Ο όρος κνίδωση προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «κνίδη» που σημαίνει τσουκνίδα, ακριβώς επειδή η επαφή της τσουκνίδας με το δέρμα προκαλεί ερεθισμό, με κνησμό (φαγούρα) και ερυθρότητα, όπως συμβαίνει και στην κνίδωση. Η κνίδωση αποτελεί μακράν τη συχνότερη αλλεργική πάθηση του δέρματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ποσοστό 15-25% των ανθρώπων θα έχουν τουλάχιστον 1 επεισόδιο κνίδωσης, μια φορά στη ζωή τους, με την πλειονότητα αυτών των επεισοδίων να διαρκεί λιγότερο από 1 μήνα.

Η κνίδωση χαρακτηρίζεται από έντονο κνησμό (φαγούρα) και από την εμφάνιση ενός χαρακτηριστικού εξανθήματος που επιστημονικά ονομάζεται πομφός (πληθυντικός: πομφοί, είναι οι γνωστές «πετάλες» ή «καντήλες» ή φλουμπέτες», όπως συχνά περιγράφονται από τους ασθενείς). Οι πομφοί έχουν χαρακτηριστική εμφάνιση ως υπεγερμένες (δηλαδή φουσκωμένες), κυκλικές ή με ακανόνιστο σχήμα (σαν γεωγραφικός χάρτης) περιοχές του δέρματος, που περιβάλλονται από ερυθρότητα, εξαφανίζονται όταν ασκηθεί πίεση στο δέρμα και έχουν χαρακτήρα μεταναστευτικό, δηλαδή διαρκούν λίγες ώρες και μετά εξαφανίζονται για να εμφανιστούν εκ νέου σε γειτονικές περιοχές του δέρματος.

Ενίοτε η κνίδωση συνυπάρχει και με μια άλλη αλλοίωση του δέρματος που ονομάζεται αγγειοοίδημα. Το αγγειοοίδημα είναι το οίδημα (δηλαδή το πρήξιμο) που εμφανίζεται στα πιο μαλακά σημεία του δέρματος, όπως τα βλέφαρα, τα χείλη και γενικά το πρόσωπο, τα γεννητικά όργανα, αλλά και τα δάχτυλα χεριών και ποδιών. Το αγγειοοίδημα που εμφανίζεται μαζί με κνίδωση, είναι της ίδιας παθογένειας με την κνίδωση και παρά το γεγονός ότι μπορεί να οδηγήσει σε παραμόρφωση του προσώπου, δεν είναι επικίνδυνο, δηλαδή ο ασθενής δεν κινδυνεύει από οίδημα του λάρυγγα και απόφραξη των αεροφόρων οδών (κατάσταση που συνιστά την αναφυλαξία ή αλλεργικό shock)

Η χρόνια κνίδωση εμφανίζεται συνήθως χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο εμφανές ερέθισμα ή αίτιο, για αυτό και πρόσφατα την ονόμασαν χρόνια αυθόρμητη κνίδωση (chronic spontaneous urticaria).

Αυτό έγινε για να διακριθεί από άλλες χρόνιες κνιδώσεις , στις οποίες φυσικά ή άλλα ερεθίσματα προκαλούν κνίδωση όπως π.χ. το κρύο νερό ή κρύος αέρα (κνίδωση εκ ψύχους), η ζέστη (χολινεργική κνίδωση), η έντονη πίεση σε ένα σημείο του σώματος ( κνίδωση εκ πίεσης ), είτε η τριβή ( όπως π.χ. ο δερμογραφισμός).

Στη χρόνια κνίδωση κάποιες φορές η πίεση (π.χ. στα σημεία που πιέζουν τα εσώρουχα) μπορεί να παίζει ρόλο.
ψυχολογική επιβάρυνση που δημιουργείται, επιτείνει ακόμη περισσότερο την εμφάνιση νέων εξανθημάτων, διότι σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση των πομφών παίζουν και νευρικοί μηχανισμοί, που επιδεινώνονται από το αίσθημα άγχους. Είναι άκρως σημαντική λοιπόν, η στενή επαφή του ασθενούς με τον ειδικό αλλεργιολόγο και η ανάπτυξη αισθήματος εμπιστοσύνης. Ο ασθενής πρέπει να κατανοήσει τη φύση της πάθησής του αλλά κυρίως το γεγονός ότι αυτή δεν είναι επικίνδυνη και απειλητική για τη ζωή του. Πράγματι, οι ασθενείς με χρόνια κνίδωση δεν κινδυνεύουν από αναφυλαξία ή αλλεργικό σοκ. Ωστόσο, χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη, ώστε να αποφορτιστούν από τα αρνητικά συναισθήματα που προκαλεί η νόσος, να την αποδεχτούν και, με την κατάλληλη θεραπεία, να την ξεπεράσουν.

ΝΕΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΘΟΡΜΗΤΗ ΚΝΙΔΩΣΗ

Όπως δήλωσε σε συνέντευξη τύπου, ο κ. Π. Σταυρόπουλος, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας και Αναπληρωτής Καθηγητής Δερματολογίας -Αφροδισιολογίας Ε.Κ.Π.Α., «Οι ασθενείς με μια σοβαρή δερματική νόσο, τη Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση, πλέον θα μπορούν να βρουν λύση σε ένα άλυτο μέχρι στιγμής πρόβλημα».

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC), εγκρίθηκε η χρήση της Ομαλιζουμάμπης (Xolair®) ως επιπρόσθετη θεραπεία για την αντιμετώπιση της Χρόνιας Αυθόρμητης Κνίδωσης (ΧΑΚ) σε ενηλίκους και εφήβους (12 ετών και άνω), με ανεπαρκή ανταπόκριση στα αντιισταμινικά. Η εγκεκριμένη δόση για την αντιμετώπιση της ΧΑΚ είναι τα 300mg μέσω υποδόριας ένεσης κάθε τέσσερις εβδομάδες και απευθύνεται συνολικά στο 50% των ασθενών με ΧΑΚ που δεν ανακουφίζονται με αντιισταμινικά.

Τα πλεονεκτήματα της ομαλιζουμάμπης

Η Ομαλιζουμάμπη χαρακτηρίζεται από ταχεία έναρξη της δράσης της από την πρώτη κιόλας χορήγηση. Πάνω από 4 στους 10 ασθενείς που τη δοκίμασαν, δεν ξαναπαρουσίασαν συμπτώματα έως 3 μήνες μετά τη θεραπεία, και το 71% από αυτούς, παρουσίασε μείωση της φαγούρας, καθώς και σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής τους. Η Ομαλιζουμάμπη έχει ήδη δοκιμαστεί ως ασφαλές φάρμακο και μάλιστα σε μακρόχρονη χρήση στο σοβαρό, εμμένον αλλεργικό άσθμα. Επισης, έχει δοκιμαστεί συνολικά σε περισσότερους από 9.300 ασθενείς στα κλινικά προγράμματα και των δύο ενδείξεων.

Οπως υποστήριξαν οι επιστήμονες, η Ομαλιζουμάμπη έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στη Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση, δίνοντας στους ασθενείς με ΧΑΚ τη δυνατότητα να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή, έχοντας στη διάθεσή τους μια θεραπεία αποτελεσματική και με γρήγορη δράση, με υψηλό προφίλ ασφάλειας, εύκολο σχήμα χορήγησης και μηδενική συμμετοχή για τον ασθενή.

invitromagazine.gr