Σεπτεμβρίου 21, 2019

Υγεία

Αυξημένος ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου για τους μεσήλικες λόγω έλλειψης βιταμίνης D, σύμφωνα με νέα έρευνα

Η έλλειψη βιταμίνης D στον οργανισμό συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ιδίως ανθρώπων μέσης ηλικίας, κυρίως από αιτίες σχετικές με τον διαβήτη, σύμφωνα με μια νέα αυστριακή επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, με επικεφαλής τον Δρ. Ρόντριγκ Μαρκουλέσκου, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη στη Βαρκελώνη (16-20 Σεπτεμβρίου), μελέτησαν σε βάθος δεκαετίας στοιχεία για σχεδόν 78.600 ανθρώπους με μέση ηλικία 51 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν πολύ χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα τους (κάτω από 10 nmol/L), είχαν δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος (2,9 φορές) αφορούσε άτομα 45 έως 60 ετών. Αντίθετα, άτομα με υψηλά επίπεδα της εν λόγω βιταμίνης (πάνω από 90 nmol/L) είχαν μείωση της πρόωρης θνησιμότητας κατά 30% έως 40%, με τη μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου (40%) στην ίδια ηλικιακή ομάδα των 45-60 ετών.

Προηγούμενες έρευνες είχαν συνδέσει την ανεπάρκεια βιταμίνης D με κίνδυνο πρόωρου θανάτου, αλλά είχαν εστιάσει σε ηλικιωμένους ανθρώπους. Η νέα μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος αφορά ιδιαίτερα και τους μεσήλικες ανθρώπους, ενώ αντίθετα δεν βρέθηκε να αυξάνεται ο κίνδυνος για όσους είναι άνω 75 ετών και έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.

Όσον αφορά τις αιτίες θανάτου, σε σχέση με τα χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης (κάτω από 50 nmol/L), η μεγαλύτερη συσχέτιση -αύξηση κινδύνου κατά 4,4 φορές- βρέθηκε σε σχέση με τον διαβήτη. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα ευρήματα της μελέτης τους δικαιολογούν τη χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης D για να προληφθούν οι κίνδυνοι πρόωρης θνησιμότητας στη μέση ηλικία.

https://ygeiamou.gr

Υγεία

Υπάρχει τρόπος να γλυτώσουμε την κολονοσκόπηση

Ιωάννης ΚουτρουμπάκηςΚαθηγητής Γαστρεντερολογίας 
Η κολονοσκόπηση, θεωρείται μεν η «χρυσή σταθερά» για τη διάγνωση των ΙΦΝΕ, αλλά δεν είναι λίγοι οι ασθενείς που δυσανασχετούν και μόνο στην ιδέα της

Η Ελκώδης Κολίτιδα και η Νόσος Crohn, που συχνά αναφέρονται Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου (ΙΦΝΕ), εκτιμάται ότι αφορούν σε τέσσερα εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, επιδημιολογική μελέτη που έγινε στην Βορειοδυτική Ελλάδα την περίοδο 1982-2015 κατέληξε στο ανησυχητικό συμπέρασμα ότι επίκειται αύξηση του αριθμού των ασθενών τα επόμενα χρόνια.

Χαρακτηριστική είναι η μελέτη που παρουσιάστηκε τον Μάιο του 2018 στο 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΙΦΝΕ στη Θεσσαλονίκη, και έδειξε ότι στην περιοχή που εστίασαν οι ερευνητές (Ήπειρο, Κέρκυρα και Λευκάδα), την περίοδο 1982-2002 το 0,13% διαγνώστηκε με ΙΦΝΕ εκ των οποίων το 62% ήταν άνδρες και το 38% γυναίκες.

Οι άνδρες εμφάνισαν μεγαλύτερη συχνότητα, τόσο στη Νόσο Crohn (59,4%), όσο και στην Ελκώδη Κολίτιδα (62,6%). Το χρονικό διάστημα 2003-2015, διαγνώστηκε με τη νόσο το 0,11% του υπό μελέτη πληθυσμού, εκ των οποίων το 64% ήταν άνδρες και το 36% γυναίκες. Οι άνδρες εμφάνισαν επίσης μεγαλύτερη συχνότητα τόσο στη νόσο του Crohn (66%) όσο και στην ελκώδη κολίτιδα (66%).

Η νόσος Crohn και η Ελκώδης Κολίτιδα έχουν παρόμοια συμπτώματα (κοιλιακό πόνο, απώλεια βάρους, πυρετό, αιμορραγία από το ορθό, φλεγμονή του δέρματος και των ματιών, διάρροια), αλλά είναι πολύ διαφορετικές στον τρόπο με τον οποίο προσβάλλουν τον πεπτικό σωλήνα.

Η κολονοσκόπηση σε συνδυασμό με άλλες διαγνωστικές εξετάσεις (αιματολογικές και ενδοσκοπικές-απεικονιστικές) οδηγούν στη διάγνωση των ΙΦΝΕ από τους Γαστρεντερολόγους. Η κολονοσκόπηση, θεωρείται μεν η «χρυσή σταθερά» για τη διάγνωση των ΙΦΝΕ, αλλά δεν είναι λίγοι οι ασθενείς που δυσανασχετούν και μόνο στην ιδέα της προετοιμασίας αλλά και της διενέργειας της σωτήριας αυτής εξέτασης.

Τα τελευταία χρόνια στην κλινική πρακτική έχει προστεθεί η μέτρηση της καλπροτεκτίνη στην διάγνωση αλλά και παρακολούθηση των ασθενών με ΙΦΝΕ.

Ο Καθηγητής Γαστρεντερολογίας Ιωάννης Κουτρουμπάκης εξηγεί στο ygeiamou.gr και την Μαίρη Μπιμπή, τι είναι η καλπροτεκτίνη και κατά πόσο μπορεί πράγματι να μειώσει την ανάγκη διενέργειας κολονοσκόπησης.

Κύριε καθηγητά εξηγήστε μας με απλά λόγια τι είναι η καλπροτεκτίνη.

«Η καλπροτεκτίνη είναι μια ετεροδιμερής πρωτεΐνη που διαδραματίζει ρυθμιστικό ρόλο στη φλεγμονώδη διαδικασία και η οποία απελευθερώνεται στον αυλό του εντέρου κατά την διάρκεια της ενεργοποίησης του κυτταρικού θανάτου. Υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στα κυκλοφορούντα πολυμορφοπύρηνα κοκκιοκύτταρα και βρίσκεται επίσης στα μονοκύτταρα, μακροφάγα και ηωσινόφιλα.
Η καλπροτεκτίνη έχει βρεθεί ότι υπάρχει σε πολλά ανθρώπινα βιολογικά υλικά όπως τα κόπρανα, τον ορό, το σάλιο, το εγκεφαλονωτιαίο υγρό και τα ούρα. Η μέτρηση της στα κόπρανα έχει καθιερωθεί με ευρεία χρήση σαν μέθοδος για την ανίχνευση πιθανής φλεγμονής στο έντερο. Έχει το πλεονέκτημα ότι είναι χημικώς σταθερή και μπορεί να μετρηθεί σε δείγμα κοπράνων που έχει φυλαχτεί σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για αρκετές ώρες».

Σε ότι αφορά τα ΙΦΝΕ η μέτρηση της καλπροτεκτίνη πως μπορεί να αξιοποιηθεί από τους Γαστρεντερολόγους;

«Έχει σημαντικό ρόλο σε ασθενείς με κοιλιακό άλγος και διαταραχές των κενώσεων στη διάκριση μεταξύ λειτουργικών προβλημάτων (π.χ. σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου) και οργανικών παθήσεων (ιδιοπαθής φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, καρκίνος κ.λπ.). Ιδιαίτερα η αρνητική καλπροτεκτίνη καπράνων (<50 μg/g) έχει 99% θετική προγνωστική αξία υπέρ ύπαρξης λειτουργικής διαταραχής.
Εκτός του ότι είναι ένα χρήσιμο μέσο για τη διαφορική διάγνωση της ιδιοπαθούς φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (ΙΦΝΕ) και του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, η μέτρηση της καλπροτεκτίνης έχει πρόσφατα αξιοποιηθεί για την παρακολούθηση της κλινικής πορείας και τη βελτιστοποίηση της θεραπείας των ασθενών με ελκώδη κολίτιδα και νόσο Crohn. Υπάρχουν πολλές μελέτες και μετα-αναλύσεις που έδειξαν αρκετά καλή συσχέτιση της τιμής καλπροτεκτίνης κοπράνων μ ν χειρουργηθεί μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παρακολούθηση με σκοπό την πρόληψη της μετεγχειρητικής υποτροπής.

Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι υπάρχουν και περιορισμοί στη μέτρηση της καλπροτεκτίνης, όπως ότι παρουσιάζει διακυμάνσεις στον χρόνο και ότι επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες όπως λήψη μη-στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, λοιμώξεις κ.λπ. Συνήθως χρειάζονται διαδοχικές μετρήσεις (κάθε 1-3 μήνες) για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα και προς το παρόν δεν λαμβάνουμε αποφάσεις για τη θεραπεία με βάση τις τιμές καλπροτεκτίνης αλλά για την διενέργεια ή όχι κολονοσκόπησης τα ευρήματα της οποίας, αν γίνει, θα καθορίσουν τις τελικές αποφάσεις».

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται και με ποια συχνότητα η μέτρηση της καλπροτεκτίνης;

«Στην Ελλάδα έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο αλλά με αρκετούς περιορισμούς. Δεν γίνεται στα περισσότερα κρατικά νοσοκομεία και το κόστος της δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Προς το παρόν γίνεται κυρίως με επιβάρυνση των ιδίων των ασθενών εκτός από περιορισμένες περιπτώσεις που καλύπτεται από προγράμματα υποστήριξης».

Τελικά, επειδή αυτό που ενδιαφέρει κυρίως τους ασθενείς με ΙΦΝΕ είναι η αποφυγή της κολονοσκόπησης, η μέτρηση της καλπροτεκτίνης μπορεί να μας γλιτώσει από μια κολονοσκόπηση και σε ποιες περιπτώσεις;

«Σε ασθενείς με κοιλιακό άλγος και διαταραχές κενώσεων χωρίς όμως να υπάρχουν ανησυχητικά συμπτώματα (αίμα στα κόπρανα, απώλεια βάρους, πυρετός κλπ) η χαμηλή καλπροτεκτίνη κοπράνων ενισχύει την διάγνωση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να αποφευχθεί η κολονοσκόπηση. Επίσης σε ασθενείς με ΙΦΝΕ υπό παρακολούθηση η χαμηλή τιμή καλπροτεκτίνης κοπράνων έχει μεγάλη διαγνωστική αξία για την ύπαρξη νόσου σε φάση ύφεσης και οι κολονοσκοπήσεις στις περιπτώσεις αυτές μπορούν να περιοριστούν. Όταν, όμως, υπάρχουν ψηλές τιμές καλπροτεκτίνης ιδιαίτερα σε διαδοχικές μετρήσεις ακόμη και αν δεν υπάρχουν συμπτώματα πρέπει να γίνεται κολονοσκόπηση και αν υπάρχουν ενδοσκοπικά ευρήματα ενεργού νόσου να ρυθμίζεται ανάλογα η θεραπεία».

Στο μέλλον θα μπορούσαμε να ελπίζουμε σε αντικατάσταση της κολονοσκόπησης με μέτρηση της καλπροτεκτίνης;

«Η ευρεία χρήση της καλπροτεκτίνης μπορεί περιορίσει σε κάποιο βαθμό και να κάνει περισσότερο επιλεκτική την χρήση της κολονοσκόπησης. Έχει τα πλεονεκτήματα ότι είναι αρκετά αξιόπιστη, μη επεμβατική και σχετικά φθηνή εξέταση έναντι της κολονοσκόπησης που είναι επεμβατική και ακριβή μέθοδος.

Όμως, η κολονοσκόπηση προς το παρόν τουλάχιστον δεν μπορεί να αντικατασταθεί γιατί εκτός του γεγονότος ότι εξακολουθεί να έχει την μεγαλύτερη διαγνωστική ακρίβεια επιπλέον μέσω της κολονοσκόπησης γίνονται παρεμβάσεις, όπως λήψη βιοψιών και αφαίρεση πολυπόδων που έχουν μεγάλη αξία για την μείωση του κινδύνου του παχέος εντέρου. Χρειάζεται λοιπόν να γίνεται ο σωστός συνδυασμός τακτικών μετρήσεων καλπροτεκτίνης κοπράνων και διενέργειας κολονοσκόπησης μόνον όταν αυτή είναι αναγκαία για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».

Ο Ιωάννης Κουτρουμπάκης είναι Καθηγητής Γαστρεντερολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και Πρόεδρος Ελληνικής Ομάδας Μελέτης Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου (ΕΟΜΙΦΝΕ).

https://ygeiamou.gr

Υγεία

Ο μεταβολισμός του λίπους επηρεάζεται από τις ώρες που κοιμόμαστε. Όσο λιγότερες τόσο συσσωρεύονται τα κιλά. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;

Γιατί παχαίνουμε όταν μεγαλώνουμε και πώς θα το αντιστρέψουμε
Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Journal of Lipid Research οι επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσιλβανία αναφέρουν ότι ακόμη και λίγες ώρες στέρησης ύπνου μπορεί να μειώσουν το αίσθημα του κορεσμού στους συμμετέχοντες και να οδηγήσουν σε αλλαγές στο μεταβολισμό του λίπους.

Είναι πλέον γνωστό ότι οι διαταραχές του ύπνου επηρεάζουν τον ρυθμό του μεταβολισμού. Ωστόσο, ο Orfeu Buxton καθηγητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσιλβανία και εκ των συγγραφέων της μελέτης εξηγεί ότι αν και υπάρχει πλήθος ερευνών για τον ρόλο που παίζει ο ανεπαρκής ύπνος στον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη, εντούτοις οι περισσότερες έρευνες εστιάζουν στον μεταβολισμό της γλυκόζης και ελάχιστες αναλύουν την πέψη των λιπιδίων των τροφών.

Στο πλαίσιο του πειράματος οι 15 υγιείς άνδρες ηλικίας περίπου 20 ετών συμμετέχοντες αφού κοιμήθηκαν καλά για μια εβδομάδα στο σπίτι τους πήγαν στο εργαστήριο ύπνου για μια μελέτη δέκα νυκτών. Τις μισές νύκτες δεν κοιμήθηκαν περισσότερο από πέντε ώρες συνολικά.

Για να διαπιστώσουν σε τι βαθμό ο ανεπαρκής ύπνος επηρέαζε τον μεταβολισμό των συμμετεχόντων τους δόθηκε ένα λιπαρό δείπνο μετά τις τέσσερις νύχτες ανεπαρκούς ύπνου. Αν και όλοι το έφαγαν το αίσθημα κορεσμού ήταν μικρότερο για τους περισσότερους συμμετέχοντες όταν είχαν κοιμηθεί λίγο σε σύγκριση με όταν ήταν ξεκούραστοι.

Εξετάζοντας δείγματα αίματος των συμμετεχόντων οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η στέρηση ύπνου επηρέαζε την μεταγευματική λιπαιμία οδηγώντας σε αποθήκευση των λιπιδίων, παράγοντας που μπορούσε να προκαλέσει αύξηση βάρους.

Οι ερευνητές επέτρεψαν στους συμμετέχοντες και έναν ύπνο αναπλήρωσης, τους άφησαν δηλαδή να κοιμηθούν δέκα ώρες και στη συνέχεια εξέτασαν εκ νέου τη μεταγευματική λιπαιμία μετά την κατανάλωση ενός πλούσιου σε λιπαρά γεύμα. Η κατάσταση ήταν κάπως καλύτερη μεν, αλλά σύμφωνα με τους ερευνητές η μεταγευματική λιπαιμία παρέμενε αυξημένη.

Παρά τους περιορισμούς της έρευνας – ηλικία των συμμετεχόντων, μικρός αριθμός δείγματος, συνθήκες που δεν προσομοιάζουν στην πραγματικότητα – εν τούτοις σύμφωνα με τους ερευνητές τα δεδομένα αποκαλύπτουν τον τρόπο πέψης των λιπιδίων και το πώς αυτός επηρεάζεται από την αϋπνία.

 

Υγεία

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε παράσιτα στο έντερό σας

Τα παράσιτα στο γαστρεντερικό σύστημα είναι πολύ πιο συχνό φαινόμενο από ό, τι νομίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι.

Ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο, έχει παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων δηλητηρίασης και στομαχικών διαταραχών από αμφίβολης ποιότητας τροφές που καταναλώνουμε σε ταβέρνες και εστιατόρια, τα οποία δεν τηρούν τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής.

Πολλές φορές αυτές οι στομαχικές διαταραχές κρύβουν μια πιο σοβαρή κατάσταση, όπως παράσιτα στο γαστρεντερικό σύστημα.

Τα παράσιτα είναι οργανισμοί που ζουν και τρέφονται από έναν άλλο οργανισμό. Τα εντερικά παράσιτα είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί, συνήθως σκουλήκια, που τρέφονται από τις τροφές που καταναλώνετε.

Μερικά παραδείγματα από παράσιτα είναι οι ασκαρίδες, η ταινία, τα αγκυλόστομα και πολλά άλλα. Επειδή τα παράσιτα μπορεί να έχουν πολλά διαφορετικά σχήματα και μεγέθη, μπορούν να προκαλέσουν ένα πολύ ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας.

Μερικά καταναλώνουν τις τροφές στο στομάχι σας, αφήνοντάς σας πεινασμένους μετά από κάθε γεύμα και μπορεί να σας κάνουν να πάρετε κιλά. Άλλα τρέφονται από τα ερυθρά σας αιμοσφαίρια, προκαλώντας αναιμία. Μερικά γεννούν αυγά που μπορεί να προκαλέσουν κνησμό (φαγούρα), ερεθισμούς και αϋπνία.

Πώς κολλάμε παράσιτα
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να κολλήσετε ένα παράσιτο. Πρώτον, τα παράσιτα μπορούν να εισέλθουν στο σώμα μέσω μολυσμένων τροφών και νερού. Το κρέας που δεν είναι καλά μαγειρεμένο είναι ένας συχνός τρόπος που κολλάμε παράσιτα, καθώς και το μολυσμένο νερό από λίμνες ή ρυάκια. Επίσης τα ακάθαρτα ή μολυσμένα φρούτα και λαχανικά μπορούν επίσης να φιλοξενούν παράσιτα.

Μόλις ένα άτομο έχει μολυνθεί με κάποιο παράσιτο, είναι πολύ εύκολο να το μεταδώσει σε άλλον. Εάν για παράδειγμα έχετε ένα παράσιτο και δεν πλένετε τακτικά τα χέρια σας μετά τη χρήση της τουαλέτας, μπορείτε εύκολα να περάσετε μικροσκοπικά αυγά από το παράσιτο σε οτιδήποτε αγγίξετε, όπως το χερούλι της πόρτας, την αλατιέρα, το τηλέφωνο, ή κάποιο άλλο άτομο. Είναι επίσης πολύ εύκολο να κολλήσετε ένα παράσιτο κατά το χειρισμό των ζώων. Επίσης, τα ταξίδια στο εξωτερικό είναι ένας άλλος τρόπος που επικίνδυνα παράσιτα μπορούν να εισέλθουν στο γαστρεντερικό σας σύστημα. Αν έχετε καταναλώσει μολυσμένο νερό κατά τη διάρκεια κάποιου ταξιδιού σας, μπορεί να έχετε αποκτήσει ένα παράσιτο και να μην το ξέρετε.

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε παράσιτο στο γαστρεντερικό σας σύστημα
- Έχετε μια ανεξήγητη δυσκοιλιότητα, διάρροια ή / και αέρια.

- Έχετε ταξιδέψει στο εξωτερικό και είχατε επεισόδιο διάρροιας όσο ήσασταν εκεί.

- Πάθατε σε κάποια στιγμή στο παρελθόν τροφική δηλητηρίαση και από εκείνη τη στιγμή και μετά η πέψη σας δεν είναι η ίδια (έχετε προβλήματα πέψης).

- Έχετε πρόβλημα να αποκοιμηθείτε, ή ξυπνάτε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

- Έχετε ερεθισμούς στο δέρμα ή ανεξήγητα εξανθήματα, κνίδωση (φαγούρα), ή έκζεμα.

- Τρίζετε τα δόντια σας στον ύπνο σας.

- Έχετε πόνο στους μυς ή στις αρθρώσεις.

- Αισθάνεστε αυξημένη κούραση, εξάντληση, ή και κατάθλιψη.

- Δεν αισθάνεστε ικανοποιημένοι/πλήρεις μετά τα γεύματά σας και νιώθετε πως πεινάτε ακόμα.

- Έχετε διαγνωσθεί με σιδηροπενική αναιμία.

Συνήθως τα παράσιτα προκαλούν δυσκοιλιότητα, αλλά μερικά παράσιτα είναι ικανά να αλλάξουν την ισορροπία των υγρών στο έντερο και να προκαλέσουν διάρροια. Προβλήματα ύπνου, ερεθισμοί του δέρματος, αλλαγές στη διάθεση, και πόνος των μυών μπορεί να προκαλούνται από τις τοξίνες που απελευθερώνει το παράσιτο στην κυκλοφορία του αίματος.

Αυτές οι τοξίνες προκαλούν συχνά στρες, το οποίο μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, το να ξυπνήσετε στη μέση της νύχτας ή να τρίζετε τα δόντια σας στον ύπνο σας, μπορεί να είναι σημάδια ότι το σώμα σας έχει αυξημένο στρες ακόμα και ενώ ξεκουράζεστε. Όταν αυτές οι τοξίνες αλληλεπιδρούν με νευροδιαβιβαστές ή κύτταρα του αίματος, μπορούν να προκαλέσουν μεταπτώσεις της διάθεσης ή ερεθισμό του δέρματος.

https://www.onmed.gr

Υγεία

Η σωματική δραστηριότητα κατά τον ελεύθερο χρόνο σχετίζεται με χαμηλότερη ολική χοληστερόλη, LDL και τριγλυκερίδια και γλυκόζη νηστείας, καθώς και με υψηλότερη HDL

Καλύτερο λιπιδαιμικό προφίλ έχουν οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που γυμνάζονται στον ελεύθερο χρόνο τους, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Frontiers in Endocrinology.

Ωστόσο, η σωματική δραστηριότητα δεν φαίνεται να μπορεί να εξισορροπήσει εντελώς τις ανεπιθύμητες λιπιδαιμικές αλλαγές που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση και αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Στη μελέτη ERMA (Estrogenic Regulation of Muscle Apoptosis) έλαβαν μέρος 886 γυναίκες καυκάσιας φυλετικής καταγωγής, 47-55 ετών. Επίσης αξιολογήθηκαν 193 γυναίκες καθ’ όλη την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Η σωματική δραστηριότητα μετρήθηκε βάσει αυτο-αναφορών και μέσω βηματόμετρων. Τέλος, αξιολογήθηκε το λιπιδαιμικό προφίλ (ολική χοληστερόλη, LDL, HDL, τριγλυκερίδια και γλυκόζη νηστείας) για να ποσοτικοποιηθούν οι καρδιαγγειακοί παράγοντες κινδύνου.

Οι γυναίκες, ως γνωστόν, βιώνουν μια ταχεία αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου μετά την απαρχή της εμμηνόπαυσης. Αυτό δείχνει ότι υπάρχουν παράγοντες τις μεσήλικες γυναίκες που επιταχύνουν την πρόοδο της καρδιαγγειακής νοσηρότητας ανεξαρτήτως της χρονολογικής γήρανσης.

«Είναι γνωστό ότι η σωματική άσκηση έχει οφέλη για την υγεία μας. Αλλά δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιο βαθμό η άθληση μπορεί να προλάβει ανεπιθύμητες αλλαγές στο λιπιδαιμικό προφίλ κατά την εμμηνόπαυση», λέει ο Matthew Jergenson, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα. Και προσθέτει ότι «η παρούσα μελέτη αξιολόγησε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες από την πόλη Jyväskylä της Φινλανδίας για να ερευνήσει τον ρόλο της σωματικής άσκησης κατά τον ελεύθερο χρόνο στους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου».

Με τη σειρά της η Sira Karvinen από το Κέντρο Έρευνας Γηριατρικής του Πανεπιστημίου της Jyväskylä σημειώνει ότι «βάσει των ευρημάτων μας, η άθληση στον ελεύθερο χρόνο σχετίζεται με καλύτερο λιπιδαιμικό προφίλ. Αλλά η εμμηνοπαυσιακή περίοδος ταυτίζεται με λιγότερο υγιεινό λιπιδαιμικό προφίλ, γεγονός που σημαίνει ότι η σωματική άσκηση στον ελεύθερο χρόνο δεν εξουδετερώνει πλήρως τις ανεπιθύμητες λιπιδαιμικές αλλαγές που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση».

Συγκεκριμένα, η υψηλή σωματική δραστηριότητα κατά τον ελεύθερο χρόνο σχετίστηκε με χαμηλότερη ολική χοληστερόλη, LDL και τριγλυκερίδια και γλυκόζη νηστείας, καθώς και με υψηλότερη HDL. Αλλά η εμμηνόπαυση σχετίζεται με υψηλότερη ολική χοληστερόλη, τριγλυκερίδια και LDL χοληστερόλη.

«Ωστόσο, η σωματική άσκηση μπορεί να μετριάσει τις δυσμενείς αθηρογενείς μεταβολές στους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου σε υγιείς μεσήλικες γυναίκες», σημειώνουν οι ερευνητές και προσθέτουν ότι «ως εκ τούτου, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα χόμπι που σχετίζονται με τον αθλητισμό στη μέση ηλικία».

https://ygeiamou.gr

Υγεία

Τι είναι το σύνδρομο «μονόπλευρης εργασίας» και τι μπορεί να πάθετε
Ο «κόμπος» που πολλές φορές έχουμε στον σβέρκο, μας εμποδίζει από τις δραστηριότητές μας

Η σωστή στάση του σώματος στο γραφείο, στο αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια της οδήγησης, στο σχολείο μπορεί να μας απαλλάξει από πόνους και πιασίματα που καταπονούν τη σπονδυλική στήλη.

Ο «κόμπος» που πολλές φορές έχουμε στον σβέρκο, μας εμποδίζει να συνεχίσουμε ομαλά τις δραστηριότητές μας, αφού ακόμα και η πιο απλή κίνηση του κεφαλιού προκαλεί ελαφρύ πόνο. Ειδικά όσοι χειρίζονται ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή τηλέφωνα (σχεδόν όλοι, δηλαδή) είναι υποψήφιοι για το επονομαζόμενο σύνδρομο της μονόπλευρης εργασίας. Η ενασχόληση με αυτές τις συσκευές, που βρίσκονται συνήθως στα δεξιά ή στα αριστερά του γραφείου, προκαλούν «πιάσιμο» και πονάκια στον αυχένα και στους ώμους.

Το περίεργο σε αυτήν την κατάσταση είναι ότι την ουσιαστική λύση θα τη δώσει ο εργονόμος και λιγότερο ο γιατρός ή ο φυσικοθεραπευτής.

Ο μεν γιατρός μπορεί να προτείνει φαρμακευτική αγωγή με αντιφλεγμονώδη, μυοχαλαρωτικά ή αναλγητικά και ιατρικές συμβουλές, ο δε φυσικοθεραπευτής μπορεί να συνδράμει στην ανακούφιση του πόνου, στην επαναφορά της κινητικότητας, καθώς και στη σταθεροποιητική θεραπεία, με τη διόρθωση της στάσης και ειδικές υποστηρικτικές ασκήσεις. Επίσης με μέσα όπως laser, υπέρηχους, διαθερμίες κ Τ.λ. μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο.

«Ως φαίνεται, ο τυπικός ασθενής είναι θύμα μιας κατάστασης και όχι μιας πάθησης, που τον αναγκάζει να εργάζεται πολλές ώρες σε άβολη στάση, γέρνοντας -συχνά ασυνείδητα- το σώμα του προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση» εξηγεί ο φυσικοθεραπευτής Γιώργος Γουδέβενος, Dr manual medicine σπονδυλικής στήλης και αρθρώσεων, επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

«Η λύση στο πρόβλημα, εφόσον αποκλειστεί από τον ειδικό γιατρό κάποιο παθολογικό πρόβλημα στον αυχένα ή στην ωμική ζώνη, είναι να επέμβει εργονόμος, που θα συστήσει ορισμένες διορθώσεις τόσο στον χώρο όσο και στον τρόπο εργασίας σας».

Στη βόρεια Ευρώπη, στην Αμερική και στην Αυστραλία δίνεται μεγάλη σημασία στη μονόπλευρη εργασία, δηλαδή αυτήν όπου κάποιος πρέπει να στρέψει το κεφάλι του ή το σώμα του από τη μία μόνο πλευρά. Στις μεγάλες εταιρείες, στα σχολεία, καθώς και στις δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες υπάρχουν ο γιατρός εργασίας, ο φυσικοθεραπευτής και ο εργονόμος, οι οποίοι μελετούν τον χώρο και τον τρόπο εργασίας των υπαλλήλων».

Η συνήθης πρακτική είναι η αλλαγή της θέσης των υπολογιστών και των τηλεπικοινωνιακών μέσων, είτε εναλλάξ ανά μήνα ή εβδομάδα, αλλαγή από δεξιά στα αριστερά κ.ο.κ., είτε βρίσκοντας μια σταθερή θέση, που θεωρείται χαμηλού έως ελάχιστου κινδύνου για την εμφάνιση του συνδρόμου της μονόπλευρης εργασίας.

Οι ειδικοί προτείνουν θέσεις αποφόρτισης των σημείων, που προκαλούν τον πόνο ή τη δυσκαμψία, που, όπως είναι αυτονόητο, εάν για πολλά χρόνια στρίβετε το κεφάλι σας ή το σώμα σας προς, π.χ., μόνο τη δεξιά πλευρά, αυτό θα είναι επιβαρυντικό για αυτή την πλευρά. «Ο τρόπος επιβάρυνσης είναι διττός, δηλαδή η δεξιά π.χ. πλευρά γίνεται υπερκινητική, παρουσιάζοντας το «σύνδρομο της υπέρχρησης», η δε αριστερά γίνεται υποκινητική, παρουσιάζοντας δυσκαμψία και μείωση του εύρους κίνησης» διασαφηνίζει ο κ. Γουδέβενος.

Το αναφερόμενο «πιάσιμο στην ωμοπλάτη» οφείλεται στον χειρισμό του πληκτρολογίου και στο ύψος που βρίσκεται (συνήθως ψηλότερα από όσο πρέπει) ή στο ακουστικό του τηλεφώνου, που, κρατώντας το από τη μία πλευρά, την υποχρεώνει να ανυψώνεται και να στρίβει πλάγια, με αποτέλεσμα να γίνεται δύσκαμπτη και ευάλωτη.

Η συνδρομή των ειδικών στη διευθέτηση του χώρου είναι σημαντική και πολύ αποτελεσματική, ιδιαίτερα στην τήρηση ορισμένων κανόνων εργασίας, που αποτελούν το κλειδί στη λύση του προβλήματος. Η επισήμανση εστιάζεται στο να αποφεύγεται το σήκωμα των ώμων ψηλότερα και στη συγκέντρωση των αντικειμένων εργασίας (κείμενα, χειριστήρια, έγγραφα, οθόνη p/c κ Τ.λ.) σε απόσταση όχι μεγαλύτερη από 35 εκατοστά.

Επίσης είναι απαραίτητα τα μικρά διαλείμματα και η ενσυνείδητη χαλάρωση των μυών της ωμοπλάτης, όπως και η κατά το δυνατόν αποφυγή του στρες, που αυξάνει τόσο τη μυϊκή ένταση στον αυχένα και στην ωμοπλάτη, όσο και τον πόνο που μπορεί να προκληθεί από αυτή τη θέση. Όταν είμαστε στρεσαρισμένοι, το μυϊκό μας σύστημα είναι σφιγμένο και πιο ευάλωτο στα πιασίματα.

«Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε εργονομικά σχεδιασμένες καρέκλες και γραφεία και να κάθεστε όσο το δυνατόν πιο μέσα στην καρέκλα, ώστε να στηρίζεται σωστά η σπονδυλική σας στήλη από το κάθισμα. Ιδανική αντιμετώπιση θα μπορούσε να είναι η, ανάλογα με τον σωματότυπο, ηλικία, ύψος, βάρος, φύλο κ.τ.λ., διευθέτηση του χώρου εργασίας.

Αρμόδιος γι’ αυτά είναι ο ειδικός εργονόμος, του οποίου το αντικείμενο υποδηλώνει η ετυμολογία του τίτλου, δηλαδή έργο-εργασία και νόμος, με απλά λόγια, οι νόμοι της εργασίας, που με λεπτομέρειες όπως η θέση, ο φωτισμός, το ύψος και οι αποστάσεις, καθώς και οι ιδιαιτερότητες του ατόμου και του χώρου παίζουν σημαντικό ρόλο» καταλήγει ο κ. Γουδέβενος.

https://www.newsbeast.gr

Υγεία

Η περιστασιακή σιέστα, ασπίδα κατά του εμφράγματος
ΑΠΕ
:

ΛΩΖΑΝΝΗ. Η σιέστα, ακόμη και η περιστασιακή, θωρακίζει από τα εγκεφαλικά και την καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με νέα ελβετική έρευνα. Ειδικότερα, αυτοί που παίρνουν έναν μεσημεριανό ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, μία ή δύο φορές την εβδομάδα, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού ή καρδιακής προσβολής.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Heart, έδειξαν ότι όσοι κοιμούνταν μία με δύο φορές την εβδομάδα, για λίγο, κατά τη διάρκεια της ημέρας, είχαν τις μισές πιθανότητες να βρεθούν αντιμέτωποι με περιστατικά που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή, όπως εγκεφαλικό και καρδιακή προσβολή. Οι μελετητές επιχείρησαν να βρουν τη σύνδεση ανάμεσα στη συχνότητα και στη διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου και την πιθανότητα θανατηφόρων ή μη θανατηφόρων επεισοδίων καρδιακών νόσων σε 3.462 κατοίκους της Λωζάννης, στην Ελβετία. Στην έρευνα «CoLaus», η οποία εξέταζε τους παράγοντες πίσω από την ανάπτυξη καρδιαγγειακών ασθενειών, συμμετείχαν άτομα που στην αρχή της έρευνας (2003-2006) είχαν ηλικία 35 με 75 έτη. Οι πρώτες ιατρικές εξετάσεις έγιναν μεταξύ του 2009 και του 2012, αφού προηγουμένως οι ερευνητές είχαν παρατηρήσει τις συνήθειες ύπνου τους της περασμένης εβδομάδας.

Η υγεία όσων έλαβαν μέρος παρακολουθήθηκε για τα επόμενα πέντε χρόνια. Κατά τη διάρκειά τους καταγράφηκαν 155 περιστατικά θανατηφόρων και μη καρδιαγγειακών καταστάσεων. Πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες (58%) δεν είχαν κοιμηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας την προηγούμενη των εξετάσεων εβδομάδα, ένας στους πέντε (19%) είχε πάρει έναν ή δύο μεσημεριανούς ύπνους, ένας στους 10 (12%) είχε κοιμηθεί μέσα στη μέρα τρεις με πέντε φορές, ενώ το 11% δήλωσε ότι πήρε έναν μεσημεριανό υπνάκο έξι με επτά φορές. Διαπιστώθηκε ότι αυτοί που συνήθιζαν να κοιμούνται το μεσημέρι για πέντε έως 60 λεπτά, μία με δύο φορές την εβδομάδα, είχαν κατά 48% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή ή καρδιακή ανεπάρκεια, συγκριτικά με εκείνους που δεν κοιμούνταν καθόλου.

Ωστόσο, οι άνθρωποι που κοιμούνταν πάνω από αυτό το επίπεδο είχαν αυξημένες πιθανότητες τέτοιων επεισοδίων και μάλιστα όσο περισσότερο (πιο συχνά) κοιμούνταν, τόσο ο κίνδυνος αυξανόταν. Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι από μόνη της η ανάγκη να κοιμάται κάποιος περισσότερο ενδέχεται να υποκρύπτει κάποιο πρόβλημα υγείας. Αυτή, όμως, η αύξηση κινδύνου, με ύψος 67%, εξαφανίστηκε όταν διερευνήθηκαν και άλλοι δυνητικά βλαβεροί παράγοντες.

Η ωφέλιμη επίδραση του μεσημεριανού ύπνου διατηρήθηκε ακόμη και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους και άλλους παράγοντες που μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων, όπως το κάπνισμα ή η υψηλή χοληστερόλη. Παρ’ όλα αυτά, η μεγάλη ηλικία (65+) και η σοβαρή άπνοια κατά τον ύπνο επηρέαζαν μερικώς τη σχέση μεσημεριανού ύπνου και καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Οι συντάκτες της μελέτης εξηγούν ότι η συγκεκριμένη έρευνα μπορεί να έχει πολλά οφέλη για τη δημόσια υγεία. «Αν και ακόμα τα ερωτήματα είναι περισσότερα από τις υπάρχουσες απαντήσεις, έχει έρθει η ώρα να αποκαλυφθεί η σημασία του μεσημεριανού ύπνου για τις επιβαρυμένες καρδιές», τονίζουν οι ίδιοι.

https://www.kathimerini.gr

Υγεία

Ένα μήλο την ημέρα μπορεί να ρίξει την κακή χοληστερίνη (χοληστερόλη) LDL ακόμα και 40% μέσα σε ένα μήνα. Το γιατί συμβαίνει αυτό δεν είναι πλήρως κατανοητό και δεν μπορεί να αποδοθεί με τις σημερινές γνώσεις σε συγκεκριμένα συστατικά που περιέχει το μήλο. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι οφείλεται στις πολυφαινόλες του μήλου. Το αξιοσημείωτο είναι ότι, όπως φάνηκε, η φύση αποδεικνύεται ισχυρότερη από τα υποκατάστατά της: μια ομάδα ελέγχου στην οποία χορηγήθηκαν συμπληρώματα με πολυφαινόλες – το κύριο αντιοξειδωτικό που περιέχουν τα μήλα – έριξε κάπως τη χοληστερίνη αλλά όχι στον θεματικό βαθμό που παρατηρήθηκε με την κατανάλωση του φυσικού μήλου.

Μόλις ένα μήλο την ημέρα
Η μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από έναν όμιλο μηλοπαραγωγών και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Functional Foods», έγινε σε άτομα ηλικίας 40 ως 60 ετών, τα οποία δεν κάπνιζαν, δεν συνήθιζαν να τρώνε μήλα περισσότερες από δυο φορές τον μήνα ενώ δεν έπαιρναν και κάποιο συμπλήρωμα με πολυφαινόλες ή κάποιο άλλο φυτικό εκχύλισμα.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: οι εθελοντές της πρώτης ομάδας έφαγαν ένα μήλο την ημέρα επί τέσσερις εβδομάδες, εκείνοι της δεύτερης πήραν ένα συμπλήρωμα με πολυφαινόλες για το ίδιο διάστημα ενώ εκείνοι της τρίτης πήραν ένα εικονικό φάρμακο. Μετά το τέλος του πειράματος οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η LDL χοληστερίνη όσων έφαγαν μήλα είχε μειωθεί έως και κατά 40%, Κάποια μείωση, αλλά αισθητά μικρότερη, εμφάνισαν και όσοι πήραν συμπληρώματα με πολυφαινόλες ενώ όσοι πήραν το εικονικό φάρμακο δεν παρουσίασαν καμία διαφορά στα επίπεδα της LDL χοληστερίνης.


«Είδαμε τεράστια επίδραση στην αποτροπή της οξείδωσης της LDL χοληστερίνης με μόλις ένα μήλο την ημέρα μέσα σε τέσσερις εβδομάδες» τόνισε ο επικεφαλής της μελέτης Ρόμπερτ Ντι Σιλβέστρο, καθηγητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Όπως υπογράμμισε, η διαφορά που διαπιστώθηκε ήταν παρόμοια με αυτήν που παρατηρείται μεταξύ ανθρώπων με φυσιολογικές αρτηρίες σε σχέση με όσους πάσχουν από στεφανιαία νόσο.

Μήλο και πολυφαινόλες
Μια εξήγηση για την εντυπωσιακή δράση του μήλου στην αποτροπή της οξείδωσης της LDL χοληστερίνης εντοπίζεται στις πολυφαινόλες, αυτή όμως δεν είναι αρκετή όπως αναφέρει ο κ. Ντι Σιλβέστρο. «Νομίζουμε ότι οι πολυφαινόλες ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό, προσπαθήσαμε όμως να τις απομονώσουμε χρησιμοποιώντας την ποσότητα που θα έπαιρνε κάποιος τρώγοντας ένα μήλο την ημέρα και τα αποτελέσματα δεν ήταν τα ίδια» υπογράμμισε.

«Διαπιστώσαμε ότι τα εκχυλίσματα πολυφαινολών παρουσίαζαν μια μετρήσιμη επίδραση, όχι όμως τόσο ισχυρή όσο αυτό καθαυτό το μήλο» πρόσθεσε ο ειδικός. «Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στο γεγονός ότι υπάρχουν και άλλες ουσίες στο μήλο που συνεισφέρουν σε αυτή την επίδραση είτε, σε ορισμένες περιπτώσεις, στο ότι αυτές οι βιοδραστικές ουσίες δείχνουν να απορροφώνται καλύτερα όταν λαμβάνονται από τις τροφές».

Η ομάδα του κ. Ντι Σιλβέστρο διαπίστωσε επίσης ότι η κατανάλωση μήλων είχε κάποια επίδραση και στα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο σάλιο, κάτι το οποίο ίσως έχει σημασία για την υγεία του στόματος και των δοντιών. Ο καθηγητής σκοπεύει να εξετάσει περαιτέρω το ζήτημα σε προσεχή μελέτη.

https://www.healthyliving.gr

Υγεία

Το οίδημα ή η κατακράτηση νερού είναι μια κατάσταση κατά την οποία συσσωρεύεται υγρό μέσα στους ιστούς και τις κοιλότητες ή το κυκλοφορικό σύστημα του σώματος. Είναι κάτι συνηθισμένο πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και οδηγεί σε οίδημα στα πόδια, τα πέλματα, τους αστραγάλους και τα χέρια.

Το οίδημα είναι επίσης συνηθισμένο σε άτομα που δεν είναι ιδιαιτέρως ενεργητικά, ακολουθούν μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή, είναι κλινήρεις ή κάνουν καθιστική ζωή. Η κατακράτηση νερού δεν είναι απειλητική για τη ζωή, αλλά ίσως υποδεικνύει ένα πιο σοβαρό πρόβλημα, όπως καρδιακή ανεπάρκεια ή νεφρική νόσο. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, η κατακράτηση νερού μπορεί να προληφθεί, να θεραπευθεί και το πρήξιμο να μειωθεί.

Αν εντοπίσετε την αιτία του οιδήματος, θα ξέρετε και πώς να την αντιμετωπίσετε. Διαβάστε παρακάτω μερικές από τις πιο συνηθισμένες αιτίες κατακράτησης νερού:

1. Υπερβολική πρόσληψη νατρίου

Σε περίπτωση κατανάλωσης τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο και ανεπαρκούς πρόσληψης νερού, το σώμα εισέρχεται σε «κατάσταση εφεδρείας» και αρχίζει να συγκρατεί το νερό. Έτσι, τα κύτταρα μπορεί να γίνουν 20 φορές μεγαλύτερα από το νερό με σκοπό να μειώσουν το αλμυρό περιβάλλον.

Επιπλέον, το αλάτι δεν είναι η μόνη τροφή που είναι πλούσια σε νάτριο, αλλά έχει επίσης βρεθεί ότι οι κονσέρβες λαχανικών, ορισμένα καρυκεύματα και το επεξεργασμένο κρέας περιέχουν άφθονο νάτριο. Αντιθέτως, υπάρχουν είδη αλατιού που δεν οδηγούν σε κατακράτηση νερού, αλλά μπορούν να σας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης. Προτιμήστε το θαλασσινό αλάτι

2. Ανεπάρκεια βιταμίνης B6
Η βιταμίνη Β6 είναι υπεύθυνη για την ισορροπία του νερού στο σώμα, γι’ αυτό αν ο οργανισμός σας δεν τη διαθέτει, είναι πιθανό να υποφέρετε από κατακράτηση νερού.

Σε μια μελέτη που έγινε από το περιοδικό «Journal of Caring Sciences» διαπιστώθηκε ότι για τις γυναίκες που έπασχαν από κατακράτηση νερού λόγω προεμμηνορροϊκού συνδρόμου η πρόσληψη βιταμίνης Β6 ήταν εξαιρετικά ωφέλιμη. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι μειώνει τα συμπτώματα πιο αποτελεσματικά σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλα συμπληρώματα που χρησιμοποίησαν στο παρελθόν. Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι υδατοδιαλυτή και χρειάζονται πολλοί επιπλέον παράγοντες για να υπάρξουν αποτελέσματα. Γι’ αυτό λοιπόν, καλό είναι να τη λαμβάνετε με τη μορφή ολοκληρωμένων τροφών.

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Β6 περιλαμβάνουν το κοτόπουλο, τον τόνο, τη γαλοπούλα, τους ηλιόσπορους, τα αποξηραμένα φρούτα, τα φιστίκια, τις μη αποφλοιωμένες πατάτες, τις μπανάνες κ.λ.π.

3. Ανεπάρκεια καλίου
Αυτό το σημαντικό μεταλλικό στοιχείο είναι υπεύθυνο για τη σωστή λειτουργία των οργάνων, των ιστών και των κυττάρων του σώματος. Συγκεκριμένα, είναι ένας ηλεκτρολύτης που χρησιμεύει στην ισορροπία του νερού στο σώμα. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αλάτι, η υπερβολική εφίδρωση λόγω γυμναστικής και η μη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο μπορεί να οδηγήσει στην ανεπάρκειά του, γεγονός που συμβάλλει στη δημιουργία οιδήματος.

Επιπλέον, η έλλειψη καλίου μπορεί να οδηγήσει σε πολλά άλλα προβλήματα υγείας, όπως αύξηση του σωματικού βάρους, κράμπες και μυϊκούς σπασμούς. Με τη μείωση των επιπέδων νατρίου και την αύξηση της παραγωγής ούρων, αυτό το μεταλλικό στοιχείο μειώνει αποτελεσματικά το οίδημα.

Το κάλιο βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα φρούτα, αλλά κυρίως στο πεπόνι, το καρπούζι και το πεπόνι Κανταλούπε. Για καλύτερα αποτελέσματα, αντί να λαμβάνετε συμπληρώματα αυξήστε το ποσοστό καλίου καταναλώνοντας διάφορα φρούτα και λαχανικά.

4. Αφυδάτωση
Η ανεπαρκής ποσότητα νερού οδηγεί στην αφυδάτωση του σώματος. Σε αυτή την περίπτωση, το σώμα αντιδρά συγκρατώντας το νερό ως μια μέθοδο επιβίωσης. Η τακτική κατανάλωση νερού και χυμών υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο μπορεί να μειώσει το οίδημα και την αφυδάτωση.

Πίνετε άφθονο νερό μέχρι η κατακράτηση νερού να υποχωρήσει και αποφύγετε τα αναψυκτικά και τον καφέ, διότι αφυδατώνουν επιπλέον τον οργανισμό σας.

5. Ανεπάρκεια μαγνησίου
Η κατακράτηση νερού είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της έλλειψης μαγνησίου. Το μαγνήσιο χρησιμεύει σχεδόν σε κάθε λειτουργία του σώματος, κι έτσι τα χαμηλά επίπεδά του παρεμποδίζουν πολλές λειτουργίες συμβάλλοντας στην κατακράτηση νερού.
Σύμφωνα με μια μελέτη, η λήψη 200 mg μαγνησίου καθημερινά μείωσε την κατακράτηση νερού σε γυναίκες με προεμμηνορροϊκά συμπτώματα.

Η αύξηση κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε μαγνήσιο ή η χρήση συμπληρωμάτων μαγνησίου υψηλής ποιότητας μειώνουν σημαντικά το οίδημα. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε μαγνήσιο περιλαμβάνουν τη μαύρη σοκολάτα, τα σκούρα πράσινα λαχανικά, το αβοκάντο, τους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τον αρακά, το σπανάκι, το γιαούρτι και τα αποξηραμένα φρούτα.

6. Υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων
Εκτός από το γεγονός ότι είναι πλούσια σε νάτριο και ζάχαρη, τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν επίσης πολλά τεχνητά πρόσθετα τροφίμων που δρουν ως τοξίνες και βλάπτουν το συκώτι και τα νεφρά. Συγκεκριμένα, τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ζάχαρη και ειδικά σε τεχνητές γλυκαντικές ουσίες οδηγούν σε ταχεία αύξηση του σακχάρου και της ινσουλίνης, το οποίο στη συνέχεια οδηγεί σε κατακράτηση νατρίου από τα κύτταρα αυξάνοντας την επαναρρόφηση από τα νεφρά.

Γι’ αυτό τον λόγο, θα πρέπει να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Πρέπει επίσης να αποτοξινώσετε το σώμα σας με χυμούς, προκειμένου να διατηρήσετε το συκώτι σας σε καλή κατάσταση και να αποφύγετε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένα βότανα που έχουν εξαιρετικά ευεργετικά αποτέλεσμα σε περίπτωση κατακράτησης νερού, αφού διαθέτουν ισχυρές διουρητικές ιδιότητες. Τα βότανα αυτά είναι τα εξής:

• πολυκόμπι

• πικραλίδα

• μετάξι καλαμποκιού

• τσουκνίδα

• ιβίσκος

• σκόρδο

• μάραθος

• μαϊντανός

https://enallaktikidrasi.com

Υγεία

Η ονομασία τους δεν είναι τυχαία, αφού πράγματι… προάγουν τον βίο, ενισχύοντας την υγεία

Στο έντερό σας υπάρχουν φυσιολογικά ωφέλιμα βακτήρια, σε εξαιρετικά μεγάλο αριθμό, τα οποία αποτελούν μέρος της άμυνας του οργανισμού και άρα η ύπαρξή τους είναι απολύτως απαραίτητη. Η ηλικία και ο τρόπος ζωής σας (άγχος, αλκοόλ, αντιβίωση) είναι κάποιοι από τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον αριθμό αυτών των βακτηρίων. Ωστόσο, μπορείτε να ενισχύσετε τον πληθυσμό τους μέσω της διατροφής σας, προσλαμβάνοντας προβιοτικά.

Τα προβιοτικά είναι «φιλικά» βακτήρια, τα οποία εντοπίζονται κυρίως σε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση (π.χ. τυρί, γιαούρτι, κεφίρ). Καταναλώνοντας τις συγκεκριμένες τροφές, τα βακτήριά τους διασχίζουν το ανώτερο πεπτικό σας σύστημα για να καταλήξουν στο παχύ έντερο, όπου τελικά εγκαθίστανται και πολλαπλασιάζονται, ενισχύοντας έτσι τους ήδη υπάρχοντες μικροοργανισμούς.

Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα οφέλη των προβιοτικών στην υγεία σας.

*Αποτρέπουν τον πολλαπλασιασμό των «κακών» βακτηρίων

Τα «καλά» βακτήρια που εντοπίζονται στα προβιοτικά αποκαθιστούν την ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας, δημιουργώντας ένα αφιλόξενο περιβάλλον για τα «κακά» βακτήρια, ο αριθμός των οποίων μπορεί αυξηθεί εξαιτίας κάποιας ασθένειας, της λήψης αντιβιοτικών ή της φτωχής δίαιτας. Ο γιατρός σας σάς συνιστά να τρώτε γιαούρτι πριν την αντιβίωση, ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο διάρροιας, που μπορεί να προκαλέσει η χορήγηση των αντιβιοτικών.

*Βοηθούν στα προβλήματα με το έντερο

Τα προβιοτικά ενισχύουν την ομαλή λειτουργία του εντέρου, ρυθμίζοντας την κινητικότητά του και ανακουφίζοντας από το φούσκωμα. Για να επωφεληθείτε ακόμη περισσότερο από την ευεργετική τους δράση, φροντίστε να τα καταναλώνετε μαζί με φυτικές ίνες. Επιπλέον, συγκεκριμένα στελέχη προβιοτικών ανακουφίζουν από τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου και υπάρχουν ενδείξεις ότι βοηθούν και στην αντιμετώπιση φλεγμονωδών νόσων του παχέος εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα.

*Μειώνουν τον κίνδυνο ουρολοίμωξης

Ένα πρόβλημα που αφορά πολλές γυναίκες και μπορεί να αποφευχθεί με τη λήψη προβιοτικών, αφού τα προβιοτικά προστατεύουν τη χλωρίδα του κόλπου και παράλληλα αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό παθογόνων μικροοργανισμών στο έντερο, τα οποία δυνητικά μπορούν να μεταφερθούν στο ουροποιητικό σύστημα.

*Προστατεύουν από τις αλλεργίες

Τα «καλά» βακτήρια -όπως ονομάζονται τα προβιοτικά- ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, έτσι ώστε να αντεπεξέρχεται σε αλλεργιογόνους παράγοντες, όπως για παράδειγμα η γύρη. Η μικροχλωρίδα του εντέρου εικάζεται ότι μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την άμυνα του οργανισμού, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων αλλεργικών παθήσεων.

*Βελτιώνουν την πέψη

Αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, δηλαδή ο οργανισμός σας δεν μπορεί να μεταβολίσει το βασικό σάκχαρο του γάλακτος, καλό είναι να ξέρετε ότι ορισμένα στελέχη προβιοτικών φαίνεται να βελτιώνουν την πέψη και την απορρόφηση της λακτόζης, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα δυσάρεστα συμπτώματα, όπως το φούσκωμα, τα αέρια, ο πόνος στην κοιλιά και η διάρροια.

*Κάνουν καλό στην καρδιά

Τα προβιοτικά φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων, ρίχνοντας τη LDL («κακή) χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση.

https://www.vita.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή