας, σε μια εποχή μάλιστα όπου η Ιατρική δεν σταματά να μας εκπλήσσει με τα επιτεύγματά της, ο Ιωάννης Αποστολάκης, Παθολόγος, Διευθυντής Α’ Παθολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Υγεία», υπενθυμίζει τις βασικές προληπτικές εξετάσεις για άνδρες και γυναίκες.

«Ο προληπτικός έλεγχος υγείας συμβάλλει ουσιαστικά στην αποφυγή μιας παθολογικής κατάστασης ή ασθένειας και των συνεπειών της. Ως εκ τούτου μας προφυλάσσει από μελλοντικές περιπέτειες υγείας και έξοδα. Σε ατομικό επίπεδο το περιεχόμενο και η συχνότητα του προληπτικού ελέγχου διαφέρουν από άτομο σε άτομο και εξαρτώνται από το φύλο, την ηλικία, το κληρονομικό και ατομικό ιστορικό», επισημαίνει ο κ. Αποστολάκης.

Οι προληπτικές εξετάσεις στις οποίες συνιστάται περιοδικά να υποβάλλονται οι γυναίκες και οι άνδρες είναι:

Γυναίκες
18-39 ετών
– Σε ετήσια βάση παθολογική και γυναικολογική εξέταση.
– Κάθε δυο χρόνια οδοντιατρική εκτίμηση.
– Κάθε τριετία Τεστ Παπ.
– Κατά διαστήματα, παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερίνης και του σακχάρου και για τυχόν ύπαρξη χλαμυδίων στον κόλπο.
– Αιματολογικές εξετάσεις TSH, T3 και T4, για τον έλεγχο του θυρεοειδούς.
– Σε γυναίκες με κληρονομικό ιστορικό καρκίνου μαστού, συνιστάται μαστογραφία σε ετήσια βάση.

40-50 ετών
Συμπληρωματικά των παραπάνω εξετάσεων:
– Κάθε χρόνο εξετάσεις αίματος, ούρων και μέτρηση της αρτηριακής πίεσης.
– Γυναίκες με κληρονομικό ιστορικό καρκίνου παχέος εντέρου θα πρέπει σε ετήσια βάση να διενεργούν έλεγχο κοπράνων για αίμα.

Άνω των 50
Στις εξετάσεις προστίθενται:
– Κολονοσκόπηση ή εικονική κολονοσκόπηση ανά πενταετία ή ανά τριετία αν υπάρχουν ύποπτα ευρήματα.
– Ανά ένα έως δυο χρόνια μαστογραφία.
– Κάθε τρία χρόνια Τεστ Παπ.
– Οι ενεργές και οι μέχρι προ 15ετίας καπνίστριες καλό είναι να κάνουν αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής δόσεως.
– Μέτρηση οστικής πυκνότητας και επανάληψη ανάλογα με τα ευρήματα και τους υπάρχοντες παράγοντες κινδύνου.

Για γυναίκες άνω των 65 ετών δεν χρειάζεται να διενεργείται το Τεστ Παπ και για τις άνω των 75 ετών η μαστογραφία.

Άνδρες
18-39 ετών
– Κάθε δυο χρόνια έλεγχος αρτηριακής πίεσης καθώς και χοληστερίνης και σάκχαρο αίματος. Αν οι τιμές είναι υψηλές τότε ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται νωρίτερα.
– Κάθε δυο χρόνια οδοντιατρική εξέταση.

40-64 ετών
– Συστηματική καρδιολογική εξέταση, ετήσιος ή και συχνότερος έλεγχος της αρτηριακής πίεσης αν οι τιμές της ξεπερνούν το 140 η μεγάλη και το 90 η μικρή.
– Ελεγχος χοληστερίνης και σακχάρου.
– Οι άνδρες κάτω των 50 ετών με κληρονομικό ιστορικό καρκίνου παχέος εντέρου θα πρέπει να κάνουν κολονοσκόπηση σε ετήσια βάση.

Για άνδρες άνω των 50
– Έλεγχος του προστάτη με PSA και ουρολογική εξέταση.
– Κολονοσκόπηση ανά πενταετία ή ανά τριετία ή και συντομότερα αν υπάρχουν ευρήματα.
– Για τους νυν και τους μέχρι προ 15ετίας καπνιστές συνιστάται η αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής ακτινοβολίας ανά έτος.
– Σε άνδρες που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, συνιστάται η μέτρηση της οστικής πυκνότητας.

«Ανάλογα με την κατάσταση της υγείας και το ιστορικό του κάθε ασθενή οι εξετάσεις του προληπτικού ελέγχου μπορεί να διαφέρουν. Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για να καθοριστεί ο προτιμότερος για εσάς έλεγχος», ολοκληρώνει ο κ. Αποστολάκης.

Για το θέμα μιλάει ο Ιωάννης Αποστολάκης, Παθολόγος, Διευθυντής Α’ Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Υγεία»

https://ygeiamou.gr

Υγεία

β-χοριακή (β-hCG): Τιμές ανά εβδομάδα

Τι είναι η β-χοριακή και πού παράγεται;

Λίγες μόνο μέρες μετά τη γονιμοποίηση του ο ζυγώτης (γονιμοποιημένο ωάριο) φτάνει στο εσωτερικό της μήτρας και προσκολλάται στο τοίχωμα όπου και εμφυτεύεται. Στο σημείο της εμφύτευσης δημιουργείται η τροφοβλάστη, η οποία μόλις ωριμάσει θα σχηματίσει τον πλακούντα. Ο πλακούντας είναι το όργανο που θα οξυγονώνει και θα τρέφει την κύηση μέχρι τον τοκετό. Επίσης παράγει μια σειρά από ορμόνες, ανάμεσα στις οποίες κυρίαρχη θέση κατέχει η β-χοριακή γοναδοτροπίνη (β-hCG).

H β-χοριακή γοναδοτροπίνη είναι ορμόνη που παράγεται μόνο από τον πλακούντα, συνεπώς η ανίχνευση της στο αίμα ή στα ούρα μιας γυναίκας αποτελεί ευαίσθητη και έγκυρη μέθοδο για τη διάγνωση της εγκυμοσύνης.

Αμέσως μετά την εμφύτευση, τα επίπεδα της β-hCG αυξάνονται ραγδαία και σχεδόν διπλασιάζονται κάθε 3η μέρα στην αρχή, και κάθε 2η μέρα έπειτα. Τα επίπεδα της ορμόνης μεγιστοποιούνται την 8η – 9η εβδομάδα της κύησης και έπειτα προοδευτικά ελαττώνονται για τις επόμενες 10 εβδομάδες. Η ορμόνη παραμένει ανιχνεύσιμη για ένα ή δύο μήνες μετά τον τοκετό.

Ηλικία κύησης (από ΤΕΡ) β-hCG UI/Lt
1η εβδομάδα 15 -1,000
2η εβδομάδα 45 -1,600
3η εβδομάδα 400-15,000
4η -5η εβδομάδα 1,500 - 23,000
2ος μήνας κύησης (5η - 8η εβδομάδα) 34,000 - 210,000
2ος – 3ος μήνας κύησης 20,000 - 200,000
2ο τρίμηνο 10,000 - 30,000
3ο τρίμηνο 5,000-14,000

Πού χρησιμεύει η β-χοριακή;

Το συμβατικό τεστ κύησης ούρων του φαρμακείου μπορεί να ανιχνεύσει (δηλαδή να γίνει θετικό) με 50 IU (διεθνείς μονάδες) της ορμόνης στα ούρα. Εντούτοις το τεστ δεν δίνει πληροφορίες για τη κατάσταση της κύησης. Κάθε γυναίκα με θετικό τεστ εγκυμοσύνης πρέπει να επικοινωνεί με τον ιατρό της και να λαμβάνει οδηγίες για τις εξετάσεις που θα ακολουθήσουν.

Η μέτρηση της β-χοριακής στο αίμα της γυναίκας είναι πιο ευαίσθητη, ενώ μπορεί να δώσει πληροφορίες για την εξέλιξη της εγκυμοσύνης, δηλαδή για το αν αυτή αναπτύσσεται μέσα ή έξω από τη μήτρα (εξωμήτριος κύηση), αν είναι δίδυμη, ή για το αν έχει σταματήσει να αναπτύσσεται (παλίνδρομος κύηση).

Οι φυσιολογικές τιμές ανά εβδομάδα δίνονται από τα εργαστήρια και τους διεθνείς οργανισμούς μαιευτικής, εντούτοις το εύρος είναι πολύ μεγάλο, ώστε να μπορεί κάποιος να προσδιορίσει την ηλικία κύησης μόνο από μία μέτρηση. Συνεπώς η μέτρηση της β-χοριακής είναι ενδεικτική και υποβοηθά στη διάγνωση, μόνο ένα υπάρχουν περισσότερες από μία μετρήσεις.

Το υπερηχογράφημα είναι η μόνη αξιόπιστη μέθοδος η οποία δίνει διάγνωση για τη κατάσταση και τη θέση της κύησης, καθώς και για τον αριθμό των εμβρύων. Εντούτοις προκειμένου μία εγκυμοσύνη να ανιχνευτεί με τον υπέρηχο, η β-hCG υπολογίζεται μεταξύ 1500-2000 IU (δηλαδή 5η – 6η εβδομάδα από την τελευταία εμμηνορρυσία).

Με άλλα λόγια, η β-χοριακή είναι χρήσιμη στην αρχόμενη κύηση, όταν αυτή δεν ελέγχεται με τον υπέρηχο. Ο άσκοπος προσδιορισμός της στο αίμα, σε μία φυσιολογική κύηση, δε συστήνεται, διότι μπορεί να προκαλέσει σύγχυση.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Tim I. M. Korevaar, et al. Reference ranges and determinants of total hCG levels during pregnancy: the Generation R Study. Eur J Epidemiol. 2015; 30(9): 1057–1066. doi: 10.1007/s10654-015-0039-0
Mayo clinic: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/basics/healthy-pregnancy/hlv-20049471
WebMD: https://blogs.webmd.com/from-our-archives/20051130/hcg-levels-and-ultrasounds-in-early-pregnancy
UpToDate : https://www.uptodate.com/contents/human-chorionic-gonadotropin-testing-in-pregnancy-and-gestational-trophoblastic-disease-and-causes-of-low-persistent-levels
American Pregnancy Association : http://americanpregnancy.org/while-pregnant/hcg-levels/

ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Πέτρος Κ. Χειρίδης

//frezyland.gr

Υγεία

Ποιο σημείο του προσώπου μας μπορεί να μας προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο να διατρέχουμε υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο και να οδηγήσει σε μη επεμβατικές μεθόδους για την πρόβλεψη του καρδιαγγειακού κινδύνου των ασθενών
Η αυξημένη αρτηριακή πίεση και η αθηροσκλήρυνση – αποτελούν δείκτες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις – δημιουργώντας εύκολα ανιχνεύσιμες αλλαγές στα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται στο πίσω μέρος του ματιού.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε νέα μελέτη που εξετάζει τη σχέση μεταξύ των μικροαγγειακών αλλαγών στο μάτι και των μακροαγγειακών παραγόντων κινδύνου που οδηγούν σε καρδιακές παθήσεις. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Hypertension, εξετάζει αν ο υπολογισμός των αλλαγών στα οφθαλμικά αγγεία θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως εργαλείο για την πρόβλεψη του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και καρδιαγγειακών επεισοδίων.

«Όταν η αρτηριακή πίεση και η αρτηριακή δυσκαμψία αυξάνονται, αυτό ενδέχεται να επιφέρει αλλαγές στα μικρά αγγεία πίσω από το μάτι. Αυτά τα μικροσκοπικά αγγεία γίνονται στενότερα και πιο έντονα», δηλώνει η συγγραφέας της μελέτης, καθηγήτρια Alicja Rudnicka.

Παρότι αυτές οι αλλαγές δεν επηρεάζουν την όραση, η εμφάνισή τους αντικατοπτρίζει το τι συμβαίνει στο υπόλοιπο σώμα αποτελώντας ένα αντικείμενο αξιολόγησης.

Η Δρ. Rudnicka και η ομάδα της ανέλυσαν εικόνες αιμοφόρων αγγείων από αμφιβληστροειδείς χιτώνες 55.000 μεσηλίκων και ηλικιωμένων, χρησιμοποιώντας ένας πλήρως αυτοματοποιημένο πρόγραμμα ανάλυσης εικόνων που μετράει τη διάμετρο των αιμοφόρων αγγείων. Με τη χρήση αυτού του συστήματος κατέστη εφικτή η εξέταση 3,5 εκατομμυρίων τμημάτων αιμοφόρων αγγείων.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η μεγαλύτερη αρτηριακή καμπυλότητα στις αρτηρίες του αμφιβληστροειδούς συσχετίστηκε με υψηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση (μεγάλη). Διαπιστώθηκε επίσης πως τα στενότερα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς συνδέονταν με υψηλότερη μέση αρτηριακή πίεση και δυσκαμψία των τοιχωμάτων των αρτηριών που μεταφέρουν αίμα στην καρδιά.

Αυτή τη στιγμή η ερευνητική ομάδα ερευνά αν τα στοιχεία που είχαν αντληθεί πριν 10 χρόνια θα μπορούσαν να προβλέψουν ποιοι ασθενείς θα αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις.

«Μέχρι στιγμής έχουμε μόνο ένα κομμάτι του παζλ και χρειαζόμαστε περισσότερα για να προχωρήσουμε. Αν καταφέρουμε να συσχετίσουμε τις μετρήσεις των αγγείων του αμφιβληστροειδούς με αυτό που συμβαίνει σε αυτούς τους ανθρώπους κάποια χρόνια μετά, θα μπορούσε να μας «αποκαλύψει» αν οι αγγειακές αλλαγές προηγούνται των καρδιαγγειακών παθήσεων και προβλέπουν ποιοι άνθρωποι θα τεθούν αντιμέτωποι με κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο», προσθέτει η Δρ. Rudnicka.

«Άλλες μελέτες έχουν συσχετίσει την παιδική παχυσαρκία, την υψηλή αρτηριακή πίεση και τη σωματική αδράνεια με τα μη φυσιολογικά στοιχεία στα οφθαλμικά αγγεία, δείχνοντας πως η στένωση των οφθαλμικών αγγείων αποτελεί βιοδείκτη για τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου στα παιδιά», δήλωσε ο Δρ. Henner Hanssen, επικεφαλής συγγραφέας στη μεταανάλυση που πραγματοποιήθηκε σε 18.000 παιδιά και εφήβους.

«Τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν πως σε πολύ νεαρή ηλικία, στα παιδιά ηλικία έξι έως οχτώ ετών που είναι γενικότερα υγιή, μπορούν να παρατηρηθούν αγγειακές τροποποιήσεις που οφείλονται στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και στην ενδεχόμενη αύξηση του βάρους. Δεν γνωρίζουμε αν αυτό αποτελεί παράγοντα πρόβλεψης για επιδείνωση κατά την ενηλικίωση, αλλά παρατηρήσαμε παρόμοιες μεταβολές σε ενήλικες αποτελώντας πρόβλεψη καρδιαγγειακής νοσηρότητας και θνησιμότητας», πρόσθεσε ο Δρ. Hessen.

Αν η μελέτη επικυρώσει επίσης μία σχέση μεταξύ των αμφιβληστροειδικών αλλαγών και της καρδιαγγειακής νόσου και του θανάτου, θα μπορούσε να παρέχει στους επαγγελματίες της υγείας γρήγορες, μη επεμβατικές εναλλακτικές για τον καθορισμό του καρδιαγγειακού κινδύνου των ασθενών.

«Αυτή η ψηφιακή εικόνα θα μπορούσε ενδεχομένως να μας πει πολύ γρήγορα αν βρίσκεστε σε κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου», κατέληξε η Δρ. Rudnicka.

https://ygeiamou.gr

Υγεία

Λέγοντας επεξεργασμένο κρέας, εννοούμε τα τρόφιμα όπως το σαλάμι και τα λουκάνικα που έχουν υποστεί κάποια επεξεργασία, όπως είναι το πάστωμα και το κάπνισμα, για ενίσχυση της γεύσης ή για βελτίωση της συντήρησης του τροφίμου.

Οι λάτρεις λοιπόν του μπέικον δεν θα χαρούν με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of Hepatology και κατά την οποία αποδείχτηκε οτι όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων προϊόντων κρέατος έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν μη αλκοολική ηπατική λιπώδη νόσο (εναπόθεση λίπους στο ήπαρ) καθώς και ινσουλινοαντίσταση η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη και της προηγούμενης νόσου σε ποσοστά σχεδόν 50% αντίστοιχα. Μάλιστα στη δεύτερη περίπτωση ο κίνδυνος διπλασιάζονταν αν ο τρόπος μαγειρέματος του κρέατος ήταν το τηγάνισμα ή το ψήσιμο σε γκρίλ. Φαίνεται πως τα κορεσμένα λιπαρά που περιέχονται στο κόκκινο κρέας και στα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι ο βασικός ένοχος για την εμφάνιση ηπατικών προβλημάτων και αντίστασης στην ινσουλίνη. Επιπλέον, ίσως παίζει ρόλο η υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και η προσθήκη συντηρητικών, όπως τα νιτρικά. Πολύ σημαντικό είναι επίσης πως η μαγειρική σε υψηλές θερμοκρασίες (π.χ. τηγάνισμα) οδηγεί στον σχηματισμό επιβλαβών χημικών ενώσεων που ονομάζονται ετεροκυκλικές αμίνες (HCAs) και οι οποίες περνάνε από το ήπαρ για να τις επεξεργαστεί.

Οι ερευνητές, παρόλο που δε μπορούν να δώσουν συγκεκριμένες συστάσεις με βάση τα ευρήματά τους, τονίζουν πως πρέπει να ακολουθούνται οι γενικές διαιτητικές οδηγίες, ώστε η κατανάλωση κόκκινου κρέατος να μην ξεπερνάει τη μια φορά την εβδομάδα και η κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος να περιορίζεται στην μία μερίδα ανά εβδομάδα.Το ψάρι, το κοτόπουλο και η γαλοπούλα, είτε βραστά είτε μαγειρεμένα στον ατμό προτείνονται ως καλύτερες πηγές πρωτεΐνης.

Όσον αφορά τις δίαιτες με χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων, από τη μία πλευρά φαίνεται να είναι ευεργετικές για την υγεία παρόλο που περιέχουν υψηλές ποσότητες κρέατος. Από την άλλη πλευρά, φαίνεται πως ακόμα περισσότερο σε τέτοιες δίαιτες είναι απαραίτητο να επιλέγονται υγιεινές πηγές πρωτεΐνης και υγιεινές μέθοδοι μαγειρικής, ούτως ώστε να προληφθεί η εμφάνιση ινσουλινο-αντίστασης και μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος, εφόσον είναι αποδεδειγμένο πως η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων όπως τα ψημένα χοτ-ντογκς και τα λουκάνικα μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Συνεπώς, προτείνεται να καθιερώσετε τις άπαχες πηγές πρωτεΐνης όπως το ψάρι και τα πουλερικά, που είναι η καλύτερη επιλογή επειδή έχουν υψηλότερα επίπεδα πολυ-ακόρεστων λιπαρών οξέων, έναντι των κορεσμένων, αλλά και να επιλέγετε να μαρινάρετε το φαγητό σας πριν το μαγείρεμα ώστε να ενισχύετε τη γεύση, και για να το προστατεύετε από την παραγωγή επιβλαβών για την υγεία σας ουσιών.


Ειρήνη Μπαμπαρούτση
Σωστή διατροφή με την Ειρήνη
http://www.thermida.com

https://run247.gr/

Υγεία

Έρευνα: Διαγνωστικές εξετάσεις μπορεί να αντικαταστήσουν το τεστ Παπανικολάου
Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που θεωρούν την εξέταση για τον καρκίνο της μήτρας δυσάρεστη ή ντροπιαστική
Δείγματα ούρων ή κολπικών υγρών μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματικά με το τεστ Παπανικολάου στον εντοπισμό των γυναικών που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι η τέταρτη πιο συχνή μορφή καρκίνου παγκοσμίως.

Τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης, που παρουσιάστηκαν χτες στο φετινό Συνέδριο του Βρετανικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο, έδειξαν ότι η διαδικασία συλλογής δείγματος ούρων και κολπικών εκκριμάτων και η εν συνεχεία εργαστηριακή τους εξέταση ταυτοποίησε σωστά το 80% των γυναικών με «προ-καρκινικές» ενδείξεις, όταν χρησιμοποιήθηκε δείγμα 600 γυναικών που ήταν γνωστό πως έχουν τέτοιου τύπου αλλοιώσεις.

Αν και η εξέταση για τον καρκίνο του τράχηλου της μήτρας μπορεί να σώσει ζωές, δεν είναι λίγες οι γυναίκες που θεωρούν τη διαδικασία πολύ δυσάρεστη, ντροπιαστική ή ανησυχούν ότι θα πονέσουν, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με βρετανικά στατιστικά δεδομένα μία στις τέσσερις γυναίκες να μην κλείνει εντέλει ραντεβού. Οι βρετανοί ερευνητές που διεξήγαγαν αυτή την έρευνα ελπίζουν, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι αυτός ο ευκολότερος τρόπος εξετάσεων θα γίνει ρουτίνα για τις γυναίκες μέσα στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια.

Αυτή τη στιγμή, δείγματα από τον κόλπο λαμβάνονται από γυναικολόγους για την ανίχνευση μη φυσιολογικών αλλοιώσεων στον τράχηλο της μήτρας. Μη φυσιολογικά ευρήματα συνήθως οδηγούν στην πραγματοποίηση περισσότερο ευαίσθητων διαγνωστικών διαδικασιών.

Ορισμένες φορές, αν τα ευρήματα των εξετάσεων είναι οριακά, το δείγμα αναλύεται για πιθανή ύπαρξη κάποιο τύπου του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τράχηλου της μήτρας.

Ο κρατικός φορέας δημόσιας υγείας της Αγγλίας (Public Health England) έχει ήδη ξεκινήσει τις έρευνες για μια εξέταση σαν το τεστ Παπανικολάου που θα διεξάγεται στο σπίτι, ενώ υπάρχουν μελέτες που έχουν δείξει ότι ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων μπορεί να εντοπιστεί και στα ούρα, κάτι που σημαίνει ότι μια λιγότερο επεμβατική μέθοδος μπορεί να καταστεί δυνατή.

Μελετητές από το Πανεπιστήμιο «Queen Mary» του Λονδίνου δημιούργησαν ένα είδος εξετάσεων, που βασίζεται στην διερεύνηση της ύπαρξης χημικών αλλαγών στο DNA των φορέων του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων και αποτελεί έναν αξιόπιστο τρόπο οι γυναίκες που φέρουν τον ιό να γνωρίζουν εάν έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκινικών ή προκαρκινικών κυττάρων. Αυτοί εξήγησαν ότι οι γυναίκες θα στέλνουν τα δείγματα ούρων και αυτά που έχουν συλλέξει από τον κόλπο για εργαστηριακή ανάλυση.

Ο εν λόγω τρόπος εξέτασης διερευνά κατά πόσον τέσσερις τύποι του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων που συνδέονται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του τράχηλου της μήτρας έχουν υποστεί μετάλλαξη μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται μεθυλίωση.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα μεθυλίωσης σε ορισμένες περιοχές του DNA συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο ορισμένα κύτταρα να γίνουν καρκινικά ή και με την ίδια την ύπαρξη καρκινικών κυττάρων.

«Ορισμένες μορφές του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων θα εξαφανισθούν μόνες τους, αυτές όμως οι λοιμώξεις που έχουν υποστεί μεθυλίωση είναι λιγότερο πιθανό να το κάνουν», δήλωσε ο καθηγητής Τζακ Κιούζικ του Πανεπιστημίου "Queen Mary".

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα από 600 γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε κολποσκόπηση για να εξετάσουν τον τράχηλό τους. Κάθε γυναίκα εξετάστηκε για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Παράλληλα οι γυναίκες έδιναν για εξέταση δείγμα κολπικών εκκριμάτων που είχαν συλλέξει μόνες τους, ενώ οι 500 από αυτές παρείχαν και δείγματα ούρων. Οι ερευνητές διερεύνησαν μέσω αυτών των δειγμάτων τα επίπεδα μεθυλίωσης του DNA.

Διαπιστώθηκε ότι αυτός ο τρόπος εξέτασης, που ονομάζεται S5 είχε 73% πιθανότητα να εντοπίσει σωστά τις γυναίκες που είχαν μη φυσιολογικές κυτταρικές αλλοιώσεις σε προχωρημένο στάδιο, όπως φάνηκε και από την κολποσκόπηση και η αποτελεσματικότητα του έφτασε το 96% όταν εφαρμόστηκε σε γυναίκες - φορείς του ιού HPV.

"Είναι η πρώτη φορά που η εξέταση μεθυλίωσης μπορεί να γίνει με ένα δείγμα που γυναίκες έχουν συλλέξει μόνες τους", δήλωσε ο Κιούζικ.

Η Μπελίντα Νεντάι, μέλος της ερευνητικής ομάδας, εξήγησε ότι τα δείγματα που λαμβάνονται στο σπίτι μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για τη διερεύνηση της ύπαρξης ή μη καρκινικών ή προκαρκινικών κυττάρων, που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω εξετάσεις και κολποσκόπηση όσο και για την διερεύνηση της μόλυνσης από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων. Αυτό, κατά την ίδια, ενδέχεται να σημαίνει ότι βρισκόμαστε μπροστά στην αντικατάσταση του τεστ Παπανικολάου από μια πολύ πιο απλή διαδικασία συλλογής δείγματος ούρων και κολπικών εκκριμάτων από το σπίτι. Τονίζει, βέβαια, ότι αυτός ο τρόπος θα πρέπει να αφορά κατά κύριο λόγο τις γυναίκες που δεν κλείνουν τακτικά ραντεβού για διαγνωστικές εξετάσεις.

Η Νένταϊ υπογραμμίζει τη σημασία της συλλογής δειγμάτων προς εξέταση από το σπίτι για χώρες στις οποίες δεν παρέχονται διαγνωστικές εξετάσεις για τον τράχηλο της μήτρας.

https://www.newsbeast.gr

Υγεία

Μελέτη εξηγεί πως η γυμναστική μειώνει το κοιλιακό λίπος

Η μέτρηση που αποκαλύπτει πόσο θα ζήσετε μετά τα 65 – Θα την κάνετε;
Η περίμετρος μέσης αποτελεί έναν πιο ακριβή δείκτη των επιπέδων σπλαχνικού λίπους από τον δείκτη μάζας σώματος στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, σύμφωνα με αναφορά που δημοσιεύθηκε στο Obesity και η οποία εξετάζει για πρώτη φορά το συσχετισμό ανάμεσα στην περίμετρο μέσης και τα περιστατικά άνοιας στον γηραιότερο πληθυσμό.

«Η μελέτη αυτή επικεντρώνει το ενδιαφέρον των επιστημόνων που ασχολούνται με την γηριατρική, την παχυσαρκία και την άνοια στην περίμετρο μέσης ως στοιχείο που θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν στην αξιολόγηση του κινδύνου άνοιας λόγω παχυσαρκίας στους γηραιότερους», αναφέρει ο Hye Jin Yoo, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Guro της Κορέας και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Οι έρευνες που μελετούν τη σχέση μεταξύ περιμέτρου μέσης και άνοιας στους γηραιότερους είναι περιορισμένες κι έτσι οι επιστήμονες πραγματοποίησαν την εν λόγω ανάλυση προκειμένου να προσδιορίσουν αυτό που θεωρείται «υγιής περίμετρος μέσης». Για να το πετύχουν, συνέκριναν το σχετικό κίνδυνο άνοιας που συνδέεται με την περίμετρο μέσης και τις κατηγορίες Δείκτη Μάζας Σώματος, μέσω ενός προγράμματος ασφάλισης υγείας της Κορέας, το οποίο περιλαμβάνει περίπου το 98% του πληθυσμού που συμμετέχουν σε τυπικές εξετάσεις υγείας δύο φορές το χρόνο.

Ο πληθυσμός της μελέτης ανερχόταν σε 872.082 συμμετέχοντες ηλικίας 65 ετών και άνω, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν από την αρχή μέχρι την ημερομηνία ανάπτυξης άνοιας ή την ημερομηνία θανάτου ή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015 (ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση). Οι συνεντεύξεις με τους συμμετέχοντες περιελάμβαναν ερωτήσεις σχετικά με την ηλικία, το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και τα επίπεδα άσκησης, ενώ τα ασφάλιστρα του προγράμματος υγείας χρησιμοποιήθηκαν ως εναλλακτική μεταβλητή για το επίπεδο εισοδήματος. Καταγράφηκε, επίσης, το ιστορικό διαβήτη, υπέρτασης και καρδιαγγειακών παθήσεων και η εξέταση υγείας, τέλος, περιελάμβανε τον υπολογισμό του Δείκτη Μάζας Σώματος και την περίμετρο μέσης.

Σημειώνεται ότι, επειδή ο Δείκτης Μάζας Σώματος στις μεγαλύτερες ηλικίες μπορεί να συγχέεται με συνυπάρχουσες ιατρικές παθήσεις και μη εμφανείς βασικές ασθένειες, οι ερευνητές υπολόγισαν μια αναλογία κινδύνου για άνοια μετά την προσαρμογή στον Δείκτη Συννοσηρότητας Charlson (CCI), ένα σύστημα βαθμολόγησης της υποκείμενης συννοσηρότητας. Για τη μελέτη, ο CCI χωρίστηκε σε δύο ομάδες με, το 0 να υποδεικνύει μηδενική συννοσηρότητα και το 1 να υποδεικνύει τουλάχιστον μία ή και περισσότερες συνυπάρχουσες ασθένειες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες με περίμετρο μέσης μεγαλύτερη ή ίση με 90 εκ. για τους άνδρες και 85 εκ. για τις γυναίκες είχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο άνοιας, μετά την προσαρμογή σε παράγοντες όπως η ηλικία, ο ΔΜΣ, η αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη, η ηπατική λειτουργία και διάφοροι άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής.

Όσον αφορά στον συσχετισμό μεταξύ του ΔΜΣ και της άνοιας στους γηραιότερους λιποβαρείς άνδρες και γυναίκες, αυτοί βίωναν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο άνοιας συγκριτικά με τα άτομα φυσιολογικού βάρους, λαμβάνοντας υπόψιν τη συννοσηρότητα και άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής.

«Η μελέτη δεν μας ενημερώνει γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά, μπορεί όμως να υποδεικνύει διαφορετικούς ρόλους που μπορεί να παίζει το υποδόριο σε σχέση με το σπλαχνικό λίπος στην ανάπτυξη της άνοιας. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι ίσως το υποδόριο λίπος να είναι προστατευτικό, ενώ το σπλαχνικό λίπος έχει επιβλαβείς συνέπειες», σχολίασε ο Dan Bessesen από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

https://ygeiamou.gr

Υγεία

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Ποιοι άνθρωποι κινδυνεύουν 15% περισσότερο
Μαίρη Μπιμπή
Βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η παρουσία ενός αταξινόμητου είδους βακτηρίου από την οικογένεια των Bacteroidales, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο από 2% έως 15%
Συγκεκριμένα είδη βακτηρίων στο γαστρεντερικό σύστημα φαίνεται πως μας θέτουν σε υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει βρετανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο 2019 NCRI Cancer Conference.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ με επικεφαλής την Δρ. Kaitlin Wade, υποστηρίζει ότι «βρήκαμε αποδεικτικά στοιχεία ότι η παρουσία ενός αταξινόμητου είδους βακτηρίου από την οικογένεια των Bacteroidales, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο από 2% έως 15%».

«Αυτό σημαίνει ότι, κατά μέσο όρο, τα άτομα με αυτό το είδος βακτηρίου στο έντερό τους έχουν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου παχέος εντέρου συγκριτικά με εκείνους που δεν το έχουν. Η μελέτη μας επιβεβαιώνει παλαιότερες μελέτες που έχουν δείξει ότι τα βακτήρια Bacteroidales είναι πιθανότερο να είναι παρόντα και σε μεγάλες ποσότητες μάλιστα, στα άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου συγκριτικά με εκείνους που δεν νοσούν», εξήγησε η ερευνήτρια.

Η Δρ. Wade και οι συνεργάτες της ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 3.890 άτομα που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη Flemish Gut Flora Project και 120.328 από τη βάση της Διεθνούς Κοινοπραξίας για τη Γενετική και την Επιδημιολογία του Ορθοκολικού Καρκίνου. Όλα τα στοιχεία εστίαζαν στην αναζήτηση μικρών μεταλλάξεων στο γονιδίωμα των συμμετεχόντων που είναι συχνότερες σε ασθενείς με συγκεκριμένη νόσο ή χαρακτηριστικά.

Αναλύοντας τα δεδομένα παρατήρησαν λοιπόν ότι γενετική μετάλλαξη στο δείγμα σε συγκεκριμένο τμήμα του γονιδιώματος σχετιζόταν με την παρουσία ή διάφορες ποσότητες 13 τύπων εντερικών βακτηρίων και ότι τα άτομα με το αταξινόμητο βακτήριο από την οικογένεια των Bacteroidales είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου παχέος εντέρου.

«Πρέπει να ταξινομήσουμε τα ακριβή είδη ή στελέχη των βακτηρίων της ομάδας των Bacteroidales και να κατανοήσουμε πως και γιατί οι γενετικές μεταλλάξεις μπορούν να αλλάξουν το εντερικό μικροβίωμα. Ακόμα κι αν τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι τα συγκεκριμένα βακτήρια προκαλούν καρκίνο στο παχύ έντερο, προς το παρόν δεν γνωρίζουμε αν η τροποποίησή τους -σε μια προσπάθεια μείωσης του κινδύνου καρκίνου στο παχύ έντερο- μπορεί να έχει άλλες απρόβλεπτες επιδράσεις στην υγεία», υπογράμμισε η Δρ. Kaitlin Wade.

https://ygeiamou.gr

Υγεία

Τα πιο επικίνδυνα χρώματα και άλλες παρενέργειες - Οδηγίες για ασφαλές τατουάζ (πριν και μετά)
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Άννα Μαρία ΣύρουHuffPost Greece

Η μόδα των τατουάζ έχει εξαπλωθεί για τα καλά. Είναι μια τέχνη πάνω στο δέρμα, που σημαίνει κάτι ξεχωριστό για τον καθένα μας, που διατηρείται αναλλοίωτο για όλη την διάρκεια της ζωής μας.

Περίπου 4 στους 10 ανθρώπους ηλικίας 18 έως 29 ετών έχουν στο σώμα τους κάποιο τατουάζ.

Οι μισοί από αυτούς έχουν 2 με 5 σχέδια, με την πλειοψηφία να τα έχει σε σημεία που καλύπτονται από ρούχα, σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center.

Εξίσου εντυπωσιακό: από τους μεσήλικες (μεταξύ 40 και 54 ετών) επίσης 4 στους 10 έχουν υιοθετήσει το trend.

Ναι, είναι μια αισθητική αλλαγή, αλλά δεν παύει να κρυβει κινδύνους, που οφείλουμε να ξέρουμε πριν την πραγματοποιήσουμε.

Ορίστε μερικές χρήσιμες πληροφορίες για τις «παρενέργειες» αυτής της πρακτικής, ώστε να πηγαίνουμε στο tattoo studio πιο ενημερωμένοι.

Info

Το τατουάζ δημιουργείται με την εισχώρηση μιας βελόνας στην εξωτερική στιβάδα του δέρματος και την έγχυση μελανιού στην περιοχή που βρίσκεται κάτω από αυτήν, ώστε να σχηματιστεί ένα σχέδιο. Επειδή η ανώτερη στιβάδα του δέρματος –η επιδερμίδα– αναγεννάται διαρκώς, προκειμένου να διαρκέσει ένα τατουάζ, το μελάνι εισάγεται στη δεύτερη, βαθύτερη στιβάδα του δέρματος, το χόριο.

«Με αυτή την διαδικασία εισάγετε ένα ξένο «σώμα» στον οργανισμό σας μέσω του δέρματος και αυτό έχει κάποιους κινδύνους» λέει ο Δρ. Σάουν Κουάτρα, καθηγητής δερματολογίας στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

«Το δέρμα σας μπορεί να αντιδράσει με τρόπους που δεν έχετε σκεφτεί ποτέ» συνεχίζει.

Τα τατουάζ μπορούν να προξενήσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Το μελάνι είναι η πιο πιθανή αιτία για αυτή την παρενέργεια.

Τα πιο επικίνδυνα χρώματα είναι το κίτρινο και το κόκκινο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να προκληθεί αντίδραση και από άλλα χρώματα.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, τα συμπτώματα της αλλεργίας μπορούν να εμφανιστούν αμέσως μετά την δημιουργία του τατουάζ, λίγες εβδομάδες αργότερα ή ακόμα και μετά από πολλά χρόνια. Μια εγχείριση στις αρθρώσεις ή μια θεραπεία για τον ιό HIV μπορεί να ενεργοποιήσει μια αντίδραση ακόμα και δεκαετίες μετά το τατουάζ.

Το κίτρινο μελάνι είναι το πιο ευαίσθητο στον ήλιο. Αν έχουμε τατουάζ με κίτρινο χρώμα θα πρέπει να το προστατεύουμε διπλά και όχι μόνο τον πρώτο καιρό. Η φωτοευαισθησία, ωστόσο, φεύγει μετά από χρόνια.

Το κόκκινο μελάνι είναι υπεύθυνο για τις περισσότερες αλλεργικές αντιδράσεις. Για πολλούς, τα συμπτώματα είναι ήπια, όπως κοκκίνισμα, ελαφρύ πρήξιμο στο σημείο του τατουάζ ή φαγούρα και στις περισσότερες περιπτώσεις υποχωρούν με την κατάλληλη κρέμα που θα προτείνει ο δερματολόγος.

Για άλλους, ένα απλό τατουάζ μπορεί να μετατραπεί σε εφιάλτη, καθώς τα συμπτώματα είναι εντονότερα. Εμφανίζονται οιδήματα, φουσκάλες σε μεγάλη έκταση και ξεφλούδισμα του δέρματος.

Κάποιες φορές συνοδεύονται από ταχυκαρδία ή δυσκολία στην αναπνοή. Σε αυτήν την περίπτωση, η ιατρική παρακολούθηση είναι απαραίτητη.

Μια πιο σπάνια αλλεργική αντίδραση είναι η νευροδερματίτιδα.

«Είναι μια χρόνια πάθηση, που προκαλεί φαγούρα και ερεθισμό στο δέρμα. Το σημείο του τατουάζ μπορεί να πρηστεί και να κοκκινίσει έντονα, παίρνοντας μια τραχιά υφή» λέει ο Δρ Κρίσταλ Άγκου, καθηγητής στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Τζονς Χοπκινς.

Οπως αναφέρει, η θεραπεία συνήθως ανακουφίζει, αλλά υπάρχει κίνδυνος το δέρμα να παραμορφωθεί στο συγκεκριμένο σημείο.

Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να αποφύγουμε όλα τα παραπάνω. Να βεβαιωθούμε πρώτα ότι το σώμα μας «δέχεται» το μελάνι, χωρίς να προκαλέσει παρενέργειες.

Tip

Κάνουμε πρώτα ένα πολύ μικρό τατουάζ, συνήθως μια απλή γραμμή η τελεία σε σημείο μη εμφανές, για να παρατηρήσουμε την αντίδραση του δέρματός μας. Αν όλα εξελιχθούν φυσιολογικά, συνεχίζουμε με το σχέδιο που έχουμε αποφασίσει.

Τα άτομα που πάσχουν ήδη από δερματολογικές παθήσεις, όπως ψωρίαση, και έχουν μια αυξημένη ευαισθησία στο δέρμα καλό θα ήταν να μην κάνουν τατουάζ, σύμφωνα με τους δερματολόγους.

Απορρόφηση ουσιών από τους λεμφαδένες
Μια γυναίκα στην Αυστραλία διαγνώστηκε με λέμφωμα, μια μορφή καρκίνου, και έκανε θεραπείες για πολύ καιρό. Οι όγκοι στα χέρια της και οι πρησμένοι λεμφαδένες κοντά στους πνεύμονες οδήγησαν τους γιατρούς στο συμπέρασμα ότι ήταν καρκίνος.

Οταν εξέτασαν όμως αυτούς τους όγκους στο μικροσκόπιο εντόπισαν συσσωρευμένο μαύρο μελάνι. Δεν είχε καρκίνο, απλώς το ανοσοποιητικό της σύστημα αντιδρούσε σε ένα τατουάζ που είχε κάνει πριν 15 χρόνια στην πλάτη της.

Από άλλες έρευνες που έγιναν σε πτώματα ατόμων με τατουάζ, προέκυψαν μικρές μάζες μαύρου μελανιού στους λεμφαδένες. Οι ερευνητές βρήκαν, επίσης, διοξείδιο του τιτανίου, ένα κοινό συστατικό του λευκού μελανιού.

Το λευκό μελάνι χρησιμοποιείται για την ανάμειξη των χρωμάτων και την δημιουργία νέων αποχρώσεων.

Εντονη ανησυχία έχει προκαλέσει το γεγονός ότι οι ερευνητές εντόπισαν βαρέα μέταλλα στους λεμφαδένες όπως κοβάλτιο, νικέλιο, χρώμιο και μόλυβδος, τα οποία συχνά χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά στο μελάνι.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2017 στο περιοδικό Scientific Reports έδειξε ότι σωματίδια των χρωστικών ουσιών από το μελάνι των τατουάζ φτάνουν στους λεμφαδένες.

Προσοχή στο μελάνι
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Χημικών (ECHA: European Chemicals Agency) της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνει έμφαση στην έλλειψη ελέγχων για τη σύσταση των μελανιών, που αποτελούν μίγματα αρκετών υλικών. Ενώ οι πρώτες ύλες υποτίθεται ότι θα πρέπει να είναι αυστηρά ελεγχόμενες, δεν ισχύουν ενιαίοι ευρωπαϊκοί κανόνες. Ετσι, η επιτροπή πιέζει την Ευρωπαϊκή Ενωση για την σύνταξη ενός ρυθμιστικού πλαισίου που θα ισχύει για όλα τα κράτη μέλη.

Ο ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων) είναι ο αρμόδιος φορέας για την έγκριση και τον έλεγχο των μελανιών και των συνθηκών υγιεινής στα καταστήματα που κάνουν τατουάζ στην Ελλάδα.

Οι απόψεις για την επικινδυνότητα των μελανιών και για το αν υπάρχει επαρκής έλεγχος για τα συστατικά τους ποικίλουν. Ο ΕΟΦ, πάντως, συμβουλεύει να αποφεύγουμε τις κινέζικες απομιμήσεις μελανιών που διακινούνται με ευκολία στο εμπόριο, ή αυτά από το διαδίκτυο.

Αυτά χρησιμοποιούνται συνήθως από ερασιτέχνες, καθώς είναι φθηνότερα, αλλά είναι και πολύ επικίνδυνα.

Μειώνουμε τον κίνδυνο όταν εμπιστευόμαστε επαγγελματίες, που έχουμε διασταυρώσει ότι χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν ασφαλέστερο μελάνι.

Δερματολογικές παθήσεις
Οσοι έχουν ευαισθησία στις δερματολογικές ασθένειες, όπως η ψωρίαση, λόγω κληρονομικότητας καλύτερα να μην σημαδέψουν με μελάνι το δέρμα τους.

Αν «κουβαλάμε» το γονίδιο μιας τέτοιας ασθένειας μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά όταν κάνουμε το πρώτο μας τατουάζ. Αν πάσχουμε ήδη, ίσως να επιδεινωθεί η κατάσταση.

Ανάμεσα στις δερματολογικές ασθένειες που μπορεί να προκύψουν είναι το έκζεμα, η λεύκη, σαρκοείδωση, ακόμα και ο καρκίνος του δέρματος.

Η υγεία είναι πιο σημαντική από την εμφάνιση και γι′ αυτό πρέπει να λαμβάνουμε υπ′ όψιν τα παραπάνω πριν πάρουμε την απόφαση να «ζωγραφίσουμε» μια για πάντα στο δέρμα μας.

Οι κανόνες υγιεινής είναι ό,τι πιο σημαντικό
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε πριν πάμε να «χτυπήσουμε» κάποιο τατουάζ είναι να βρούμε το κατάλληλο μαγαζί.

Κατάλληλο είναι εκείνο που τηρεί όλους τους κανόνες υγιεινής. Αυτό δεν είναι δεδομένο και θα πρέπει πάντα να το ελέγχουμε, καθώς πρόκειται για μια επεμβατική μέθοδο. Γι′ αυτό, ο χώρος και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται θα πρέπει να είναι αποστειρωμένα.

Οι τιμές ακόμη και για τα πιο μικρά τατουάζ είναι υψηλές γιατί πληρώνουμε την όλη διαδικασία καθαριότητας, τα υλικά μιας χρήσης και τα καλής ποιότητας μελάνια.

Αφού κάνουμε το τατουάζ σε ένα κατάστημα της εμπιστοσύνης μας - που έχουμε βρει μέσω της έρευνας και όχι τυχαία - ξεκινάει τα στάδιο της επούλωσης. Αυτό είναι ένα εξίσου σημαντικό στάδιο και χρειάζεται προσοχή.

Οδηγίες

Να διατηρούμε την προστατευτική μεμβράνη που μπαίνει αμέσως μετά το τατουάζ για όσες ώρες μας συμβουλεύσει ο ειδικός.

Να πλένουμε συχνά το καινούριο τατουάζ - ειδικά την πρώτη εβδομάδα - με αντιβακτηριδιακό σαπούνι και χλιαρό νερό. Υστερα, να το σκουπίζουμε πολύ μαλακά με μια καθαρή και στεγνή πετσέτα.

Για να το ακουμπήσουμε, πρέπει να έχουμε καθαρά χέρια, καθώς πρόκειται για μια ανοιχτή πληγή με κίνδυνο μόλυνσης.

Να χρησιμοποιούμε κρέμα ενυδάτωσης και ανάπλασης (όποια προτείνει ο tattoo artist) για να το βοηθήσουμε να επουλωθεί πιο γρήγορα και ομαλά.

Nα μην αφαιρούμε τα κομμάτια του δέρματος που ξεφλουδίζουν. Αυτή είναι μια φυσιολογική εξέλιξη στην επούλωση του νέου τατουάζ. Για να μην χαλάσει το σχέδιο, καλύτερα να φύγουν από μόνα τους.

Ηλιος και τατουάζ δεν πάνε μαζί. Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο για τον πρώτο μήνα περίπου. Μέχρι να επουλωθεί εντελώς (συνήθως για 3 εβδομάδες) απαγορεύεται ακόμη και το αντηλιακό.

Η θάλασσα αποτελεί και αυτή «εχθρό» του νέου τατουάζ. Δεν κολυμπάμε και δεν το βυθίζουμε μέσα στο νερό χωρίς μεμβράνη (ούτε στην μπανιέρα) για τουλάχιστον 2 εβδομάδες.

Αν δούμε κάποια αντίδραση στο δέρμα μας που δεν μοιάζει φυσιολογική, συμβουλευόμαστε αμέσως δερματολόγο.

Δεν ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια πληγή και συμπεριφερόμαστε ανάλογα.

Οι παγίδες της αφαίρεσης
Ο ΕΟΦ προειδοποιεί ότι η αφαίρεση του τατουάζ με λέιζερ είναι πιο επικίνδυνη από το ίδιο το τατουάζ. Η χρήση του λέιζερ αποδομεί τις χημικές ουσίες σε μικρότερα μόρια τα οποία μπορεί να κινηθούν ανεξέλεγκτα στο σώμα. Αυτό που τελικά μένει στο εσωτερικό του δέρματος, μετά την αφαίρεση, αποτελεί ένα τοξικό υπόλειμμα.

Πηγές: CNN, ECHA, ΕΟΦ, Healthline, AuthorityTattoo, MedicalNewsToday

CLAUDIA FARINA / EYEEM VIA GETTY IMAGES

Υγεία

Τι θα τρώμε την επόμενη δεκαετία; – Έρευνα για τις διατροφικές τάσεις των Ελλήνων

 

Αυξάνεται η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών

Επτά διατροφικές και καταναλωτικές τάσεις οι οποίες αναμένεται να διαμορφώσουν τον κλάδο των σουπερμάρκετ και των προμηθευτών τους την επόμενη δεκαετία, ανέδειξε έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 με δείγμα 950 καταναλωτές από όλη την Ελλάδα.

Οι επτά αναδυόμενες διατροφικές και καταναλωτικές τάσεις για την επόμενη δεκαετία (2020-2030) είναι οι εξής:

1. Χορτοφαγία-Χορτοφαγική Διατροφή

Οι διεθνείς δημογραφικές εξελίξεις και οι πολιτισμικές αλλαγές σε συνδυασμό με τις παραγωγικές δυνατότητες της παγκόσμιας οικονομίας για παραγωγή ζωικών πρωτεϊνών αποτελούν παράγοντες που συνεισφέρουν στην παγκόσμια αύξηση των καταναλωτών που επιλέγουν την χορτοφαγική δίαιτα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν χώρες όπως η Σουηδία που το ποσοστό των χορτοφάγων φτάνει ακόμα και το 15%, ενώ σε χώρες όπως η Ινδία ξεπερνάει το 35%.

Στην Ελλάδα το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνουν χορτοφάγοι δεν ξεπερνά το 3%, αλλά υπάρχει ένα έντονο ενδιαφέρον για αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, το οποίο είναι σημαντικά πιο έντονο από άλλες χώρες, με το 62% του κοινού να δηλώνει ότι έχει αυξήσει την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με στόχο τη βελτίωση της υγείας τους.

2. Εναλλακτικά τρόφιμα

Η προαναφερθείσα τάση, αναμένεται να κάνει πιο έντονη την αναζήτηση για εναλλακτικά υλικά, τρόφιμα και προϊόντα προκειμένου να καλυφθούν οι υπάρχουσες διατροφικές συνήθειες. Προϊόντα όπως το φυτικό τυρί, τα φυτικά γάλατα κλπ υπάρχουν ήδη στην ελληνική αγορά, με το επόμενο βήμα να είναι το κρέας εργαστηρίου ή από φυτικά συστατικά. Υπάρχει άλλωστε ήδη ένα καταναλωτικό κοινό που κάνει τις συγκεκριμένες διατροφικές επιλογές, αν και σε χαμηλότερο ποσοστό σε σχέση με το εξωτερικό. Χαρακτηριστικό είναι ότι όπως φαίνεται στο σχήμα 2, το 25% του κοινού θεωρεί αυτές τις επιλογές πιο υγιεινές, έναντι 51% στις ΗΠΑ.

3. Νέες γεύσεις

Η πολυπολιτισμικότητα, η πρόσβαση στο διαδίκτυο και οι δύο προηγούμενες τάσεις οδηγούν την επιθυμία του καταναλωτικού κοινού για νέες γεύσεις και ποικιλία διαφορετικών επιλογών. Το 71% του κοινού δηλώνει ότι του αρέσει να ανακαλύπτει καινούργιες γεύσεις (ποσοστό μεγαλύτερο από το 67% των ΗΠΑ), ενώ το 66% δηλώνει ότι η ποικιλία ειδών είναι βασικός παράγοντας για την επιλογή σημείου πώλησης. Ήδη σήμερα οι εταιρείες τροφίμων πειραματίζονται με νέους συνδυασμούς γεύσεων προσπαθώντας να καλύψουν αυτή την ανάγκη, ενώ και οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις επεκτείνουν το κωδικολόγιο τους με νέες κατηγορίες και νέα προϊόντα.

4. Αύξηση των σνακ και του φαγητού ευκολίας

Οι αυξανόμενοι ρυθμοί ζωής στην καθημερινότητα, η αύξηση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και οι δημογραφικές αλλαγές διαμορφώνουν ένα καταναλωτικό κοινό με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Πρόκειται για ένα κοινό το οποίο έχει περιορισμένο χρόνο για να αφιερώσει στη μαγειρική και ένα κοινό το οποίο όλο και περισσότερο λειτουργεί τις βραδινές ώρες. Το κοινό αυτό αναζητά όλο και περισσότερο εύκολες λύσεις για να καλύψει τη διατροφή του, αντικαθιστώντας γεύματα με σνακ, αντικαθιστώντας τη μαγειρική με έτοιμες λύσεις και αξιοποιώντας όλο περισσότερο το food delivery. Οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν τόσο τη βιομηχανία προϊόντων η οποία καλείται να απαντήσει με νέα προϊόντα, όσο και το λιανεμπόριο το οποίο πρέπει να παρέχει πλέον λύσεις και όχι μόνο προϊόντα.

5. Υγεία και διατροφή

Σε αντίθεση όμως με την προηγούμενη τάση, η πλειοψηφία των καταναλωτών (και ειδικά οι μεγαλύτερες ηλικίες) αναμένεται να αφιερώνουν όλο και περισσότερο χρόνο για τον σχεδιασμό-προγραμματισμό της διατροφή τους, ως αποτέλεσμα της αύξησης του επιπέδου εκπαίδευσης και του μέσου προσδόκιμου ζωής. Το κοινό θα θέλει να ζει πιο υγιές για όλο μεγαλύτερο χρόνο. Η υγεία όπως φαίνεται στο σχήμα 5 είναι αλληλένδετη με τη διατροφή (88%), ενώ η υγιεινή διατροφή είναι αλληλένδετη με τη μαγειρική (89%). Το κοινό θα ψάχνει πιο υγιεινές επιλογές για τη διατροφή του και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες να απαντήσουν σε αυτή την ανάγκη, καθώς το τι είναι υγιεινό σε ένα μεγάλο βαθμό θα είναι ασαφές για μεγάλες ομάδες του αγοραστικού κοινού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι μια από τις τροφές η οποία ενοχοποιείται όλο και περισσότερο στα μάτια του καταναλωτικού κοινού ως ανθυγιεινή είναι η ζάχαρη. Η στροφή προς εναλλακτικές πηγές όπως είναι η ζαχαρίνη και η στέβια φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος με το 28% του κοινού να επιλέγει αυτές τις εναλλακτικές. Παράλληλα ένα 38% του κοινού δηλώνει ότι γενικότερα αποφεύγει την κατανάλωση γλυκών και ζάχαρης με το – θεωρητικό – αθροιστικό ποσοστό να φτάνει το 66%, αφήνοντας πλέον μία μειοψηφία να παραμένει αφοσιωμένη στην παραδοσιακή κρυσταλλική επιλογή.

6. Μαγειρική και… κοινωνικά δίκτυα

Τα social media όλο και πιο έντονα θα διαμορφώνουν τις επιλογές του καταναλωτικού κοινού με τις αγορές τροφίμων, τη μαγειρική και την κατανάλωση να συνδέονται με το internet όλο και περισσότερο. Το 39% του κοινού μαγειρεύει σήμερα έχοντας ανοιχτό το κινητό δίπλα για να βλέπει συνταγές, ενώ το 22% έχει ρωτήσει ενεργά συμβουλές μέσω των social media. Πλέον η νοικοκυρά του σπιτιού δεν μαγειρεύει μόνο για την οικογένεια, αλλά και για ένας ευρύτερο κύκλο με το 40% των ερωτώμενων να δηλώνουν ότι έχουν ανεβάσει φωτογραφία με το φαγητό τους στο διαδίκτυο. Οι influencers θα αποκτήσουν πιο ενεργούς ρόλους και επηρεάζουν περισσότερο τις εξελίξεις. Οι ταχύτητες διάδοσης πληροφοριών και υιοθέτησης τάσεων γίνονται όλο και πιο γρήγορες, δημιουργώντας την ανάγκη για τις επιχειρήσεις και να ακολουθούν σε αυτούς του ρυθμούς, αλλά κυρίως να έχουν παρουσία σε αυτά τα μέσα.

7. Κλιματική αλλαγή και βιώσιμη ανάπτυξη

Η κλιματική αλλαγή και το ολοένα εντονότερο ενδιαφέρον του κοινού για το περιβάλλον αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων. Οι καταναλωτές γίνονται όλο και πιο απαιτητικοί και κριτικοί σε σχέση με τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Τα ποσοστά είναι συγκρίσιμα σε Ελλάδα και εξωτερικό σε σχέση με την πρόθεση αγοράς από επιχειρήσεις που λειτουργούν με ηθικό και με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Συγκεκριμένα η πρόθεση αγοράς με κριτήριο την ειλικρίνεια και διαφάνεια των επιχειρήσεων για τον τρόπο λειτουργίας τους καταγράφεται σε ποσοστό 74% στην Ελλάδα έναντι 80% στις ΗΠΑ.

Αξιοσημείωτο όμως είναι ότι μία μειοψηφική αλλά σημαντική μερίδα του κοινού, περί το 40%, είναι διατεθειμένη ακόμα και να πληρώσει υψηλότερη τιμή για προϊόντα που έχουν παραχθεί με προδιαγραφές και διαδικασίες πιο φιλικές προς το περιβάλλον.

https://www.altsantiri.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή